Dodaj do ulubionych

Katolicki prozelityzm na Podlasiu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:01
Często słyszy sie zarzuty rosyjskiej cerkwi prawosławnej w stosunku do kościoła katolickiego o prozelityzm. Watykan oczywiście protestuje i mówi że nie stosuje żadnego prozelityzmu. Jak w takim razie nazwac praktykę kiedy biora ślub ludzie wyznania prawosławnego i katolickiego i ksiądz wymaga od obu małzonków zgody na katolickie wychowanie potomstwa. To ma byc ekumenizm. Z tego zreszta powodu tysiące młodych ludzi zmienia wyznanie na jedynie słuszne czyli katolickie. Czy wiecie, że do dzisiaj w każdej parafii katolickiej istnieja tzw. księgi nawróconych w których zapisuje się nawrócone na katolicyzm owieczki innych wyznań głównie prawosławnych. Widziałem raz taką księge i było tam setki nazwisk.
Obserwuj wątek
    • Gość: Radecki Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.05.06, 10:17
      W Cerkwi również potrzebana jest deklaracja o chrzcie i wychowaniu dzieci w
      wierze prawosławnej. Taka deklaracja wystarczy, żadnej przysięgi składać nie
      trzeba. O jakichś księgach nawróconych w Cerkwi natomiast nie słyszałem :-)
      • Gość: eugeniusz Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:25
        Niestety Radecki rzeczywistość jest taka, że cerkiew traci bardzo dużo wiernych na skutek działalności KK. Uważam, że hierarchia PAKP powinna głosno wypowiedziec sie w tej sprawie. Niestety do tej pory wskutek nie wiem czy strachu czy chęci uniknięcia zadrażnień z katolikami milczy. Niedługo może dojść do sytuacji że wiekszośc młodych przejdzie do KK a my będziemy sie temu bezsilnie przyglądać.
        • Gość: Radecki Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.05.06, 10:42
          Trudno jednoznacznie stwierdzić czy to działalność Kościoła czy też po prostu
          miłość tak zaślepia :-) Znam kilka takich przypadków i uwierz mi, Cerkiew z
          takich ludzi nie miała żadnego pożytku. Dla drugiej strony taka osoba i tak
          pozostanie kacapem i zwykłą przechrztą :-)
          • Gość: eugeniusz Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:47
            Masz racje osoba mocna w wierze nie zmieni tak łatwo wyznania. Ci którzy to robia to dla mnie zwykli koniunkturaliści. Niestety takich koniunkturalistów jest całkiem sporo. Kiedy oglądałem ta księgę nawróconych byłem z jednej strony zdumiony ilościa wpisów a z drugiej strony przerażony co będzie dalej. Za to ksiądz proboszcz oficjalnie wielki zwolennik ekumenizmu nie ukrywał satysfakcji ilościa nawróconych owieczek.
            • andrzej.sawa Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 17:20
              Powiedz mi dlaczego ksiądz miałby się martwić.Każdy kapłan jest zwolennikiem
              swojego wyznania,a więc naturalne,że będzie się cieszył z powiększenia liczby
              "swoich" wiernych.
              Oczywiście problem jest z jakością wiary tych wiernych.Ale to trochę inny temat.
          • andrijko Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 12:51
            Gość portalu: Radecki napisał(a):

> Trudno jednoznacznie stwierdzić czy to działalność Kościoła czy też po prostu
            > miłość tak zaślepia :-) Znam kilka takich przypadków i uwierz mi, Cerkiew z
            > takich ludzi nie miała żadnego pożytku. Dla drugiej strony taka osoba i tak
            > pozostanie kacapem i zwykłą przechrztą :-)

Mam kilka takich egzemplarzy w pracy. Ale chyba uważają, że przez ucieczkę od
            ruskiej, wiejskiej wiary zrobili wielki krok do przodu. Zaprzańców, którzy
            jeszcze tego nie zrobili, mają za gorszych. Ja tam wolę być cimniakiem, ale
            sobą. Ciekawe co o takich nowokatolikach, często bardziej katolickich od
            papieża, myślą katolicy ? Czy są u was braćmi w wierze, czy do końca życia
            pozostaną kacapami, mimo odklepywania z nadgorliwością wszystkich sakramentów
            kościelnych, zmiany nazwiska, "zapomnienia" ruskich korzeni, praowsławnych
            zwyczajów, czy wręcz nienawiści do prawosławnych ?
            • zewsi Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 13:08

andrijko napisał:

(...)
              > Ciekawe co o takich nowokatolikach, często bardziej katolickich od
              > papieża, myślą katolicy ? Czy są u was braćmi w wierze, czy do końca życia
              > pozostaną kacapami, mimo odklepywania z nadgorliwością wszystkich sakramentów
              > kościelnych, zmiany nazwiska, "zapomnienia" ruskich korzeni, praowsławnych
              > zwyczajów, czy wręcz nienawiści do prawosławnych ?

Nie wiem jak inni, ale mnie nie interesuje kto do jakiego kościoła lata w
              niedzielę i czy w ogóle lata. Takie spojrzenie na człowieka jest dla mnie obce.
              • pawlozsiul I bardzo dobrze Zewsi, tak trzymaj 11.05.06, 00:09
                Tylko Andrijko pisał o pewnym typie konwertyty. Możesz nie być zainteresowany
                tym, gdzie chodzi a on i tak znajdzie sposób, żeby niepytany tym się pochwalić.
                Zadajesz mu neutralne pytanie, np. "jak często wyprowadza psa?" a on zamiast
                powiedzieć, że dwa czy trzy razy odpowie: "no teraz, jak ma majowe chodzę, to
                dwa".

Swoją drogą: teoretycznie zmiana wyznania mogłaby być elementem jakiejś
                łączności, międzykulturowym pomostem, wzmacniać dialog. Znacie takie przypadki?
                Bo ja nie - wszyscy konwertyci, których znam wstydzą się swoich korzeni,
                poprawiają życiorysy a często nawet dewocieją.
            • fiat_lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 00:27
              andrijko napisał:

> Gość portalu: Radecki napisał(a):
              >
              > > Trudno jednoznacznie stwierdzić czy to działalność Kościoła czy też po pr
              > ostu
              > > miłość tak zaślepia :-) Znam kilka takich przypadków i uwierz mi, Cerkiew
              > z
              > > takich ludzi nie miała żadnego pożytku. Dla drugiej strony taka osoba i t
              > ak
              > > pozostanie kacapem i zwykłą przechrztą :-)
              >
              > Mam kilka takich egzemplarzy w pracy. Ale chyba uważają, że przez ucieczkę od
              > ruskiej, wiejskiej wiary zrobili wielki krok do przodu. Zaprzańców, którzy
              > jeszcze tego nie zrobili, mają za gorszych. Ja tam wolę być cimniakiem, ale
              > sobą. Ciekawe co o takich nowokatolikach, często bardziej katolickich od
              > papieża, myślą katolicy ? Czy są u was braćmi w wierze, czy do końca życia
              > pozostaną kacapami, mimo odklepywania z nadgorliwością wszystkich sakramentów
              > kościelnych, zmiany nazwiska, "zapomnienia" ruskich korzeni, praowsławnych
              > zwyczajów, czy wręcz nienawiści do prawosławnych ?

wyolbrzymiasz problem. nie znam nikogo kto zmienil nazwisko tylko w sumie z
              przejsciem na inna wiare. co wiecej znam katolikow o ruskich nazwiskach ktorzy
              wychodzili za prawoslawnych o polskich nazwiskach, nikt na wiare nie
              przechodzil, sakramenty maja po polowie tu i tam. i nikt z tego problemu nie robi.

fajnie by bylo jakbys ta osobliwosc naszego regionu widzial jako zalete a nie
              jako przyczynek do nikomu niepotrzebnych klotni
              nie byloby ci milej jako dzieciakowi gdyby mikolaj przychodzil do ciebie dwa
              razy do roku?
              • andrijko Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 09:16
                > wyolbrzymiasz problem. nie znam nikogo kto zmienil nazwisko tylko w sumie z
                > przejsciem na inna wiare. co wiecej znam katolikow o ruskich nazwiskach ktorzy
                > wychodzili za prawoslawnych o polskich nazwiskach, nikt na wiare nie
                > przechodzil, sakramenty maja po polowie tu i tam. i nikt z tego problemu nie
                robi.
                > fajnie by bylo jakbys ta osobliwosc naszego regionu widzial jako zalete a nie
                > jako przyczynek do nikomu niepotrzebnych klotni
                > nie byloby ci milej jako dzieciakowi gdyby mikolaj przychodzil do ciebie dwa
                > razy do roku?
                Zmianę nazwiska przy zmianie wyznania podałem jako jeden z przykładów zachowań
                neokatolików. Nie zawsze jest to praktykowane, ale o wiele bardziej bolesne
                jest dla prawosławnych obserwowanie zachowań takich konwertytów - są bardziej
                katoliccy od papieża. Jeżeli zmienią nazwisko to może i lepiej. Szybciej się
                rzopłyną w wiekszości i będzie mniejszy wstyd prawosławnym za byłych
                współbraci. Ale ich dewocja i chęć podlizania się nowym współwyznawcom
                katolikom cięgnie za sobą cień przez całe ich życie, także na wychowanie
                dzieci, często na zajadłych antykacapów. Jeżeliby przy zmianie wyznań chodziło
                tylko o sakramenty nie byłoby problemu. Ale tu chdzi, szczególnie w naszym
                regionie, o różnice kultur, obyczajów, języków, pochodzenia - zacieranie
                korzeni. I w tym kontekście twoje pytanie czy miło by mi było dostawać prezenty
                na katolickie i prawosławne święta jako dziecko pozostawiam bez odpowiedzi.
                Pewnie jako dziecko też chciałbyś dostać prezent nie tylko na Boże Narodzenie
                ale i na Rizdvo, Jom Kippur, Kurban Bajram i co tam się jeszcze obchodzi w
                naszym regionie.
            • romanpidlaszuk To je janczary XXI stolittia. 11.05.06, 05:41
              "Mam kilka takich egzemplarzy w pracy. Ale chyba uważają, że przez ucieczkę od
              ruskiej, wiejskiej wiary zrobili wielki krok do przodu. Zaprzańców, którzy
              jeszcze tego nie zrobili, mają za gorszych. Ja tam wolę być cimniakiem, ale
              sobą. Ciekawe co o takich nowokatolikach, często bardziej katolickich od
              papieża, myślą katolicy ? Czy są u was braćmi w wierze, czy do końca życia
              pozostaną kacapami, mimo odklepywania z nadgorliwością wszystkich sakramentów
              kościelnych, zmiany nazwiska, "zapomnienia" ruskich korzeni, praowsławnych
              zwyczajów, czy wręcz nienawiści do prawosławnych ?"
              -------------------------------

Typowi janczary.

Jak dla mene to wony je zhaluhidnymy janczaramy XXI stolittia.

• duch_zenona Re: To je janczary XXI stolittia. 11.05.06, 12:47
                Ale prymitywne rozumowanie. Jeżeli prawosławny młody mężczyzna zakocha się w
                młodej kobiecie z katolickiej rodziny, to coś złego? Jeżeli świadomie podejmie
                decyzję, że w niedzielę na mszę wraz z żoną i dziećni będzie chodził do
                kościoła, żeby nie komplikować życia swoim dzieciom, to źle?

Pojęcia typu "kacapy" funkcjonują bardziej w waszej chorej, zakompleksionej
                wyobraźni niż w rzeczywistości.

Np mój Ś.P. dziadek nie cierpiał bolszewików i to mi jakoś się udzieliło. Do
                Rosjan czy też Białorusinów nic nie miał.
                • andrijko Re: To je janczary XXI stolittia. 11.05.06, 13:24
                  duch_zenona napisał:

> Ale prymitywne rozumowanie. Jeżeli prawosławny młody mężczyzna zakocha się w
                  > młodej kobiecie z katolickiej rodziny, to coś złego? Jeżeli świadomie podejmie
                  > decyzję, że w niedzielę na mszę wraz z żoną i dziećni będzie chodził do
                  > kościoła, żeby nie komplikować życia swoim dzieciom, to źle?
                  >
                  > Pojęcia typu "kacapy" funkcjonują bardziej w waszej chorej, zakompleksionej
                  > wyobraźni niż w rzeczywistości.
                  >
                  > Np mój Ś.P. dziadek nie cierpiał bolszewików i to mi jakoś się udzieliło. Do
                  > Rosjan czy też Białorusinów nic nie miał.
                  A jeżeli prawosłąwny młody mężczyzna lub kobieta zakocha się w katoliku/czce/ i
                  świadomie podjemie decyzję o przejściu na katolicyzm, ale od tej pory zaczyna
                  się wywyższać, uważając że lepiej zrobił przystępując do "pańskiej wiary",
                  zapominając kim był/a/, tolerując u swoich dzieci nietolarancję wobec tych
                  którzy zostali przy wyznaniu przodków, starając się na każdym kroku pokazać że
                  jest się prawdziwym Polakiem katolikiem to nie jest prymitywne zachowanie ?
                  Nikt nikogo w żadnym wyznaniu czy narodowości na siłę nie trzyma, jednak
                  neofickie zachowania są zawsze żałosne. Co prawda odbiegliśmy trochę od tematu -
                  miało być o działalności kościoła sprzyjającej przechodzeniu na katolicyzm
                  prawosławnych a doszliśmy do zachowań drugiej strony, w sumie nie zmuszanej na
                  siłe, wg mnie do konwersji. Ale dla prawosławnych bardziej bolesne są właśnie
                  takie zachowania współwyznawców, ostatnio bardzo częste. Czy jest w tym wina
                  katolików ? W jakiejś części tak. Ale by konwersji było jak anjmniej musi
                  zadbać o to i druga strona. A z tym jest w Bstoku problem. Chyba ks.
                  prawosławni wciąż wierzą, że cerkwie zbudowane ostatnimi laty wciąż będą pełne,
                  bo na miejsce konwertytów przyjadą nowi z sąsiednich wsi. A tu wsie już
                  wyludnione a miasto asymiluje bardzo szybko. Jak tak dalej pójdzie nie będzie
                  już kogo w Bstoku tolerować. No chyba że przyjadą muzułmanie.
                  • romanpidlaszuk janczary XX i XXI stolittia !!! 11.05.06, 17:10

FAKTY:
                    www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
                    a jak do tych FAKTIW widnosiatsia ti TRAHICZNI PRYKLADY JANCZARSTWA XX i XXI
                    stolittia:

www.liturgia.cerkiew.pl/
                    www.liturgia.cerkiew.pl/aktualnosci.html
                    www.liturgia.cerkiew.pl/teksty.html
                    www.liturgia.cerkiew.pl/spiew.html
                    swietegoducha.republika.pl/rozklad.html
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=35398817
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=41566743
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=41566743&a=41621618
                    to chaj kozhnyj ocinyt sam...

• romanpidlaszuk janczary XX i XXI stolittia !!! 11.05.06, 17:15
                      FAKTY:
                      stolittia:
                      www.liturgia.cerkiew.pl/

• romanpidlaszuk janczary XX i XXI stolittia !!! 11.05.06, 17:18
                        FAKTY:
                        Ukrains'kyj dialekt z Pidlasza
                        stolittia:
                        www.liturgia.cerkiew.pl/

• pawlozsiul No właśnie... 12.05.06, 01:07
                  duch_zenona napisał:

> będzie chodził do kościoła, żeby nie komplikować życia swoim dzieciom

No właśnie...
        • nutopia Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 12.10.06, 10:17
          Gość portalu: eugeniusz napisał(a):

> Niestety Radecki rzeczywistość jest taka, że cerkiew traci bardzo dużo
          wiernych
          > na skutek działalności KK. Uważam, że hierarchia PAKP powinna głosno
          wypowiedz
          > iec sie w tej sprawie. Niestety do tej pory wskutek nie wiem czy strachu czy
          ch
          > ęci uniknięcia zadrażnień z katolikami milczy. Niedługo może dojść do
          sytuacji
          > że wiekszośc młodych przejdzie do KK a my będziemy sie temu bezsilnie
          przygląda
          > ć.

rozumiem że ktoś prawosławnym przystawia lufę do skroni tak? ksiądz w zakrystii?
          • Gość: cvg Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 10:45
            "Lufę" przystawia polsko-katolickie, antyruskie, większościowe środowisko,
            razumiejesz?
            • nutopia Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 13.10.06, 13:43
              Gość portalu: cvg napisał(a):

> "Lufę" przystawia polsko-katolickie, antyruskie, większościowe środowisko,
              > razumiejesz?

trudno żebysmy we własnym kraju stanowili mniejszosć - rozumiesz???
              • Gość: cvg Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:58
                Po właczeniu Podlasza do Białorusi katolicy będą mniejszością ale takiego
                nachalnego prozelityzmu i pogardy dla innowierców nie będzie na tolerancyjnej
                białoruskiej ziemi.
      • zewsi Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 10:58
        Zgadzam się z Radeckim. W cerkwi także to obowiązuje.
        Gdzieś czytałem, że Kościoły poważnie myślą o zrezygnowaniu z takiej treści
        zobowiązań. Rodzice będą musieli po prostu zobowiązać się do chrześcijańskiego
        wychowania swoich dzieci.
    • cathoff Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 10:19
      kosciól katolicki to sekta ktora szkodzi ludziom.
      Na szczęście następuje destrukcja koscioła katolickiego.
      To kwestia czasu, gdy nowopowstałe kościoły (co za obskurna architektura!) będą
      świeciły pustkami i pójdą na licytację albo zostaną zburzone.
      Ludzie, ze względu na powszechny dostęp do wiedzy (TV, Internet), przecierają
      oczy i przestaną karmić katolickiego pasożyta.
      • andrzej.sawa Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 16:10
        Destrukcja takich kretyństw jak ty piszesz też dzięki Bogu następuje.
      • fiat_lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 00:28
        cathoff napisał:

> kosciól katolicki to sekta ktora szkodzi ludziom.
        > Na szczęście następuje destrukcja koscioła katolickiego.
        > To kwestia czasu, gdy nowopowstałe kościoły (co za obskurna architektura!) będą
        > świeciły pustkami i pójdą na licytację albo zostaną zburzone.
        > Ludzie, ze względu na powszechny dostęp do wiedzy (TV, Internet), przecierają
        > oczy i przestaną karmić katolickiego pasożyta.

ale to samo jest z kazda religia
    • koczisss Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 10:51
      A ktoś komuś każe brać ślub w świątyni?
      Od tego jest Urząd stanu cywilnego!
      • duch_zenona Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 16:01
        cathoff napisał:

> kosciól katolicki to sekta ktora szkodzi ludziom.
        ---------------------
        Takie właśnie "nowoczesne" poglądy ma rosyjska cerkiew prawosławna. Nie tylko
        księża katoliccy są tam prześladowani. Tak samo są prześladowani księżą
        protestanccy - bo to też według moskiewskiego patriarchy sekty. Kłopoty z
        uzyskamiem czy też przedłużeniem wiz duchownym, pobicia, przeszkody
        administracyjne - tak wygląda rosyjski ekumenizm.

Dalej nie będę cytował pełnej nienawiści i szowinizmu wypowiedzi cathoffa.

Co do ślubów mieszanych, to kościół nie wymaga by osoba prawosławna przeszła na
        katolicyzm. Natomiast deklaracja, że dzieci będą wychowane w wierze katolickiej
        wydaje mi się rzeczą oczywistą i logiczną.

Jeżeli ktoś przy okazji ślubu przechodzi na wiarę katolicką, to jego prywatna
        sprawa i jego wybór należy uszanować.
        • duch_zenona Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 10.05.06, 18:41
          zewsi napisał:

> Zgadzam się z Radeckim. W cerkwi także to obowiązuje.
          > Gdzieś czytałem, że Kościoły poważnie myślą o zrezygnowaniu z takiej treści
          > zobowiązań. Rodzice będą musieli po prostu zobowiązać się do chrześcijańskiego
          > wychowania swoich dzieci.
          --------------
          W sumie masz rację. Ładniej brzmi a praktycznie na to samo wychodzi. W
          mieszanych katolicko-prawosławnych małżeństwach często dochodziło do dziwnych
          konpromisów. Nie chodzono nigdzie - ani do kościoła ani do cerkwii.

Jeszcze większe tragedie przynosił inny kompromisowy pomysł, gdy jedno dziecko
          chrzczono w kościele a drugie w cerkwii. Opowiedziałbym kilka takich historii,
          ale nie chcę, by ktokolwiek miał szansę zidentyfikować bohaterów tych opowieści.

Oczywiście trzeba też zwalczać patologie typu, że ktoś z małżeństwa mieszanego
          nie znajdzie czasu by zajść na prawosławne święta do cerkwii lub odwiedzić
          rodziców prawosławnego małżonka na owe święta.
          • Gość: ala Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:46
            Księża obu kościołów wymagają deklaracji wychowania dzieci w ich wierze. Każdy z
            nich chce mieć swoje stadko większe. I jest problem. Bo z jednej strony żadania
            zobowiązania są tego rodzaju, że trudno odmówić. A jednocześnie dotrzymać obu
            zobowiązań nie da się. Można rozumiec intencje, ale skutek jest absurdalny.
        • fiat_lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 00:30
          duch_zenona napisał:

> cathoff napisał:
          >
          > > kosciól katolicki to sekta ktora szkodzi ludziom.
          > ---------------------
          > Takie właśnie "nowoczesne" poglądy ma rosyjska cerkiew prawosławna. Nie tylko
          > księża katoliccy są tam prześladowani. Tak samo są prześladowani księżą
          > protestanccy - bo to też według moskiewskiego patriarchy sekty. Kłopoty z
          > uzyskamiem czy też przedłużeniem wiz duchownym, pobicia, przeszkody
          > administracyjne - tak wygląda rosyjski ekumenizm.

a to wszystko taka prawda jak ta ze bartoszewski jest zydem

kosciol prawoslawny bije i nie przedluza wiz - to sie nadaje do sygnaturki
        • duch_zenona Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 03:27
          A co ci fiacie się stało - pszczoła użądliła czy osa? Ja tu spokojnie wyluzowany
          piszę a ty mnie atakujesz. Ładnie to tak?

Jakiegoś rewanża się zachciewa?

Do rzeczy. To nie cerkiew wydaje wizy i to nie prawosławni duchowni biją
          katolickich i protestnnckich księży.

Oświeć mnie. Czy winni są ruscy ateiści, czy też może również prześladowani tam
          muzułmanie czy też może (a fuj !)- winni są ruscy żydzi?

• fiat_lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 04:14
            winni czego?
            • duch_zenona Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 13:00
              fiat_lux napisał:

> winni czego?
              ---------------
              Kto jest winny, że przedstawiciele innych wyznań niż prawosławie są w Rosji
              bestialsko i prymitywnie prześladowani?

Czy kiedykolwiek Rosjanie dorosną do skromnych polskich norm tolerancji?

Teraz paniatno, fiacie?
              • fiat_lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 14:47
                duch_zenona napisał:

> fiat_lux napisał:
                >
                > > winni czego?
                > ---------------
                > Kto jest winny, że przedstawiciele innych wyznań niż prawosławie są w Rosji
                > bestialsko i prymitywnie prześladowani?

nie wiem. kto?

>
                > Czy kiedykolwiek Rosjanie dorosną do skromnych polskich norm tolerancji?

a sa? ja nic takiego nie slyszalem

>
                > Teraz paniatno, fiacie?

heh.... zenon brzuch mnie boli od smiechu
      • andrzej.sawa Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 17:16
        Też.
        Każdy musi mieć prawo wyboru.Dla osób wierzących "moc" ślubu kościelnego jest
        nieporównalnie większa.Dlatego dobrze,że wprowadzono śluby konkordatowe.
    • fiat_lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 00:23

> Często słyszy sie zarzuty rosyjskiej cerkwi prawosławnej w stosunku do kościoła
      > katolickiego o prozelityzm. Watykan oczywiście protestuje i mówi że nie stosuj
      > e żadnego prozelityzmu. Jak w takim razie nazwac praktykę kiedy biora ślub ludz
      > ie wyznania prawosławnego i katolickiego i ksiądz wymaga od obu małzonków zgody
      > na katolickie wychowanie potomstwa. To ma byc ekumenizm. Z tego zreszta powodu
      > tysiące młodych ludzi zmienia wyznanie na jedynie słuszne czyli katolickie. Cz
      > y wiecie, że do dzisiaj w każdej parafii katolickiej istnieja tzw. księgi nawró
      > conych w których zapisuje się nawrócone na katolicyzm owieczki innych wyznań gł
      > ównie prawosławnych. Widziałem raz taką księge i było tam setki nazwisk.

jesli slub w cerkwi kosztuje circa 2000 a w kosciele 1000 to jest to w wielu
      przypadkach skuteczny srodek na "przejscie" na w sumie nie tak bardzo rozniaca
      sie religie. szczegolnie dla niewierzacych niepraktykujacych
      • czabanow Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 11:54
        fiat_lux napisał:
        > jesli slub w cerkwi kosztuje circa 2000 a w kosciele 1000 to jest to w wielu
        > przypadkach skuteczny srodek na "przejscie" na w sumie nie tak bardzo rozniaca
        > sie religie. szczegolnie dla niewierzacych niepraktykujacych

tak zrobili twoi rodzice?
        • pawlozsiul po co ta osobista wycieczka? 11.05.06, 12:11
          Chciał być zabawny, może nie do końca wyszło. Ceny "usług" duszpasterskich to
          wprawdzie temat chętnie przez wiernych dyskutowany, jednak z porównywaniem
          ofert czy wyszukiwaniem promocji jeszcze się nie spotkałem. Ale kto wie...
          • fiat_lux Re: po co ta osobista wycieczka? 12.05.06, 02:32
            pawlozsiul napisał:

> Chciał być zabawny, może nie do końca wyszło. Ceny "usług" duszpasterskich to
            > wprawdzie temat chętnie przez wiernych dyskutowany, jednak z porównywaniem
            > ofert czy wyszukiwaniem promocji jeszcze się nie spotkałem. Ale kto wie...

porownaj i zobacz. wszystkie ceny w cerkwi sa okolo 2x
            • Gość: korszun Re: po co ta osobista wycieczka? IP: *.chello.pl 22.05.06, 13:57
              prawoslawie z rosji skutecznie wygnali w1917,filary prawoslawia ,arystokracje i
              dworjasnstwo wyrznieto.resztki sa na zachodzie.w polsce szlachta prawoslawna
              albo schlopiala i teraz wstydzi sie,albo stala sie neoficko katolicka.w polsce
              prawoslawie utrzyma sie jezeli lud bozy odrodzi swa elite.w rosji zas za 20 lat
              w cerkwiach beda kitajskie balwany i buddyjskie mlynki-a wsio taki zal.
    • aron2004 Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 06:44
      Jehowcom można nawracać, a katolom nie wolno?
      • duch_zenona Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.05.06, 13:16
        aron2004 napisał:

> Jehowcom można nawracać, a katolom nie wolno?y
        ------------------
        Generalnie to się nawraca pogan czy ateistów. Prawosławni to są ludzie wierzący
        i ich nie trzeba na wiarę nawracać.

Pewne drobne problemy pojawiają się, gdy młodzi ludzie różnych wyznań chcą wziąć
        ślub.

Ale komu ja to tłumaczę? Prawda, że to jest dla ciebie zbyt trudne ty prymitywny
        prowokatorze?
    • Gość: Prozelita Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.chello.pl 22.05.06, 16:51
      Przecież jest wolność religijna. Nikt nikogo do niczego pod pistoletem nie
      zmusza.
      Prawosławni zresztą też mogą nakłaniać katolików do zmiany wyznania. Powodzenia!
      • duch_zenona Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 22.05.06, 17:44
        A nawiązując do pierwszego postu - moskiewskim patriarchom rura mięknie. Teraz
        wiadomo dlaczego nie chcieli wizyty Jana Pawła II - po pierwsze był Polakiem, po
        drugie miał charyzmę.

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3361654.html
    • cathoff katolicka sekta to jest 22.05.06, 18:49
      dla ktorej liczy sie tylko kasa, a co za tym idzie zbytek i rozpusta katolickich
      osobnikow w czarnych szlafrokach
      • duch_zenona Re: katolicka sekta to jest 22.05.06, 18:50
        Całuj nas, katolików w du.pe
        • cathoff Re: katolicka sekta to jest 22.05.06, 18:54
          w tym dobrzy sa ksieza katoliccy
          o czym tak obficie donosi prasa
          milych uniesien :))))))
          • duch_zenona Re: katolicka sekta to jest 22.05.06, 19:39
            Ty się interesuj księżmi swojego wyznania nienawistny degeneracie.
        • Gość: aaa Re: katolicka sekta to jest IP: 80.50.231.* 11.10.06, 21:59
          ale z ciebie cymbał i błazen,
          • Gość: idzikczortu Re: katolicka sekta to jest IP: *.sub-66-174-93.myvzw.com 11.10.06, 22:25
            A skad tys wspaniala, nie blazenska i nie cymbalska "aaa" - zerwala?
    • koczisss Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 11.10.06, 22:55
      A wiesz, że jak bierze para mieszana ślub w cerkwi, to ksiądz prawosławny też
      chce usłyszeć, ze dzieci będą wychowywane w prawosławiu?
      • Gość: Niewierny Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 11:08
        Takie dzieci żyją zatem w wielkim rozdwojeniu.
        • koczisss Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 12.10.06, 11:11
          Chodzi mi tylko o to, że zarówno w jednym jak i drugim wyznaniu, przy zawieraniu
          ślubu ksiądz chce, aby dzieci były wychowywane w tej wierze. Dlatego też,
          założyciel tego wątku zwyczajnie mówi nieprawdę!
          • Gość: Niewierny Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 11:16
            Ale jak to jest? Slub biorą tylko od jednego czarownika, czy od dwóch?
            • koczisss Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 14.10.06, 21:23
              Od jednego, jak to nazwałeś "czarownika"!
    • Gość: Gość Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.elpos.net 12.10.06, 10:00
      Ty chyba nie jesteś całkiem normalny. Jeśli mieszana para zamierza przyszłe
      dzieci wychowywać w obrządku prawosławnym to po prostu bierze ślub w cerkwi a
      jeśli katolickim to w kościele. to jasne więc nie rozumiem skąd u ciebie takie
      oburzenie.
    • michael.corleone Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu 13.10.06, 14:35

> Często słyszy sie zarzuty rosyjskiej cerkwi prawosławnej w stosunku do
      kościoła
      > katolickiego o prozelityzm. Watykan oczywiście protestuje i mówi że nie stosuj
      > e żadnego prozelityzmu. Jak w takim razie nazwac praktykę kiedy biora ślub
      ludz
      > ie wyznania prawosławnego i katolickiego i ksiądz wymaga od obu małzonków
      zgody
      > na katolickie wychowanie potomstwa. To ma byc ekumenizm. Z tego zreszta powodu
      > tysiące młodych ludzi zmienia wyznanie na jedynie słuszne czyli katolickie. Cz
      > y wiecie, że do dzisiaj w każdej parafii katolickiej istnieja tzw. księgi
      nawró
      > conych w których zapisuje się nawrócone na katolicyzm owieczki innych wyznań

> ównie prawosławnych. Widziałem raz taką księge i było tam setki nazwisk.

Tak to jest jak człowiek przejmuje się głupotami.Ble ble ble i co z tego?Ludzie
      za bardzo się oglądają na tych czarowników w czarnych sukienkach jakiegokolwiek
      byliby wyznania.Trzeba ich wszystkich totalnie olać i będzie spokój.
    • Gość: Lux Re: Katolicki prozelityzm na Podlasiu IP: *.siec.idealan.pl 14.10.06, 20:47
      To sa ludzie małej wiary...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka