Gość: chinczak IP: *.sympatico.ca 04.06.04, 17:42 to wszystko przez zydow, ktorzy rozkradli polskie bogactwo. Ale my Polacy zlote ptacy, jestesmy bogaci duchem i Okopami Sw. Trojcy. Sluchajcie Radia Maryja!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LEZIM Polska w Europie I MY BEZ PIENIĘDZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 17:49 A TO DLATEGO CHOĆBY ŻE MI PRZYCHODZĄ PIENIĄDZE NA KONTO A JA NIEMOGO ZAPŁACIĆ ŻADNYCH ZOBOWIĄZAŃ BO G...NIANA USTAWA I BANK WYSYŁA BEZ MOJEJ ZGODY PIENIĄDZE DO ZUS KTÓRE OTRZYMAŁEM WŁAŚNIE Z MIKRO FUNDUSZU NA DALSZĄ PRODUKCJE I ROZWÓJ FIRMY POWIEM JEDNO BANK NIEMOŻE BEZ MOJEJ ZGODY WYPUŚCIĆ POŻYCZKE KTÓRĄ OTRZYMAŁEM NA ROZWÓJ TERAZ TO NAPRAWDE BĘDZIEMY NA OSTATNIM MIEJSCU POZRAWIAMY WSZYSTKICH A NASZ BANK ................................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosso 50 lat za Murzynami i przed Albanią IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 19:49 20 lat temu było tak samo, z tym że było jeszzce "bogactwo narodowe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby 42% to całkiem nieźle. Myślałem, że jest gorzej. IP: 194.146.248.* 04.06.04, 19:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open http://openmind.republika.pl ekstrema rodzinna !! IP: 193.19.140.* 04.06.04, 22:39 mogło być gorzej,czyli ostatnie miejsce więc pora zakasać rękawy, spać w pracy kupa do worka, siku przez rurkę do szuflady więcej boksów na piętrze niech zżera nas MATRIX, bogaćmy się, bo jesteśmy przedostatni w pogoni za szczęściem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Bo jest gorzej IP: *.chello.pl 05.06.04, 00:57 Jeśli porównujemy dochody w Polsce z dochodami w innych krajach, musimy zastosować jakąś metodę przeliczania walut, bo przecież polski PKB (produkt krajowy brutto) jest generowany w złotówkach, a PKB innych krajów - w ich własnych pieniądzach oficjalnych. Najprostszym, od dawna stosowanym przelicznikiem jest kurs wymiany rynkowej. I tak, jeśli w r. 2002 polski PKB na głowę wyniósł 20,2 tys zł, zaś średni kurs dolara w tym samym roku był 4,08 zł, to otrzymujemy niecałe 5 tys. dolarów na jednego Polaka w 2002r. Średni PKB per capita w krajach "dwudziestki piątki" w owym roku wynosił, licząc tą samą metodą, ok. 20 tys $. Zatem nasz dochód stanowił niespełna 25 proc średniego dochodu w tych krajach! To są dane, jak mówię, za rok 2002 (najświeższych nie mam) - obecnie proporcja ta może wyglądać nieznacznie lepiej, ale tylko nieznacznie. Skąd wiec "Gazeta" wytrzasnęła 46 procent? Stosując inny przelicznik walut, tzw "parytet siły nabywczej" (ang. "purchasing power parity", PPP). Jest to dość skomplikowany twór, wymyślony względnie niedawno przez ekonomistów- teoretyków dla celów porównywania siły nabywczej walut różnych krajów na ich własnych rynkach wewnętrznych. Bierze się pewien "koszyk dóbr", liczy się, ile zań trzeba zapłacić w danym kraju i porównuje się wynik z kosztem analogicznego koszyka w USA. Dla Polski tak ustalony przelicznik w r. 2002 wyniósł 1,92 złote za dolara, a więc ponad dwukrotnie mniej, niż faktyczna cena kantorowa czy bankowa. Przy tej metodzie liczenia polski PKB w r. 2002 "wzrasta" do blisko 10,5 tys. dolarów na obywatela, co stanowi 44 proc. średniego PKB per capita w krajach "dwudziestki piątki", liczonego tymże sposobem (24 tys. US$). Dziś mamy, wg informacji "GW" 46 proc., więc nam się nieco poprawiło. Jak widać, nasza zamożność (czy raczej ubóstwo) na tle całosci Unii wygląda b. różnie w zależności od użytego przelicznika. Parytet siły nabywczej daje wynik blisko dwukrotnie lepszy, niż rynkowy kurs wymiany. Nie sposób powstrzymać się od pytania - który przelicznik jest właściwszy? Jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie ma i dlatego poważniejsze źródła ekonomiczne podają oba wskaźniki (tak też i czyni brytyjski tygodnik "The Economist", z którego witryny internetowej zaczerpnąłem wszystkie dane do tego postu). Nasza prasa powszechna wszakże, z "Gazetą" włącznie, ogranicza się od pewnego czasu do podawania PKB przeliczonego według parytetu, nie informując bynajmniej o tym czytelników. Dlaczego tak się dzieje, możemy się tylko domyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Bo jest gorzej IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 01:20 "> wszakże, z "Gazetą" włącznie, ogranicza się od pewnego czasu do podawania PKB > przeliczonego według parytetu, nie informując bynajmniej o tym czytelników. > Dlaczego tak się dzieje, możemy się tylko domyślać." Mysle, ze tu nie ma zadnego spisku. To zwykle dziennikarskie niechlujstwo. "ie sposób powstrzymać się > od pytania - który przelicznik jest właściwszy? " Przelicznik PPP ma ta zalete, ze tak liczony PKB nie zmienia sie wraz z wahaniami kursow walut. Np. w ostatnich dwuch latach kurs dolara w stosunku do Euro znacznie spadl. Ale nie znaczy to przeciez, ze USA nagle o tyle w stosunku do Europy zbiednialy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk.S Re: Bo jest gorzej IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.06.04, 08:11 To ważne, że panowie podnieśli kwestię metodologii obliczania. Zawsze, wszystko można obliczyć tak lub inaczej ale rzeczywistości to i tak nie zmieni. Warto się zastanowić na przyczynami naszego ubóstwa. Za najbardziej oczywisty powód, chociaż nie jedyny, można by uznać, używając eufemizmu, że nie potrafimy się rządzić. Wystarczy przeanalizować programy partii politycznych z ostatnich 15 lat, a miałem taką okazaję dokonać tego w ostatnich tygodniach i okazuje się, że partie nie zachowują żadnej "równowagi" pomiędzy poszczególnymi płaszczyzanami bezpieczeństwa ekonomicznego kraju. Zaledwie trzy partie centrowe (KLD, UD i UW) proponowały propozycje programowe zrównoważone a u pozostałych kwestie socjalne dominowały nad pozostałymi czynnikami. Podstawową przyczyną takiego formułowania podglądów partii politycznych była nadmierna ideoligizacja formułowanych propozycji programowych. Partie nie uwzględniały w swoich koncepcjach programowych zachodzących zmian w świecie (globalizacji gospodarki i regionalnej integracji), które powodują, że czynnik ekonomiczny nabiera coraz istotniejszego znaczenia w kwestii bezpieczeństwa. Partie polityczne nie uwzzględniają istoty zależności pomiędzy poszczególnymi płaszzczyznami bezpieczeństwa ekonomicznego i skutki są takie jakie są. Gospodarka się nie rozwija, w coraz większym stopniu dają znać o sobie inne mankamenty życia publicznego i społecznego. Warto więc porozmawiać o przyczynach a nie o skutkach tylko. Aby nie zakończyć typowo po słowiańsku, czyli bez wniosków zaproponuje więc aby kandydaci na posłow przechodzili obowiązkowy kurs z ekonomii, zakończony obowiązkowym egzaminem pisemnym. Bez zaliczania takiego egzaminu nie mogliby ubiegać się o mandat posła do Sejmu lub mandat senatora. Zapewne wielu powie, że urwałem się z "choinki", że to naruszenie praw itd... Więc wybierajcie sobie szanowni współobywatele nadal a żadna metodologia liczenia ubóstwa nie pomoże. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen z poznania Re: Bo jest gorzej IP: *.cs.put.poznan.pl 05.06.04, 12:49 Kolego, nie rob sobie jaj. jedynie 3 partie? A UPR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: 50 lat za Murzynami i przed Albanią IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.04, 16:24 Gość portalu: Rosso napisał(a): [...] Przed Albania? Akurat w Albanii jest bardzo wysoka stopa zycia, porownywalna z Zachodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.coco.pl 04.06.04, 18:05 JEZUS BYł ŻYDEM,ALE W BIBLI JEST NAPISANE ŻE NIE KRADŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indian Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.adsl.hansenet.de 04.06.04, 18:18 gagarin był kosmonautą , i miał zielony rower . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.pl 04.06.04, 18:21 Pisze się Gagarin z CCCP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Ale za to "w opowiadaniu bajek" najlepsza ?!... IP: *.cybernet.ch 04.06.04, 19:31 ??? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Re: Polska przedostatnia w Europie IP: 195.166.233.* 04.06.04, 21:11 no widzisz, a ty nie Zyd, a Polak i kradniesz .uju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 04.06.04, 22:02 ON był jedynym i słusznie powiedział, że żydzi są synami diabła. Papież ma odmiewnne zdanie o nich. Nawet ma lepsze zdanie o nich niż o Katolikach. Ciekawe, kim rzeczywiście jest Papież? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:26 "> Ciekawe, kim rzeczywiście jest Papież? " Jak to kim? Zydem, to jasne. A ty jestes Marsjaninem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: ZAWSZE PIERWSI...INACZEJ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 18:20 ...dopuki beda tu bolszewicy u wladzy lacznie z lepperem...doputy bedzie tu kicha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camillo Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.04, 18:20 Widzę, że jakiś tępak w GW nie odróźnia Europy od Unii Europejskiej. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygrys Europy Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 18:35 To musi byc jakas pomylka ! Czolowi politycy jak np. Pan Rokita mowia przeciez ze Polska jest silna i sie jej nalezy ... A lud wierzy i nie da sie oszukac jakims tam klasyfikacjom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jahu Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.06.04, 19:24 Nie odroznia tez procentow od punktow procentowych. Panie rs proponuje powtorzyc gimnazjum :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XL Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 04.06.04, 18:29 No ale polski kler katolicki ani chybi najbogatszy w Europie jest. Zrobić badanie zamożności księży i będzie się czym pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 04.06.04, 20:55 Jestem za. Ale smieszne bedzie, gdy sie okaze cos przeciwnego. Bo tak: ludzie na msze daja po 30-40 zl, w dodatku coraz czesciej ksieza odprawija msze "w intencji Bogu wiadomej", tzn. nikt nie dal na msze. Policz sobie: 30 x 30 = 900. Czy to taka zawrotna pensja? Prawda, sa sluby, pogrzeby, chrzty. Ale przeciez nie codziennie. Wiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przejrzałem Nieważne, czy będziemy biedni, czy bogaci, ważne, IP: *.pl / *.pl 04.06.04, 18:31 żebyśmy byli katolikami - rzekł J. Glemp. Wszystko jest jasne, tylko po co jeszcze tam łazicie i dajecie oszustom i darmozjadom własne pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacus Re: Nieważne, czy będziemy biedni, czy bogaci, wa IP: *.dialup.stlsmo.swbell.net 04.06.04, 19:28 to powiedzial byly premier Goryszewski a nie kardynal Glemp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Najwazniejsze, ze dystans sie zmniejsza IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 18:40 W roku 1992 bylo 27%. Teraz jest 46%. A wiec przyrost o ponad dwie trzecie. Takie Czechy np. mialy w 1992 okolo 60% i teraz maja tez okolo 60%. Jezeli Polska tempo doganiania utrzyma, to w roku 2016 bedzie 70% a w 2028 120%. To wcale nie jest tak zle. Najwazniejsze, zeby jakis idiota (wiadomo o kogo chodzi) tego nie zepsul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Tak to sobie tlumacz.....biedny polaczku IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 21:05 Policz jeszcze troszke a wyjdzie ci ze polska bedzie wrotce super mocarstwem !!! hue hue hue Oj biedne polaczki..byliscie biedakami... jestescie dziadami a przyszlosc pokazuje ze zniniecie z mapy swiata...i dobrze...!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: Tak to sobie tlumacz.....biedny polaczku IP: *.dhcp212-198-194.noos.fr 04.06.04, 22:28 Oj ty głupeczku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Ryba, tez jestes"matematykiem" ??? hue hue hue IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 22:35 Polak to taka wsza ktora chce wysysac krew !!! Do roboty a nie wyciagac lape na zachod !!! Wzieli was do UE nie po to zeby dawac ale po to zeby was nauczyc roboty, przyzwoitosci, czystosci i sumiennosci.... Problem tylko w tym ze Europa zaplacze z tego powodu..Polaka nawet Hitler nie nauczyl wyzej wymienionych cech...Co nie znaczy ze popieram Hitlera..w tym jednak przypadku wspolczuje wszystkim ktorzy mieli zacne zamiary wobec polaczkow.... Poczawszy od Hitlera skonczywszy na ero-lewicowcach z UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Zamknij pysk IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:43 Spierdoliles do tych twoich kangurow, naczynia pewnie tam zmywasz, masz kompleksy narodowe i wyzywasz sie na rodakach. Jak tak Polakami pogardzasz to czego na polskich forach szukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy WS..jestes typowym przykladem polaczka hue hue hue IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 22:51 Agresja, emocje, nerwowosc..to cecha rodakow.. feeee..opamitaj sie zerowa istoto..... zawalu dostaniesz...a zamknac jape to sobie mzoesz kazac... hahahaha komuna sie juz skonczyla w polsce i na szczescie nie ma cenzury..Nikt wam nie bedzie slodzil dupy ze jestescie THE BEST!!! Jaka jest u was rzeczywistosc ?? Odsylam do artykulu hahahahahahaha Bieda , smrod , brud i wszy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Ale ty zalosny jestes IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:57 To ty sam jestes "polaczkiem". I to tym z najgorszego gatunku: "zakompleksiony emigrant" Kto tu jest agresywny i nerwowy, kto tu rzuca wyzwiskami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Ale ty zalosny jestes IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 23:03 Ja nie mialem zamiaru cie urazic ....~!!!!!! Chcac kogos urazic trzeba widziec w nim wartosci ktora mozna poruszyc..Wy nie przedstawiacie soba doslownie niczego kolego... Czy jestes w stanie podwazyc ten artykul ??? Bieda, brud i beznadzieja ..to wszystko co mozna o was powiedziec....a tak na marginesie..nie urodzilem sie w polsce.... wierz lub nie hue hue hue Zauwazyles tylko ze jestem dosyc dokladnym obserwatorem tego co dzieje sie w waszym kraju...z ktorego wywodza sie moje korzenie...... i boli cie to bardzo..wiem, wiem...Chociaz wiem tez ze trzezwa ocena sytuacji niczego nie zmieni w takim szambie jak polska...moze poza wzbudzeniem niezdrowych emocji w nietolerancyjnych polakach hue hue hue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Wystarczy IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 23:08 Niemam ochoty sie z toba uzerac. Byc moze jestes po prostu mlody i glupi i to cie niejako rozgrzesza. Podrosniesz troche to zmadrzejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Wystarczy IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 23:16 Przeciez nie o wiek chodzi...No ale nietolerancja, nieposzanowanie drugiego czlowieka..... to wasza cecha narodowa.. !!! Szukacie szczescia sami nie mogac sobie go zapewnic..W momencie w ktorym nie dostajecie tego czego tak szukacie..stajecie sie agresywni..... Boli prawda...co???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Sluchaj chlopcze IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 23:24 Kto to sa wy? "POlaczki"? Wszystkie? I kto tu do cholery zaczal z agresja? Czy jak ty wyzywasz innych od "polaczkow" to to nie jest "nieposzanowanie drugiego"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: Sluchaj chlopcze IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.04, 16:30 Ja tez siedze na emigracji i doskonale znam typ "Andy'ego". To Polak ktory myslal, ze pojedzie na poludniowa polkule i tam bedzie panem. Tymczasem teraz chodzi po nocach myc wagony albo zbiera robaki na polach dla wedkarzy za piec dolcow dziennie. Nic dziwnego, ze czuje wstret do siebie i jednoczesnie swojego narodu. Trzeba mu wspolczuc a nie ganic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna18 Re: Wystarczy?buahahahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 15:53 Kto tu mówi o nietolerancji!!!!!! Kim ty jesteś żeby wytykać Polakom wady narodowe? Zastanów sie dobrze kim sam jesteś bo byc moze obrażasz siebie a już na pewno kogoś z twojej rodziny kogoś kogo krew płynie w twoich żyłach!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wiem czy zauwałyłeś ale to ty tutaj jesteś agresywny!!! Prawdopodobnie dlatego że dopiero w USA czy gdzie tam mieszkasz mogłeś sobie kupić markowe buty!!! Co z tego że jesteśmy biednym krajem, co z tego że mamy nadzieje na lepsze czasy i że złościmy sie gdy one długo nie nadchodzą!!!!! Ja przynajmniej i przypuszczam że nie tylko, szanuje naród miedzy którym przyzło mi życ i z którym musze dzielić niepowodzenia!!!!!!!! Moja opinia pewnie nie dotrze do ciebie, bo komuś takiemu słowo patriotyzm i szacunek chyba zbyt wiele nie mówi!!! Atakujesz a to oznacza że sie sam boisz!!! Ale pieas który dużo szczeka nie gryzie!!!!! Powodzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Andy, skad zes sie urwal IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 22:45 ze piszesz takie bzdety, ze niby to UE ..etc..a wiesz, wlasnie ze "ona", ta Unia to po to i Polske przygarnela by robota itp..Polska swiecila przykladem.. marginezujesz.. na szczescie nigdy nie jest tak jasne, by moc powiedziec ze biale to biale a nie szare..a kazdy pijak to zlodziej.. a Hitler? to przeszlosc.. jesli rozumiesz o czym mowie))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: Ryba, tez jestes"matematykiem" ??? hue hue hu IP: *.dhcp212-198-194.noos.fr 04.06.04, 22:49 Ciut więcej optymizmu, Andy... A swoją drogą nie lubię jak mi się od "Polaczków... A Ty - co ? Petit chinois ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z USA Pocieszaj sie tak szorujac australijskie kible. IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 05.06.04, 01:18 Pocieszaj sie tak szorujac australijskie kible. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Najwazniejsze, ze dystans sie zmniejsza IP: *.mad.east.verizon.net 05.06.04, 04:29 A kiedy bedzie 500%? Przedluzales linie wykresu? Musze tego dozyc ;) Pozdrawiam ekonom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: TU POTRZEBA IV...RZECZPOSPOLITEJ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 18:42 ...wszystko bedzie trzeba zaczac od nowa...po pierwsze trzeba roliczyc przeszlosc ...,zeby charmonijnie mozna bylo wejs w przyszlosc...jednym slowem nie buduje sie domu od dachu...najsmutniejsze dla mnie jest ,ze swiat ucieka...a u nas ciagle drepcze sie miejscu... te wszystkie sukcesy i boomy ...kreuja bolszewicy za pomoca wirualngo obrazu...czytaj tzw tv publicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: TU POTRZEBA ZDROWEGO ROZSADKU IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 19:00 A dla takich charmonistow jak ty przydaloby sie tez troche wiecej znajomosci ortografii. Swiat nam wcale nie ucieka a juz na pewno nie bogate panstwa europejskie. Wrecz przeciwnie: Polska w dosc niezlym tempie je goni. Jak juz w innym poscie pisalem, polski produkt krajowy brutto na głowę wynosil w 1992 tylko 27% sredniej UE. Czyli w ciagu dwunastu lat wzrosl o ponad dwie trzecie. Tacy Czesi np. sa o jakies trzy, cztery miejsca w hierarchii zamoznosci wyzej niz niz Polska ale drepcza w miejscu i jak mieli ok. 60% tak i je maja teraz. Niewiele lepiej Wegrzy. To ze w ostatnich latach Polska w tej hierachii troche spadla, to skutek przyspieszenia w Estonii, na Litwie i na Slowacji przy jednoczesnym spadku tempa w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brudenver Re: TU POTRZEBA ZDROWEGO ROZSADKU IP: 208.132.19.* 04.06.04, 19:15 W pelni cie popieram, nie dochodzi sie do bogactwa w ciagu 15 lat po dziesatkach lat tego syfu. Polacy musza wziasc przyklad z Irlandii-ukrucic biurokracje, obnizyc podatki i wyzwolic ludzka incjatywe, a nie czekac (na cuda) i nazekac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: TU POTRZEBA ZDROWEGO ROZSADKU IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:39 ...TYLKO ...,ZE W IRLANDI NIE BYLO BOLSZEWIKOW U WLADZY...przyspawanych do koryta...tylko irlanckie glowy myslace ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Czy Polska musi byc zamoznym krajem ?... IP: *.cybernet.ch 04.06.04, 21:12 Czy Polska musi byc zamoznym krajem ?... ...skoro pieniadze szczescia nie daja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum... Re: A moze "wartosci chrzescijanskie" wystarcza??? IP: 129.81.192.* 04.06.04, 22:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka ...bo dobrobyt to kuszenie Szatana ?! IP: *.cybernet.ch 04.06.04, 22:35 tylko nieustanna asceza, pokuta i ucieczka od dobr materialnych !!! P. S. moja ach-jaka-to-porzadna arcy-katolicka rodzina w Polsce ciagle prosi o pieniadze... ...jak w rozancu - klepie ciagle to samo ...odmawiam, jak tylko moge ...bo wiem, ze to przez kuszenie Szatana... ..."wartosci chrzescijanskie" powinny przeciez wystarczyc ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: ...bo dobrobyt to kuszenie Szatana ?! IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 22:43 ...z was katolicy jak z kota mysz...katolicy przeciez powiedziono...idzie i zdobywajcie...nie badzcie gnusni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yelonek Latwo zadawac takie pytania ze Szwajcarii IP: 80.43.181.* 05.06.04, 11:58 Oczywiscie, samemu mieszkajac w najbogatszym kraju swiata latwo sie zastanawiac czy inne kraje musza byc bogate. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Polska musi byc zamoznym krajem. Od tego zalezy wiecej niz tylko dobrobyt jej mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka czy dobrobyt da sie wymusic ?!... IP: *.cybernet.ch 07.06.04, 19:45 ...czy dobrobyt da sie wymusic ?!... szczerze w to watpie... P. S. Bogata "dla wszystkich" Szwajcaria to mit !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: TU POTRZEBA IV RP... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:37 ...daruj sobie ta propagande bolszewicka...bo reali mowia dokladnie cos innego...a co do charmoni to wlasnie ona byla dla takiego jak ty...tzn wedka...myslalem ,ze zlapie grubsza rybe...a tu plotka sie trafila... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: TU POTRZEBA IV RP... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 20:37 "a co do charmoni to wlasnie ona byla dla takiego jak ty...tzn > wedka...myslalem ,ze zlapie grubsza rybe...a tu plotka sie trafila..." Naprawde? To znaczy, ze "polska" i "polacy" to tez tylko przyneta? Czy bella wedlug ciebie to gruba ryba, czy tez tylko taka plotka jak ja? Ta twoja antybolszewicka obsesja troche nudzi. Przed wojna w Polsce nie rzadzili bolszewicy a jednak Polska byla tak samo jak dzisiaj duzo biedniejsza niz kraje zachodnoeuropejskie. Ta przepasc byla nawet moze jeszcze wieksza niz dzisiaj. Byc moze w ostatnich 15 latach po raz pierwszy od, bo ja wiem, Lubeckiego-Druckiego ten kraj zaczal rzeczywiscie zmniejszac dystans cywilizacyjny do Zachodu. Dla mnie tez to jeszcze za wolno , ja tez wyjechalem na Zachod (jeszcze za komuny, gdy bylo naprawde beznadziejnie) ale nie nawoluje rodakow w kraju do wziecia sie za robote (bo to nie przystoi i wcale ich nawolywac nie trzeba) ani do "likwidacji" bolszewikow (bo to tez nikogo nie wzbogaci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: TU POTRZEBA IV RP... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 21:01 ...co ty rozumiesz pod pojeciem likwidacja bolezewikow...bo tu sie chyba nie zrozumielismy...widze ...,ze na charmonii niezle zagralem...a co do belli...to nawet mi nie w glowie lowic ja na wedke...obawiam sie ...,ze znow mnie nie zrozumiesz...nie mam zadnej opsesji bolszewickiej...z urbanem pilem vodke...a raczej z jego studentka- duzo mi o nim opowiadala...to chyba nie jestem taki obsesyjny...tylko rozeznaje ...kto wrog a kto przyjaciel...to takie ludzkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re: TU TRZEBA POZBYĆ SIĘ ŻYDÓW IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 04.06.04, 22:07 To jest jedyna i wystarczająca konieczność. Ostatnio spółka miller-stolcman dokanała największej w historii dewastacji kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: TU TRZEBA POZBYĆ SIĘ TAKICH IDIOTOW IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:09 jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Jezuuuu dobrze człowieku że się wyniosłeś z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:48 Nie potrzeba nam tu takich. Najwięcej antysemitów wypowiada swoje chore myśli z domen pochodzących z USA. Ciekawe... czyżby jakieś emigracyjne kompleksy? W Stanach stanowisz najniższą warstwę społeczną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Nie ma złego co by na dobre.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 18:46 Teraz można się piąć tylko w górę. Trzeba popuścić pasa, zamiast robić trochę pomyśleć i będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... czyli polska od morza do morza... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 18:52 ...tu trzeba zakasac rekawy i ostro sie wziasc do roboty jak w ogrodzie na przedwiosniu- bo nic samo nie przychodzi wiec; powyrywac przede-wszystkim chwasty ,zeby nie zagluszaly indywidualnej inicjatywy polakow...jednym slowem ...w o l no s c...od recznego sterowania bolszewikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Jak juz to Polska IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 19:50 Gość portalu: mee... napisał(a): > ...tu trzeba zakasac rekawy i ostro sie wziasc do roboty jak w ogrodzie na > przedwiosniu- bo nic samo nie przychodzi wiec; powyrywac przede-wszystkim > chwasty ,zeby nie zagluszaly indywidualnej inicjatywy polakow...jednym > slowem ...w o l no s c...od recznego sterowania bolszewikow... ale wiesz mee, zeby nie byc "upierdliwa " tak jak to Ty potrafisz ..to moze zamiast narzekac ..wbrew credo z pewnego ( hm, jakiego filmu?)) "krytykowac kazdy moze, prawda..- a tu trzeba konstruowac, budowac.." nie pisz tyle i madrze , wroc, zakas rekawy....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: ...i tylko polska... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:55 ...o , przepraszam ja zarabiam wiecej od prezydenta...oczywiscie magistra nie busha...a do polski wroce ja pierwsze pokolenie (usa) z drugim moim pokoleniem...czytaj dziecmi...pod jednym prostym warunkiem...jak zlikwidujecie u siebie bolszewikow...od od samego ich widoku dostaje torsji...wiec na razie nie moge zakasac rekawow w polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: ...i tylko polska... IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 20:05 likwidowac bolszewikow bys Pan mogl wrocic? pycha przez Pana przemawia i smiem twierdzic fobia.. p.s. po co szarzowac zarobkami gdy sie o nie nie pyta , o przepraszam - to takie polaczkowe..polskie i mimo wszystko pozdrwiam za ..interpunkcje , ktora lubie i JA ..)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: ...i tylko polska... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 20:50 ...jestem z siebie dumny ...,ze zarabiam wiecej od magistra ...nie pisalem ile zarabiam...to w odpowiedzi na to ,ze jestem bierny...a bolszewikow nie cierpie po tacie to mam w genach...co oni z moim tata ci bolszewicy wyprawiali...wiec nie madrzyj sie tak bella...bo jestes tak mloda jak mozzarella...ja mee -38 ci to mowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Mozzarella , nie taka mloda IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 22:58 ...punkt widzenia..znasz mozzarelle-musisz znac pizze Margherite, zasilana ow mloda mozzarella..aczkolwiek wynaleziona "juz" w XIXw.. ale to tak... a wiesz ..i mimo wszystko to milo wiedziec ze mozna spotkac tu kogos nie tak znowoz za mlodego i nie za starego.. jak dla mnie.. (ok, nie dodawaj ze me posty czynia mnie mloda, nie tylko..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Mozzarella , nie taka mloda IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 23:19 ...bella...ma pieknosci...koketka z ciebie...tak czuje te soki i gorac w pizza m...chlodzona chlodnym czerwonym winem...by pozniej wybuchnac z podwojna...potrujna moca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws mee, ty przeciez ma sz dzieci IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 23:28 i, jak zakladam, zone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: mee, ty przeciez ma sz dzieci IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 23:43 ...to co ...to juz pizzcy nie mozna zjesc...i popic ja winem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOnkurs Polacy mają żyć z pracy, a nie z własności... IP: 207.248.137.* 04.06.04, 19:06 kto to powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZNANIAK Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.cm-upc.chello.se 04.06.04, 19:32 Otoz to. Biedne kraje baltyckie doganiaja nas... Wywalczylismy im wolnosc nie otrzymalismy za to podziekowania a dzisiaj startujemy do tych samych unijnych funduszy! Po co nam ta konkurencja?? Bezsens, malo tego Kwasniewski organizuje Turcje w Unii, Michnik Ukraine! Panowie opanujcie sie! Po co nam kolejni konkurenci. Zajmijmy sie wlasnymi sprawami, poprawa warunkow zycia a niech brak pokory i wdziecznosci ze strony panstw osciennych za wywalczona przez nas dla nich demokracje bedzie dla nas wystarczajaca lekcja! Ukraina i Turcja - NOT IN EU!!!!!!!!! Co do DLUGONOSYCH to sprawa jest rowniez warta dyskusji! Robia za duzo zamieszania, nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups A myślałem, że w Poznaniu mądrzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 20:16 tymczasem żenada czytać wypociny poznaniaka. Gdyby tak myślała UE to też byś bracie, jako konkurencja do korytka z dopłatami i funduszami, kopa dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z poznania Re: bo to filozof z Mosiny a nie poznaniak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:12 faktycznie, pierdoly wypisuje..najbardziej podoba mi sie ten motyw jak to my wywalczylismy wolnosc dla Baltow :)) warknelismy na sowietow raz - a oni, panie, ogon pod siebie i myk z Wilna , juz ich nie ma.. warknelismy drugi raz - no to oni won z Rygi..a potem to juz nie musielismy warczec - brwi wystarczylo uniesc - a po sowietach w Tallinie ani sladu..tak bylo, panie , tak bylo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek.K Re: bo to filozof z Mosiny a nie poznaniak... IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 00:15 Gość portalu: z poznania napisał(a): ... brwi wystarczylo uniesc - a po sowietach w Tallinie ani sladu..tak bylo, panie , tak bylo.. no, - trzeba dodac, ze to brwi POZNANIAKA byly, ...bo jakze inaczej (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Pod wzgledem higieny ostatnia IP: *.dsl.invision.com 04.06.04, 19:35 Myc sie!!! Bo pod wzgledem czystosci Polska stoi w UE najnizej. Zamiast anten satelitarnych - instalowac prysznice. Dobrobytu w brudzie i balaganie sie nie zbuduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Jest dobrze !!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 19:42 Po lekturze wiekszosci postow na tym forum dochodze do wniosku ze jednak wcale nie jest tak zle i nawet przedostatnie miejsce to scisla europejska czolowka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Jest dobrze !!! IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:46 ...trenig czyni cuda...to juz nie tv bolszewicka...to juz same papugi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORMOwiec [...] IP: 192.139.221.* 04.06.04, 20:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezwanie [...] IP: 195.166.233.* 04.06.04, 21:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max I zaraz narodzik ku lepperkowi sie zwróci... IP: *.p / *.pl 04.06.04, 20:19 ...błagać krawaciarzy aby ster rządów w swoje rączki wzięli bo: "tak dłużej być nie może, nie ,nie" On nas do bogactwa doprowadzi, każdemu darmo da po ryju - świńskim oczywiście i poprosiłukaszenkę by nas do zbira przyjął. Oj on wódz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwa Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 20:59 zwróćcie uwage na koszt produktów i usług w różnych krajach np. w Polsce i Niemczech; już nie przesadzajmy... nie żyje się wspaniale, ale nigdzie nie jest idealnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyd do chinczaka IP: 195.166.233.* 04.06.04, 21:01 Pewnie, ze tak. Na dodatek wlaczymy jeszcze cyklistow i rozkradniemy reszte waszej biedy - sorry - "bogactwa". Przeciez ukradlismy wam Jezusa bo on naszej narodowosci i to nie koniec. Hej panie chinczak, a moze chinczyk, na twoja i tobie podobnym glupote nie ma rady - jestescie nieuleczalnie chorzy. Tylko czekac na wasze zejscie "bogacze". Przedstaw sie w domu wariatow - tam twoje miejsce a nie Unii. Brak pozdrowien baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Tam psy dupami szczekają IP: *.web.thalamus.se 04.06.04, 21:22 A podobno Polak taki ynteligentny, uczony i nawiedzony. Najpierw zawlali na zaborców, potem na komunę teraz napewno na Unię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: do Zyda IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 21:55 Stary, ja mysle, ze chinczak to tylko dla jaj napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Pamiętaj ws: IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 05.06.04, 00:11 dowcipów się nie tłumaczy. Albo ktoś trybi, albo nie. Zyd nie trybi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws wlasnych nie IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 00:14 Ale cudze to chyba wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Polska przedostatnia w Europie IP: 216.223.64.* 04.06.04, 21:53 a michnik radosnie swietuje 15 lecie marszu do suwerennosci, demokracji i normalnosci - czy normalnosc to bycie przedostatnim w europie? i po kiego grzyba te mocarstwowe sny , proby kolonizowania iraku, kupowanie samolotow , grozenie europie, itd jak my sa DZIADY. A dziadow to wszyscy maja w ....poszanowaniu. kto kurwa znowu ukradl zloty rog? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:01 "> a michnik radosnie swietuje 15 lecie marszu do suwerennosci, demokracji i > normalnosci - czy normalnosc to bycie przedostatnim w europie?" A wczesniej to bylo lepiej? Skapuj to w koncu, ze w tym 15 leciu dystans do bogatego Zachodu sie jednak zmniejszyl(choc oczywiscie nadal jest bardzo duzy). W czasie poprzednich 40 lat sie powiekszal. To tyle. Nikt nikomu nie obiecywal, ze jutro w Polsce bedzie jak w Szwajcarii. Kto w to wierzyl, ten sam sobie winien i niech nie szuka kozlow ofiarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum... Re: A gdzie ta obiecywana kiedys "druga Japonia"? IP: 129.81.192.* 04.06.04, 22:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: CIESZY...,ZE NIE JESTESMY OSTATNI... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 21:57 ...ale zeby nas ...rumuni lykneli...ja zawsze czulem podstep z tymi rumunami zebrzacymi na ulicach miast polskich...i dumnymi polakami dajacymi im jalmuzne....a macie biedacy poznajcie co to europa...my tu tygrysy europejskie... tak na marginesie z wiazku z ta podla imformacja na temat polski- prawie ostatnie miejsce...ciekawe co nam szykuja nasza propagandowa tuba-tv publiczna...,zeby nas pocieszyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: CIESZY...,ZE NIE JESTESMY OSTATNI... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:08 Nie skumalem o ci z tymi Rumunami chodzi. Ta statystyka dotyczy tylko panstw czlonkowskich UE. Rumunia jest oczywiscie biedniejsza niz Polska. Podobnie zreszta jak: Bulgaria, Serbia, Moldawia, Macedonia, Albania, Chorwacja, Ukraina, Bialorus, Rosja. To wszystko kraje europejskie, tyle, ze nie w EU. Polska oczywiscie nie jest przedostatnia w Europie a w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: CIESZY...,ZE NIE JESTESMY OSTATNI... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 22:20 ...ja w mym texcie chcialem tylko podkreslic...,ze nie tak dawno konkurowalismy z czechami, wegrami...a dzisiaj zaczelismy konkurowac z rumunia...trzeba tam wyslac kwacha...,zeby sie upomnial o czlonkostwo rumunow w unii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERAD Polska przedostatnia w Europie skutkiem ŻYDOZABORU IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 04.06.04, 21:58 Jest to rachunek za żydowski giszeft i za ich pasożytnicto na nas. Dosyć żydowskiego zaboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal jak już to geszeft a nie giszeft kmiotku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:56 Słówko pochodzi od niemieckiego Geschäft - interes. A tak w ogóle to cieszę się że nie mieszkasz w Polsce Żydożerco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aci Re: Polska przedostatnia w Europie skutkiem ŻYDOZ IP: 195.68.129.* 05.06.04, 06:00 A o masonach, dziennikarzach i cyklistach zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Dajmu jeszcze trochę porządzić KOMUCHOM!!!! IP: *.com.pl / 80.51.246.* 04.06.04, 22:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS E tam. Oddajmy sie lepperszczyznie. IP: *.mad.east.verizon.net 05.06.04, 04:36 Ja nie chce komuny, ale bronowania przejsc dal pieszych w ramach modernizacji rolnictwa ;) Ziemniaki "asfaltowki" i mleko od "rodzinnej" mucki to jest symbol przyszlosci zdrowego rolnictwa. A tak ku.wa poza tym, to wszyscy obywatele powinni podpisac kontrakty z rolnikami na zboze i swinine i placic za nie z gory zanim dostana. Wszystkie pociagi ze obcym zbozem powinno sie wykoleic i podpalic. Niech wiedza ze Polska jest silna i nie da sobie "psuc gospodarki". A jak sie komu nie podoba to mu kombajnem czaszke skosic;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justykob Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.chello.pl 04.06.04, 22:07 TY żałosny dupku.Brak cenzury ma jednak swoje złe strony skoro takich kretynów mozna publikować. Szkoda słów i komentarza też.I pomysleć, że sa tacy którzy mówia iz jedtesmy tolerancyjnym krajem.Ręde opadaja. A może półgłówku wszystko przez Marsjan? Albo przez Abiorygenó/ Smutny ten kraj z takimi obywatelami. IOdź sie pomodlic do Radia Maryja o wiecej rozumu. Płakać sie chce, naprawdę. Takiej ciemnoty jak w tym kraju nie ma nigdzie, a cos o tym wiem, bo jeżdżę po całym swiecie. Spadaj na drzewo półgłóku, i lec głosowac na Leppera. Albo, nie sorry, tobie chyba po drodze bardziej do LPR. NO to hop! Górą Giertych, niestey dupków nie sieja, sami sie rodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Daleka UE to nie Europa IP: 142.52.81.* 04.06.04, 22:16 Przypominam Europejsom z GW, ze Europa nie zaczyna sie i konczy i tym smiesznym biurokratycznym tworze p.t.Unia Europejska. Byc moze Polska jest i biedna w tym towarzystwie ale na kontynencie europejskim sa biedniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy a polska to europa????? hue hue hue IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 22:40 eh biedny narodzie !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: a polska to europa????? hue hue hue IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:48 eh ty biedny gnojku!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ney Re: a polska to europa????? hue hue hue IP: 212.191.169.* 04.06.04, 23:10 I są na świecie takie wszy co piszą po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proud to be a Pole Chyba ci kangur na glowe naskoczyl IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 05.06.04, 01:29 albo zapomniales ze tam sie jezdzi po lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek.K Re: UE to nie Europa - do Piotra IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 00:26 Gość portalu: Piotr z Daleka napisał(a): Przypominam Europejsom z GW, ze Europa nie zaczyna sie i konczy i tym smiesznym biurokratycznym tworze p.t.Unia Europejska... No to ja ci, Piotrze wypelniony wiedza, przypominam, ze geograficznie rzecz biorac - nie ma czegos takiego jak kontynent europejski. Warto sie troche pouczyc zanim zacznie sie kogos poprawiac, a szegolnie: "przypominac" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Daleka Re: UE to nie Europa - do Jurka IP: 142.52.81.* 05.06.04, 00:36 Europa to wspolnota historyczno-cywilizacyjna, w znacnej mierze oparta na judeo- chrzescijanskich wartosciach. Zartem bylo twierdzenie, ze Polska weszla do Europy 1 maja 2004. Polska byla w Europie od stuleci nierzadko nadajac w niej ton. Czy Szwajcaria, Norwegia i Bulgaria nie sa w Europie? czy gdy do UE pewnego dnia wstapi Izrael to nagle sie w tej Europie znajdzie? Pomysl tez chlopie zamiast minie pouczac na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaka Ale to my rozwalilismy komunizm! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 22:23 Jak oni nasz traktuja - to my przeciez rozwalilismy komunizm, polski szlachcic z szabelka gonil niemca i turka - a teraz mimo naszych zaslug wszyscy nas olewaja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: ...ale pozniej bylo wzmacniane lewej nogi... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 22:32 ...przez lewa noge...bo czyz prawa noga moze wzmacniac lewa noge... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: a czego my q..nie rozwalilismy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:15 fakt, tatry jeszcze stoja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... ...nawet PKP...ostaly nam sie jeno banki... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.06.04, 00:01 ...ale one to juz nie nasze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek stalismy na skraju przepasci IP: *.nsw.bigpond.net.au 05.06.04, 03:13 i wykonalismy krok w przod. Dla pocieszenia, skoro nie moze byc gorzej, bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... a dzisiaj dochodzimy do dna... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.06.04, 07:58 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martar Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.net460.lv.sprint-hsd.net 04.06.04, 22:25 od lat mieszkam za granica i za kazdym razem kiedy jade do polski i widze jaka jest mentalnosc rodakow, to dziwie sie, ze wogole to wszystko jeszcze jakos trzyma sie kupy - mozna wejsc do unii, ale jak sie ma mentalnosc rodem z "Misia" lub "Alternatywy 4" to nie ma co sie dziwic, ze jestesmy na szarym koncu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:29 Jestes tak samokrytyczny,ze wzbudasz wspolczucie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:30 "> od lat mieszkam za granica i za kazdym razem kiedy jade do polski i widze jaka > > jest mentalnosc rodakow, to dziwie sie, ze wogole to wszystko jeszcze jakos > trzyma sie kupy - mozna wejsc do unii, ale jak sie ma mentalnosc rodem > z "Misia" lub "Alternatywy 4" to nie ma co sie dziwic, ze jestesmy na szarym > koncu " Tez mieszkam od dawna na Zachodzie i mam podobne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:38 Ta mentalnosc to wieksza przeszkoda w drodze do zamoznosci niz kiepska infrastruktura. To pierwsze trudniej polepszyc niz to drugie. Ale ja nie trace nadziei i licze ze moi rodacy troche sie od Zachodu naucza. Ta nauka jest wazniejsza od kasy, ktorej Polska oczekuje od UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.swipnet.se 05.06.04, 10:22 Ito byla najlepsza puenta tej zalosnej ,agresywnej dyskusji.POlak musi zmienic swojnienawistno-msciwy ,zawistny och nazekajacy charakter.Przebaczenie jest sztuka i oczyszeniem /to do ciebie biedaku od komunistow/.MIeszkam zagranica wiele lat. Czesto w metrze i na ulicach slychac mowe polska ta najczystsza k...,h.., p........Zenujace , napawa mnie wielkim smutkiem.Bo to dot. zarowno mezczyzn jak i kobiet. POwtarzam za jednym z uczestn. dyskusjii - myjcie sie , bo naprawde pachniecie nie pieknie rodacy. Siedzicie w kosciele trzepoczecie flaga chrzescianstwa a milosci do blizniego brak. Komunisci moze nie sa perfekt ale ci nastepni nie beda inni . Wszystko zalezy od nas samych. POzdrawiam wszystkich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś