Dodaj do ulubionych

Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życiu ...

IP: *.pt.FH-Koeln.DE 13.12.02, 18:23
Niewiele zmieni... bedziemy obywatelami uni, lae trzeciej
kategorii. W Polsce jeszcze bardziej rozrosnie sie biurokracja
bo wiecej beda mieli do rozkradzenia... Do "rozdysponowania"
dodatkowych srodkow zatrudni sie tysiace nowych urzednikow.
Nabor bedzie przeprowadzony wsrod "kompetentnych i doskonale do
tego przygotowanych" czlonkow rodzin partii rzadzacych. Ile by
im nie dac tyle przejedza za pomoca swojej bandy urzednikow-
nierobow. Dzieki takiemu podejsciu do rzadzenia kolejnych ekip
rzadzacych, z ktorych obecna jest najblizsza perfekcji, polski
budzet to swoisty worek mocno rozpruty...
Ale bez uni byloby jeszcze gorzej. Taki kraj jak Plska nie moze
sobie pozwolic na izolacje. Problem lezy w jakosci naszej klasy
politycznej i samej silnie zbiurokratyzowanej unii (w ktorej nie
bedziemy mieli zbyt duzo do powiedzenia)...

Obserwuj wątek
    • Gość: B50012 Ja bede obywatelem 1 kategorii IP: 209.167.118.* 13.12.02, 18:33
      A ty bedziesz III na swoje wlasne zyczenie, bo sam sie tam
      ustawiasz, koles.
      • heimer Re: Ja bede obywatelem 1 kategorii 13.12.02, 18:44
        Gość portalu: B50012 napisał(a):

> A ty bedziesz III na swoje wlasne zyczenie, bo sam sie
        > tam ustawiasz, koles.

Dokladnie.
        Kazdy bedzie takiej kategorii jak sam bedzie chcial.
        Nie wyksztalcony w Polsce i bez UE jest 2 kat.
      • Gość: rav Re: Ja bede obywatelem 1 kategorii IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 11:02
        Teraz już wszystko zależy od nas samych, albo możemy wszystko
        sperdo.......lić 1 maja 2003, albo rzeczywiście zacznie się
        nowa era. Myślę, że każdy proeuropejski Polak w swoim drobnym
        zakresie powinien uświadamiać tych, którzy z powodu braku
        wiedzy lub obojętności są przeciw lub wszystko im jedno.
        • Gość: Ktos Re: Ja bede obywatelem 1 kategorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 08:00
          a ja w ogole nie bede obywatelem Unii, bo chce stad wypierdalac
          • Gość: dorota Re: Ja bede obywatelem 1 kategorii IP: *.csk.pl 22.04.03, 22:37
            ja mam gdzies te kategorie nie dam sie sklasyfikowac,jestem jka
            jestem i juz
    • Gość: piotrek A CO Z NASZA SLUZBA ZDROWIA (JUZ W UNII) ???? IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.02, 18:49
      Starzy powinni wymrzec.
      • heimer Re: A CO Z NASZA SLUZBA ZDROWIA (JUZ W UNII) ???? 13.12.02, 18:50
        Gość portalu: piotrek napisał(a):

> Starzy powinni wymrzec.

A czemu ich tak nie lubisz?
      • Gość: hans frank Re: A CO Z NASZA SLUZBA ZDROWIA (JUZ W UNII) ???? IP: *.acn.pl 15.05.03, 14:26
        A młodych trzeba zagazować !!!!
    • Gość: peter Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: proxy / 194.88.103.* 13.12.02, 18:58
      To spojrz na negocjacje cze sie nie przejmuja polskim lodolamaczem. Wchodzac
      nasz ciezar gatunkowy wzrosnie(ilsoc glosow w gremiach a nie tylko wielkosc
      kraju), wtedy dopiero bedzie sie negocjowalo a za nami caly sznur pomniejszych
      krajow wpatrzonych w nas jak w ojcow opatrznosciowych. Wtedy dopiero wzrosnie
      samoocena Polakow nawet bez sukcesow w pilce noznej. Tylko zeby to nie uderzylo
      do glowy bo otrzezwienie moze byc bolesne.
      Widze czlonkowstwo w rozowych barwach i jestem w stanie nawet zagwarantowac ze
      poprawe odczuja prawie wszyscy w ciagu paru miesiecy od wejscia.
      • Gość: JWZ Pewniak IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 09:07
        Gość portalu: peter napisał(a):

> Widze czlonkowstwo w rozowych barwach i jestem w stanie nawet zagwarantowac
        ze
        > poprawe odczuja prawie wszyscy w ciagu paru miesiecy od wejscia.

A jakie gwarancje dajesz? Jak odpowiednie, to i frekwencja zapewniona, i wynik.
        A co najważniejsze wszyscy będą szczęśliwi. Bo widzisz, problem polega na tym,
        że ludziom nie przedstawiono żadnych gwarancji. Pardon, jest jedna, że musimy
        zapłacić składki członkowskie, tak jak to stoi w traktacie akcesyjnym.
        Pozdrowienia.
        I nie zapomnij kupić sobie zawczasu różowe okulary.
    • Gość: peter DUZO SIE ZMIENI IP: proxy / 194.88.103.* 13.12.02, 19:00
      To spojrz na negocjacje cze sie nie przejmuja polskim lodolamaczem. Wchodzac
      nasz ciezar gatunkowy wzrosnie(ilsoc glosow w gremiach a nie tylko wielkosc
      kraju), wtedy dopiero bedzie sie negocjowalo a za nami caly sznur pomniejszych
      krajow wpatrzonych w nas jak w ojcow opatrznosciowych. Wtedy dopiero wzrosnie
      samoocena Polakow nawet bez sukcesow w pilce noznej. Tylko zeby to nie uderzylo
      do glowy bo otrzezwienie moze byc bolesne.
      Widze czlonkowstwo w rozowych barwach i jestem w stanie nawet zagwarantowac ze
      poprawe odczuja prawie wszyscy w ciagu paru miesiecy od wejscia.
      • Gość: PABLO Re: DUZO SIE ZMIENI IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 21:32
        Trzymam Cię za słowo Peter, ja jestem w stanie zagwarantowac że znakomita
        większość odczuje znaczące pogorszenie poziomu życia. Znakoimicie rozwinie sie
        miejscowa unijna biurokracja oraz rozmaci cwaniacy kręcący się przy publicznych
        pieniądzach. Stawiam dolary przeciwko orzechom.
        • alfalfa Re: a najgorzej że 13.12.02, 21:48
          może części Polaków sie polepszy. to nie w porzadku. niektórzy może nawet
          wyjadą zagranicę do pracy!!! skandal, nie Pablo? ale jest nadzieja - będzie
          nadal można ponarzekać i psioczyć bo zawsze będą tacy co nic i nigdy nie
          skorzystają.
          • Gość: PABLO Re: a najgorzej że IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 01:51
            alfalfa napisał:

> może części Polaków sie polepszy. to nie w porzadku. niektórzy może nawet
            > wyjadą zagranicę do pracy!!! skandal, nie Pablo? ale jest nadzieja - będzie
            > nadal można ponarzekać i psioczyć bo zawsze będą tacy co nic i nigdy nie
            > skorzystają.
            Polepszy sie biurokracji i koniec kropka. Wszyscy inni będą na to zapierdalać
            przy dwa razy takich cenach i dwa razy takich podatkach. Ot i cała unia!
            • alfalfa Re: a najgorzej że 14.12.02, 02:07
              Zależy jak dla kogo ten "koniec i kropka", zobaczmy za dwadzieścia lat.
              Nieciekawa perspektywa? Nie chcesz korzystać (działasz gospodarczo czy najemnym
              pracownikiem jesteś?) to nie, nikt na szczęście nikogo do niczego nie zmusza.
              Wybieraj! Korzystaj lub nie - Twoja decyzja i nie opowiadaj, że jakaś unia czy
              rząd ma cos załatwić albo ułatwić. Bezrobocie wzrośnie? BO JEST ZA MAŁE!!!
              Górnicy, hutnicy, kolejarze i cała reszta żyjąca na koszt podatników niech
              szuka innej pracy i zawodów albo na bezrobocie, migiem! Jak na nich podatków
              płacić nie będę! Ceny wzosną? Zobaczymy. Jakoś dziwnie spokojny jestem o tę
              kwestię. Może wreszcie sądy i prawo zaczną działać jak należy. Potrzebujemy
              unijnych standardów państwa a nie tego ciągłego opowiadania, że "po co nam unia
              my sami potrafimy", faktycznie, potrafimy - leppera wychodować w przygłupim
              społeczęństwie!
              • Gość: rdr Re: a najgorzej że IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.02, 14:39
                Ty sie chyba wczoraj urodziles

Ja nie chce pomocy od Panstwa, ja chce, zeby Panstwo przestalo przeszkadzac.

Z roku na rok, coraz trudniej np. rozpoczac dzialalnosc gospodarcza.
                Trzeba placic zbujeckie podatki (taki ZUS) i poswiecac coraz wiecej czasu na
                biurokracje. Rownoczesnie uzednicy maja coraz wieksze uprawnienia, zmiany ida w
                kierunku panstwa policyjnego.

Po 1 maja 2004, rozpoczynajac dzialalnosc, trzeba bedzie nie tylko walczyc z
                ignoranjca uzednikow rodzimego chowu ale dodatkowo z dobrze zorganizowana
                konkurekcja unijna, ktora miala czas na rozwoj w czasie gdy np. Kuron polewal
                swoja zupke (za pieniadze podatnikow), czy Lepper blokowal drogi. Miller
                uzdrowienie gospodarki widzi w podnoszeniu podatkow i utrudnianiu zycia
                kolejnymi przepisami.

Jak sady maja lepiej pracowac? Co to spowoduje? Marsjanie?
                Zeby konkurowac z Unia trzeba teraz zmieniac prawo (zmieniac trzeba bylo
                wczesniej).
                Kto wysle gornikow, hutnikow, kolejarzy na bezrobocie? Miller? Miller dostal
                ekstra kase do budzetu, bedzie z czego dac kolejna kielbase wyborcza. A potem
                niech sie wali.
                Symptomatyczne, ze jedynie gronikow, hutnikow i kolejarzy widzisz, jako
                budzetobiorcow. Cala masa rozrastajacej sie biurokracji jest poza Twoim
                widzeniem (moze Ty jakas biurwa jestes?).
                A ze podatki na bezrobotnych placic bedziemy to pewnik. I to jeszcze wieksze, o
                to Miller sie zatroszczy.
                Ja chyba tez jedyne wyjscie widze w emigracji. Ale od tego w Polsce lepiej nie
                bedzie, jak wszyscy zaczna z niej s...dalac.

Unia daje mozliwosc konkurowania na duzym rynku (i to jest bezapelacyjnie
                najwiekszy plus UE).

A telewizyjno/gazetowa propaganda daje skrzywiony obraz, ktory ma trafic
                wlasnie do gornikow/hutnikow/kolejarzy: "Wybierz UE, zamknij oczka, poloz sie
                do gory brzuchem, a kiedy oczeta otworzysz po 1 maja 2004 roku bedzie jak w
                bajce".
                To jast najwiekszy populizm z jakim mozna sie spotkac.
              • Gość: PABLO Re: a najgorzej że IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 00:45
                alfalfa napisał:

> Zależy jak dla kogo ten "koniec i kropka", zobaczmy za dwadzieścia lat.
                > Nieciekawa perspektywa? Nie chcesz korzystać (działasz gospodarczo czy
                najemnym
                >
                > pracownikiem jesteś?) to nie, nikt na szczęście nikogo do niczego nie zmusza.
                > Wybieraj! Korzystaj lub nie - Twoja decyzja i nie opowiadaj, że jakaś unia
                czy
                > rząd ma cos załatwić albo ułatwić. Bezrobocie wzrośnie? BO JEST ZA MAŁE!!!
                > Górnicy, hutnicy, kolejarze i cała reszta żyjąca na koszt podatników niech
                > szuka innej pracy i zawodów albo na bezrobocie, migiem! Jak na nich podatków
                > płacić nie będę! Ceny wzosną? Zobaczymy. Jakoś dziwnie spokojny jestem o tę
                > kwestię. Może wreszcie sądy i prawo zaczną działać jak należy. Potrzebujemy
                > unijnych standardów państwa a nie tego ciągłego opowiadania, że "po co nam
                unia
                >
                > my sami potrafimy", faktycznie, potrafimy - leppera wychodować w przygłupim
                > społeczęństwie!
                Ty to masz pomysły. Na bezrobocie! Fajowo. W unii będziemy w 100% bezrobotni
                czy tylko w 90%. Ja tam nie lubie pracowac. To bedę juz glosował na TAK jesli
                mi obiecasz że na 100% strace prace.
              • dziejas Re: a najgorzej że 18.02.03, 19:43
                w przyglupim spoleczenstwie... do ktorego rowniez ty sie zaliczasz. uogolniasz
                i sam wpadasz we wlasne "sidla"... a na bezrobotnych bedziesz placil. w unii
                bezrobocie wyplacane jest do czasu, az znajdziesz prace.
                pozdrawiam
                dziejas
            • Gość: kasia do Pabla IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.02, 13:25

> przy dwa razy takich cenach i dwa razy takich podatkach. Ot i
              cała unia!

2 razy takich podatkach? Chyba cos Ci sie pokickalo
              • Gość: , Kasia. i inne debilizmy. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 22.04.03, 22:53
                za jednym zamachem odpowiem na dwa posty:

Kasi i ten powyzej alfyalfy czy jakos tak.

Wiec droga Kasiu, ja wiem ze ty jestes bardzo madra osoba, ale zwroc uwage, ze
                to nie chodzi o podatki, ktore TY placisz, ale o podatki ktore bedzie placic
                PABLO.

Jest taka drobna roznica. Nie wiem czy zauwazylas, ze mieszkasz w Niemczech.
                Jak Polska wstapi do unii to sytuacja budzetu Polski bedzie tak katastrofalna,
                ze trzeba bedzie podniesc podatki. Kolodko juz probuje i wlasnie spoleczenstwo
                pokazuje mu wala.

Bo Unia to jest takie cos, gdzie podatki placi sie nadal rzadowi kraju w ktorym
                sie mieszka. Tylko ze te wplywy podatkowe Polski po wejsciu do Unii troszke sie
                skurcza. I na tym polega problem, ze ty to widzisz wspak.

A alfaalfa napisala taka fajna rzecz: "Bezrobocie wzrośnie? BO JEST ZA MAŁE!!!"

I to dowodzi jakim alfa jest debilem,
                Bo w USA na trzy osoby pracujace jedna jest bez zatrudnienia, w Unii na dwie
                pracujace jedna jest bez zatrudnienia a w Polsce... no zgadnij maly geniuszu,
                w Polsce jest jeden na jeden.

• Gość: Giaurzyca Re: DUZO SIE ZMIENI IP: *.164-4-62.powered-by.skynet.be 14.12.02, 11:49
          Gość portalu: PABLO napisał(a):

> Trzymam Cię za słowo Peter, ja jestem w stanie zagwarantowac
          że znakomita
          > większość odczuje znaczące pogorszenie poziomu życia.
          Znakoimicie rozwinie sie
          > miejscowa unijna biurokracja oraz rozmaci cwaniacy kręcący się
          przy publicznych
          >
          > pieniądzach. Stawiam dolary przeciwko orzechom.

Masz racje, Polska straci na wejsciu do unii. Bo wreszcie
          skonczy sie kombinowanie. To nie bedzie proste, bo przeciez
          kombinujemy od kilkuset lat, ale moze sie uda? Albo
          przekwalifikujemy sie na nauczycieli kombinowania w Unii, to
          przeciez wspaniala "niche" na rynku, do zapelnienia!
          Rydzyk pojdzie z torbami, bo jego zwolennicy pojada do Hiszpanii
          a moze do Irlandii, ktora jest bardziej papieska od samego
          papierza.
          Unia sporo skorzysta (moze to zawazylo?). Pomyslcie, ile zarobia
          handlowcy na wodce sprzedanej Polakom! Polskie sklepy monopolowe
          splajtuja.
          Smiac mi sie chce, widzac owczy ped do instytucji unijnych w
          ramach tzw. Expression of interest ogloszonego na lamach Europy:
          potrzebuja 500 (sic!) pracownikow na okres akcesji, warunkiem
          jest UWAGA! nie obywatelstwo kraju akcesji lecz znajomosc
          jednego z jezykow KA + jeden jezyk EU (czyli o prace moga sie
          ubiegac obywatele 15+10=25 krajow), ilosc miejsc bedzie
          okreslona proporcjonalnie do liczby krajow. Przedwczoraj bylo
          zarejestrowanych ponad 11 tys. osob z dyplomami i ponad 5 tys.
          kandydatow na personel pomocniczy (sekretarki, itp.). A
          najbardziej podoba mi sie to, ze tu nie bedzie kumoterstwa!
          Ludzie, zejdzcie na ziemie!
      • Gość: Jan z Kilonii Unia wielu złudzeń IP: *.ipt.aol.com 19.05.03, 11:47
        Coś mi się zdaje, że tzw. "przeciętny Kowalski" odczuje przede wszystkim zmianę
        cen. To również moje unijne doświadczenie - nieco większe dopłaty dla rolników
        do mleka wprowadzone w zeszłym roku oznaczały automatyczną zwyżkę cen na
        produkty nabiałowe w sklepach. Słynne było wprowadzenie wyższych ceł na
        importowane spoza Unii banany. W Niemczech miało to miejsce dopiero ok. 1995
        roku - obecnie są droższe niż w Szwajcarii. Dziennikarze z poważnych bardzo
        gazet ( np. FAZ ) zwracają uwagę na zbyt niskie ceny energii w krajach na
        wschód od Odry - te zapewne również wzrosną. Unia zmienia się - Polska w
        strukturach unijnych nie będzie miała już prawa na zablokowanie ogólnej
        decyzji. Czy ktoś będzie miał ochotę na obronę polskiego rolnictwa ? Wątpię.

> To spojrz na negocjacje cze sie nie przejmuja polskim lodolamaczem. Wchodzac
        > nasz ciezar gatunkowy wzrosnie(ilsoc glosow w gremiach a nie tylko wielkosc
        > kraju), wtedy dopiero bedzie sie negocjowalo a za nami caly sznur
        pomniejszych
        > krajow wpatrzonych w nas jak w ojcow opatrznosciowych. Wtedy dopiero wzrosnie
        > samoocena Polakow nawet bez sukcesow w pilce noznej. Tylko zeby to nie
        uderzylo
        >
        > do glowy bo otrzezwienie moze byc bolesne.
        > Widze czlonkowstwo w rozowych barwach i jestem w stanie nawet zagwarantowac
        ze
        > poprawe odczuja prawie wszyscy w ciagu paru miesiecy od wejscia.
    • Gość: Marek J. Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.cps.pl 13.12.02, 19:09
      Kiedy wyleczymy się z mitu o socjalistycznym dobrobycie? Przed chwilą
      zobaczyliśmy jaka jest różnica między pieniędzmi w planach a prawdziwymi. Co
      znaczą pieniądze zapisane w "Agendzie berlińskiej" a jakie są pieniądze
      prawdziwe. Naiwni marksiści malują futurologiczne wizje, które weryfikuje
      szybko rzeczywistość. Wiecie o ile Niemcy pomylili się w swoich wpływach
      budżetowych? O ponad 25.000.000.000 Euro! Ale oni wszyscy na tych planach
      budują projekcję rzeczywistości. A ona potem paskudnie skrzeczy. Któż nie
      pragnie zajmować się wizjami? Tylko ta cholerna rzeczywistość tak przeszkadza!
      • Gość: iwa Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.mzes.uni-mannheim.de 13.12.02, 19:15
        A mi jest wszystko jedno. Studiuje w Niemczech i poki co
        moge pracowac legalnie. Za rok wychodze za maz za Niemca
        wiec bede mogla dalej legalnie pracowac.
        Jest mi naprawde wszystko jedno. I tak jestem lepiej
        wyksztalcona niz masa Polakow, ktorzy beda sie starali o
        prace w UE (o ile ja dostana).
        • Gość: Michal Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.indy.rr.com 13.12.02, 21:16
          Gość portalu: iwa napisał(a):

> A mi jest wszystko jedno. Studiuje w Niemczech i poki co
          > moge pracowac legalnie. Za rok wychodze za maz za Niemca
          > wiec bede mogla dalej legalnie pracowac.
          > Jest mi naprawde wszystko jedno. I tak jestem lepiej
          > wyksztalcona niz masa Polakow, ktorzy beda sie starali o
          > prace w UE (o ile ja dostana).

I z powodu wychodzenia za maz za Niemca zaczynasz juz odczuwac
          pogarde do Polakow? Mnie sie wydaje, ze do tego, aby wyjsc za
          Niemca to nie wyksztalcenie jest potrzebne, ale inne atuty.

Z innej beczki: tytul tego watku "co ... zmieni w życi" jest
          interesujacy, tylko "rzyć" pisze sie przez "rz" :-)

• Gość: iwa Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.mzes.uni-mannheim.de 13.12.02, 21:20
            Nie odczuwam z tego powodu pogardy, tylko mi jest
            wlasciwie wszystko jedno. Ale zastanawiam sie, czy nie
            pojechac do PL na czas referendum i zaglosowac na tak.
            • Gość: iwa Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.mzes.uni-mannheim.de 13.12.02, 21:24
              A wszystko jedno, dlatego ze ja juz to wlasciwie mam;)) A
              mam bom ciezko pracowala i uczyla sie pilnie, stresy
              przezywala i nie jedna trudnosc pokonala.
              • Gość: ww Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: 62.233.204.* 14.12.02, 01:18
                Gość portalu: iwa napisał(a):

> A wszystko jedno, dlatego ze ja juz to wlasciwie mam;)) A
                > mam bom ciezko pracowala i uczyla sie pilnie, stresy
                > przezywala i nie jedna trudnosc pokonala.

No i chwali Ci się to. Tylko na przyszłość bardziej uważaj na sposób, w jaki
                formułujesz swoje myśli, żeby inni nie odnosili wrażenia, że patrzysz na nich z
                góry. Zwłaszcza, że wyjazd do Niemiec czy Francji wcale nie musi być szczytem
                marzeń. Można mieszkać i pracować w kraju, ożenić się z obywatelką Białorusi -
                i uważać się za człowieka sukcesu, który jest zadowolony ze swojego życia,
                pracy, zarobków i wcale nie chce szukać zajęcia w Unii Europejskiej. To akurat
                mój przypadek.
                A jeśli chodzi o referendum, pewnie że warto, żebyś przyjechała i zagłosowała
                na tak. Na wszelki wypadek. Prawie na pewno wygramy to referendum, ale
                strzeżonego pan Bóg strzeże.
                Ja również będę głosować na "tak" - choć mnie też, gdybym myślał tak jak Ty,
                powinno być wszystko jedno. Z Unią czy bez Unii - ja osobiście sobie poradzę. Z
                całej tej Europy używam tylko gór zimą (Alpy czy Dolomity są lepsze od naszego
                Szczyrku). Ale tak poza tym Europa Zachodnia wydaje mi się nudna jak flaki z
                olejem i w ogóle nie chce mi się tam jeździć. Wolę Europę wschodnią, Bałkany -
                albo jeszcze egzotyczniejsze regiony. Jednak wiem, że z punktu widzenia losów
                kraju i narodu ważne jest, żeby Polska była pełnoprawnym członkiem społeczności
                europejskiej. Więc jednak nie jest mi wszystko jedno.
              • Gość: , fajna jestes Iwa. Szczescia zycze. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 16.03.03, 06:24
                "A mam bom ciezko pracowala" - to nie jest konstrukcja zdaniowa z jezyka
                polskiego.

"uczyla sie pilnie, stresy przezywala i nie jedna trudnosc pokonala."
                - tak samo, gramatyka!!!! ;-))))

"A mi jest wszystko jedno" - "A mi" - nie ma takiej konstrukcji zdaniowej
                w jezyku polskim.

"I tak jestem lepiej wyksztalcona niz masa Polakow"
                - obawiam sie, ze sie mylisz.

Najwazniejsze jednak, ze masz dobre poczucie wlasnej wartosci, czego Polakom
                brak, i jestes szczesliwa, mam nadzieje...
                Natomiast nie namawiaj ludzi do jakiegokolwiek glosowania.
                Niech sobie sami zaglosuja.
                I tak jest juz nadmiar propagandy.

Pa.
          • Gość: , życie a rzyć IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 16.03.03, 06:27
            No wszystko fajnie, tylko to dwa rozne slowa.

Panie Michale!!!

Sa panie co mysla przez rzyć.
            I to jest fakt.
            Tylko co to ma do Unii?!

He he eh.

• Gość: Marta Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.105-200-80.adsl.skynet.be 13.12.02, 23:22
          Za Niemca to juz Wanda nie chciala, wiec nie masz sie czym chwalic... Polskie
          kobiety to na razie najlepiej sprzedajacy sie towar - tez nie masz sie czym
          chwalic. A jak wydajesz sie zeby poprawic swoja pozycje spoleczna to nie
          przesadzaj z wyksztalceniem. Polskiego akcentu sie nie wyzbedziesz zebys sie
          skichala drutem kolczastym i z rodowita Niemka o tych samych **parametrach**
          tez szans nie masz.
          A Twoj Niemiec to moze Turek, bo to tez sa Niemcy.

Zalosna jestes i prymitywna
          • Gość: pitor Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.coh.org 14.12.02, 00:51
            Gość portalu: Marta napisał(a):

> Za Niemca to juz Wanda nie chciala, wiec nie masz sie czym
            chwalic... Polskie
            > kobiety to na razie najlepiej sprzedajacy sie towar - tez nie
            masz sie czym
            > chwalic. A jak wydajesz sie zeby poprawic swoja pozycje
            spoleczna to nie
            > przesadzaj z wyksztalceniem. Polskiego akcentu sie nie
            wyzbedziesz zebys sie
            > skichala drutem kolczastym i z rodowita Niemka o tych samych
            **parametrach**
            > tez szans nie masz.
            > A Twoj Niemiec to moze Turek, bo to tez sa Niemcy.
            >
            > Zalosna jestes i prymitywna

Bylo sie uczyc to by moze cos z ciebie bylo. A tak tylko
            zazdrosc zjada co?
            • Gość: Marta Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.170-136-217.adsl.skynet.be 14.12.02, 22:49
              Gość portalu: pitor napisał(a):

> Bylo sie uczyc to by moze cos z ciebie bylo. A tak tylko
              > zazdrosc zjada co?

Och, Pitor, Pitor, pitolicie towozysu i co wy tom wicie o kstalcyniu? Jo tom
              wole innych niz Nimcow...

• Gość: Zbyszek Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 23:36
              A co będzie z pieskami? Czy właściciele będą po nich sprzątać czy nadal
              będziemy spacerować po zasranych parkach czy osiedlowych alejkach ?
      • Gość: Janek Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.02, 19:23
        Kolego,musisz rozroznic dwie rzeczywistosci w Niemczech.
        Pierwsza to prywata:firmy i kapital i prywatna wlasnosc.A ten placz w Niemczech, to chodzi o wydatki panstwa,czyli publiczne.Prywata w RFN jest dalej najsilniejsza na swiecie (wyglad kraju - patrz)
      • Gość: peter Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: proxy / 194.88.103.* 13.12.02, 19:29
        Powtarzam za Heglem "Jezeli teoria nie zgadza sie z praktyka to tym gorzej dla
        praktyki"
        No ale zeby to zrozumiec to trzeba troche postudiowac filozofi. I zostaw Marka
        w spokoju, lebski byl z niego gosc i wszelkie nauki spoleczne lacznie z
        ekonomia trudno sobie bez niego wyobrazic. Socjologia np jest przesiaknieta
        marksizmem do szpiku kosci. Zanim zaczniesz mowic o Marksie to sprobuj cos z
        jego pism przeczytc, jezeli zrozumiesz jest to bowiem nie latwe zadanie. Marks
        nie byl teoretykiem socjalizmu lecz kapitalizmu, o socjalizmie szczerze mowiac
        nic nie wiedzial bo on za jego zycia nie istnial. Rozrozniac przeto nalezy
        miedzy mysla marksistowska (czyli praktycznie leninowska) i marksowka.
        Pewnego dnia Marks malo co nie dostal apopleksji gdy sie dowiedzial ze jedna z
        partii komunistycznych we Francji nazywa sie marksistowska.
        Moze cie zaskocze ale jezeli chodzi o filozofie to jest tez wiele
        idealistycznych koncepcji jego koncepcji. W bloku komunistycznym przewarzaly
        materialistyczne gdyz mylono czesto pojecie materializmu historycznego z
        materializmem ontologicznym, ktory u Marksa praktycznie nie wystepowal.
        • Gość: PABLO Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 21:42

> Powtarzam za Heglem "Jezeli teoria nie zgadza sie z praktyka to tym gorzej
          dla
          > praktyki"
          > No ale zeby to zrozumiec to trzeba troche postudiowac filozofi. I zostaw
          Marka
          > w spokoju, lebski byl z niego gosc i wszelkie nauki spoleczne lacznie z
          > ekonomia trudno sobie bez niego wyobrazic. Socjologia np jest przesiaknieta
          > marksizmem do szpiku kosci. Zanim zaczniesz mowic o Marksie to sprobuj cos z
          > jego pism przeczytc, jezeli zrozumiesz jest to bowiem nie latwe zadanie.
          Marks
          > nie byl teoretykiem socjalizmu lecz kapitalizmu, o socjalizmie szczerze
          mowiac
          > nic nie wiedzial bo on za jego zycia nie istnial. Rozrozniac przeto nalezy
          > miedzy mysla marksistowska (czyli praktycznie leninowska) i marksowka.
          > Pewnego dnia Marks malo co nie dostal apopleksji gdy sie dowiedzial ze jedna
          z
          > partii komunistycznych we Francji nazywa sie marksistowska.
          > Moze cie zaskocze ale jezeli chodzi o filozofie to jest tez wiele
          > idealistycznych koncepcji jego koncepcji. W bloku komunistycznym przewarzaly
          > materialistyczne gdyz mylono czesto pojecie materializmu historycznego z
          > materializmem ontologicznym, ktory u Marksa praktycznie nie wystepowal.
          Peter widze że oprócz Talmudu jesteś też znawcą Marksa. Brawo. To ramota ale
          postudiować jak się ma czas i chęci mozna. Co tam Marks pisał o Żydach? Wydaje
          mi się że nie wyrażał sie o nich zbyt pochlebnie. Może powinienes jednak z
          większą ostrożnościa wybierać lektury.
          • Gość: ambar Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.tiscali.be 13.12.02, 22:42

> Gość portalu: peter napisał(a):
            >
            > > Powtarzam za Heglem "Jezeli teoria nie zgadza sie z praktyka
            to tym gorzej
            >
            > dla
            > > praktyki"
            > > No ale zeby to zrozumiec to trzeba troche postudiowac
            filozofi. I zostaw
            > Marka
            > > w spokoju, lebski byl z niego gosc i wszelkie nauki
            spoleczne lacznie z
            > > ekonomia trudno sobie bez niego wyobrazic. Socjologia np
            jest przesiakniet
            > a
            > > marksizmem do szpiku kosci. Zanim zaczniesz mowic o Marksie
            to sprobuj co
            > s z
            > > jego pism przeczytc, jezeli zrozumiesz jest to bowiem nie
            latwe zadanie.
            > Marks
            > > nie byl teoretykiem socjalizmu lecz kapitalizmu, o
            socjalizmie szczerze
            > mowiac
            > > nic nie wiedzial bo on za jego zycia nie istnial. Rozrozniac
            przeto nalezy
            >
            > > miedzy mysla marksistowska (czyli praktycznie leninowska) i
            marksowka.
            > > Pewnego dnia Marks malo co nie dostal apopleksji gdy sie
            dowiedzial ze jed
            > na
            > z
            > > partii komunistycznych we Francji nazywa sie marksistowska.
            > > Moze cie zaskocze ale jezeli chodzi o filozofie to jest tez
            wiele
            > > idealistycznych koncepcji jego koncepcji. W bloku
            komunistycznym przewarza
            > ly
            > > materialistyczne gdyz mylono czesto pojecie materializmu
            historycznego z
            > > materializmem ontologicznym, ktory u Marksa praktycznie nie
            wystepowal.
            > Peter widze że oprócz Talmudu jesteś też znawcą Marksa. Brawo.
            To ramota ale
            > postudiować jak się ma czas i chęci mozna. Co tam Marks pisał
            o Żydach? Wydaje
            > mi się że nie wyrażał sie o nich zbyt pochlebnie. Może
            powinienes jednak z
            > większą ostrożnościa wybierać lektury.
            O, i znow wychodzi szydlo z worka, co Pablito ? Jak sie nie ma
            nic sensownego do powiedzenia, ani argumentu, ani wiedzy, wtedy
            tylko jedno haslo 'ZYD' i juz wszystko staje sie 'jasne'.
            Super miec taki swiatopoglad - zwalnia z myslenia. WIdocznie
            myslenie boli....
            A jezeli chodzi o lektury, poczytaj sobie 'Mein Kampf'- napewno
            odkryjesz, ze wlasciwie to sie zgadzasz z autorem. Serio: mozna
            znalezc w internecie, albo ewentualnie cos bardzo zblizonego w
            twojej przykoscielnej ksiegarni ;-)
            Zycze duzo szczescia i zadowolenia na drogach wspolczesnego
            faszyzmu, z ktorym w radosnych podskokach udajesz sie do tej
            nieszczesnej Europy.(ktora po prostu 'kocha' rasizm,
            antysemityzm i tylko czeka na nastepna dawke takich medrkow z
            Polski,jakby wlasnych nie wystarczalo...)
            Po prostu super !

• Gość: PABLO Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 01:46
              Gość portalu: ambar napisał(a):

> Gość portalu: PABLO napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: peter napisał(a):
              > >
              > > > Powtarzam za Heglem "Jezeli teoria nie zgadza sie z praktyka
              > to tym gorzej
              > >
              > > dla
              > > > praktyki"
              > > > No ale zeby to zrozumiec to trzeba troche postudiowac
              > filozofi. I zostaw
              > > Marka
              > > > w spokoju, lebski byl z niego gosc i wszelkie nauki
              > spoleczne lacznie z
              > > > ekonomia trudno sobie bez niego wyobrazic. Socjologia np
              > jest przesiakniet
              > > a
              > > > marksizmem do szpiku kosci. Zanim zaczniesz mowic o Marksie
              > to sprobuj co
              > > s z
              > > > jego pism przeczytc, jezeli zrozumiesz jest to bowiem nie
              > latwe zadanie.
              > > Marks
              > > > nie byl teoretykiem socjalizmu lecz kapitalizmu, o
              > socjalizmie szczerze
              > > mowiac
              > > > nic nie wiedzial bo on za jego zycia nie istnial. Rozrozniac
              > przeto nalezy
              > >
              > > > miedzy mysla marksistowska (czyli praktycznie leninowska) i
              > marksowka.
              > > > Pewnego dnia Marks malo co nie dostal apopleksji gdy sie
              > dowiedzial ze jed
              > > na
              > > z
              > > > partii komunistycznych we Francji nazywa sie marksistowska.
              > > > Moze cie zaskocze ale jezeli chodzi o filozofie to jest tez
              > wiele
              > > > idealistycznych koncepcji jego koncepcji. W bloku
              > komunistycznym przewarza
              > > ly
              > > > materialistyczne gdyz mylono czesto pojecie materializmu
              > historycznego z
              > > > materializmem ontologicznym, ktory u Marksa praktycznie nie
              > wystepowal.
              > > Peter widze że oprócz Talmudu jesteś też znawcą Marksa. Brawo.
              > To ramota ale
              > > postudiować jak się ma czas i chęci mozna. Co tam Marks pisał
              > o Żydach? Wydaje
              > > mi się że nie wyrażał sie o nich zbyt pochlebnie. Może
              > powinienes jednak z
              > > większą ostrożnościa wybierać lektury.
              > O, i znow wychodzi szydlo z worka, co Pablito ? Jak sie nie ma
              > nic sensownego do powiedzenia, ani argumentu, ani wiedzy, wtedy
              > tylko jedno haslo 'ZYD' i juz wszystko staje sie 'jasne'.
              > Super miec taki swiatopoglad - zwalnia z myslenia. WIdocznie
              > myslenie boli....
              > A jezeli chodzi o lektury, poczytaj sobie 'Mein Kampf'- napewno
              > odkryjesz, ze wlasciwie to sie zgadzasz z autorem. Serio: mozna
              > znalezc w internecie, albo ewentualnie cos bardzo zblizonego w
              > twojej przykoscielnej ksiegarni ;-)
              > Zycze duzo szczescia i zadowolenia na drogach wspolczesnego
              > faszyzmu, z ktorym w radosnych podskokach udajesz sie do tej
              > nieszczesnej Europy.(ktora po prostu 'kocha' rasizm,
              > antysemityzm i tylko czeka na nastepna dawke takich medrkow z
              > Polski,jakby wlasnych nie wystarczalo...)
              > Po prostu super !
              >
              Ambar nie rozumiesz co czytasz. To Marks byl antysemita (choc Żydem) to czesta
              przypadlość że Ci przypomne fraszkę Hemara o Słonimskim: "i były Żyd antysemita
              co żydożerczą swą facjecja próbował jednać sie z endecją".
              Ja ostrzegałem Petera przed lekturą Marksa-antysemity. Więc co się mnie
              czepiasz. Widze że nie rozumiesz co czytasz więc daj sobie spokój z czytaniem.
              To za trudne dla Ciebie.
            • Gość: Tadeusz Re:Co wejście kandydatów do UE zmieni w życi Niemca IP: *.net 14.12.02, 11:31
              Gość portalu: ambar napisał(a):

> O, i znow wychodzi szydlo z worka, co Pablito ? Jak sie nie ma
              > nic sensownego do powiedzenia, ani argumentu, ani wiedzy,
              wtedy
              > tylko jedno haslo 'ZYD' i juz wszystko staje sie 'jasne'.
              > Super miec taki swiatopoglad - zwalnia z myslenia. WIdocznie
              > myslenie boli....
              > A jezeli chodzi o lektury, poczytaj sobie 'Mein Kampf'-
              napewno
              > odkryjesz, ze wlasciwie to sie zgadzasz z autorem. Serio:
              mozna
              > znalezc w internecie, albo ewentualnie cos bardzo zblizonego w
              > twojej przykoscielnej ksiegarni ;-)
              > Zycze duzo szczescia i zadowolenia na drogach wspolczesnego
              > faszyzmu, z ktorym w radosnych podskokach udajesz sie do tej
              > nieszczesnej Europy.(ktora po prostu 'kocha' rasizm,
              > antysemityzm i tylko czeka na nastepna dawke takich medrkow z
              > Polski,jakby wlasnych nie wystarczalo...)
              > Po prostu super !

Ambar!!!
              Jeżeli chcesz sensownie dyskutować (n/t) to proponuję lekturę,
              wybierz sobie dzisiejsze dzienniki niemieckie.
              Tam znajdziesz argumenty do właściwej dyskusji.
              Ponoć myślenie nie boli...
          • Gość: , Marks. Do Pabla. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 16.03.03, 06:34
            "To ramota ale postudiować jak się ma czas i chęci mozna. "

Nawet trzeba.
            Pablo.
            Trzeba.

Gdybym tego faceta poznal, to zapewne chcialbym bardzo z nim dluzej porozmawiac.
            Pablo, z tych mysli mozna fajne rzeczy powyciagac. Wszystkie jego dziela
            zostawilem w Kraju. I teraz bardzo zaluje.
    • Gość: ANTYJANKES JESTEM ANTYUNIJNY ALE... IP: *.freebsd.lublin.pl / 172.20.6.* 13.12.02, 23:09
      UNIA ZMIENI PRZEDE WSZYSTKIM POGLĄD NA RELIGIĘ-JAKO SKRAJNIE
      INDYWIDUALNĄ SFERĘ CZŁOWIEKA,GDZIE JEJ BRAK MOŻE OKAZAĆ SIĘ
      ZBAWIENNY DLA LUDZI.ZMIENI STOSUNEK DO JESZCZE WIĘKSZYCH
      PRYMITYWÓW NIŻ (NIEKTÓRZY)POLACY-JUŻ NIE UZURPATORSKIE STANY
      APARTHEIDU BĘDĄ SUPER ALE NASI INDOEUROPEJSCY BRACIA-
      NIEMCY,UKRAIŃCY,WŁOSI,GRECY A MOŻE NAWET (W PRZYSZŁOŚCI)TURCY
      CZY NAWET IZRAELCZYCY.ZMIENI SIĘ STOSUNEK DO IZRAELA-MOŻE W
      KOŃCU ZACZNIE BYĆ POSTRZEGANY NIE JAKO SIEDLISKO ŻYDÓW ALE
      ANTYARABOSKA TARCZA BRONIĄCA EUROPY(WTYM NASZYCH DZIECI)PRZED
      HORDAMI ZACOFANYCH,PRYMITYWNYCH ARABÓW KTÓRZY POWOLI ROZWALAJĄ
      EUROPĘ OD ŚRODKA.GDYBY POLSKA MIAŁA LIBERALNĄ GOSPODARKĘ A'LA
      IRLANDIA CZY CYPR TO MOGŁABY ZMIENIĆ W KOŃCU EUROKOŁCHOZ W
      LIBERALNY TAKŻE W GOSPODARCE.
    • Gość: marley Jak jestes niedouczonym bucem, to bedziesz IP: *.acn.waw.pl 13.12.02, 23:48
    • Gość: kubek Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.syd.ihug.com.au 14.12.02, 00:56
      obawiam sie ze polska podzieli los grecji, tzn bedzie ubogim
      kraikiem na obrzezach unii
      • Gość: ww Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: 62.233.204.* 14.12.02, 01:22
        Gość portalu: kubek napisał(a):

> obawiam sie ze polska podzieli los grecji, tzn bedzie ubogim
        > kraikiem na obrzezach unii
        Grecja sama sobie ten los wybrała, opowiadając się za socjalizmem i przejadając
        unijne dotacje. Mogła wybrać inaczej, tak jak Irlandia, która startowała z tego
        samego pułapu, a dziś jest ekonomicznym tygrysem. Przed Polską są otwarte obie
        drogi.
        • Gość: kubek Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.syd.ihug.com.au 14.12.02, 01:34
          wlasnie obawiam sie ze polska przeje te dotacje.
          • Gość: PABLO Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 01:49
            Gość portalu: kubek napisał(a):

> wlasnie obawiam sie ze polska przeje te dotacje.
            Ty gdzie ty widziałeś dotacje. Napisz o tym koniecznie bo eurofani potrzebuja
            argumentów do referendum.
            • Gość: prosty Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.rasserver.net 14.12.02, 02:49

> Gość portalu: kubek napisał(a):
              >
              > > wlasnie obawiam sie ze polska przeje te dotacje.
              > Ty gdzie ty widziałeś dotacje. Napisz o tym koniecznie bo
              eurofani potrzebuja
              > argumentów do referendum.
              PABLO BRAWO - JESLI HCA DOWODOW TO DO HISTORI .
              • Gość: marley Polacy poradza sobie IP: *.proxy.aol.com 14.12.02, 06:13

Bardzo ciesze sie, ze negocjacje sa zakonczone.
                To jest wazny postep. Mniej nerwow przyda sie nam
                wszystkim. Przed nami zmiany. Podejdzmy do nich racjonalnie,
                a nie emocjonalnie. Przed nami jest duzo pracy, ktora
                Polacy wykonaja dobrze. Otrzymalem listy (e-maile)
                od rodziny, z ktorych bije optymizm. Today is another
                good day!
                P.S. Wczesniej na naszym forum, pojawila sie wypowiedz
                podpisana imieniem "marley". Ja tej wiadomosci nie
                wyslalem. Pomimo, ze nie rozumiem wypowiedzi przedmowcy
                tamtego "marleya", to nie w moim stylu jest obrazac
                innych. Pozdrowienia dla optymistow!
        • dziejas Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi 18.02.03, 19:29
          niezupelnie. wszystko wskazuje na to ze jednak podzielimy los grecji.
          pozdrawiam
    • Gość: Giovanni Najwczesniej mozemy wejsc do Schengen w 2009! IP: *.mclink.it 14.12.02, 08:33
      Prasa Wloska - Corriere della Sera, az trzy razy- podaje
      wiadomosc, ze nowe panstwa w Unii moga wejsc do tzw. ukladu z
      Schengen najwczesniej po 5 latach czlonkowstwa. Nie bedziemy
      wiec mogli jezdzic bez paszportow, kontrole graniczne zostana
      takie jakie sa obecnie, nie bedzie mozna przebywac wiecej niz 3
      miesiace w krajach z Schengen - czyli tak jak obecnie.
      Nie zmieni sie przez najblizsze lata nic!
      • Gość: PABLO Re: Najwczesniej mozemy wejsc do Schengen w 2009! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 00:36
        Gość portalu: Giovanni napisał(a):

> Prasa Wloska - Corriere della Sera, az trzy razy- podaje
        > wiadomosc, ze nowe panstwa w Unii moga wejsc do tzw. ukladu z
        > Schengen najwczesniej po 5 latach czlonkowstwa. Nie bedziemy
        > wiec mogli jezdzic bez paszportow, kontrole graniczne zostana
        > takie jakie sa obecnie, nie bedzie mozna przebywac wiecej niz 3
        > miesiace w krajach z Schengen - czyli tak jak obecnie.
        > Nie zmieni sie przez najblizsze lata nic!
        Jak to? Powaznie? Buuuuuuuuuuu
    • Gość: luc7@op.pl Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.interpc.pl / 192.168.4.* 14.12.02, 10:59
      o zmieni, że ja chociaż raz poczuje sie Europejczykiem
      • Gość: PABLO Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 00:37
        Gość portalu: luc7@op.pl napisał(a):

> o zmieni, że ja chociaż raz poczuje sie Europejczykiem
        Czuj sie odwołany.
        Lech Wałęsa
    • Gość: Sokrates Won z ta cholerna Unia!!! IP: proxy / 195.229.45.* 14.12.02, 12:10
      Jeszcze bedzie referendum!
    • Gość: zgred Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: 217.153.35.* 14.12.02, 13:00
      Piotruś -starzy powinni umrzeć, życzę ci abyś usłyszał za parę
      lat to stwierdzenie skierowane do siebia nie zatrzymasz młodości
      i ani się obejrzesz jak będziesz takim samym jak ja zgredem
      życzę ci dobrego samopoczucia

• Gość: L. Re: Co wejście do Unii E..i do zgreda IP: *.utaonline.at 14.12.02, 14:46
        Ciszę się, że tak piszesz bo ja jestem podobnego zdania. Niech krzyczą Ci
        Krzykacze , opozycja jest wszędzie potrzebna." Psy szczekają a karawana idzie
        dalej" to może nie europejskie przysłowie ale adekwatne. Dzięki Bogu , my
        jesteśmy już w tej karawanie.Pozdrowienia.L.....PS Zajrzyj do nas na K.
    • Gość: pytacz Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: proxy / *.cg.shawcable.net 14.12.02, 17:43
      prosze o wytlumaczenie mi slowa unia,wedlug mnie kojarzy sie ze
      zwiazkiem panstw,organizacji na podstawie takich samych warunkow
      dla poszczegolnych jednostek.czy mozemy nazwac to co sie stalo w
      kopenhadze ze jestesmy w unii?to jak rozumiec te wszystkie
      ograniczenia,jako przynaleznosc do nizszej kategorii,oj cos
      pachnie mi to nie tak-wszystkie zwierzatka sa rowne,ale swinki
      sa rowniejsze... .pozdrawiam
      • Gość: PABLO Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 00:41
        Gość portalu: pytacz napisał(a):

> prosze o wytlumaczenie mi slowa unia,wedlug mnie kojarzy sie ze
        > zwiazkiem panstw,organizacji na podstawie takich samych warunkow
        > dla poszczegolnych jednostek.czy mozemy nazwac to co sie stalo w
        > kopenhadze ze jestesmy w unii?to jak rozumiec te wszystkie
        > ograniczenia,jako przynaleznosc do nizszej kategorii,oj cos
        > pachnie mi to nie tak-wszystkie zwierzatka sa rowne,ale swinki
        > sa rowniejsze... .pozdrawiam
        Pytacz ty nie pytacz tylko przyjmij prawde objawiona: będzie dobrze a za 20 lat
        nawet lepiej niz w tej chwili.
    • Gość: Filip Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 14.12.02, 21:04
      Fajnie, nareszcie sie ruszy.!!!!!
      • Gość: PABLO Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 00:42
        Gość portalu: Filip napisał(a):

> Fajnie, nareszcie sie ruszy.!!!!!
        Filipie, Filipie co sie ruszy? Masz na mysli rewolucje w Polsce? takie skróty
        myslowe to nie dla mnie.
    • Gość: Mick Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.wns.uni.wroc.pl 15.12.02, 17:32
      Ceł nie będzie, ale różne akcyzy, jak na samochody.
      • Gość: Tom Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.tpl.toronto.on.ca 13.03.03, 01:12
        Zmieni sie i to duzo, ja tylko czekam na to zeby pracowac w Londynie.
    • Gość: 1230 Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: 213.216.69.* 17.12.02, 10:50
      maLo wam pieniedzy
    • Gość: unia Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: 213.216.69.* 17.12.02, 10:51
    • Gość: unia Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: 213.216.69.* 17.12.02, 10:51
    • Gość: Kasia 18 Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.01.03, 22:02
      spoko inf, zwiezle i na temat, nie jakies ble ble ble, z czego
      niczego sensownego wyciagnac sie nie da :-) popieram
      • Gość: Kasia Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 21:57
        Ludzie,już zdychamy z głodu a co będzie potem.Leki drogie,ludzie
        umierają pod szpitalami,klika rządzi i się bogaci,nie ma prawa
        dla biednych.Jak tu wyżyć za 85 euro na miesiąc,a będzie jeszcze
        mniej bo ceny pójdą w górę.Dostałem 1,7 złpodwyżki w zeszłym
        roku a za ciepło musiałem dopłacić 300zł jednorazowo.Obiema
        rękami będę głosował na nie i namówię wszystkich sąsiadów.
    • Gość: Jerzy Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 12.01.03, 03:28
      Oczywiscie, ze zmieni na gorsze. W Szwecji moglismy tylko
      zanotowac przerazajacy wzrost cen i bezrobocia. No i rozbudowe
      do monstrualnych rozmiarow biurokracje, ktora jeszcze przed
      wejsciem do tzw."Unii" juz byla potezna.
      Wiadomo, wszyscy chca byc przy korycie.
      Dobrze tlumaczycie na polski material propagandowy-to przyznaje.
    • Gość: bulvay Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 10:27
      gówno prawdz bedziemy pachołkami zachodu i największym rynkiem
      zbytu unijnych produktów rolnych, ludzie po co wy sie tam
      pchacie?
    • Gość: asiek brzydki i biedny Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.aries.com.pl / 192.168.5.* 13.03.03, 22:36
      cieszę się że wejdę do unii bo będę piękna i bogata.
      • Gość: JA Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.cvx9-bradley.dialup.earthlink.net 15.03.03, 23:47
        NAJPIERW ZROBIC CZYSTOSC W POLSKIM ZADZIE. POLSKA DLA POLAKOW A
        NIE DLA EUROPY. BO INACZEJ ZGINIEMY Z MAPY A NIEKTORYM O TO
        CHODZI. UE-NIE NIE NIE .
        • Gość: EX Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.cvx9-bradley.dialup.earthlink.net 16.03.03, 00:21
          ZBYSZEK PYTAL PSIE ZECZT . TO TY DOSTANIESZ PRACE W UE I
          BEDZIESZ SPRZATAL PARKI BO LUBISZ EU.
          • Gość: MAX Re: Co wejście do Unii Europejskiej zmieni w życi IP: *.cvx9-bradley.dialup.earthlink.net 16.03.03, 00:44
            Kazdy mowi o cenach ale nikt nie wie co i o jle podrozeje ,a czy
            pesje bedom wieksze czy takie same, a moze mniejsze? a co z
            rentami jakie one bedom? bo ci mlodzi niech wiedza ze im lat
            przybywa tak jak mnie. jestem mlody ale mysle o tym co bedzie za
            kilkanascie lat.
    • Gość: JK WEJŚCIE DO UNII = TRAGEDIA. Damy sobie radę sami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 03:43
      Gość portalu: rp napisał(a):

> Niewiele zmieni... bedziemy obywatelami uni, lae trzeciej
      > kategorii. W Polsce jeszcze bardziej rozrosnie sie biurokracja
      > bo wiecej beda mieli do rozkradzenia... Do "rozdysponowania"
      > dodatkowych srodkow zatrudni sie tysiace nowych urzednikow.
      > Nabor bedzie przeprowadzony wsrod "kompetentnych i doskonale do
      > tego przygotowanych" czlonkow rodzin partii rzadzacych. Ile by
      > im nie dac tyle przejedza za pomoca swojej bandy urzednikow-
      > nierobow. Dzieki takiemu podejsciu do rzadzenia kolejnych ekip
      > rzadzacych, z ktorych obecna jest najblizsza perfekcji, polski
      > budzet to swoisty worek mocno rozpruty...
      > Ale bez uni byloby jeszcze gorzej. Taki kraj jak Plska nie moze
      > sobie pozwolic na izolacje. Problem lezy w jakosci naszej klasy
      > politycznej i samej silnie zbiurokratyzowanej unii (w ktorej nie
      > bedziemy mieli zbyt duzo do powiedzenia)...
      >
      Co do wizji - co by było, gdyby Polska weszła do Unii, to trafiłeś w sedno, z
      tym , że oprócz tego, kraj nasz całkowicie by zbankrutował.
      Na szczęście mylisz się, drogi rp w opinii, że Polska musi być zagarnięta
      przez UE, że nie damy sobie rady sami!

Po pierwsze nie musimy być w izolacji - lepiej jest trzymać z silniejszym ,
      czyli z NAFTA, a nie z "socjalistyczną" upadającą grupą o zapędach
      totalitarnych, szukającą u nas rynków zbytu. Ale trzeba robić umowy o
      współpracy zgodne z naszym interesem narodowym, a nie degradujace i
      wyniszczajace Polskę, jak w wypadku tego skandalicznego kontraktu z UE.

Po drugie - mamy dużo bogactw naturalnych, trzeba je spożytkować , a nie
      rozkradać. Mamy wielu uczciwych, wykształconych ludzi, którzy mogą pokierować
      krajem i go zagospodarować. Ale musimy zerwać z klikami partyjnymi i
      kolesiami - złodziejami.
      Możemy szybko stać się zasobnym narodem ze szczęśliwym społeczeństwem.
      Rolnicy nie muszą iść z torbami. Dzieci nie muszą chodzić głodne do zamykanych
      szkół ! Mlony Polaków nie musza żebrać o kawalek chleba.
      Założenia gospodarcze połączenia z Unią są idiotyczne. Regulacja odgórna
      produkcji i wymiany handlowej ! Jak w PRLu i Pakcie Warszawskim !
      Jeżeli będziemy produkowali dobrze i tanio - każdy od nas kupi ! Proszę
      porównać sytuację Taiwanu, albo Korei Płd. Nie są w Unii Europejskiej, a cały
      świat od nich kupuje ! I jak się rozwijają !
      W latach 30 tych, Polska rozwijała się fantastycznie, mimo tak krótkiego
      okresu niepodległości. Kierowali gospodarką krajową mądrzy i uczciwi ludzie :
      Grabski, Kwiatkowski... Teraz też w kraju takich znajdziemy ( tylko nie tych
      od Krajowej Rady RiTV , czy od wszystkich Agencji, Funduszy i t.d. ).
      Obecnie, mądrych i uczciwych nie dopuszcza się do kluczowych stanowisk,
      zresztą oni brzydzą się towarzystwem "politykierów", cwaniaków i przekrętasów.

Trudne czasy nas czekają. Ale wierzę, że Polacy w ważnych chwilach potrafią
      się zjednoczyć i stanąć na wysokości zadania. Tak jak w 1980 roku,
      przygotowaliśmy podwaliny przełomu roku 1989, odrodzenia całej środkowej
      części Europy.
      Ale teraz, nie możemy popełniać tamtych błędów - "Magdalenki" i "grubej
      kreski".

Przekonajmy społeczeństwo że to jeszcze nie koniec Polski, weźmy wszyscy
      udział w referendum unijnym, powiedzmy wyraźnie NIE, wybierzmy porządny
      parlament i rząd - i zabierzmy się do roboty ! Wygramy !
      JK

• Gość: JK ZDUMIEWAJĄCY STEK KŁAMSTW !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 04:08
      DZIWNE, ŻE ZNAJDUJĄ SIĘ DZIENNIKARZE, KTÓRZY ZA PARĘ ZŁOTYCH
      PRODUKUJĄ TAKĄ FAŁSZYWKĘ !
      JAK MOŻNA TAK MYDLIĆ OCZY SPOŁECZEŃSTWU ! WYPISYWAC TAKIE
      BZDURY !
      CZY TEŻ LICZĄ NA DOBRE POSADY W BRUKSELI, TAK JAK NASI,
      MIŁOŚCIWIE NAM PANUJĄCY KOLESIOWIE PARTYJNI ? (do czasu,
      panowie, do czasu...)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka