Dodaj do ulubionych

Mieszkaniec zostawiony bez ogrzewania

01.01.23, 23:50

Witam większość w spulnoce przeszło na ogrzewanie indywidualne piec dwufunkcyjny. Cześć mieszkańców została bez ogrzewania bo nie stać ich na przerobienie , na ogrzewanie jak reszta . Budynek jest nie ogrzewamy bo ogrzewanie z miasta było za drogie cześć wspólna jest nie ogrzewana. Czy wspólnota mogła zostawić bez ogrzewania mieszkania, co może zrobić właściciel mieszkania
Obserwuj wątek
    • janjefimik Re: Mieszkaniec zostawiony bez ogrzewania 02.01.23, 10:23
      Zmiana sposobu ogrzewania we wspólnocie mieszkaniowej musi zostać poprzedzona podjęciem odpowiedniej uchwały. Większość właścicieli lokali musi zagłosować na tak, ale każdy z właścicieli, który nie zgadza się z takim rozwiązaniem ma prawo zaskarżyć taką uchwałę.
      Ma na to 6 tygodni o dnia podjęcia uchwały, jeżeli uchwała została podjęta na zebraniu, w którym uczestniczył, lub 6 tygodni od dnia w którym został skutecznie, pisemnie powiadomiony o podjęciu takiej uchwały..
      Zaskarżenie uchwały składa się do sądu okręgowego a wpis sadowy kosztuje 200 zł.
      Warto w takim pozwie wnosić o zabezpieczenie powództwa, czyli zakaz odłączania dotychczasowego ogrzewania do czasu ogłoszenia wyroku.
      • pawelec47 Re: Mieszkaniec zostawiony bez ogrzewania 18.01.23, 15:38
        Jednak ,żeby zaskarżyć uchwałe wspólnoty, trzeba mieć jakieś prawne argumenty ,bo to za mało,że ja na coś się nie zgadzam. Naruszenie jakich przepisów prawa można wspólnocie tutaj zarzucić ? No i trzeba pamiętać ,że kto w sądzie przegrywa płaci przeciwnikowi zwrot poniesionych kosztów obsługi prawnej.
    • mieszkaniowiec66 Re: Mieszkaniec zostawiony bez ogrzewania 26.02.23, 23:07
      Od bardzo dawna zajmuję się wynajmowaniem mieszkań, generalnie nieruchomościami. Wiem, jak wazne jest zachowanie dobrego stanu budynków i trzymanie, a nawet podwyższanie wartości nieruchomości. Polecam przedsiębiorstwo Polzen z Gdańska, zajmujące się zarządzaniem nieruchomościami. Współpracuję z nimi od lat i nie mam żadnych zastrzeżeń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka