Dodaj do ulubionych

Sąsiad rozkuł sufit w mojej piwnicy

16.04.20, 23:40
Witam

Sytuacja taka nietypowa. Na stale mieszkam za granica. Mam mieszkanie własnościowe w Polsce, gdzie cały blok jest we wspólnocie, którą zarządza administracja - specjalistyczna firma od zarzadania nieruchomosciami.
Mojego sasiada lazienka znajduje sie nad moja piwnica.
Sasiad podczas mojej nieobecnosci w kraju, wdarl sie do mojej piwnicy i zainstalowal nielegalnie instalacje kanalizacyjna prowadzaca z jego lazienki poprzez sufit w mojej piwnicy, sciany w mojej piwnicy, do rury spustowej, ktora tez znajduje sie w mojej piwnicy.

Kiedy bylem w Polsce to odkrylem to co opisale. Probowalem nawiazac kontakt z sasiadem, zeby mi to jakos wytlumaczyl jesdnak on ewidentnie unikal kontaktu ze mna. Kiedy do niego pukalem to udawal ze go nie ma.
Niestety po paru dniach musialem wracac do pracy za granice, nie wiem kiedy teraz bede w Polsce, ale to wszystko co sasiad zrobil bardzo mi sie nie podoba.

Co moge zrobic w takiej sytuacji ?
Obserwuj wątek
    • majkowa Re: Sąsiad rozkuł sufit w mojej piwnicy 17.04.20, 00:34
      Po pierwsze: sprawdź w akcie notarialnym zakupu lokalu czy piwnica jest tam wpisana, czyli czy jest twoją własnością, czy też jest tylko pomieszczeniem pomocniczym, przynależnym do lokalu, ale należącym do nieruchomości wspólnej.
      Jeżeli piwnica jest twoją własnością wpisaną do KW i aktu notarialnego ja bym zgłosił sprawę na Policję lub do prokuratora.

Po drugie: jeżeli piwnicy nie ma w akcie notarialnym i należy do nieruchomości wspólnej to dowiedz się najpierw czy wspólnota jest zarządzana na podstawie art. 18 ustawy o własności lokali, czy na podstawie art. 20 tej samej ustawy, to znaczy czy wspólnotą zarządza Zarząd Wspólnoty wybrany uchwałą właścicieli, czy zarząd wspólnotą został powierzony firmie lub osobie fizycznej uchwałą wspólnoty podjęta w obecności notariusza? Chodzi o to aby wiedzieć kto reprezentuje wspólnotę jako stronę.

Po trzecie: wystosuj do Zarządu Wspólnoty lub Zarządcy pismo z zapytaniem czy wiedzą o zdarzeniu i czy udzielili zgody sąsiadowi na prowadzenie prac w części wspólnej, którą użytkujesz i na jakiej podstawie. Rozumiem, że piwnica była zamknięta, ale czy była pusta?

Dopiero znając te fakty można rozważyć dalsze działania.
      • tomsson Re: Sąsiad rozkuł sufit w mojej piwnicy 17.04.20, 00:54
        majkowa napisała:

> Po pierwsze: sprawdź w akcie notarialnym zakupu lokalu czy piwnica jest tam wpi
        > sana, czyli czy jest twoją własnością, czy też jest tylko pomieszczeniem pomoc
        > niczym, przynależnym do lokalu, ale należącym do nieruchomości wspólnej.
        > Jeżeli piwnica jest twoją własnością wpisaną do KW i aktu notarialnego ja bym z
        > głosił sprawę na Policję lub do prokuratora.
        >
        > Po drugie: jeżeli piwnicy nie ma w akcie notarialnym i należy do nieruchomości
        > wspólnej to dowiedz się najpierw czy wspólnota jest zarządzana na podstawie art
        > . 18 ustawy o własności lokali, czy na podstawie art. 20 tej samej ustawy, to z
        > naczy czy wspólnotą zarządza Zarząd Wspólnoty wybrany uchwałą właścicieli, czy
        > zarząd wspólnotą został powierzony firmie lub osobie fizycznej uchwałą wspólnot
        > y podjęta w obecności notariusza? Chodzi o to aby wiedzieć kto reprezentuje wsp
        > ólnotę jako stronę.
        >
        > Po trzecie: wystosuj do Zarządu Wspólnoty lub Zarządcy pismo z zapytaniem czy w
        > iedzą o zdarzeniu i czy udzielili zgody sąsiadowi na prowadzenie prac w części
        > wspólnej, którą użytkujesz i na jakiej podstawie. Rozumiem, że piwnica była zam
        > knięta, ale czy była pusta?
        >
        > Dopiero znając te fakty można rozważyć dalsze działania.

Witam, dziękuję za odzew.

W akcie notarialnym mam zapis o piwnicy. Sprawe zgłosiłem prokurturze i policji
        Informowalem Administratora i twierdzi, ze ta instlacja jest nieleglna, wykonana bez mojej i ich zgody.

• majkowa Re: Sąsiad rozkuł sufit w mojej piwnicy 17.04.20, 10:26
          Jeżeli piwnica jest Pana własnością, to radziłbym czekać na wyniki dochodzenia, a w przypadku umorzenia postępowania zaskarżyć je do sądu.
          Sąsiad Pana unika, ale policjantowi, który będzie prowadził dochodzenie będzie musiał odpowiedzieć na kilka pytań.
    • julev Re: Sąsiad rozkuł sufit w mojej piwnicy 27.11.20, 17:25
      Zlikwidować t o, co zostało zrobione bez uzgodnień.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka