tymoteusz.a
28.05.10, 11:28
Witam forumowiczów. kiedyś było forum Spółdzielnie Mieszkaniowe. Nie mogę go odnaleźć. Jest tak sprawa: W mojej SM odbywają się częściowe WZ. Jest m.in. głosowana uchwała o zmianach do statutu. W niej jest wiele wątków.
Pytanie: czy można głosować całością te zmiany?
W Zmianach do statutu jest: Podejmowanie przez Spółdzielnię przedsięwzięć inwestycyjnych jest możliwe po zatwierdzeniu ich założeń przez Walne Zgromadzenie. Zarząd chce zmienić słowa Walne Zgromadzenie na Radę Nadzorczą.
Pytanie: Czy to jest zgodne z przepisami?
Następna zmiana: "Jeżeli w danym miesiącu posiedzenie organu (RN, RO) nie odbywa się lub członek organu nie brał udziału w żadnym posiedzeniu organu, to wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1. członkom tego organu nie przysługuje."
Zamienia się na: "Wynagrodzenie o którym mowa w ust. 1. przysługuje również jeżeli w danym miesiącu posiedzenie organu (RN, RO) nie odbywa się lub członek organu nie brał udziału w żadnym posiedzeniu organu, lecz usprawiedliwił swą nieobecność poprzez udokumentowanie odpowiednim zaświadczeniem lekarskim".
Pytanie: Czy Zarząd SM może tak zmienić zapisy statutu, żeby wypłacać członkom RN i RO wynagrodzenie nawet wtedy, gdy ci nie uczestniczą w żadnym Posiedzeniu? Mam podejrzenie, że będzie tak: My wam płacimy, a wy głosujcie nasze decyzje tak jak my chcemy!
W trakcie wyborów uzupełniających do RN i RO kandydaci do tych organów siadają pomiędzy mieszkańcami-uczestnikami zebrania i wskazują-przymuszają na kogo należy głosować. To nawet utrudnia komisji skrutacyjnej liczenie podniesionych rąk w czasie głosowań. Tu jest link do tej sytuacji: tiny.pl/htfdj i wpis internauty >gniewnego<
Proszę będących obeznanych w tym temacie o szybką odpowiedź, gdyż do mojej części WZ zostało trzy dni. i chciałbym zakwestionować te zmiany. Co ciekawe, prowadzący WZ przedstawia ten punkt następująco:Ze zmiana w statucie każdy zapoznał się/ mógł się zapoznać, gdyż były wyłożone w administracjach. Administracje czynne są do godz. 15 a większość członków tez pracuje i nie mieli możliwości się z dokumentami na WZ zapoznać!
Ewentualnie odpowiedzi można kierować na adres gazetowy.