Dodaj do ulubionych

popisowe danie

03.09.04, 14:55
jakie jest wasze popisowe danie?? coś co przygotowujecie na wyjątkowe
okazje.. a czasami tylko po to żeby schrupać coś smakowitego.. a może
podzielicie się jakimiś przepisami?? w końcu cosmodziewczyny też muszą
jeść;)))
Obserwuj wątek
    • bucowa Placek ze śliwkami 03.09.04, 16:26
      widzę, że straszne z was wstydziochy:)) więc ja zacznę:


      PLACEK ZE ŚLIWKAMI
      1. 2 szklanki mąki
      2. 2 szklanki cukru
      3. 1 kostka margaryny
      4. 5 dkg. maki ziemniaczanej
      6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      7. 4 jajka
      8. 30 dkg. śliwek (bez pestek, pokrojone na ćwiartki)

      wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać. ciasto powinno mieć
      konsystencję budyniu. wrzucić śliwki do ciasta i wymieszać. masę przełożyć do
      formy wyłożonej papierem do pieczenia (pergaminowym) lub wysmarowanej tłuszczem
      i posypanej tartą bułką. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. piec
      ok. 60 min. SMACZNEGO.
    • Gość: Ala Re: popisowe danie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 16:39
      A ja przygotuje kotleciki mielone z mięsa IV kategorii - pies mielony z buda.
    • czaroffnica24 Ja nie za bardzo umiem gotować, wogóle nie umiem 03.09.04, 16:46
      A moje sosy, sałatki, czy tym podobne dania są robione na winie :).

      Wrzucam wszystko co mi się pod rękę nawinie i doprawiam na ostro.

      A ciasta wychodzą mi pierwsza klasa, ale te z torebki.

      Pozdrawiam, a twój przepis wypróbuję, chociaż nie wróżę sobie nic poza zakalcem.
    • vampirrka Re: popisowe danie 03.09.04, 16:52
      To ja powiem jak robie szybki obiad. Dwie piersi z kurczaka kroje w kostke i
      podsmazam na oleju , do tego wrzucam warzywa z torebki ( rozne mieszanki, wybor
      od upodoban, ale ja lubie takie gdzie sa fasolka, kalafior, brokuly, kukurydza,
      marchewka, groszek), dolewam troche sosu sojowego, posypuje czosnkiem i
      vegeta . Gotuje ryz do ktorego dodaje lyzeczke Curry , ma wtedy fajny zolty
      kolor. Ryz ukladam na talerz w ksztalcie kolka a na srodek kurczaka z
      warzywami. Pychota
      • Gość: I`love Bielawa Re: popisowe danie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 17:20
        A ja wam powiem marynowanego śledzika troszkę podgrzać, następnie wymieszać
        czysty smalec z miodem do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać śledzika
        powstałym sosem i dla dekoracji mozna obłozyć śledzika siersćia z naszego
        pieska jesli mamy takiego w domu. Polecam przykładowo przy nie zapowiedzianej
        wizycie mamusi żony. Szybko, nie drogo i ta stara rura będzie nastepnym razem
        twoje mieszkanie szerokim łukiem omijać. Jak nie będzie chciała jeść zalecam
        pomóc, bo jak to mówią jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
        • bucowa Re: popisowe danie 03.09.04, 17:22
          jak go podgrzać?? w piekarniku.. w garze... nad świeczką???
          • Gość: I`love Bielawa POD PACHĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 17:26
      • Gość: anka_24 przepis na najlepszy ryż IP: 62.233.171.* 04.09.04, 14:10
        Od czasu, jak go odkryłam, innego nie jadam...

        Po prostu na rozgrzany olej wsypujemy ryż (ja mierzę szklankę na 2 osoby lub
        200 gram), dodajemy vegety i smażymy, lub jak kto woli, prażymy aż nabierze
        kolorku. Potem dolewamy wody gorącej (dopiero co przegotowanej) - na szklankę
        ryżu 1,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem 10-20 min.

        Mówię wam, niebo w gębie...

        Wszyscy, którzy spróbują, już nigdy nie wrócą do szpitalnego białego ryżu bez
        smaku.

        Polecam
    • bucowa Naleśniki z kurczakiem i ananasem 03.09.04, 17:08
      CIASTO:
      -2 szklanki mąki
      -2 szklanki mleka
      -2 całe jajka+ 1 żółtko
      -oregano i bazylia
      -sól


      FARSZ
      -1 pierś z kurczaka
      -kilka plasterków ananasa z puszki
      -2-3 średnie cebule
      -sól,pieprz i dużo curry

      z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. kurczaka i ananasa w kosteczkę, a cebulę
      drobno poszatkować. najpierw smażymy kurczaka (aż się zrumieni),potem dodajemy
      cebulę i czekamy aż ona się zeszkli. na końcu ananas, musi być tylko tyle na
      patelni żeby się zrobił ciepły. teraz przyprawy. farsz przekładamy do
      nalesników, skręcamy je w rulony lub składamy w trójkąty. najlepszym dodatkiem
      jest sos czosnkowy.
      trochę długo się robi..ale danie warte jest grzechu.. nikt nie przechodzi
      obojętnie:))
    • Gość: EverGreen Re: popisowe danie IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 17:29
      1kg kiszonej kapusty
      1kg smazonej kapusty
      1L grochowki
      1L kukurydzy (w celu ozyskania pieknych ksztaltow)

      Wszystko wszamac, po 2 godz. wysrac cieplutkiego kloca na klate partnera.
      Doznania i walory artystyczne na 6+
    • Gość: Lenka1 Schab ze śliwkami...mniam... IP: 213.199.221.* 04.09.04, 12:14
      Wymaga mało pracy, i nie może się nie udać. :)
      Schab, pokaźny kawałek, solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Ja używam oleju z
      pestek winogron, jest najlepszy, nie nadaje żadnego smaku. Jeszcze trochę
      wlewamy do brytfanki, ale nie musi w tym pływać :). Dolewamy białego wina, może
      z pół szklanki, można więcej, zależy jak duży jest kawałek mięsa. I wrzucamy
      suszone śliwki. Pieczemy około 1,5 godziny, ale to też podaję jedynie
      orientacyjnie.

      Wychodzi pysznie, wino i suszone śliwki, oraz pieprz, tworzą świetną kompozycję
      smakową.

      Jest jeszcze wersja bardziej luksusowa: pierś z indyka, przyrządzana tak samo.
      Podawana z ryżem.

      Smacznego :)
    • Gość: Lenka1 Zupa krem z brokułów... IP: 213.199.221.* 04.09.04, 12:25
      A teraz coś dla oszczędnych. Również łatwe, nie wymaga żadnych umiejętności w
      gotowaniu, poza umiejętnością obierania warzyw i mieszania. :)

      Gotujemy garnek wody, wrzucamy do niego warzywa, tzw. włoszczynę, jak
      najwiecej, mogą być byle jak rozdrobnione. Wszystkie "śmieci" się tu
      przydadzą :): pory, selery, biała pietruszka. Najważniejsze są oczywiście
      brokuły, które również dodajemy, ale można też zrobić zupę na jednych dużych
      brokułach i np. jednym kalafiorze, też jest smaczna. Warzywa rozgotowujemy,
      dodajemy kostki rosołowe, ja używam "rosół warzywny Knorra". Wyłączamy gaz,
      rozmiksowujemy warzywa, dodajemy masła lub margaryny, ze 2,3 rozgniecione ząbki
      czosnku! :), i ze dwie łyżki białego wina. Pieprzymy do smaku.

      Serwujemy elegancko.... zapach jest niesamowity... z uwagi na czosnek i wino.
      A produkty.... sami widzicie... jakieś zielsko ;)
    • Gość: Lenka1 Kurczę... zgłodniałam! :D IP: 213.199.221.* 04.09.04, 12:35
    • czaroffnica24 Tort naleśnikowy, szybki, łatwy, jadalny 04.09.04, 14:20
      Potrzebne:
      -pieczarki
      -cebula
      -kukutydza
      -ser żółty
      -mąka, mleko, jajca, olej - na ciasto naleśnikowe

      Na patelce podsmażyć pieczarki i cebulę, doprawić wedle uznania. Dodać do
      farszu kukurydzę.Usmażyć cztery gube naleśniki. Na tarce zetrzec ser żółty. Do
      natłuszczonego, żaroodpornego naczynia włożyć naleśnik, na niego 1/3 farszu,
      posypać żółtym serem, znowu naleśnik, farsz i ser żółty, i znowu... Na wierzch
      ostatniego nalesnika nałożyć sam ser, chociaż fajnie wygląda jak się na sam
      czubek doda ze trzy pieczarki pokrojone w talarki.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i zapiekać aż się serek
      stopi, jakies 15-20 minut.
      Pycha zapychaja. :)
    • mariolka99 Re: popisowe danie 04.09.04, 15:14
      Wszystko co jest dokładnie rozpisane na opakowaniu. I najlepiej zeby trzeba
      było dodać do tego tylko wode;) Albo tylko otworzyć słoik i podgrzać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka