Dodaj do ulubionych

Kryteria jakie musza spelniac panstwa aplikujace.

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 08:59
Czy to te same kryteria co w Traktacie z Maastricht dla panstw
czlonkowskich, ktore chcialy wejsc do unii walutowej? Czesto mowi sie o
kryteriach dla panstw aplikujacych: zadluzeniu publicznym, inflacji podajac
wielkosci z T Maastricht.
Obserwuj wątek
    • Gość: erik Re: Kryteria jakie musza spelniac panstwa aplikuj IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 11:09
      Gość portalu: Zdzichu napisał(a):

> Czy to te same kryteria co w Traktacie z Maastricht dla panstw
      > czlonkowskich, ktore chcialy wejsc do unii walutowej? Czesto mowi sie o
      > kryteriach dla panstw aplikujacych: zadluzeniu publicznym, inflacji podajac
      > wielkosci z T Maastricht.

Kryteria warunkujące członkowstwo w strefie euro to jeno maleńka cząstka
      wszystkich kryteriów, które musimy spełnić w związku z "aplikowaniem" do UE.
      Ponieważ jako gorliwy kandydat na europejskie salony Polska ambitnie
      dostosowuje swoje prawo do unijnych kryteriów, Dziennik Ustaw z 2002 roku
      liczył ponad 16 tys stron (a jeszcze w 1989 roku tych stron było "tylko" trochę
      ponad tysiąc). Fajnie, nie?
      • Gość: patrol Re: Kryteria jakie musza spelniac panstwa aplikuj IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.03, 18:56
        Mysle,ze jest to tylko niewielki procent tego, co musimy jeszcze zrobic, zeby
        zrzucic z siebie kurz prawie 50-letniego ograniczenia naszej suwerennosci.
        Wydaje mi sie,ze zmiany w naszym systemie prawnym to efekt zmiasn naszej
        mentalnosci. Mnie to osobiscie, jako mlodego studenta prawa, bardzo cieszy.
        Moze nareszce wyzbedziemy sie tej naszej zasciankowosci i wejdziemy na soly
        europy jako rownoprawni partnerzy do rozmow. Zakonczone w grudniu negocjacje
        pokazaly, ze stac nas na wiele i mamy czasami momenty swietnosci. A wspolny
        rynek rzadzi sie twardymi prawami, do ktorych albo sie dostosujemy i bedziemy
        zyc dobrze i szczesliwie, albo sie na nim zagubimy..A tego nikt chyba nie chce..
        Pozdrawia mlody euroentuzjasta po lekturze www.ir.katowice.pl
        • Gość: erik Re: Kryteria jakie musza spelniac panstwa aplikuj IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 20:03
          Gość portalu: patrol napisał(a):

> Mysle,ze jest to tylko niewielki procent tego, co musimy jeszcze zrobic, zeby
          > zrzucic z siebie kurz prawie 50-letniego ograniczenia naszej suwerennosci.

Żeby zrzucić kurz, wystarczy się otrząsnąć

> Wydaje mi sie,ze zmiany w naszym systemie prawnym to efekt zmiasn naszej
          > mentalnosci.

Mi też się tak wydaje. Kiedyś byliśmy samodzielni. Dziś jesteśmy jak
          niemowlęta, którym parlament musi poprze swoją radosną twórczość wskazywać
          każdy krok.

> Mnie to osobiscie, jako mlodego studenta prawa, bardzo cieszy.

A mnie to osobiście jako młodego absolwenta wydziału prawa nie cieszy

> Moze nareszce wyzbedziemy sie tej naszej zasciankowosci i wejdziemy na soly
          > europy jako rownoprawni partnerzy do rozmow.

Znaczy że teraz jesteśmy nierównoprawni?

> Zakonczone w grudniu negocjacje
          > pokazaly, ze stac nas na wiele i mamy czasami momenty swietnosci.

Pisząc o naszych grudniowych momentach świetności masz chyba na myśli skoki
          Małysza i mecze Wisły. Innych momentów nie pamiętam.

> A wspolny
          > rynek rzadzi sie twardymi prawami, do ktorych albo sie dostosujemy i bedziemy
          > zyc dobrze i szczesliwie, albo sie na nim zagubimy..A tego nikt chyba nie
          > chce.

Życie dobre i szczęśliwe nie bierze się z "dostosywania", lecz z ciężkiej
          pracy. Patrząc na stopy bezrobocia w państwach Unii i w państwach kandydackich
          widzę życie złe i nieszczęśliwe. Choć nielicznym "szczęśliwcom" uda się z
          pewnością zaczerpnąć z szerokiego strumienia pieniędzy wypracowanych przez
          polskich i unijnych podatników.

> Pozdrawia mlody euroentuzjasta po lekturze www.ir.katowice.pl

Pozdrawia młody euroentuzjasta ale uniosceptyk po lekturze www.e-upr.prv.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka