nekroskop88 11.08.06, 06:57 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060811/BIALYSTOK/60810020 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Skandal! Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 08:54 To jest skandal. Nie można tego inaczej nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: Biskup Jakub oskarża 11.08.06, 10:20 Skandal ? Zacznij się przyzwyczajać, jak jeszcze do ciebie nie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:28 Nie mam zamiaru przyzwyczajać się do chamstwa i nietolerancji. Wybierałem sie nto święto. Ale zostanę w domu. Niech Pan Wojewoda je świętuje w tym roku beze mnie. Nie zuważy tego. Klakierów będzie dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kużma Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:33 czy to prawda że Dobrzyński ma plany deportacji prawosławnych na Białoruś i do Rosji jeśli tak to idę do lasu do partyzantki do Burego może przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyściec Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neto.pl 14.08.06, 15:45 do: kużma <<czy to prawda że Dobrzyński ma plany deportacji prawosławnych na Białoruś i do Rosji jeśli tak to idę do lasu do partyzantki do Burego może przyjmie.>> tak dołączcie do niego. Na szczęście dawno się smaży w piekle. Niech zabiera czym prędzej swoich jeszcze dychających kompanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Re: Biskup Jakub oskarża IP: 195.117.34.* 11.08.06, 11:09 Demokracją są to rządy wiekszości z poszanowaniem praw mniejszości. Nie odwrotnie. Jak widać powrót do normalności nie wszystkim odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Biskup Jakub oskarża 11.08.06, 11:27 Mi powrót do życia w normalnym kraju bardzo by odpowiadał. Niestety, na razie na to się nie zanosi :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 01:18 Obchody państwowe nie powinny być powiązane z religijnymi - żadnego wyznania. To by było państwo świeckie. A w kościołach i cerkwiach jak najbardziej można sobie modlić się do woli za ojczyznę. 2 tys. lat temu jeden mądry człowiek powiedział: co cesarskie - cesarzowi, co boskie - Bogu. Ale tymi ani innymi Jego naukami dziś nikt się nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 05:10 Widzę, że biskup Jakub niepomny dwutygodniowej różnicy w kalendarzu nie poczekał na swych katolickich kolegów po fachu, ale już zaczął kampanię wyborczą. Aby to nie okazał się falstart. Po przeczytaniu artykułu nadal nic nie rozumię - kto kogo i gdzie zaprasza. Wojewoda nie ma instynktu politycznego. Przed wyborami powinien pójść na tą mszę. Jeszcze jest czas na rozsądną decyzję. Bardzo się cieszę, że środowisko polskich Białorusinów pragnie się zintegrować, nawet jeżeli używa takich chwytów. Tylko czy znowu zintegrujecie się wokół komuchów???? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 05:18 I jeszcze jedno. Nie chce mi się wierzyć, że cerkiew nie dostaje zniżki przy zakupie gruntów pod budowę świątyń. Dlaczgo? Ponieważ w każdym polskim sądzie wygrałaby sprawę i miasto musiałoby zwrócić różnicę w cenie. Sprawa by nie doszła do Strassbura. A może wy nie czytate, nie pisate? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:43 > Bardzo się cieszę, że środowisko polskich Białorusinów pragnie się zintegrować, > nawet jeżeli używa takich chwytów. Tylko czy znowu zintegrujecie się wokół > komuchów???? środowisko prawosławnych jeśli już, wśród nich, oprócz Białorusinów, są również Polacy i Ukraińcy Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:48 Dlaczego nikt jeszcze nie wpadł na prosty pomysł - przeprowadzić ankietę - preferencje wyborcze polskich prawosławnych w zależności od odczuwanej przynależności narodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:50 a w jakim celu przepraszam bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:52 a ciebie wyniki nie ciekawią? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 08:55 Nie, każdy człowiek ma inne poglądy i głosuje na inną partię. Można również przeprowadzić takie ankiety wśród polskich Tatarów czy Niemców, tylko w jakim celu? Z ciekawości? I nawet jeśli, tak jak według Ciebie, gromadzą się wokół postkomunistycznych partii, to ja ich rozumiem. Trudno wymagać, żeby popierali prawicę, która wpatrzona jest tylko w katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 09:30 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060812/BIALYSTOK/60811024 Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 09:33 Wiedza wynika z ciekawości a ciekawość z wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.t Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 12.08.06, 12:19 a kogo obchodzi jakiś tam jakubek Odpowiedz Link Zgłoś
mosr Re: Biskup Jakub oskarża 12.08.06, 11:52 Taka postawa wojewody (zresztą nie po raz pierwszy) to swego rodzaju kara tym wszystkim prawosławnym, którzy depczą swoją kulturę, język i tak chętnie się samopolonizują. W dużym stopniu dotyczy to duchowieństwa. Chcieliście być Polakami - to jesteście... Polakami II kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 15:52 Taka postawa wojewody (zresztą nie po raz pierwszy) to swego rodzaju kara tym wszystkim prawosławnym, którzy depczą swoją kulturę, język i tak chętnie się samopolonizują. W dużym stopniu dotyczy to duchowieństwa. Chcieliście być Polakami - to jesteście... Polakami II kategorii. -------------------------------------------- Nic dodac nic ujac ! Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie i prawoslawni "Polacy" ? Narodowi ukrainskiemu pochodzacemu z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz? www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Przeciez nie! Rzadowi polskiemu w Warszawie? Teraz okazalo sie, ze tez nie - kto wie, moze oni poprzez obecna postawe swojego urzednika w Bialymstoku daja nam prawoslawnym Ukraincom i Bialorusinom z Podlasia sygnal, ze z polonizacja PAKP nie maja nic wspolnego. A wiec komu? Dlaczego wierchuszka PAKP polonizuje cerkiew prawoslawna w Polsce a tym samym swoich wiernych, Bialorusinow pochodzacych z okolic Bialowiezy, Zabludowa, Grodka i Sokolki oraz Ukraincow pochodzacych z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz? Czy tak obchodzi sie ze swoimi wiernymi dobry pasterz religijny swojego narodu czy jakis "delegat" oddelegowany do wynarodowienia swoich rodakow - teraz okazalo sie ,ze oddelegowany nie przez Warszawe a wiec pewnie przez Moskwe. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118696 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? IP: *.elpos.net 12.08.06, 19:35 RomanPidlaszuk napisał: Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie ... ______________________ A komu potrzebne jest polskojęzyczne forum? Czy służy ono wyłącznie polonizowaniu mniejszości? Oczywiście trochę sobie żartuję, ale Ty może lekko przesadzasz z tym wynarodowianiem prawosławnych poprzez odprawianie niektórych nabożeństw w języku polskim. Traktujesz Cerkiew nieco instrumentalnie. Przecież jej posłannictwo to w pierwszej kolejności posługa religijna, również względem tych którzy starocerkiewnosłowiańskiego nie znają. Wiem, że Twoim zdaniem takich nie ma, jednak rzeczywistości nie można zaczarować. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 20:03 Takie teraz czasy - rodzice zabiegani i zapracowani a dziecko wychowuje polska telewizja, bo białoruska jest niestrawna i wypacza psychikę. Prawosławni Polacy są potrzebni Podlasiu i Polsce, podobnie jak ukraińsko czy białoruskojęzyczni. Każdy jednak ma prawo wyboru jakim językiem jest mu łatwiej rozmawiać czy się modlić. Jeżeli zaś szukacie "winnych" (ciekawe czego?), to ja wam powiem. Nie jest winny wojewoda ani Polska. Sami sobie jesteście winni swoją biernością. Dlaczego np wzorem polonii nie możecie stworzyć przy cerkwiach szkółek niedzielnych dla dzieci? Wprawdzie dużo to nie pomoże, bo np większość Polaków w USA trzeciego pokolenia nie mówi po polsku lub mówi bardzo słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 21:00 Takie teraz czasy - rodzice zabiegani i zapracowani a dziecko wychowuje polska telewizja, bo białoruska jest niestrawna i wypacza psychikę. Prawosławni Polacy są potrzebni Podlasiu i Polsce, podobnie jak ukraińsko czy białoruskojęzyczni. Każdy jednak ma prawo wyboru jakim językiem jest mu łatwiej rozmawiać czy się modlić. Jeżeli zaś szukacie "winnych" (ciekawe czego?), to ja wam powiem. Nie jest winny wojewoda ani Polska. Sami sobie jesteście winni swoją biernością. Dlaczego np wzorem polonii nie możecie stworzyć przy cerkwiach szkółek niedzielnych dla dzieci? Wprawdzie dużo to nie pomoże, bo np większość Polaków w USA trzeciego pokolenia nie mówi po polsku lub mówi bardzo słabo. ------------------------------------------------ 1.A po co jest potrzebna telewizja bialoruska dzieciom pochodzenia UKRAINSKIEGO na Podlasiu? www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Tu jest potrzebna telewizja UKRAINSKA jaka mozna by bylo odbieraz za pomoca zwyklej anteny a w tej chwili ukrainska telewizja nie jest dostepna! Dlaczego...? We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu. 2.Kazdy moze sie modlic w jezyku jakim chce,wiec dlaczego w parafiach PAKP na Podlasiu nie przeprowadzono demokratycznego referedum jakich jezykow chca wierni tylko arbitralnie wprowadza sie jezyk polski? To samo z lekcjami religii ?!! 3.Diaspora ukrainska w USA tez ma ukrainskojezyczne cerkwie z ukrainskimi szkolami przycerkiewnymi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 Dlaczego ukrainska diaspora w Bialymstoku pochodzaca z tych okolic Podlasia; www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm takich nie ma tylko ma cerkwie w coraz wiekszym stopniu ...polskojezyczne i o zgrozo polskojezyczne lekcje religii prawoslawnej dla swoich nastepnych pokolen? P.S. Prawoslawnej audycji radiowej po ukrainsku mozesz sobie posluchac za dwie godziny: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384052 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 20:47 RomanPidlaszuk napisał: Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie ... ______________________ A komu potrzebne jest polskojęzyczne forum? Czy służy ono wyłącznie polonizowaniu mniejszości? Oczywiście trochę sobie żartuję, ale Ty może lekko przesadzasz z tym wynarodowianiem prawosławnych poprzez odprawianie niektórych nabożeństw w języku polskim. Traktujesz Cerkiew nieco instrumentalnie. Przecież jej posłannictwo to w pierwszej kolejności posługa religijna, również względem tych którzy starocerkiewnosłowiańskiego nie znają. Wiem, że Twoim zdaniem takich nie ma, jednak rzeczywistości nie można zaczarować. ----------------------------------------- 1.Sluchaj, o ile sie orietuje z twoich wpisow na forum (dlaczego sie nie zalegujesz-mielibysmy wszyscy wtedy pewnosc ze nikt sie za ciebie tu nie podszywa)to zdaje sie jestes katolikiem,wiec dlaczego sie wtracasz w wewnetrzne sprawy prawoslawnych. Ja nie komentuje watkow i wpisow dotyczacych kosciola katolickiego czy radia maryja, gdyz nie jestem katolikiem i uwazam ze nie mowinienem sie wtracac do nie swoich spraw. Mysle,ze moja postawa jest uczciwsza niz twoja. 2.Albo jestes cyniczny albo nie czytasz moich postow, ja caly czas zachecam prawoslawnych Ukraincow z Podlasia-swoich rodakow oraz prawoslawnych Bialorusinow z Podlasia do wprowadzenia w Podlaskich cerkwiach naszych jezykow ojczystych,ukrainskiego i bialoruskiego. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36095768 Polacy np. we Lwowie tez maja w swoich kosciolach msze po polsku a nie ukrainsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? IP: *.elpos.net 12.08.06, 21:59 Zapewniam, że nikt pode mnie się nie podszywa. Jeżeli uważasz, że wtrąciłem się w nieswoje sprawy, to wyjaśnij do kogo kierujesz to co piszesz. Bo jeżeli wyłącznie do mniejszości ukraińskiej, to teraz spytam poważnie: dlaczego piszesz po polsku? A może uważasz, że j. polski to język wszystkich prawosławnych? Przyznaję, że trochę Cię nie rozumiem. Nie wiem też dlaczego tak akcentujesz podział na katolików i prawosławnych. Jeżeli chciałeś mnie sprowokować, to się przeliczyłeś. Tym tropem nie pójdę. Już kiedyś pisałem, że mi Język ukraiński w cerkwi nie przeszkadza, ale śmiesznie byłoby, gdybym to ja o to walczył. Jeżeli, jak piszesz, cały czas zachęcasz Ukraińców i Białorusinów do wprowadzania w cerkwi Waszych ojczystych języków, to dlaczego poza marginesem tych dążeń stawiasz Plaków przychodzących do Cerkwi. Bądźmy konsekwentni. I wybacz RomanPidlaszuk, ale do zarzucania mi cynizmu chyba nie masz podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 23:13 Zapewniam, że nikt pode mnie się nie podszywa. ------------------------------ To swietnie. *** Jeżeli uważasz, że wtrąciłem się w nieswoje sprawy, to wyjaśnij do kogo kierujesz to co piszesz. Bo jeżeli wyłącznie do mniejszości ukraińskiej, to teraz spytam poważnie: dlaczego piszesz po polsku? A może uważasz, że j. polski to język wszystkich prawosławnych? Przyznaję, że trochę Cię nie rozumiem. ----------------------- 1.Moj poprzednik zaczal po polsku wiec ja kontynuowalem ale zgadzam sie, uwazam ze my Ukraincy powinnismy o naszych sprawach na podlaskich forach mowic po swojemu, ja to zreszta staram sie robic: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=252 2. tak sie sklada,ze wiele watkow pisanych "lacinka" po ukrainsku CENZOR usuwa z bialostockiego forum i w najlepszym wypadku laduja one w "hyde parku": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=45837974 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=45837876 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=45471527 *** Nie wiem też dlaczego tak akcentujesz podział na katolików i prawosławnych. --------------------------------- Uwazam ,ze najlepiej bedzie jezeli jedni i drudzy beda samodzielnie rozwiazywac swoje sprawy a nie ,ze jedni drugim beda udzielac dobre rady dla gromady,czesto nie znajac dobrze spraw sasiadow. *** Jeżeli chciałeś mnie sprowokować, to się przeliczyłeś. Tym tropem nie pójdę. ------------------------ Ja cie nie prowokuje i ty mnie nie prowokuj. *** Już kiedyś pisałem, że mi Język ukraiński w cerkwi nie przeszkadza, ----------------------- I bardzo dobrze ! *** ale śmiesznie byłoby, gdybym to ja o to walczył. ------------------------ Jak chcesz, nikt cie do niczago nie namawia. *** Jeżeli, jak piszesz, cały czas zachęcasz Ukraińców i Białorusinów do wprowadzania w cerkwi Waszych ojczystych języków, to dlaczego poza marginesem tych dążeń stawiasz Plaków przychodzących do Cerkwi. Bądźmy konsekwentni. ----------------------- 1.Ja nikogo nie stawiam poza marginesem ale fakty sa takie,ze wiekszosc prawoslawnych na Podlasiu to UKRAINCY i BIALORUSINI (nie sugeruj sie to nie odzwierciedlajacym faktow wynikom ostatniego spisu powszechnego) i od nich UCZCIWOSC nakazuje rozpoczecie wprowadzania jezykow ojczystych wiernych do cerkwi. 2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku dla Ukraincow przychodzacych do kosciola... *** I wybacz RomanPidlaszuk, ale do zarzucania mi cynizmu chyba nie masz podstaw. ------------------------ 1.Starajmy sie nie wtracac w sprawy, ktore nas nie dotycza- tak chyba bedzie najprosciej i najlepiej dla wszystkich. 2.Ja caly czas pisze na forum ,ze bez sensu jest uczyc sie wielokrotnie przerabianego (rusyfikowanego),martwego jezyka cerkiewnoslowianskiego lepiej uczyc sie i wprowadzac jezyki narodowe wiernych PAKP tj. bialoruski i ukrainski wiec zdumiony jestem ,ze ty proponujesz prawoslawnym Podlasia, w ZDECYDOWANEJ WIEKSZOSCI pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego, zamiane cerkiewnoslowianskiego na...polski. Wystrzegamy sie cynizmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? IP: *.elpos.net 12.08.06, 23:23 Kierując się szczególną sympatią do Twojej osoby, dostosuję się do Twego życzenia i nie będę odnosić się do Twoich postów. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 12.08.06, 23:31 Kierując się szczególną sympatią do Twojej osoby, dostosuję się do Twego życzenia i nie będę odnosić się do Twoich postów. Powodzenia. ---------------------- To nie tak, jak chcesz to sie odnos ale staraj sie ograniczac swoje rady dla innych, gdyz moze sie zdarzyc ,ze nie znasz dobrze problemow tych ,ktorym doradzasz a wiec rady moga byc nie do konca trafne. Ja rowniez bede sie staral tak robic. Rowniez zycze powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 13.08.06, 01:00 "We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu." - z tego co mi wiadomo, to polska strona sfinansowała tam nadajnik. A czy wy, podlascy Ukraińcy zwróciliście się w tej sprawie do rządu Ukrainy? "2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku dla Ukraincow przychodzacych do kosciola..." - jeżeli wierni będą tego chcieli, to nie sądzę by kościół się sprzeciwiał. Poza tym życzę powodzenia panie Romanie w swoich staraniach i zapewniam, że to nie ja czy ZP sprzeciwiamy się wprowadzeniu w cerkwiach liturgii w języku ukraińskim i to nie my wprowadzamy tam liturgię w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 13.08.06, 06:02 "We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu." - z tego co mi wiadomo, to polska strona sfinansowała tam nadajnik. A czy wy, podlascy Ukraińcy zwróciliście się w tej sprawie do rządu Ukrainy? "2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku dla Ukraincow przychodzacych do kosciola..." - jeżeli wierni będą tego chcieli, to nie sądzę by kościół się sprzeciwiał. Poza tym życzę powodzenia panie Romanie w swoich staraniach i zapewniam, że to nie ja czy ZP sprzeciwiamy się wprowadzeniu w cerkwiach liturgii w języku ukraińskim i to nie my wprowadzamy tam liturgię w języku polskim. ---------------------------------- 1. Oczywiscie, ze to rzad Ukrainy powinien sie postarac aby na Polesiu w Bialorusi i Podlasiu w Polsce ludnosc pochodzenia ukrainskiego za pomoca najtanszego sprzetu rtv (nie kazdy przeciez ma dostep do tv satelitarnej,zwlaszcza na Bialorusi) mogla bez problemu odbierac telewizje i radio z Ukrainy. Z mysla o licznej przeciez diasporze ukrainskiej na calym Swiecie powinien powstac oddzielny kanal ukrainskiej tv na wzor tvpolonia. Czy podlascy Ukraincy sie zwrocili w tej sprawie do rzadu Ukrainy -uwazam, ze na to pytanie powinien odpowiedziec Zwiazek Ukraincow Podlasia np. na lamach "Nad Buhom i Narwoju" nadbuhom.free.ngo.pl Czy zglaszal ta sprawe rzadowi ukrainskiemu i jaka odpowiedz otrzymal. Spolecznosc ukrainska Podlasia ma prawo przeciez wiedziec co wart jest rzad Ukrainy jezeli chodzi o dotarcie z kultura ukrainska i zywym jezykiem ukrainskim do diaspory ukrainskiej. Ja wiem, ze Zwiazek Ukraincow Podlasia ma okazje porozmawiac o tych moralnych obowiazkach rzadu ukrainskiego na rozpoczynajacym sie w przyszlym tygodniu IV Swiatowym Forum Ukraincow jaki w dniach 18-20.08 sie odbedzie w Kijowie. ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2737&Itemid=31 2. Mam nadzieje, ze jezeli katolicy (byli Unici) pochodzenia ukrainskiego z Podlasia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=40650965 zwroca sie do kosciola katolickiego o msze po ukrainsku w swoich kosciolach to je beda mieli, podobnie katolicy z Sokolszczyzny rozmawiajacy z dziada pradziada gwara bialoruska-jezeli sie zwroca do kosciola katolickiego o msze w swoich kosciolach po bialorusku to je beda mieli, tak jak Litwini w kosciele w Punsku maja msze po litewsku. 3.Dzieki za zyczenia! Rozumiem,ze to nie etniczni Polacy polonizuja PAKP. Ja rowniez zycze panu, sobie i wszystkim forumowiczom aby Polacy ,Bialorusini, Ukraincy, Litwini PO OBU STRONACH GRANICY czuli sie rzeczywiscie jak u siebie w domu i aby relacje miedzy naszymi narodami byly co namniej tak dobre jak obecne relacje francusko-niemieckie, ktore przeciez tez na przestrzeni wiekow roznie wygladaly a teraz wygladaja znakomicie. Wierze ,ze jezeli im sie udalo to i nam sie uda i nikt trzeci nie zdola nam z zewnatrz przeszkodzic w tym procesie. Ja jako Ukrainiec bardzo sobie cenie poparcie i pomoc udzielona przez Polakow Ukraincom, zwlaszcza podczas ostatnich wyborow przezydenckich w Ukrainie, ktore mam nadzieje mimo wszystko byly przelomowe w historii narodu ukrainskiego, w Ukrainie i poza nia. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Komu sa potrzebni prawoslawni "Polacy" ? 15.08.06, 05:38 Taka postawa wojewody (zresztą nie po raz pierwszy) to swego rodzaju kara tym wszystkim prawosławnym, którzy depczą swoją kulturę, język i tak chętnie się samopolonizują. W dużym stopniu dotyczy to duchowieństwa. Chcieliście być Polakami - to jesteście... Polakami II kategorii. -------------------------------------------- Nic dodac nic ujac ! Komu jest potrzebne polskojezyczne prawoslawie i prawoslawni "Polacy" ? Narodowi ukrainskiemu pochodzacemu z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz? www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Przeciez nie! Rzadowi polskiemu w Warszawie? Teraz okazalo sie, ze tez nie - kto wie, moze oni poprzez obecna postawe swojego urzednika w Bialymstoku daja nam prawoslawnym Ukraincom i Bialorusinom z Podlasia sygnal, ze z polonizacja PAKP nie maja nic wspolnego. A wiec komu? Dlaczego wierchuszka PAKP polonizuje cerkiew prawoslawna w Polsce a tym samym swoich wiernych, Bialorusinow pochodzacych z okolic Bialowiezy, Zabludowa, Grodka i Sokolki oraz Ukraincow pochodzacych z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz? Czy tak obchodzi sie ze swoimi wiernymi dobry pasterz religijny swojego narodu czy jakis "delegat" oddelegowany do wynarodowienia swoich rodakow - teraz okazalo sie ,ze oddelegowany nie przez Warszawe a wiec pewnie przez Moskwe. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118696 P.S. Polacy ze Lwowa, obywatele Ukrainy modla sie w swoich kosciolach za Ukraine i jej wojsko w swoim OJCZYSTYM jezyku, po polsku. Dlaczego Ukraincy z Podlasia, obywatele Polski nie maja w swoich prawoslawnych cerkwiach Podlasia nabozenstw w swoim OJCZYSTYM jezyku ukrainskim a zamiast tego wierchuszka PAKP wciska im nabozenstwa po...polsku ? Komu to jest potrzebne i dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
kontogg Biskup Jakub z ptaszkiem 12.08.06, 20:49 Trochę się wyluzujcie.Dzienikarze sobie robią jaja a my dajemy sie podpuścić.Mam przed soba Kurier i nie wierze wlasnym oczom.Biskup Jakub tak ujety jakby gazetą zasłaniał "ptaszka". Czy uwazacie ze to przypadkowe zdjęcie? Nie ma przypadkow.Zagórski musiał się zgodzić na takie ujęcie.Fotograf robi zawsze dziesiątki ujęć a dlaczego wybrano to? Aby pokazać że temat to wielkie jaja i nie ma co się . Na portalu tak tego nie widać,ale w gazotowym to naprawdę śmieszne.Dla mni to zdjęcie roku www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060812/BIALYSTOK/60811024 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Biskup Jakub z ptaszkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:59 Jestm prawoslawny.Jestem Polakiem(moj dziadek zginol w powwstaniu warszawskim, byl oficerem AK),. Gdy do mojej swiatyni zawital Jan Pawel II bylem zaszczycony i wzruszony.Gdy pelniacy obowiazki wojewody Jan D. oswiadcza ze do cerkwi nie pojdzie bo... jest katolikiem, gdy PIS dzieli Polakow na katolikow i reszte, gdy... coz jeszcze mozna napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Biskup Jakub z ptaszkiem 13.08.06, 21:18 Jestm prawoslawny.Jestem Polakiem(moj dziadek zginol w powwstaniu warszawskim, byl oficerem AK),. -------------------------- To ty chyba nie jestes Ukraincem z Podlasia pochodzacym z okolic Bielska, Hajnowki, Siemiatycz www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm jacy stanowia ZDECYDOWANA WIEKSZOSC prawoslawnych w Polsce i woleliby miec prawoslawne nabozenstwa w swoim OJCZYSTYM jezyku UKRAINSKIM niz po polsku, co im probuje wciskac wierchuszka PAKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Biskup Jakub z ptaszkiem IP: *.dyn.optonline.net 13.08.06, 21:40 Biskup Jakub z ptaszkiem, ili tez bez ptaszka, to jak widze, dal sie wrobic w dosc brzydka igraszke. Obawiam sie, ze Biskup Jakub ma podobnie slabych doradcow jak i Prezydent Kaczynski. Ja, to bym takich w szybkich cugach wymienil. Dziesiec razy bym sie tez zastanowil przed napisaniem listu do oficjalnego przedstawiciela wladz regionalnych z oskarzeniami o religijne preferencje. I nie tylko dlatego, ze to sprawa niezwykle delikatna politycznie ale tez dlatego, ze takich spraw notorycznie, nie da sie nigdy wykazac, zwazyc czy tez jasno zdefinicjowac. Sprawy religijne bowiem sa ex definitione, nieslychanie trudno wymierzalne. Nie wyobrazam sobie aby Biskup Jakub nie byl zaproszony na spotkanie z wojewoda gdyby tylko wyrazil zyczenie przedyskutowania z nim np., odczuwanej przez Biskupa chlodu we wzajemnych kontaktach. Takich delikatnych spraw poprostu sie nie naglasnia. No chyba, ze tuz przed "wyruszeniem do boju". Trudno mi uwierzyc by Biskupowi w rzeczy samej, na takim "boju" zalezalo. A tak, skadinad piekna, postac Biskupa jest narazona na rozne komentarze ktore lepiej, gdyby sie byly nie pojawily nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 14.08.06, 11:23 Wstydzę się ogromnie z powodu braku wrażliwości wojewody podlaskiego. Jestem rodowitym białostocczaninem, Polakiem wyznania katolickiego i nie rozumiem skąd u wojewody takie niezrozumienie relacji międzywyznaniowych w naszym regionie. Jednocześnie chciałem powiedzieć, że taka postawa nie ma nic wspólnego z polską tradycją tolerancji, ani też tym bardziej z katolicyzmem, i nie jest reprezentatywna dla Polaków wyznania katolickiego na Podlasiu, mówię teraz w imieniu swoim i moich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastro Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.neto.pl 14.08.06, 15:51 Syf malaraia na tym podlasiu. Taki region jaki wojewoda, takie miasto jaki prezydent. Do ku.. nędzy! Kiedy tutaj będzie normalnie i Czy bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.dynamic.dial.as9105.com 14.08.06, 17:57 Rozumiem, ze Biskup Jakub nie chce swiecic rezunom siekiery na lachow za co rozne pudliszuki maja mu za zle. Rozumiem tez, ze Bialorusy nasze identyfikuja sie coraz bardziej z Polska a oddech Lukaszki ze Wschodu to dla nich oddech bazyliszka. Wszystko to nader pozytywne zdarzenia. Nalezy je wspierac. Wojewoda podlaski to typowy Swinski Ryj. Kreatura ta ani nie czuje fermentu nowego wina jakie bulgocze w sercach "tutejszych" ani nie ma konceptu jak te scalajace prady wykorzystac z korzyscia dla Polski. Najlepiej bedzie jak go pogonicie z urzedu bo tylko wstyd przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Jakub Re: Biskup Jakub oskarża IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.08.06, 23:23 jakubek przestań pi........... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Biskup Jakub oskarża 15.08.06, 02:16 Rozumiem, ze Biskup Jakub nie chce swiecic rezunom siekiery na lachow za co rozne pudliszuki maja mu za zle. Rozumiem tez, ze Bialorusy nasze identyfikuja sie coraz bardziej z Polska a oddech Lukaszki ze Wschodu to dla nich oddech bazyliszka. Wszystko to nader pozytywne zdarzenia. Nalezy je wspierac. Wojewoda podlaski to typowy Swinski Ryj. Kreatura ta ani nie czuje fermentu nowego wina jakie bulgocze w sercach "tutejszych" ani nie ma konceptu jak te scalajace prady wykorzystac z korzyscia dla Polski. Najlepiej bedzie jak go pogonicie z urzedu bo tylko wstyd przynosi. --------------------------------------------- Wiecej PRLowskiej retoryki "fatso" o "ukrainskich rezunach", o "dobrych majorach z NKWD" znajdziecie tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32750875 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk W jakim jezyku odprawiono ta litugie ? 15.08.06, 18:17 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3550569.html ----------------------------------------- W jakim jezyku odprawione zostalo to nabozenstwo? W jakim jezyku zostala wygloszona propowid' do wiernych ? Czy w jezyku OJCZYSTYM 99,9% prawoslawnych w Polsce tj. ukrainskim wiernych pochodzacych z ukrainskojezycznej czesci Podlasia: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm lub bialoruskim wiernych pochodzacych z okolic Bialowiezy, Narewki, Zabludowa, Michalowa, Grodka i Sokolki ? https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk W jakim jezyku odprawiono ta litugie ? 15.08.06, 18:21 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3550569.html ----------------------------------------- W jakim jezyku odprawione zostalo to nabozenstwo? W jakim jezyku zostala wygloszona propowid' do wiernych ? Czy w jezyku OJCZYSTYM 99,9% prawoslawnych w Polsce tj. ukrainskim wiernych pochodzacych z ukrainskojezycznej czesci Podlasia: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm lub bialoruskim wiernych pochodzacych z okolic Bialowiezy, Narewki, Zabludowa, Michalowa, Grodka i Sokolki ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Biskup Jakub oskarża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 20:54 Wojewoda słusznie uczynił odmawiając udziału we mszy w cerkwi. To pierwszy krok w dobrym kierunku. Mam nadzieję, że w przyszłym roku nie pójdzie także do kościoła. Jako wojewoda - przedstawiciel świeckiego państwa nie powinien w tym uczestniczyć. Jako osoba prywatna - nie widzę przeciwskazań aby wziął udział. Ale w tym wypadku oficjalne państwowe obchody nie powinny w programie zawierać żadnych mszy! To co się dzieje u nas od kilkunastu lat - to kpina ze świeckiego państwa. Nikt nie walczy już z Kościołem, można wierzyć i praktykować. Tylko dlaczego ma to być powiązane ze sprawowaniem urzędu w świeckim (TEORETYCZNIE)państwie ? Odpowiedz Link Zgłoś