Dodaj do ulubionych

Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć "tak"

IP: *.ksk.net.pl / 192.168.2.* 25.04.03, 17:44
Hej Wisła gol, lalalalalalalalalalalala...
Obserwuj wątek
    • robert_de_molesme giewu zapomniala napisac 25.04.03, 18:24
      ze byly to 4 tysiace ZAPROSZONYCH osob. he-he

Pan prezydent spotkal sie z "narodem" i mowil do przekonanych.

to dobrze, to bardzo dobrze.
      • Gość: Kajetan Alternatywą jest POLSKA bez kwasu, lsd i reszty IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 25.04.03, 22:04
        towarzyszy od "okrągłego koryta"
        • gabrielacasey Kajetan na Prezydenta! Zaraz przedstawi PROGRAM! 25.04.03, 22:53
          Sluchamy, Kajetanie, co masz nam ciekawego i konstruktywnego do
          powiedzenia.
          • Gość: Kajetan Re: Kajetan na Prezydenta! Zaraz przedstawi PROGR IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 25.04.03, 23:02
            gabrielacasey napisała:

> Sluchamy, Kajetanie, co masz nam ciekawego i konstruktywnego
            do
            > powiedzenia.

Coś za coś. Wpierw Ty pochwal się swoim ulubionym przepisem
            kulinarnym.
            • gabrielacasey Rolada bezowa z truskawkami. Gdzie ten PROGRAM ! 26.04.03, 01:23
              Gość portalu: Kajetan napisał(a):

> gabrielacasey napisała:
              >
              > > Sluchamy, Kajetanie, co masz nam ciekawego i konstruktywnego
              > do
              > > powiedzenia.
              >
              > Coś za coś. Wpierw Ty pochwal się swoim ulubionym przepisem
              > kulinarnym.

Poza pracami "uczonymi", artykulami prasowymi itp. udalo mi sie wydac, Kajtku,
              takze i ksiazke kucharska. Sadzac po twoim serwerze, powinno nie sprawic ci to
              zadnego klopotu, a wiec podaje przepis po angielsku. I CZEKAM NA PROGRAM !

Strawberry meringue roulade

Preparation time: 30 mins
              Cooking time: 20 mins
              Serves: 8-10
              Calories/Fat per serving: 431cals/22g
              Sodium/Added sugar per serving: trace/47g

75g (3oz) toasted flaked almonds
              3 egg whites
              350g (12oz) caster sugar
              2 tbsp cornflour
              1 tsp lemon juice
              1 x 284ml carton double OR whipping cream, whipped
              225g (8oz) strawberries, sliced
              Icing sugar

Preheat the oven to 200°C/400°F/Gas Mark 6. Line an 18 x 38cm (7 x 15in) Swiss
              roll tin with baking paper, brush with melted butter and sprinkle with almonds.
              Make up the egg white to packet instructions then whisk until stiff. Whisk in
              the sugar a little at a time until thick and glossy then whisk in the cornflour
              and lemon juice.
              Spread the meringue mixture over the almonds and cook at the top of the oven
              for 20 mins until crisp and lightly golden. Cover the surface with baking paper
              and a damp cloth and leave to go cold.
              Remove the meringue from the tin, loosen the paper at the sides and trim the
              edges. Spread with cream and top with strawberries.
              Starting at a short side and using the paper as an aid, roll up the meringue
              to encase the strawberries and cream. Dust with a little icing sugar.

• Gość: Corleone Re: Rolada bezowa z truskawkami. Gdzie ten PROGRA IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 02:26
                I znow gabrielacastaway popisala sie sie swoja jedyna umiejetnoscia: copy-paste.
                • gabrielacasey KTO cie wogole slucha, maly, durny misiu ???? 26.04.03, 02:48
    • Gość: wolna_Polska Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 18:25
      dla Polski trzeba powiedziec NIE
      • Gość: rado Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: 111.111.51.* 25.04.03, 18:43
        Gość portalu: wolna_Polska napisał(a):

> dla Polski trzeba powiedziec NIE

niezly kretynizm udalo ci sie powiedziec. pozdrawiam rado
    • Gość: Koala TAK DLA POLSKI , NIE DLA UNII !!! IP: mim:* / 192.168.7.* 25.04.03, 18:29
      Nie dla Eurokołchozu. Nie dla socjalizmu, fiskalizmu,
      biurokracji i Kwaśniewskiego.
      • gabrielacasey PROGRAM NAPRAWCZY III RP autorstwa Koali ! 25.04.03, 22:57
        NO I CO WIECEJ MASZ NAM DO ZAPROPONOWANIA? Poza - rzecz jasna -
        bezproduktywnym, pardon, darciem buzi na necie?
    • Gość: michal tak do obalenia prezydenta i rzadow sld IP: 147.25.244.* 25.04.03, 18:41
      • gabrielacasey Obalaj! Szczescia zycze. Ale nie wiem, czy to sie 25.04.03, 22:59
        ci uda przy pomocy ANONIMOWEGO KRZYKU !

"Gdzie te chlopy, gdzie...Orly, sokoly, herosy..."
        • Gość: ficino Re: Obalaj! Szczescia zycze. Ale nie wiem, czy to IP: *.ny5030.east.verizon.net 25.04.03, 23:22
          gabrielacasey napisała:

> ci uda przy pomocy ANONIMOWEGO KRZYKU !
          >
          > "Gdzie te chlopy, gdzie...Orly, sokoly, herosy..."
          tylko nie sokoly...kojarzy mi sie to z Horpyna i Chmielnickim.
          • gabrielacasey A mnie - z " Z zal, zal....za zielona Ukraina" 26.04.03, 01:31
            • Gość: ficino Re: A mnie - z ' Z zal, zal....za zielona Ukrain IP: *.ny5030.east.verizon.net 26.04.03, 08:11
              tylko nie kow mi zes Ogonczyk z tej ukrainskiej czesci Polski?!
              • gabrielacasey Nie mowiem. My z Prusow. 27.04.03, 01:07
                • Gość: fciino Re: Nie mowiem. My z Prusow. IP: *.ny5030.east.verizon.net 27.04.03, 22:49
                  Tubylcy z Prusow czy repatrianci z Ukrainy?
        • Gość: rafal Re: Obalaj! Szczescia zycze. Ale nie wiem, czy to IP: *.ipt.aol.com 26.04.03, 01:16
          gabrielacasey napisała:

> ci uda przy pomocy ANONIMOWEGO KRZYKU !
          >
          > "Gdzie te chlopy, gdzie...Orly, sokoly, herosy..."

...bazanty jeno ostaly. Ale te i tak ida na pozarcie.
          • gabrielacasey Bazant w sosie pomaranczowo-imbirowym 26.04.03, 01:42
            Bazant do smakowitego pozarcia - choc na tyle sie, losers, zdadza!

4 Boned and skinned pheasant breasts
            6 oz Thinly sliced fresh mozzarella
            4 oz Thinly sliced prosciutto or other good ham
            1/3 c Mixed chopped herbs such as Parsley, chives and/or basil
            Salt and freshly ground pepper
            3 tb Unsalted butter
            1/4 c Chopped shallots or green onions
            3/4 c Chopped mushrooms
            3 c Rich chicken stock
            1 c Dry white wine
            3/4 c Fresh orange juice
            2 tb Chopped fresh ginger
            3/4 c Heavy cream
            1 tb Grated orange zest
            dr Fresh lemon juice

Place breasts between layers of plastic wrap and very gently pound to flatten
            each breast evenly. Place slices of mozzarella and prosciutto on each to cover
            breast. Sprinkle chopped herbs over all and season lightly with salt and
            pepper. Fold each breast in half and skewer together. Set aside.

Prepare the sauce by sauteing the shallots and mushrooms in 1 Tbs of butter
            until lightly colored. Add the stock, wine, orange juice and ginger and cook
            over high heat until reduced by half. Add cream and reduce again to a light
            sauce consistency. Strain carefully and add orange zest, salt, pepper and drops
            of lemon juice to taste. Keep warm.

Add remaining 2 tablespoons of butter and 1 tablespoon of oil to a saute pan
            and saute prepared breasts over moderate heat, browning on both sides. Place on
            warm plates and spoon prepared sauce around.

• Gość: Corleone Re: Bazant w sosie pomaranczowo-imbirowym IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 02:33
              gabrielocastaway, przestan zasmiecac wszystkie dyskusje roznymi kopiami z
              internetu i linkami. Kazdy uzytkownik internetu potrafi poslugiwac sie
              wyszukiwarka i znalezc odpowiednie linki, nie mysl ze jestes jedyna, ktora to
              potrafi. Stajesz sie nie tylko agresywna i wulgarna, ale jeszcze do tego
              namolnie nudna.
              • gabrielacasey Bazant Corleone na rozno! Moze choc Papuasom 26.04.03, 03:09
                sie do czegos przyda, moze jego gorzka zolc i zawisc nie spowoduje u papuasow
                ciezkiej niestrawnosci - nie takie "dlugie biale swinie" juz jadali.
          • Gość: Mariusz Re: Obalaj! Szczescia zycze. Ale nie wiem, czy to IP: *.230-201-80.adsl.skynet.be 27.04.03, 19:43
            3x TAK dla Polski i UNI !
    • bebokk Banały i manipulacja - typowy spęd ! 25.04.03, 19:13
      Właśnie obejrzałem sobie relację w wiadomościach "Polsatu".
      Wnioski były oczywiste : była to klasyczna impreza w stylu gierkowskim,
      czyli slogany, spędzona przymusowo młodzież, wyselekcjonowani dorośli
      uczestnicy spędu.
      NIE DOPUSZCZONO do zadawania pytań, nie mówiąc o tym aby dać głos przeciwnikom
      UE.
      gdyby to robiono za prywatne pieniądze, to nie mój problem.
      Ale pieniądze WSZYSTKICH podatników idą na propagandę tylko jednej strony
      • Gość: end Re: Banały i manipulacja - typowy spęd ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 19:59
        bebokk napisał:

> Właśnie obejrzałem sobie relację w wiadomościach "Polsatu".
        > Wnioski były oczywiste : była to klasyczna impreza w stylu gierkowskim,
        > czyli slogany, spędzona przymusowo młodzież, wyselekcjonowani dorośli
        > uczestnicy spędu.
        > NIE DOPUSZCZONO do zadawania pytań, nie mówiąc o tym aby dać głos
        przeciwnikom
        > UE.
        > gdyby to robiono za prywatne pieniądze, to nie mój problem.
        > Ale pieniądze WSZYSTKICH podatników idą na propagandę tylko jednej strony
        Ja sobie za gierka nie przypominam spedow przed referendum w sprawie
        przynaleznosci do RWPG. Ale moze cos przeoczylem.
        Mozesz mi przypomniec.
        Ps. A impreza swoja droga dretwa rzeczywiscie.
        • bebokk Pamiętem podobny spęd w 1980 25.04.03, 23:04
          Byłem wtedy młody i zapędzony do autokaru, a następnie zapędzony do kina "Złote
          Łany" w Bielsku-Białej.
          Wyrażono tam poparcie dla tow. Edwarda Gierka i młodzież slubowała mu wierność
          ( ja z kolegami milczeliśmy ).
          Całe kino rozbrzmiewało okrzykami "Gierek-Partia"
          Poparcia dla RWPG za Girka nie głosowano, bo RWPG powstało w 1949 roku.
          Za to odbywały się wybory do sejmu PRL i potępiano warchołów z Ursusa i Radomia.

Patrząc na dzisiejszy spęd w Płocku widziałem ten sam sposób organizacji spędu
          ( młodzież, zaproszeni działacze ), tylko zamiast poparcia dla domoludowego
          socjalizmu działacze PZPR i bezpartyjni budujący socjalizm ( obecnie
          przemalowanej na SLD i Mazowiecki z popłuczynami UW )
          wyrażali poparcie dla eurosocjalizmu.

PS : ten spęd w Bielsku był na wieosnę 1980. Parę miesiecy póxniej towarzyszom
          już nie było tak wesoło.
          • Gość: end Re: Pamiętem podobny spęd w 1980 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 23:21
            bebokk napisał:

> Byłem wtedy młody i zapędzony do autokaru, a następnie zapędzony do
            kina "Złote
            >
            > Łany" w Bielsku-Białej.
            > Wyrażono tam poparcie dla tow. Edwarda Gierka i młodzież slubowała mu
            wierność
            > ( ja z kolegami milczeliśmy ).
            > Całe kino rozbrzmiewało okrzykami "Gierek-Partia"
            > Poparcia dla RWPG za Girka nie głosowano, bo RWPG powstało w 1949 roku.
            > Za to odbywały się wybory do sejmu PRL i potępiano warchołów z Ursusa i
            Radomia
            > .
            >
            > Patrząc na dzisiejszy spęd w Płocku widziałem ten sam sposób organizacji
            spędu
            > ( młodzież, zaproszeni działacze ), tylko zamiast poparcia dla domoludowego
            > socjalizmu działacze PZPR i bezpartyjni budujący socjalizm ( obecnie
            > przemalowanej na SLD i Mazowiecki z popłuczynami UW )
            > wyrażali poparcie dla eurosocjalizmu.
            >
            > PS : ten spęd w Bielsku był na wieosnę 1980. Parę miesiecy póxniej
            towarzyszom
            > już nie było tak wesoło.

Ty bebokk lepiej milcz dalej tak jak w tym kinie ZLOTE LANY.
            • bebokk Agitatorowi endowi zabrakło konceptu 25.04.03, 23:24
              Ja idę spać !
              Dobranoc i miłych snów
              o Mamusi Unii, dobrej wróżce Gabrieli i złym Beboku !
              Hej !
          • gabrielacasey Nikt cie nie uswiadomil juz w 1971 lub choc 1976 ? 26.04.03, 01:45
            Biedaczek... I tak juz mu pozostalo, zawsze sie na pociag historii spoznia.
      • heimer Re: Banały i manipulacja - typowy spęd ! 25.04.03, 22:19
        bebokk napisał:

> Ale pieniądze WSZYSTKICH podatników idą na propagandę
        > tylko jednej strony

Trzeba bylo wybrac innego, "swojego" prezydenta.
        Jak pamietam wygral dosc zdecydowanie.
        Teraz ma prawo mowic co uwaza za wazne dla Polski.
        Od tego sa prezydenci.

• gabrielacasey "Polsat" moze i za szmal gangsterow, ale PRYWATNY. 25.04.03, 23:00
        Mylisz kategorie, Misiu!
        • bebokk Na dziś koniec, bo przybyła wariatka Gabriela !!! 25.04.03, 23:07
          A nie mam ochoty na polemikę z uciekinierką z Tworek.
          • Gość: adam Na dziś koniec, bo przybył (...) babok IP: *.acn.pl / 10.66.0.* 26.04.03, 01:21
            baboku,
            jesli napisze, ze jestes niedouczonym i z lekka zakompleksionym
            kmiotkiem, to nie bedzie to nic odkrywczego - jestem pewien, ze
            ktos juz to napisal przede mna, czytajac twoje zlote mysli.
            Wez wiec kolege kajetana pod reke, przejdzcie sie ulica i
            krzyczcie swoje "nie", a zobaczycie wtedy, czy wasze smieszne
            argumenciki kogos przekonuja.
            Przykro, ze twoja mlodosc wypadala w czasach obowiazkowego
            chodzenia do kina na nienajlepszej jakosci spektakle, ale nie
            wciagaj wszystkich do szamba swoich frustracji. Rozejrzyj sie
            troche szerzej, slyszysz? SZERZEJ!
            Jesli odczuwasz cos na ksztalt wstydu za nazywanie innych
            wariatami i zastanawiasz sie nad tym, co wlasnie przeczytales,
            to moze jeszcze cos z ciebie bedzie. Jesli nie - to niech ci
            ziemia lekka bedzie.
            • Gość: Corleone Nowe wcielenie gabrielicastaway IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 02:41
              gabrielacastaway znow zmienila swoje alter ego. Po drugiej malpie i kilku
              innych jest obecnie takze Adamem. A moze to jej (jego?) prawdziwe imie? Co
              szanowne grono o tym mysli? Czy gabrielacastaway to takie cos z cyckami i
              fiutem?
              • gabrielacasey Popisuj sie dalej, glupku. Madrzy cie IGNORUJA 26.04.03, 03:21
                Nie masz NIC na zaden temat do powiedzenia. I to cie bardzo boli. Zero
                z "Jackowa". I do tego czerwony BURAK. Na saksach.
              • Gość: Adam Re: Nowe wcielenie gabrielicastaway IP: *.acn.pl / 10.66.0.* 26.04.03, 10:01
                ojej, schlebiasz mi bardzo, naprawde.
                (Gabrielo, wybacz, ale oczywiscie rozumiesz, ze nie zamierzam
                sie pod nikogo podszywac)

A teraz, corleone, pozwol, ze cie zupelnie zignoruje (bo i tak
                jestem pewien, ze wyskoczysz tu jeszcze z niejedna odkrywcza
                mysla, podobnie, jak inni Prawdziwi Obroncy Polski i Polakow)
          • gabrielacasey Kolejny "orzel". I "sokol". Ale NIE CHLOP !!! 26.04.03, 01:29
        • Gość: ficino Re: 'Polsat' moze i za szmal gangsterow, ale PRYW IP: *.ny5030.east.verizon.net 25.04.03, 23:23
          gabrielacasey napisała:

> Mylisz kategorie, Misiu!
          Ja widac na miano Misia jeszcze sobie nie zasluzylem. Tylko nie mow ze jestem
          palant.
          • gabrielacasey Z toba przynajmniej wiadomo: Waszmosc Trzaska! 26.04.03, 01:28
            • Gość: ficino Dziekuje za komplement! IP: *.ny5030.east.verizon.net 26.04.03, 08:13
        • Gość: Londoner Re: IP: *.proxy.aol.com 26.04.03, 01:31
          gabrielacasey napisała:

> Mylisz kategorie, Misiu!
          Gabrysiu, spokojnie jestes inteligenta, prowadzisz wspaniale
          interesy, bardzo dobrze ci sie powodzi, jestes o wiele lepsz niz
          te tluki z Sokolki w bialych skarpetkach,powoli odprezasz sie...
          tak jestes wartosciowa !!! (terapia skonczona)
          • gabrielacasey I Bogu dzieki, ze dzis angielskiego po kowbojsku 26.04.03, 01:47
            nie gwalcisz. "Londoner" z Greenpointu!
            • Gość: LONDONER Re: I Bogu dzieki, ze dzis angielskiego po kowboj IP: *.proxy.aol.com 26.04.03, 01:57
              gabrielacasey napisała:

> nie gwalcisz. "Londoner" z Greenpointu!
              HEY, I'M IN LONDON !!! AND CAN SEE YOUR IRISH HUBBY SWEEPIN' THE STREETS!
              CHEER UP SCUM !!!
              • gabrielacasey Shut up, prolo! And kiss my husband's arse. 26.04.03, 02:10
                Zasmarkany "Londoner". Z Peckam czy Brickstone? Od czeskich Cyganow council
                flat podnajmujesz? Oj, znamy my takich "londoners"; badania na ich temat na
                zlecenie Home Office robimy. Nb. wiesz ile tu mozna dostac, za rasistowska
                zniewage brytyjskiego oficera, you...,illegal labourer? paru z waszej
                holociarskiej paczki juz powrocilo do kraju. Kolejny, ktoremu do deportacji
                teskno? Maly, zawistny, wulgarny SMROD!!!
                • Gość: Corleone Re: Shut up, prolo! And kiss my husband's arse. IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 02:57
                  Widze gabrielocastaway, ze musze ci prztelumaczyc tekst LONDONDERA, gdyz
                  wielokrotnie juz udowodnilas, ze twoja znajomosc angielskiego jest bardzo
                  nikla. Otoz LONDONER nie wspomnial nic o oficerach brytyjskich, on pisal o
                  twoim irlandzkim mezulku pracowicie uwijajajacym sie z miotla po ulicach
                  Londynu.
                  • gabrielacasey My husband, prolo, is a RAF major. In Wyton. 26.04.03, 03:30
                    • Gość: Corleone Re: My husband, prolo, is a RAF major. In Wyton. IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 03:37
                      Certainly, and he flies the latest models of Broom-16".
                      • gabrielacasey Mr Broom to z Ulysses, analfabeto ! 26.04.03, 03:40
                        • Gość: Corleone Niezbyt rozgarnietas, gabrielocastaway IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 04:09
                          A wiec kawa na lawe. Nie zaden mr.Broom, tylko broom(czyt.brum)- miotla, a 16"
                          to 16 inches. Czyli twoj mezulek latapo ulicach Londynu z miotla 16-calowka.
                          • gabrielacasey Spluwam na cie z pogatrda, zawistny chamie! 26.04.03, 04:47
                        • Gość: Corleone Niezbyt rozgarnietas gabrielocastaway IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 04:14
                          A wiec kawa na lawe. Nie zaden mr.Broom, tylko broom(czyt.brum)- miotla, a 16"
                          to 16 inches. Czyli twoj mezulek latapo ulicach Londynu z miotla 16-calowka.
                          • gabrielacasey Czekaj na bacznosc, chamie, nim ci pozwole mowic! 26.04.03, 04:49
                            • Gość: Mam cie juz dosyc Re: Czekaj na bacznosc, chamie, nim ci pozwole mo IP: *.client.attbi.com 26.04.03, 06:19
                              WYRAZAJ SIE ,A JAK NIE PASI TO PRYSKAJ NA UK E-PAGES.TYLKO TAM
                              JEST NIESTETY 'IN ENGLISH'-WHAT A SHAME!
                              • gabrielacasey Nie pasuje. I czekac, az pozwole glos dac! 26.04.03, 07:03
                                • Gość: alex gabriela to dziwka bez meza IP: *.shu.edu 26.04.03, 21:32
                                  • Gość: Iza Re: gabriela to dziwka bez meza IP: *.dial.proxad.net 26.04.03, 21:54
                                    Ta cala pseudo inteligencka dyskusja miedzy Gabriela i
                                    pozostalymi osobami na necie od wczoraj, to zenada i
                                    odzwierciedlenie starej naszej polskiej slabosci : podysktujmy,
                                    podwazmy, skrytykujmy dla zasady, poironizujmy, czasem nawet z
                                    polotem, najlepiej przy wodce ... ale jaki z tego POZYTEK i
                                    gdzie KONKRENTY WKLAD do dyskusji o jutro Polski?
                                    Ludzie, "czatujcie" gdzie indziej !
                                    • gabrielacasey Poczytaj moje dyskusje z NORMALNYMI. A czubom 27.04.03, 01:10
                                      trzeba kiedys pyski zamknac. Chinczakowi juz zamyka...prokuratura (mam nadziej,
                                      albo GW na prosbe prokuratury).
                                  • gabrielacasey A ty chlop bez jaj - co gorsze? 27.04.03, 01:12
    • Gość: Koala "Naród" w liczbie 20 tys. przyjechał do Pana do Warsza IP: mim:* / 192.168.7.* 25.04.03, 19:25
      Z nimi trzeba rozmawiać!
      Oni nie rozumieją, że bezrobocie = fiskalizm+prawa pracownicze+
      biurokracja +spełnianie dyrektyw UE.
      Są na to po prostu za głupi.
      • Gość: nowy Re: 'Naród' w liczbie 20 tys. przyjechał do Pana IP: *.euv 25.04.03, 19:56
        Brawo Kola.
        Mianuje Ciebie pierwszym niewolnikiem w naszym nowym
        ustroju bez praw pracowniczych. Decyzja nie zostanie
        potwierdzona w zaden sposob aby zaoszczedzic na
        biurokracji. Jako na niewolnika nakladam na Ciebie
        umiarkowany podatek w wysokosci 97,5% dochodu. Nie masz
        po co odwolywac sie do Sadu Europejskiego.

Gość portalu: Koala napisał(a):

> Z nimi trzeba rozmawiać!
        > Oni nie rozumieją, że bezrobocie = fiskalizm+prawa
        pracownicze+
        > biurokracja +spełnianie dyrektyw UE.
        > Są na to po prostu za głupi.
      • Gość: end Re: 'Naród' w liczbie 20 tys. przyjechał do Pana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 20:02

> Oni nie rozumieją, że bezrobocie = fiskalizm+prawa pracownicze+
        > biurokracja +spełnianie dyrektyw UE.
        ------Dobrze ze ty Koala jestes mundry.
      • heimer Re: 'Naród' w liczbie 20 tys. przyjechał do Pana 25.04.03, 22:21

> Oni nie rozumieją, że bezrobocie = fiskalizm+prawa
        > pracownicze+ biurokracja +spełnianie dyrektyw UE.

Tylko Koala jest madry.
        Jak to misie, z bardzo malym rozumkiem.
        (nie obrazajac Puchatka)
      • gabrielacasey Fakt. Za glupi. I dlatego szujom latwo nimi krecic 26.04.03, 01:50
    • Gość: kmicic Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.va.shawcable.net 25.04.03, 19:54
      Rozchodzi sie o WIARYGODNOSC tych, ktorzy nas tam, do
      eurokolchozu zniewalaja.
      -Byli czlonkowie PZPR, - jedynie slusznej partii, cory ZSRR
      -Klamcy (mprezydent magistrow),
      -Agenci dobrze sie majacej rezydentury bylej KGB w Polsce (Olin
      & ska)
      -Oszusci i przestepcy (Afera FOZZ, sznapsgate, Rywingate)...
      • Gość: end Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 20:04
        Gość portalu: kmicic napisał(a):

> Rozchodzi sie o WIARYGODNOSC tych, ktorzy nas tam, do
        > eurokolchozu zniewalaja.
        > -Byli czlonkowie PZPR, - jedynie slusznej partii, cory ZSRR
        > -Klamcy (mprezydent magistrow),
        > -Agenci dobrze sie majacej rezydentury bylej KGB w Polsce (Olin
        > & ska)
        > -Oszusci i przestepcy (Afera FOZZ, sznapsgate, Rywingate)...
        Zapomniales jeszcze:
        - zydzi
        - masoni
        - cyklisci
        - tesciowa
        • Gość: klincewicz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: 65.163.134.* 25.04.03, 21:04
          end - HAHHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA

Gość portalu: end napisał(a):

> Gość portalu: kmicic napisał(a):
          >
          > > Rozchodzi sie o WIARYGODNOSC tych, ktorzy nas tam, do
          > > eurokolchozu zniewalaja.
          > > -Byli czlonkowie PZPR, - jedynie slusznej partii, cory ZSRR
          > > -Klamcy (mprezydent magistrow),
          > > -Agenci dobrze sie majacej rezydentury bylej KGB w Polsce
          (Olin
          > > & ska)
          > > -Oszusci i przestepcy (Afera FOZZ, sznapsgate, Rywingate)...
          > Zapomniales jeszcze:
          > - zydzi
          > - masoni
          > - cyklisci
          > - tesciowa
      • gabrielacasey Zamiast Kmicica widze tu Olenke. I to zniewolona.. 26.04.03, 01:53
        "Gdzie te chlopy? Gdzie ?!!!"
        • Gość: end Re: Zamiast Kmicica widze tu Olenke. I to zniewol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 02:12
          gabrielacasey napisała:

> "Gdzie te chlopy? Gdzie ?!!!"
          Co ty Gabryska taka niedopieszczona dzisiaj?
          • gabrielacasey Bo dzis tu pod meskimi nickami prawie same BABY 26.04.03, 02:18
            Wyrzekaja, i wyrzekaja, morda brechaja, polityczne zaangazowanie udaja, a kazdy
            jeden - za przeproszeniem - gowno zrobil. To jest "zawalczyl", jak u
            Iredynskiego...wypisujac hasla antyrzadowe w klozecie, scislej: na necie.
            Anonimowo.
            • Gość: end Re: Bo dzis tu pod meskimi nickami prawie same BA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 02:20
              Nie jest tak zle, niektorzy walcza sami ze soba.
    • Gość: Bucefał To wybór ponadpartyjny i ponad polityczny IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 20:02
      Najwyraźniej Pan Prezydent docenia zalety wyborów
      ponadpartyjnych i ponadpolitycznych. Szkoda, że tylko w
      wyjątkowych przypadkach. Do wyborów partyjnych i politycznych
      powrócimy w wyborach do parlamentu europejskiego, kiedy pieczeń
      będzie gotowa do podzielenia.
      • gabrielacasey ZMIEN ORDYNACJE!!! "Gdzie te chlopy? Gdzie???" 26.04.03, 01:55
        • Gość: Londoner Re: ZMIEN ORDYNACJE!!! 'Gdzie te chlopy? Gdzie??? IP: *.proxy.aol.com 26.04.03, 02:08
          nie moge sie oprzec, wybaczcie ! they're sweeping streets in London! Those
          fucking Irish scum!
          • gabrielacasey Do szkoly, tluku, jesli singularis od pluralis nie 26.04.03, 02:14
            odrozniasz. Bledy sadzisz na poziomie podstawowki, tluku! NIE GWALC, matole,
            angielszczyzny: nie liczba pojedyncza, a mnoga; nie zaimek dalszy, a blizszy.
            Ze wsi jestes, na wies powrocisz i nie udawaj, zes nawet tego jezyka liznal.
            Zawistny trash!
    • Gość: ls Re: Zanim powie sie tak IP: *.vpn.nlh.no 25.04.03, 20:02
      Pzynajmniej Warszawe dla obcych przejezdnych trzeba oznakowac
      zamiast tracic pieniadze na zygostymulujaca kampanie adoracyjna
      na rzecz uni .
      Znaki drogowe w Warszawie planowal debil albo facet na rauszu.
      Dzisiaj przed chwila jeden w wiadomosciach sie madzrzyl sie ze
      oznakowanie mamy jak w Europie. W niektorych miastach tak - w
      Warszawie kpina , idiotyzm i arogancja.
      Moze by zorgsanizowac wystawe kotow w Lublinie i Gadansku.
      Wowcza moze pokjedzie tam prezydentkacozr ktow milosnik i mu
      zakuka jak jego Warszawka jest oznakowana. Obled.
      • Gość: end Re: Zanim powie sie tak IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 20:07
        Gość portalu: ls napisał(a):

> Pzynajmniej Warszawe dla obcych przejezdnych trzeba oznakowac
        > zamiast tracic pieniadze na zygostymulujaca kampanie adoracyjna
        > na rzecz uni .
        > Znaki drogowe w Warszawie planowal debil albo facet na rauszu.
        > Dzisiaj przed chwila jeden w wiadomosciach sie madzrzyl sie ze
        > oznakowanie mamy jak w Europie. W niektorych miastach tak - w
        > Warszawie kpina , idiotyzm i arogancja.
        > Moze by zorgsanizowac wystawe kotow w Lublinie i Gadansku.
        > Wowcza moze pokjedzie tam prezydentkacozr ktow milosnik i mu
        > zakuka jak jego Warszawka jest oznakowana. Obled.
        -----Najpierw ciebie trzeba zorgsanizowac, potem moze bedziesz mogl sie
        wyslowic.
      • gabrielacasey Moj maz uwaza, ze Warszawa jest oznakowana O.K. 26.04.03, 02:02
        Nawet wiecej niz OK: lepiej niz Londyn, Bonn, Berlin, Paryz i Sztokholm. Moze
        tylko Oslo sie ponad warszawskie poziomy wybija - nie wiem, nie bylismy.
        A tak na marginesie, to umiejetnosc poruszania sie po miescie zalezy od
        umiejetnosci kierowcy - ten z nerwica i brakiem refleksu wogole za kierownica
        nie powinien siadac.
        A dla pieszych? Swietne plany miasta. Swietnie oznakowane ulice. Swietnie
        opisane przystanki tramwajowe. Jasne, jest roznica w stosunku do tych smetnych
        tabliczek z czasow komuny, ale jak potrenujesz, to i ty sie na nowe
        przestawisz. To nie takie straszne i...nie boli.
        • Gość: Corleone Re: Moj maz uwaza, ze Warszawa jest oznakowana O. IP: *.mpoweredpc.net 26.04.03, 03:10
          Tylko ze twoj hubby gabrielocastaway ocenia oznakowania z innego punktu
          widzenia; jakby tu dotrzec i manipulowac miotla i szufelka. A to co innego niz
          poruszac sie samochodem po obcym miescie.
          • gabrielacasey W Warszawie byl doradca MON. Tez mozesz sprawdzic. 26.04.03, 03:38
            Jak i baze w Wyton. I przestan sie tu, zawistny cwoku, kompromitowac, bo beda
            tacy, co sprawdza i moga sprawdzic. Nb.o nas w TVP bylo, maly Misiu. I ludzie
            do dzis moga pamietac.
    • Gość: dociekliwy Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.toya.net.pl / 10.0.201.* 25.04.03, 20:32
      A dlaczego pan prezydent nie powiedzial, ze dla siebie trzeba
      powiedziec TAK?

Zgadnijcie!
      • Gość: klincewicz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: 65.163.134.* 25.04.03, 20:54
        Dlaczego w polsce jest tyle kretynow ktorzy wyobrarzaja sobie
        ze maja racje do swojego zdania na ten temat! Polska bez UE to
        Kazaghstan, Rosja, zadupie i glod... modlcie sie za swoje puste
        czuby, przezarte wodka, syrem, i samozadowoleniem... Smutno mi
        sie robi kiedy czytam takie bzdury bo widze ze polska i polacy
        NIE DOJRZELI do kapitalizmu ani UE. Potrzebuja Socjalizmu,
        Dyktatury i trzymania za pysk jak za komuny zeby co niektory z
        nich wyszedl na ludzi.
        • Gość: end Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 21:00
          Gość portalu: klincewicz napisał(a):

> Dlaczego w polsce jest tyle kretynow ktorzy wyobrarzaja sobie
          > ze maja racje do swojego zdania na ten temat! Polska bez UE to
          > Kazaghstan, Rosja, zadupie i glod... modlcie sie za swoje puste
          > czuby, przezarte wodka, syrem, i samozadowoleniem... Smutno mi
          > sie robi kiedy czytam takie bzdury bo widze ze polska i polacy
          > NIE DOJRZELI do kapitalizmu ani UE. Potrzebuja Socjalizmu,
          > Dyktatury i trzymania za pysk jak za komuny zeby co niektory z
          > nich wyszedl na ludzi.
          O przepraszam, ale syrem to przezarte sa Czyraki!
          • Gość: klincewicz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: 65.163.134.* 25.04.03, 21:10
            a tymi czyrakami sa przezarte puste lby anty-unijnych madrali
        • Gość: fritz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.solnet.ch 25.04.03, 22:01
          Gość portalu: klincewicz napisał(a):

> Dlaczego w polsce jest tyle kretynow ktorzy wyobrarzaja sobie
          > ze maja racje do swojego zdania na ten temat! Polska bez UE
          to
          > Kazaghstan, Rosja, zadupie i glod... modlcie sie za swoje
          puste
          > czuby, przezarte wodka, syrem, i samozadowoleniem... Smutno
          mi
          > sie robi kiedy czytam takie bzdury bo widze ze polska i polacy
          > NIE DOJRZELI do kapitalizmu ani UE. Potrzebuja Socjalizmu,
          > Dyktatury i trzymania za pysk jak za komuny zeby co niektory z
          > nich wyszedl na ludzi.
          ...................
          Nie panikuj, nie jest az tak zle. Polska jest od stycznia
          czlonkiem Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). Przystapila
          do niego w styczniu tego roku. Do naleza wszystkie kraje UE a d
          czlonkowie EOG maja taki sam dostep do wspolnego rynku, jakby
          byli w UE. Przynaleznosc do EOG jest niezalezna do niezalezna od
          przynaleznosci do UE. Tak wiec, Polska nie przystepujac do UE
          zostaje w EOG. To co Kwasniewski opowiada o "prozni
          gospodarczej" jest zwykla nieprawda. Ale to nic dziwnego u tego
          faceta.
          Druga rzecz. Nie przystepujac do UE Polska rezygnuje z prawa
          glosu w UE i rezygnuje rowniez z dodatkow rolniczych i
          strukturalnych, dajacych netto na rok ca. 8 mld zl., o ile je
          sie wszystkie wykorzysta ( w najlepszym przypadku uda
          sie "zdobyc" moze 60%). Ale Polska nie przstepujac nie musi
          przyjac calego idiotycznego prawa UE, wywolujace chorobe
          nazywana Euroskleroza. Ta choroba tzn. sie przepisy wymuszaja
          dodatkowe wydatki wysokosci wielokrotnie wyzszej niz korzysci z
          pomocy strukturalnej.
          Wniosek: Zostac EOG i nie przystepowac do UE. Nie daj sie
          oglupic tej propagandzie. Po prostu zachowaj nerwy.
          pzdr.
          • Gość: end Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 22:12
            Gość portalu: fritz napisał(a):

> Gość portalu: klincewicz napisał(a):
            >
            > > Dlaczego w polsce jest tyle kretynow ktorzy wyobrarzaja sobie
            > > ze maja racje do swojego zdania na ten temat! Polska bez UE
            > to
            > > Kazaghstan, Rosja, zadupie i glod... modlcie sie za swoje
            > puste
            > > czuby, przezarte wodka, syrem, i samozadowoleniem... Smutno
            > mi
            > > sie robi kiedy czytam takie bzdury bo widze ze polska i polacy
            > > NIE DOJRZELI do kapitalizmu ani UE. Potrzebuja Socjalizmu,
            > > Dyktatury i trzymania za pysk jak za komuny zeby co niektory z
            > > nich wyszedl na ludzi.
            > ...................
            > Nie panikuj, nie jest az tak zle. Polska jest od stycznia
            > czlonkiem Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). Przystapila
            > do niego w styczniu tego roku. Do naleza wszystkie kraje UE a d
            > czlonkowie EOG maja taki sam dostep do wspolnego rynku, jakby
            > byli w UE. Przynaleznosc do EOG jest niezalezna do niezalezna od
            > przynaleznosci do UE. Tak wiec, Polska nie przystepujac do UE
            > zostaje w EOG. To co Kwasniewski opowiada o "prozni
            > gospodarczej" jest zwykla nieprawda. Ale to nic dziwnego u tego
            > faceta.
            > Druga rzecz. Nie przystepujac do UE Polska rezygnuje z prawa
            > glosu w UE i rezygnuje rowniez z dodatkow rolniczych i
            > strukturalnych, dajacych netto na rok ca. 8 mld zl., o ile je
            > sie wszystkie wykorzysta ( w najlepszym przypadku uda
            > sie "zdobyc" moze 60%). Ale Polska nie przstepujac nie musi
            > przyjac calego idiotycznego prawa UE, wywolujace chorobe
            > nazywana Euroskleroza. Ta choroba tzn. sie przepisy wymuszaja
            > dodatkowe wydatki wysokosci wielokrotnie wyzszej niz korzysci z
            > pomocy strukturalnej.
            > Wniosek: Zostac EOG i nie przystepowac do UE. Nie daj sie
            > oglupic tej propagandzie. Po prostu zachowaj nerwy.
            > pzdr.
            Witam Fritz
            czy moglibysmy otrzymac jakies linki zrodlowe o przystapieniu Polski do EOG i
            o umowach dwustronnych dot. tegoz przystapienia.
            Cos tu wczesniej GC mowila, ze w przypadku nie przystapienia do EU, skladka
            zwiazana z EOG jest o wiele wyzsza.
            Pozdrawiam
            • Gość: fritz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.solnet.ch 25.04.03, 22:48
              > Witam Fritz
              > czy moglibysmy otrzymac jakies linki zrodlowe o przystapieniu Polski do EOG i
              > o umowach dwustronnych dot. tegoz przystapienia.
              > Cos tu wczesniej GC mowila, ze w przypadku nie przystapienia do EU, skladka
              > zwiazana z EOG jest o wiele wyzsza.
              > Pozdrawiam

Czesc end, widzialem dzisiaj ten post od GC i spytalem sie jej o ta skladke, o
              to, czy ma jakies podkladki. Nic o tym nie wiem i jestem tym bardzo
              zaskoczony. Sadze, ze to jest blad.
              Widzilem rowniez Twoja post i odpowiedzialem, o ile sie nie myle :).
              Dodalem rowniez do postu GC informacje (link) o kryzysowej sytuacji w Irlandi i
              o reformach w tym kraju w latach 86-89.

www1.gazeta.pl/swiat/1,34175,140099.html
              Nie sadze, ze informacja na temat polityki socjalnej jest prawdziwa.
              Wien natomiast, ze Anglia z cala pewnoscia nie uznaje polityki socjalnej i
              rynku pracy UE.
              W sprawach rolnictwa i ryb EOG i UE zachowaly zdaje sie swoja odrebnosc.
              Pamietam jeszcze pare innych rzeczy, ale nie pamietam, gdzie je widzialem.
              pozdrawiam

www1.gazeta.pl/ue/1,44625,1258571.html
              Tutaj sa bogaci proszeni do kasy, aby pomoc biednym:
              www.rp.pl/gazeta/wydanie_030110/ekonomia/ekonomia_a_13.html?k=on;t=2003010120030425

www.rp.pl/gazeta/wydanie_030219/ekonomia/ekonomia_a_7.html?k=on;t=2003010120030425

• Gość: end Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 23:03

> Gość portalu: end napisał(a):
                > > Witam Fritz
                > > czy moglibysmy otrzymac jakies linki zrodlowe o przystapieniu Polski do EO
                > G i
                > > o umowach dwustronnych dot. tegoz przystapienia.
                > > Cos tu wczesniej GC mowila, ze w przypadku nie przystapienia do EU, skladk
                > a
                > > zwiazana z EOG jest o wiele wyzsza.
                > > Pozdrawiam
                >
                > Czesc end, widzialem dzisiaj ten post od GC i spytalem sie jej o ta skladke,
                o
                > to, czy ma jakies podkladki. Nic o tym nie wiem i jestem tym bardzo
                > zaskoczony. Sadze, ze to jest blad.
                > Widzilem rowniez Twoja post i odpowiedzialem, o ile sie nie myle :).
                > Dodalem rowniez do postu GC informacje (link) o kryzysowej sytuacji w
                Irlandi i
                >
                > o reformach w tym kraju w latach 86-89.
                >
                >
                > www1.gazeta.pl/swiat/1,34175,140099.html
                > Nie sadze, ze informacja na temat polityki socjalnej jest prawdziwa.
                > Wien natomiast, ze Anglia z cala pewnoscia nie uznaje polityki socjalnej i
                > rynku pracy UE.
                > W sprawach rolnictwa i ryb EOG i UE zachowaly zdaje sie swoja odrebnosc.
                > Pamietam jeszcze pare innych rzeczy, ale nie pamietam, gdzie je widzialem.
                > pozdrawiam
                >
                > www1.gazeta.pl/ue/1,44625,1258571.html
                > Tutaj sa bogaci proszeni do kasy, aby pomoc biednym:
                > www.rp.pl/gazeta/wydanie_030110/ekonomia/ekonomia_a_13.html?k=on;t=2003010120030425
                >
                > www.rp.pl/gazeta/wydanie_030219/ekonomia/ekonomia_a_7.html?k=on;t=2003010120030425
                >
                Fritz,
                Ale z tych artykulow jasno wynika, ze mysmy nie przystapili do EOG!!!!
                Jest powiedziane, ze czlonkostwo w EU naklada na nas obowiazkowe czlonkostwo w
                EOG
                Tak jak mi sie wydawalo.
                Fritz, EOG jest tylko dla super bogatych outsiderow, ktorych mozna przy okazji
                troche wydoic.
                Pozdrawiam,
                • Gość: fritz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.solnet.ch 26.04.03, 01:07

> Gość portalu: fritz napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: end napisał(a):
                  > > > Witam Fritz
                  > > > czy moglibysmy otrzymac jakies linki zrodlowe o przystapieniu Polski
                  > do EO
                  > > G i
                  > > > o umowach dwustronnych dot. tegoz przystapienia.
                  > > > Cos tu wczesniej GC mowila, ze w przypadku nie przystapienia do EU, s
                  > kladk
                  > > a
                  > > > zwiazana z EOG jest o wiele wyzsza.
                  > > > Pozdrawiam
                  > >
                  > > Czesc end, widzialem dzisiaj ten post od GC i spytalem sie jej o ta skladk
                  > e,
                  > o
                  > > to, czy ma jakies podkladki. Nic o tym nie wiem i jestem tym bardzo
                  > > zaskoczony. Sadze, ze to jest blad.
                  > > Widzilem rowniez Twoja post i odpowiedzialem, o ile sie nie myle :).
                  > > Dodalem rowniez do postu GC informacje (link) o kryzysowej sytuacji w
                  > Irlandi i
                  > >
                  > > o reformach w tym kraju w latach 86-89.
                  > >
                  > >
                  > > www1.gazeta.pl/swiat/1,34175,140099.html
                  > > Nie sadze, ze informacja na temat polityki socjalnej jest prawdziwa.
                  > > Wien natomiast, ze Anglia z cala pewnoscia nie uznaje polityki socjalnej i
                  >
                  > > rynku pracy UE.
                  > > W sprawach rolnictwa i ryb EOG i UE zachowaly zdaje sie swoja odrebnosc.
                  > > Pamietam jeszcze pare innych rzeczy, ale nie pamietam, gdzie je widzialem.
                  > > pozdrawiam
                  > >
                  > > www1.gazeta.pl/ue/1,44625,1258571.html
                  > > Tutaj sa bogaci proszeni do kasy, aby pomoc biednym:
                  > > www.rp.pl/gazeta/wydanie_030110/ekonomia/ekonomia_a_13.html?k=on;t=2003010120030425
                  > >
                  > > www.rp.pl/gazeta/wydanie_030219/ekonomia/ekonomia_a_7.html?k=on;t=2003010120030425
                  > >
                  > Fritz,
                  > Ale z tych artykulow jasno wynika, ze mysmy nie przystapili do EOG!!!!
                  > Jest powiedziane, ze czlonkostwo w EU naklada na nas obowiazkowe czlonkostwo
                  w
                  > EOG
                  > Tak jak mi sie wydawalo.
                  > Fritz, EOG jest tylko dla super bogatych outsiderow, ktorych mozna przy
                  okazji
                  > troche wydoic.
                  > Pozdrawiam,
                  End, nieporozumienie w druku
                  "
                  W czwartek w Brukseli odbyła się pierwsza runda negocjacji w sprawie
                  rozszerzenia Europejskiego Obszaru Gospodarczego, tworzonego dziś przez 15
                  krajów UE, Norwegię, Liechtenstein i Islandię. Dziesięć przyszłych państw
                  członkowskich Unii - w tym Polska - MUSI SIE TEZ ZNALEZC W EOG ITD, bo wszyscy
                  członkowie UE wchodzą w skład tej strefy wolnego handlu. Te swoiste "małe
                  rokowania" rozszerzeniowe powinny skończyć się w kwietniu - przed podpisaniem
                  traktatu o przystąpieniu Polski do UE.
                  "
                  Pozdrawiam
                  P.S. Polska wchodzi, ze tak powiem od drugiej strony. Inna strona, to EFTA.
                  Przejzyj to jeszcze raz
                  • Gość: end Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 02:08
                    Fritz,
                    To nie jest nieporozumienie, my do EOGu nie nalezymy i nikt tam nas zapraszac
                    nie bedzie bez czlonkostwa w EU.
                    To jest ekskluzywny klub dla krajow z dochodem na mieszkanca powyzej 40.000
                    USD. A to nam w najblizszym 50 leciu chyba nie grozi (a szkoda)
                    Pozdrawiam,
                    • gabrielacasey Do EEA wejdziemy wraz z Unia; oni mysla o EFTA 26.04.03, 02:45
                      Europejskiej Wspolnocie Wolnego Handlu. I tu, niestety, masz racje: to klub
                      wielce ekskluzywny.
                      Dokladniejsze informacje w biuletynie EFTA.

secretariat.efta.int/Web/Publications/EFTABulletin/EFTABulletin
                      Boje sie, ze Kajetan z Fritzem nam sie za bardzo do tego pomyslu napalili:
                      jasne, wyglada zachecajaco, ale nie dla nas - za biedne. I z EFTA NIKT nas nie
                      zaprasza, niestety.
                      • Gość: end Re: Do EEA wejdziemy wraz z Unia; oni mysla o EFT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 13:28
                        gabrielacasey napisała:

> Europejskiej Wspolnocie Wolnego Handlu. I tu, niestety, masz racje: to klub
                        > wielce ekskluzywny.
                        > Dokladniejsze informacje w biuletynie EFTA.
                        >
                        > secretariat.efta.int/Web/Publications/EFTABulletin/EFTABulletina
                        > Boje sie, ze Kajetan z Fritzem nam sie za bardzo do tego pomyslu napalili:
                        > jasne, wyglada zachecajaco, ale nie dla nas - za biedne. I z EFTA NIKT nas
                        nie
                        > zaprasza, niestety.
                        Dokladnie tak,
                        Tylko Fritz swoja koncepcje zbudowal na info. ktore nie jest prawda jakoby
                        Polska przystapila z dniem 01.01.2003 do EEA.
                        I stad ta cala dyskusja.
                        A o EFTA mozemy sobie rzeczywiscie tylko pomarzyc.
                    • Gość: fritz Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.solnet.ch 26.04.03, 15:40

> Fritz,
                      > To nie jest nieporozumienie, my do EOGu nie nalezymy i nikt tam nas zapraszac
                      > nie bedzie bez czlonkostwa w EU.
                      > To jest ekskluzywny klub dla krajow z dochodem na mieszkanca powyzej 40.000
                      > USD. A to nam w najblizszym 50 leciu chyba nie grozi (a szkoda)
                      > Pozdrawiam,

Na podstawie czego tak uwazasz? Przeciez czlonkostwo nie ma nic wspolnego z
                      dochdami, tylko z warunkami handlu i pomoca gospodarcza. Ale tej wlasnie w EOG
                      nie ma. Najwyzej dojscie do rynku pracy mogloby by byc regulowane ale to nie
                      jest problem i Norwegia juz teraz zrezygnowala ze wszystkich ograniczen.

Do EFTA nalezaly wszystkie kraje, ktore nie byly w UE. EFTA to jest klub
                      handlujacych krajow i zasady przstapienie sa duzo prostsze. Czlonkowie mogli
                      zachowac b. duzo samodzielnosci i utrzymywac cla.

EOG jest forma wspolpracy EFTA z UE. Z krajami EOG, zwlaszcza z Norwegia Polska
                      ma swietne stosunki. Stosunki i prawodawstwo z UE zostalo rowniez
                      zharmonizowane. Innymi slowy UE musialoby rozpoczac wojne handlowa z Polska z
                      zemsty, ze nie przystpila do UE lamiac wszystkie przepisy WTO. Czy Ty w to
                      wierzysz. To ze Polska staje sie czlonkiem z powodu przystapienia do UE nie
                      oznacza, ze nie moze byc czlonkiem nie bedac w UE.
                      A wiec jeszcze raz: dlaczego tak uwazasz?
                      pozdr.
                      P.S. Dziasiaj nie mam juz czasu
                • Gość: fritz Re: zwroc uwage na post Kajetana, ostatnia pozyjca IP: *.solnet.ch 26.04.03, 01:12
                  pozdrawiam
              • darr2 do Fritza. Wkleilem twoja wypowiedz do tych hitow 26.04.03, 06:09
                Wiesz, tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=4932590
                Ty Fitz, nieglupio gadasz. Ci klamcy z SLD tak wszystkich w buca robia.

Acha, o skladce na EOG to tez byla nieprawda, tam skladka jest jakos tak
                kilkadziesiat milionow euro. Chyba trzydziesci. Ale namotali ludziom!
                A z tym EOG to jeszcze chyba za wczesnie, to trzeba zapytac na Forum o UNii.
                Przeciez EOG to jest takze wolnosci przeplywu pracownikow. A tego chyba jeszcze
                nie ma, nie? Ja nie wiem, zagldam tu dopiero od tygodnia, trzeba sie zapoytac.
                • gabrielacasey Darr, niestety, to wcale nie takie piekne: bo 26.04.03, 07:12
                  1) chodzi nie o EEA (Europejski Obszar Gospodarczy), ale o EFTA (tam sa
                  zrzeszone kraje, ktore nie weszly do EU, i - jako EFTA - kolaboruja z Unia w
                  ramach EEA), a wiec Europejska Wspolnote Wolnego Handlu. A do EFTA NIKT nas nie
                  zaprasza (do EEA wchodzimy obligatoryjnie wraz z wejsciem do EU). Niestety,
                  nie mozna sie zalapac na ow EEA bez czlonkostwa badz EU, badz EFTA.

2) laczne kontrybucje panstw EFTA do EEA (w tym i na rozne programy Unii) sa
                  wysokie, na samego Sokratesa Norwegia placi prawie 6 milionow.

Pelna informacja na witrynie EFTA (jeszce sie w nia nie wczytalam i nie moge
                  strescic):

• Gość: fritz Re: Darr, wszystko ok IP: *.solnet.ch 26.04.03, 15:06
                    gabrielacasey napisała:

> 1) chodzi nie o EEA (Europejski Obszar Gospodarczy), ale o EFTA (tam sa
                    > zrzeszone kraje, ktore nie weszly do EU, i - jako EFTA - kolaboruja z Unia w
                    > ramach EEA), a wiec Europejska Wspolnote Wolnego Handlu. A do EFTA NIKT nas
                    nie
                    >
                    > zaprasza (do EEA wchodzimy obligatoryjnie wraz z wejsciem do EU). Niestety,
                    > nie mozna sie zalapac na ow EEA bez czlonkostwa badz EU, badz EFTA.
                    >
                    > 2) laczne kontrybucje panstw EFTA do EEA (w tym i na rozne programy Unii) sa
                    > wysokie, na samego Sokratesa Norwegia placi prawie 6 milionow.
                    >
                    > Pelna informacja na witrynie EFTA (jeszce sie w nia nie wczytalam i nie moge
                    > strescic):
                    >
                    > secretariat.efta.int/Web/Publications/EFTABulletin/EFTABulletin

Mylisz sie. Mozna byc tylko czlonkiem EOG. Mozna byc rowniez tylko czlonkiem
                    EFTA. Wystarczy sie zameldowac. Bardzo sie uciesza, wszystkie 4 kraje, a
                    szczegolnie Szwajcarie, ktora jest tyko czlonkiem EFTA. Tylko po co?

• gabrielacasey Fritz, gdzie ta INFORMACJA w STATUCIE EEA? Link 27.04.03, 01:15
                      prosze. Idea mi sie podoba, ale BRAK danych w dokumentach EEA. Skad to wiesz?
                      Przeciez sobie tego nie uroiles.
                • Gość: fritz Re: do Fritza. Wkleilem twoja wypowiedz do tych h IP: *.solnet.ch 26.04.03, 15:24
                  Czuje sie dumnie i pozdrawiam.
                  P.S. Miales dobry pomysl.
                  • Gość: robi To ja czuje się dumny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 22:24
                    Cześć Fritz,

Ja już trochę znudziłem się pisaniem na forum, ale TY odwalasz dobrą robotę.
                    Nie miałem pojęcia zakładając watek Hitów, że stanie sie on tak popularny.
                    Najlepsze wypowiedzi w nim pochodzą z czasów, kiedy na forum UE pisał jeszcze
                    ekspert UKiE Maciej Duszczyk. Niestety nie wytrzymał naszej presji i
                    zrezygnował, albo mu kazali.

W każdym razie teraz najważniejszą rzeczą jest wskazanie ludziom alternatywy
                    dla UE. Od początku na EOG wskazywał robert de molesme. Warto poczytać jego
                    posty.

Pozdrwawiam
                    robi

• Gość: Kajetan Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 25.04.03, 22:51

> Witam Fritz
              > czy moglibysmy otrzymac jakies linki zrodlowe o przystapieniu
              Polski do EOG i
              > o umowach dwustronnych dot. tegoz przystapienia.
              > Cos tu wczesniej GC mowila, ze w przypadku nie przystapienia
              do EU, skladka
              > zwiazana z EOG jest o wiele wyzsza.
              > Pozdrawiam

Myślę, że to pomoże.

Pozdrawiam

www.amb-norwegia.pl/Norway/Polska+a+Norwegia+i+EOG/EOG+folder.htm
              Układ o utworzeniu Europejskiego Obszaru Gospodarczego – Układ o
              EOG – wszedł w życie 1 stycznia 1994 roku. Obecnie obejmuje 15
              państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państwa członkowskie
              EFTA – Islandię, Liechtenstein i Norwegię. Szwajcaria, członek
              EFTA, nie uczestniczy we współpracy w ramach EOG.

Układ o EOG wprowadza wspólne ustawodawstwo w zakresie handlu i
              gospodarki. Porozumienie obejmuje również inne dziedziny, będące
              przedmiotem wspólnego zainteresowania krajów członkowskich i
              pozostające w ścisłym związku z ustanowieniem Rynku
              Wewnętrznego, takie jak np. wykształcenie i ochrona środowiska.
              Dlatego Układ o EOG ma znaczenie w naszym życiu codziennym.
              Umowa obejmuje również kwestie warunków pracy i praw
              konsumenckich. Norweskie ustawy i rozporządzenia zostały
              zharmonizowane z ustawodawstwem EOG. Norwescy uczniowie i
              studenci aktywnie uczestniczą w programach wymiany, a Norwegowie
              mogą swobodnie osiedlać się i starać o pracę w innych państwach
              członkowskich EOG. Dla Norwegii istotne są jak najlepsze
              stosunki z krajami sąsiadującymi, z którymi Norwegia prowadzi
              również najbardziej ożywioną wymianę handlową. 80 procent
              norweskiego eksportu stanowi eksport do UE (ze Szwecją,
              Finlandią i Austrią włącznie), a z tych samych krajów pochodzi
              blisko 70 procent norweskiego importu. Układ o EOG wprowadza
              wspólne ustawodawstwo we wszystkich krajach stowarzyszonych.
              Niniejsza publikacja przedstawia krótko treść Układu o EOG.

www.pai.pl/europa/gospodarka/2_2003_bez_cla.htm
              Nr 2 /2003 20-27 STYCZNIA 2003
              Polska rozpoczęła negocjacje z Unią Europejską (UE) w sprawie
              przystąpienia do Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG).
              Negocjacje powinny zakończyć się w marcu. Polskiej delegacji
              przewodniczy podsekretarz stanu w Urzędzie Komitetu Integracji
              Europejskiej (UKIE) Jarosław Pietras.

www.polskiejutro.com/art/n.php?p=370218.12.2002
              Polska złożyła w środę formalny wniosek o przystąpienie do
              Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). Oprócz państw Unii
              Europejskiej należą doń Islandia, Norwegia i Liechtenstein.
              Obszar pozwala im korzystać z dobrodziejstw uczestnictwa w
              unijnym jednolitym rynku, ale nie daje prawa do współdecydowania
              o rządzących nim regułach. Uczestnictwo w EOG jest obowiązkowe
              dla wszystkich członków UE.
              Negocjacje w sprawie przystąpienie 10 przyszłych państw
              członkowskich Unii także do EOG rozpoczną się 9 stycznia i
              powinny się zakończyć w marcu. Ich rezultaty mają być
              zatwierdzone przez kraje należące do EOG równolegle z
              ratyfikacją w obecnych i przyszłych państwach członkowskich Unii
              Traktatu Akcesyjnego o przystąpieniu do niej 10 nowych państw.
              W zamian za dostęp do jednolitego rynku Norwegia, Islandia i
              Liechtenstein udzielają pewnej niewielkiej pomocy uboższym
              państwom członkowskim Unii (120 mln euro w okresie 1998-2003).
              Zwiększenie tej pomocy w celu objęcia nią Polski i innych nowych
              członków będzie przedmiotem negocjacji, podobnie jak
              rozciągnięcie na nich umów łączących UE z pozostałymi państwami
              EOG w zakresie rolnictwa i rybołówstwa.

www1.gazeta.pl/ue/1,44625,1258571.html
              Bruksela 09-01-2003
              Norwegia nie skorzysta z wynegocjowanego przez Unię okresu
              przejściowego, dzięki któremu niektóre państwa UE nawet przez
              siedem lat mogą stosować u siebie ograniczenia wobec pracowników
              z Polski.
              W czwartek w Brukseli odbyła się pierwsza runda negocjacji w
              sprawie rozszerzenia Europejskiego Obszaru Gospodarczego,
              tworzonego dziś przez 15 krajów UE, Norwegię, Liechtenstein i
              Islandię. Dziesięć przyszłych państw członkowskich Unii - w tym
              Polska - musi też znaleźć się w EOG, bo wszyscy członkowie UE
              wchodzą w skład tej strefy wolnego handlu. Te swoiste "małe
              rokowania" rozszerzeniowe powinny skończyć się w kwietniu -
              przed podpisaniem traktatu o przystąpieniu Polski do UE.

www.ojczyzna.pl/ARTYKULY/KAMYK__III-Polska-Konferencja-Uniosceptyczna.htm
              MIŁOSZ MARCZUK, publicysta Najwyższego Czasu!, który
              wyspecjalizował się w tematyce unijnej, mówił krótko i skupił
              się tylko na zagadnieniach gospodarczych. Tym którzy obawiają
              się izolacji gospodarczej Polski poza Unią pokazywał, że wcale
              nie musimy być członkiem UE. Wystarczy bowiem tak jak Norwegia,
              Islandia i Lichtenstein wejść do Europejskiego Obszaru
              Gospodarczego, co byłoby dla nas o tyle korzystne, że nie
              musielibyśmy uczestniczyć we wspólnych politykach unijnych,
              które są jedynie pompami ssąco-tłoczącymi. I byłoby to o wiele
              tańsze! Według obliczeń Marczuka, jeśli Norwegia płaci 30 mln
              euro składki na EOG, to nasza składka wyniosłaby około 20 mln
              euro [jak to się ma do tych 2,5 mld euro naszej składki na UE,
              które musimy zapłacić w latach 2004-06!].
              • gabrielacasey Kajetanie, Norwegia placi wiecej. Linki do EFTA 26.04.03, 02:40
                Juz kiedys mowilam Fritzowi, ze pomysl EEA mi sie podoba, jako...blizszy
                pierwotnej idei Europejskiego Zjednoczenia, nizli Bruksela. I zaczelam sama
                sobie sprawdzac, dlaczego EU a nie EEA. I po pierwsze wyszlo mi, ze EEA jst
                przy EU obligatoryjna, i ze - "robiac za druga Norwegie" - powinismy sie
                zapisac nie do EEA (do czego wraz z Fritzem nas namawiacie) ale do EFTA,
                Europejskiej Wspolnoty Wolnego Handlu I tu zaczynaja sie schody. Dokladniejsze
                informacje i o zasadach przystapienia i WYDATKACH na portalu nie EEA, a WLASNIE
                EFTA! Min. kontrybucja Norwegii na sam program Sokrates to ponad 5 mln.euro. A
                w tych programach "szkolnych" jest jeszcze i Erasmus itd. To tylko na nauke, a
                kontrybucje handlowe sa o wiele wyzsze. I zadnych dotacji z Unii nie ma, co by
                ten bilans poprawilo.

• Gość: fritz UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.solnet.ch 26.04.03, 15:22
                  gabrielacasey napisała:

> Juz kiedys mowilam Fritzowi, ze pomysl EEA mi sie podoba, jako...blizszy
                  > pierwotnej idei Europejskiego Zjednoczenia, nizli Bruksela. I zaczelam sama
                  > sobie sprawdzac, dlaczego EU a nie EEA. I po pierwsze wyszlo mi, ze EEA jst
                  > przy EU obligatoryjna, i ze - "robiac za druga Norwegie" - powinismy sie
                  > zapisac nie do EEA (do czego wraz z Fritzem nas namawiacie) ale do EFTA,
                  > Europejskiej Wspolnoty Wolnego Handlu I tu zaczynaja sie schody.
                  Dokladniejsze
                  > informacje i o zasadach przystapienia i WYDATKACH na portalu nie EEA, a
                  WLASNIE
                  >
                  > EFTA! Min. kontrybucja Norwegii na sam program Sokrates to ponad 5 mln.euro.
                  A
                  > w tych programach "szkolnych" jest jeszcze i Erasmus itd. To tylko na nauke,
                  a
                  > kontrybucje handlowe sa o wiele wyzsze. I zadnych dotacji z Unii nie ma, co
                  by
                  > ten bilans poprawilo.
                  >
                  ...................................
                  Tak, 5 mln Euro zabije Polske. Mozna wstapic do EFTA, to nawet ulatwi kontakty
                  z Ameryka Lacinska. Tylko ten wariant z powodu zafiksowaniu na UE wogole nie
                  byl brany pod uwage. W przypadku EOG jest juz prawie wszystko zalatwione.
                  Tylko kraje EOG musza wyrazic zgode no i Polska probuje uratowac dobre stosunki
                  gospodarcze z Norwegia: kupno ryb i przerabianie w Polsce, co Unia chce
                  zablokowac. Jezeli to sie jej uda, to cala branza padnie. To jest 25'000 !!!!
                  miejsc pracy. Na szczescie Polska, Tuszynski, zablokowali to przed paroma
                  dniami. TE 25'000 BEZROBOTNYCH BEDZIE KOSZTOWAC PODATNIKA OKOLO 360 MLN. ZL. DO
                  TEGO DOCHODZI STRATA KASY PANSTWOWEJ W WYNIKU BRAKUJACYCH DOCHODOW Z PODATKOW I
                  SWIADCZEN SOCJALNYCH. To jest w sumie prawie 1 mld zl. Do tego dochodza moralne
                  i koszty socjalane w regionie. CO ROKU. TYLKO TO ABSORBUJE OKOLO 15% DATKOW
                  STRUKTRURALNYCH UE.
                  • Gość: end Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 15:39

> gabrielacasey napisała:
                    >
                    > > Juz kiedys mowilam Fritzowi, ze pomysl EEA mi sie podoba, jako...blizszy
                    > > pierwotnej idei Europejskiego Zjednoczenia, nizli Bruksela. I zaczelam sam
                    > a
                    > > sobie sprawdzac, dlaczego EU a nie EEA. I po pierwsze wyszlo mi, ze EEA js
                    > t
                    > > przy EU obligatoryjna, i ze - "robiac za druga Norwegie" - powinismy sie
                    > > zapisac nie do EEA (do czego wraz z Fritzem nas namawiacie) ale do EFTA,
                    > > Europejskiej Wspolnoty Wolnego Handlu I tu zaczynaja sie schody.
                    > Dokladniejsze
                    > > informacje i o zasadach przystapienia i WYDATKACH na portalu nie EEA, a
                    > WLASNIE
                    > >
                    > > EFTA! Min. kontrybucja Norwegii na sam program Sokrates to ponad 5 mln.eur
                    > o.
                    > A
                    > > w tych programach "szkolnych" jest jeszcze i Erasmus itd. To tylko na nauk
                    > e,
                    > a
                    > > kontrybucje handlowe sa o wiele wyzsze. I zadnych dotacji z Unii nie ma, c
                    > o
                    > by
                    > > ten bilans poprawilo.
                    > >
                    > ...................................
                    > Tak, 5 mln Euro zabije Polske. Mozna wstapic do EFTA, to nawet ulatwi
                    kontakty
                    > z Ameryka Lacinska. Tylko ten wariant z powodu zafiksowaniu na UE wogole nie
                    > byl brany pod uwage. W przypadku EOG jest juz prawie wszystko zalatwione.
                    > Tylko kraje EOG musza wyrazic zgode no i Polska probuje uratowac dobre
                    stosunki
                    >
                    > gospodarcze z Norwegia: kupno ryb i przerabianie w Polsce, co Unia chce
                    > zablokowac. Jezeli to sie jej uda, to cala branza padnie. To jest
                    25'000 !!!!
                    > miejsc pracy. Na szczescie Polska, Tuszynski, zablokowali to przed paroma
                    > dniami. TE 25'000 BEZROBOTNYCH BEDZIE KOSZTOWAC PODATNIKA OKOLO 360 MLN. ZL.
                    DO
                    >
                    > TEGO DOCHODZI STRATA KASY PANSTWOWEJ W WYNIKU BRAKUJACYCH DOCHODOW Z
                    PODATKOW I
                    >
                    > SWIADCZEN SOCJALNYCH. To jest w sumie prawie 1 mld zl. Do tego dochodza
                    moralne
                    >
                    > i koszty socjalane w regionie. CO ROKU. TYLKO TO ABSORBUJE OKOLO 15% DATKOW
                    > STRUKTRURALNYCH UE.

Fritz,
                    Mam duzo szacunku do Twojej osoby, ale prosze przedstaw nam wreszcie jakies
                    fakty dotyczace mozliwosci przyjecia takich krajow jak Polskla do EFTA.
                    To co od kilku dni nam probowales zaserwowac troche sie posypalo.
                    Do EOG-u nie nalezymy.
                    Teraz przedstawiasz nam nasze stosunki gospodarcze z Norwegia.
                    No i dobrze, ale to ma niewiele wspolpnego z mozliwoscia przyjecia do EFTA.
                    Bardzo podoba mi sie ta dyskusja, bo juz kilka faktow udalo nam sie wspolnie
                    ustalic.
                    W koncu po to jest to forum (tak przynajmniej mi sie wydaje).
                    Pozdrawiam,
                    • Gość: fritz Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.solnet.ch 26.04.03, 15:49
                      >
                      > Fritz,
                      > Mam duzo szacunku do Twojej osoby, ale prosze przedstaw nam wreszcie jakies
                      > fakty dotyczace mozliwosci przyjecia takich krajow jak Polskla do EFTA.
                      > To co od kilku dni nam probowales zaserwowac troche sie posypalo.
                      > Do EOG-u nie nalezymy.
                      .....................
                      Cezsc. Polska wlasne zablokowala ostateczne umowy z powodu ryb. I to jest
                      dobrze tak. Ale gdyby je podpisala to bylaby w tym momencie w EOG. Dlaczego
                      tego nie przyjmujesz tego do wiadomosci?

> Teraz przedstawiasz nam nasze stosunki gospodarcze z Norwegia.
                      > No i dobrze, ale to ma niewiele wspolpnego z mozliwoscia przyjecia do EFTA.
                      > Bardzo podoba mi sie ta dyskusja, bo juz kilka faktow udalo nam sie wspolnie
                      > ustalic.
                      > W koncu po to jest to forum (tak przynajmniej mi sie wydaje).
                      > Pozdrawiam,
                      ...........
                      Oczywiscie ze forum jest do tego, zeby moc podyskutowac.
                      Aby wejsc po prostu trzeba zapukac. To jest naprawde wszystko. Przeciez w ten
                      sposob nawet Chiny i Rosja przystepuja do WTO.
                      Nawet Turcja puka do UE i jej sie odpowiada.

Nie potrafie tego lepiej wyjasnic.
                      Narazie
                      • Gość: end Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 16:23

> >
                        > > Fritz,
                        > > Mam duzo szacunku do Twojej osoby, ale prosze przedstaw nam wreszcie jakie
                        > s
                        > > fakty dotyczace mozliwosci przyjecia takich krajow jak Polskla do EFTA.
                        > > To co od kilku dni nam probowales zaserwowac troche sie posypalo.
                        > > Do EOG-u nie nalezymy.
                        > .....................
                        > Cezsc. Polska wlasne zablokowala ostateczne umowy z powodu ryb. I to jest
                        > dobrze tak. Ale gdyby je podpisala to bylaby w tym momencie w EOG. Dlaczego
                        > tego nie przyjmujesz tego do wiadomosci?
                        *To nie ma nic do rzeczy. To sa normalne negocjacje dot. wejscia do EOG.
                        Polska nie bylaby w tym momencie w EOG bo wedlug nawet twoich linkow ktore
                        wczoraj podales nasze wejscie do EOGu ma nastapic obligatoryjnie w momencie
                        wejscia do EU.
                        >
                        > > Teraz przedstawiasz nam nasze stosunki gospodarcze z Norwegia.
                        > > No i dobrze, ale to ma niewiele wspolpnego z mozliwoscia przyjecia do EFTA
                        > .
                        > > Bardzo podoba mi sie ta dyskusja, bo juz kilka faktow udalo nam sie wspoln
                        > ie
                        > > ustalic.
                        > > W koncu po to jest to forum (tak przynajmniej mi sie wydaje).
                        > > Pozdrawiam,
                        > ...........
                        > Oczywiscie ze forum jest do tego, zeby moc podyskutowac.
                        > Aby wejsc po prostu trzeba zapukac. To jest naprawde wszystko. Przeciez w
                        ten
                        > sposob nawet Chiny i Rosja przystepuja do WTO.
                        * Nie obraz sie ale to nie jest rowniez odpowiedz.
                        Roznica pomiedzy czlonkostwem w WTO (do ktorego de facto przystapilismy juz na
                        poczatku lat 90') a czlonkostwem w NAFTA czy EU jest zasadnicza.
                        > Nawet Turcja puka do UE i jej sie odpowiada.
                        * O a tu sam sobie zaprzeczasz. Dlaczego Turcja nie puka do NAFTA?
                        Bo jej tam nikt nie chce tak samo jak i Polski. W obu krajach dochod naglowe
                        nie przekracza 10.ooo USD, Natomiast dochod w Szwajcarii i Norwegii jest o
                        wiele wyzszy niz srednia EU czy usa. To jest klub bogatych outsiderow, ze
                        jeszcze raz to powtorze.
                        Pozdrawiam,
                        • Gość: jarek Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.fastres.net 26.04.03, 19:17
                          Kto panom to powiedzial, ze nikt Polski nie chce w UE, prawie zawsze w krajach demokratycznych przy wyborach biora wiekszy udzial ludzie z lewicy niz prawicy, moze tez dlatego ze lewicowi nic konkretnego nie robia tylko politykuja i ich wyborcy to prawie zawsze urzednicy panstwowi a szczegolnie nauczyciele, ktorzy maja zawsze duzo czasu aby sie polityka zajmowac i czas aby tez glosowac, moze ktos tez zauwarzyl ,ze jak tylko udzial w wyborach jest wiekszy niz 60 % to prawie zawsze wygrywa prawica, tak samo ze wszystkimi badaniami opini, kogo mozna spotkac na ulicy miedzy 12 a 16, chyba nie tych co pracuja? Wedlug mnie wiekszosc obywateli UE nawet zdajac sobie sprawe, ze tym razem bedzie duzo problemow, jest za przyjeciem tych nowych panstw, tak samo jak jest przeciwko przyjeciu Turcji i tez ci sami obywatele zdaja sobie sprawe ze UE trzeba wyreformowac. Jestem tez pewny ze glosowanie w Polsce bedzie za Unia ( moze duzo bedzie glosowalo za NIE bo jak prawdziwi Polacy, gdyby ich do Unii nie chcieli to by oni chcieli wejsc na sile, a poniewaz ich chca, to oni mysla ze ktos ich bedzie zapraszal 3 razy).
                          Moja tez skromna opinia jest, ze Polske tez trzeba wyreformowac, moze mi ktos moze wytlumaczyc poco jest tyle Senatorow, i poco tez tyle Poslow do Sejmu, jak sie juz znioslo stare departamenti (napoleonskie) i sie przywrocilo ziemi, to wystarczy 2 poslow z kazdej ziemi zamiast senatorow i 1 jeden Posel na 400 tys obywateli, w okregach wyborczych uninominalnych.
                          • gabrielacasey Slusznie, ale tu nie ma mowy o EU,ale o EEA i EFTA 27.04.03, 01:23
                        • Gość: fritz Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.solnet.ch 26.04.03, 20:08

> *To nie ma nic do rzeczy. To sa normalne negocjacje dot. wejscia do EOG.
                          > Polska nie bylaby w tym momencie w EOG bo wedlug nawet twoich linkow ktore
                          > wczoraj podales nasze wejscie do EOGu ma nastapic obligatoryjnie w momencie
                          > wejscia do EU.
                          ................................
                          .............................
                          Chyba widze nieporozuminie.

Ok, obligatoryjnie oznacza tylko, ze nie mamy wyboru. Tak samo, jak
                          obligatoryjnie Polska musi wprowadzic Euro. Szwedzi, Dunczycy, Anglicy jeszcze
                          nie wprowadzili i moga sobie wybrac i moze nigdy nie wprowadza.
                          To ze Polska obligatoryjnie wchodzi do EOG nie oznacza, ze Polska nie moze
                          wejsc do EOG po prostu poniewaz ma na to ochote, gdyby nie byla w UE. Na to
                          musza wyrazic zgode inni. A wiec spytaja sie, czy jest sie gotowym wprowadzic
                          prawa unijne w pewnych obszarach gospodarki i kiedy. Polska juz to wszystko
                          zrobila a nawet duzo wiecej niz do przystapienia do EOG jest konieczne.
                          Norwedzy tez sie spytaja, czy zamierzamy wprowadzic extra clo na ryby, czy tez
                          wylawiac im ryby sprzed nosa. Polska powie ze nie. To wszystko zostalo juz
                          zalatwione.
                          To ze wejscie do UE i wejscie do EOG jest zsynchronizowane wynika wprowadzenia
                          w zycie wlasnie tych wszystkich ustalen dla obydwu ukladow. To jest bardzo
                          wygodne. Wyobraz sobie, Polska jest w EOG, a nie w UE (albo na odwrot). Wtedy w
                          stosunku do Norwegi stosowala wszystkie ograniczajace uklady a do UE nie. To
                          bylby strzal we wlasna noge.

> >
                          > > > Teraz przedstawiasz nam nasze stosunki gospodarcze z Norwegia.
                          > > > No i dobrze, ale to ma niewiele wspolpnego z mozliwoscia przyjecia do
                          > EFTA
                          ........................................
                          ........................................
                          Wchodzac do UE wejscie do EFTA nie jest mozliwe z powodu ograniczen celnych.
                          Nie wchodzac do UE, z wejsciem do EFTA nie ma najmniejszego problemu. Polska
                          jest kupcem kupujacym towar za 43 mld $ z tendencja wzrosotwa i takich ludzi
                          widzi sie wszedzie bardzo chetnie. To jest b. duzo pieniedzy. Tylko z powodu
                          wejscia do UE nie myslano o EFTA.

> > .
                          > > > Bardzo podoba mi sie ta dyskusja, bo juz kilka faktow udalo nam sie w
                          > spoln
                          > > ie
                          > > > ustalic.
                          > > > W koncu po to jest to forum (tak przynajmniej mi sie wydaje).
                          > > > Pozdrawiam,
                          > > ...........
                          > > Oczywiscie ze forum jest do tego, zeby moc podyskutowac.
                          > > Aby wejsc po prostu trzeba zapukac. To jest naprawde wszystko. Przeciez w
                          > ten
                          > > sposob nawet Chiny i Rosja przystepuja do WTO.

> * Nie obraz sie ale to nie jest rowniez odpowiedz.
                          > Roznica pomiedzy czlonkostwem w WTO (do ktorego de facto przystapilismy juz
                          na
                          > poczatku lat 90') a czlonkostwem w NAFTA czy EU jest zasadnicza.
                          ............................
                          ............................
                          Masz racje. Ja chcialem zwrocic uwage na mechanizm przystepowania. Ty chcesz
                          wejsc, inni sie pytaja, czy znasz nasze reguly gry i czy jestes gotowy sie do
                          nich stosowac. Chinczycy dopiero niedawno zgodzili sie otworzyc rynek
                          telekomunikacyjny. Do tego czasu rozmowy byly zablokowane.

> > Nawet Turcja puka do UE i jej sie odpowiada.
                          > * O a tu sam sobie zaprzeczasz. Dlaczego Turcja nie puka do NAFTA?
                          > Bo jej tam nikt nie chce tak samo jak i Polski. W obu krajach dochod naglowe
                          > nie przekracza 10.ooo USD, Natomiast dochod w Szwajcarii i Norwegii jest o
                          > wiele wyzszy niz srednia EU czy usa. To jest klub bogatych outsiderow, ze
                          > jeszcze raz to powtorze.
                          Co to jest NAFTA? To jest organizacja, ktora handluje, mniej wiecej jak EFTA.
                          W N. nie ma takiej czesci polityczno-strukturalnej, ktora jest w UE. Co robi
                          jeszcze NAFTA? Ona chroni swoich czlonkow przed represjami. Jest jeszcze jedna
                          wielka roznica. Bedac w NAFCIE mozna zawierac umowy z innymi blokami o
                          zanizeniu cel. Np. taka umowe niedawno zawarl Meksyk z UE. Czlonkostwo w UE
                          wyklucza ta mozliwosc. Polska prowadzi z UE okolo 75% handlu, z NFTA ponizej
                          8%. Przstapienie do NAFTY mialoby wtedy sens, gdyby np. UE chcialo Polske
                          gospodarczo szantazowac w wypadku nie przystapienie do UE. Wtedy NAFTA bylaby
                          ta oslona. Zreszta w niedawnej przeszlosci (jakies 2 lata temu ) slyszalem o
                          wypowiedziach w USA, zeby wyszehradzkiej grupie dac wolny dostep do rynku USA.
                          To bylo chyba w tym czasie, kiedy nie bylo jasne jak beda sie dalej rozwijac
                          rokowania z UE. Rowniez slyszalem o wypowiedziach politykow US, ale to juz b.
                          dawno temu, ze Polska moglaby przystapic do NAFTY. Ale przystapienie do NAFTY,
                          po prostu tak, dla sportu, nie ma sensu.

Aha, Meksyk jest w NAFTA. Dochod na glowe, mierzony sila nabywcza wynosil 9000$
                          w 2001. Sila nabywcza w Polsce jest chyba okolo 8500 $ natomiast w nagich
                          dolarach wynosi okolo 5100$. Do N. prawdopodbnie przystapi szereg innych krajow
                          z Am. Lacinskiej, gdzie dochod na glowe znacznie jest nizszy od meksykankeigo.
                          A wiec argument, ze "nas nie chca", poniewaz za malo zarabiamy naprawde nie
                          liczy sie. I cale z tym zwiazana argumentacja. Wazne dla przystapienia jest,
                          czy wlasne zasady gry sa zgodne z zasadmi rynku do ktorego chce sie przystapic.
                          Twierdzenie, nie chca nas, bo jestesmy biedni, jest po prostu propaganda.
                          Jezeli masz ten kompleks, to calujesz kazdy but, ktory ciebie nie kopie. W tym
                          przypadku UE. To daje abslutnie paralizujacy efekt i wywoluje uczucie paniki.
                          Tylko UE, bo inaczej wisimy w prozni. Psychologicznie funkcjonuje doskonale.

> Pozdrawiam,
                          • Gość: fritz Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.solnet.ch 26.04.03, 20:40

>
                            >
                            > > *To nie ma nic do rzeczy. To sa normalne negocjacje dot. wejscia do EOG.
                            > > Polska nie bylaby w tym momencie w EOG bo wedlug nawet twoich linkow ktore
                            >
                            > > wczoraj podales nasze wejscie do EOGu ma nastapic obligatoryjnie w momenci
                            > e
                            > > wejscia do EU.
                            > ................................
                            > .............................
                            > Chyba widze nieporozuminie.
                            >
                            > Ok, obligatoryjnie oznacza tylko, ze nie mamy wyboru. Tak samo, jak
                            > obligatoryjnie Polska musi wprowadzic Euro. Szwedzi, Dunczycy, Anglicy
                            jeszcze nie wprowadzili i moga sobie wybrac i moze nigdy nie wprowadza.
                            > To ze Polska obligatoryjnie wchodzi do EOG nie oznacza, ze Polska nie moze
                            > wejsc do EOG po prostu poniewaz ma na to ochote, gdyby nie byla w UE. Na to
                            > musza wyrazic zgode inni. A wiec spytaja sie, czy jest sie gotowym wprowadzic
                            > prawa unijne w pewnych obszarach gospodarki i kiedy. Polska juz to wszystko
                            > zrobila a nawet duzo wiecej niz do przystapienia do EOG jest konieczne.
                            > Norwedzy tez sie spytaja, czy zamierzamy wprowadzic extra clo na ryby, czy
                            tez wylawiac im ryby sprzed nosa. Polska powie ze nie. To wszystko zostalo juz
                            > zalatwione.
                            To ze wejscie do UE i wejscie do EOG jest zsynchronizowane wynika wprowadzenia
                            w zycie wlasnie tych wszystkich ustalen dla obydwu ukladow. To jest bardzo
                            wygodne. Wyobraz sobie, Polska jest w EOG, a nie w UE (albo na odwrot). Wtedy w
                            stosunku do Norwegi stosowala wszystkie ograniczajace uklady a do UE nie. To
                            bylby strzal we wlasna noge.
                            >
                            ...........................
                            uzupelnienie
                            ......................
                            Tzn. po podpisaniu tych rozmow Polska jest czlonkiem EOG z data przystapienia
                            od ustalonego terminu. Glosujac na nie, Polska pozostaje dalej czlonkiem EOG,
                            nie bedac w UE.

> > Pozdrawiam,
                            • Gość: end Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 21:29

> Gość portalu: fritz napisał(a):
                              >
                              > > Gość portalu: end napisał(a):
                              > >
                              > >
                              > > > *To nie ma nic do rzeczy. To sa normalne negocjacje dot. wejscia do E
                              > OG.
                              > > > Polska nie bylaby w tym momencie w EOG bo wedlug nawet twoich linkow
                              > ktore
                              > >
                              > > > wczoraj podales nasze wejscie do EOGu ma nastapic obligatoryjnie w mo
                              > menci
                              > > e
                              > > > wejscia do EU.
                              > > ................................
                              > > .............................
                              > > Chyba widze nieporozuminie.
                              > >
                              > > Ok, obligatoryjnie oznacza tylko, ze nie mamy wyboru. Tak samo, jak
                              > > obligatoryjnie Polska musi wprowadzic Euro. Szwedzi, Dunczycy, Anglicy
                              > jeszcze nie wprowadzili i moga sobie wybrac i moze nigdy nie wprowadza.
                              > > To ze Polska obligatoryjnie wchodzi do EOG nie oznacza, ze Polska nie moze
                              >
                              > > wejsc do EOG po prostu poniewaz ma na to ochote, gdyby nie byla w UE. Na t
                              > o
                              > > musza wyrazic zgode inni. A wiec spytaja sie, czy jest sie gotowym wprowad
                              > zic
                              > > prawa unijne w pewnych obszarach gospodarki i kiedy. Polska juz to wszystk
                              > o
                              > > zrobila a nawet duzo wiecej niz do przystapienia do EOG jest konieczne.
                              > > Norwedzy tez sie spytaja, czy zamierzamy wprowadzic extra clo na ryby, czy
                              >
                              > tez wylawiac im ryby sprzed nosa. Polska powie ze nie. To wszystko zostalo
                              juz
                              > > zalatwione.
                              > To ze wejscie do UE i wejscie do EOG jest zsynchronizowane wynika
                              wprowadzenia
                              > w zycie wlasnie tych wszystkich ustalen dla obydwu ukladow. To jest bardzo
                              > wygodne. Wyobraz sobie, Polska jest w EOG, a nie w UE (albo na odwrot).
                              Wtedy w
                              >
                              > stosunku do Norwegi stosowala wszystkie ograniczajace uklady a do UE nie.
                              To
                              > bylby strzal we wlasna noge.
                              > >
                              > ...........................
                              > uzupelnienie
                              > ......................
                              > Tzn. po podpisaniu tych rozmow Polska jest czlonkiem EOG z data
                              przystapienia
                              > od ustalonego terminu. Glosujac na nie, Polska pozostaje dalej czlonkiem
                              EOG,
                              > nie bedac w UE.
                              >
                              > > > Pozdrawiam,
                              Fritz,
                              Ale dalej nie ma zadnej wiarygodnej informacji na temat mozliwosci wstapienia
                              do EFTA.
                              Natomiast w jednym z linkow ktore sam podales, jest jasno napisane ze umowe w
                              sprawie EOG bedzie obowiazywala w momencie wstapienia do EU.
                              Cos tutaj juz bardzo na sile starasz sie udowodnic.
                              Pozdrawiam,
                              I jeszcze raz Ci powtarzam, ze wedlug info. kto
                              • Gość: fritz Re: UE zagraza ~25000 m.pr. w przetworstwie ryb IP: *.solnet.ch 26.04.03, 21:34

> Natomiast w jednym z linkow ktore sam podales, jest jasno napisane ze umowe w
                                > sprawie EOG bedzie obowiazywala w momencie wstapienia do EU.
                                ...............................................
                                Tu chodzi o punkt w czasie, date w kalendarzu a nie o warunek!!!!!
                                Naprawde!
                                ...............................................

> Cos tutaj juz bardzo na sile starasz sie udowodnic.

> Pozdrawiam,
                                • gabrielacasey Fritz, Polacy pracuja przy norweskich rybach od 27.04.03, 01:30
                                  dawna. Jeszcze w moich studenckich czasach paru kolegow pracowalo i niezle
                                  zarabialo, bardzo dobrze nawet wg. norm zachodnich. Zadnych problemow z
                                  legalizacja nie bylo - mieli pozwolenia bodajze na 2 lata, wizy z prawem
                                  wielokrotnego przekraczania. Slyszalam tez o zatrudnianiu "nafciarzy" na
                                  platformach wiertniczych. Jasne, ze przy braku tego typu formalnosci bossowie
                                  byliby bardziej otwarci na zatrudnianie Polakow, ale jesli myslisz, ze
                                  zatrudniliby 25.000 polskich lumpow bez jakiegokolwiek jezyka, chocby lamano-
                                  komunikacyjnego, to sie grubo mylisz: wasze nie takie glupie. Irlandia, bo
                                  stopa bezrobocia ujemna, od paru lat daje tez legalna praca Polakom - work
                                  permits wydaja od reki agencje posrednictwa, jesli sie Polak (i inny nieunijuny
                                  cudzoziemiec) do nich zglosi i na temat zatrudnienia dogada. Ale...dogaduje sie
                                  niewielu.
    • Gość: AK Gest Kozakiewicza IP: aga:* / 192.168.6.* 25.04.03, 21:01
      Miller mnie oszukał w 2001, więc teraz pokaże mu i wszystkim z
      jego ugrupowania, również Kwaśniewskiemi, gest Kozakiewicza.
      • Gość: end Re: Gest Kozakiewicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 21:16
        Gość portalu: AK napisał(a):

> Miller mnie oszukał w 2001, więc teraz pokaże mu i wszystkim z
        > jego ugrupowania, również Kwaśniewskiemi, gest Kozakiewicza.
        Kolejny naiwny i rozczarowany.
        Zastanow sie dobrze komu zrobisz ten gest.
      • gabrielacasey Miller cie oszukal, serio? To do Prokuratury !!! 26.04.03, 03:14
        Co siedzisz i placzesz - slawa i fortuna przed toba! Bo jesli polski sad nie
        skaze Millera za to oszustwo, to odwolasz sie na polskie do Trybunalu
        Europejskiego i Polska ci odszkodowanie wyplaci - wygrany bedziesz. To lepsze,
        nizli gest Kozakiewicza, bo twoje gesty to Miller ma gleboko w de.
        A tak wogole, to PO CO sie ze zlodziejem zadawales? W jakiekolwiek biznesy z
        nim wchodziles? Czyzby nieletni jestes i kariera Millera w latach raptem 80-
        tych NICZEGO cie nauczyla?
    • Gość: Gerbert Sylwester Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.dslgw1.nwrk.qwest.net 25.04.03, 22:08
      Prezydent powinien powiedziec, za wczesnie do Uni nie teraz,
      trzeba najpierw kraj odbudowac i spoleczenstwu zapewnic prace, a
      tego Unia nie jest wstanie dac bo sama ma klopoty na tym polu.
      Belgikscy bjurokraci z dawnego Konga zrobili polowiczna kontrole
      populacji to znaczy kiedy waszli bylo ok. 20 milionow tubylcow a
      gdy ich z tamtad wypedzono zostalo tylko ok. 10 mil tubylcow.
      metody sa te same obiecanie pomocy i lepszego bytu takze, dla
      naiwnych Polakow. Nie-teraz za wczesnie,do Uni.
      • Gość: end Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 22:34
        Gość portalu: Gerbert Sylwester napisał(a):

> Prezydent powinien powiedziec, za wczesnie do Uni nie teraz,
        > trzeba najpierw kraj odbudowac i spoleczenstwu zapewnic prace, a
        > tego Unia nie jest wstanie dac bo sama ma klopoty na tym polu.
        > Belgikscy bjurokraci z dawnego Konga zrobili polowiczna kontrole
        > populacji to znaczy kiedy waszli bylo ok. 20 milionow tubylcow a
        > gdy ich z tamtad wypedzono zostalo tylko ok. 10 mil tubylcow.
        > metody sa te same obiecanie pomocy i lepszego bytu takze, dla
        > naiwnych Polakow. Nie-teraz za wczesnie,do Uni.
        Bardzo dobry przyklad!!!!!
        W Hiszpanii, Portugalii, Irlandii tez populacja sie zmniejszyla o polowe.
        Nie slyszeliscie jeszcze o tym?
        To ja wam mowie. Roczniki statystyczne ukrywaja ta bolesna prawde.
        • gabrielacasey To Belgowie dawali dzikim kondomy?Bog nie pokaral? 26.04.03, 03:17
        • Gość: MAP Re: Gogol sie klania IP: *.c0.ac1.otton1.isp.cyberus.ca 26.04.03, 06:35
          Przeczytalem wiekszosc wypowiedzi. Mlodzi ludzie przeciez wam zyc w Polsce.
          Kto was z takim mysleniem zechce? Kto wam powierzy cokolwiek powaznego? Z
          pewnoscia dobrze sie wam powodzi skoro macie dostep do Internetu i z pewnoscia
          macie pelne brzuchy. Logicznie rzecz biorac UE jest waszym miejscem. Wieksze
          pole do cwaniactwa i nierobstwa, ktore z pewnoscia uprawiacie solidnie pod
          berlami tych kogo ignorujecie. Strawestowane niesmiertelne powiedzenie Gogola
          (pisarz rosyjski - XIX wiek) "Z kogo sie smiejemy? z siebie sie smiejemy"
          pasuje do was idealnie "kogo ignorujecie? siebie ignorujecie".
          • gabrielacasey Nie pouczaj, czlowieku, z Gogolem nie wyskakuj 26.04.03, 07:19
            Bo ktos ci moze polecic - dla odmiany - Dostojewskiego: pasujesz do jego opini
            o "Polaczokach" jak ulal. A powodzi nam sie dobrze dzieki wlasnej pracy - mnie
            w Wielkiej Brytanii i to na swoim. I nie zycze Polakom w kraju, by mieli
            gorzej, niz Irlandczycy na sasiedniej Wyspie - ja widzialam jak im gospodarka
            szla szybko w gore, w ciagu zaledwie 12-15 lat (skok byl najwiekszy w latach
            1995-1998). I dzis maja wyzsze PKB na glowe nizli UK. I UJEMNA stope bezrobocia.
            I jak sie nie smiac z GLUPCOW, co jedynej szansy sie panicznie boja, co jedyna
            szanse chca zmarnowac?
          • Gość: end Re: Gogol sie klania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 14:16
            Gość portalu: MAP napisał(a):

> Przeczytalem wiekszosc wypowiedzi. Mlodzi ludzie przeciez wam zyc w
            Polsce.
            > Kto was z takim mysleniem zechce? Kto wam powierzy cokolwiek powaznego? Z
            > pewnoscia dobrze sie wam powodzi skoro macie dostep do Internetu i z
            pewnoscia
            > macie pelne brzuchy. Logicznie rzecz biorac UE jest waszym miejscem.
            Wieksze
            > pole do cwaniactwa i nierobstwa, ktore z pewnoscia uprawiacie solidnie pod
            > berlami tych kogo ignorujecie. Strawestowane niesmiertelne powiedzenie
            Gogola
            > (pisarz rosyjski - XIX wiek) "Z kogo sie smiejemy? z siebie sie smiejemy"
            > pasuje do was idealnie "kogo ignorujecie? siebie ignorujecie".

Map,
            Naprawde nie ma sie z czego smiac.
            Poziom niektorych nadajacych tutaj zwlaszcza z serwerow zagranicznych nie
            wzbudza we mnie bynajmniej wesolosci.
            Smutne jest to iz dla wielu osob ktore wyjechaly z Polski, jedynym kontaktem z
            krajem jest w tej chwili Radio Maryja. I z tamtad czerpia swoja jedynie
            sluszna, jakze prosta wizje swiata.
    • Gość: malgorzatas2 Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.ipt.aol.com 25.04.03, 22:48
    • Gość: maciej Trzeba powiedzieć TAK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 23:29
      i to jest jedyne słuszne rozwiązanie
    • Gość: Carl Reiter von Slepowron-Wrób Re: Odpowiedzialność rządzących od Okrągłego Stołu. IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 00:09
      Jeśli przegramy referendum to na Nich spada polityczna
      odpowiedzialność za klęskę.
      Eurosceptycy lubują się w obarczaniu za kryzys w Polsce UE.
      To nie jest tak!!.
      Czy rządy poszczególnych krajów UE i Ona sama kazała Polsce od
      kilkunastu lat sprowadzać towarowy złom????????.

Przypomnę handlową euforię po upadku komuny.
      Dosłownie wszystko co miało angielskojęzyczne napisy/totalny
      przeterminowany szmelc/nasi rodzimi Biznesmeni z Listy Stu
      WPROST i sfora pomniejszych handlowców ściągneła z UE i
      USA,/przeteminowane kurczaki z US ARMY,żywność,art.przemysłowe
      chińszczyzna/.Przybitka na tym interesie była ogromna i łapuwy
      też.
      Wypompowany w ten sposób miliony zł. z Polski i zniszczono setki
      rodzimych zakładów,które nie powinny paść.
      Sfora zachłysneła się Polskim cudem gospodarczym i tylko
      realiści czuli smród,który nadejdzie.
      Cały Cód Gosp. polegał na uwolnieniu potężnych pieniędzy,które
      szły na Układ Warszawski,RWPG,MON,MSW.Przeżarto je z kretesm.
      Nie obwiniajcie Europy za kryzys w Posce tylko naszych
      gospodarczych KREZUSÓW ,którzy nabili sobie kabzę.
    • Gość: Carl Reiter von Slepowron-Wrób Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 00:17
      Głosujmy na tak!!!!!
    • Gość: as Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.maine.rr.com 26.04.03, 00:52
      Ajednak palant z sld a nie prezydent wzystkich Polakow. Jak
      moze prezydent angazowac sie w referendum,wydaje mi sie ze rola
      jego powinno byc stac na strazy konstytucji a nie agitacja po
      czerwonej stronie. Z samego faktu ,ze im tak zalezy wynika
      wyraznie ,ze to jest ich(czerwonych)byc albo nie byc.I niech 1
      sekretarz Sld nie straszy nas ze to nasza ostatnia szansa.A
      zreszta kiedy czerwony powiedzial prawde. Tak mysle , ze mu sie
      z Jolka nie uklada i chcialby po wstapieniu do Unii wziasc slub
      z Millerem.
    • Gość: as czerwony klamca IP: *.maine.rr.com 26.04.03, 00:58
      Jak mozna mu wierzyc skoro jeszcze nigdy nie powiedzial
      prawdy , przypomnijcie sobie afere z wyksztalceniem, z
      mieszkaniami,z gestam w Kaliszu , z afera Rywina , klamie w
      zywe oczy a my jak te barany mamy isc na rzez WALA! do Unii
      tak , ale nie teraz nie z ta ekipa i nie na takich warunkach
      • gabrielacasey A CO to cie obchodzi? Martw sie o klamstwa Busha. 26.04.03, 03:32
        A moze ty nielegalny emigrant jestes?
    • Gość: as HASLO IP: *.maine.rr.com 26.04.03, 01:05
      tak jest, POLSKA tak UNIA nie
      • gabrielacasey A DLACZEGO? Potrafisz uzasadnic czy tylko tak 26.04.03, 03:35
        sobie krzyczysz dla towarzystwa, albo by sie za wlasne klopoty na kims odgryzc?
        A masz jakis program dla Polski? Inne, nizli Unia propozycje? Jesli nie masz
        wizji rozwoju tego kraju, to idz sobie krzyczec do lasu i do polityki sie nie
        wtyracaj.
        • Gość: lex_22 NIE dla Socjalizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.03, 06:59
          UE = socjaldemokracja, a socjaldemodracji wychowani gentleman'i mowia NIE :)

proste?

Pozdrowienia,
          • gabrielacasey Proste. Jak KAZDA bzdura, demagogia i pustoslowie 26.04.03, 07:23
    • Gość: grot Re: Prezydent: dla Polski trzeba powiedzieć IP: *.maine.rr.com 26.04.03, 01:10
      a moze powiedzmy im Nie i niech czerwoni wyjezdzaja za praca do
      Eurokolchozu , to bedzie napewno lepiej dla Polski, jak sie
      tych polakozercow, zlodziei pozbedziemy.
      • Gość: end