Dodaj do ulubionych

Biskup Jakub oskarża

11.08.06, 06:57
www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060811/BIALYSTOK/60810020
Obserwuj wątek
    • Gość: Skandal! Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 08:54
      To jest skandal. Nie można tego inaczej nazwać.
      • andrijko Re: Biskup Jakub oskarża 11.08.06, 10:20
        Skandal ? Zacznij się przyzwyczajać, jak jeszcze do ciebie nie dotarło.
    • Gość: skandal Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:28
      Nie mam zamiaru przyzwyczajać się do chamstwa i nietolerancji. Wybierałem sie
      nto święto. Ale zostanę w domu. Niech Pan Wojewoda je świętuje w tym roku beze
      mnie. Nie zuważy tego. Klakierów będzie dosyć.
    • Gość: kużma Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:33
      czy to prawda że Dobrzyński ma plany deportacji prawosławnych na Białoruś i do
      Rosji jeśli tak to idę do lasu do partyzantki do Burego może przyjmie.
      • Gość: czyściec Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neto.pl 14.08.06, 15:45
        do: kużma
        <<czy to prawda że Dobrzyński ma plany deportacji prawosławnych na Białoruś i do
        Rosji jeśli tak to idę do lasu do partyzantki do Burego może przyjmie.>>

tak dołączcie do niego. Na szczęście dawno się smaży w piekle. Niech zabiera
        czym prędzej swoich jeszcze dychających kompanów.
    • Gość: Tutejszy Re: Biskup Jakub oskarża IP: 195.117.34.* 11.08.06, 11:09
      Demokracją są to rządy wiekszości z poszanowaniem praw mniejszości. Nie
      odwrotnie. Jak widać powrót do normalności nie wszystkim odpowiada.
      • zewsi Re: Biskup Jakub oskarża 11.08.06, 11:27
        Mi powrót do życia w normalnym kraju bardzo by odpowiadał. Niestety, na razie
        na to się nie zanosi :-(.
        • Gość: normalny Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 01:18
          Obchody państwowe nie powinny być powiązane z religijnymi - żadnego wyznania.
          To by było państwo świeckie. A w kościołach i cerkwiach jak najbardziej można sobie modlić się do woli za ojczyznę.
          2 tys. lat temu jeden mądry człowiek powiedział: co cesarskie - cesarzowi, co boskie - Bogu. Ale tymi ani innymi Jego naukami dziś nikt się nie przejmuje.
          • duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 05:10
            Widzę, że biskup Jakub niepomny dwutygodniowej różnicy w kalendarzu nie poczekał
            na swych katolickich kolegów po fachu, ale już zaczął kampanię wyborczą. Aby to
            nie okazał się falstart.

Po przeczytaniu artykułu nadal nic nie rozumię - kto kogo i gdzie zaprasza.
            Wojewoda nie ma instynktu politycznego. Przed wyborami powinien pójść na tą
            mszę. Jeszcze jest czas na rozsądną decyzję.

Bardzo się cieszę, że środowisko polskich Białorusinów pragnie się zintegrować,
            nawet jeżeli używa takich chwytów. Tylko czy znowu zintegrujecie się wokół
            komuchów????
            • duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 05:18
              I jeszcze jedno. Nie chce mi się wierzyć, że cerkiew nie dostaje zniżki przy
              zakupie gruntów pod budowę świątyń.

Dlaczgo? Ponieważ w każdym polskim sądzie wygrałaby sprawę i miasto musiałoby
              zwrócić różnicę w cenie. Sprawa by nie doszła do Strassbura.

A może wy nie czytate, nie pisate?
            • nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:43
              > Bardzo się cieszę, że środowisko polskich Białorusinów pragnie się
              zintegrować,
              > nawet jeżeli używa takich chwytów. Tylko czy znowu zintegrujecie się wokół
              > komuchów????

środowisko prawosławnych jeśli już, wśród nich, oprócz Białorusinów, są również
              Polacy i Ukraińcy
              • duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:48
                Dlaczego nikt jeszcze nie wpadł na prosty pomysł - przeprowadzić ankietę -
                preferencje wyborcze polskich prawosławnych w zależności od odczuwanej
                przynależności narodowej?
                • nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:50
                  a w jakim celu przepraszam bardzo?
                  • duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:52
                    a ciebie wyniki nie ciekawią?
                    • nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:55
                      Nie, każdy człowiek ma inne poglądy i głosuje na inną partię. Można również
                      przeprowadzić takie ankiety wśród polskich Tatarów czy Niemców, tylko w jakim
                      celu? Z ciekawości? I nawet jeśli, tak jak według Ciebie, gromadzą się wokół
                      postkomunistycznych partii, to ja ich rozumiem. Trudno wymagać, żeby popierali
                      prawicę, która wpatrzona jest tylko w katolików.
    • nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 09:30
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060812/BIALYSTOK/60811024
      • duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 09:33
        Wiedza wynika z ciekawości a ciekawość z wiedzy
      • Gość: s.t Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 12.08.06, 12:19
        a kogo obchodzi jakiś tam jakubek
    • mosr Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 11:52
      Taka postawa wojewody (zresztą nie po raz pierwszy) to swego rodzaju kara tym
      wszystkim prawosławnym, którzy depczą swoją kulturę, język i tak chętnie się
      samopolonizują. W dużym stopniu dotyczy to duchowieństwa. Chcieliście być
      Polakami - to jesteście... Polakami II kategorii.
      • romanpidlaszuk Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 15:52

--------------------------------------------

Nic dodac nic ujac !

Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie i prawoslawni "Polacy" ?

Narodowi ukrainskiemu pochodzacemu z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz?
        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
        Przeciez nie!

Rzadowi polskiemu w Warszawie? Teraz okazalo sie, ze tez nie - kto wie, moze
        oni poprzez obecna postawe swojego urzednika w Bialymstoku daja nam
        prawoslawnym Ukraincom i Bialorusinom z Podlasia sygnal, ze z polonizacja PAKP
        nie maja nic wspolnego.

A wiec komu?

Dlaczego wierchuszka PAKP polonizuje cerkiew prawoslawna w Polsce a tym samym
        swoich wiernych, Bialorusinow pochodzacych z okolic Bialowiezy, Zabludowa,
        Grodka i Sokolki
        oraz Ukraincow pochodzacych z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz?

Czy tak obchodzi sie ze swoimi wiernymi dobry pasterz religijny swojego narodu
        czy jakis "delegat" oddelegowany do wynarodowienia swoich rodakow -
        teraz okazalo sie ,ze oddelegowany nie przez Warszawe a wiec pewnie przez
        Moskwe.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118696

• Gość: Z.P. Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? IP: *.elpos.net 12.08.06, 19:35
          RomanPidlaszuk napisał:
          Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie ...
          nabożeństw w języku polskim. Traktujesz Cerkiew nieco instrumentalnie. Przecież
          jej posłannictwo to w pierwszej kolejności posługa religijna, również względem
          tych którzy starocerkiewnosłowiańskiego nie znają. Wiem, że Twoim zdaniem
          takich nie ma, jednak rzeczywistości nie można zaczarować.
          • duch_zenona Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 20:03
            Takie teraz czasy - rodzice zabiegani i zapracowani a dziecko wychowuje polska
            telewizja, bo białoruska jest niestrawna i wypacza psychikę.

Prawosławni Polacy są potrzebni Podlasiu i Polsce, podobnie jak ukraińsko czy
            białoruskojęzyczni.

Każdy jednak ma prawo wyboru jakim językiem jest mu łatwiej rozmawiać czy się
            modlić.

Jeżeli zaś szukacie "winnych" (ciekawe czego?), to ja wam powiem. Nie jest winny
            wojewoda ani Polska. Sami sobie jesteście winni swoją biernością. Dlaczego np
            wzorem polonii nie możecie stworzyć przy cerkwiach szkółek niedzielnych dla dzieci?

Wprawdzie dużo to nie pomoże, bo np większość Polaków w USA trzeciego pokolenia
            nie mówi po polsku lub mówi bardzo słabo.
            • romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 21:00
              Takie teraz czasy - rodzice zabiegani i zapracowani a dziecko wychowuje polska
              telewizja, bo białoruska jest niestrawna i wypacza psychikę.

Prawosławni Polacy są potrzebni Podlasiu i Polsce, podobnie jak ukraińsko czy
              białoruskojęzyczni.

Każdy jednak ma prawo wyboru jakim językiem jest mu łatwiej rozmawiać czy się
              modlić.

Jeżeli zaś szukacie "winnych" (ciekawe czego?), to ja wam powiem. Nie jest winny
              wojewoda ani Polska. Sami sobie jesteście winni swoją biernością. Dlaczego np
              wzorem polonii nie możecie stworzyć przy cerkwiach szkółek niedzielnych dla
              dzieci?

Wprawdzie dużo to nie pomoże, bo np większość Polaków w USA trzeciego pokolenia
              nie mówi po polsku lub mówi bardzo słabo.

------------------------------------------------

1.A po co jest potrzebna telewizja bialoruska dzieciom pochodzenia UKRAINSKIEGO
              na Podlasiu?
              Tu jest potrzebna telewizja UKRAINSKA jaka mozna by bylo odbieraz za pomoca
              zwyklej anteny a w tej chwili ukrainska telewizja nie jest dostepna!
              Dlaczego...?

We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu.

2.Kazdy moze sie modlic w jezyku jakim chce,wiec dlaczego w parafiach PAKP na
              Podlasiu nie przeprowadzono demokratycznego referedum jakich jezykow chca
              wierni tylko arbitralnie wprowadza sie jezyk polski?
              To samo z lekcjami religii ?!!

3.Diaspora ukrainska w USA tez ma ukrainskojezyczne cerkwie z ukrainskimi
              szkolami przycerkiewnymi:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132
              Dlaczego ukrainska diaspora w Bialymstoku pochodzaca z tych okolic Podlasia;
              takich nie ma tylko ma cerkwie w coraz wiekszym stopniu ...polskojezyczne i o
              zgrozo polskojezyczne lekcje religii prawoslawnej dla swoich nastepnych pokolen?

P.S.
              Prawoslawnej audycji radiowej po ukrainsku mozesz sobie posluchac za dwie
              godziny:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384052

• romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 20:47
            RomanPidlaszuk napisał:
            Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie ...
            nabożeństw w języku polskim. Traktujesz Cerkiew nieco instrumentalnie. Przecież
            jej posłannictwo to w pierwszej kolejności posługa religijna, również względem
            tych którzy starocerkiewnosłowiańskiego nie znają. Wiem, że Twoim zdaniem
            takich nie ma, jednak rzeczywistości nie można zaczarować.

-----------------------------------------
            1.Sluchaj, o ile sie orietuje z twoich wpisow na forum (dlaczego sie nie
            zalegujesz-mielibysmy wszyscy wtedy pewnosc ze nikt sie za ciebie tu nie
            podszywa)to zdaje sie jestes katolikiem,wiec dlaczego sie wtracasz w wewnetrzne
            sprawy prawoslawnych.

Ja nie komentuje watkow i wpisow dotyczacych kosciola katolickiego czy radia
            maryja, gdyz nie jestem katolikiem i uwazam ze nie mowinienem sie wtracac do
            nie swoich spraw.

Mysle,ze moja postawa jest uczciwsza niz twoja.

2.Albo jestes cyniczny albo nie czytasz moich postow, ja caly czas zachecam
            prawoslawnych Ukraincow z Podlasia-swoich rodakow oraz prawoslawnych
            Bialorusinow z Podlasia do wprowadzenia w Podlaskich cerkwiach naszych jezykow
            ojczystych,ukrainskiego i bialoruskiego.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36095768
            Polacy np. we Lwowie tez maja w swoich kosciolach msze po polsku a nie
            ukrainsku.
            • Gość: Z.P. Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? IP: *.elpos.net 12.08.06, 21:59
              Zapewniam, że nikt pode mnie się nie podszywa.
              Jeżeli uważasz, że wtrąciłem się w nieswoje sprawy, to wyjaśnij do kogo
              kierujesz to co piszesz. Bo jeżeli wyłącznie do mniejszości ukraińskiej, to
              teraz spytam poważnie: dlaczego piszesz po polsku? A może uważasz, że j. polski
              to język wszystkich prawosławnych? Przyznaję, że trochę Cię nie rozumiem. Nie
              wiem też dlaczego tak akcentujesz podział na katolików i prawosławnych. Jeżeli
              chciałeś mnie sprowokować, to się przeliczyłeś. Tym tropem nie pójdę.
              Już kiedyś pisałem, że mi Język ukraiński w cerkwi nie przeszkadza, ale
              śmiesznie byłoby, gdybym to ja o to walczył.
              Jeżeli, jak piszesz, cały czas zachęcasz Ukraińców i Białorusinów do
              wprowadzania w cerkwi Waszych ojczystych języków, to dlaczego poza marginesem
              tych dążeń stawiasz Plaków przychodzących do Cerkwi. Bądźmy konsekwentni.
              I wybacz RomanPidlaszuk, ale do zarzucania mi cynizmu chyba nie masz podstaw.
              • romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 23:13
                Zapewniam, że nikt pode mnie się nie podszywa.
                ------------------------------

To swietnie.

Jeżeli uważasz, że wtrąciłem się w nieswoje sprawy, to wyjaśnij do kogo
                kierujesz to co piszesz. Bo jeżeli wyłącznie do mniejszości ukraińskiej, to
                teraz spytam poważnie: dlaczego piszesz po polsku? A może uważasz, że j. polski
                to język wszystkich prawosławnych? Przyznaję, że trochę Cię nie rozumiem.
                -----------------------
                1.Moj poprzednik zaczal po polsku wiec ja kontynuowalem ale zgadzam sie,
                uwazam ze my Ukraincy powinnismy o naszych sprawach na podlaskich forach mowic
                po swojemu, ja to zreszta staram sie robic:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=252
                2. tak sie sklada,ze wiele watkow pisanych "lacinka" po ukrainsku CENZOR usuwa
                z bialostockiego forum i w najlepszym wypadku laduja one w "hyde parku":
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=45837974
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=45837876
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=45471527

Nie
                wiem też dlaczego tak akcentujesz podział na katolików i prawosławnych.
                ---------------------------------
                Uwazam ,ze najlepiej bedzie jezeli jedni i drudzy beda samodzielnie rozwiazywac
                swoje sprawy a nie ,ze jedni drugim beda udzielac dobre rady dla gromady,czesto
                nie znajac dobrze spraw sasiadow.

Jeżeli
                chciałeś mnie sprowokować, to się przeliczyłeś. Tym tropem nie pójdę.
                ------------------------

Ja cie nie prowokuje i ty mnie nie prowokuj.

Już kiedyś pisałem, że mi Język ukraiński w cerkwi nie przeszkadza,

-----------------------

I bardzo dobrze !

ale
                śmiesznie byłoby, gdybym to ja o to walczył.

------------------------

Jak chcesz, nikt cie do niczago nie namawia.

Jeżeli, jak piszesz, cały czas zachęcasz Ukraińców i Białorusinów do
                wprowadzania w cerkwi Waszych ojczystych języków, to dlaczego poza marginesem
                tych dążeń stawiasz Plaków przychodzących do Cerkwi. Bądźmy konsekwentni.
                -----------------------

1.Ja nikogo nie stawiam poza marginesem ale fakty sa takie,ze wiekszosc
                prawoslawnych na Podlasiu to UKRAINCY i BIALORUSINI (nie sugeruj sie to nie
                odzwierciedlajacym faktow wynikom ostatniego spisu powszechnego) i od nich
                UCZCIWOSC nakazuje rozpoczecie wprowadzania jezykow ojczystych wiernych do
                cerkwi.

2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku
                dla Ukraincow przychodzacych do kosciola...

I wybacz RomanPidlaszuk, ale do zarzucania mi cynizmu chyba nie masz podstaw.

------------------------

1.Starajmy sie nie wtracac w sprawy, ktore nas nie dotycza- tak chyba bedzie
                najprosciej i najlepiej dla wszystkich.

2.Ja caly czas pisze na forum ,ze bez sensu jest uczyc sie wielokrotnie
                przerabianego (rusyfikowanego),martwego jezyka cerkiewnoslowianskiego lepiej
                uczyc sie i wprowadzac jezyki narodowe wiernych PAKP tj. bialoruski i ukrainski
                wiec zdumiony jestem ,ze ty proponujesz prawoslawnym Podlasia, w ZDECYDOWANEJ
                WIEKSZOSCI pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego, zamiane
                cerkiewnoslowianskiego na...polski.

Wystrzegamy sie cynizmu !

• Gość: Z.P. Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? IP: *.elpos.net 12.08.06, 23:23
                  Kierując się szczególną sympatią do Twojej osoby, dostosuję się do Twego
                  życzenia i nie będę odnosić się do Twoich postów.
                  Powodzenia.
                  • romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 23:31
                    Kierując się szczególną sympatią do Twojej osoby, dostosuję się do Twego
                    życzenia i nie będę odnosić się do Twoich postów.
                    Powodzenia.

----------------------

To nie tak, jak chcesz to sie odnos ale staraj sie ograniczac swoje rady dla
                    innych, gdyz moze sie zdarzyc ,ze nie znasz dobrze problemow tych ,ktorym
                    doradzasz a wiec rady moga byc nie do konca trafne.

Ja rowniez bede sie staral tak robic.

Rowniez zycze powodzenia !
                    • duch_zenona Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 13.08.06, 01:00

"We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu."

- z tego co mi wiadomo, to polska strona sfinansowała tam nadajnik. A czy wy,
                      podlascy Ukraińcy zwróciliście się w tej sprawie do rządu Ukrainy?

"2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku
                      dla Ukraincow przychodzacych do kosciola..."

- jeżeli wierni będą tego chcieli, to nie sądzę by kościół się sprzeciwiał.

Poza tym życzę powodzenia panie Romanie w swoich staraniach i zapewniam, że to
                      nie ja czy ZP sprzeciwiamy się wprowadzeniu w cerkwiach liturgii w języku
                      ukraińskim i to nie my wprowadzamy tam liturgię w języku polskim.
                      • romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 13.08.06, 06:02

"We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu."

- z tego co mi wiadomo, to polska strona sfinansowała tam nadajnik. A czy wy,
                        podlascy Ukraińcy zwróciliście się w tej sprawie do rządu Ukrainy?

"2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku
                        dla Ukraincow przychodzacych do kosciola..."

- jeżeli wierni będą tego chcieli, to nie sądzę by kościół się sprzeciwiał.

Poza tym życzę powodzenia panie Romanie w swoich staraniach i zapewniam, że to
                        nie ja czy ZP sprzeciwiamy się wprowadzeniu w cerkwiach liturgii w języku
                        ukraińskim i to nie my wprowadzamy tam liturgię w języku polskim.

----------------------------------

1. Oczywiscie, ze to rzad Ukrainy powinien sie postarac aby na Polesiu w
                        Bialorusi i Podlasiu w Polsce ludnosc pochodzenia ukrainskiego za pomoca
                        najtanszego sprzetu rtv (nie kazdy przeciez ma dostep do tv
                        satelitarnej,zwlaszcza na Bialorusi) mogla bez problemu odbierac telewizje i
                        radio z Ukrainy.
                        Z mysla o licznej przeciez diasporze ukrainskiej na calym Swiecie powinien
                        powstac oddzielny kanal ukrainskiej tv na wzor tvpolonia.

Czy podlascy Ukraincy sie zwrocili w tej sprawie do rzadu Ukrainy -uwazam, ze
                        na to pytanie powinien odpowiedziec Zwiazek Ukraincow Podlasia np. na lamach
                        "Nad Buhom i Narwoju"
                        nadbuhom.free.ngo.pl
                        Czy zglaszal ta sprawe rzadowi ukrainskiemu i jaka odpowiedz otrzymal.

Spolecznosc ukrainska Podlasia ma prawo przeciez wiedziec co wart jest rzad
                        Ukrainy jezeli chodzi o dotarcie z kultura ukrainska i zywym jezykiem
                        ukrainskim do diaspory ukrainskiej.

Ja wiem, ze Zwiazek Ukraincow Podlasia ma okazje porozmawiac o tych moralnych
                        obowiazkach rzadu ukrainskiego na rozpoczynajacym sie w przyszlym tygodniu
                        IV Swiatowym Forum Ukraincow jaki w dniach 18-20.08 sie odbedzie w Kijowie.

ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2737&Itemid=31

2.
                        Mam nadzieje, ze jezeli katolicy (byli Unici) pochodzenia ukrainskiego z
                        Podlasia
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=40650965
                        zwroca sie do kosciola katolickiego o msze po ukrainsku w swoich kosciolach to
                        je beda mieli,
                        podobnie katolicy z Sokolszczyzny rozmawiajacy z dziada pradziada gwara
                        bialoruska-jezeli sie zwroca do kosciola katolickiego o msze w swoich
                        kosciolach po bialorusku to je beda mieli, tak jak Litwini w kosciele w Punsku
                        maja msze po litewsku.

3.Dzieki za zyczenia! Rozumiem,ze to nie etniczni Polacy polonizuja PAKP.

Ja rowniez zycze panu, sobie i wszystkim forumowiczom aby Polacy ,Bialorusini,
                        Ukraincy, Litwini PO OBU STRONACH GRANICY czuli sie rzeczywiscie jak u siebie w
                        domu i aby relacje miedzy naszymi narodami byly co namniej tak dobre jak obecne
                        relacje francusko-niemieckie, ktore przeciez tez na przestrzeni wiekow roznie
                        wygladaly a teraz wygladaja znakomicie.

Wierze ,ze jezeli im sie udalo to i nam sie uda i nikt trzeci nie zdola nam z
                        zewnatrz przeszkodzic w tym procesie.

Ja jako Ukrainiec bardzo sobie cenie poparcie i pomoc udzielona przez Polakow
                        Ukraincom, zwlaszcza podczas ostatnich wyborow przezydenckich w Ukrainie, ktore
                        mam nadzieje mimo wszystko byly przelomowe w historii narodu ukrainskiego,
                        w Ukrainie i poza nia.
        • romanpidlaszuk Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 15.08.06, 05:38

--------------------------------------------

Nic dodac nic ujac !

Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie i prawoslawni "Polacy" ?

Narodowi ukrainskiemu pochodzacemu z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz?
          Przeciez nie!

Rzadowi polskiemu w Warszawie? Teraz okazalo sie, ze tez nie - kto wie, moze
          oni poprzez obecna postawe swojego urzednika w Bialymstoku daja nam
          prawoslawnym Ukraincom i Bialorusinom z Podlasia sygnal, ze z polonizacja PAKP
          nie maja nic wspolnego.

A wiec komu?

Dlaczego wierchuszka PAKP polonizuje cerkiew prawoslawna w Polsce a tym samym
          swoich wiernych, Bialorusinow pochodzacych z okolic Bialowiezy, Zabludowa,
          Grodka i Sokolki
          oraz Ukraincow pochodzacych z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz?

Czy tak obchodzi sie ze swoimi wiernymi dobry pasterz religijny swojego narodu
          czy jakis "delegat" oddelegowany do wynarodowienia swoich rodakow -
          teraz okazalo sie ,ze oddelegowany nie przez Warszawe a wiec pewnie przez
          Moskwe.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118696

P.S.

Polacy ze Lwowa, obywatele Ukrainy modla sie w swoich kosciolach za Ukraine i
          jej wojsko w swoim OJCZYSTYM jezyku, po polsku.

Dlaczego Ukraincy z Podlasia, obywatele Polski nie maja w swoich prawoslawnych
          cerkwiach Podlasia nabozenstw w swoim OJCZYSTYM jezyku ukrainskim a zamiast
          tego wierchuszka PAKP wciska im nabozenstwa po...polsku ?

Komu to jest potrzebne i dlaczego ?

• kontogg Biskup Jakub z ptaszkiem 12.08.06, 20:49
      Trochę się wyluzujcie.Dzienikarze sobie robią jaja a my dajemy sie
      podpuścić.Mam przed soba Kurier i nie wierze wlasnym oczom.Biskup Jakub tak
      ujety jakby gazetą zasłaniał "ptaszka". Czy uwazacie ze to przypadkowe zdjęcie?
      Nie ma przypadkow.Zagórski musiał się zgodzić na takie ujęcie.Fotograf robi
      zawsze dziesiątki ujęć a dlaczego wybrano to? Aby pokazać że temat to wielkie
      jaja i nie ma co się . Na portalu tak tego nie widać,ale w gazotowym to
      naprawdę śmieszne.Dla mni to zdjęcie roku
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060812/BIALYSTOK/60811024
      • Gość: Polak Re: Biskup Jakub z ptaszkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:59
        Jestm prawoslawny.Jestem Polakiem(moj dziadek zginol w powwstaniu warszawskim,
        byl oficerem AK),.
        Gdy do mojej swiatyni zawital Jan Pawel II bylem zaszczycony i wzruszony.Gdy
        pelniacy obowiazki wojewody Jan D. oswiadcza ze do cerkwi nie pojdzie bo...
        jest katolikiem, gdy PIS dzieli Polakow na katolikow i reszte, gdy...
        coz jeszcze mozna napisac.
        • romanpidlaszuk Re: Biskup Jakub z ptaszkiem 13.08.06, 21:18
          Jestm prawoslawny.Jestem Polakiem(moj dziadek zginol w powwstaniu warszawskim,
          byl oficerem AK),.

--------------------------

To ty chyba nie jestes Ukraincem z Podlasia pochodzacym z okolic Bielska,
          Hajnowki, Siemiatycz
          jacy stanowia ZDECYDOWANA WIEKSZOSC prawoslawnych w Polsce i woleliby miec
          prawoslawne nabozenstwa w swoim OJCZYSTYM jezyku UKRAINSKIM niz po polsku, co
          im probuje wciskac wierchuszka PAKP.
        • Gość: idzikczortu Re: Biskup Jakub z ptaszkiem IP: *.dyn.optonline.net 13.08.06, 21:40
          Biskup Jakub z ptaszkiem, ili tez bez ptaszka, to jak widze, dal sie wrobic w
          dosc brzydka igraszke.
          Obawiam sie, ze Biskup Jakub ma podobnie slabych doradcow jak i Prezydent
          Kaczynski. Ja, to bym takich w szybkich cugach wymienil. Dziesiec razy bym sie
          tez zastanowil przed napisaniem listu do oficjalnego przedstawiciela wladz
          regionalnych z oskarzeniami o religijne preferencje. I nie tylko dlatego, ze to
          sprawa niezwykle delikatna politycznie ale tez dlatego, ze takich spraw
          notorycznie, nie da sie nigdy wykazac, zwazyc czy tez jasno zdefinicjowac.
          Sprawy religijne bowiem sa ex definitione, nieslychanie trudno wymierzalne.
          Nie wyobrazam sobie aby Biskup Jakub nie byl zaproszony na spotkanie z wojewoda
          gdyby tylko wyrazil zyczenie przedyskutowania z nim np., odczuwanej przez
          Biskupa chlodu we wzajemnych kontaktach.
          Takich delikatnych spraw poprostu sie nie naglasnia. No chyba, ze tuz
          przed "wyruszeniem do boju". Trudno mi uwierzyc by Biskupowi w rzeczy samej, na
          takim "boju" zalezalo.
          A tak, skadinad piekna, postac Biskupa jest narazona na rozne komentarze ktore
          lepiej, gdyby sie byly nie pojawily nigdy.
    • Gość: duch Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 14.08.06, 11:23
      Wstydzę się ogromnie z powodu braku wrażliwości wojewody podlaskiego. Jestem
      rodowitym białostocczaninem, Polakiem wyznania katolickiego i nie rozumiem skąd
      u wojewody takie niezrozumienie relacji międzywyznaniowych w naszym regionie.
      Jednocześnie chciałem powiedzieć, że taka postawa nie ma nic wspólnego z polską
      tradycją tolerancji, ani też tym bardziej z katolicyzmem, i nie jest
      reprezentatywna dla Polaków wyznania katolickiego na Podlasiu, mówię teraz w
      imieniu swoim i moich znajomych.
      • Gość: kastro Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neto.pl 14.08.06, 15:51
        Syf malaraia na tym podlasiu. Taki region jaki wojewoda, takie miasto jaki
        prezydent.
        Do ku.. nędzy! Kiedy tutaj będzie normalnie i Czy bedzie?
        • Gość: fatso Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.dynamic.dial.as9105.com 14.08.06, 17:57
          Rozumiem, ze Biskup Jakub nie chce swiecic rezunom
          siekiery na lachow za co rozne pudliszuki maja mu za zle.
          Rozumiem tez, ze Bialorusy nasze identyfikuja sie coraz bardziej
          z Polska a oddech Lukaszki ze Wschodu to dla nich oddech bazyliszka.
          Wszystko to nader pozytywne zdarzenia. Nalezy je wspierac. Wojewoda
          podlaski to typowy Swinski Ryj. Kreatura ta ani nie czuje fermentu
          nowego wina jakie bulgocze w sercach "tutejszych" ani nie ma konceptu
          jak te scalajace prady wykorzystac z korzyscia dla Polski.
          Najlepiej bedzie jak go pogonicie z urzedu bo tylko wstyd przynosi.

• Gość: nie Jakub Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.08.06, 23:23
            jakubek przestań pi...........
          • romanpidlaszuk Re: Biskup Jakub oskarża 15.08.06, 02:16
            Rozumiem, ze Biskup Jakub nie chce swiecic rezunom
            siekiery na lachow za co rozne pudliszuki maja mu za zle.
            Rozumiem tez, ze Bialorusy nasze identyfikuja sie coraz bardziej
            z Polska a oddech Lukaszki ze Wschodu to dla nich oddech bazyliszka.
            Wszystko to nader pozytywne zdarzenia. Nalezy je wspierac. Wojewoda
            podlaski to typowy Swinski Ryj. Kreatura ta ani nie czuje fermentu
            nowego wina jakie bulgocze w sercach "tutejszych" ani nie ma konceptu
            jak te scalajace prady wykorzystac z korzyscia dla Polski.
            Najlepiej bedzie jak go pogonicie z urzedu bo tylko wstyd przynosi.

---------------------------------------------

Wiecej PRLowskiej retoryki "fatso" o "ukrainskich rezunach", o "dobrych
            majorach z NKWD" znajdziecie tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32750875
    • romanpidlaszuk W jakim jezyku odprawiono ta litugie ? 15.08.06, 18:17
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3550569.html

W jakim jezyku odprawione zostalo to nabozenstwo?
      W jakim jezyku zostala wygloszona propowid' do wiernych ?

Czy w jezyku OJCZYSTYM 99,9% prawoslawnych w Polsce tj. ukrainskim wiernych
      pochodzacych z ukrainskojezycznej czesci Podlasia:
      lub bialoruskim wiernych pochodzacych z okolic Bialowiezy, Narewki, Zabludowa,
      Michalowa, Grodka i Sokolki ?

https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179
      • romanpidlaszuk W jakim jezyku odprawiono ta litugie ? 15.08.06, 18:21
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3550569.html

W jakim jezyku odprawione zostalo to nabozenstwo?
        W jakim jezyku zostala wygloszona propowid' do wiernych ?

Czy w jezyku OJCZYSTYM 99,9% prawoslawnych w Polsce tj. ukrainskim wiernych
        pochodzacych z ukrainskojezycznej czesci Podlasia:
        lub bialoruskim wiernych pochodzacych z okolic Bialowiezy, Narewki, Zabludowa,
        Michalowa, Grodka i Sokolki ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179

• Gość: normalny Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 20:54
          Wojewoda słusznie uczynił odmawiając udziału we mszy w cerkwi.
          To pierwszy krok w dobrym kierunku.
          Mam nadzieję, że w przyszłym roku nie pójdzie także do kościoła. Jako wojewoda - przedstawiciel świeckiego państwa nie powinien w tym uczestniczyć. Jako osoba prywatna - nie widzę przeciwskazań aby wziął udział. Ale w tym wypadku oficjalne państwowe obchody nie powinny w programie zawierać żadnych mszy!
          To co się dzieje u nas od kilkunastu lat - to kpina ze świeckiego państwa.
          Nikt nie walczy już z Kościołem, można wierzyć i praktykować. Tylko dlaczego ma to być powiązane ze sprawowaniem urzędu w świeckim (TEORETYCZNIE)państwie ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka