jola_iza 12.08.04, 09:00 zakładamy wspólnotę po wykupie mieszkań od gminy na 40 mieszkań gminie zostało 4 ,będę wdzięczna za wszystkie uwagi a głównie jak zmienić zarządcę, którym jest PGM, mieszkamy w Przemyślu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spidi1 Re: zakładamy wspólnotę- pomóżcie!! 12.08.04, 11:04 Po pierwsze dotychczasowy zarządca na wniosek właścicieli waszej wspólnoty zwołuje zebranie z 7 dniowym wyprzedzeniem. Po drugie na zebraniu podejmujecie uchwały: 1. O wyborze zarządu wspólnoty. 2. O upoważnieniu zarządu do reprezentowania wspólnoty na zewnatrz. 3. O wyborze banku w którym wspónota bedzie miała swój rachunek. 4. O wysokości zaliczki na koszty zarządu nieruchomościa wspólną. 5. O planie gospodarczym. Potem załatwiacie formaloności w GUSie i US. Zakładacie konto i już działacie. To oczywiście tylko skrót wydarzeń. Kiedy już wszystko załatwicie podejmiecie uchwałę o zmianie zarządcy. Jeśli jeszcze mogę w czymś pomóc mój adres: tandrzejak@baborow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: zakładamy wspólnotę- pomóżcie!! 13.08.04, 20:54 spidi1 napisał: > Po pierwsze dotychczasowy zarządca na wniosek właścicieli waszej wspólnoty > zwołuje zebranie z 7 dniowym wyprzedzeniem. Trzeba doodać, że pod warunkiem, że pod wnioskiem podpiszą się własciciele co najmniej 10% udziałów. Wyprzedzenie dotyczy powiadomienia włascicieli, niestety, nic nie wiadomo o terminie w jakim zebranie musi być zwołane. > Po drugie na zebraniu podejmujecie uchwały: > 1. O wyborze zarządu wspólnoty. > 2. O upoważnieniu zarządu do reprezentowania wspólnoty na zewnatrz. Nie trzeba. Zarząd jest upoważniony z mocy prawa. > 3. O wyborze banku w którym wspónota bedzie miała swój rachunek. Nie ma takiej konieczności. Niech zarząd sam zbada banki. Ale oczywiście można. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: zakładamy wspólnotę- pomóżcie!! 12.08.04, 11:07 jola_iza napisała: > zakładamy wspólnotę po wykupie mieszkań od gminy na 40 mieszkań gminie > zostało 4 ,będę wdzięczna za wszystkie uwagi a głównie jak zmienić zarządcę, > którym jest PGM, mieszkamy w Przemyślu. To temat rzeka. Proszę o sygnał, czy przebrnęła już Pani przez któryś z poradników na temat zarządzania nieruchomością wspólną. Zanim się podejmie decyzję dobrze jest ustalić nieformalnie czy są wśród właścicieli osoby gotowe dać się wybrać do zarządu wspólnoty i nadzorować zarządcę bądź samemu gospodarzyć nieruchomością. Jeżeli nie ma chętnych bądź znających się na rzeczy, pewnym pomysłem jest wybrać też nieformalnie potencjalnego zarządcę (np. poprzez konkurs ofert) i poprosić go o poprowadzenie przez proces zmiany zarządcy ("odejścia" od jednostki komunalnej). Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: zakładamy wspólnotę- pomóżcie!! 12.08.04, 12:23 Niestety jesteśmy "zieloni" nawet nie wiem jakie poradniki są i gdzie?.Wykup nastąpił 28lipca a 17 sierpnia będzie zebranie grupy inicjatywnej.Chcielibyśmy przygotować się do zebrania .Z gory dziękuję za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: zakładamy wspólnotę- pomóżcie!! 12.08.04, 13:42 jola_iza napisała: > Niestety jesteśmy "zieloni" nawet nie wiem jakie poradniki są i gdzie?.Wykup > nastąpił 28lipca a 17 sierpnia będzie zebranie grupy inicjatywnej.Chcielibyśmy > przygotować się do zebrania .Z gory dziękuję za rady! Polecam swoje poradniki, cztery pierwsze na liście: www.ksiegarnia.beck.pl/autor.php?k=474 Trzecia pozycja jest wprowadzająca, dla zupełnych laików. Poradnik o umowach zawiera sporo pomocnych dokumentów, m.in. wzory umów o zarządzanie i protokołu zdawczo-odbiorczego, zaś poradnik o rozliczeniach zawiera - oprócz informacji tytułowych - kompletny opis poszczególnych kroków wynikających z "zawiązania" wspólnoty mieszkaniowej. Pierwsza książka posłuży zaawansowanym zarządom, omawia sprawy rozliczeń bankowych, analiz inwestycyjnych oraz windykacji zaliczek. Dobry materiał jest też podany w literaturze autorstwa Witka Kalinowskiego (ekspert na tym forum), namiary można znaleźć pod jego postami. Odpowiedz Link Zgłoś