Dodaj do ulubionych

Polska przedostatnia w Europie

IP: *.sympatico.ca 04.06.04, 17:42
to wszystko przez zydow, ktorzy rozkradli polskie bogactwo. Ale my Polacy
zlote ptacy, jestesmy bogaci duchem i Okopami Sw. Trojcy. Sluchajcie Radia
Maryja!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: LEZIM Polska w Europie I MY BEZ PIENIĘDZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 17:49
      A TO DLATEGO CHOĆBY ŻE MI PRZYCHODZĄ PIENIĄDZE NA KONTO A JA NIEMOGO ZAPŁACIĆ
      ŻADNYCH ZOBOWIĄZAŃ BO G...NIANA USTAWA I BANK WYSYŁA BEZ MOJEJ ZGODY PIENIĄDZE
      DO ZUS KTÓRE OTRZYMAŁEM WŁAŚNIE Z MIKRO FUNDUSZU NA DALSZĄ PRODUKCJE I ROZWÓJ
      FIRMY POWIEM JEDNO BANK NIEMOŻE BEZ MOJEJ ZGODY WYPUŚCIĆ POŻYCZKE KTÓRĄ
      OTRZYMAŁEM NA ROZWÓJ TERAZ TO NAPRAWDE BĘDZIEMY NA OSTATNIM MIEJSCU
      POZRAWIAMY WSZYSTKICH A NASZ BANK .................................
      • Gość: Rosso 50 lat za Murzynami i przed Albanią IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 19:49
        20 lat temu było tak samo, z tym że było jeszzce "bogactwo narodowe"
        • Gość: baby 42% to całkiem nieźle. Myślałem, że jest gorzej. IP: 194.146.248.* 04.06.04, 19:56
          • Gość: open http://openmind.republika.pl ekstrema rodzinna !! IP: 193.19.140.* 04.06.04, 22:39
            mogło być gorzej,czyli ostatnie miejsce
            więc pora zakasać rękawy, spać w pracy
            kupa do worka, siku przez rurkę do szuflady
            więcej boksów na piętrze

niech zżera nas MATRIX, bogaćmy się, bo jesteśmy przedostatni w pogoni za
            szczęściem
          • Gość: Jędrzej Bo jest gorzej IP: *.chello.pl 05.06.04, 00:57
            Jeśli porównujemy dochody w Polsce z dochodami w innych krajach, musimy
            zastosować jakąś metodę przeliczania walut, bo przecież polski PKB (produkt
            krajowy brutto) jest generowany w złotówkach, a PKB innych krajów - w ich
            własnych pieniądzach oficjalnych. Najprostszym, od dawna stosowanym
            przelicznikiem jest kurs wymiany rynkowej. I tak, jeśli w r. 2002 polski PKB na
            głowę wyniósł 20,2 tys zł, zaś średni kurs dolara w tym samym roku był 4,08 zł,
            to otrzymujemy niecałe 5 tys. dolarów na jednego Polaka w 2002r. Średni PKB per
            capita w krajach "dwudziestki piątki" w owym roku wynosił, licząc tą samą
            metodą, ok. 20 tys $. Zatem nasz dochód stanowił niespełna 25 proc średniego
            dochodu w tych krajach! To są dane, jak mówię, za rok 2002 (najświeższych nie
            mam) - obecnie proporcja ta może wyglądać nieznacznie lepiej, ale tylko
            nieznacznie.

Skąd wiec "Gazeta" wytrzasnęła 46 procent? Stosując inny przelicznik walut,
            tzw "parytet siły nabywczej" (ang. "purchasing power parity", PPP). Jest to
            dość skomplikowany twór, wymyślony względnie niedawno przez ekonomistów-
            teoretyków dla celów porównywania siły nabywczej walut różnych krajów na ich
            własnych rynkach wewnętrznych. Bierze się pewien "koszyk dóbr", liczy się, ile
            zań trzeba zapłacić w danym kraju i porównuje się wynik z kosztem analogicznego
            koszyka w USA. Dla Polski tak ustalony przelicznik w r. 2002 wyniósł 1,92 złote
            za dolara, a więc ponad dwukrotnie mniej, niż faktyczna cena kantorowa czy
            bankowa. Przy tej metodzie liczenia polski PKB w r. 2002 "wzrasta" do blisko
            10,5 tys. dolarów na obywatela, co stanowi 44 proc. średniego PKB per capita w
            krajach "dwudziestki piątki", liczonego tymże sposobem (24 tys. US$). Dziś
            mamy, wg informacji "GW" 46 proc., więc nam się nieco poprawiło.

Jak widać, nasza zamożność (czy raczej ubóstwo) na tle całosci Unii wygląda b.
            różnie w zależności od użytego przelicznika. Parytet siły nabywczej daje wynik
            blisko dwukrotnie lepszy, niż rynkowy kurs wymiany. Nie sposób powstrzymać się
            od pytania - który przelicznik jest właściwszy? Jednoznacznej odpowiedzi na to
            pytanie nie ma i dlatego poważniejsze źródła ekonomiczne podają oba wskaźniki
            (tak też i czyni brytyjski tygodnik "The Economist", z którego witryny
            internetowej zaczerpnąłem wszystkie dane do tego postu). Nasza prasa powszechna
            wszakże, z "Gazetą" włącznie, ogranicza się od pewnego czasu do podawania PKB
            przeliczonego według parytetu, nie informując bynajmniej o tym czytelników.
            Dlaczego tak się dzieje, możemy się tylko domyślać.
            • Gość: ws Re: Bo jest gorzej IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 01:20
              "> wszakże, z "Gazetą" włącznie, ogranicza się od pewnego czasu do podawania PKB
              > przeliczonego według parytetu, nie informując bynajmniej o tym czytelników.
              > Dlaczego tak się dzieje, możemy się tylko domyślać."

Mysle, ze tu nie ma zadnego spisku. To zwykle dziennikarskie niechlujstwo.

"ie sposób powstrzymać się
              > od pytania - który przelicznik jest właściwszy? "

Przelicznik PPP ma ta zalete, ze tak liczony PKB nie zmienia sie wraz z
              wahaniami kursow walut.
              Np. w ostatnich dwuch latach kurs dolara w stosunku do Euro znacznie spadl.
              Ale nie znaczy to przeciez, ze USA nagle o tyle w stosunku do Europy zbiednialy.
              • Gość: Henryk.S Re: Bo jest gorzej IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.06.04, 08:11
                To ważne, że panowie podnieśli kwestię metodologii obliczania. Zawsze,
                wszystko można obliczyć tak lub inaczej ale rzeczywistości to i tak nie
                zmieni. Warto się zastanowić na przyczynami naszego ubóstwa. Za najbardziej
                oczywisty powód, chociaż nie jedyny, można by uznać, używając eufemizmu, że nie
                potrafimy się rządzić. Wystarczy przeanalizować programy partii politycznych z
                ostatnich 15 lat, a miałem taką okazaję dokonać tego w ostatnich tygodniach i
                okazuje się, że partie nie zachowują żadnej "równowagi" pomiędzy poszczególnymi
                płaszczyzanami bezpieczeństwa ekonomicznego kraju. Zaledwie trzy partie
                centrowe (KLD, UD i UW) proponowały propozycje programowe zrównoważone a u
                pozostałych kwestie socjalne dominowały nad pozostałymi czynnikami. Podstawową
                przyczyną takiego formułowania podglądów partii politycznych była nadmierna
                ideoligizacja formułowanych propozycji programowych. Partie nie uwzględniały w
                swoich koncepcjach programowych zachodzących zmian w świecie (globalizacji
                gospodarki i regionalnej integracji), które powodują, że czynnik ekonomiczny
                nabiera coraz istotniejszego znaczenia w kwestii bezpieczeństwa. Partie
                polityczne nie uwzzględniają istoty zależności pomiędzy poszczególnymi
                płaszzczyznami bezpieczeństwa ekonomicznego i skutki są takie jakie są.
                Gospodarka się nie rozwija, w coraz większym stopniu dają znać o sobie inne
                mankamenty życia publicznego i społecznego. Warto więc porozmawiać o
                przyczynach a nie o skutkach tylko. Aby nie zakończyć typowo po słowiańsku,
                czyli bez wniosków zaproponuje więc aby kandydaci na posłow przechodzili
                obowiązkowy kurs z ekonomii, zakończony obowiązkowym egzaminem pisemnym. Bez
                zaliczania takiego egzaminu nie mogliby ubiegać się o mandat posła do Sejmu lub
                mandat senatora. Zapewne wielu powie, że urwałem się z "choinki", że to
                naruszenie praw itd... Więc wybierajcie sobie szanowni współobywatele nadal a
                żadna metodologia liczenia ubóstwa nie pomoże. Pozdrawiam.
                • Gość: szopen z poznania Re: Bo jest gorzej IP: *.cs.put.poznan.pl 05.06.04, 12:49
                  Kolego, nie rob sobie jaj. jedynie 3 partie? A UPR?
        • Gość: zorientowany Re: 50 lat za Murzynami i przed Albanią IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.04, 16:24
          Gość portalu: Rosso napisał(a):

[...]

Przed Albania? Akurat w Albanii jest bardzo wysoka stopa zycia, porownywalna z
          Zachodem.
    • Gość: diabeł Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.coco.pl 04.06.04, 18:05
      JEZUS BYł ŻYDEM,ALE W BIBLI JEST NAPISANE ŻE NIE KRADŁ.
      • Gość: Indian Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.adsl.hansenet.de 04.06.04, 18:18
        gagarin był kosmonautą , i miał zielony rower .
        • Gość: MD Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.pl 04.06.04, 18:21
          Pisze się Gagarin z CCCP
          • Gość: Lidka Ale za to "w opowiadaniu bajek" najlepsza ?!... IP: *.cybernet.ch 04.06.04, 19:31
            ???

!!!
      • Gość: Bimbo A kto napisal Biblie? IP: *.radianinc.com 04.06.04, 18:51
        • Gość: bum... Re: Bajkopisarz? IP: 129.81.192.* 04.06.04, 22:05
      • Gość: policjant Re: Polska przedostatnia w Europie IP: 195.166.233.* 04.06.04, 21:11
        no widzisz, a ty nie Zyd, a Polak i kradniesz .uju.
      • Gość: erad Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 04.06.04, 22:02
        ON był jedynym i słusznie powiedział, że żydzi są synami diabła. Papież ma
        odmiewnne zdanie o nich. Nawet ma lepsze zdanie o nich niż o Katolikach.
        Ciekawe, kim rzeczywiście jest Papież?
        • Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:26
          "> Ciekawe, kim rzeczywiście jest Papież? "

Jak to kim?
          Zydem, to jasne.
          A ty jestes Marsjaninem
    • Gość: mee... Re: ZAWSZE PIERWSI...INACZEJ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 18:20
      ...dopuki beda tu bolszewicy u wladzy lacznie z lepperem...doputy bedzie tu
      kicha...
    • Gość: camillo Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.04, 18:20
      Widzę, że jakiś tępak w GW nie odróźnia Europy od Unii Europejskiej. Żenada.
      • Gość: Tygrys Europy Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 18:35
        To musi byc jakas pomylka ! Czolowi politycy jak np. Pan Rokita mowia przeciez
        ze Polska jest silna i sie jej nalezy ... A lud wierzy i nie da sie oszukac
        jakims tam klasyfikacjom !!!
      • Gość: Jahu Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.06.04, 19:24
        Nie odroznia tez procentow od punktow procentowych.
        Panie rs proponuje powtorzyc gimnazjum :>
    • Gość: XL Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 04.06.04, 18:29
      No ale polski kler katolicki ani chybi najbogatszy w Europie jest.
      Zrobić badanie zamożności księży i będzie się czym pochwalić.
      • Gość: Leszek Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 04.06.04, 20:55
        Jestem za. Ale smieszne bedzie, gdy sie okaze cos przeciwnego. Bo tak: ludzie na
        msze daja po 30-40 zl, w dodatku coraz czesciej ksieza odprawija msze "w
        intencji Bogu wiadomej", tzn. nikt nie dal na msze. Policz sobie: 30 x 30 = 900.
        Czy to taka zawrotna pensja? Prawda, sa sluby, pogrzeby, chrzty. Ale przeciez
        nie codziennie. Wiec?
    • Gość: Przejrzałem Nieważne, czy będziemy biedni, czy bogaci, ważne, IP: *.pl / *.pl 04.06.04, 18:31
      żebyśmy byli katolikami - rzekł J. Glemp. Wszystko jest jasne, tylko po co
      jeszcze tam łazicie i dajecie oszustom i darmozjadom własne pieniądze?
      • Gość: jacus Re: Nieważne, czy będziemy biedni, czy bogaci, wa IP: *.dialup.stlsmo.swbell.net 04.06.04, 19:28
        to powiedzial byly premier Goryszewski a nie kardynal Glemp
    • Gość: ws Najwazniejsze, ze dystans sie zmniejsza IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 18:40
      W roku 1992 bylo 27%.
      Teraz jest 46%.
      A wiec przyrost o ponad dwie trzecie.

Takie Czechy np. mialy w 1992 okolo 60% i teraz maja tez okolo 60%.

Jezeli Polska tempo doganiania utrzyma, to w roku 2016 bedzie 70% a w 2028 120%.
      To wcale nie jest tak zle.

Najwazniejsze, zeby jakis idiota (wiadomo o kogo chodzi) tego nie zepsul.
      • Gość: Andy Tak to sobie tlumacz.....biedny polaczku IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 21:05
        Policz jeszcze troszke a wyjdzie ci ze polska bedzie wrotce super
        mocarstwem !!! hue hue hue Oj biedne polaczki..byliscie biedakami... jestescie
        dziadami a przyszlosc pokazuje ze zniniecie z mapy swiata...i dobrze...!!!!!!!
        • Gość: ryba Re: Tak to sobie tlumacz.....biedny polaczku IP: *.dhcp212-198-194.noos.fr 04.06.04, 22:28
          Oj ty głupeczku !
          • Gość: Andy Ryba, tez jestes"matematykiem" ??? hue hue hue IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 22:35
            Polak to taka wsza ktora chce wysysac krew !!! Do roboty a nie wyciagac lape
            na zachod !!! Wzieli was do UE nie po to zeby dawac ale po to zeby was nauczyc
            roboty, przyzwoitosci, czystosci i sumiennosci.... Problem tylko w tym ze
            Europa zaplacze z tego powodu..Polaka nawet Hitler nie nauczyl wyzej
            wymienionych cech...Co nie znaczy ze popieram Hitlera..w tym jednak przypadku
            wspolczuje wszystkim ktorzy mieli zacne zamiary wobec polaczkow.... Poczawszy
            od Hitlera skonczywszy na ero-lewicowcach z UE
            • Gość: ws Zamknij pysk IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:43
              Spierdoliles do tych twoich kangurow, naczynia pewnie tam zmywasz, masz
              kompleksy narodowe i wyzywasz sie na rodakach.
              Jak tak Polakami pogardzasz to czego na polskich forach szukasz.
              • Gość: Andy WS..jestes typowym przykladem polaczka hue hue hue IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 22:51
                Agresja, emocje, nerwowosc..to cecha rodakow.. feeee..opamitaj sie zerowa
                istoto..... zawalu dostaniesz...a zamknac jape to sobie mzoesz kazac...
                hahahaha komuna sie juz skonczyla w polsce i na szczescie nie ma cenzury..Nikt
                wam nie bedzie slodzil dupy ze jestescie THE BEST!!! Jaka jest u was
                rzeczywistosc ?? Odsylam do artykulu hahahahahahaha Bieda , smrod , brud i
                wszy !!!!
                • Gość: ws Ale ty zalosny jestes IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:57
                  To ty sam jestes "polaczkiem".
                  I to tym z najgorszego gatunku: "zakompleksiony emigrant"
                  Kto tu jest agresywny i nerwowy, kto tu rzuca wyzwiskami?
                  • Gość: Andy Re: Ale ty zalosny jestes IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 23:03
                    Ja nie mialem zamiaru cie urazic ....~!!!!!! Chcac kogos urazic trzeba widziec
                    w nim wartosci ktora mozna poruszyc..Wy nie przedstawiacie soba doslownie
                    niczego kolego... Czy jestes w stanie podwazyc ten artykul ??? Bieda, brud i
                    beznadzieja ..to wszystko co mozna o was powiedziec....a tak na
                    marginesie..nie urodzilem sie w polsce.... wierz lub nie hue hue hue
                    Zauwazyles tylko ze jestem dosyc dokladnym obserwatorem tego co dzieje sie w
                    waszym kraju...z ktorego wywodza sie moje korzenie...... i boli cie to
                    bardzo..wiem, wiem...Chociaz wiem tez ze trzezwa ocena sytuacji niczego nie
                    zmieni w takim szambie jak polska...moze poza wzbudzeniem niezdrowych emocji w
                    nietolerancyjnych polakach hue hue hue
                    • Gość: ws Wystarczy IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 23:08
                      Niemam ochoty sie z toba uzerac.
                      Byc moze jestes po prostu mlody i glupi i to cie niejako rozgrzesza.
                      Podrosniesz troche to zmadrzejesz.
                      • Gość: Andy Re: Wystarczy IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 23:16
                        Przeciez nie o wiek chodzi...No ale nietolerancja, nieposzanowanie drugiego
                        czlowieka..... to wasza cecha narodowa.. !!! Szukacie szczescia sami nie mogac
                        sobie go zapewnic..W momencie w ktorym nie dostajecie tego czego tak
                        szukacie..stajecie sie agresywni..... Boli prawda...co????
                        • Gość: ws Sluchaj chlopcze IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 23:24
                          Kto to sa wy?
                          "POlaczki"? Wszystkie?
                          I kto tu do cholery zaczal z agresja?
                          Czy jak ty wyzywasz innych od "polaczkow" to to nie jest "nieposzanowanie drugiego"?
                          • Gość: zorientowany Re: Sluchaj chlopcze IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.04, 16:30
                            Ja tez siedze na emigracji i doskonale znam typ "Andy'ego". To Polak ktory
                            myslal, ze pojedzie na poludniowa polkule i tam bedzie panem. Tymczasem teraz
                            chodzi po nocach myc wagony albo zbiera robaki na polach dla wedkarzy za piec
                            dolcow dziennie. Nic dziwnego, ze czuje wstret do siebie i jednoczesnie
                            swojego narodu. Trzeba mu wspolczuc a nie ganic.
                        • Gość: Joanna18 Re: Wystarczy?buahahahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 15:53
                          Kto tu mówi o nietolerancji!!!!!!
                          Kim ty jesteś żeby wytykać Polakom wady narodowe? Zastanów sie dobrze kim sam
                          jesteś bo byc moze obrażasz siebie a już na pewno kogoś z twojej rodziny kogoś
                          kogo krew płynie w twoich żyłach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          Nie wiem czy zauwałyłeś ale to ty tutaj jesteś agresywny!!! Prawdopodobnie
                          dlatego że dopiero w USA czy gdzie tam mieszkasz mogłeś sobie kupić markowe
                          buty!!!
                          Co z tego że jesteśmy biednym krajem, co z tego że mamy nadzieje na lepsze
                          czasy i że złościmy sie gdy one długo nie nadchodzą!!!!!
                          Ja przynajmniej i przypuszczam że nie tylko, szanuje naród miedzy którym
                          przyzło mi życ i z którym musze dzielić niepowodzenia!!!!!!!!
                          Moja opinia pewnie nie dotrze do ciebie, bo komuś takiemu słowo patriotyzm i
                          szacunek chyba zbyt wiele nie mówi!!!
                          Atakujesz a to oznacza że sie sam boisz!!!
                          Ale pieas który dużo szczeka nie gryzie!!!!!
                          Powodzena
            • Gość: bella Andy, skad zes sie urwal IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 22:45
              ze piszesz takie bzdety, ze niby to UE ..etc..a wiesz, wlasnie ze "ona", ta
              Unia to po to i Polske przygarnela by robota itp..Polska swiecila przykladem..
              marginezujesz..
              na szczescie nigdy nie jest tak jasne, by moc powiedziec ze biale to biale a
              nie szare..a kazdy pijak to zlodziej..

a Hitler? to przeszlosc..
              jesli rozumiesz o czym mowie)))
            • Gość: ryba Re: Ryba, tez jestes"matematykiem" ??? hue hue hu IP: *.dhcp212-198-194.noos.fr 04.06.04, 22:49
              Ciut więcej optymizmu, Andy... A swoją drogą nie lubię jak mi się
              od "Polaczków... A Ty - co ? Petit chinois ?
        • Gość: Polak z USA Pocieszaj sie tak szorujac australijskie kible. IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 05.06.04, 01:18
          Pocieszaj sie tak szorujac australijskie kible.
      • Gość: MaciekS Re: Najwazniejsze, ze dystans sie zmniejsza IP: *.mad.east.verizon.net 05.06.04, 04:29
        A kiedy bedzie 500%? Przedluzales linie wykresu?

Musze tego dozyc ;)

Pozdrawiam
        ekonom ;)
    • Gość: mee... Re: TU POTRZEBA IV...RZECZPOSPOLITEJ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 18:42
      ...wszystko bedzie trzeba zaczac od nowa...po pierwsze trzeba roliczyc
      przeszlosc ...,zeby charmonijnie mozna bylo wejs w przyszlosc...jednym slowem
      nie buduje sie domu od dachu...najsmutniejsze dla mnie jest ,ze swiat
      ucieka...a u nas ciagle drepcze sie miejscu... te wszystkie sukcesy i
      boomy ...kreuja bolszewicy za pomoca wirualngo obrazu...czytaj tzw tv
      publicznej...
      • Gość: ws Re: TU POTRZEBA ZDROWEGO ROZSADKU IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 19:00
        A dla takich charmonistow jak ty przydaloby sie tez troche wiecej znajomosci
        ortografii.

Swiat nam wcale nie ucieka a juz na pewno nie bogate panstwa europejskie.
        Wrecz przeciwnie: Polska w dosc niezlym tempie je goni.
        Jak juz w innym poscie pisalem, polski produkt krajowy brutto na głowę wynosil w
        1992 tylko 27% sredniej UE.
        Czyli w ciagu dwunastu lat wzrosl o ponad dwie trzecie.
        Tacy Czesi np. sa o jakies trzy, cztery miejsca w hierarchii zamoznosci wyzej
        niz niz Polska ale drepcza w miejscu i jak mieli ok. 60% tak i je maja teraz.
        Niewiele lepiej Wegrzy.
        To ze w ostatnich latach Polska w tej hierachii troche spadla, to skutek
        przyspieszenia w Estonii, na Litwie i na Slowacji przy jednoczesnym spadku
        tempa w Polsce.
        • Gość: brudenver Re: TU POTRZEBA ZDROWEGO ROZSADKU IP: 208.132.19.* 04.06.04, 19:15
          W pelni cie popieram, nie dochodzi sie do bogactwa w ciagu 15 lat po
          dziesatkach lat tego syfu. Polacy musza wziasc przyklad z Irlandii-ukrucic
          biurokracje, obnizyc podatki i wyzwolic ludzka incjatywe, a nie czekac (na
          cuda) i nazekac.
          Pozdrawiam
          • Gość: mee... Re: TU POTRZEBA ZDROWEGO ROZSADKU IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:39
            ...TYLKO ...,ZE W IRLANDI NIE BYLO BOLSZEWIKOW U WLADZY...przyspawanych do
            koryta...tylko irlanckie glowy myslace ...
            • Gość: Lidka Czy Polska musi byc zamoznym krajem ?... IP: *.cybernet.ch 04.06.04, 21:12
              Czy Polska musi byc zamoznym krajem ?...

...skoro pieniadze szczescia nie daja...
              • Gość: bum... Re: A moze "wartosci chrzescijanskie" wystarcza??? IP: 129.81.192.* 04.06.04, 22:12
                • Gość: Lidka ...bo dobrobyt to kuszenie Szatana ?! IP: *.cybernet.ch 04.06.04, 22:35
                  tylko nieustanna asceza, pokuta i ucieczka od dobr materialnych !!!

P. S.
                  moja ach-jaka-to-porzadna arcy-katolicka rodzina w Polsce ciagle prosi o pieniadze...

...jak w rozancu - klepie ciagle to samo

...odmawiam, jak tylko moge

...bo wiem, ze to przez kuszenie Szatana...

..."wartosci chrzescijanskie" powinny przeciez wystarczyc ?...
                  • Gość: mee... Re: ...bo dobrobyt to kuszenie Szatana ?! IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 22:43
                    ...z was katolicy jak z kota mysz...katolicy przeciez powiedziono...idzie i
                    zdobywajcie...nie badzcie gnusni...
              • Gość: yelonek Latwo zadawac takie pytania ze Szwajcarii IP: 80.43.181.* 05.06.04, 11:58
                Oczywiscie, samemu mieszkajac w najbogatszym kraju swiata latwo sie zastanawiac
                czy inne kraje musza byc bogate. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Polska musi byc zamoznym krajem. Od tego zalezy wiecej niz tylko dobrobyt jej
                mieszkancow.
                • Gość: Lidka czy dobrobyt da sie wymusic ?!... IP: *.cybernet.ch 07.06.04, 19:45
                  ...czy dobrobyt da sie wymusic ?!...

szczerze w to watpie...

P. S.
                  Bogata "dla wszystkich" Szwajcaria to mit !!!

• Gość: mee... Re: TU POTRZEBA IV RP... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:37
          ...daruj sobie ta propagande bolszewicka...bo reali mowia dokladnie cos
          innego...a co do charmoni to wlasnie ona byla dla takiego jak ty...tzn
          wedka...myslalem ,ze zlapie grubsza rybe...a tu plotka sie trafila...
          • Gość: ws Re: TU POTRZEBA IV RP... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 20:37
            "a co do charmoni to wlasnie ona byla dla takiego jak ty...tzn
            > wedka...myslalem ,ze zlapie grubsza rybe...a tu plotka sie trafila..."

Naprawde?
            To znaczy, ze "polska" i "polacy" to tez tylko przyneta?
            Czy bella wedlug ciebie to gruba ryba, czy tez tylko taka plotka jak ja?

Ta twoja antybolszewicka obsesja troche nudzi.
            Przed wojna w Polsce nie rzadzili bolszewicy a jednak Polska byla tak samo jak
            dzisiaj duzo biedniejsza niz kraje zachodnoeuropejskie.
            Ta przepasc byla nawet moze jeszcze wieksza niz dzisiaj.
            Byc moze w ostatnich 15 latach po raz pierwszy od, bo ja wiem,
            Lubeckiego-Druckiego ten kraj zaczal rzeczywiscie zmniejszac dystans
            cywilizacyjny do Zachodu.

Dla mnie tez to jeszcze za wolno , ja tez wyjechalem na Zachod (jeszcze za
            komuny, gdy bylo naprawde beznadziejnie) ale nie nawoluje rodakow w kraju do
            wziecia sie za robote (bo to nie przystoi i wcale ich nawolywac nie trzeba) ani
            do "likwidacji" bolszewikow (bo to tez nikogo nie wzbogaci).
            • Gość: mee... Re: TU POTRZEBA IV RP... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 21:01
              ...co ty rozumiesz pod pojeciem likwidacja bolezewikow...bo tu sie chyba nie
              zrozumielismy...widze ...,ze na charmonii niezle zagralem...a co do belli...to
              nawet mi nie w glowie lowic ja na wedke...obawiam sie ...,ze znow mnie nie
              zrozumiesz...nie mam zadnej opsesji bolszewickiej...z urbanem pilem vodke...a
              raczej z jego studentka- duzo mi o nim opowiadala...to chyba nie jestem taki
              obsesyjny...tylko rozeznaje ...kto wrog a kto przyjaciel...to takie ludzkie...
        • Gość: erad Re: TU TRZEBA POZBYĆ SIĘ ŻYDÓW IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 04.06.04, 22:07
          To jest jedyna i wystarczająca konieczność. Ostatnio spółka miller-stolcman
          dokanała największej w historii dewastacji kraju.
          • Gość: ws Re: TU TRZEBA POZBYĆ SIĘ TAKICH IDIOTOW IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:09
            jak ty.
          • Gość: pacal Jezuuuu dobrze człowieku że się wyniosłeś z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:48
            Nie potrzeba nam tu takich.
            Najwięcej antysemitów wypowiada swoje chore myśli z domen pochodzących z USA.
            Ciekawe... czyżby jakieś emigracyjne kompleksy?
            W Stanach stanowisz najniższą warstwę społeczną?
    • Gość: gg Nie ma złego co by na dobre.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 18:46
      Teraz można się piąć tylko w górę. Trzeba popuścić pasa, zamiast robić trochę
      pomyśleć i będzie lepiej.
      • Gość: mee... czyli polska od morza do morza... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 18:52
        ...tu trzeba zakasac rekawy i ostro sie wziasc do roboty jak w ogrodzie na
        przedwiosniu- bo nic samo nie przychodzi wiec; powyrywac przede-wszystkim
        chwasty ,zeby nie zagluszaly indywidualnej inicjatywy polakow...jednym
        slowem ...w o l no s c...od recznego sterowania bolszewikow...
        • Gość: bella Jak juz to Polska IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 19:50
          Gość portalu: mee... napisał(a):

> ...tu trzeba zakasac rekawy i ostro sie wziasc do roboty jak w ogrodzie na
          > przedwiosniu- bo nic samo nie przychodzi wiec; powyrywac przede-wszystkim
          > chwasty ,zeby nie zagluszaly indywidualnej inicjatywy polakow...jednym
          > slowem ...w o l no s c...od recznego sterowania bolszewikow...

ale wiesz mee, zeby nie byc "upierdliwa " tak jak to Ty potrafisz ..to moze
          zamiast narzekac ..wbrew credo z pewnego ( hm, jakiego filmu?)) "krytykowac
          kazdy moze, prawda..- a tu trzeba konstruowac, budowac.."

nie pisz tyle i madrze ,
          wroc, zakas rekawy.......
          • Gość: mee... Re: ...i tylko polska... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:55
            ...o , przepraszam ja zarabiam wiecej od prezydenta...oczywiscie magistra nie
            busha...a do polski wroce ja pierwsze pokolenie (usa) z drugim moim
            pokoleniem...czytaj dziecmi...pod jednym prostym warunkiem...jak zlikwidujecie
            u siebie bolszewikow...od od samego ich widoku dostaje torsji...wiec na razie
            nie moge zakasac rekawow w polsce...
            • Gość: bella Re: ...i tylko polska... IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 20:05
              likwidowac bolszewikow bys Pan mogl wrocic?
              pycha przez Pana przemawia
              i smiem twierdzic fobia..

p.s. po co szarzowac zarobkami gdy sie o nie nie pyta , o przepraszam - to
              takie polaczkowe..polskie

i mimo wszystko pozdrwiam za ..interpunkcje , ktora lubie i JA ..))
              • Gość: mee... Re: ...i tylko polska... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 20:50
                ...jestem z siebie dumny ...,ze zarabiam wiecej od magistra ...nie pisalem ile
                zarabiam...to w odpowiedzi na to ,ze jestem bierny...a bolszewikow nie cierpie
                po tacie to mam w genach...co oni z moim tata ci bolszewicy wyprawiali...wiec
                nie madrzyj sie tak bella...bo jestes tak mloda jak mozzarella...ja mee -38 ci
                to mowie...
                • Gość: bella Mozzarella , nie taka mloda IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 04.06.04, 22:58
                  ...punkt widzenia..znasz mozzarelle-musisz znac pizze Margherite, zasilana ow
                  mloda mozzarella..aczkolwiek wynaleziona "juz" w XIXw..
                  ale to tak...
                  a wiesz ..i mimo wszystko to milo wiedziec ze mozna spotkac tu kogos nie tak
                  znowoz za mlodego i nie za starego..
                  jak dla mnie..

(ok, nie dodawaj ze me posty czynia mnie mloda, nie tylko..)
                  • Gość: mee... Re: Mozzarella , nie taka mloda IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 23:19
                    ...bella...ma pieknosci...koketka z ciebie...tak czuje te soki i gorac w pizza
                    m...chlodzona chlodnym czerwonym winem...by pozniej wybuchnac z
                    podwojna...potrujna moca...
                    • Gość: ws mee, ty przeciez ma sz dzieci IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 23:28
                      i, jak zakladam, zone!
                      • Gość: mee... Re: mee, ty przeciez ma sz dzieci IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 23:43
                        ...to co ...to juz pizzcy nie mozna zjesc...i popic ja winem...
    • Gość: KOnkurs Polacy mają żyć z pracy, a nie z własności... IP: 207.248.137.* 04.06.04, 19:06
      kto to powiedział?
    • Gość: POZNANIAK Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.cm-upc.chello.se 04.06.04, 19:32
      Otoz to. Biedne kraje baltyckie doganiaja nas... Wywalczylismy im wolnosc nie
      otrzymalismy za to podziekowania a dzisiaj startujemy do tych samych unijnych
      funduszy! Po co nam ta konkurencja?? Bezsens, malo tego Kwasniewski organizuje
      Turcje w Unii, Michnik Ukraine! Panowie opanujcie sie! Po co nam kolejni
      konkurenci. Zajmijmy sie wlasnymi sprawami, poprawa warunkow zycia a niech brak
      pokory i wdziecznosci ze strony panstw osciennych za wywalczona przez nas dla
      nich demokracje bedzie dla nas wystarczajaca lekcja! Ukraina i Turcja - NOT IN
      EU!!!!!!!!! Co do DLUGONOSYCH to sprawa jest rowniez warta dyskusji! Robia za
      duzo zamieszania, nie tylko w Polsce.
      • Gość: ups A myślałem, że w Poznaniu mądrzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 20:16
        tymczasem żenada czytać wypociny poznaniaka. Gdyby tak myślała UE to też byś
        bracie, jako konkurencja do korytka z dopłatami i funduszami, kopa dostał.
        • Gość: z poznania Re: bo to filozof z Mosiny a nie poznaniak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:12
          faktycznie, pierdoly wypisuje..najbardziej podoba mi sie ten motyw jak to my
          wywalczylismy wolnosc dla Baltow :)) warknelismy na sowietow raz - a oni,
          panie, ogon pod siebie i myk z Wilna , juz ich nie ma.. warknelismy drugi raz -
          no to oni won z Rygi..a potem to juz nie musielismy warczec - brwi wystarczylo
          uniesc - a po sowietach w Tallinie ani sladu..tak bylo, panie , tak bylo..
          • Gość: Jurek.K Re: bo to filozof z Mosiny a nie poznaniak... IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 00:15
            Gość portalu: z poznania napisał(a):
            ... brwi wystarczylo uniesc - a po sowietach w Tallinie ani sladu..tak bylo,
            panie , tak bylo..

no, - trzeba dodac, ze to brwi POZNANIAKA byly, ...bo jakze inaczej (?)
    • Gość: Longislander Pod wzgledem higieny ostatnia IP: *.dsl.invision.com 04.06.04, 19:35
      Myc sie!!! Bo pod wzgledem czystosci Polska stoi w UE najnizej. Zamiast anten
      satelitarnych - instalowac prysznice. Dobrobytu w brudzie i balaganie sie nie
      zbuduje.
      • Gość: Optymista Jest dobrze !!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 19:42
        Po lekturze wiekszosci postow na tym forum dochodze do wniosku ze jednak
        wcale nie jest tak zle i nawet przedostatnie miejsce to scisla europejska
        czolowka !
        • Gość: mee... Re: Jest dobrze !!! IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 19:46
          ...trenig czyni cuda...to juz nie tv bolszewicka...to juz same papugi...
    • Gość: ORMOwiec [...] IP: 192.139.221.* 04.06.04, 20:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Wezwanie [...] IP: 195.166.233.* 04.06.04, 21:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Max I zaraz narodzik ku lepperkowi sie zwróci... IP: *.p / *.pl 04.06.04, 20:19
      ...błagać krawaciarzy aby ster rządów w swoje rączki wzięli bo: "tak dłużej być
      nie może, nie ,nie" On nas do bogactwa doprowadzi, każdemu darmo da po ryju -
      świńskim oczywiście i poprosiłukaszenkę by nas do zbira przyjął. Oj on wódz!!!!
    • Gość: malwa Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 20:59
      zwróćcie uwage na koszt produktów i usług w różnych krajach np. w Polsce i
      Niemczech; już nie przesadzajmy... nie żyje się wspaniale, ale nigdzie nie jest
      idealnie...
    • Gość: Zyd do chinczaka IP: 195.166.233.* 04.06.04, 21:01
      Pewnie, ze tak. Na dodatek wlaczymy jeszcze cyklistow i rozkradniemy reszte
      waszej biedy - sorry - "bogactwa". Przeciez ukradlismy wam Jezusa bo on naszej
      narodowosci i to nie koniec.
      Hej panie chinczak, a moze chinczyk, na twoja i tobie podobnym glupote nie ma
      rady - jestescie nieuleczalnie chorzy. Tylko czekac na wasze zejscie "bogacze".
      Przedstaw sie w domu wariatow - tam twoje miejsce a nie Unii.
      Brak pozdrowien baranie.
      • Gość: Harry Tam psy dupami szczekają IP: *.web.thalamus.se 04.06.04, 21:22
        A podobno Polak taki ynteligentny, uczony i nawiedzony.
        Najpierw zawlali na zaborców, potem na komunę teraz napewno na Unię.
      • Gość: ws Re: do Zyda IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 21:55
        Stary,
        ja mysle, ze chinczak to tylko dla jaj napisal.
        • Gość: repre$ Pamiętaj ws: IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 05.06.04, 00:11
          dowcipów się nie tłumaczy. Albo ktoś trybi, albo nie. Zyd nie trybi.
          • Gość: ws wlasnych nie IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 00:14
            Ale cudze to chyba wolno?
    • Gość: antek Re: Polska przedostatnia w Europie IP: 216.223.64.* 04.06.04, 21:53
      a michnik radosnie swietuje 15 lecie marszu do suwerennosci, demokracji i
      normalnosci - czy normalnosc to bycie przedostatnim w europie? i po kiego
      grzyba te mocarstwowe sny , proby kolonizowania iraku, kupowanie samolotow ,
      grozenie europie, itd jak my sa DZIADY. A dziadow to wszyscy maja
      w ....poszanowaniu.
      kto kurwa znowu ukradl zloty rog?
      • Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:01
        "> a michnik radosnie swietuje 15 lecie marszu do suwerennosci, demokracji i
        > normalnosci - czy normalnosc to bycie przedostatnim w europie?"

A wczesniej to bylo lepiej?
        Skapuj to w koncu, ze w tym 15 leciu dystans do bogatego Zachodu sie jednak
        zmniejszyl(choc oczywiscie nadal jest bardzo duzy).
        W czasie poprzednich 40 lat sie powiekszal.
        To tyle.
        Nikt nikomu nie obiecywal, ze jutro w Polsce bedzie jak w Szwajcarii.
        Kto w to wierzyl, ten sam sobie winien i niech nie szuka kozlow ofiarnych.
        • Gość: bum... Re: A gdzie ta obiecywana kiedys "druga Japonia"? IP: 129.81.192.* 04.06.04, 22:09
    • Gość: mee... Re: CIESZY...,ZE NIE JESTESMY OSTATNI... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 21:57
      ...ale zeby nas ...rumuni lykneli...ja zawsze czulem podstep z tymi rumunami
      zebrzacymi na ulicach miast polskich...i dumnymi polakami dajacymi im
      jalmuzne....a macie biedacy poznajcie co to europa...my tu tygrysy
      europejskie... tak na marginesie z wiazku z ta podla imformacja na temat polski-
      prawie ostatnie miejsce...ciekawe co nam szykuja nasza propagandowa tuba-tv
      publiczna...,zeby nas pocieszyc...
      • Gość: ws Re: CIESZY...,ZE NIE JESTESMY OSTATNI... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:08
        Nie skumalem o ci z tymi Rumunami chodzi.
        Ta statystyka dotyczy tylko panstw czlonkowskich UE.
        Rumunia jest oczywiscie biedniejsza niz Polska.
        Podobnie zreszta jak: Bulgaria, Serbia, Moldawia, Macedonia, Albania, Chorwacja,
        Ukraina, Bialorus, Rosja.
        To wszystko kraje europejskie, tyle, ze nie w EU.
        Polska oczywiscie nie jest przedostatnia w Europie a w Unii Europejskiej.
        • Gość: mee... Re: CIESZY...,ZE NIE JESTESMY OSTATNI... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 22:20
          ...ja w mym texcie chcialem tylko podkreslic...,ze nie tak dawno konkurowalismy
          z czechami, wegrami...a dzisiaj zaczelismy konkurowac z rumunia...trzeba tam
          wyslac kwacha...,zeby sie upomnial o czlonkostwo rumunow w unii...
    • Gość: ERAD Polska przedostatnia w Europie skutkiem ŻYDOZABORU IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 04.06.04, 21:58
      Jest to rachunek za żydowski giszeft i za ich pasożytnicto na nas. Dosyć
      żydowskiego zaboru.
      • Gość: pacal jak już to geszeft a nie giszeft kmiotku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:56
        Słówko pochodzi od niemieckiego Geschäft - interes.
        A tak w ogóle to cieszę się że nie mieszkasz w Polsce Żydożerco.
      • Gość: aci Re: Polska przedostatnia w Europie skutkiem ŻYDOZ IP: 195.68.129.* 05.06.04, 06:00
        A o masonach, dziennikarzach i cyklistach zapomniales?
    • Gość: Janek Dajmu jeszcze trochę porządzić KOMUCHOM!!!! IP: *.com.pl / 80.51.246.* 04.06.04, 22:01
      • Gość: MaciekS E tam. Oddajmy sie lepperszczyznie. IP: *.mad.east.verizon.net 05.06.04, 04:36
        Ja nie chce komuny, ale bronowania przejsc dal pieszych w ramach modernizacji
        rolnictwa ;) Ziemniaki "asfaltowki" i mleko od "rodzinnej" mucki to jest symbol
        przyszlosci zdrowego rolnictwa. A tak ku.wa poza tym, to wszyscy obywatele
        powinni podpisac kontrakty z rolnikami na zboze i swinine i placic za nie z gory
        zanim dostana. Wszystkie pociagi ze obcym zbozem powinno sie wykoleic i
        podpalic. Niech wiedza ze Polska jest silna i nie da sobie "psuc gospodarki".

A jak sie komu nie podoba to mu kombajnem czaszke skosic;)
    • Gość: justykob Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.chello.pl 04.06.04, 22:07
      TY żałosny dupku.Brak cenzury ma jednak swoje złe strony skoro takich kretynów
      mozna publikować. Szkoda słów i komentarza też.I pomysleć, że sa tacy którzy
      mówia iz jedtesmy tolerancyjnym krajem.Ręde opadaja. A może półgłówku wszystko
      przez Marsjan? Albo przez Abiorygenó/ Smutny ten kraj z takimi obywatelami.
      IOdź sie pomodlic do Radia Maryja o wiecej rozumu. Płakać sie chce, naprawdę.
      Takiej ciemnoty jak w tym kraju nie ma nigdzie, a cos o tym wiem, bo jeżdżę po
      całym swiecie. Spadaj na drzewo półgłóku, i lec głosowac na Leppera. Albo, nie
      sorry, tobie chyba po drodze bardziej do LPR. NO to hop! Górą Giertych, niestey
      dupków nie sieja, sami sie rodzą.
    • Gość: Piotr z Daleka UE to nie Europa IP: 142.52.81.* 04.06.04, 22:16
      Przypominam Europejsom z GW, ze Europa nie zaczyna sie i konczy i tym smiesznym
      biurokratycznym tworze p.t.Unia Europejska. Byc moze Polska jest i biedna w tym
      towarzystwie ale na kontynencie europejskim sa biedniejsze.
      • Gość: Andy a polska to europa????? hue hue hue IP: *.flatrate.net.au 04.06.04, 22:40
        eh biedny narodzie !!!!!!!!!!!
        • Gość: ws Re: a polska to europa????? hue hue hue IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:48
          eh ty biedny gnojku!!!!!!!!!!
        • Gość: Ney Re: a polska to europa????? hue hue hue IP: 212.191.169.* 04.06.04, 23:10
          I są na świecie takie wszy co piszą po polsku?
        • Gość: Proud to be a Pole Chyba ci kangur na glowe naskoczyl IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 05.06.04, 01:29
          albo zapomniales ze tam sie jezdzi po lewej stronie.
      • Gość: Jurek.K Re: UE to nie Europa - do Piotra IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.04, 00:26
        Gość portalu: Piotr z Daleka napisał(a):
        Przypominam Europejsom z GW, ze Europa nie zaczyna sie i konczy i tym smiesznym
        biurokratycznym tworze p.t.Unia Europejska...

No to ja ci, Piotrze wypelniony wiedza, przypominam, ze geograficznie rzecz
        biorac - nie ma czegos takiego jak kontynent europejski. Warto sie troche
        pouczyc zanim zacznie sie kogos poprawiac, a szegolnie: "przypominac"
        • Gość: Piotr z Daleka Re: UE to nie Europa - do Jurka IP: 142.52.81.* 05.06.04, 00:36
          Europa to wspolnota historyczno-cywilizacyjna, w znacnej mierze oparta na judeo-
          chrzescijanskich wartosciach. Zartem bylo twierdzenie, ze Polska weszla do
          Europy 1 maja 2004. Polska byla w Europie od stuleci nierzadko nadajac w niej
          ton.

Czy Szwajcaria, Norwegia i Bulgaria nie sa w Europie? czy gdy do UE pewnego
          dnia wstapi Izrael to nagle sie w tej Europie znajdzie?

Pomysl tez chlopie zamiast minie pouczac na forum
    • Gość: Kaka Ale to my rozwalilismy komunizm! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 22:23
      Jak oni nasz traktuja - to my przeciez rozwalilismy komunizm, polski szlachcic
      z szabelka gonil niemca i turka - a teraz mimo naszych zaslug wszyscy nas
      olewaja :))
      • Gość: mee... Re: ...ale pozniej bylo wzmacniane lewej nogi... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.06.04, 22:32
        ...przez lewa noge...bo czyz prawa noga moze wzmacniac lewa noge...
      • Gość: patriota Re: a czego my q..nie rozwalilismy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 23:15
        fakt, tatry jeszcze stoja..
        • Gość: mee... ...nawet PKP...ostaly nam sie jeno banki... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.06.04, 00:01
          ...ale one to juz nie nasze...
          • Gość: janek stalismy na skraju przepasci IP: *.nsw.bigpond.net.au 05.06.04, 03:13
            i wykonalismy krok w przod.
            Dla pocieszenia, skoro nie moze byc gorzej, bedzie lepiej.
            • Gość: mee... a dzisiaj dochodzimy do dna... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.06.04, 07:58
              ...
    • Gość: martar Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.net460.lv.sprint-hsd.net 04.06.04, 22:25
      od lat mieszkam za granica i za kazdym razem kiedy jade do polski i widze jaka
      jest mentalnosc rodakow, to dziwie sie, ze wogole to wszystko jeszcze jakos
      trzyma sie kupy - mozna wejsc do unii, ale jak sie ma mentalnosc rodem
      z "Misia" lub "Alternatywy 4" to nie ma co sie dziwic, ze jestesmy na szarym
      koncu
      • Gość: Jan Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:29
        Jestes tak samokrytyczny,ze wzbudasz wspolczucie...
      • Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:30
        "> od lat mieszkam za granica i za kazdym razem kiedy jade do polski i widze jaka
        >
        > jest mentalnosc rodakow, to dziwie sie, ze wogole to wszystko jeszcze jakos
        > trzyma sie kupy - mozna wejsc do unii, ale jak sie ma mentalnosc rodem
        > z "Misia" lub "Alternatywy 4" to nie ma co sie dziwic, ze jestesmy na szarym
        > koncu
        "

Tez mieszkam od dawna na Zachodzie i mam podobne odczucia.
        • Gość: ws Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 22:38
          Ta mentalnosc to wieksza przeszkoda w drodze do zamoznosci niz kiepska
          infrastruktura.
          To pierwsze trudniej polepszyc niz to drugie.
          Ale ja nie trace nadziei i licze ze moi rodacy troche sie od Zachodu naucza.
          Ta nauka jest wazniejsza od kasy, ktorej Polska oczekuje od UE.
      • Gość: Mania Re: Polska przedostatnia w Europie IP: *.swipnet.se 05.06.04, 10:22
        Ito byla najlepsza puenta tej zalosnej ,agresywnej dyskusji.POlak musi zmienic
        swojnienawistno-msciwy ,zawistny och nazekajacy charakter.Przebaczenie jest
        sztuka i oczyszeniem /to do ciebie biedaku od komunistow/.MIeszkam zagranica
        wiele lat. Czesto w metrze i na ulicach slychac mowe polska ta najczystsza
        k...,h.., p........Zenujace , napawa mnie wielkim smutkiem.Bo to dot. zarowno
        mezczyzn jak i kobiet. POwtarzam za jednym z uczestn. dyskusjii - myjcie sie ,
        bo naprawde pachniecie nie pieknie rodacy. Siedzicie w kosciele trzepoczecie
        flaga chrzescianstwa a milosci do blizniego brak. Komunisci moze nie sa
        perfekt ale ci nastepni nie beda inni . Wszystko zalezy od nas samych.
        POzdrawiam wszystkich rodakow.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka