romanpidlaszuk Rewolucja niedokończona 23.11.05, 00:20 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3027245.html?as=2&ias=2 Przybyli do Kijowa uważają, że rewolucja jeszcze się nie skończyła, lecz ciągle trwa. Są też przekonani, że Ukraińcy nie powinni mieć powodów do narzekania. "Jechałyśmy tu całą noc. Swoją obecnością na Majdanie chcemy udowodnić, że nie jesteśmy rozczarowane, jak mówią w telewizji, a przeciwnie - jesteśmy zadowolone z tego, co dzieje się w naszym kraju i gotowe bronić tego, co udało się nam osiągnąć w zeszłym roku" - powiedziały dwie mieszkanki Chersonia, oddalonego od Kijowa o całą noc jazdy pociągiem. "Nie możemy zmienić w ciągu jednego roku państwa, które istnieje tylko 15 lat i w którym wciąż żywe są nawyki komunizmu. Dajmy władzom czas" - odparły na pytanie, czy nowe ukraińskie elity rządowe nie zawiodły ich nadziei. Na Majdan powrócił duch ubiegłorocznych wydarzeń. Nad placem znów powiewają pomarańczowe flagi z napisem "Juszczenko. TAK!". Jest również jedna biało- czerwona flaga polska. Stateczni kijowianie zrzucili garnitury i wyciągnęli z szaf ciepłe, narciarskie kombinezony, czapki i rękawice, na ramionach przyczepili pomarańczowe wstążki. "Jesteśmy Europejczykami, wiemy, że to, co dzieje się w kraju, zależy nie tylko od prezydenta czy premiera, lecz od nas samych. Przyszliśmy tu po to, by im pomóc" - tłumaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Rewolucja niedokończona -czas na zjednoczona UAPC 23.11.05, 00:48 UKRAINS"KA AUTOKEFALNA PRAWOSLAWNA CERKWA Czas sprawic aby caly prawoslwny narod ukrainski mogl modlic sie w swoich prawoslawnych cerkwiach w swoim OJCZYSTYM jezyku UKRAINSKIM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk З А П У С Т И - Z A P U S T 23.11.05, 15:33 З А П У С Т И Z A P U S T Y Zespol estradowy "SEVEN" & DJ BOHUN Muzyka ukrainska, bialoruska i rosyjska Klub GWINT, Bialystok 25 XI 2005 Piatek g. 20.00 Bilety: przedsprzedaz GWINT i Sklep TANGO - 10 zl w dniu imprezy 15 zl nadbuhom.free.ngo.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pawcio21 DO ROMKA.....bidulka zaporoskiego 23.11.05, 21:25 Romku nie wiem skad, i dociekac nie bede, biora sie u ciebie dziwne skłonności do rozdrabniania wszystkiego co ktos napisze. Być moze w dziecinstwie kazdy ci wszystko rozdrabniał zebyś umiał zrozumiec i ci to pozostało na stare lata. Dlatego teraz wszystko co pisze rozdrabniasz na dziesiatki osobnych postów, ale nie martw sie..wiem dlaczego to robisz...zrozumienie tego co ktoś pisze do ciebie w ciagłym tekscie przerasta twoje mozliwosci intelektulane i poprostu jest ci łatwiej zrozumiec jak sa to pojedyńcze zdania. Powiem ci zatem ze wszyscy są z toba w twym problemie i wszyscy cie wspierają. A jak chcesz datków na wsparcie to podaj adres albo numer konta. Co do sprawy Burego. Było to ludobójstwo jakich wiele było w czasie tej wojny, jak i wielu poprzednich jak i tych które następowały poźniej. Pacyfikacja Wołynia tez była ludobójstwem. Wiec nie mówmy ze jedni są źli a inni dobrzy. Co do wychowania… moi rodzice wychowali mnie w duchu patriotyzmu w miłości do ziemi na której mieszkam..w ilości do Polskiej ziemi. Nauczyli mnie ze ta ziemia leżała kiedyś w centrum Rzeczpospolitej, ze jest to centrum Korony Królestwa Polskiego. Że ziemi tej należy bronić za wszelką cenę. Że nie można pluć na ziemię która mnie wychowała. A ciebie rodzice nauczyli czego. Ze to zawsze była ziemia ukraińska (ukrainami nazywano kiedyś pograniczne ziemie, a naród ukraiński wykształcił się dopiero po I wojnie swiatowej; nie każdy bowiem kozak to Ukrainiec, a największym kozakiem był ksiaże Dymitr Wiśniowiecki -Polak a chłop zaporoski). Rodzice nauczyli cie pluć na ziemie która cie wychowała. Nauczyli cie pewnie ze to zawsze była Ukraina. Masz mentalność chłopa zaporoskiego który nie wytyka nosa zza swojej chałupy i uwaza ze swiat jest do tego miejsca gdzie kończy się step. Myslisz ze nie wstapił byś do SS GALIZIEN?? A ja uwazam ze wstapił byś. Załoze się ze gdybys miał możliwość zrobił bys to bez wachania. No jeśli nie na ochotnika to tatus by ci kazał (ty bys się bał na ochotnika bo wiesz..kule świszczą, ktoś może cie zabic..a ty przeciez walczył bys za wielikuju ukrainu ) Karabiny w dłoń…tylko skad ty weźmiesz mundur SSmana albo UPAka. No skad??A może nie potrzebnie się o to martwimy. Pewnie masz gdzieś na strychu taki mundur a i karabin się znajdzie w jakiejs skrzynce. Widze ze nienawidzisz Polaków a Polskie napisy na znakach są ci nie w smak. Pragnął bym ci przypomniec ze Ukraina zaczyna się gdy widzisz napis na przejsciu granicznym: POLSKA ŻEGNA a potem widzisz UKRAINA WITA…to tam masz ukraine a nie na Podlasiu. Dlaczego II Wojnę Swiatową nazywasz konfliktem lat 40-tych??przeciez to była najwieksza wojna jaka do tej pory swiat widział. A gdzie bys walczył przeciwko III rzeszy ?? z tego co znam historie to UPA nie walczyło przeciwko tylko mordowało Polaków Rosjan i innych. Ale twoja wersja historii pewnie mówi co innego?? To na pewno Polacy zamordowali Polakó1) na Wołyniu żeby potem zrzucić winę na przez wieki uciskany naród ukraiński pragnący pokoju , na naród ukraiński który nie miał nic wspolnego z UPA bo to przebrani Polacy w UPA służyli. Taka jest twoja wersja historii?? Ja bym wstapił do AK. Żeby walczyć przeciwko wrogom Polski. Fakt własowcy to Rosjanie, RONA tez, UPA tez i ty widac tez. Bronisław Kamiński był synem Polaka i Białorusinki. Od maleńkości nie nawiedził Polaków. Erich von dem Bach-Zelewski nie był Polakiem( a nie Zalewski…..romuś jeśli chcesz z kims polemizowac to się przygotowywuj do tego ). Jego ojciec był Kaszubem z pochodzenia. On nigdy nie mówił po polsku, a jego babka ze strony ojca była wrogiem Polaków. Miał tyle wspólnego z Polska co ty z Mongolią wewnetrzna. A ty jak zechcesz to możesz postawić coś innego dla odwiecznego zaporoskiego chłopa a nie znaki dwujęzyczne. Fatsa nie znam, a idolów zadnych nie posiadam wiec nie wkładaj mi w usta słów których nigdy nie wypowiedziałem. I nie pierd***l tyle bo się przyrost naturalny ziweksza (zreszta pierd***lac Breżniewa Stalina czy Gomułkę to jestes nekrofilem) Słuchaj a ty nie umiesz mysli wyrazić od razu tylko musisz dwa posty pisać..ten drugi to na uzupełnienie.. ale myslenie zabiera ci ponad dwie godziny. *** To dzieki takim jak ty była Jałta i sprzedaz Polski za Włochy Grecje i kupe amerykańskich zielonych dla towarzysza Stalina. ------------------------------------------------------------------------ Ty chba naprawde jestes z Choroszczy lub Tworek. *** A to do czego się tyczyło ?? nie umiesz skomentować?? I myslenie zabiera ci tak duzo czasu. No odpowiedz na ten zarzut. Ja na Polskę nie pluję chłopie..bo jak patriota może pluc na swój kraj……pomyśl idioto. Odnośnie spozywania klawiatury to takie doświadczenia są mi obce, a u ciebie jest to na poziomi dziennym. Powiedz jaki ma smak? Nie zakrztusiłes się?? Gotujesz klawiature zanim spozyjesz?? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach. Chętnie poznam takie dewiacje, albowiem dla mnie są obce. Kaftanik dla mnie potrzebny nie jest. Za to tobie jak najbardziej. Jednak psychuszki to był trafiony pomysł. Safari po rosyjsku aktualne…dla ciebie dorzucił bym gratis kąpiel w lodowatej wodze na mrozie. Romku może i czytasz to co ktoś pisze ale nie czytasz ze zrozumieniem. TO się nazywa wtórny analfabetyzm. Może żeby zrozumieć przeczytaj to pare razy na głos. Mi tez uszy odpadaja jak czytam co piszesz. Człowieku ile razy mam ci powtarzac ze komunistą nie jest ktoś kto jest patriotą. Ale ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem wiec nie potrzebnie się powtarzam. Gdybym był agitatorem z PZPR to bym mówił abyśmy się przyłączyli do bratniego ludu ukraińskiego i wspolnie w kolektywie tworzyli wszechzwiązkowy kraj rad robotniczych żołnierskich i chłopskich aby wszechswiatowa rewolucja proletariatu zjednoczyła wszystkich ludzi pod czerwonym sztandarem. Ale ja tak nie mówie wiec komunista nie jestem. Mam nadzieje ze zrozumiałes..bo chyba chociaz troche inteligencji masz w sobie..a może się myle :( Słuchaj gdy PRL się kończył to ja tez kończyłem..ale przedszkole wiec pomysl co mówisz. Czy każdy kto ma inne zdanie niż ty jest ignorantem historii?? Czy każdy kto ignoruje twoja wersje historii jest ignorantem ?? TO TY JESTES IGNORANTEM HISTORII. Czy każdy kto ma inne zdanie niż ty jest głupi ?? czy każdy kto ma takie samo zdanie jak setki Polskich profesorów i doktorów zajmujących się tematem od dziesięcioleci jest głupi?? Debila z siebie nie robiłem nigdy i robić nie będę. TO TY Z SIEBIE ROBISZ DEBILA…ALE JUŻ NIE BĘDZIESZ?? PRAWDA?? A w ogóle po co przytczasz artykuły z Przeglądu Prawosławnego czy z Nad Buhom i Nawoju ?? Po co ?? czy jestes na tyle głupi ze chcesz na siłe zainteresowac tym innych ?? a może chcesz podbic sobie statystyki i powiedziec kiedys dzieciom: ja to miałem 950 postów na forum Białegostoku?? Załóz sobie prywatne forum i pisz sobie co chcesz a nie zaśmiecasz forum miasta. I pisz wszystko pod jednym postem…chyba ze jestes na tyle nieinteligentny ze sprawia ci to problem….i potwierdzi to fakt ze nie umiesz pojmowac gdy ktoś pisze tekst ciągły. Bidulek zaporoski :( Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: DO PAWCIA.....bidulka postPRLowskiego 23.11.05, 22:25 Nie chce mi sie teraz grzebac w tym smietniku historii jaki tu reprezentujesz,moze odpowiem si pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CZY XYZ TO PRAWOSLAWNY "POLAK"...? 23.11.05, 22:52 Czy XYZ to: 1.prawoslawny "Polak" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=288913902.Ubecy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31109289 3.Biskup_Jakub forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=29864010 4.cadyk z wasilkowa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=31722728 czy...jeszcze ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CZY XYZ TO PRAWOSLAWNY "POLAK"...? 23.11.05, 23:01 Czy XYZ to: 1.prawoslawny "Polak" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390 2.Ubecy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31109289 3.Biskup_Jakub forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=29864010 4.cadyk z wasilkowa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=31722728 czy...jeszcze ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: CZY XYZ TO PRAWOSLAWNY "POLAK"...? 23.11.05, 23:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32436696&a=32444177 Czy XYZ to: 1.prawoslawny "Polak" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390 2.Ubecy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31109289 3.Biskup_Jakub forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=29864010 4.cadyk z wasilkowa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=31722728 czy...jeszcze ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
pawcio21 ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOTA?? 24.11.05, 19:29 ********************************************* A pomysl czy ktoś kto broni swego kraju przed takimi jak ty jest nacjonalista czy komunistą. Bo jeśli uwazasz ze jest komunista (pogrobowcem PRLu itp. itd.) to masz tyły w historii nie tylko Polski ale także i swojej ukrainy A gdy znów nazwiesz mnie komunista, Polowcem, pogrobowcem PRLu to pokazesz jakim ignorantem historii jestes, pokazesz jak bardzo głupi jestes. Ale rób jak chcesz..to ty z siebie będziesz robił debila. Romku może i czytasz to co ktoś pisze ale nie czytasz ze zrozumieniem. TO się nazywa wtórny analfabetyzm. Może żeby zrozumieć przeczytaj to pare razy na głos. Mi tez uszy odpadaja jak czytam co piszesz. ********************************************* Romku w to co widzisz powyżej to są moje słowa które wypowiadałem pare postów wyzej. Widzę jednak ze jest ci obce czytanie ze zrozumieniem i pokazujesz ze jestes wtórnym analfabetą. Nie rozumiesz ze Polak-patriota nie może być pogrobowcem PRLu. Wnioskuję z tego że masz co najwyzej 3,5 roczku i nie rozumiesz tego co ci mama czyta, bo watpie ze sam czytasz co kto pisze. NIE MAM ZAMIARU Z TOBA POLEMIZOWAC GDYZ REPREZENTUJESZ DEBILIZM NAJNIŻSZEGO POZIOMU. MOŻESZ JUŻ SIĘ NIE WYSILAC ŻEBY ODPOWIADAC BO NIE BĘDĘ CZYTAŁ TEGO CO NAPISZESZ….CHYBA ZE ODPOWIESZ AZEBY POPRAWIC SOBIE I TAK IDIOTYCZNE STATYSTYKI….PRZEZ TO TEZ POKAZESZ SWOJE IQ KTÓREGO WARTOSC JEST NIZSZA OD DŁUGOSCI TWEGO CZŁONKA W CENTYMETRACH. JEŚLI ZATEM MASZ CHOCIAŻ KSZTYNĘ HONORU ZAPRZESTAŃ PISAC W TYM TOPIKU TJ. SZCZUĆ POLAKÓW NA UKRAIŃCÓW I NA ODWRÓT..BO TO WŁASNIE ROBISZ. OCZYWISCIE NIE BEDZIESZ TEGO ROBIŁ JESLI MASZ HONOR.... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:12 A pomysl czy ktoś kto broni swego kraju przed takimi jak ty jest nacjonalista czy komunistą. Bo jeśli uwazasz ze jest komunista (pogrobowcem PRLu itp. itd.) to masz tyły w historii nie tylko Polski ale także i swojej ukrainy ------------------------------------------------------------------------------ Nacjonalista to ten co pogardza innymi narodami,ja Polakami nie pogardzam,zarowno tymi w Polasce jak i poza Polska,zas ty pogardzasz Ukraincami w Polsce,wiec TO TY JESTES NACJONALISTA a poglady dotyczace relacji miedzy narodami polskim i ukrainski masz takie same jak KOMUNISCI W PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:13 A gdy znów nazwiesz mnie komunista, Polowcem, pogrobowcem PRLu to pokazesz jakim ignorantem historii jestes, pokazesz jak bardzo głupi jestes ------------------------------------------------------------------------- Ja mysle,ze wszyscy co czytaja widza kto tu jest ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:14 A gdy znów nazwiesz mnie komunista, Polowcem, pogrobowcem PRLu to pokazesz jakim ignorantem historii jestes, pokazesz jak bardzo głupi jestes. Ale rób jak ----------------------------------------------------------------------- Jak rowniez kto tu jest glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:15 A gdy znów nazwiesz mnie komunista, Polowcem, pogrobowcem PRLu to pokazesz jakim ignorantem historii jestes, pokazesz jak bardzo głupi jestes. Ale rób jak chcesz..to ty z siebie będziesz robił debila. ------------------------------------------------------------------------- Jak rowniez,kro tu robi debila Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:16 Romku może i czytasz to co ktoś pisze ale nie czytasz ze zrozumieniem. TO się nazywa wtórny analfabetyzm. Może żeby zrozumieć przeczytaj to pare razy na głos. Mi tez uszy odpadaja jak czytam co piszesz. ------------------------------------------------------ dzieki za rade Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:17 Romku w to co widzisz powyżej to są moje słowa które wypowiadałem pare postów wyzej. Widzę jednak ze jest ci obce czytanie ze zrozumieniem i pokazujesz ze jestes wtórnym analfabetą. Nie rozumiesz ze Polak-patriota nie może być pogrobowcem PRLu. Wnioskuję z tego że masz co najwyzej 3,5 roczku i nie rozumiesz tego co ci mama czyta, bo watpie ze sam czytasz co kto pisze. ------------------------------------------------------------------------------ Jestes nacjonalista nie patriota,reliktem minionej epoki,nie wiem jak ty sie odnajdziesz we wspolczesnym Swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:18 NIE MAM ZAMIARU Z TOBA POLEMIZOWAC GDYZ REPREZENTUJESZ DEBILIZM NAJNIŻSZEGO POZIOMU -------------------------------------------------------------- Jezeli nie chcesz polemizowac to po jaka cholere piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk PAWCIU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:20 MOŻESZ JUŻ SIĘ NIE WYSILAC ŻEBY ODPOWIADAC BO NIE BĘDĘ CZYTAŁ TEGO CO NAPISZESZ…. ----------------------------------------------- Ustosunkuje sie do tego co napisales a dalej mam nadzieje,ze juz nie bedziesz wiecej zasmiecal tego torum swoimi bredniami i urojeniami i ja nie bede musia sie do twoich wypocin ustosunkowywac. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:23 CHYBA ZE ODPOWIESZ AZEBY POPRAWIC SOBIE I TAK IDIOTYCZNE STATYSTYKI…. --------------------------------------------------------------- Ty kogos oczerniasz na forum i odmawiasz mu ustosunkowania sie do bredni jakie napisales?zalosny jestes. Nie oczerniaj mnie na forum to ja nie bede komentowal twoich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:24 PRZEZ TO TEZ POKAZESZ SWOJE IQ KTÓREGO WARTOSC JEST NIZSZA OD DŁUGOSCI TWEGO CZŁONKA W CENTYMETRACH ----------------------------------------------------------------- Ty to misisz miec IQ rzucajac takim tekstem.... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:25 ZAPRZESTAŃ PISAC W TYM TOPIKU TJ. SZCZUĆ POLAKÓW NA UKRAIŃCÓW I NA ODWRÓT.. ------------------------------------------------------------------------ podaj link gdzie,ja mysle,ze jest wlasnie dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: ROMKU DLACZEGO POKAZUJESZ JAKI Z CIEBIE IDIOT 25.11.05, 03:28 OCZYWISCIE NIE BEDZIESZ TEGO ROBIŁ JESLI MASZ HONOR.... ------------------------------------------------------------------------- Ty cos masz do powiedzenia na temat honoru?Gdybys mial honor to bys takich bzdur nie pisal a jak juz napisales to bys nie odmawial ludziom,ktorym obraziles i pomowiles prawa do komentarza. Miej honor czlowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: DO Pawcia....bidulka postPRLowskieo 25.11.05, 03:35 Romku nie wiem skad, i dociekac nie bede, biora sie u ciebie dziwne skłonności do rozdrabniania wszystkiego co ktos napisze. --------------------------------------------------------------------- Uwazam,ze to ma swoja dobra stone,calosc wpisu dotyczy jednej sprawy,mozna zacytowac tekst kory sie komentuje,jednym slowem wszystko jest przejrzyste i klarowne Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:36 Być moze w dziecinstwie kazdy ci wszystko rozdrabniał zebyś umiał zrozumiec i ci to pozostało na stare lata. ------------------------------------------------------------------------- Pozostawiam cie ze swoimi domyslami i UROJENIAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:38 Dlatego teraz wszystko co pisze rozdrabniasz na dziesiatki osobnych postów, ale nie martw sie..wiem dlaczego to robisz...zrozumienie tego co ktoś pisze do ciebie w ciagłym tekscie przerasta twoje mozliwosci intelektulane i poprostu jest ci łatwiej zrozumiec jak sa to pojedyńcze zdania -------------------------------------------------------------------- Wiesz,nie wszyscy sa takimi geniuszami ja ty,zdaje sie tez ze od tego geniuszu popie..lo ci sie w glowce. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:39 Powiem ci zatem ze wszyscy są z toba w twym problemie i wszyscy cie wspierają ----------------------------------------------------------------------- Mowisz juz my,wy jak twoi PRLowscy towarzysze? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Wesprzyj PCK i podaj na forum numer wplaty! 25.11.05, 03:41 A jak chcesz datków na wsparcie to podaj adres albo numer konta. ---------------------------------------------------------------------- Wesprzyj PCK i podaj na forum numer wplaty ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk NAZYWAJMY ZBRODNIARZY PO IMIENIU ! 25.11.05, 03:43 Co do sprawy Burego. Było to ludobójstwo jakich wiele było w czasie tej wojny, jak i wielu poprzednich jak i tych które następowały poźniej. Pacyfikacja Wołynia tez była ludobójstwem. Wiec nie mówmy ze jedni są źli a inni dobrzy. ------------------------------------------------------------------------------- NAZYWAJMY ZBRODNIARZY PO IMIENIU !Temu czlowiekowi udowodniono morderstwa a ZOSTAL ZREHABILITOWANY,takie prawo i sprawiedliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ja tu widze NACJONALIZM i POGARDE DO SASIADOW. 25.11.05, 03:45 Co do wychowania… moi rodzice wychowali mnie w duchu patriotyzmu w miłości do ziemi na której mieszkam.. -------------------------------------------------------- Ja tu widze NACJONALIZM i POGARDE DO SASIADOW. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CENTRUM a dookola podbite narody,to ok? 25.11.05, 03:46 Nauczyli mnie ze ta ziemia leżała kiedyś w centrum Rzeczpospolitej, ze jest to centrum Korony Królestwa Polskiego. ------------------------------------------------------------------ CENTRUM a dookola podbite narody,to ok? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk TO NASZA ZIEMIA,MIESZKAMY TU OD 1000 LAT ! 25.11.05, 03:48 A ciebie rodzice nauczyli czego. Ze to zawsze była ziemia ukraińska ---------------------------------------------------------------- To jest nasza ziemia,mieszkamy tu od tysiaca lat! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk BEZCZELNY JESTES 25.11.05, 03:50 Ze to zawsze była ziemia ukraińska (ukrainami nazywano kiedyś pograniczne ziemie, a naród ukraiński wykształcił się dopiero po I wojnie swiatowej; nie każdy bowiem kozak to Ukrainiec, a największym kozakiem był ksiaże Dymitr Wiśniowiecki -Polak a chłop zaporoski) ------------------------------------------------------------------------- Bedziesz uczyl Ukraincow ich historii,BEZCZELNY JESTES ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk BEZCZELNY JESTES ! 25.11.05, 03:53 Rodzice nauczyli cie pluć na ziemie która cie wychowała. ------------------------------------------------------------------- 1.Znales moich rodzicow? 2.Na jakiej podstawie tak uwazasz,gdyz staram sie kontynuowac jezyk przodkow,CHORY JESTES NACJONALISTO ,FASZYSTO I RASISTO JEDEN ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk GDZIE TY MIESZKASZ.POWIEDZ,WSTYDZISZ SIE? 25.11.05, 03:55 Nauczyli cie pewnie ze to zawsze była Ukraina. ------------------------------------------------------------ To jest ziemia na ktorej od 1000 lat mieszka ludnosc ukrainskojezyczna,ktora ma PRAWO DO NAZW DWOJEZYCZNYCH OSLE ! GDZIE TY MIESZKASZ.POWIEDZ,WSTYDZISZ SIE? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:57 Masz mentalność chłopa zaporoskiego który nie wytyka nosa zza swojej chałupy i uwaza ze swiat jest do tego miejsca gdzie kończy się step. ----------------------------------------------------------- masz mentalnosc chlopa panszczyznianego,ktoremu ktos dal kopa w XXI wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:58 Myslisz ze nie wstapił byś do SS GALIZIEN?? A ja uwazam ze wstapił byś. ----------------------------------------------------------------------------- No to sobie uwazaj czubie jeden,masz prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 03:59 Załoze się ze gdybys miał możliwość zrobił bys to bez wachania. -------------------------------------------------------------------------- No to sie zakladaj ,masz do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ty chyba nie z Podlasia piszesz? 25.11.05, 04:01 No jeśli nie na ochotnika to tatus by ci kazał (ty bys się bał na ochotnika bo wiesz..kule świszczą, ktoś może cie zabic..a ty przeciez walczył bys za wielikuju ukrainu ) ------------------------------------------------------------------------ Ty chyba nie z Podlasia piszesz?U nas takich swirow raczej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:05 Karabiny w dłoń…tylko skad ty weźmiesz mundur SSmana albo UPAka. No skad??A może nie potrzebnie się o to martwimy. Pewnie masz gdzieś na strychu taki mundur a i karabin się znajdzie w jakiejs skrzynce. --------------------------------------------------------------------- A co chcesz przymierzyc?;) Mie martw sie daj znac na forum,cos z forumowiczami wymyslimy.;) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Albo okolista albo psychiatra ci pomoze... 25.11.05, 04:06 Widze ze nienawidzisz Polaków ---------------------------------------------- Albo okolista albo psychiatra ci pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk podaj uzasadniajacy link LUNATYKU ! 25.11.05, 04:08 Polskie napisy na znakach są ci nie w smak. ------------------------------------------------------- podaj uzasadniajacy link LUNATYKU ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk GRANICE BEDA GLOWNIE NA MAPIE,EUROPA WITA! 25.11.05, 04:10 Pragnął bym ci przypomniec ze Ukraina zaczyna się gdy widzisz napis na przejsciu granicznym: POLSKA ŻEGNA a potem widzisz UKRAINA WITA…to tam masz ukraine a nie na Podlasiu. -------------------------------------------------------------------- Ukraina jest tam gdzie mieszkaja Ukraincy,Polska jest tam gdzie mieszkaja Polacy.Wkrotce GRANICE BEDA GLOWNIE NA MAPIE,EUROPA WITA ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Mam Ukraine na Podlasiu OSLE ! 25.11.05, 04:13 to tam masz ukraine a nie na Podlasiu. -------------------------------- Mam Ukraine na Podlasiu ! Polak ma Polske w Lwowie ,Wilnie i GDZIEKOLWIEK MIESZKA OSLE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Widze,ze sie gubisz 25.11.05, 04:14 Dlaczego II Wojnę Swiatową nazywasz konfliktem lat 40-tych??przeciez to była najwieksza wojna jaka do tej pory swiat widział. -------------------------------------------------------------- Zacytuj co napisalem a potem odpowiadaj,widze,ze sie GUBISZ ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk ZMIEN PODRECZNIKI PRLOWSKIE ! 25.11.05, 04:16 A gdzie bys walczył przeciwko III rzeszy ?? z tego co znam historie to UPA nie walczyło przeciwko tylko mordowało Polaków Rosjan i innych. ------------------------------------------------------------- ZMIEN PODRECZNIKI PRLOWSKIE (tam tez pisali to samo o AK). Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Zaprzeczysz,ze Ukraincy byli uciskani przez Polako 25.11.05, 04:19 To na pewno Polacy zamordowali Polakó1) na Wołyniu żeby potem zrzucić winę na przez wieki uciskany naród ukraiński pragnący pokoju -------------------------------------------------------------- Zaprzeczysz,ze Ukraincy byli uciskani przez Polakow na Wolyniu w II rp OSLE ? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukraincy sie NIE wstydza za UPA a Polacy za AK 25.11.05, 04:20 na naród ukraiński który nie miał nic wspolnego z UPA bo to przebrani Polacy w UPA służyli. Taka jest twoja wersja historii?? ---------------------------------------------------------- Ukraincy sie NIE wstydza za UPA a Polacy za AK Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:23 Ja bym wstapił do AK. Żeby walczyć przeciwko wrogom Polski. ------------------------------------------------------------------- A ktos inny by wstapil do UPA aby walczyc przeciwko wrogom Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Gdzie sie uczyles historii? 25.11.05, 04:24 Fakt własowcy to Rosjanie, RONA tez, UPA tez i ty widac tez. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk widzisz jaki SYF... 25.11.05, 04:26 Bronisław Kamiński był synem Polaka i Białorusinki. Od maleńkości nie nawiedził Polaków -------------------------------------------------------------------------- Nazwisko polskie,widzisz jaki SYF,chcialbys aby Ukraincy zamieszkali na Podlasiu ,majacy nazwiska ukrainskie nienawidzili Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Oto co znaczy WYNARODOWIENIE ! 25.11.05, 04:28 Erich von dem Bach-Zelewski nie był Polakiem( a nie Zalewski…..romuś jeśli chcesz z kims polemizowac to się przygotowywuj do tego ). Jego ojciec był Kaszubem z pochodzenia --------------------------------------------------------------- Jezeli ojciec byl Kaszubem ,to byl Polakiem z pochodzenia,Oto co znaczy WYNARODOWIENIE ! Chcesz to samo zafundowac podlaskim Ukraincom? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk mial ZNACZNIE WIECEJ 25.11.05, 04:30 Miał tyle wspólnego z Polska co ty z Mongolią wewnetrzna. ----------------------------------------------- Z faktow,ktore przytoczyles wynika ,ze mial ZNACZNIE WIECEJ,pawciu. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:32 A ty jak zechcesz to możesz postawić coś innego dla odwiecznego zaporoskiego chłopa a nie znaki dwujęzyczne. -------------------------------------------------------------------- A co odwieczny chlopie postPRLowski? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk to samo DZIADOSTWO ! 25.11.05, 04:34 Fatsa nie znam, a idolów zadnych nie posiadam wiec nie wkładaj mi w usta słów których nigdy nie wypowiedziałem. I nie pierd***l tyle bo się przyrost naturalny ziweksza (zreszta pierd***lac Breżniewa Stalina czy Gomułkę to jestes nekrofilem) Słuchaj a ty nie umiesz mysli wyrazić od razu tylko musisz dwa posty pisać..ten drugi to na uzupełnienie.. ale myslenie zabiera ci ponad dwie godziny. --------------------------------------------------------------- Moze i nie znasz tego swira fatso ale sadzac po tym co piszesz uwazam, ze jestescie to samo DZIADOSTWO ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: DO ROMKA.....bidulka zaporoskiego 25.11.05, 04:35 *** To dzieki takim jak ty była Jałta i sprzedaz Polski za Włochy Grecje i kupe amerykańskich zielonych dla towarzysza Stalina. ------------------------------------------------------------------------ Ty chba naprawde jestes z Choroszczy lub Tworek. *** A to do czego się tyczyło ?? nie umiesz skomentować?? I myslenie zabiera ci tak duzo czasu. No odpowiedz na ten zarzut. _____________________________________________________________________ Chcesz powiedzec,ze przez Ukraincow byla Jalta? Gdzie ty sie uczyles historii,w Choroszczy czy Tworkach? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk wyciagaj wnioski z HISTORII ! 25.11.05, 04:40 Ja na Polskę nie pluję chłopie..bo jak patriota może pluc na swój kraj……pomyśl idioto ------------------------------------------------------------------ Plujesz,gdzyz interesuje cie Polska jaka byla przed wojna,czyli chcesz powielac te same bledy jakie wtedy powielal twoj narod (nieuczciwa postawa wobec mniejszosci ukrainskiej),czyli prowadzisz swoj narod do tej samej tragedii gdzyz HISTORIA SIE POWTARZA JEZELI NIE WYCIAGASZ WNIOSKOW Z BLEDOW PRZESZLOSCI! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:41 Odnośnie spozywania klawiatury to takie doświadczenia są mi obce, a u ciebie jest to na poziomi dziennym. Powiedz jaki ma smak? Nie zakrztusiłes się?? Gotujesz klawiature zanim spozyjesz?? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach. Chętnie poznam takie dewiacje, albowiem dla mnie są obce. ------------------------------------------------------------------ dno Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:43 Kaftanik dla mnie potrzebny nie jest. Za to tobie jak najbardziej. Jednak psychuszki to był trafiony pomysł. ------------------------------------------------------------------- Obawiam sie,ze tobie ani kaftanik ani psychuszka juz nie pomoga,szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Patriota IV RP,KRYMINALISTA czy WARIAT? 25.11.05, 04:45 Safari po rosyjsku aktualne…dla ciebie dorzucił bym gratis kąpiel w lodowatej wodze na mrozie. -------------------------------------------------------- Patriota IV RP,KRYMINALISTA czy WARIAT? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk powtarzasz sie GENIUSZU BOSY 25.11.05, 04:47 Romku może i czytasz to co ktoś pisze ale nie czytasz ze zrozumieniem. TO się nazywa wtórny analfabetyzm. Może żeby zrozumieć przeczytaj to pare razy na głos. Mi tez uszy odpadaja jak czytam co piszesz. --------------------------------------------------------- cos juz to czytalem dzisiaj i odpowiedzialem,gdzybys pisal o kadym watku osobno to bys sie nie powtarzal GENIUSZU BOSY! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:49 Człowieku ile razy mam ci powtarzac ze komunistą nie jest ktoś kto jest patriotą ------------------------------------------------------------------ Sluchaj NACJONALISTO,FASZYSTO I RASISTO,masz taka sama retoryka jak PRLowscy KOMUNISCI ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk GDYBYS BYL AGITATOREM PZPR...NACJONALISTO 25.11.05, 04:52 Gdybym był agitatorem z PZPR to bym mówił abyśmy się przyłączyli do bratniego ludu ukraińskiego i wspolnie w kolektywie tworzyli wszechzwiązkowy kraj rad robotniczych żołnierskich i chłopskich aby wszechswiatowa rewolucja proletariatu zjednoczyła wszystkich ludzi pod czerwonym sztandarem. ------------------------------------------------------------------------------- GDYBYS BYL AGITATOREM PZPR... to bys nawolywal do zniszczenia narodu ukrainskiego gdziekolwiek by nie byl,czyli prowadzilbys ta sama polityke co oboz sowiecki NACJONALISTO ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:54 Ale ja tak nie mówie wiec komunista nie jestem. Mam nadzieje ze zrozumiałes..bo chyba chociaz troche inteligencji masz w sobie..a może się myle :( --------------------------------------------------------------------------- widze ,ze nie zrozumiales,chyba jestes inteligentny INACZEJ... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk ZABRONISZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:55 A w ogóle po co przytczasz artykuły z Przeglądu Prawosławnego czy z Nad Buhom i Nawoju ?? Po co ?? czy jestes na tyle głupi ze chcesz na siłe zainteresowac tym innych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk ZABRONISZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:56 a może chcesz podbic sobie statystyki i powiedziec kiedys dzieciom: ja to miałem 950 postów na forum Białegostoku?? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CZY TO ROZKAZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:56 Załóz sobie prywatne forum i pisz sobie co chcesz a nie zaśmiecasz forum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CZY TY UPIEKSZASZ FORUM MIASTA ? 25.11.05, 04:57 pisz sobie co chcesz a nie zaśmiecasz forum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CZY TO ROZKAZ CENZORZE ? 25.11.05, 04:58 I pisz wszystko pod jednym postem… Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk moja odpowiedz 25.11.05, 04:59 chyba ze jestes na tyle nieinteligentny ze sprawia ci to problem… ------------------------------------------------------------- Ty juz pokazales swoja inteligencej i jaki to byl dla ciebie problem.. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk KPISZ CZY O DROGE PYTASZ ? 25.11.05, 05:00 Debila z siebie nie robiłem nigdy i robić nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk BIDULEK postPRLowski... 25.11.05, 05:02 I pisz wszystko pod jednym postem…chyba ze jestes na tyle nieinteligentny ze sprawia ci to problem….i potwierdzi to fakt ze nie umiesz pojmowac gdy ktoś pisze tekst ciągły. Bidulek zaporoski :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukrainiec wasza kłótnia jest bez sensu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.11.05, 15:47 tak tak..wasza kłótnia jest bez sensu. robicie miedzy soba atmosfere wrogości...szujecie sie na siebie. Mam parę pytań do Romka: 1. w wielu postach napisałeś ze reprezentujesz naród ukraiński mieszkajacy na ziemi Podlaskiej. Czy działasz w jakiejs organizacji? 2 czy zostałes wybrany do tego by reprezentowac naród ukraiński?? jezeli tak to prosze podaj mi swoej namiary a chętnie wstapię. 3. romku czy nie sadzisz ze skoro pawcio napisał ze nie bedzie juz polemizowac to raczej nie bedzie ogladac tego co piszesz? 4. czemu mają słuzyc posty o tekstach z Przegladu Prawosławnego ? Miałem tez pare pytań do pawcio21 ale nie bede pisał gdyż nie odpisze. jednakże bede go namawiał azeby brał udział w naszej dyskusji. Pozdrawiam obu Panów. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: wasza kłótnia jest bez sensu 25.11.05, 16:09 tak tak..wasza kłótnia jest bez sensu. robicie miedzy soba atmosfere wrogości...szujecie sie na siebie. ------------------------------------------------------------------------------ Masz racje,klotnia jest bez sensu.Mam wlasnie taki dylemat,na forum pojawiaja sie rozne prowokacyjne,obrzajace narod ukrainski wpisy i nie wiem co robic,mam zasade,ze staram sie nie zostawiac zadnego pytania bez odpowiedzi,stram sie dotrzec do rozmowcy,wyjasnic mu moje zdanie,dowiedziec sie dlaczego on ma taki a nie inny punkt widzenia ale z drugiej strony nie chce sie wdawac w glupie pyskowki i czasami rzeczywiscie mam dylemat co z tymi prowokacjami na forum robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukrainiec wasza kłótnia jest bez sensu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.11.05, 15:50 tak tak..wasza kłótnia jest bez sensu. robicie miedzy soba atmosfere wrogości...szujecie sie na siebie. Mam parę pytań do Romka: 1. w wielu postach napisałeś ze reprezentujesz naród ukraiński mieszkajacy na ziemi Podlaskiej. Czy działasz w jakiejs organizacji? 2 czy zostałes wybrany do tego by reprezentowac naród ukraiński?? jezeli tak to prosze podaj mi swoej namiary a chętnie wstapię. 3. romku czy nie sadzisz ze skoro pawcio napisał ze nie bedzie juz polemizowac to raczej nie bedzie ogladac tego co piszesz? 4. czemu mają słuzyc posty o tekstach z Przegladu Prawosławnego ? Miałem tez pare pytań do pawcio21 ale nie bede pisał gdyż nie odpisze. jednakże bede go namawiał azeby brał udział w naszej dyskusji. Pozdrawiam obu Panów. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Oczywiscie,ze kłótnia jest bez sensu. 25.11.05, 16:21 Mam parę pytań do Romka: 1. w wielu postach napisałeś ze reprezentujesz naród ukraiński mieszkajacy na ziemi Podlaskiej. Czy działasz w jakiejs organizacji? 2 czy zostałes wybrany do tego by reprezentowac naród ukraiński?? jezeli tak to prosze podaj mi swoej namiary a chętnie wstapię. 3. romku czy nie sadzisz ze skoro pawcio napisał ze nie bedzie juz polemizowac to raczej nie bedzie ogladac tego co piszesz? 4. czemu mają słuzyc posty o tekstach z Przegladu Prawosławnego ? ---------------------------------------------------------------------------- 1.Dokladnie takiego sformulowania nie pamietam.Pochodze z uktainskojezycznego Podlasia,z dziadkami rozmawialem gwara ukrainska,czuje sie Ukraincem,jak podkreslalem juz kilka razy na forum reprezentuje TYLKO I WYLACZNIE SAMEGO SIEBIE. 2.Nie zostalem wybrany do reprezentowania kogokolwiek,reszta w pt.1 W Polsce istnieje kilka ukrainskich organizacji spoleczno-kulturalnych np.: Zwiazek Ukraincow w Polsce nslowo.free.ngo.pl/index_800.htm Zwiazek Ukraincow Podlasia nadbuhom.free.ngo.pl/ jak chcesz to sie zapisz. 3.To jego problem,wyrazil swoje pomowienia,watpliwosci w forum to mu odpowiedzialem,gdyz mysle,ze gdybym tegi nie zrobil to by wygladalo,ze unikam odpowiedzi na jego zarzuty,tak mi sie wydaje,nie wiem moze sie myle. 4.Podaj konkretny link to podam konretna odpowiedz,tak bedzie dla mnie najlatwiej,licze na zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk TO SA MOJE PRYWATNE OPINIE ! 25.11.05, 17:08 Mam parę pytań do Romka: 1. w wielu postach napisałeś ze reprezentujesz naród ukraiński mieszkajacy na ziemi Podlaskiej. Czy działasz w jakiejs organizacji? 2 czy zostałes wybrany do tego by reprezentowac naród ukraiński?? jezeli tak to prosze podaj mi swoej namiary a chętnie wstapię. 3. romku czy nie sadzisz ze skoro pawcio napisał ze nie bedzie juz polemizowac to raczej nie bedzie ogladac tego co piszesz? 4. czemu mają słuzyc posty o tekstach z Przegladu Prawosławnego ? ---------------------------------------------------------------------------- 1.Dokladnie takiego sformulowania nie pamietam.Pochodze z uktainskojezycznego Podlasia,z dziadkami rozmawialem gwara ukrainska,czuje sie Ukraincem,jak podkreslalem juz kilka razy na forum reprezentuje TYLKO I WYLACZNIE SAMEGO SIEBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin19 Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 15:54 Został podjęty ciekawy temat a przez kilku idiotów nikt nie chce tutaj pisać.Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukrainiec Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.11.05, 16:13 widzę ze ciekawy temat.. ale oni tutaj sie zrą strach pomyslec gdyby naprawde sie tak zarli Polacy z Ukraincami. ale wydaje mi sie ze to sa tylko ich zdania. pewnie nie sa reprezentantami zadnej z grup. Wydaje mi sie ze nie jest rozdsadnym umieszczanie podwójnych nazw. Wkońcu my Ukraincy znamy jezyk polski, a wielu z nas rozumie co sie pisze po ukrainsku i po polsku wiec nie widze potrzeby robienia podwójnych oznakowań. oni obaj mają racje...ale: 1. pamietajmy ze zyjemy w Polsce 2. wszyscy umiemy jezyk polski 3. nie jestesmy analfabetami i czytac po polsku umiemy wiec nazwy moga byc polskie 4. my Ukraińcy nei chcemy mieć Polaków za wrogów wiec nie wysuwajmy rządań które sa sprzeczne z wolą Polaków tu mieszkajacych. Na wiejskiej jest bowiem rzad polski..... Odpowiedz Link Zgłoś
rekin19 Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:27 Gość portalu: Ukrainiec napisał(a): > 1. pamietajmy ze zyjemy w Polsce > 2. wszyscy umiemy jezyk polski > 3. nie jestesmy analfabetami i czytac po polsku umiemy wiec nazwy moga byc pols > kie > 4. my Ukraińcy nei chcemy mieć Polaków za wrogów wiec nie wysuwajmy rządań któr > e > sa sprzeczne z wolą Polaków tu mieszkajacych No niby z czysto praktycznego punktu widzenia masz rację.Ale mimo wszystko smutne jest to,że wielu mieszkańców Podlasia,czy to Białoruinów czy to Ukraińców,nie chce napisów właśnie dlatego,żeby nie robić wrogów wśród Polaków.To nie świadczy zbyt dobrze ani o Polakach ani o Podlaszukach(nie chcę w każdym zdaniu pisać o Białorusinach i Ukraińcach więc przyjmijmy takie zbiorcze określenie wschodniosłowiańskich mieszkańców Podlasia).Ja pochodzę z mieanej rodziny jakich wiele na Podlasiu i dla mnie podwójne(czy nawet potrójne) oznakowaniania nie byłyby obrazą lcz świadectwem bogactwa tego regionu.Do Europy nam jeszcze dalej niż nam się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk NIC DODAC NIC UJAC ! 25.11.05, 16:49 No niby z czysto praktycznego punktu widzenia masz rację.Ale mimo wszystko smutne jest to,że wielu mieszkańców Podlasia,czy to Białoruinów czy to Ukraińców,nie chce napisów właśnie dlatego,żeby nie robić wrogów wśród Polaków.To nie świadczy zbyt dobrze ani o Polakach ani o Podlaszukach(nie chcę w każdym zdaniu pisać o Białorusinach i Ukraińcach więc przyjmijmy takie zbiorcze określenie wschodniosłowiańskich mieszkańców Podlasia).Ja pochodzę z mieanej rodziny jakich wiele na Podlasiu i dla mnie podwójne(czy nawet potrójne) oznakowaniania nie byłyby obrazą lcz świadectwem bogactwa tego regionu.Do Europy nam jeszcze dalej niż nam się wydaje. ---------------------------------------------------------------------------- NIC DODAC NIC UJAC,zgadzam sie w 100% ! Ostatnio na Podlaskim Festiwalu "Podlaska Osin" wystepowal zespol z liceum ogolnoksztalcacego z Rumunii,z miejscowosci gdzie sa nazwy trojjezyczne,rumunskie,ukrainskie i wegierskie I NIKOMU TO NIE PRZESZKADZA ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:29 widzę ze ciekawy temat.. ale oni tutaj sie zrą strach pomyslec gdyby naprawde sie tak zarli Polacy z Ukraincami. ---------------------------------------------------------------------------- Dlaczego odpisuje rownie na prowokacyjne posty napisalem powyzej,jezeli mas dla mnie jakas rade w tej sprawie,jestem otwarty i wdzieczny. Zauwaz,ze posty obrazajace nas podlaskich Ukraincow wysylaja tylko 2 osoby : 1.fatso/dziecko wolynia/dziecko wolomina 2.pawcio21 Cala reszta spolecznosci polskiej i ukrainskiej na Podlasiu i w calej Polsce jest za pojednaniem i zyciem w dobrym sasiedztwie I TO JEST OPTYMISTYCZE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Oksany Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: 5.5R* / 62.6.139.* 25.11.05, 16:35 Mylisz sie ty rezunie brzydki. TY sam tutaj na ogol do siebie pisujesz, chyba od tego juzes zajoba jakiegos dostal. czas na wypoczynek w domu bez klamek. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:30 ale wydaje mi sie ze to sa tylko ich zdania. pewnie nie sa reprezentantami zadnej z grup. ---------------------------------------------------------------------------- Jak podalem wyzej,jezeli o mnie chodzi to jest to absolutna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:34 Wydaje mi sie ze nie jest rozdsadnym umieszczanie podwójnych nazw. Wkońcu my Ukraincy znamy jezyk polski, a wielu z nas rozumie co sie pisze po ukrainsku i po polsku wiec nie widze potrzeby robienia podwójnych oznakowań. ---------------------------------------------------------------------------- Masz racje,choc dla mnie bylo by milo gdyby byly nazwy DWUJEZYCZNE w miejscowosci moich ukrainskojezycznych dziadkow i w najblizszych okolicach,choc uwazam,ze JEZYK UKRAINSKI DLA LUDNOSCI UKRAINSKOJEZYCZNEJ PODLASIA W PRAWOSLAWNYCH CERKWIACH NA PODLASIU JEST O WIELE BARDZIEJ PALACA POTRZEBA. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk O WIELE BARDZIEJ PALACA POTRZEBA.! 25.11.05, 16:55 Wydaje mi sie ze nie jest rozdsadnym umieszczanie podwójnych nazw. Wkońcu my Ukraincy znamy jezyk polski, a wielu z nas rozumie co sie pisze po ukrainsku i po polsku wiec nie widze potrzeby robienia podwójnych oznakowań. ---------------------------------------------------------------------------- Masz racje,choc dla mnie bylo by milo gdyby byly nazwy DWUJEZYCZNE w miejscowosci moich ukrainskojezycznych dziadkow i w najblizszych okolicach,choc uwazam,ze JEZYK UKRAINSKI DLA LUDNOSCI UKRAINSKOJEZYCZNEJ PODLASIA W PRAWOSLAWNYCH CERKWIACH NA PODLASIU JEST O WIELE BARDZIEJ PALACA POTRZEBA! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:37 oni obaj mają racje...ale: 1. pamietajmy ze zyjemy w Polsce 2. wszyscy umiemy jezyk polski 3. nie jestesmy analfabetami i czytac po polsku umiemy wiec nazwy moga byc polskie 4. my Ukraińcy nei chcemy mieć Polaków za wrogów wiec nie wysuwajmy rządań które sa sprzeczne z wolą Polaków tu mieszkajacych. Na wiejskiej jest bowiem rzad polski..... ------------------------------------------------------------------------------ Zgadzam sie w 100% ,choc jak mowie,nie ukrywam ze bylo by mi milo gdyby w miejscowosci rodzinnej moich dziadkow i w najblizszej okolicy byly PODWOJNE NAZWY POLSKO-UKRAINSKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.11.05, 16:24 Został podjęty ciekawy temat a przez kilku idiotów nikt nie chce tutaj pisać.Bez sensu. -------------------------------------------------------------------------- Ja napisalem w sasiednim wpisie dlaczego odpowiadam rowniez na prowokacyjne posty. Nie wiem czy mnie tez masz za idiote,po cichu licze ze nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrainiec,C,Rekin19 jak waszym zdaniem nalezy reag 25.11.05, 16:44 owac na takie prowokacje? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32543615 i inne podobne: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32244997&a=32441900 Odpowiedz Link Zgłoś
rekin19 Re: Ukrainiec,C,Rekin19 jak waszym zdaniem nalezy 25.11.05, 16:51 Odezwałem się na tym wątku,aby skierować dyskusję na właśiwy tor,bo znacznie odbiegać zaczęła od meritum.Zapomnij przynajmniej na chwilę o prowokacjach Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk DZIEKI ZA RADE,POSTARAM SIE. 25.11.05, 16:57 Odezwałem się na tym wątku,aby skierować dyskusję na właśiwy tor,bo znacznie odbiegać zaczęła od meritum.Zapomnij przynajmniej na chwilę o prowokacjach ----------------------------------------------------------------------- Dzieki za rade,postaram sie choc to trudne jezeli ma sie do czynienia z takimi pokladami chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrajinec_pidlaszuk O nazwach 28.11.05, 15:21 Solidna lektura postów napisanych od poczatku istnienia tego wątku pozwoliła mi zinterpretować na spokojnie zdanie niektórych osob. Zatem: Fatso- wredny i niegrzeczny...majacy czesciowa racje. Pacyfikacja Wołynia była i nie była niczym dobrym. W tym sie zgadzam z Tobą całkowicie. Nie podoba mi sie jedynie to ze obrazasz wszystkich Ukraińców. Nie kazdy i nie kazdego dziade był w UPA. Pawcio21- takze czesciowo rozumiem jego podejscie. Odpowiadał takim samym tonem jak jego przeciwnik. Nie jest wrogiem zadnej mniejszosci a jedynie człowiekiem który chce zeby w Polsce był wszedzie jezyk polski. Nieprzyjaźnie ustosunkowany do RomkaPidlaszuka z powodów takich samych z jakich Romek nie dazy sympatią jego. RomekPidlaszuk- Ukrainiec któremu było by miło azeby w jego rodzinnej miejscowosci były znaki dwójęzyczne. Nie rozumiem jednak dlaczego nie próbuje zrozumieć swego przeciwnika: pawcio21. Niestety od poczatku dało sie zauwazyc butę ze słów wypowiadanych przez Romka. Co nie umniejsza faktu ze popieram go cześciowo. Dlaczego czesciowo?? wyjaśniam poniżej Wyobraźmy sobie Polske w której kazda mniejszość dązy do tego by na ziemiach zamieszkałych przez nie były znaki dwójęzyczne. Mniejszosciom tym udaje sie to osiagnac. Niemcy mają podwójne nazewnictwo....pruskie powiernictwo...akcja na rzecz zwrotu ziem "zagrabionych" przez Polske.....udaje sie to tym ludziom...do Polski na NASZE "ziemie odzyskane" przyjezdzaja dawni własciciele tychze majątków.....przedstawiają akty własnosci (Polacy maja tylko akty nadania...wprawdzie wieczyste..tj według prawa Polskiego na 99 lat)Niemcy odbieraja nam "ziemie odzyskane" Nie wiem jak RomekPidlaszuk ale ja nie chciał bym zyc w takim kraju. Teraz zobacz Romku.....to do czego dązysz(aczkolwiek szczytna idea) moze dac powaliny dązeniom Niemców(a tym szybciej sie uda dopiąc swego...bo są niemcami) Czy chciałbys azeby Twoja inicjatywa spowodowała takie działania Niemiec które godziły by w Polske?? Ja pomimo ze jestem Ukraińcem z dziada pradziada nie chciał bym zeby tak było. Może powinniśmy zrezygnować z naszych dązeń tylko po to zeby kraj w którym żyjemy mógł normalnie funkconowac?? Rozumiemy przecież jezyk polski. Rozumiemy, umiemy w nim mówić, nasi dziadkowie tez umieją. Nie jest to dla nich problemem. Zasymilizowalismy sie i przez wieki zylismy tutaj w zgodzie. Nie warto jest zaprzepaszczac przyjaźni jaką przez wieki wybudowaliśmy, nie warto zaprzepaszczac szans Polski do normalnego funkcjonowania (bez enklaw niemieckich na naszych ziemiach). Romku jesteśmy Ukraińcami..ale też Polakami....róbmy tak by dobże nam sie żyło. Myślę ze to własnie miał na mysli pawcio21 tylko nie umiał przekazac to na spokojnie. Pozdrawiam Cię Romku rekinie..pozdrawiam tez pawcio21 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk *Rosja nie uznaje Wielkiego Głodu za ludobójstwo 28.11.05, 16:16 Z głodu na Ukrainie zginęło w latach 1932-33 od czterech do sześciu milionów osób. - Apeluję do całej społeczności międzynarodowej, by Wielki Głód został uznany za ludobójstwo - mówił prezydent Wiktor Juszczenko przed obchodzonym w sobotę dniem pamięci ofiar Wielkiego Głodu. Rosja na "ludobójstwo" się nie godzi Na początku lat 30. bolszewickie władze tworzyły kołchozy, żądały od ukraińskich chłopów - głównych dostawców zboża w ZSRR - dostaw niewyobrażalnych ilości ziarna. Sprzedawano je potem za granicę, by uzyskać środki na budowę wielkich przedsięwzięć komunizmu. Jesienią 1932 r. na Ukrainie nie było już prawie żadnych zapasów ziarna. Chłopi jedli konie, psy, korę z drzew, trawę - wspominali naoczni świadkowie. Na przednówku 1933 r. dochodziło już do aktów kanibalizmu. Zmarłe z głodu dzieci były zjadane przez rodziców. Za ucieczkę do miast, czyli „czyn kontrrewolucyjny”, groziło rozstrzelanie. Specjalne oddziały GPU (poprzednik NKWD) zawracały uciekających na wieś. W miastach ludzie też głodowali, choć w mniejszym stopniu. „Każdej nocy uprząta się w mieście prawie 250 trupów. Wiele z nich nie ma wątroby, którą prawdopodobnie wyciągnięto przez szerokie nacięcie. Policji udało się w końcu złapać kilku »chirurgów «, którzy zeznali, że z tego mięsa robili farsz do pierożków sprzedawanych następnie na targowisku” - czytamy w raporcie włoskiego konsulatu o sytuacji w Charkowie. Ile ludzi zmarło podczas hołodomoru - jak z ukraińska nazywa się Wielki Głód - dokładnie nie wiadomo. Większość historyków uważa, że od 4 do 6 mln. Niektórzy wspominają nawet o 10 mln. W ZSRR o tej tragedii do końca lat 80. nie mówiono. Pamięć o niej żyła tylko w ustnych przekazach ukraińskich rodzin. Na Zachodzie hołodomor nikł w cieniu Holocaustu i II wojny światowej. Dopiero za czasów Ronalda Reagana powstała w USA specjalna komisja Kongresu, która doszła do wniosku, że głód był sztucznie wywołany. - W 2003 r. byłem w Waszyngtonie - mówi kijowski historyk prof. Jurij Szapował. - Dobrze pamiętam, jak ambasada Rosji w USA wydała specjalne oświadczenie, iż na Ukrainie nie było ludobójstwa, bo cierpiała wtedy również ludność Powołża, cierpiały inne narodowości. Protestowali przeciw akcentom ukraińskim. W kwietniu br. we Lwowie rosyjski ambasador na Ukrainie Wiktor Czernomyrdin mówił: - Jeśli chcecie wysunąć wobec kogoś pretensje, to wysuńcie je wobec Gruzji. Ojciec Narodów był przecież stamtąd. Zresztą u nas ofiar jest więcej. - Rosja buduje swoją pamięć historyczną na II wojnie światowej i na mocarstwowości Związku Radzieckiego - wyjaśnia "Gazecie" lwowski historyk prof. Jarosław Hrycak. - Jeśliby przyznała, że na Ukrainie popełniono ludobójstwo, mord na określonej grupie narodowościowej, toby znaczyło, że w istocie rzeczy ZSRR był tak samo totalitarnym państwem jak III Rzesza. Tam zabijano Żydów - tu Ukraińców. To stoi w sprzeczności z wielkomocarstwową ideologią obecnej ekipy rządzącej w Rosji, a także poderwałoby jej bazę społeczną - bo ludzie nie są na prawdę przygotowani. W sobotę ukraiński prezydent zasadził koło Ławry Peczerskiej w Kijowie pierwszą kalinę. Posadzonych ma być tu jeszcze ponad 10 tys. drzewek - każde upamiętni wieś czy miasto, które ucierpiały od głodu. Opodal będzie budowane Muzeum Hołodomoru. W Kijowie zapalono kilkadziesiąt tysięcy świec, by upamiętnić zmarłych. „Polacy absolutnie słusznie czczą pamięć dwudziestu tysięcy swoich rodaków, których rozstrzelali w 1940 r. bolszewicy. Jednak na Ukrainie w okresie hołodomoru »Katyń « miał miejsce każdego dnia” - napisała gazeta „Ukraińska Prawda”. Świat milczał o Wielkim Głodzie Zachód długo o tragedii Hołodomoru prawie niczego nie wiedział. A w ZSRR w ogóle nie wolno było o niej mówić. Doniesienia o Wielkim Głodzie, o śmierci milionów ukraińskich chłopów, przenikały na Zachód, ale mało kto im wierzył. Angielski dramaturg Bernard Shaw czy były premier Francji Edouard Herriot przebywali na Ukrainie w szczytowym momencie głodu. Zobaczywszy potiomkinowskie wioski, po powrocie w dobrej wierze opowiadali, jak zamożna i szczęśliwa jest wieś ukraińska (Stalin nazwał ich potem "pożytecznymi idiotami"). Zdarzali się też szubrawcy jak Walter Duranty, korespondent moskiewski "New York Timesa". Wiedział on doskonale, co się dzieje na Ukrainie. Milczał, bo nie chciał tracić dobrych stosunków z władzą radziecką. Za "wnikliwe, bezstronne, mądre oraz transparentne" opisywanie rzeczywistości radzieckiej dostał potem prestiżową nagrodę dziennikarską Pulitzera. Po 1991 r. dyskusję na temat Hołodomoru rozpoczęła też niepodległa Ukraina. Pojawiały się sympozja, seminaria, tematyka Hołodomoru wróciła do podręczników szkolnych. Koło Kijowskiego Monastyru Świętego Michała Archanioła o Złotych Kopułach wmurowano skromną tablicę pamiątkową ku czci jego ofiar. W 1998 r. prezydent Leonid Kuczma ustanowił specjalny Dzień Pamięci Ofiar Hołodomoru obchodzony w czwartą sobotę listopada. Wszystko dość nieśmiało, bo władze nie chciały tracić poparcia tej części wyborców, którzy ZSRR uznawali za ojczyznę i nie dopuszczali myśli, że było to państwo zbrodnicze. Zresztą w pierwszej połowie lat 90. Ukraina była pogrążona w kryzysie gospodarczym, na badania naukowe nie było pieniędzy, a historiografia zaczynała się dopiero podnosić z kompletnych ruin, w jakich znajdowała się za czasów ZSRR. W takich warunkach prowadzić dyskusję o historii było bardzo trudno. Dopiero w maju 2003 r., w 70. rocznicę tragedii, zachęcona przez prezydent Leonida Kuczmę Werchowna Rada uchwaliła wiekopomną rezolucję: Hołodomor 1932- 1933 był pierwszym nieludzkim środkiem likwidacji milionów Ukraińców - to potwierdzenie przestępczości ówczesnej władzy i świadoma akcja terrorystyczna politycznego systemu stalinizmu. Nie obyło się bez problemów - uchwale zdecydowanie sprzeciwili się komuniści, którzy twierdzili, że głód był wywołany naturalnymi okolicznościami. W tymże roku za "tragedię" Hołodomor uznało również Zgromadzenie Ogólne ONZ. Grupa państw, w tym Rosja, zaproponowała stosowną rezolucję. Nie padło w niej jednak słowo: ludobójstwo. Dlaczego? Większość państw nie chciała rozdrażniać Rosji. Potem parlamenty pewnych krajów, np. Kanady, Estonii, Australii czy Węgier przyjęły same odpowiednie uchwały. Rosja jest sukcesorem prawnomiędzynarodowym ZSRR. Niechęć wobec nazwania Hołodomoru po imieniu psuje stosunki między nią a Ukrainą. Szowinistyczny deputowany Ołeh Tiahnybok już zażądał, aby Rosja przeprosiła Ukrainę nie tylko za Wielki Hołodomor z lat 1932-33, ale także za wojnę przeciwko Ukraińskiej Republice Ludowej (w latach 1918-20), za okupację w latach 1918-20, za głody z lat 1921 i 1947, za wymuszoną kolektywizację i za zabójstwa dokonane przez radziecki wywiad na ukraińskich przywódcach, m.in. Symonie Petlurze i Stepanie Banderze. Krzywdy, które Ukraina zaznała od władzy z Moskwy, można by zresztą wyliczać długo, ale i opory Rosjan można poniekąd zrozumieć, bo pełni prawdy o Hołodomorze nie znamy. Część historyków rosyjskich uważa, że głód zdarzył się "przypadkowo" w bałaganie towarzyszącym kolektywizacji. Inni twierdzą z kolei, że Hołodomor był "karą" dla krnąbrnego chłopstwa broniącego własności swojej ziemi. Wskazuje się, że głód był skierowany przeciw całej wsi radzieckiej, w tym również na Kubaniu (notabene zaludnionym wówczas w większości przez Ukraińców) i Powołżu, że był w Azji Środkowej, a nie było go na terenie całej Ukrainy, np. w wielu miastach - a przecież Stalin potrafił być wystarczająco metodyczny, gdyby chciał niszczyć tylko Ukraińców. Rosjanie powołują się też na Konwencję ONZ z 1948 r. w sprawie zapobiegania i karania zbrodni ludobójstwa, która uznaje, że o ludobójstwie może być mowa w wypadku zniszczenia "w całości lub części grup narodowych, Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: *Rosja nie uznaje Wielkiego Głodu za ludobójs 28.11.05, 16:17 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3036919.html Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk KOMUS NIE PASUJE TEN WATEK... 29.11.05, 17:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=32733561 romuś dla mnie ty jesteś moją encyklopedią. romuś - mordeczka ty moja, oświeć nasz wszystkich maluczkich, którym nie dane jest posiadać twoich nadprzyrodzonych umiejętności widzenia świata w ukraińskich barwach - powiedz kto był pierwszym ukraińcem na świecie ? ------------------------------------------------------------------------------- No jak kto - pierwszym ukraińcem był Adam, a drugim Roman. *************************************************************************** 1.Biblijny Adam Ukraincem,w PAKP tak ucza? 2.Ja na pewno nie jestem drugim Ukraincem,urodzilem sie pod koniec XX wieku. 3.A ty kim jestes,pewnie nie Ukraincem skoro nie potrafisz odpowiedziec po ukrainsku jak sie do ciebie zwrocilem powyzszym tytule... Pewnie jestes prawoslawnym Polakiem,czlowiekiem ,ktory sie odcial od swoich ukrainskich czy bialoruskich korzeni,czlowiekiem z nikad,czlowiekiem ktorego razi,ze inni sie od korzeni swoich przodkow nie odcieli jak ty,czlowiekiem ,ktory bladzi po Swiecie bez celu,miota sie,nie wie skad przychodzi,kim jest i dokad idzie... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32445319 4.W jezyku polskim nazwy narodowosci oraz imiona piszemy wielka litera. ZENADA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Wolynia Re: KOMUS NIE PASUJE TEN WATEK... IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 29.11.05, 20:03 ukrainiec=rezun=swolocz Dlatego pisze sie mala litera Blogoslawiony Stanislaw Kossior, Towarzysz Lazar Kaganowicz: ojcowie Wielkiego Glodu, wielce zasluzeni dla ludzkosci. Dlatego piszmy o nich z szacunkiem, duza litera Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Za rada Rekina19 pozostawiam bez komentarza... 29.11.05, 21:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32742858 ukrainiec=rezun=swolocz Dlatego pisze sie mala litera Blogoslawiony Stanislaw Kossior, Towarzysz Lazar Kaganowicz: ojcowie Wielkiego Glodu, wielce zasluzeni dla ludzkosci. Dlatego piszmy o nich z szacunkiem, duza litera *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32544514 Odpowiedz Link Zgłoś
pogromcapidlaszuka Re: Za rada Rekina19 pozostawiam bez komentarza.. 29.11.05, 22:09 Bóg Najwyższy tworząc swiat nie dysponował zadnymi pieniędzmi (Fenicjanie wynalezli je znacznie pózniej), nie miał tez zadnych pomocników (Adam pojawił sie w koncowej fazie tworzenia). Najwyzszy Ukrainiec Podlasia miał amerykanskie dolary i wsparcie komunistycznych słuzb specjalnych. Ale podlascy chłopi nie są głupi i nie dali sie nabrac na tę ubecko-amerykanską przynętę. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk DAWAJ,TO CIEKAWE,POSLUCHAMY...! 30.11.05, 00:59 Bóg Najwyższy tworząc swiat nie dysponował zadnymi pieniędzmi (Fenicjanie wynalezli je znacznie pózniej), nie miał tez zadnych pomocników (Adam pojawił sie w koncowej fazie tworzenia). Najwyzszy Ukrainiec Podlasia miał amerykanskie dolary i wsparcie komunistycznych słuzb specjalnych. Ale podlascy chłopi nie są głupi i nie dali sie nabrac na tę ubecko-amerykanską przynętę. ------------------------------------------------------------------------- 1.Kto to jest "Najwyzszy Ukrainiec Podlasia"? 2.Powiedz cos wiecej o tych "amerykanskich dolarach" i tym "wsparciu komunistycznych sluzb specjalnych"! 3.Powiedz cos wiecej o tej "ubecko-amerykanskiej przynecie"! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: *Rosja nie uznaje Wielkiego Głodu za ludobójs 29.11.05, 17:20 cd. artykulu: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3036919.html Rosjanie powołują się też na Konwencję ONZ z 1948 r. w sprawie zapobiegania i karania zbrodni ludobójstwa, która uznaje, że o ludobójstwie może być mowa w wypadku zniszczenia "w całości lub części grup narodowych, etnicznych, rasowych lub religijnych". Większość historyków nad Dnieprem te fakty zna, ale uważa, że w rejonach rosyjskich głód nie miał aż tak strasznego rozmiaru jak na Ukrainie. Ukraińcy byli bowiem elementem niepewnym: antykomunistycznym, antymoskiewskim. Kreml pamiętał, ile wysiłku kosztowało go ponowne podbicie Ukrainy, po ogłoszeniu przez nią w 1918 r. niepodległości. Hołodomor miał Ukraińcom przełamać zdolność do oporu. Część tych dylematów wyjaśnią zapewne dalsze badania historyczne. W Rosji są one ściśle uzależnione od polityki, dostęp do archiwów jest o wiele trudniejszy niż w latach 90. Na Ukrainie badania naukowe można teraz swobodnie prowadzić. Trwają prace nad stworzeniem Ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej - będzie to wzorowana na polskim IPN-ie instytucja, tyle że bez dostępu do teczek. Jeśli dalsze badania doprowadzą do bezstronnego wyjaśnienia historii tej wielkiej tragedii, to wzrosną szanse, że do 2008 r., gdy Ukraina będzie obchodzić 75. rocznicę tragedii, ONZ uzna głód za ludobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Poczytajcie o Wielkim Glodzie na Ukrainie ! 01.12.05, 01:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=32654765&a=32817624 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk W Przegl. Prawoslawnym o Glodzie na Ukrainie CISZA 01.12.05, 02:59 A w "Przegladzie Prawoslawnym" wydawanym w znacznej mierze za pieniadze prawoslawnej ukrainskiej spolecznosci w Polsce o Glodzie na Ukrainie w Latach 1932/33 CISZA... www.pporthodoxia.com.pl/numer.php?mode=245 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Rosjanie szczuja nas Ukraincow Polakami...? 01.12.05, 03:39 przedstawiciel rosyjskich wladz: "...Moim zdaniem Katyń nie był ludobójstwem, a np. tragedia na Wołyniu była...." serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3039400.htmlP.S. Zdaniem rosyjskiego rzadu Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33 wywolany przez wladze w Moskwie tez nie byl ludobojstewem... serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3036919.html Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Rosjanie szczuja nas Ukraincow Polakami...? 01.12.05, 03:41 przedstawiciel rosyjskich wladz: "...Moim zdaniem Katyń nie był ludobójstwem, a np. tragedia na Wołyniu była...." serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3039400.html P.S. Zdaniem rosyjskiego rzadu Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33 wywolany przez wladze w Moskwie tez nie byl ludobojstewem... serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3036919.html Odpowiedz Link Zgłoś
ukrajinec_pidlaszuk O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 19:10 Solidna lektura postów napisanych od poczatku istnienia tego wątku pozwoliła mi zinterpretować na spokojnie zdanie niektórych osob. Zatem: Fatso- wredny i niegrzeczny...majacy czesciowa racje. Pacyfikacja Wołynia była i nie była niczym dobrym. W tym sie zgadzam z Tobą całkowicie. Nie podoba mi sie jedynie to ze obrazasz wszystkich Ukraińców. Nie kazdy i nie kazdego dziade był w UPA. Pawcio21- takze czesciowo rozumiem jego podejscie. Odpowiadał takim samym tonem jak jego przeciwnik. Nie jest wrogiem zadnej mniejszosci a jedynie człowiekiem który chce zeby w Polsce był wszedzie jezyk polski. Nieprzyjaźnie ustosunkowany do RomkaPidlaszuka z powodów takich samych z jakich Romek nie dazy sympatią jego. RomekPidlaszuk- Ukrainiec któremu było by miło azeby w jego rodzinnej miejscowosci były znaki dwójęzyczne. Nie rozumiem jednak dlaczego nie próbuje zrozumieć swego przeciwnika: pawcio21. Niestety od poczatku dało sie zauwazyc butę ze słów wypowiadanych przez Romka. Co nie umniejsza faktu ze popieram go cześciowo. Dlaczego czesciowo?? wyjaśniam poniżej Wyobraźmy sobie Polske w której kazda mniejszość dązy do tego by na ziemiach zamieszkałych przez nie były znaki dwójęzyczne. Mniejszosciom tym udaje sie to osiagnac. Niemcy mają podwójne nazewnictwo....pruskie powiernictwo...akcja na rzecz zwrotu ziem "zagrabionych" przez Polske.....udaje sie to tym ludziom...do Polski na NASZE "ziemie odzyskane" przyjezdzaja dawni własciciele tychze majątków.....przedstawiają akty własnosci (Polacy maja tylko akty nadania...wprawdzie wieczyste..tj według prawa Polskiego na 99 lat)Niemcy odbieraja nam "ziemie odzyskane" Nie wiem jak RomekPidlaszuk ale ja nie chciał bym zyc w takim kraju. Teraz zobacz Romku.....to do czego dązysz(aczkolwiek szczytna idea) moze dac powaliny dązeniom Niemców(a tym szybciej sie uda dopiąc swego...bo są niemcami) Czy chciałbys azeby Twoja inicjatywa spowodowała takie działania Niemiec które godziły by w Polske?? Ja pomimo ze jestem Ukraińcem z dziada pradziada nie chciał bym zeby tak było. Może powinniśmy zrezygnować z naszych dązeń tylko po to zeby kraj w którym żyjemy mógł normalnie funkconowac?? Rozumiemy przecież jezyk polski. Rozumiemy, umiemy w nim mówić, nasi dziadkowie tez umieją. Nie jest to dla nich problemem. Zasymilizowalismy sie i przez wieki zylismy tutaj w zgodzie. Nie warto jest zaprzepaszczac przyjaźni jaką przez wieki wybudowaliśmy, nie warto zaprzepaszczac szans Polski do normalnego funkcjonowania (bez enklaw niemieckich na naszych ziemiach). Romku jesteśmy Ukraińcami..ale też Polakami....róbmy tak by dobże nam sie żyło. Myślę ze to własnie miał na mysli pawcio21 tylko nie umiał przekazac to na spokojnie. Pozdrawiam Cię Romku rekinie..pozdrawiam tez pawcio21 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 19:43 Solidna lektura postów napisanych od poczatku istnienia tego wątku pozwoliła mi zinterpretować na spokojnie zdanie niektórych osob. -------------------------------------------------------------------------- Super,witam na forum,gratuluje wytrwalosci w lekturze,mam nadzieje,ze zechce Ci sie czesto zabierac tu glos! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 19:59 Fatso- wredny i niegrzeczny...majacy czesciowa racje. Pacyfikacja Wołynia była i nie była niczym dobrym. W tym sie zgadzam z Tobą całkowicie. Nie podoba mi sie jedynie to ze obrazasz wszystkich Ukraińców. Nie kazdy i nie kazdego dziade był w UPA. ------------------------------------------------------------------- 1.Mysle,ze Twoja ocena fatso jest zbyt lagodna,wydaje mi sie ze czlowiek rzucajacy takim miesem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32244997&a=32441900 powinien byc JEDNOZNACZNIE potepiony. 2.U nas na Podlasiu nie bylo UPA. 3.Historia narodow polskiego i ukrainskiego w XX wieku i wczesniejszych byla niezwykle tragiczna i oby stanowila juz zawsze tylko HISTORIE ale Polacy nie dystansuja sie od AK (mimo jej rowniez niechlubnej przeszlosci-np.mordy ukrainskojezycznej ludnosci na Podlasiu w latach 1940+) Odpowiedz Link Zgłoś
pogromcapidlaszuka Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:28 romanpidlaszuk napisał: U nas na Podlasiu nie bylo UPA. To jasne jak słonce. Bo na Podlasiu nigdy nie było Ukrainców. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:40 To jasne jak słonce. Bo na Podlasiu nigdy nie było Ukrainców. ------------------------------------------------------------------------- ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA a w Bialymstoku mieszka wiele tysiecy wychodzcow z tych terenow. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromcapidlaszuka Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:58 romanpidlaszuk napisał: ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 21:46 romanpidlaszuk napisał: ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda. ----------------------------------------------------------------------------- A ty z jakich stron Podlasia pochodzisz i jakiej jestes narodowosci ,powiesz nam tutaj,starczy ci odwagi,czy dalej bedziesz sie ukrywal za tym glupawym nickiem... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 21:47 romanpidlaszuk napisał: ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda. ----------------------------------------------------------------------------- A ty z jakich stron Podlasia pochodzisz i jakiej jestes narodowosci ,powiesz nam tutaj,starczy ci odwagi,czy dalej bedziesz sie ukrywal za tym glupawym nickiem... Mozesz tez nam powiedziec jaka ty podales narodowosc w ostatnim spisie... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk SKAD POCHODZISZ I CO PODALES W SPISIE? 30.11.05, 00:37 romanpidlaszuk napisał: ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda. ----------------------------------------------------------------------------- A ty z jakich stron Podlasia pochodzisz i jakiej jestes narodowosci ,powiesz nam tutaj,starczy ci odwagi,czy dalej bedziesz sie ukrywal za tym glupawym nickiem... Mozesz tez nam powiedziec jaka ty podales narodowosc w ostatnim spisie... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk NADAL ROZMAWIAJA GWARA UKRAINSKA ! 30.11.05, 01:39 romanpidlaszuk napisał: ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda. ---------------------------------------------------------------- Tylko 1000 podalo w spisie narodowosc ukrainska(i nawet trudno sie dziwic,50 lat antyukrainskiej nagonki zrobilo swoje) ale NADAL ROZMAWIAJA GWARA UKRAINSKA,POJEDZ DO NAJBLIZSZEJ MIEJSCOWOSCI W OKOLICACH BIELSKA I HAJNOWKI A PRZEKONASZ SIE SAM ! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:07 Pawcio21- takze czesciowo rozumiem jego podejscie. Odpowiadał takim samym tonem jak jego przeciwnik. Nie jest wrogiem zadnej mniejszosci a jedynie człowiekiem który chce zeby w Polsce był wszedzie jezyk polski. Nieprzyjaźnie ustosunkowany do RomkaPidlaszuka z powodów takich samych z jakich Romek nie dazy sympatią jego. ---------------------------------------------------------------------- 1.Oj chyba Pawcio21 pierwszy rozpoczal dyskusje takim tonem...:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=30433507 2.Mniejszosci nic nie maja przeciw napisom w jezyku panstwowym,chca (jak sadze) jedynie tez napisow w swoim jezyku ojczystym,uwazam ze to zjawisko normalne w panstwie WOLNYM I DEMOKRATYCZNYM.W Europie jest wiele takich przykladow: np. Niemcy(napisy po serbskoluzycku),Rumunia(napisy po ukrainsku,wegiersku) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:11 RomekPidlaszuk- Ukrainiec któremu było by miło azeby w jego rodzinnej miejscowosci były znaki dwójęzyczne. Nie rozumiem jednak dlaczego nie próbuje zrozumieć swego przeciwnika: pawcio21. Niestety od poczatku dało sie zauwazyc butę ze słów wypowiadanych przez Romka. Co nie umniejsza faktu ze popieram go cześciowo. Dlaczego czesciowo?? wyjaśniam poniżej -------------------------------------------------------------------------- 1.W miejscowosci mego dziadka i sasiednich to moj ukrainskojezyczny dziadek i jego przodkowie mieszkaja od 1000 lat a nie Pawcia21,nie rozumiem dlaczego on wtyka nosa nie w swoje sprawy. 2.Czy mozesz podac link gdzie niby jest buta w moich wypowiedziach,jak chcesz to ja moge ci podac linki,gdzie jest buta,arogancja,nacjonalizm ,faszyzm i rasizm w wypowiedziach Pawcia21. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:21 Wyobraźmy sobie Polske w której kazda mniejszość dązy do tego by na ziemiach zamieszkałych przez nie były znaki dwójęzyczne. Mniejszosciom tym udaje sie to osiagnac. Niemcy mają podwójne nazewnictwo....pruskie powiernictwo...akcja na rzecz zwrotu ziem "zagrabionych" przez Polske.....udaje sie to tym ludziom...do Polski na NASZE "ziemie odzyskane" przyjezdzaja dawni własciciele tychze majątków.....przedstawiają akty własnosci (Polacy maja tylko akty nadania...wprawdzie wieczyste..tj według prawa Polskiego na 99 lat)Niemcy odbieraja nam "ziemie odzyskane" Nie wiem jak RomekPidlaszuk ale ja nie chciał bym zyc w takim kraju. Teraz zobacz Romku.....to do czego dązysz(aczkolwiek szczytna idea) moze dac powaliny dązeniom Niemców(a tym szybciej sie uda dopiąc swego...bo są niemcami) Czy chciałbys azeby Twoja inicjatywa spowodowała takie działania Niemiec które godziły by w Polske?? Ja pomimo ze jestem Ukraińcem z dziada pradziada nie chciał bym zeby tak było. Może powinniśmy zrezygnować z naszych dązeń tylko po to zeby kraj w którym żyjemy mógł normalnie funkconowac?? Rozumiemy przecież jezyk polski. Rozumiemy, umiemy w nim mówić, nasi dziadkowie tez umieją. Nie jest to dla nich problemem. Zasymilizowalismy sie i przez wieki zylismy tutaj w zgodzie. Nie warto jest zaprzepaszczac przyjaźni jaką przez wieki wybudowaliśmy, nie warto zaprzepaszczac szans Polski do normalnego funkcjonowania (bez enklaw niemieckich na naszych ziemiach). Romku jesteśmy Ukraińcami..ale też Polakami....róbmy tak by dobże nam sie żyło. Myślę ze to własnie miał na mysli pawcio21 tylko nie umiał przekazac to na spokojnie. ----------------------------------------------------------------- 1.Dlaczego Pawcio21 ujada na mnie i podlaskich Ukraincow a nie na Niemcow? 2.Oczywiscie,ze My Ukraicy i Polacy na Podlasiu od siebie nie uciekniemy (choc Pawcio21 nas podlaskich Ukraincow wygania z naszej ziemi ojczystej) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=30433507 i dlatego musimy zyc w zgodzie ,zrozumieniu i wzajemnym poszanowaniu czemu sluza moim zdaniem nazwy DWUJEZYCZNE. Blizszy mi w tej sprawie jest poglad innego uczestnika tego forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32544353 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:24 Może powinniśmy zrezygnować z naszych dązeń tylko po to zeby kraj w którym żyjemy mógł normalnie funkconowac?? ----------------------------------------------------------------------- Czy ten kraj bedzie normalnie funkcjonowac jezeli czesc obywateli narodowosci innej niz polska bedzie musialo zamknac gebe i nie odzywac sie w swoim ojczystym jezyku,moim zdaniem to NIENORMALNE. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk O nazwach,co o tym myslicie?MOJE SKROMNE ZDANIE 29.11.05, 20:35 Rozumiemy przecież jezyk polski. Rozumiemy, umiemy w nim mówić, nasi dziadkowie tez umieją. Nie jest to dla nich problemem. Zasymilizowalismy sie i przez wieki zylismy tutaj w zgodzie. Nie warto jest zaprzepaszczac przyjaźni jaką przez wieki -------------------------------------------------------------------------- 1.Rozumiemy jezyk polski ale to nie znaczy,ze mamy rezygnowac ze swojego jezyka ojczystego i to w imie przyjazni,uwazam ze to jet CHORE. 2.To ,ze sie zasymilowalismy nam chwaly nie przynosi Moj osobisty punkt widzenia w tej sprawie jest taki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31380034 3.Szacunek i kultywowanie przez nas podlaskich Ukraincow swojego ojczystego jezyka ukrainskiego nie oznacza przeciez wcale ignorowania w naszych stronach jezyka urzedowego polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: O nazwach..co o tym myslicie? 29.11.05, 20:38 Pozdrawiam Cię Romku rekinie..pozdrawiam tez pawcio21 -------------------------------------------------------------------- Dzieki za zabranie glosu! Mam nadziej,ze bedziesz tu czesto zagladal i PISAL! Pozdrawiam Cie serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrajinec_Pidlaszuk,licze ze sie ustosunkujesz... 29.11.05, 20:44 ukrainiec=rezun=swolocz Dlatego pisze sie mala litera Blogoslawiony Stanislaw Kossior, Towarzysz Lazar Kaganowicz: ojcowie Wielkiego Glodu, wielce zasluzeni dla ludzkosci. Dlatego piszmy o nich z szacunkiem, duza litera forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32742858 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrajinec_Pidlaszuk,licze ze sie ustosunkujesz... 29.11.05, 20:48 Ja jestem Czarna Manka i mam w poprzek. Lubie ukrainskich molojcow bo oni ostre som chlopaki. I jak sie taki horylki opije i zakonsi salom i jeszcze daj Boze zdzieli mnie widlami miedzy oczy to ja sie mokra cala robie i juzem cala jego... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&wv.x=2&a=32743592 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrajinec_Pidlaszuk,licze ze sie ustosunkujesz... 29.11.05, 21:15 romanpidlaszuk napisał: ...To pewnie dlatego na Podlasiu,na bielszczyznie i hajnowszczyznie mieszka > ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA Z tego 1000 zapisalo sie ukraincami. Bóg stworzył swiat w ciągu 7 dni, a Hawryluk 1000 Ukrainców za 10 lat. Ale Bóg jest wielki, a Hawryluk 3,14 zda. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32745928 Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: O nazwach..co o tym myslicie? 30.11.05, 12:31 Witam ukraińca_pidlaszuka I pozwolę sobie na wstępie się z Tobą nie zgodzić. Sugerujesz mianowicie, że wprowadzenie dodatkowych napisów w języku mniejszości dominujacej w danej gminie i możliwość używania, obok polskiego, także języka mniejszości może, a wręcz na pewno stanie się przyczyną roszczeń terytorialnych wobec Polski czy też skłóci mieszkające obok siebie społeczności polską i mniejszościową. Ustawa o mniejszościach wprowadzająca możliwość używania języka mniejszości została przyjęta przez polski sejm składający się w 99 % z Polaków (2 Niemców i 1 Białorusin). Nie był to więc akt kompromisu z jakąś znaczącą grupą mniejszościową a tylko potwierdzenie standardowych praw mniejszości obowiązujących w Europie, i to nie tylko zachodniej. Nie posądzał bym parlamentu o wprowadzanie prawa z gruntu antypolskiego. Twoja argumentacja w obronie ziem polskich przypomina więc trochę bycie świętszym od papieża. Oczywiście zgadzam się, że znajomość j. polskiego jest powszechna i dotyczy nawet, w słaszym stopniu ale jednak, nawet najstarszego pokolenia. Obawiał bym się wręcz czegoś innego - znajomości swego języka, szczególnie literackiego wśród mniejszości. Ale w przypadku Polski nie chodzi już o jakieś szczególne ułatwienie ludziom w kontaktach z urzędem a raczej o zaakcentowanie swojej podmiotowości jako zbiorowość, równości z innymi obywatelami, szczególnie większością. Zaryzykuję stwierdzenie, ze ustawa daje nam pierwszy raz w naszej historii prawo bycia sobą, podkreślania tego w sposób nie konfrontacyjny, rewolucyjny czy zbrojny. Po prostu samorząd może zgodnie z polskim prawem ustawić tabliczki z dodatkowym oznaczeniem w języku mniejszości. Mniejszości, która płaci takie same podatki, ma takie same prawa i obowiązki. Oczywiście same postawienie tabliczek nie powinno być tu brane pod uwagę jako akt wrogi czy przyjazny większości a całokształt działań danej mniejszości. Myślę, że w przypadku Podlasia nie ma obaw o nielojalność, walkę o autonomię czy rozrywanie integralności państwa. Po prostu obywatele świadomi praw a także zagrożeń mogą sami o sobie decydować, w zgodzie z polskim prawem. A że będzie to denerwowało pewne osoby czy kręgi polityczne to już inna sprawa. Zawsze korzystanie ze swoich praw może być uznane za nadużycie. Ale czy jest to nadużycie jeżeli nie narusza praw innych ? Potrzebna jest dyskusja, informacja i kompromis między większością a mniejszością. Szczególnie w tak drażliwej sprawie, podszytej często demonami przeszłości. U nas tego brakuje i to uważam za większy problem niż postawienie blach z cyrylicznymi nazwami. Myślę, że głosy przeciwne nazwom dwujęzycznym wynikają raczej z braku świadomości narodowej po stronie mniejszośći niż niechęci Polaków. I choć Pogromcarpodlaszuka wyśmiewa nas Ukraińców za 1400 osób, które nie bały się podać swej narodowości, to z ciekawością poczekam na wynik działania, rzekomo świadomych narodowo rzesz białoruskich. Te 46 tys. jakoś nie występuje szcególnie aktywnie w obronie swych praw. Najczęściej słyszy się głosy przeciwko. Czy tak postępują świadomi narodowo ludzie ? Oczywiście, że nie. Świadomość narodowa, więź, wspólnota potrzebne są właśnie po to by bronić swoich praw, dziedzictwa kulturowego, podmiotowości a nie do nabijania statystyk. Stąd wniosek, że na Podlasiu gdzie zgodnie z ustawą prawo do wprowadzenia dodatkowego języka mają tylko Białorusini i Litwini, skończy się to tabliczkami po litewsku wokół Puńska i, może, po białorusku w jakiejśc gminie na ukraińskim obszarze językowym na południe od Narwii. A i to nie wiadomo, czy nie będzie to nazwa w lokalnej gwarze ukraińskiej, bo jak przyznają sami Białorusini, nazwy w białoruskim j. literackim często zniekształcałyby miescowe nazewnictwo. I dlatego myślę, że warto przyjąć jednak dobrą wolę stron i nie nastawiać się od razu na wojny, przestawianie granic i czystki etniczne. Te nieszczęścia jeżeli mają nastąpić - oby nie - nie będą specjalnie liczyć się ze społecznościami lokalnymi i ich tabliczkami. Uczono nas choćby w szkole o Ziemiach Odzyskanych. Odzyskanych ? Kiedy ziemie te przyłączonodo Polski nie było tam już żadnych Polaków ani nawet Słowian. A ci którzy zostali np Mazurzy, Warmiacy, Słowińcy czy większość Ślązaków i tak uciekła do uciskających ich przez setki lat Niemiec zamiast zostać w słowiańskiej Polsce. Trzeba rozróżniać narodowość i obywatelstwo. Tablice byłyby wyrazem woli obywateli polskich, nie ważne jakiej narodowości. I nienależy tego aktu przyjmować jako budowanie przyczułków czy znajdowanie uzasadnienia dla mogocej jakoby nastąpić w przyszłości aneksji tych ziem do Rosji, Ukrainy, Białorusi, Litwy czy Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk DZIELA WYBRANE POGROMCYPIDLASZUKA 29.11.05, 23:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32750256 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32744227 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32745928 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk DZIELA WYBRANE PRAWOSLWNEGO "POLAKA"? 29.11.05, 23:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&a=32733561 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32445319 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk *FORUM POLSKA-UKRAINA 29.11.05, 23:56 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10382 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re:a moze ja tez jestem spolonizowanym Ukraińcem? 30.11.05, 21:51 To jest pytanie do nas uczestnikow podlaskich forow gazety,personalnie do mnie czy do SAMEGO SIEBIE ? Moim zadniem wlasiwym adresatem tego pytania jest ten TRZECI. P.S. Nie wiem czy zauwazyles ,ze ten watek jest w 99,9% przypadkow o PRAWOSLAWNYCH mieszkancach UKRAINSKOJEZYCZNYCH I BIALORUSKOJEZYCZNYCH TERENOW PODLASIA,ktorzy 50 LAT TEMU i WCZESNIEJ(a nie kilkaset) przyjechali do Bialegostoku,ktorzy w 99,9 % zawarli malzenstwa PRAWOSLAWNO-PRAWOASLAWNE,UKRAINSKO- UKRAINSKIE,BIALORUSKO-BIALORUSKIE lub UKRAINSKO-BIALORUSKIE(ci co zawarli prawoslawno-katolickie,ukrainsko-polskie,bialorusko-polskie w 99,9% przypadkow przeszli na katolicyzm i uwazaja sie tak jak ty za Polakow i katolikow)A KTORYM TERAZ ZAMIAST PRAWOSLAWNYCH NABOZENSTW W ICH OJCZYSTYCH JEZYKACH (UKRAINSKIM I BIALORUSKIM) WCISKA SIE PRAWOSLAWNE NABOZENSTWA PO...POLSKU. Moze 0,01% przypadkow jest inny niz opisany tutaj ALE TO NIE POWOD ABY DLA 99,9% PRAWOSLAWNYCH W BIALYMSTOKU,UKRAINCOW I BIALORUSINOW WCISKAC NABOZENSTWA PO...POLSKU. Przyznasz,ze twoja sytuacja i historia jest NIECO INNA OD OPISYWANEJ TUTAJ. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=32808640 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:35 Chlopca? ty zas'mieciu usie forumy. Han'ba! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=32988701 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:37 Chlopca? ty zas'mieciu usie forumy. Han'ba! ------------------------------------------------------------- Dobre howorysz po bilorus'ky, czy to je mowa twoich DIDIW ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=33028942 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:38 Dobre howorysz po bilorus'ky Адкуль ведаеш? Я ж тут пішу, а не гавару. :) to je mowa twoich DIDIW Мае дзяды загінулі пад час Другой Усясьветнай вайны. Адкуль мне ведаць, якая была іх мова? Ды і якое гэта мае значэньне? Лепш адкажы, навошта форумы засьмечваеш і адкуль у цябе столькі вольнага часу? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=33047426 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:39 якое гэта мае значэньне? ------------------------------------------------- без коментара ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=33048536 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy to je mowa twojich DIDIW ? 08.12.05, 03:39 Што, сказаць няма чаго? Я пражыў 6 гадоў на Паўднёвай Украіне. Там практычна ніхто не размаўляе па- украінску(ні дзяды ні ўнукі). Яны што, па-твойму, не украінцы? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=32757444&a=33048564 Odpowiedz Link Zgłoś