Dodaj do ulubionych

Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznych

• romanpidlaszuk Rewolucja niedokończona 23.11.05, 00:20
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3027245.html?as=2&ias=2
      Przybyli do Kijowa uważają, że rewolucja jeszcze się nie skończyła, lecz ciągle
      trwa. Są też przekonani, że Ukraińcy nie powinni mieć powodów do narzekania.

"Jechałyśmy tu całą noc. Swoją obecnością na Majdanie chcemy udowodnić, że nie
      jesteśmy rozczarowane, jak mówią w telewizji, a przeciwnie - jesteśmy
      zadowolone z tego, co dzieje się w naszym kraju i gotowe bronić tego, co udało
      się nam osiągnąć w zeszłym roku" - powiedziały dwie mieszkanki Chersonia,
      oddalonego od Kijowa o całą noc jazdy pociągiem.

"Nie możemy zmienić w ciągu jednego roku państwa, które istnieje tylko 15 lat i
      w którym wciąż żywe są nawyki komunizmu. Dajmy władzom czas" - odparły na
      pytanie, czy nowe ukraińskie elity rządowe nie zawiodły ich nadziei.

Na Majdan powrócił duch ubiegłorocznych wydarzeń. Nad placem znów powiewają
      pomarańczowe flagi z napisem "Juszczenko. TAK!". Jest również jedna biało-
      czerwona flaga polska.

Stateczni kijowianie zrzucili garnitury i wyciągnęli z szaf ciepłe, narciarskie
      kombinezony, czapki i rękawice, na ramionach przyczepili pomarańczowe wstążki.

"Jesteśmy Europejczykami, wiemy, że to, co dzieje się w kraju, zależy nie tylko
      od prezydenta czy premiera, lecz od nas samych. Przyszliśmy tu po to, by im
      pomóc" - tłumaczą.

• romanpidlaszuk Rewolucja niedokończona -czas na zjednoczona UAPC 23.11.05, 00:48
      UKRAINS"KA AUTOKEFALNA PRAWOSLAWNA CERKWA

Czas sprawic aby caly prawoslwny narod ukrainski mogl modlic sie w swoich
      prawoslawnych cerkwiach w swoim OJCZYSTYM jezyku UKRAINSKIM !!!

• romanpidlaszuk З А П У С Т И - Z A P U S T 23.11.05, 15:33
      З А П У С Т И Z A P U S T Y

Zespol estradowy "SEVEN" & DJ BOHUN
      Muzyka ukrainska, bialoruska i rosyjska

Klub GWINT, Bialystok

25 XI 2005 Piatek
      g. 20.00
      Bilety: przedsprzedaz GWINT i Sklep TANGO - 10 zl
      w dniu imprezy 15 zl

nadbuhom.free.ngo.pl/
    • pawcio21 DO ROMKA.....bidulka zaporoskiego 23.11.05, 21:25
      Romku nie wiem skad, i dociekac nie bede, biora sie u ciebie dziwne skłonności
      do rozdrabniania wszystkiego co ktos napisze. Być moze w dziecinstwie kazdy ci
      wszystko rozdrabniał zebyś umiał zrozumiec i ci to pozostało na stare lata.
      Dlatego teraz wszystko co pisze rozdrabniasz na dziesiatki osobnych postów, ale
      nie martw sie..wiem dlaczego to robisz...zrozumienie tego co ktoś pisze do
      ciebie w ciagłym tekscie przerasta twoje mozliwosci intelektulane i poprostu
      jest ci łatwiej zrozumiec jak sa to pojedyńcze zdania. Powiem ci zatem ze
      wszyscy są z toba w twym problemie i wszyscy cie wspierają. A jak chcesz datków
      na wsparcie to podaj adres albo numer konta.

Co do sprawy Burego. Było to ludobójstwo jakich wiele było w czasie tej wojny,
      jak i wielu poprzednich jak i tych które następowały poźniej. Pacyfikacja
      Wołynia tez była ludobójstwem. Wiec nie mówmy ze jedni są źli a inni dobrzy.

Co do wychowania… moi rodzice wychowali mnie w duchu patriotyzmu w miłości do
      ziemi na której mieszkam..w ilości do Polskiej ziemi. Nauczyli mnie ze ta ziemia
      leżała kiedyś w centrum Rzeczpospolitej, ze jest to centrum Korony Królestwa
      Polskiego. Że ziemi tej należy bronić za wszelką cenę. Że nie można pluć na
      ziemię która mnie wychowała. A ciebie rodzice nauczyli czego. Ze to zawsze była
      ziemia ukraińska (ukrainami nazywano kiedyś pograniczne ziemie, a naród
      ukraiński wykształcił się dopiero po I wojnie swiatowej; nie każdy bowiem kozak
      to Ukrainiec, a największym kozakiem był ksiaże Dymitr Wiśniowiecki -Polak a
      chłop zaporoski). Rodzice nauczyli cie pluć na ziemie która cie wychowała.
      Nauczyli cie pewnie ze to zawsze była Ukraina. Masz mentalność chłopa
      zaporoskiego który nie wytyka nosa zza swojej chałupy i uwaza ze swiat jest do
      tego miejsca gdzie kończy się step.

Myslisz ze nie wstapił byś do SS GALIZIEN?? A ja uwazam ze wstapił byś. Załoze
      się ze gdybys miał możliwość zrobił bys to bez wachania. No jeśli nie na
      ochotnika to tatus by ci kazał (ty bys się bał na ochotnika bo wiesz..kule
      świszczą, ktoś może cie zabic..a ty przeciez walczył bys za wielikuju ukrainu )
      Karabiny w dłoń…tylko skad ty weźmiesz mundur SSmana albo UPAka. No skad??A może
      nie potrzebnie się o to martwimy. Pewnie masz gdzieś na strychu taki mundur a i
      karabin się znajdzie w jakiejs skrzynce.
      Widze ze nienawidzisz Polaków a Polskie napisy na znakach są ci nie w smak.
      Pragnął bym ci przypomniec ze Ukraina zaczyna się gdy widzisz napis na przejsciu
      granicznym: POLSKA ŻEGNA a potem widzisz UKRAINA WITA…to tam masz ukraine a nie
      na Podlasiu.

Dlaczego II Wojnę Swiatową nazywasz konfliktem lat 40-tych??przeciez to była
      najwieksza wojna jaka do tej pory swiat widział. A gdzie bys walczył przeciwko
      III rzeszy ?? z tego co znam historie to UPA nie walczyło przeciwko tylko
      mordowało Polaków Rosjan i innych. Ale twoja wersja historii pewnie mówi co
      innego?? To na pewno Polacy zamordowali Polakó1) na Wołyniu żeby potem zrzucić
      winę na przez wieki uciskany naród ukraiński pragnący pokoju , na naród
      ukraiński który nie miał nic wspolnego z UPA bo to przebrani Polacy w UPA
      służyli. Taka jest twoja wersja historii??
      Ja bym wstapił do AK. Żeby walczyć przeciwko wrogom Polski.

Fakt własowcy to Rosjanie, RONA tez, UPA tez i ty widac tez.

Bronisław Kamiński był synem Polaka i Białorusinki. Od maleńkości nie nawiedził
      Polaków.
      Erich von dem Bach-Zelewski nie był Polakiem( a nie Zalewski…..romuś jeśli
      chcesz z kims polemizowac to się przygotowywuj do tego ). Jego ojciec był
      Kaszubem z pochodzenia. On nigdy nie mówił po polsku, a jego babka ze strony
      ojca była wrogiem Polaków. Miał tyle wspólnego z Polska co ty z Mongolią
      wewnetrzna.
      A ty jak zechcesz to możesz postawić coś innego dla odwiecznego zaporoskiego
      chłopa a nie znaki dwujęzyczne.

Fatsa nie znam, a idolów zadnych nie posiadam wiec nie wkładaj mi w usta słów
      których nigdy nie wypowiedziałem. I nie pierd***l tyle bo się przyrost naturalny
      ziweksza (zreszta pierd***lac Breżniewa Stalina czy Gomułkę to jestes
      nekrofilem) Słuchaj a ty nie umiesz mysli wyrazić od razu tylko musisz dwa
      posty pisać..ten drugi to na uzupełnienie.. ale myslenie zabiera ci ponad dwie
      godziny.

To dzieki
      takim jak ty była Jałta i sprzedaz Polski za Włochy Grecje i kupe amerykańskich
      zielonych dla towarzysza Stalina.
      ------------------------------------------------------------------------
      Ty chba naprawde jestes z Choroszczy lub Tworek.
      A to do czego się tyczyło ?? nie umiesz skomentować?? I myslenie zabiera ci tak
      duzo czasu. No odpowiedz na ten zarzut.

Ja na Polskę nie pluję chłopie..bo jak patriota może pluc na swój kraj……pomyśl
      idioto.
      Odnośnie spozywania klawiatury to takie doświadczenia są mi obce, a u ciebie
      jest to na poziomi dziennym. Powiedz jaki ma smak? Nie zakrztusiłes się??
      Gotujesz klawiature zanim spozyjesz?? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach.
      Chętnie poznam takie dewiacje, albowiem dla mnie są obce.

Kaftanik dla mnie potrzebny nie jest. Za to tobie jak najbardziej. Jednak
      psychuszki to był trafiony pomysł.

Safari po rosyjsku aktualne…dla ciebie dorzucił bym gratis kąpiel w lodowatej
      wodze na mrozie.

Romku może i czytasz to co ktoś pisze ale nie czytasz ze zrozumieniem. TO się
      nazywa wtórny analfabetyzm. Może żeby zrozumieć przeczytaj to pare razy na głos.
      Mi tez uszy odpadaja jak czytam co piszesz.

Człowieku ile razy mam ci powtarzac ze komunistą nie jest ktoś kto jest
      patriotą. Ale ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem wiec nie potrzebnie się
      powtarzam.
      Gdybym był agitatorem z PZPR to bym mówił abyśmy się przyłączyli do bratniego
      ludu ukraińskiego i wspolnie w kolektywie tworzyli wszechzwiązkowy kraj rad
      robotniczych żołnierskich i chłopskich aby wszechswiatowa rewolucja proletariatu
      zjednoczyła wszystkich ludzi pod czerwonym sztandarem.
      Ale ja tak nie mówie wiec komunista nie jestem. Mam nadzieje ze zrozumiałes..bo
      chyba chociaz troche inteligencji masz w sobie..a może się myle :(

Słuchaj gdy PRL się kończył to ja tez kończyłem..ale przedszkole wiec pomysl co
      mówisz.

Czy każdy kto ma inne zdanie niż ty jest ignorantem historii?? Czy każdy kto
      ignoruje twoja wersje historii jest ignorantem ?? TO TY JESTES IGNORANTEM HISTORII.

Czy każdy kto ma inne zdanie niż ty jest głupi ?? czy każdy kto ma takie samo
      zdanie jak setki Polskich profesorów i doktorów zajmujących się tematem od
      dziesięcioleci jest głupi??

Debila z siebie nie robiłem nigdy i robić nie będę. TO TY Z SIEBIE ROBISZ
      DEBILA…ALE JUŻ NIE BĘDZIESZ?? PRAWDA??

A w ogóle po co przytczasz artykuły z Przeglądu Prawosławnego czy z Nad Buhom i
      Nawoju ?? Po co ?? czy jestes na tyle głupi ze chcesz na siłe zainteresowac tym
      innych ?? a może chcesz podbic sobie statystyki i powiedziec kiedys dzieciom: ja
      to miałem 950 postów na forum Białegostoku?? Załóz sobie prywatne forum i pisz
      sobie co chcesz a nie zaśmiecasz forum miasta.

I pisz wszystko pod jednym postem…chyba ze jestes na tyle nieinteligentny ze
      sprawia ci to problem….i potwierdzi to fakt ze nie umiesz pojmowac gdy ktoś
      pisze tekst ciągły. Bidulek zaporoski :(
      • romanpidlaszuk Re: DO PAWCIA.....bidulka postPRLowskiego 23.11.05, 22:25
        Nie chce mi sie teraz grzebac w tym smietniku historii jaki tu
        reprezentujesz,moze odpowiem si pozniej.
        • romanpidlaszuk CZY XYZ TO PRAWOSLAWNY "POLAK"...? 23.11.05, 22:52
          Czy XYZ to:
          1.prawoslawny "Polak"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=288913902.Ubecy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31109289
          3.Biskup_Jakub
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=29864010
          4.cadyk z wasilkowa
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=31722728
          czy...jeszcze ktos?

• romanpidlaszuk CZY XYZ TO PRAWOSLAWNY "POLAK"...? 23.11.05, 23:01
            Czy XYZ to:
            1.prawoslawny "Polak"
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390
            2.Ubecy
            3.Biskup_Jakub
            4.cadyk z wasilkowa
            czy...jeszcze ktos?

• romanpidlaszuk Re: CZY XYZ TO PRAWOSLAWNY "POLAK"...? 23.11.05, 23:04
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32436696&a=32444177
            Czy XYZ to:
            1.prawoslawny "Polak"
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390
            2.Ubecy
            3.Biskup_Jakub
            4.cadyk z wasilkowa
            czy...jeszcze ktos?

• pawcio21 ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOTA?? 24.11.05, 19:29
          A pomysl czy ktoś kto broni swego kraju przed takimi jak ty jest nacjonalista
          czy komunistą. Bo jeśli uwazasz ze jest komunista (pogrobowcem PRLu itp. itd.)
          to masz tyły w historii nie tylko Polski ale także i swojej ukrainy

A gdy znów nazwiesz mnie komunista, Polowcem, pogrobowcem PRLu to pokazesz
          jakim ignorantem historii jestes, pokazesz jak bardzo głupi jestes. Ale rób jak
          chcesz..to ty z siebie będziesz robił debila.

nazywa wtórny analfabetyzm. Może żeby zrozumieć przeczytaj to pare razy na głos.

Romku w to co widzisz powyżej to są moje słowa które wypowiadałem pare postów
          wyzej. Widzę jednak ze jest ci obce czytanie ze zrozumieniem i pokazujesz ze
          jestes wtórnym analfabetą. Nie rozumiesz ze Polak-patriota nie może być
          pogrobowcem PRLu. Wnioskuję z tego że masz co najwyzej 3,5 roczku i nie
          rozumiesz tego co ci mama czyta, bo watpie ze sam czytasz co kto pisze.

NIE MAM ZAMIARU Z TOBA POLEMIZOWAC GDYZ REPREZENTUJESZ DEBILIZM NAJNIŻSZEGO
          POZIOMU. MOŻESZ JUŻ SIĘ NIE WYSILAC ŻEBY ODPOWIADAC BO NIE BĘDĘ CZYTAŁ TEGO CO
          NAPISZESZ….CHYBA ZE ODPOWIESZ AZEBY POPRAWIC SOBIE I TAK IDIOTYCZNE
          STATYSTYKI….PRZEZ TO TEZ POKAZESZ SWOJE IQ KTÓREGO WARTOSC JEST NIZSZA OD
          DŁUGOSCI TWEGO CZŁONKA W CENTYMETRACH. JEŚLI ZATEM MASZ CHOCIAŻ KSZTYNĘ HONORU
          ZAPRZESTAŃ PISAC W TYM TOPIKU TJ. SZCZUĆ POLAKÓW NA UKRAIŃCÓW I NA ODWRÓT..BO TO
          WŁASNIE ROBISZ. OCZYWISCIE NIE BEDZIESZ TEGO ROBIŁ JESLI MASZ HONOR....
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:12
            A pomysl czy ktoś kto broni swego kraju przed takimi jak ty jest nacjonalista
            czy komunistą. Bo jeśli uwazasz ze jest komunista (pogrobowcem PRLu itp. itd.)
            to masz tyły w historii nie tylko Polski ale także i swojej ukrainy
            ------------------------------------------------------------------------------
            Nacjonalista to ten co pogardza innymi narodami,ja Polakami nie
            pogardzam,zarowno tymi w Polasce jak i poza Polska,zas ty pogardzasz Ukraincami
            w Polsce,wiec TO TY JESTES NACJONALISTA a poglady dotyczace relacji miedzy
            narodami polskim i ukrainski masz takie same jak KOMUNISCI W PRLu.
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:13
            jakim ignorantem historii jestes, pokazesz jak bardzo głupi jestes
            -------------------------------------------------------------------------
            Ja mysle,ze wszyscy co czytaja widza kto tu jest ignorantem.
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:14
            -----------------------------------------------------------------------
            Jak rowniez kto tu jest glupi.
          • romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:15
            chcesz..to ty z siebie będziesz robił debila.
            Jak rowniez,kro tu robi debila
          • romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:16
            ------------------------------------------------------
            dzieki za rade
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:17

Romku w to co widzisz powyżej to są moje słowa które wypowiadałem pare postów
            wyzej. Widzę jednak ze jest ci obce czytanie ze zrozumieniem i pokazujesz ze
            jestes wtórnym analfabetą. Nie rozumiesz ze Polak-patriota nie może być
            pogrobowcem PRLu. Wnioskuję z tego że masz co najwyzej 3,5 roczku i nie
            rozumiesz tego co ci mama czyta, bo watpie ze sam czytasz co kto pisze.
            Jestes nacjonalista nie patriota,reliktem minionej epoki,nie wiem jak ty sie
            odnajdziesz we wspolczesnym Swiecie.
          • romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:18
            NIE MAM ZAMIARU Z TOBA POLEMIZOWAC GDYZ REPREZENTUJESZ DEBILIZM NAJNIŻSZEGO
            POZIOMU
            --------------------------------------------------------------
            Jezeli nie chcesz polemizowac to po jaka cholere piszesz?
          • romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:20
            MOŻESZ JUŻ SIĘ NIE WYSILAC ŻEBY ODPOWIADAC BO NIE BĘDĘ CZYTAŁ TEGO CO
            NAPISZESZ….
            -----------------------------------------------
            Ustosunkuje sie do tego co napisales a dalej mam nadzieje,ze juz nie bedziesz
            wiecej zasmiecal tego torum swoimi bredniami i urojeniami i ja nie bede musia
            sie do twoich wypocin ustosunkowywac.
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:23
            CHYBA ZE ODPOWIESZ AZEBY POPRAWIC SOBIE I TAK IDIOTYCZNE
            STATYSTYKI….
            ---------------------------------------------------------------
            Ty kogos oczerniasz na forum i odmawiasz mu ustosunkowania sie do bredni jakie
            napisales?zalosny jestes.
            Nie oczerniaj mnie na forum to ja nie bede komentowal twoich bzdur.
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:24
            PRZEZ TO TEZ POKAZESZ SWOJE IQ KTÓREGO WARTOSC JEST NIZSZA OD
            DŁUGOSCI TWEGO CZŁONKA W CENTYMETRACH
            -----------------------------------------------------------------
            Ty to misisz miec IQ rzucajac takim tekstem....
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:25
            ZAPRZESTAŃ PISAC W TYM TOPIKU TJ. SZCZUĆ POLAKÓW NA UKRAIŃCÓW I NA ODWRÓT..
            podaj link gdzie,ja mysle,ze jest wlasnie dokladnie odwrotnie.
          • romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:28
            OCZYWISCIE NIE BEDZIESZ TEGO ROBIŁ JESLI MASZ HONOR....
            Ty cos masz do powiedzenia na temat honoru?Gdybys mial honor to bys takich
            bzdur nie pisal a jak juz napisales to bys nie odmawial ludziom,ktorym
            obraziles i pomowiles prawa do komentarza.
            Miej honor czlowieku!
          • romanpidlaszuk JESTES CHAMEM I HONORU NIE MASZ !!! 25.11.05, 03:30
      • romanpidlaszuk Re: DO Pawcia....bidulka postPRLowskieo 25.11.05, 03:35
        Romku nie wiem skad, i dociekac nie bede, biora sie u ciebie dziwne skłonności
        do rozdrabniania wszystkiego co ktos napisze.
        ---------------------------------------------------------------------
        Uwazam,ze to ma swoja dobra stone,calosc wpisu dotyczy jednej sprawy,mozna
        zacytowac tekst kory sie komentuje,jednym slowem wszystko jest przejrzyste i
        klarowne
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:36
        Być moze w dziecinstwie kazdy ci
        wszystko rozdrabniał zebyś umiał zrozumiec i ci to pozostało na stare lata.
        Pozostawiam cie ze swoimi domyslami i UROJENIAMI.
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:38
        Dlatego teraz wszystko co pisze rozdrabniasz na dziesiatki osobnych postów, ale
        nie martw sie..wiem dlaczego to robisz...zrozumienie tego co ktoś pisze do
        ciebie w ciagłym tekscie przerasta twoje mozliwosci intelektulane i poprostu
        jest ci łatwiej zrozumiec jak sa to pojedyńcze zdania
        --------------------------------------------------------------------
        Wiesz,nie wszyscy sa takimi geniuszami ja ty,zdaje sie tez ze od tego geniuszu
        popie..lo ci sie w glowce.
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:39
        Powiem ci zatem ze
        wszyscy są z toba w twym problemie i wszyscy cie wspierają
        Mowisz juz my,wy jak twoi PRLowscy towarzysze?
      • romanpidlaszuk Wesprzyj PCK i podaj na forum numer wplaty! 25.11.05, 03:41
        A jak chcesz datków
        na wsparcie to podaj adres albo numer konta.
        ----------------------------------------------------------------------
        Wesprzyj PCK i podaj na forum numer wplaty !
      • romanpidlaszuk NAZYWAJMY ZBRODNIARZY PO IMIENIU ! 25.11.05, 03:43
        Co do sprawy Burego. Było to ludobójstwo jakich wiele było w czasie tej wojny,
        jak i wielu poprzednich jak i tych które następowały poźniej. Pacyfikacja
        Wołynia tez była ludobójstwem. Wiec nie mówmy ze jedni są źli a inni dobrzy.
        -------------------------------------------------------------------------------
        NAZYWAJMY ZBRODNIARZY PO IMIENIU !Temu czlowiekowi udowodniono morderstwa a
        ZOSTAL ZREHABILITOWANY,takie prawo i sprawiedliwosc?
      • romanpidlaszuk Ja tu widze NACJONALIZM i POGARDE DO SASIADOW. 25.11.05, 03:45
        Co do wychowania… moi rodzice wychowali mnie w duchu patriotyzmu w miłości do
        ziemi na której mieszkam..
        --------------------------------------------------------
        Ja tu widze NACJONALIZM i POGARDE DO SASIADOW.
      • romanpidlaszuk CENTRUM a dookola podbite narody,to ok? 25.11.05, 03:46
        Nauczyli mnie ze ta ziemia
        leżała kiedyś w centrum Rzeczpospolitej, ze jest to centrum Korony Królestwa
        Polskiego.
        ------------------------------------------------------------------
        CENTRUM a dookola podbite narody,to ok?
      • romanpidlaszuk TO NASZA ZIEMIA,MIESZKAMY TU OD 1000 LAT ! 25.11.05, 03:48
        A ciebie rodzice nauczyli czego. Ze to zawsze była
        ziemia ukraińska
        ----------------------------------------------------------------
        To jest nasza ziemia,mieszkamy tu od tysiaca lat!
      • romanpidlaszuk BEZCZELNY JESTES 25.11.05, 03:50
        Ze to zawsze była
        ziemia ukraińska (ukrainami nazywano kiedyś pograniczne ziemie, a naród
        ukraiński wykształcił się dopiero po I wojnie swiatowej; nie każdy bowiem kozak
        to Ukrainiec, a największym kozakiem był ksiaże Dymitr Wiśniowiecki -Polak a
        chłop zaporoski)
        Bedziesz uczyl Ukraincow ich historii,BEZCZELNY JESTES !
      • romanpidlaszuk BEZCZELNY JESTES ! 25.11.05, 03:53
        Rodzice nauczyli cie pluć na ziemie która cie wychowała.
        -------------------------------------------------------------------
        1.Znales moich rodzicow?
        2.Na jakiej podstawie tak uwazasz,gdyz staram sie kontynuowac jezyk
        przodkow,CHORY JESTES NACJONALISTO ,FASZYSTO I RASISTO JEDEN !
      • romanpidlaszuk GDZIE TY MIESZKASZ.POWIEDZ,WSTYDZISZ SIE? 25.11.05, 03:55
        Nauczyli cie pewnie ze to zawsze była Ukraina.
        ------------------------------------------------------------
        To jest ziemia na ktorej od 1000 lat mieszka ludnosc ukrainskojezyczna,ktora ma
        PRAWO DO NAZW DWOJEZYCZNYCH OSLE !
        GDZIE TY MIESZKASZ.POWIEDZ,WSTYDZISZ SIE?
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:57
        Masz mentalność chłopa
        zaporoskiego który nie wytyka nosa zza swojej chałupy i uwaza ze swiat jest do
        tego miejsca gdzie kończy się step.
        -----------------------------------------------------------
        masz mentalnosc chlopa panszczyznianego,ktoremu ktos dal kopa w XXI wiek.
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:58
        Myslisz ze nie wstapił byś do SS GALIZIEN?? A ja uwazam ze wstapił byś.
        -----------------------------------------------------------------------------
        No to sobie uwazaj czubie jeden,masz prawo.
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:59
        Załoze
        się ze gdybys miał możliwość zrobił bys to bez wachania.
        --------------------------------------------------------------------------
        No to sie zakladaj ,masz do tego prawo.
      • romanpidlaszuk Ty chyba nie z Podlasia piszesz? 25.11.05, 04:01
        No jeśli nie na
        ochotnika to tatus by ci kazał (ty bys się bał na ochotnika bo wiesz..kule
        świszczą, ktoś może cie zabic..a ty przeciez walczył bys za wielikuju ukrainu )
        Ty chyba nie z Podlasia piszesz?U nas takich swirow raczej nie ma.
      • romanpidlaszuk wahania-samo H GENIUSZU ! 25.11.05, 04:03
        wachania.
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:05
        Karabiny w dłoń…tylko skad ty weźmiesz mundur SSmana albo UPAka. No skad??A może
        nie potrzebnie się o to martwimy. Pewnie masz gdzieś na strychu taki mundur a i
        karabin się znajdzie w jakiejs skrzynce.
        ---------------------------------------------------------------------
        A co chcesz przymierzyc?;)
        Mie martw sie daj znac na forum,cos z forumowiczami wymyslimy.;)
      • romanpidlaszuk Albo okolista albo psychiatra ci pomoze... 25.11.05, 04:06
        Widze ze nienawidzisz Polaków
        ----------------------------------------------
        Albo okolista albo psychiatra ci pomoze...
      • romanpidlaszuk podaj uzasadniajacy link LUNATYKU ! 25.11.05, 04:08
        Polskie napisy na znakach są ci nie w smak.
        -------------------------------------------------------
        podaj uzasadniajacy link LUNATYKU !
      • romanpidlaszuk GRANICE BEDA GLOWNIE NA MAPIE,EUROPA WITA! 25.11.05, 04:10
        Pragnął bym ci przypomniec ze Ukraina zaczyna się gdy widzisz napis na przejsciu
        granicznym: POLSKA ŻEGNA a potem widzisz UKRAINA WITA…to tam masz ukraine a nie
        na Podlasiu.
        Ukraina jest tam gdzie mieszkaja Ukraincy,Polska jest tam gdzie mieszkaja
        Polacy.Wkrotce GRANICE BEDA GLOWNIE NA MAPIE,EUROPA WITA !
      • romanpidlaszuk Mam Ukraine na Podlasiu OSLE ! 25.11.05, 04:13
        to tam masz ukraine a nie
        na Podlasiu.
        --------------------------------
        Mam Ukraine na Podlasiu ! Polak ma Polske w Lwowie ,Wilnie i GDZIEKOLWIEK
        MIESZKA OSLE !!!
      • romanpidlaszuk Widze,ze sie gubisz 25.11.05, 04:14
        Dlaczego II Wojnę Swiatową nazywasz konfliktem lat 40-tych??przeciez to była
        najwieksza wojna jaka do tej pory swiat widział.
        Zacytuj co napisalem a potem odpowiadaj,widze,ze sie GUBISZ !
      • romanpidlaszuk ZMIEN PODRECZNIKI PRLOWSKIE ! 25.11.05, 04:16
        A gdzie bys walczył przeciwko
        III rzeszy ?? z tego co znam historie to UPA nie walczyło przeciwko tylko
        mordowało Polaków Rosjan i innych.
        -------------------------------------------------------------
        ZMIEN PODRECZNIKI PRLOWSKIE (tam tez pisali to samo o AK).
      • romanpidlaszuk Zaprzeczysz,ze Ukraincy byli uciskani przez Polako 25.11.05, 04:19
        To na pewno Polacy zamordowali Polakó1) na Wołyniu żeby potem zrzucić
        winę na przez wieki uciskany naród ukraiński pragnący pokoju
        Zaprzeczysz,ze Ukraincy byli uciskani przez Polakow na Wolyniu w II rp OSLE ?
      • romanpidlaszuk Ukraincy sie NIE wstydza za UPA a Polacy za AK 25.11.05, 04:20
        na naród
        ukraiński który nie miał nic wspolnego z UPA bo to przebrani Polacy w UPA
        służyli. Taka jest twoja wersja historii??
        ----------------------------------------------------------
        Ukraincy sie NIE wstydza za UPA a Polacy za AK
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:23
        Ja bym wstapił do AK. Żeby walczyć przeciwko wrogom Polski.
        A ktos inny by wstapil do UPA aby walczyc przeciwko wrogom Ukrainy.

• romanpidlaszuk Gdzie sie uczyles historii? 25.11.05, 04:24
        Fakt własowcy to Rosjanie, RONA tez, UPA tez i ty widac tez.

• romanpidlaszuk widzisz jaki SYF... 25.11.05, 04:26

Bronisław Kamiński był synem Polaka i Białorusinki. Od maleńkości nie nawiedził
        Polaków
        Nazwisko polskie,widzisz jaki SYF,chcialbys aby Ukraincy zamieszkali na
        Podlasiu ,majacy nazwiska ukrainskie nienawidzili Ukrainy?
      • romanpidlaszuk Oto co znaczy WYNARODOWIENIE ! 25.11.05, 04:28
        Erich von dem Bach-Zelewski nie był Polakiem( a nie Zalewski…..romuś jeśli
        chcesz z kims polemizowac to się przygotowywuj do tego ). Jego ojciec był
        Kaszubem z pochodzenia
        Jezeli ojciec byl Kaszubem ,to byl Polakiem z pochodzenia,Oto co znaczy
        WYNARODOWIENIE !
        Chcesz to samo zafundowac podlaskim Ukraincom?
      • romanpidlaszuk mial ZNACZNIE WIECEJ 25.11.05, 04:30
        Miał tyle wspólnego z Polska co ty z Mongolią
        wewnetrzna.
        -----------------------------------------------
        Z faktow,ktore przytoczyles wynika ,ze mial ZNACZNIE WIECEJ,pawciu.
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:32
        A ty jak zechcesz to możesz postawić coś innego dla odwiecznego zaporoskiego
        chłopa a nie znaki dwujęzyczne.
        A co odwieczny chlopie postPRLowski?
      • romanpidlaszuk to samo DZIADOSTWO ! 25.11.05, 04:34
        Fatsa nie znam, a idolów zadnych nie posiadam wiec nie wkładaj mi w usta słów
        których nigdy nie wypowiedziałem. I nie pierd***l tyle bo się przyrost naturalny
        ziweksza (zreszta pierd***lac Breżniewa Stalina czy Gomułkę to jestes
        nekrofilem) Słuchaj a ty nie umiesz mysli wyrazić od razu tylko musisz dwa
        posty pisać..ten drugi to na uzupełnienie.. ale myslenie zabiera ci ponad dwie
        godziny.
        Moze i nie znasz tego swira fatso ale sadzac po tym co piszesz uwazam, ze
        jestescie to samo DZIADOSTWO !
      • romanpidlaszuk Re: DO ROMKA.....bidulka zaporoskiego 25.11.05, 04:35
        To dzieki
        takim jak ty była Jałta i sprzedaz Polski za Włochy Grecje i kupe amerykańskich
        zielonych dla towarzysza Stalina.
        Ty chba naprawde jestes z Choroszczy lub Tworek.
        A to do czego się tyczyło ?? nie umiesz skomentować?? I myslenie zabiera ci tak
        duzo czasu. No odpowiedz na ten zarzut.
      • romanpidlaszuk wyciagaj wnioski z HISTORII ! 25.11.05, 04:40
        Ja na Polskę nie pluję chłopie..bo jak patriota może pluc na swój kraj……pomyśl
        idioto
        Plujesz,gdzyz interesuje cie Polska jaka byla przed wojna,czyli chcesz powielac
        te same bledy jakie wtedy powielal twoj narod (nieuczciwa postawa wobec
        mniejszosci ukrainskiej),czyli prowadzisz swoj narod do tej samej tragedii
        gdzyz HISTORIA SIE POWTARZA JEZELI NIE WYCIAGASZ WNIOSKOW Z BLEDOW PRZESZLOSCI!
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:41
        Odnośnie spozywania klawiatury to takie doświadczenia są mi obce, a u ciebie
        jest to na poziomi dziennym. Powiedz jaki ma smak? Nie zakrztusiłes się??
        Gotujesz klawiature zanim spozyjesz?? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach.
        Chętnie poznam takie dewiacje, albowiem dla mnie są obce.
        dno

• romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:43
        Kaftanik dla mnie potrzebny nie jest. Za to tobie jak najbardziej. Jednak
        psychuszki to był trafiony pomysł.
        Obawiam sie,ze tobie ani kaftanik ani psychuszka juz nie pomoga,szkoda...
      • romanpidlaszuk Patriota IV RP,KRYMINALISTA czy WARIAT? 25.11.05, 04:45
        Safari po rosyjsku aktualne…dla ciebie dorzucił bym gratis kąpiel w lodowatej
        wodze na mrozie.
        --------------------------------------------------------
        Patriota IV RP,KRYMINALISTA czy WARIAT?
        • romanpidlaszuk dorzuciłbym PISZEMY RAZEM !!! 25.11.05, 05:10
          dorzucił bym
      • romanpidlaszuk powtarzasz sie GENIUSZU BOSY 25.11.05, 04:47
        ---------------------------------------------------------
        cos juz to czytalem dzisiaj i odpowiedzialem,gdzybys pisal o kadym watku osobno
        to bys sie nie powtarzal GENIUSZU BOSY!

• romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:49

Człowieku ile razy mam ci powtarzac ze komunistą nie jest ktoś kto jest
        patriotą
        Sluchaj NACJONALISTO,FASZYSTO I RASISTO,masz taka sama retoryka jak PRLowscy
        KOMUNISCI !
      • romanpidlaszuk GDYBYS BYL AGITATOREM PZPR...NACJONALISTO 25.11.05, 04:52
        Gdybym był agitatorem z PZPR to bym mówił abyśmy się przyłączyli do bratniego
        ludu ukraińskiego i wspolnie w kolektywie tworzyli wszechzwiązkowy kraj rad
        robotniczych żołnierskich i chłopskich aby wszechswiatowa rewolucja proletariatu
        zjednoczyła wszystkich ludzi pod czerwonym sztandarem.
        GDYBYS BYL AGITATOREM PZPR... to bys nawolywal do zniszczenia narodu
        ukrainskiego gdziekolwiek by nie byl,czyli prowadzilbys ta sama polityke co
        oboz sowiecki NACJONALISTO !
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:54
        Ale ja tak nie mówie wiec komunista nie jestem. Mam nadzieje ze zrozumiałes..bo
        chyba chociaz troche inteligencji masz w sobie..a może się myle :(
        ---------------------------------------------------------------------------
        widze ,ze nie zrozumiales,chyba jestes inteligentny INACZEJ...

• romanpidlaszuk ZABRONISZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:55
        A w ogóle po co przytczasz artykuły z Przeglądu Prawosławnego czy z Nad Buhom i
        Nawoju ?? Po co ?? czy jestes na tyle głupi ze chcesz na siłe zainteresowac tym
        innych ??
      • romanpidlaszuk ZABRONISZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:56
        a może chcesz podbic sobie statystyki i powiedziec kiedys dzieciom: ja
        to miałem 950 postów na forum Białegostoku??
      • romanpidlaszuk CZY TO ROZKAZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:56
        Załóz sobie prywatne forum i pisz

• romanpidlaszuk CZY TY UPIEKSZASZ FORUM MIASTA ? 25.11.05, 04:57
        pisz

• romanpidlaszuk CZY TO ROZKAZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:58
        I pisz wszystko pod jednym postem…
      • romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:59
        chyba ze jestes na tyle nieinteligentny ze
        sprawia ci to problem…
        Ty juz pokazales swoja inteligencej i jaki to byl dla ciebie problem..
      • romanpidlaszuk KPISZ CZY O DROGE PYTASZ ? 25.11.05, 05:00
        Debila z siebie nie robiłem nigdy i robić nie będę.
      • romanpidlaszuk gdzie,podaj link 25.11.05, 05:01
        TO TY Z SIEBIE ROBISZ
        DEBILA
      • romanpidlaszuk BIDULEK postPRLowski... 25.11.05, 05:02
        I pisz wszystko pod jednym postem…chyba ze jestes na tyle nieinteligentny ze
        sprawia ci to problem….i potwierdzi to fakt ze nie umiesz pojmowac gdy ktoś
        pisze tekst ciągły. Bidulek zaporoski :(

• romanpidlaszuk Pawciu,GDZIE SIE UCZYLES NACJONALIZMU i RASIZMU? 25.11.05, 15:23
    • Gość: Ukrainiec wasza kłótnia jest bez sensu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.11.05, 15:47
      tak tak..wasza kłótnia jest bez sensu. robicie miedzy soba atmosfere
      wrogości...szujecie sie na siebie.

Mam parę pytań do Romka:
      1. w wielu postach napisałeś ze reprezentujesz naród ukraiński mieszkajacy na
      ziemi Podlaskiej. Czy działasz w jakiejs organizacji?
      2 czy zostałes wybrany do tego by reprezentowac naród ukraiński?? jezeli tak to
      prosze podaj mi swoej namiary a chętnie wstapię.
      3. romku czy nie sadzisz ze skoro pawcio napisał ze nie bedzie juz polemizowac
      to raczej nie bedzie ogladac tego co piszesz?
      4. czemu mają słuzyc posty o tekstach z Przegladu Prawosławnego ?

Miałem tez pare pytań do pawcio21 ale nie bede pisał gdyż nie odpisze. jednakże
      bede go namawiał azeby brał udział w naszej dyskusji.

Pozdrawiam obu Panów.
      • romanpidlaszuk Re: wasza kłótnia jest bez sensu 25.11.05, 16:09

Masz racje,klotnia jest bez sensu.Mam wlasnie taki dylemat,na forum pojawiaja
        sie rozne prowokacyjne,obrzajace narod ukrainski wpisy i nie wiem co robic,mam
        zasade,ze staram sie nie zostawiac zadnego pytania bez odpowiedzi,stram sie
        dotrzec do rozmowcy,wyjasnic mu moje zdanie,dowiedziec sie dlaczego on ma taki
        a nie inny punkt widzenia ale z drugiej strony nie chce sie wdawac w glupie
        pyskowki i czasami rzeczywiscie mam dylemat co z tymi prowokacjami na forum
        robic.
    • Gość: Ukrainiec wasza kłótnia jest bez sensu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.11.05, 15:50

Mam parę pytań do Romka:

Miałem tez pare pytań do pawcio21 ale nie bede pisał gdyż nie odpisze. jednakże
      bede go namawiał azeby brał udział w naszej dyskusji.

Pozdrawiam obu Panów.
      • romanpidlaszuk Oczywiscie,ze kłótnia jest bez sensu. 25.11.05, 16:21
        Mam parę pytań do Romka:
        ----------------------------------------------------------------------------
        1.Dokladnie takiego sformulowania nie pamietam.Pochodze z uktainskojezycznego
        Podlasia,z dziadkami rozmawialem gwara ukrainska,czuje sie Ukraincem,jak
        podkreslalem juz kilka razy na forum reprezentuje TYLKO I WYLACZNIE SAMEGO
        SIEBIE.

2.Nie zostalem wybrany do reprezentowania kogokolwiek,reszta w pt.1
        W Polsce istnieje kilka ukrainskich organizacji spoleczno-kulturalnych np.:
        Zwiazek Ukraincow w Polsce
        nslowo.free.ngo.pl/index_800.htm
        Zwiazek Ukraincow Podlasia
        nadbuhom.free.ngo.pl/
        jak chcesz to sie zapisz.

3.To jego problem,wyrazil swoje pomowienia,watpliwosci w forum to mu
        odpowiedzialem,gdyz mysle,ze gdybym tegi nie zrobil to by wygladalo,ze unikam
        odpowiedzi na jego zarzuty,tak mi sie wydaje,nie wiem moze sie myle.

4.Podaj konkretny link to podam konretna odpowiedz,tak bedzie dla mnie
        najlatwiej,licze na zrozumienie.
        • romanpidlaszuk TO SA MOJE PRYWATNE OPINIE ! 25.11.05, 17:08
          Mam parę pytań do Romka:
          1.Dokladnie takiego sformulowania nie pamietam.Pochodze z uktainskojezycznego
          Podlasia,z dziadkami rozmawialem gwara ukrainska,czuje sie Ukraincem,jak
          podkreslalem juz kilka razy na forum reprezentuje TYLKO I WYLACZNIE SAMEGO
          SIEBIE.

• romanpidlaszuk Pozdrawiam Kolego! 25.11.05, 16:21

Pozdrawiam obu Panów.

• rekin19 Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 15:54
      Został podjęty ciekawy temat a przez kilku idiotów nikt nie chce tutaj
      pisać.Bez sensu.
      • Gość: Ukrainiec Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.11.05, 16:13
        widzę ze ciekawy temat.. ale oni tutaj sie zrą

strach pomyslec gdyby naprawde sie tak zarli Polacy z Ukraincami.

ale wydaje mi sie ze to sa tylko ich zdania. pewnie nie sa reprezentantami
        zadnej z grup.

Wydaje mi sie ze nie jest rozdsadnym umieszczanie podwójnych nazw. Wkońcu my
        Ukraincy znamy jezyk polski, a wielu z nas rozumie co sie pisze po ukrainsku i
        po polsku wiec nie widze potrzeby robienia podwójnych oznakowań.

oni obaj mają racje...ale:
        1. pamietajmy ze zyjemy w Polsce
        2. wszyscy umiemy jezyk polski
        3. nie jestesmy analfabetami i czytac po polsku umiemy wiec nazwy moga byc polskie
        4. my Ukraińcy nei chcemy mieć Polaków za wrogów wiec nie wysuwajmy rządań które
        sa sprzeczne z wolą Polaków tu mieszkajacych. Na wiejskiej jest bowiem rzad
        polski.....
        • rekin19 Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:27
          Gość portalu: Ukrainiec napisał(a):
          > 1. pamietajmy ze zyjemy w Polsce
          > 2. wszyscy umiemy jezyk polski
          > 3. nie jestesmy analfabetami i czytac po polsku umiemy wiec nazwy moga byc
          pols
          > kie
          > 4. my Ukraińcy nei chcemy mieć Polaków za wrogów wiec nie wysuwajmy rządań
          któr
          > e
          > sa sprzeczne z wolą Polaków tu mieszkajacych
          No niby z czysto praktycznego punktu widzenia masz rację.Ale mimo wszystko
          smutne jest to,że wielu mieszkańców Podlasia,czy to Białoruinów czy to
          Ukraińców,nie chce napisów właśnie dlatego,żeby nie robić wrogów wśród
          Polaków.To nie świadczy zbyt dobrze ani o Polakach ani o Podlaszukach(nie chcę
          w każdym zdaniu pisać o Białorusinach i Ukraińcach więc przyjmijmy takie
          zbiorcze określenie wschodniosłowiańskich mieszkańców Podlasia).Ja pochodzę z
          mieanej rodziny jakich wiele na Podlasiu i dla mnie podwójne(czy nawet potrójne)
          oznakowaniania nie byłyby obrazą lcz świadectwem bogactwa tego regionu.Do
          Europy nam jeszcze dalej niż nam się wydaje.
          • romanpidlaszuk NIC DODAC NIC UJAC ! 25.11.05, 16:49
            No niby z czysto praktycznego punktu widzenia masz rację.Ale mimo wszystko
            smutne jest to,że wielu mieszkańców Podlasia,czy to Białoruinów czy to
            Ukraińców,nie chce napisów właśnie dlatego,żeby nie robić wrogów wśród
            Polaków.To nie świadczy zbyt dobrze ani o Polakach ani o Podlaszukach(nie chcę
            w każdym zdaniu pisać o Białorusinach i Ukraińcach więc przyjmijmy takie
            zbiorcze określenie wschodniosłowiańskich mieszkańców Podlasia).Ja pochodzę z
            mieanej rodziny jakich wiele na Podlasiu i dla mnie podwójne(czy nawet potrójne)
            oznakowaniania nie byłyby obrazą lcz świadectwem bogactwa tego regionu.Do
            Europy nam jeszcze dalej niż nam się wydaje.

NIC DODAC NIC UJAC,zgadzam sie w 100% !
            Ostatnio na Podlaskim Festiwalu "Podlaska Osin" wystepowal zespol z liceum
            ogolnoksztalcacego z Rumunii,z miejscowosci gdzie sa nazwy
            trojjezyczne,rumunskie,ukrainskie i wegierskie I NIKOMU TO NIE PRZESZKADZA !

• romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:29
          widzę ze ciekawy temat.. ale oni tutaj sie zrą

strach pomyslec gdyby naprawde sie tak zarli Polacy z Ukraincami.
          Dlaczego odpisuje rownie na prowokacyjne posty napisalem powyzej,jezeli mas dla
          mnie jakas rade w tej sprawie,jestem otwarty i wdzieczny.

Zauwaz,ze posty obrazajace nas podlaskich Ukraincow wysylaja tylko 2 osoby :
          1.fatso/dziecko wolynia/dziecko wolomina
          2.pawcio21
          Cala reszta spolecznosci polskiej i ukrainskiej na Podlasiu i w calej Polsce
          jest za pojednaniem i zyciem w dobrym sasiedztwie I TO JEST OPTYMISTYCZE !
          • Gość: Dziecko Oksany Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: 5.5R* / 62.6.139.* 25.11.05, 16:35
            Mylisz sie ty rezunie brzydki.
            TY sam tutaj na ogol do siebie pisujesz,
            chyba od tego juzes zajoba jakiegos dostal.
            czas na wypoczynek w domu bez klamek.
        • romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:30
          ale wydaje mi sie ze to sa tylko ich zdania. pewnie nie sa reprezentantami
          zadnej z grup.
          Jak podalem wyzej,jezeli o mnie chodzi to jest to absolutna prawda.
        • romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:34
          Masz racje,choc dla mnie bylo by milo gdyby byly nazwy DWUJEZYCZNE w
          miejscowosci moich ukrainskojezycznych dziadkow i w najblizszych okolicach,choc
          uwazam,ze JEZYK UKRAINSKI DLA LUDNOSCI UKRAINSKOJEZYCZNEJ PODLASIA W
          PRAWOSLAWNYCH CERKWIACH NA PODLASIU JEST O WIELE BARDZIEJ PALACA POTRZEBA.
          • romanpidlaszuk O WIELE BARDZIEJ PALACA POTRZEBA.! 25.11.05, 16:55
            Masz racje,choc dla mnie bylo by milo gdyby byly nazwy DWUJEZYCZNE w
            miejscowosci moich ukrainskojezycznych dziadkow i w najblizszych okolicach,choc
            uwazam,ze JEZYK UKRAINSKI DLA LUDNOSCI UKRAINSKOJEZYCZNEJ PODLASIA W
            PRAWOSLAWNYCH CERKWIACH NA PODLASIU JEST O WIELE BARDZIEJ PALACA POTRZEBA!

• romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:37
          oni obaj mają racje...ale:
          1. pamietajmy ze zyjemy w Polsce
          2. wszyscy umiemy jezyk polski
          3. nie jestesmy analfabetami i czytac po polsku umiemy wiec nazwy moga byc
          polskie
          4. my Ukraińcy nei chcemy mieć Polaków za wrogów wiec nie wysuwajmy rządań które
          sa sprzeczne z wolą Polaków tu mieszkajacych. Na wiejskiej jest bowiem rzad
          polski.....
          Zgadzam sie w 100% ,choc jak mowie,nie ukrywam ze bylo by mi milo gdyby w
          miejscowosci rodzinnej moich dziadkow i w najblizszej okolicy byly PODWOJNE
          NAZWY POLSKO-UKRAINSKIE.
      • romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:24
        Został podjęty ciekawy temat a przez kilku idiotów nikt nie chce tutaj
        pisać.Bez sensu.
        Ja napisalem w sasiednim wpisie dlaczego odpowiadam rowniez na prowokacyjne
        posty.
        Nie wiem czy mnie tez masz za idiote,po cichu licze ze nie:)
      • romanpidlaszuk Ukrainiec,C,Rekin19 jak waszym zdaniem nalezy reag 25.11.05, 16:44
        owac na takie prowokacje?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32543615
        i inne podobne:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32244997&a=32441900
        • rekin19 Re: Ukrainiec,C,Rekin19 jak waszym zdaniem nalezy 25.11.05, 16:51
          Odezwałem się na tym wątku,aby skierować dyskusję na właśiwy tor,bo znacznie
          odbiegać zaczęła od meritum.Zapomnij przynajmniej na chwilę o prowokacjach
          • romanpidlaszuk DZIEKI ZA RADE,POSTARAM SIE. 25.11.05, 16:57
            Odezwałem się na tym wątku,aby skierować dyskusję na właśiwy tor,bo znacznie
            odbiegać zaczęła od meritum.Zapomnij przynajmniej na chwilę o prowokacjach
            Dzieki za rade,postaram sie choc to trudne jezeli ma sie do czynienia z takimi
            pokladami chamstwa.
    • ukrajinec_pidlaszuk O nazwach 28.11.05, 15:21
      Solidna lektura postów napisanych od poczatku istnienia tego wątku pozwoliła mi
      zinterpretować na spokojnie zdanie niektórych osob.

Zatem:

Fatso- wredny i niegrzeczny...majacy czesciowa racje. Pacyfikacja Wołynia była
      i nie była niczym dobrym. W tym sie zgadzam z Tobą całkowicie. Nie podoba mi
      sie jedynie to ze obrazasz wszystkich Ukraińców. Nie kazdy i nie kazdego dziade
      był w UPA.

Pawcio21- takze czesciowo rozumiem jego podejscie. Odpowiadał takim samym tonem
      jak jego przeciwnik. Nie jest wrogiem zadnej mniejszosci a jedynie człowiekiem
      który chce zeby w Polsce był wszedzie jezyk polski. Nieprzyjaźnie ustosunkowany
      do RomkaPidlaszuka z powodów takich samych z jakich Romek nie dazy sympatią
      jego.

RomekPidlaszuk- Ukrainiec któremu było by miło azeby w jego rodzinnej
      miejscowosci były znaki dwójęzyczne. Nie rozumiem jednak dlaczego nie próbuje
      zrozumieć swego przeciwnika: pawcio21. Niestety od poczatku dało sie zauwazyc
      butę ze słów wypowiadanych przez Romka. Co nie umniejsza faktu ze popieram go
      cześciowo. Dlaczego czesciowo?? wyjaśniam poniżej

Wyobraźmy sobie Polske w której kazda mniejszość dązy do tego by na ziemiach
      zamieszkałych przez nie były znaki dwójęzyczne. Mniejszosciom tym udaje sie to
      osiagnac.
      Niemcy mają podwójne nazewnictwo....pruskie powiernictwo...akcja na rzecz
      zwrotu ziem "zagrabionych" przez Polske.....udaje sie to tym ludziom...do
      Polski na NASZE "ziemie odzyskane" przyjezdzaja dawni własciciele tychze
      majątków.....przedstawiają akty własnosci (Polacy maja tylko akty
      nadania...wprawdzie wieczyste..tj według prawa Polskiego na 99 lat)Niemcy
      odbieraja nam "ziemie odzyskane"
      Nie wiem jak RomekPidlaszuk ale ja nie chciał bym zyc w takim kraju.
      Teraz zobacz Romku.....to do czego dązysz(aczkolwiek szczytna idea) moze dac
      powaliny dązeniom Niemców(a tym szybciej sie uda dopiąc swego...bo są niemcami)
      Czy chciałbys azeby Twoja inicjatywa spowodowała takie działania Niemiec które
      godziły by w Polske?? Ja pomimo ze jestem Ukraińcem z dziada pradziada nie
      chciał bym zeby tak było. Może powinniśmy zrezygnować z naszych dązeń tylko po
      to zeby kraj w którym żyjemy mógł normalnie funkconowac?? Rozumiemy przecież
      jezyk polski. Rozumiemy, umiemy w nim mówić, nasi dziadkowie tez umieją. Nie
      jest to dla nich problemem. Zasymilizowalismy sie i przez wieki zylismy tutaj w
      zgodzie. Nie warto jest zaprzepaszczac przyjaźni jaką przez wieki
      wybudowaliśmy, nie warto zaprzepaszczac szans Polski do normalnego
      funkcjonowania (bez enklaw niemieckich na naszych ziemiach).
      Romku jesteśmy Ukraińcami..ale też Polakami....róbmy tak by dobże nam sie żyło.
      Myślę ze to własnie miał na mysli pawcio21 tylko nie umiał przekazac to na
      spokojnie.

Pozdrawiam Cię Romku rekinie..pozdrawiam tez pawcio21
    • romanpidlaszuk *Rosja nie uznaje Wielkiego Głodu za ludobójstwo 28.11.05, 16:16
      Z głodu na Ukrainie zginęło w latach 1932-33 od czterech do sześciu milionów
      osób. - Apeluję do całej społeczności międzynarodowej, by Wielki Głód został
      uznany za ludobójstwo - mówił prezydent Wiktor Juszczenko przed obchodzonym w
      sobotę dniem pamięci ofiar Wielkiego Głodu. Rosja na "ludobójstwo" się nie godzi

Na początku lat 30. bolszewickie władze tworzyły kołchozy, żądały od
      ukraińskich chłopów - głównych dostawców zboża w ZSRR - dostaw niewyobrażalnych
      ilości ziarna. Sprzedawano je potem za granicę, by uzyskać środki na budowę
      wielkich przedsięwzięć komunizmu.

Jesienią 1932 r. na Ukrainie nie było już prawie żadnych zapasów ziarna. Chłopi
      jedli konie, psy, korę z drzew, trawę - wspominali naoczni świadkowie. Na
      przednówku 1933 r. dochodziło już do aktów kanibalizmu. Zmarłe z głodu dzieci
      były zjadane przez rodziców. Za ucieczkę do miast, czyli „czyn
      kontrrewolucyjny”, groziło rozstrzelanie. Specjalne oddziały GPU (poprzednik
      NKWD) zawracały uciekających na wieś. W miastach ludzie też głodowali, choć w
      mniejszym stopniu. „Każdej nocy uprząta się w mieście prawie 250 trupów. Wiele
      z nich nie ma wątroby, którą prawdopodobnie wyciągnięto przez szerokie
      nacięcie. Policji udało się w końcu złapać kilku »chirurgów «, którzy zeznali,
      że z tego mięsa robili farsz do pierożków sprzedawanych następnie na
      targowisku” - czytamy w raporcie włoskiego konsulatu o sytuacji w Charkowie.

Ile ludzi zmarło podczas hołodomoru - jak z ukraińska nazywa się Wielki Głód -
      dokładnie nie wiadomo. Większość historyków uważa, że od 4 do 6 mln. Niektórzy
      wspominają nawet o 10 mln.

W ZSRR o tej tragedii do końca lat 80. nie mówiono. Pamięć o niej żyła tylko w
      ustnych przekazach ukraińskich rodzin. Na Zachodzie hołodomor nikł w cieniu
      Holocaustu i II wojny światowej. Dopiero za czasów Ronalda Reagana powstała w
      USA specjalna komisja Kongresu, która doszła do wniosku, że głód był sztucznie
      wywołany.

- W 2003 r. byłem w Waszyngtonie - mówi kijowski historyk prof. Jurij
      Szapował. - Dobrze pamiętam, jak ambasada Rosji w USA wydała specjalne
      oświadczenie, iż na Ukrainie nie było ludobójstwa, bo cierpiała wtedy również
      ludność Powołża, cierpiały inne narodowości. Protestowali przeciw akcentom
      ukraińskim.

W kwietniu br. we Lwowie rosyjski ambasador na Ukrainie Wiktor Czernomyrdin
      mówił: - Jeśli chcecie wysunąć wobec kogoś pretensje, to wysuńcie je wobec
      Gruzji. Ojciec Narodów był przecież stamtąd. Zresztą u nas ofiar jest więcej.

- Rosja buduje swoją pamięć historyczną na II wojnie światowej i na
      mocarstwowości Związku Radzieckiego - wyjaśnia "Gazecie" lwowski historyk prof.
      Jarosław Hrycak. - Jeśliby przyznała, że na Ukrainie popełniono ludobójstwo,
      mord na określonej grupie narodowościowej, toby znaczyło, że w istocie rzeczy
      ZSRR był tak samo totalitarnym państwem jak III Rzesza. Tam zabijano Żydów - tu
      Ukraińców. To stoi w sprzeczności z wielkomocarstwową ideologią obecnej ekipy
      rządzącej w Rosji, a także poderwałoby jej bazę społeczną - bo ludzie nie są na
      prawdę przygotowani.

W sobotę ukraiński prezydent zasadził koło Ławry Peczerskiej w Kijowie pierwszą
      kalinę. Posadzonych ma być tu jeszcze ponad 10 tys. drzewek - każde upamiętni
      wieś czy miasto, które ucierpiały od głodu. Opodal będzie budowane Muzeum
      Hołodomoru. W Kijowie zapalono kilkadziesiąt tysięcy świec, by upamiętnić
      zmarłych. „Polacy absolutnie słusznie czczą pamięć dwudziestu tysięcy swoich
      rodaków, których rozstrzelali w 1940 r. bolszewicy. Jednak na Ukrainie w
      okresie hołodomoru »Katyń « miał miejsce każdego dnia” - napisała
      gazeta „Ukraińska Prawda”.

Świat milczał o Wielkim Głodzie

Zachód długo o tragedii Hołodomoru prawie niczego nie wiedział. A w ZSRR w
      ogóle nie wolno było o niej mówić.

Doniesienia o Wielkim Głodzie, o śmierci milionów ukraińskich chłopów,
      przenikały na Zachód, ale mało kto im wierzył. Angielski dramaturg Bernard Shaw
      czy były premier Francji Edouard Herriot przebywali na Ukrainie w szczytowym
      momencie głodu. Zobaczywszy potiomkinowskie wioski, po powrocie w dobrej wierze
      opowiadali, jak zamożna i szczęśliwa jest wieś ukraińska (Stalin nazwał ich
      potem "pożytecznymi idiotami"). Zdarzali się też szubrawcy jak Walter Duranty,
      korespondent moskiewski "New York Timesa". Wiedział on doskonale, co się dzieje
      na Ukrainie. Milczał, bo nie chciał tracić dobrych stosunków z władzą
      radziecką. Za "wnikliwe, bezstronne, mądre oraz transparentne" opisywanie
      rzeczywistości radzieckiej dostał potem prestiżową nagrodę dziennikarską
      Pulitzera.

Po 1991 r. dyskusję na temat Hołodomoru rozpoczęła też niepodległa Ukraina.
      Pojawiały się sympozja, seminaria, tematyka Hołodomoru wróciła do podręczników
      szkolnych. Koło Kijowskiego Monastyru Świętego Michała Archanioła o Złotych
      Kopułach wmurowano skromną tablicę pamiątkową ku czci jego ofiar. W 1998 r.
      prezydent Leonid Kuczma ustanowił specjalny Dzień Pamięci Ofiar Hołodomoru
      obchodzony w czwartą sobotę listopada.

Wszystko dość nieśmiało, bo władze nie chciały tracić poparcia tej części
      wyborców, którzy ZSRR uznawali za ojczyznę i nie dopuszczali myśli, że było to
      państwo zbrodnicze. Zresztą w pierwszej połowie lat 90. Ukraina była pogrążona
      w kryzysie gospodarczym, na badania naukowe nie było pieniędzy, a
      historiografia zaczynała się dopiero podnosić z kompletnych ruin, w jakich
      znajdowała się za czasów ZSRR. W takich warunkach prowadzić dyskusję o historii
      było bardzo trudno.

Dopiero w maju 2003 r., w 70. rocznicę tragedii, zachęcona przez prezydent
      Leonida Kuczmę Werchowna Rada uchwaliła wiekopomną rezolucję: Hołodomor 1932-
      1933 był pierwszym nieludzkim środkiem likwidacji milionów Ukraińców - to
      potwierdzenie przestępczości ówczesnej władzy i świadoma akcja terrorystyczna
      politycznego systemu stalinizmu. Nie obyło się bez problemów - uchwale
      zdecydowanie sprzeciwili się komuniści, którzy twierdzili, że głód był wywołany
      naturalnymi okolicznościami. W tymże roku za "tragedię" Hołodomor uznało
      również Zgromadzenie Ogólne ONZ. Grupa państw, w tym Rosja, zaproponowała
      stosowną rezolucję. Nie padło w niej jednak słowo: ludobójstwo. Dlaczego?
      Większość państw nie chciała rozdrażniać Rosji. Potem parlamenty pewnych
      krajów, np. Kanady, Estonii, Australii czy Węgier przyjęły same odpowiednie
      uchwały.

Rosja jest sukcesorem prawnomiędzynarodowym ZSRR. Niechęć wobec nazwania
      Hołodomoru po imieniu psuje stosunki między nią a Ukrainą. Szowinistyczny
      deputowany Ołeh Tiahnybok już zażądał, aby Rosja przeprosiła Ukrainę nie tylko
      za Wielki Hołodomor z lat 1932-33, ale także za wojnę przeciwko Ukraińskiej
      Republice Ludowej (w latach 1918-20), za okupację w latach 1918-20, za głody z
      lat 1921 i 1947, za wymuszoną kolektywizację i za zabójstwa dokonane przez
      radziecki wywiad na ukraińskich przywódcach, m.in. Symonie Petlurze i Stepanie
      Banderze.

Krzywdy, które Ukraina zaznała od władzy z Moskwy, można by zresztą wyliczać
      długo, ale i opory Rosjan można poniekąd zrozumieć, bo pełni prawdy o
      Hołodomorze nie znamy. Część historyków rosyjskich uważa, że głód zdarzył
      się "przypadkowo" w bałaganie towarzyszącym kolektywizacji. Inni twierdzą z
      kolei, że Hołodomor był "karą" dla krnąbrnego chłopstwa broniącego własności
      swojej ziemi. Wskazuje się, że głód był skierowany przeciw całej wsi
      radzieckiej, w tym również na Kubaniu (notabene zaludnionym wówczas w
      większości przez Ukraińców) i Powołżu, że był w Azji Środkowej, a nie było go
      na terenie całej Ukrainy, np. w wielu miastach - a przecież Stalin potrafił być
      wystarczająco metodyczny, gdyby chciał niszczyć tylko Ukraińców.

Rosjanie powołują się też na Konwencję ONZ z 1948 r. w sprawie zapobiegania i
      karania zbrodni ludobójstwa, która uznaje, że o ludobójstwie może być mowa w
      wypadku zniszczenia "w całości lub części grup narodowych,
      • romanpidlaszuk Re: *Rosja nie uznaje Wielkiego Głodu za ludobójs 28.11.05, 16:17
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3036919.html
        • romanpidlaszuk KOMUS NIE PASUJE TEN WATEK... 29.11.05, 17:15
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=32733561
          romuś dla mnie ty jesteś moją encyklopedią. romuś - mordeczka ty moja, oświeć
          nasz wszystkich maluczkich, którym nie dane jest posiadać twoich
          nadprzyrodzonych umiejętności widzenia świata w ukraińskich barwach - powiedz
          kto był pierwszym ukraińcem na świecie ?

No jak kto - pierwszym ukraińcem był Adam, a drugim Roman.

***************************************************************************

1.Biblijny Adam Ukraincem,w PAKP tak ucza?
          2.Ja na pewno nie jestem drugim Ukraincem,urodzilem sie pod koniec XX wieku.
          3.A ty kim jestes,pewnie nie Ukraincem skoro nie potrafisz odpowiedziec po
          ukrainsku jak sie do ciebie zwrocilem powyzszym tytule...
          Pewnie jestes prawoslawnym Polakiem,czlowiekiem ,ktory sie odcial od swoich
          ukrainskich czy bialoruskich korzeni,czlowiekiem z nikad,czlowiekiem ktorego
          razi,ze inni sie od korzeni swoich przodkow nie odcieli jak
          ty,czlowiekiem ,ktory bladzi po Swiecie bez celu,miota sie,nie wie skad
          przychodzi,kim jest i dokad idzie...
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32445319
          4.W jezyku polskim nazwy narodowosci oraz imiona piszemy wielka litera.

ZENADA...

• Gość: Dziecko Wolynia Re: KOMUS NIE PASUJE TEN WATEK... IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 29.11.05, 20:03
            ukrainiec=rezun=swolocz Dlatego pisze sie mala litera
            Blogoslawiony Stanislaw Kossior, Towarzysz Lazar Kaganowicz:
            ojcowie Wielkiego Glodu, wielce zasluzeni dla ludzkosci.
            Dlatego piszmy o nich z szacunkiem, duza litera
            • romanpidlaszuk Za rada Rekina19 pozostawiam bez komentarza... 29.11.05, 21:52
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32742858

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32544514
              • pogromcapidlaszuka Re: Za rada Rekina19 pozostawiam bez komentarza.. 29.11.05, 22:09
                Bóg Najwyższy tworząc swiat nie dysponował zadnymi pieniędzmi (Fenicjanie
                wynalezli je znacznie pózniej), nie miał tez zadnych pomocników (Adam pojawił
                sie w koncowej fazie tworzenia). Najwyzszy Ukrainiec Podlasia miał amerykanskie
                dolary i wsparcie komunistycznych słuzb specjalnych. Ale podlascy chłopi nie są
                głupi i nie dali sie nabrac na tę ubecko-amerykanską przynętę.
                • romanpidlaszuk DAWAJ,TO CIEKAWE,POSLUCHAMY...! 30.11.05, 00:59
                  Bóg Najwyższy tworząc swiat nie dysponował zadnymi pieniędzmi (Fenicjanie
                  wynalezli je znacznie pózniej), nie miał tez zadnych pomocników (Adam pojawił
                  sie w koncowej fazie tworzenia). Najwyzszy Ukrainiec Podlasia miał amerykanskie
                  dolary i wsparcie komunistycznych słuzb specjalnych. Ale podlascy chłopi nie są
                  głupi i nie dali sie nabrac na tę ubecko-amerykanską przynętę.
                  1.Kto to jest "Najwyzszy Ukrainiec Podlasia"?
                  2.Powiedz cos wiecej o tych "amerykanskich dolarach" i tym "wsparciu
                  komunistycznych sluzb specjalnych"!
                  3.Powiedz cos wiecej o tej "ubecko-amerykanskiej przynecie"!
      • romanpidlaszuk Re: *Rosja nie uznaje Wielkiego Głodu za ludobójs 29.11.05, 17:20
        cd. artykulu:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3036919.html
        Rosjanie powołują się też na Konwencję ONZ z 1948 r. w sprawie zapobiegania i
        karania zbrodni ludobójstwa, która uznaje, że o ludobójstwie może być mowa w
        wypadku zniszczenia "w całości lub części grup narodowych, etnicznych, rasowych
        lub religijnych".

Większość historyków nad Dnieprem te fakty zna, ale uważa, że w rejonach
        rosyjskich głód nie miał aż tak strasznego rozmiaru jak na Ukrainie. Ukraińcy
        byli bowiem elementem niepewnym: antykomunistycznym, antymoskiewskim. Kreml
        pamiętał, ile wysiłku kosztowało go ponowne podbicie Ukrainy, po ogłoszeniu
        przez nią w 1918 r. niepodległości. Hołodomor miał Ukraińcom przełamać zdolność
        do oporu.

Część tych dylematów wyjaśnią zapewne dalsze badania historyczne. W Rosji są
        one ściśle uzależnione od polityki, dostęp do archiwów jest o wiele trudniejszy
        niż w latach 90. Na Ukrainie badania naukowe można teraz swobodnie prowadzić.
        Trwają prace nad stworzeniem Ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej - będzie
        to wzorowana na polskim IPN-ie instytucja, tyle że bez dostępu do teczek.

Jeśli dalsze badania doprowadzą do bezstronnego wyjaśnienia historii tej
        wielkiej tragedii, to wzrosną szanse, że do 2008 r., gdy Ukraina będzie
        obchodzić 75. rocznicę tragedii, ONZ uzna głód za ludobójstwo.

• romanpidlaszuk Poczytajcie o Wielkim Glodzie na Ukrainie ! 01.12.05, 01:47
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=32654765&a=32817624
          • romanpidlaszuk W Przegl. Prawoslawnym o Glodzie na Ukrainie CISZA 01.12.05, 02:59
            A w "Przegladzie Prawoslawnym" wydawanym w znacznej mierze za pieniadze
            prawoslawnej ukrainskiej spolecznosci w Polsce o Glodzie na Ukrainie w Latach
            1932/33 CISZA...
            www.pporthodoxia.com.pl/numer.php?mode=245

• romanpidlaszuk Rosjanie szczuja nas Ukraincow Polakami...? 01.12.05, 03:39
              przedstawiciel rosyjskich wladz:
              "...Moim zdaniem Katyń nie był ludobójstwem, a np. tragedia na Wołyniu była...."

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3039400.htmlP.S.
              Zdaniem rosyjskiego rzadu Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33 wywolany
              przez wladze w Moskwie
              tez nie byl ludobojstewem...
              serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3036919.html
              • romanpidlaszuk Re: Rosjanie szczuja nas Ukraincow Polakami...? 01.12.05, 03:41
                przedstawiciel rosyjskich wladz:
                "...Moim zdaniem Katyń nie był ludobójstwem, a np. tragedia na Wołyniu była...."

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3039400.html

P.S.
                Zdaniem rosyjskiego rzadu Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33 wywolany
                przez wladze w Moskwie
                tez nie byl ludobojstewem...
                serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3036919.html

• ukrajinec_pidlaszuk O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 19:10

Zatem:

był w UPA.

jego.

osiagnac.
      spokojnie.

• romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 19:43
        Super,witam na forum,gratuluje wytrwalosci w lekturze,mam nadzieje,ze zechce Ci
        sie czesto zabierac tu glos!
      • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 19:59
        był w UPA.
        1.Mysle,ze Twoja ocena fatso jest zbyt lagodna,wydaje mi sie ze czlowiek
        rzucajacy takim miesem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32244997&a=32441900
        powinien byc JEDNOZNACZNIE potepiony.
        2.U nas na Podlasiu nie bylo UPA.
        3.Historia narodow polskiego i ukrainskiego w XX wieku i wczesniejszych byla
        niezwykle tragiczna i oby stanowila juz zawsze tylko HISTORIE ale Polacy nie
        dystansuja sie od AK (mimo jej rowniez niechlubnej przeszlosci-np.mordy
        ukrainskojezycznej ludnosci na Podlasiu w latach 1940+)
        • pogromcapidlaszuka Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:28
          romanpidlaszuk napisał:
          U nas na Podlasiu nie bylo UPA.

To jasne jak słonce. Bo na Podlasiu nigdy nie było Ukrainców.
          • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:40
            To jasne jak słonce. Bo na Podlasiu nigdy nie było Ukrainców.
            ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka
            ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA a w Bialymstoku mieszka wiele tysiecy
            wychodzcow z tych terenow.
            • pogromcapidlaszuka Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:58
              romanpidlaszuk napisał:
              > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA

Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a
              Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda.
              • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 21:46
                romanpidlaszuk napisał:

A ty z jakich stron Podlasia pochodzisz i jakiej jestes narodowosci ,powiesz
                nam tutaj,starczy ci odwagi,czy dalej bedziesz sie ukrywal za tym glupawym
                nickiem...
                • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 21:47
                  romanpidlaszuk napisał:

nickiem...

Mozesz tez nam powiedziec jaka ty podales narodowosc w ostatnim spisie...
                  • romanpidlaszuk SKAD POCHODZISZ I CO PODALES W SPISIE? 30.11.05, 00:37
                    romanpidlaszuk napisał:

nickiem...

Mozesz tez nam powiedziec jaka ty podales narodowosc w ostatnim spisie...

• romanpidlaszuk NADAL ROZMAWIAJA GWARA UKRAINSKA ! 30.11.05, 01:39
                romanpidlaszuk napisał:

----------------------------------------------------------------
                Tylko 1000 podalo w spisie narodowosc ukrainska(i nawet trudno sie dziwic,50
                lat antyukrainskiej nagonki zrobilo swoje) ale NADAL ROZMAWIAJA GWARA
                UKRAINSKA,POJEDZ DO NAJBLIZSZEJ MIEJSCOWOSCI W OKOLICACH BIELSKA I HAJNOWKI A
                PRZEKONASZ SIE SAM !
      • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:07
        jego.
        ----------------------------------------------------------------------
        1.Oj chyba Pawcio21 pierwszy rozpoczal dyskusje takim tonem...:)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=30433507
        2.Mniejszosci nic nie maja przeciw napisom w jezyku panstwowym,chca (jak sadze)
        jedynie tez napisow w swoim jezyku ojczystym,uwazam ze to zjawisko normalne w
        panstwie WOLNYM I DEMOKRATYCZNYM.W Europie jest wiele takich przykladow:
        np. Niemcy(napisy po serbskoluzycku),Rumunia(napisy po ukrainsku,wegiersku) itd.
      • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:11
        1.W miejscowosci mego dziadka i sasiednich to moj ukrainskojezyczny dziadek i
        jego przodkowie mieszkaja od 1000 lat a nie Pawcia21,nie rozumiem dlaczego on
        wtyka nosa nie w swoje sprawy.
        2.Czy mozesz podac link gdzie niby jest buta w moich wypowiedziach,jak chcesz
        to ja moge ci podac linki,gdzie jest buta,arogancja,nacjonalizm ,faszyzm i
        rasizm w wypowiedziach Pawcia21.
      • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:21
        osiagnac.
        spokojnie.
        -----------------------------------------------------------------
        1.Dlaczego Pawcio21 ujada na mnie i podlaskich Ukraincow a nie na Niemcow?
        2.Oczywiscie,ze My Ukraicy i Polacy na Podlasiu od siebie nie uciekniemy (choc
        Pawcio21 nas podlaskich Ukraincow wygania z naszej ziemi ojczystej)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=30433507
        i dlatego musimy zyc w zgodzie ,zrozumieniu i wzajemnym poszanowaniu czemu
        sluza moim zdaniem nazwy DWUJEZYCZNE.
        Blizszy mi w tej sprawie jest poglad innego uczestnika tego forum:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32544353
      • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:24
        Może powinniśmy zrezygnować z naszych dązeń tylko po
        to zeby kraj w którym żyjemy mógł normalnie funkconowac??
        Czy ten kraj bedzie normalnie funkcjonowac jezeli czesc obywateli narodowosci
        innej niz polska bedzie musialo zamknac gebe i nie odzywac sie w swoim
        ojczystym jezyku,moim zdaniem to NIENORMALNE.
      • romanpidlaszuk O nazwach,co o tym myslicie?MOJE SKROMNE ZDANIE 29.11.05, 20:35
        Rozumiemy przecież
        1.Rozumiemy jezyk polski ale to nie znaczy,ze mamy rezygnowac ze swojego jezyka
        ojczystego i to w imie przyjazni,uwazam ze to jet CHORE.
        2.To ,ze sie zasymilowalismy nam chwaly nie przynosi
        Moj osobisty punkt widzenia w tej sprawie jest taki:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31380034
        3.Szacunek i kultywowanie przez nas podlaskich Ukraincow swojego ojczystego
        jezyka ukrainskiego nie oznacza przeciez wcale ignorowania w naszych stronach
        jezyka urzedowego polskiego!
      • romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:38
        Dzieki za zabranie glosu!
        Mam nadziej,ze bedziesz tu czesto zagladal i PISAL!
        Pozdrawiam Cie serdecznie!
      • romanpidlaszuk Ukrajinec_Pidlaszuk,licze ze sie ustosunkujesz... 29.11.05, 20:44

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32742858
        • romanpidlaszuk Ukrajinec_Pidlaszuk,licze ze sie ustosunkujesz... 29.11.05, 20:48
          Ja jestem Czarna Manka i mam w poprzek.
          Lubie ukrainskich molojcow bo oni ostre
          som chlopaki. I jak sie taki horylki opije
          i zakonsi salom i jeszcze daj Boze zdzieli
          mnie widlami miedzy oczy to ja sie mokra cala
          robie i juzem cala jego...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&wv.x=2&a=32743592
          • romanpidlaszuk Ukrajinec_Pidlaszuk,licze ze sie ustosunkujesz... 29.11.05, 21:15
            romanpidlaszuk napisał:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32745928
      • andrijko Re: O nazwach..co o tym myslicie? 30.11.05, 12:31
        Witam ukraińca_pidlaszuka
        I pozwolę sobie na wstępie się z Tobą nie zgodzić. Sugerujesz mianowicie, że
        wprowadzenie dodatkowych napisów w języku mniejszości dominujacej w danej
        gminie i możliwość używania, obok polskiego, także języka mniejszości może, a
        wręcz na pewno stanie się przyczyną roszczeń terytorialnych wobec Polski czy
        też skłóci mieszkające obok siebie społeczności polską i mniejszościową. Ustawa
        o mniejszościach wprowadzająca możliwość używania języka mniejszości została
        przyjęta przez polski sejm składający się w 99 % z Polaków (2 Niemców i 1
        Białorusin). Nie był to więc akt kompromisu z jakąś znaczącą grupą
        mniejszościową a tylko potwierdzenie standardowych praw mniejszości
        obowiązujących w Europie, i to nie tylko zachodniej. Nie posądzał bym
        parlamentu o wprowadzanie prawa z gruntu antypolskiego. Twoja argumentacja w
        obronie ziem polskich przypomina więc trochę bycie świętszym od papieża.
        Oczywiście zgadzam się, że znajomość j. polskiego jest powszechna i dotyczy
        nawet, w słaszym stopniu ale jednak, nawet najstarszego pokolenia. Obawiał bym
        się wręcz czegoś innego - znajomości swego języka, szczególnie literackiego
        wśród mniejszości. Ale w przypadku Polski nie chodzi już o jakieś szczególne
        ułatwienie ludziom w kontaktach z urzędem a raczej o zaakcentowanie swojej
        podmiotowości jako zbiorowość, równości z innymi obywatelami, szczególnie
        większością. Zaryzykuję stwierdzenie, ze ustawa daje nam pierwszy raz w naszej
        historii prawo bycia sobą, podkreślania tego w sposób nie konfrontacyjny,
        rewolucyjny czy zbrojny. Po prostu samorząd może zgodnie z polskim prawem
        ustawić tabliczki z dodatkowym oznaczeniem w języku mniejszości. Mniejszości,
        która płaci takie same podatki, ma takie same prawa i obowiązki. Oczywiście
        same postawienie tabliczek nie powinno być tu brane pod uwagę jako akt wrogi
        czy przyjazny większości a całokształt działań danej mniejszości. Myślę, że w
        przypadku Podlasia nie ma obaw o nielojalność, walkę o autonomię czy rozrywanie
        integralności państwa. Po prostu obywatele świadomi praw a także zagrożeń mogą
        sami o sobie decydować, w zgodzie z polskim prawem. A że będzie to denerwowało
        pewne osoby czy kręgi polityczne to już inna sprawa. Zawsze korzystanie ze
        swoich praw może być uznane za nadużycie. Ale czy jest to nadużycie jeżeli nie
        narusza praw innych ? Potrzebna jest dyskusja, informacja i kompromis między
        większością a mniejszością. Szczególnie w tak drażliwej sprawie, podszytej
        często demonami przeszłości. U nas tego brakuje i to uważam za większy problem
        niż postawienie blach z cyrylicznymi nazwami. Myślę, że głosy przeciwne nazwom
        dwujęzycznym wynikają raczej z braku świadomości narodowej po stronie
        mniejszośći niż niechęci Polaków. I choć Pogromcarpodlaszuka wyśmiewa nas
        Ukraińców za 1400 osób, które nie bały się podać swej narodowości, to z
        ciekawością poczekam na wynik działania, rzekomo świadomych narodowo rzesz
        białoruskich. Te 46 tys. jakoś nie występuje szcególnie aktywnie w obronie
        swych praw. Najczęściej słyszy się głosy przeciwko. Czy tak postępują świadomi
        narodowo ludzie ? Oczywiście, że nie. Świadomość narodowa, więź, wspólnota
        potrzebne są właśnie po to by bronić swoich praw, dziedzictwa kulturowego,
        podmiotowości a nie do nabijania statystyk. Stąd wniosek, że na Podlasiu gdzie
        zgodnie z ustawą prawo do wprowadzenia dodatkowego języka mają tylko
        Białorusini i Litwini, skończy się to tabliczkami po litewsku wokół Puńska i,
        może, po białorusku w jakiejśc gminie na ukraińskim obszarze językowym na
        południe od Narwii. A i to nie wiadomo, czy nie będzie to nazwa w lokalnej
        gwarze ukraińskiej, bo jak przyznają sami Białorusini, nazwy w białoruskim j.
        literackim często zniekształcałyby miescowe nazewnictwo. I dlatego myślę, że
        warto przyjąć jednak dobrą wolę stron i nie nastawiać się od razu na wojny,
        przestawianie granic i czystki etniczne. Te nieszczęścia jeżeli mają nastąpić -
        oby nie - nie będą specjalnie liczyć się ze społecznościami lokalnymi i ich
        tabliczkami. Uczono nas choćby w szkole o Ziemiach Odzyskanych. Odzyskanych ?
        Kiedy ziemie te przyłączonodo Polski nie było tam już żadnych Polaków ani nawet
        Słowian. A ci którzy zostali np Mazurzy, Warmiacy, Słowińcy czy większość
        Ślązaków i tak uciekła do uciskających ich przez setki lat Niemiec zamiast
        zostać w słowiańskiej Polsce. Trzeba rozróżniać narodowość i obywatelstwo.
        Tablice byłyby wyrazem woli obywateli polskich, nie ważne jakiej narodowości. I
        nienależy tego aktu przyjmować jako budowanie przyczułków czy znajdowanie
        uzasadnienia dla mogocej jakoby nastąpić w przyszłości aneksji tych ziem do
        Rosji, Ukrainy, Białorusi, Litwy czy Niemiec.
    • romanpidlaszuk DZIELA WYBRANE POGROMCYPIDLASZUKA 29.11.05, 23:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32750256
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32744227
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32745928
    • romanpidlaszuk DZIELA WYBRANE PRAWOSLWNEGO "POLAKA"? 29.11.05, 23:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=32733561
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32445319
      • romanpidlaszuk *FORUM POLSKA-UKRAINA 29.11.05, 23:56
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10382
    • romanpidlaszuk Re:a moze ja tez jestem spolonizowanym Ukraińcem? 30.11.05, 21:51
      To jest pytanie do nas uczestnikow podlaskich forow gazety,personalnie do mnie
      czy do SAMEGO SIEBIE ?
      Moim zadniem wlasiwym adresatem tego pytania jest ten TRZECI.
      P.S.
      Nie wiem czy zauwazyles ,ze ten watek jest w 99,9% przypadkow o PRAWOSLAWNYCH
      mieszkancach UKRAINSKOJEZYCZNYCH I BIALORUSKOJEZYCZNYCH TERENOW PODLASIA,ktorzy
      50 LAT TEMU i WCZESNIEJ(a nie kilkaset) przyjechali do Bialegostoku,ktorzy w
      99,9 % zawarli malzenstwa PRAWOSLAWNO-PRAWOASLAWNE,UKRAINSKO-
      UKRAINSKIE,BIALORUSKO-BIALORUSKIE lub UKRAINSKO-BIALORUSKIE(ci co zawarli
      prawoslawno-katolickie,ukrainsko-polskie,bialorusko-polskie w 99,9% przypadkow
      przeszli na katolicyzm i uwazaja sie tak jak ty za Polakow i katolikow)A KTORYM
      TERAZ ZAMIAST PRAWOSLAWNYCH NABOZENSTW W ICH OJCZYSTYCH JEZYKACH (UKRAINSKIM I
      BIALORUSKIM) WCISKA SIE PRAWOSLAWNE NABOZENSTWA PO...POLSKU.
      Moze 0,01% przypadkow jest inny niz opisany tutaj ALE TO NIE POWOD ABY DLA
      99,9% PRAWOSLAWNYCH W BIALYMSTOKU,UKRAINCOW I BIALORUSINOW WCISKAC NABOZENSTWA
      PO...POLSKU.
      Przyznasz,ze twoja sytuacja i historia jest NIECO INNA OD OPISYWANEJ TUTAJ.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=32808640
      • romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:35
        Chlopca? ty zas'mieciu usie forumy. Han'ba!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=32988701
        • romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:37
          Chlopca? ty zas'mieciu usie forumy. Han'ba!
          Dobre howorysz po bilorus'ky, czy to je mowa twoich DIDIW ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=33028942
        • romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:38
          Dobre howorysz po bilorus'ky

Адкуль ведаеш? Я ж тут
          пішу, а не гавару. :)

to je mowa twoich DIDIW

Мае дзяды загінулі
          пад час Другой
          Усясьветнай вайны.
          Адкуль мне ведаць,
          якая
          была іх мова? Ды і якое