Dodaj do ulubionych

Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD?

IP: *.236.spine.pl 03.12.08, 14:45
Nie pisze narazie o konkretnych modelach. Chodzi o LCD 32". Mam na
uwadze dwie marki : Sharp i Philips, do sygnalu z Cyfry+ (ale nie
HD) i czasami z anteny dachowej). Który TV bedzie mial lepszy obraz
z takim sygnałem?
Obserwuj wątek
    • Gość: wika123 Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.236.spine.pl 03.12.08, 14:45
      Acha, LCD ma byż HD Ready.
      • zona_jarka Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD 04.12.08, 06:44
        LCD nie radzi sobie zbyt dobrze z sygnałem SD
        • Gość: wika123 Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.236.spine.pl 04.12.08, 09:53
          Świetna odpowiedź :( Nie ma co.....
          • Gość: fan Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 12:48
            wiesz co to jest "google" po prostu szukaj!
            • Gość: wika123 Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.236.spine.pl 04.12.08, 13:17
              Same dobre rady. Umiem szukać w necie, jakbyś chciał koniecznie
              wiedzieć.
              Liczyłam na rady osób, które znają się na temacie, mają jakieś
              doświadczenia. Ale jak widzę, tutaj sami laicy.
              • Gość: gtw Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 04.12.08, 19:47
                najpierw oświeć nas prostaczków co to jest "sygnał SD"..
                • Gość: :-) Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 08:39
                  SD= Standard Definition czyli zwykła rozdzielczość PAL lub NTSC
                  Google nie gryzą:-)
                  • Gość: gtw Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 05.12.08, 08:57
                    w googlach na pierwszym miejscu pojawia się sicherheitdienst, potem
                    secure digital itd itd...nie jestem dzieckiem internetu ani nie mam
                    czasu aby przekopywać się przez 87345 stron...

rozuumiem, że panna chciała się pochwalić wiedzom i znajomościom
                    jenzyka angielskiego...ale wystarczyło przecież aby napisać o
                    sygnale z kablówki/anteny stacjonarnej/dekodera
                    sat...bo "terminologii" przez niej używanej przeciętny człowiek nie
                    stosuje....
                    • ing.elec Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD 05.12.08, 09:24
                      Gość portalu: gtw napisał(a):

> w googlach na pierwszym miejscu pojawia się sicherheitdienst, potem
                      > secure digital itd itd...nie jestem dzieckiem internetu ani nie mam
                      > czasu aby przekopywać się przez 87345 stron...

Fascynujace...
                      Wstukalem slowa kluczowe: sd telewizja sygnal

www.google.de/search?hl=de&q=sd+telewizja+sygnal&btnG=Suche&meta=
                      Trzecie trafienie podaje znaczenie juz na stronie gugla, bez koniecznosci
                      otwierania linka.

> rozuumiem, że panna chciała się pochwalić wiedzom i znajomościom
                      > jenzyka angielskiego...ale wystarczyło przecież aby napisać o
                      > sygnale z kablówki/anteny stacjonarnej/dekodera
                      > sat...bo "terminologii" przez niej używanej przeciętny człowiek nie
                      > stosuje....

Podane opisowo wyrazenia sa raz, ze nieostre i niescisle, a dwa, ze dlugie.
                      Widze, ze sie chcesz pochwalic rezystencja na wiedze, uzywajac w dodatku
                      podprogowych uderzen ad personam.

Nieladnie

I.
                    • Gość: Kornik Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 09:27
                      > w googlach na pierwszym miejscu pojawia się sicherheitdienst,
                      > potem secure digital itd itd...
                      Google to nie wrózka. Trzeba wykazać się minimum inteligencji, żeby
                      uzyskac z googla prawidłową odpowiedź. I dostaje się ja na pierwszym
                      miejscu:
                      www.google.pl/search?hl=pl&q=sygna%C5%82+sd&lr=
                      > rozuumiem, że panna chciała się pochwalić wiedzom i znajomościom
                      > jenzyka angielskiego...
                      Rozumiem że skrót HD tez Ci nic nie mówi. Podobnie jak DVD, blu-ray
                      i wiele innych
                      > bo "terminologii" przez niej używanej przeciętny człowiek nie
                      > stosuje....
                      Wszystko zależy, co rozumiemy pod pojeciem "przeciętny". To jest
                      forum audio-wideo (też trudne słowa) więc "przeciętny" uzytkownik
                      tego forum raczej rozumie takie skróty. Aczkolwiek dla bywalca
                      forum "przetwory ze szpinaku" stosowane tu określenia to czarna magia
                      P.S. Skoro wg Ciebie odpowiednikiem dwóch literek SD jest "sygnał z
                      kablówki/anteny stacjonarnej/dekodera sat" to juz gołym okiem widać
                      zalety stosowania pewnych skrótów :-)
                      • Gość: wika123 Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.236.spine.pl 05.12.08, 12:56
                        Rany!!! A ja tylko małe pytanie chciałam zadać.....
                        KORNIK, masz rację , użyłam określenia "SD", bo wydawało mi się , że
                        właśnie to forum (audio-wideo) jest odpowiednim miejscem do
                        posłużenia się takim określeniem. I że znawcy tematu z pewnościa
                        wiedzą "o co biega".

P.S. Małe wyjaśnie dla Pana gtw: ja już nie panna, proszę Pana.
                        • Gość: Kornik Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 13:03
                          > Rany!!! A ja tylko małe pytanie chciałam zadać.....
                          Pytanie małe, ale o odpowiedź raczej trudno...
                          > KORNIK, masz rację , użyłam określenia "SD", bo wydawało mi się ,
                          > że właśnie to forum (audio-wideo) jest odpowiednim miejscem do
                          > posłużenia się takim określeniem.
                          I dobrze Ci sie wydawało
                          > I że znawcy tematu z pewnościa wiedzą "o co biega".
                          Znawcy wiedza o co biega, ale nie znaja odpowiedzi. Ja zresztą też.
                          Prywatnie moge tylko powiedzieć, że jak chcesz miec coś co znosnie
                          daję sobie rade z sygnałem SD, to popatrz na plazmy.W 32" raczej nie
                          ma wyboru, ale w 37" juz sie trochę znajdzie. Choć zdaję sobie
                          sprawę, że nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie.
                          • Gość: wika123 Re: Którya marka lepiej sobie radzi z sygnałem SD IP: *.236.spine.pl 05.12.08, 14:09
                            Kornik, plazmę raczej wykluczam . Ale dzięki serdeczne za
                            życzliwość:)
    • berek_p wika... 05.12.08, 16:58
      wika szkoda zes nie panna ale mezatki tez sa niezle :))
      jesli chcesz uzyskac super sygnal z tunera sat np cyfra + musisz skorzystac z
      sygnalu s-video.
      composite i RGB niewiele sie rozni.
      co do anteny naziemnej to juz zalezy od sygnalu.
      • ing.elec Re: wika... 05.12.08, 17:14
        berek_p napisał:

> jesli chcesz uzyskac super sygnal
        > z tunera sat np cyfra + musisz skorzystac z
        > sygnalu s-video.
        > composite i RGB niewiele sie rozni.

Tych rewelacji tez sie w warsztacie dowiedziales? To zmien moze dla wlasnego
        dobra ten warsztat.

Dla ogolu: najwyzsza analogowa jakosc transmisji sygnalu wizyjnego zapewnia
        format RGB i komponent. S-wideo lezy nieco ponizej, ale jest tez calkiem
        akceptowalny.

Natomiast kompozyt czyli FBAS to jakosc mocno ponizej.

Pozdr.

I.
        • berek_p inzynierze :) 05.12.08, 19:29
          dla oka ludzkiego zauwazylem roznice miedzy s-video a RGB na kosmiczna korzysc
          tego pierwszego.Composite wbrew opiniom nie rozni sie od RGB.A to ze wg badan
          laboratoryjnych jest roznica,nie zmienia faktu iz z sygnalow najbardziej
          korzysta ludzkie oko i dalsza rejestracja przez ludzki zmysl.No i sa roznice
          miedzy sprzetem i co ciekawe starsze tunery satelitarne maja lepszej jakosci
          sygnal niz najnowsze ale z dolnej polki cenowej.
          Nie ma to jak zludzenie :))
          • Gość: Kornik Re: inzynierze :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.08, 11:21
            > dla oka ludzkiego zauwazylem roznice miedzy s-video a RGB na
            > kosmiczna korzysc tego pierwszego.
            RGB przesyłałeś pewnie kablem Euro. I miałes uszkodzony/złej jakosci
            kabel. To najbardziej prawdopodobne rozwiazanie zagadki.
            > Composite wbrew opiniom nie rozni sie od RGB.
            Zgadza się. I jako jedyny z analogowych pozwala na przesłanie
            sygnału HD. S-video nie pozwala na to. To chyba jednoznacznie
            okresla który z nich jest lepszy.
            • crannmer Re: inzynierze :) 06.12.08, 11:42
              Gość portalu: Kornik napisał(a):

> RGB przesyłałeś pewnie kablem Euro. I
              > miałes uszkodzony/złej jakosci
              > kabel. To najbardziej prawdopodobne rozwiazanie zagadki.

Mialem podobne podejzenia.
              Albo sprzet byl nastawiony na composite.

> > Composite wbrew opiniom nie rozni sie od RGB.
              > Zgadza się. I jako jedyny z analogowych pozwala na przesłanie
              > sygnału HD. S-video nie pozwala na to. To chyba jednoznacznie
              > okresla który z nich jest lepszy.

Nie pomyliles tu aby composite/FBAS z component?
              :-)
              • Gość: Kornik Re: inzynierze :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 10:17
                > Nie pomyliles tu aby composite/FBAS z component
                jasne, że pomyliłem, chodziło mi oczywiście o komponent
            • berek_p na temat HD opowiem jak bede mial okazje 07.12.08, 03:48
              instalowac plasmowego Panasonica.
              LCD sa mi znane bo kilka lat temu instalowalem tv LG 21 cala.
              Pare miesiecy temu naprawilem Sharpa a jakis czas temu instalowalem
              TV LCD Toshiba.Tak wiec obraz nie jest mi obcy chociaz tam gdzie wyzsza
              rozdzielczosc na pewno jest poprawa.
              Co do sygnalu to mialem okazje obejrzec dobry sygnal z satelity z takich
              pakietow jak Cabo Tv czy Via Digital a obecnie Digital+
              I z czym chcesz tutaj porownywac jak Cyfra+ tamtym pakietom do piet nie dorasta.
              Wczesniej juz wspominalem ze nie tedy droga.Zadna super plasma nie pomoze kiedy
              sygnal jest marnej jakosci.

S-video czyli SVHS to zupelnie inna bajka w odbiorze tv.Mialy je jedynie drozsze
              odbiorniki.Wiec jak Composite moze byc lepsze?
              Sprawdzalem jakosc na odcieniu skory jak i na wiernosc kolorow.
              S-video to Y i C czyli Luminancja i Chrominancja.

Jeszcze nie wiem jak prezentuje sie w sprzecie HD ale duzo traci na wartosci
              jesli z HD nie mozna ogladac z sygnalu SVHS.
              Z drugiej strony na pewno nie ma takiej potrzeby jesli sygnal bedzie w
              odpowiedniej rozdzielczosci a na pewno nie w zwyklej telewizyjnej.
              • Gość: Kornik Re: na temat HD opowiem jak bede mial okazje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 10:26
                > S-video czyli SVHS to zupelnie inna bajka w odbiorze tv.Mialy je
                > jedynie drozsze odbiorniki.Wiec jak Composite moze byc lepsze?
                Napisałeś że "Composite wbrew opiniom nie rozni sie od RGB" więc sie
                pomyliłem i potraktowałem to jako component. Bo komponent i RGB to
                praktycznie to samo. Róznica miedzy componentem a kompozytem jest
                ogromna. I tylko komponent potrafi przesłac sygnał HD. S-video też
                jest wyraźnie słabsze od componentu.
                • berek_p a nie wydaje sie ze 07.12.08, 13:15
                  component jest troszke podobny do s-video tylko ze pozwala na osiagniecie
                  wyzszej rozdzielczosci ?
                  Zauwazylem ten sygnal w odtwarzaczach DVD tylko malo kto z niego korzysta.
                  • Gość: Kornik Re: a nie wydaje sie ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:39
                    > component jest troszke podobny do s-video tylko ze pozwala na
                    > osiagniecie wyzszej rozdzielczosci ?
                    Jest tak samo podobny do s-wiedo, jak s-wiedo do kompozyta. S-wiedo
                    rozdziela sugnały luminacji i chrominacji, a komponent jest jedno
                    oczko wyżej bo dodatkowo rozdziela poszczególne składowe koloru.
                    > Zauwazylem ten sygnal w odtwarzaczach DVD tylko malo kto z niego
                    > korzysta
                    Ja korzystam :-) I znam wiele osób, które to robiły, przynajmniej
                    zanim pojawił się standard dvi/hdmi
                    • berek_p ok wiec wyjasnione 08.12.08, 22:06
                      przynajmniej wiem ze nie na darmo te zlacza sa.
                      Z jakiej minimalnej odleglosci mozna patrzec na plasme nie meczac oczy?
                      Chodzi mi o podlaczenie konsoli X-box dla dziecka.
                      Czy jedynym sensownym rozwiazaniem bedzie telewizor LCD ?
                      • Gość: Kornik Re: ok wiec wyjasnione IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 08:21
                        > Z jakiej minimalnej odleglosci mozna patrzec na plasme nie meczac
                        > oczy?
                        Zarówno plazma jak i LCD nie wydzielaja promieniowania X, więc ten
                        problem tu nie istnieje. To co męczy oczy to częste zmiany natężenia
                        światła (miganie)i nie zalezy od technologii w jakiej powstaje
                        obraz. Dobrałbym odległosć tak jak do normalnego ogladania
                        telelewizji czyli zaleznie od wielkości panelu. I ograniczył czas
                        grania w gry do jakiegoś sensownego rozmiaru. Zwłaszcza dla dzieci.
                        • berek_p ... 09.12.08, 14:50
                          rozumiem ze im wiekszy rozmiar to z wiekszej odleglosci sie oglada,
                          to naturalne i znane od wiekow.
                          Mi tez chodzilo o to ze dziecko moze grac godzinami od rana do nocy i mozliwosc
                          techniczna aby gralo z bezpiecznej odleglosci.
                          Nie mam w tej chwili manuala zeby zobaczyc parametry konsoli X-box i porownac
                          czy mozliwe jest w pelni wykorzystanie telewizora a jesli tak to jakiego.
                          • Gość: Kornik Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:23
                            > Nie mam w tej chwili manuala zeby zobaczyc parametry konsoli X-box
                            > i porownac czy mozliwe jest w pelni wykorzystanie telewizora a
                            > jesli tak to jakiego.
                            Jesli myślisz o xbox 360 to jest w stanie wykorzystać możliwości
                            każdego telewizora. Potrafi wysłac sygnal aż do 1080p/50fps, a do
                            niedawna niewiele było telewizorów potrafiących przyjąć taki sygnał.
                            • berek_p Re: ... 12.12.08, 11:54
                              Dzieki Kornik za wiadomosci.PZDR
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka