Dodaj do ulubionych

wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje

04.02.06, 19:09
niby dlaczego osoby,ktore zamieszkuja dany lokal nie musza jej posiadac?
W moim bloku zajmuje sie tym osoba,ktora nigdy nie pracowala,wrecz jest
glabem,ale wybrali ja wszyscy bo byla jedyna,ktora zglosila sie na
ochotnika=kocha nad zycie pieniadze!
Mieszkam w debilnie zarzadzanej wspolnocie,na zebraniach nie pojawiaja sie
ludzie i w ten sposob nie mozna dojsc do niczego.
To skandal,zeby glab mial prawo zarzadzac wspolnota!
Kiedy wejdzie przepis,ze wszyscy powinni miec licencje???
Obserwuj wątek
    • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 19:47
      Jeśli wybrali głąba do zarządu to, co powiedzieć o wybierających?
      Toż to głąby do potęgi!!! Więc po co wam licencjonowany w tym głąbowie?
      Ano Bojowniczko1, dlaczego nie kandydowałaś? Może by cię ogłosili – mądra lala?
      • bojowniczka1 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 21:21
        Nie kandydowalam,bo mam swoja prace a glab po szkole podstawowej zarzadza
        budynkiem,bo sie nudzila zamiatajac okolice.....SZOK....a wybrali ludzie z
        braku laku,bez zastanowienia,bo jedyna sie zglosila...ciekawe jak dlugo
        bedziemy istniec, az boje sie pomyslec i dlatego WSZYSCY powinni miec licencjat
        i w ogole jakies kryteria a nie byle kto do koryta!
        • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 21:29
          No to wybierzcie sobie buraka xxxll – ten też ma licencję i do tego grona się
          nada!
          • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 21:39
            A co do kryteriów, to zobacz do Sejmu jakie tam ………!!!

Z drugiej strony wyluzuj – wszyscy zarządcy mają licencję ;-)
            Jeśli chodzi ci o Zarząd, to nie muszą – ich własność! Ich prywata! Ich wola!
            No i ich głupota!
            • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 12:43
              Miro_mx (Cytru - siku) bycu jeden, ty na żadna liste i do żadnego grona się nie
              nadajesz. Byłeś bycem, jesteś bycem i produjujesz ... ce.

Te słowa > Z drugiej strony wyluzuj – wszyscy zarządcy mają licencję ;-)<
              to tylko taki kmiotek jak ty ,z kurzym mózgiem, może pisać. Znasz środowisko
              zrządców nieruchomości jak świnia gwiazdy , w spóldzielczosci mieszkaniowej sie
              urodziłeś i w niej umrzesz, inaczej nie potrafisz.
              Takich jak ty powinno sie szybko eliminować ze społecznosci lokalnej, na naturę
              nie ma co liczyć.
              • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 17:34
                Odezwał się niuniuś – praktyk od siedmiu boleści z roczną praktyką!

Buraczek, który przemawia uroczyście jak marmurowe kolumny głęboko Wyciętymi w
                nich napisami, okazują się często słupami, na których czas nakleja reklamowe
                afisze.
                Ps.
                Przyznaje – do tego się nadasz |;-)
              • baazzylia Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 09.02.06, 17:12
                napiszę tak nie wiem dokładnie o co chodzi, bo u nas zarządca też kmiot z
                resztą jak wszyscy rządzący w tym kraju, ale sami kmiotów wybieramy, w każdym
                razie bardzo mi się spodobała ta riposta, celna jak żadna, te świnie, te
                gwiazdy, natura w ogóle, robią wrażenie...pozwolę sobie kiedyś zacytować,
                gratuluję ciętego języka, jak się ma dar to trzeba go wykorzystywać
                pozdrawiam poprawiłeś mi samopoczucie
                • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 16:40
                  Życie to teatr, gdzie los włada każdy aktem? – Inaczej mówiąc, życie to sztuka
                  przetrwania – dodam, w dżungli!
            • nk45 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 21:27
              miro_mx napisał:

> Jeśli chodzi ci o Zarząd, to nie muszą – ich własność! Ich prywata! Ich w
              > ola!
              > No i ich głupota!

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Nie wszystkie Zarządy są marionetkami.
              Jakoś tak się składa, że Zarządy właścicielskie które znam i działają są lepsze
              od zarządców z licencją. Dużo mądrzejsze.
              • babczyk Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 22:38
                nk45 napisał:

> Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Nie wszystkie Zarządy są
                marionetkami.

Ja na swojej drodze nie spotkałem poza marionetkami innych zarządów
                właścicielskich.

> Jakoś tak się składa, że Zarządy właścicielskie które znam i działają są
                >lepsze od zarządców z licencją. Dużo mądrzejsze.

Wiesz co. Na Śląsku od opowiadania kawałów jes Masztalski. Jak nie wiesz kto to
                jest, to znaczy że nie wiesz o czym mówisz.

Pozdrawiam.
              • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 23:46
                Dlaczego w moim brzuchu znajduje cudze dzieci? Tego nie wiem!
                Patrzałem w lustro i nic! Myśle sobie! Przecież Ja chłop z krwi i kości!
                Może coś z tej żaby mi zostało? Nie kumam i już? Ale baby! (:-o
                Nk45 – Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi bo, wyrwałeś ją z kontekstu dyskusji
                więc jeszcze raz od początku.
                > Jeśli chodzi ci o Zarząd, to nie muszą – Tu miałem na myśli licencję bo, nie
                ma takiego prawa aby właściciel lub osoba powołana w myśl art. 20.1 posiadała
                taką licencję.
                > ich własność! Ich prywata! Ich wola! No i ich głupota! – Tu wykazałem, że do
                zarządu właściciele mogą powołać kogo chcą bo, takie mają prawo i basta.
                Napisałeś: „Jakoś tak się składa, że Zarządy właścicielskie które znam i
                działają są lepsze od zarządców z licencją. Dużo mądrzejsze” – I za to wypije,
                za twoje zdrowie piwko – a puszka wiadomo dla kogo – chyba ze sto razy starałem
                się na forum wykazać, iż właściciele lepiej sprawują zarząd nad NW niż
                licencjonowany. Jestem w stanie rzucić wyzwanie – trzech chłopa po zawodówce,
                jeden elektryk, drugi dekarz i trzeci - jak to mówią w filmie – kanalarz!
                Dodam, że mają praktykę 10 – 15 lat w zawodzie!! Gdzie znajdziesz lepszego do
                zarządzania nieruchomością? Postaw mi tu licencjonowanego i powiedz, że jest
                lepszy!!!
                A jak już co, to zobacz na koniec bo, tam coś dla ciebie napisałem – też!
                Pozd.
                Miro
    • majkowa Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 21:42
      Administrowanie nieruchomością jest zbyt poważną i odpowiedzialną sprawą, aby
      powierzać je amatorom.

Jak pokazują ostatnie wypadki brak wykształcenia, nieświadomość lub zła wola
      doprowadzić mogą do pożaru czy zaczadzenia, a nawet do katastrofy budowlanej.

Powinien być zakaz administrowania nieruchomością przez współwłaścicieli.
      Jedynie właściciele domków jednorodzinnych powinni móc zarządzać samodzielnie
      swoim domem.
      Nawet właściciel budynku wielorodzinnego (kamienicy) powinien mieć uprawnienia
      do administrowania lub zatrudniać fachowca. Czasem w takiej kamienicy mieszka
      100 osób, a opiekuje się nimi człowiek bez przygotowania.

Z bardzo wielu względów tak powinno być.
      Nie ma logicznych i merytorycznych argumentów aby zarządzać mogli amatorzy.

Obecny stan większości budynków w Polsce jest najlepszym dowodem na prawdziwość
      moich słów.

Wspólnotą powinien administrować fachowiec z licencją, a wybrane zarządy powinny
      zajmować się wyłącznie kontrolą administratora.
      • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 21:57
        I tu Pani Majkowska wstąpiliśmy na ścieżkę wojenną!
        Piszemy: „Jak pokazują ostatnie wypadki brak wykształcenia, nieświadomość lub
        zła wola doprowadzić mogą do pożaru czy zaczadzenia, a nawet do katastrofy
        budowlanej”. Nie wiem czy Pani wie, ale to ci uczeni, zarządzali tym budynkiem
        co się zawalił :-)

Piszemy: „Z bardzo wielu względów tak powinno być.
        Nie ma logicznych i merytorycznych argumentów aby zarządzać mogli amatorzy”
        Rozumiem, iż mówimy o amatorach z licencją.

Piszemy: „Obecny stan większości budynków w Polsce jest najlepszym dowodem na
        prawdziwość moich słów” Pani chyba się pomyliła. To ci licencjonowani
        doprowadzili do takiego stanu budynki, które teraz przyszło mam oglądać i niech
        Pani wody z mózgu nie robi Uczciwemu obywatelowi, że to nie wasza zasługa –
        ruina domostw WM. Na moim podwórku tak wygląda 80% WM dzięki takim
        nieudacznikom!
        Pozd,
        Miro
        • majkowa Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:24
          Budynkiem, który się zawalił ostatnio zarządzał właśnie właściciel, który wg
          aktualnie obowiązującego prawa może administrować samodzielnie.
          Tzn, że nie musi zatrudniać licencjonowanego zarządcy. Może powołać , tak to
          było w tym przypadku dział administracji, w którym zatrudniona była
          prawdopodobnie rodzina i znajomi prezesa, czyli wszyscy, tylko nie ci co potrzeba.

Podobnie jest np w szpitalach, szkołach itp, gdzie eksploatacją budynków zajmują
          się przypadkowe osoby.
          Amator jest to osoba, która nie zajmuje się zawodowo zarządzaniem nieruchomościami.
          Amatorsko, czyli po godzinach, po pracy, w wolnej chwili.

W wolnej chwili można uprawiać hobby a nie wykonywać czynności od których
          niejednokrotnie zależy ludzkie życie.

Radzę więcej czytać i kształcić się ustawicznie, bowiem wtedy mogłbyś się
          dowiedzieć, że licencje wprowadziła ustawa o gosp. nieruch. dopiero w roku 2001.

• miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:38
            Pani Majkowska, komu tą wodę chce Pani wylać pod nogi? Jak już mnie Pani poucza
            to, kto przed rokiem 2001 zarządzał nieruchomościami?
            Na mocy czego? Jak ładnie nazywano przedtem – licencjonowanych? Kto te
            nieruchomości doprowadził do takiego stanu – wodę proszę lać bojowniczce1 a mi
            nie trzeba – za stary jestem na takie numery!!!

Kto lepiej zadba o swoje właściciel czy Licencjonowany?
            • majkowa Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:40
              Lepiej zadba licencjonowany, pod nadzorem właściciela (zarządu).
              • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:50
                To przyjedź do mnie to ci pokażę różnicę między Licencjonowanymi i ich
                partactwo a tymi, którzy sami się rządzą!
      • wankro Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:39
        majkowa napisała:

> Administrowanie nieruchomością jest zbyt poważną i odpowiedzialną sprawą, aby
        powierzać je amatorom.
        > Nie ma logicznych i merytorycznych argumentów aby zarządzać mogli amatorzy.
        > Obecny stan większości budynków w Polsce jest najlepszym dowodem na
        prawdziwość moich słów.
        ------
        W pełni zgadzam się z tymi (wybranymi przeze nmie),jakże trafnie sformułowanymi
        i logicznymi "złotymi myślami" majkowej.
        Majkowa masz rację wspólnotą nie mogą zarządzać amatorzy.

> Wspólnotą powinien administrować fachowiec z licencją, a wybrane zarządy
        powinny zajmować się wyłącznie kontrolą administratora.
        ----
        Tylko do tego mam jedno ale. Wśród tych z licencją też jest dużo amatorów.
        To mówię z własnych doświadczeń.
        Zapraszam, pokażę pięciolatka.

Pozdr.

• cogito-44 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 10:05
        majkowa napisała:

> Administrowanie nieruchomością jest zbyt poważną i odpowiedzialną sprawą, aby
        > powierzać je amatorom.
        >
        > Jak pokazują ostatnie wypadki brak wykształcenia, nieświadomość lub zła wola
        > doprowadzić mogą do pożaru czy zaczadzenia, a nawet do katastrofy budowlanej.

Święte słowa. Ale tylko słowa. Rzeczywistość dalego odbiega od teorii.
        Mamy lecencjonowanego administratora (zawsze przedstawia się "jako Wasz
        zarządca"). Trzy lata temu minął termin wkonania przeglądu technicznego nudynku
        - ten 5-letni. Nie przezkadza to jednak administratorowi "majstrować" przy
        naszych pieniądzach i dokonywać remontów, z których ma "obrywki".
        We WM zamieszkują starzy ludzie, nieświadomi i nawet niedołężni. Można z nimi
        zrbić wzystko pod warunkiem,że się jest urzędnikiem. W niego wierzą.
        To nie koniec na tym. Nasz "ukochany" licencjat ma prawomocny wyrok. Nie
        dopilnował kiedyś rozliczenia zaliczek i "przypadkowo" podał nierzetelne dane do
        przetargu - (przypadkowo pochodzi ode mnie).
        Bezczelnie zawyża nam rachunki za wszystko i dopisuje ile sią da. Od lat nie
        ściąga zaległośći. Na zebraniach wygłasza monologi. Wymyśla własne teorie na
        temat rozliczeń finanswoych. Nasze pieniądze - chociaż tego nie chcemy i
        domagamy się d 2 lat ich zwrotu - ma na swoim firmowym koncie.
        Czy pisać dalej?
        I to jest ten licencjonowany fachpowiec. A szystko dlatego,że ludzie -
        właściciele nie są przygotowanie do szczęśćia posiadania majątku, jakim jest
        mieszkanie w bloku pokomunalnym. Tę ich niewiedzę, nieświadopmość i nie
        zaradność włąśnie wykorzystuje licencjonowany cwaniaczek.
        Mamy demokrację i większość zawsze przegłosuje mniejszość. Tylko ta większość
        nie znaczy jakość. Jak z takimi ludźmi cokolwiek zrobić. Nawet nie wybiorą
        właściwych i kompetentnych ludzi do swojego zarządu, a raczej podobnych do
        siebie- miernoty. Ale za to uległe i podłegłe administratorowi. O, przpraszam -
        swojemu zarządcy.
        Są przcież sądy. Oczywiśćie, ale sprawy ciągną siew nieskończoność, a
        licencjonowany cwaniaczek szaleje.

Nie zwykły jestem, aby się chwalić, bo to nieskromnie i nieładnie, ale o niebo
        przewyższam tego licencjata i wiedzą i umiejętnościami. Nawet jestem
        przystojniejszy ( to w żartach).

Pozdrawiam.
        • serafin666 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 10:25
          z pewnością masz dużo racji, ale problemem jest stan świadomości prawno-
          obywatelskiej takich majkowych, wankro, bojowniczek - żałosny i innej epoki ;
          dlaczego - skoro jesteś pewien swojej wiedzy i swoich racji - nie
          przeprowadzisz w swojej wspólnocie potrzebnych zmian - choćby w drodze
          procesowej ?
          • cogito-44 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 14:18
            serafin666 napisał:

> z pewnością masz dużo racji, ale problemem jest stan świadomości prawno-
            > obywatelskiej takich majkowych, wankro, bojowniczek - żałosny i innej epoki ;
            > dlaczego - skoro jesteś pewien swojej wiedzy i swoich racji - nie
            > przeprowadzisz w swojej wspólnocie potrzebnych zmian - choćby w drodze
            > procesowej ?

Drogi serafinie, usiłuję przeprowadzić zmiany, ale sąd nierychliwy, ludzie
            niekumaci i tak ogólnie wiatr w inną stronę. Dosłownie walczę o te lepsze jutro.
            Dobrze, że nie jestem sam. A wszystko przez jednego takiego licencjonowanego
            cwaniaczka. Na zarząd nie ma co liczyć - są ubezwłasnowolnieni i całkowicie
            podlegli administratorowi. Ja zachowuję prawne procedury i czekam, oni prawo
            olewają i prą do przodu, robiąc coraz większy bałagan.
        • wankro Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 14:30
          cogito-44 napisał:

> Nie zwykły jestem, aby się chwalić, bo to nieskromnie i nieładnie, ale o niebo
          > przewyższam tego licencjata i wiedzą i umiejętnościami. Nawet jestem
          > przystojniejszy ( to w żartach).

Na szczęście trochę humoru w końcówce. Jest niedziela, trzeba się trochę
          wyluzować.
          Pozdrawiam Wszystkich.
        • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 17:38
          Cogito-44 – Brawo, barwo w końcu ktoś zrozumiał, że ten z licencją to zwykły
          chłop, który ma tylko uprawnienia jak np. Elektryk – co nie znaczy, iż jest
          dobry w swoim zawodzie.
          Pozd.
          Miro
      • okemot Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 13:56
        Majkowa, dochodzę do wniosku że musisz sobie kompletnie nie radzić jako
        zarządca, skoro co i rusz wyskakujesz z pomysłami jak wyżej. A właścicielom
        firm prywatnych też zabronisz zarządzania nimi, bo wszak wielu
        nieodpowiedzialnie doprowadza je do upadku?
      • w4a Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 06.02.06, 08:36
        licencjowanie to podstawowy faktor złej jakości,
        są lepsze mechanizmy - np. odpowiedzialność z jej egzekwowaniem
      • mko Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 06.02.06, 16:35
        Myślę, że nie licencje, które zupełnie nie zdają egzaminu, powinny decydować o
        możliwości zarządzania.
        Jest wiele osób, które potrafią prawidłowo zarządzać WM, nie będąc zarządcami
        lic.
        Jest też wiele osób z licencją, które nie zarządzają prawidłowo.

Dla mnie najlepszym probierzem skuteczności systemu licencji jest liczba osób,
        którym taką licencję odebrano za złe zarządzanie. Obecnie w Polsce wynosi
        ona "0" (słownie: zero).
        A przypominam, że licencjonowanych mamy ok. 15.000.
        Czy to znaczy, że wszyscy znają swój fach, czy może znaczy to, że system nie ma
        mechanizmów oczyszczających??

Mechanizm gwarantujący bezpieczeństwo budynków to przestrzeganie prawa i
        sprawdzanie tego (czyli pole do popisu np. dla nadzoru budowlanego).
        Dach/budynek się nie zawali, jeśli będzie miał rzetelne przeglądy, a zalecenia
        z tych przeglądów będą wypełniane (co będzie sprawdzane). Wiele więcej nie
        trzeba, żeby zapewnić bezpieczeństwo.

pozdr
        mko
    • serafin666 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:10
      no - takiego kretynizmu to tu jeszcze nie było !
      • majkowa Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:25
        Właśnie się pojawił o 22.10.
        • serafin666 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:32
          moja uwaga dotyczyła bojowniki1 - a Ty sie nie wychylaj, bo głupot
          powypisywałaś na tym też niekiepsko
          • majkowa Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 22:38
            Tylko, że to są prawdziwe głupoty.
            Przykład: rodzicom w Polsce nie wolno samodzielnie uczyć swoich dzieci, chociaż
            czasem mają wyższe wykształcenie i to pedagogiczne. Istnieje ustawowy obowiązek
            kształcenia dzieci w szkołach do określonego wieku.

A przecież wydawałoby się, że nikt lepiej niż matka czy ojciec nie zajmą się
            dzieckiem.
            Oni też są "współwłaścicielami" dziecka, a jednak państwo zabrania im kształcenia.
            Kształcenia proszę nie mylić z wychowaniem.
            • wankro Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 23:18
              majkowa napisała:

> Tylko, że to są prawdziwe głupoty.
              > Przykład: rodzicom w Polsce nie wolno samodzielnie uczyć swoich dzieci,
              chociaż
              > czasem mają wyższe wykształcenie i to pedagogiczne. Istnieje ustawowy
              obowiązek
              > kształcenia dzieci w szkołach do określonego wieku.
              >
              > A przecież wydawałoby się, że nikt lepiej niż matka czy ojciec nie zajmą się
              > dzieckiem.
              > Oni też są "współwłaścicielami" dziecka, a jednak państwo zabrania im
              kształcenia.
              > Kształcenia proszę nie mylić z wychowaniem.
              ----------
              Szkoda, że państwo nie zabroniło licencjonowanym zarządcom ze średnim
              wykształceniem, bez odpowiedniej praktyki zawodowej zarządzania, często
              dorobkiem całego życia wielu ludzi.
              • majkowa Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 04.02.06, 23:53
                Właśnie o tym mówię.

Powinno być tak:
                - albo wyższe studia na kierunku zarządzanie nieruchomościami (3-4 letnie) +
                praktyka conajmniej półroczna zakończona egzaminem na licencję.
                - albo wyższe studia techniczne + roczne studia podyplomowe na kierunku
                zarządzania + półroczna praktyka zakończona egzaminem na licencję

- żadnych licencji "za zasługi"
                - 2 lata karencji na uzupełnienie wykształcenia lub odejście z zawodu.

Mieszkanie i dom to miejsce w którym spędzamy większość naszego życia.
                Powinno to być miejsce bezpieczne, wygodne, czyste i miłe.

W naszym wspólnym interesie leży to, aby naszym mieniem i miejscem w którym
                żyjemy zajmowali się fachowcy.

Jest to ważne w takim samym stopniu jak to, aby naszym zdrowiem zajmowali się
                najlepsi lekarze, wykształceniem - najlepsi nauczyciele itd...
                • wankro Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 00:01
                  Nic dodać i nic ująć!
                  Jaki mamy wpływ na to, by było jak być powinno?
                  • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 00:06
                    Żaden i to dobrze :-)
                    • wankro Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 00:47
                      miro_mx napisał:

> Żaden i to dobrze :-)
                      Czy uważasz, że "chęć szczera zrobi z Ciebie oficera"
                      Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - to powiedzenie tłumaczy różnice
                      między nami w poglądach na zarządzanie wspólnotą.
                      Takiego zarządu i zarządcy licencjonowanego (też członka zarządu) na jakiego
                      jestem skazana nie życzyłabym nawet najgorszemu wrogowi.
                • zzrobert Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 00:40
                  Idąc tym torem to jakie wymagania masz dla posłów, senatorów i prezydenta?
                  I ile czasu dasz im na dokształcenie?
                  Bo obywatelom jakoś pewnie nie zabronisz głosowania...
            • zzrobert Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 00:38
              Ustawowo to jest on również BEZPŁATNY ;)
      • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 12:49
        oczywiście piszesz Serafinku666 o swoich wypowiedziach czy Miro_mx (cytru-
        sika). A nie wieśz czy mu coś urosło?
    • okemot Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 00:34
      Podejmij się zarządzania wspólnotą i zakładając że Ty także nie jesteś debilką,
      to jakość zarządzania powinna proporcjonalnie wzrosnąć.
      A bez sarkazmu, dlatego Szanowna Pani, że właścicielom przysługuje prawo
      decydowania o swojej własności - wybrali, bo taki wybór mieli. Gdyby było
      więcej chętnych, wybór był większy.

Ps. Ten przepis już wszedł, trzeba tylko podjąć decyzję o wyborze zarządcy, o
      czym jako nie-głąb zapewne już wiesz po lekturze ustawy.
      • bojowniczka1 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 08:52
        Zeby byla jasnosc sprawy to wyjasniam...
        Zarzadzanie naszym budynkiem przejela osoba, ktora do tej pory sprzatala nam
        teren dookola budynku.Ludzie uznali,ze skoro spisala sie jako dozorczyni,to
        pewnie bedzie swietnie zarzadzac.Kobieta ma podstawowe
        wyksztalcenie,wszystkiego musi sie dopiero uczyc.Kazdy z lokatorow umywa
        rece,bo mysli,ze skoro ona to prowadzi,to ona bedzie ponosila za wszystko
        wszelka odpowiedzialnosc.Az boje sie pomyslec, jak dlugo "pociagniemy"...

Zadalam pytanie - czy nie uwazacie,ze wszyscy zarzadzajacy powinni miec
        licencje bez wzgledu na to,czy mieszka w naszym bloku czy nie?????
        • bojowniczka1 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 08:53
          A do wszystkich oburzonych,ktorzy na mnie naskoczyli odpowiadam,ze gdyby
          waszymi pieniedzmi zazadzal ktos taki jak u mnie, tak samo byscie spiewali....

• kikibobo Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 10:50
            Miła bojowniczko!
            Ja tam się nie oburzam , tylko się dziwię.
            Gdzie był Twój duch bojowy gdy wybierali tę osobę ?
            Mogłaś Ty sama się podjąć pełnić funkcje członka zarządu, poczytać ustawę owl,
            poznać prawo budowlane i zatrudnić administratora .
            I o co Ci chodzi, o zarządzanie pieniędzmi czy zarządzanie budynkiem ?
            Bzdura, z tym zarządzaniem nieruchomościa wspólną tylko przez posiadających
            licencję.
            Znam wiele wspólnot gdzie zarządza sobie zarząd i robi to dobrze.
            Można powiedzieć, że przez te pare lat zarządzania zrobili "specjalizację".
            Znam również licencjonowanych, którzy też robią to dobrze,ale zarządzają oni
            małą ilością wspólnot.
            Molochy w stylu byłych komunalnych, spółdzielnie mieszkaniowe niestety nie
            sprostały zadaniom.

Do wielu spraw zatrudnia fachowców w danej dziedzinie.
            • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 12:54
              Odpowiadam na wpis:
              kikibobo która napisała :

> Molochy w stylu byłych komunalnych, spółdzielnie mieszkaniowe niestety nie
              > sprostały zadaniom.

Bo sa nastawione na zyski nie te które wynikaja z umówy na zarządanie ale na te
              powiedzmy "Lewe"
              Trudno im zrozumiedź ,że WM i SM czy budżetówka to sa inne światy.
              • miro_mx [...] 05.02.06, 17:44
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 19:12
                  Odpowiadam tylko:
                  miro_mx (Cytru-sikowi) który napisał:

> A ty buraczku na co się nastawiłeś – na orkę?

Ja , kmiotku, nastawiłem się wraz z innymi , na starcie ciebie na pył
                  "z pyłu powstałeś i w pył sie obrucisz"

• babczyk Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 19:18
                  Nie, on nastawił sie na zrobienie niewolników z mieszkańców wspólnoty.

Dlatego tak go dręczy po nocach pytanie....jakie im dowalić jeszcze obowiązki i
                  kogo wysłać do nas po.....kapsle.
                  • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 19:21
                    Babczy przestań pieprzyć, jedź do Łodzi i pomóż tam Pani Grzybowskie , weź do
                    pomocy Cytru-sika i serafina 666 to jego teren.
                    Pokaż co potrafisz i skończ z tą reklamą o zbieraniu kapsli.
                    • babczyk Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 05.02.06, 19:32
                      Dobra rada.
                      Strzel sobie browca, bo w takim stresie zjadasz litery a warto je czymś popić.
                      • xxxll [...] 05.02.06, 19:35
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 06.02.06, 01:24
      bojowniczka1 napisała:
      > To skandal,zeby glab mial prawo zarzadzac wspolnota!

To nie skandal, tylko WASZA nieudolność i nieznajomość prawa.
      Każdy właściciel może - i w tej sytuacji powinien - wystapić do sądu o
      ustanowienie zarządcy przymusowego (uwl art.26)
    • pulsar10 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 06.02.06, 10:02
      bojowniczka1 napisała:
      " wszyscy zarządzający powinni mieć licencję"

JEST TO WIERUTNA BZDURA.
      Licencję muszą mieć wszyscy zarządzający nieruchomościami zawodowo - wiemy o
      tym wszyscy na tym forum. Licencjonowani zarządcy mogą zarządzać źle lub dobrze
      w ocenie właścicieli we wspólnocie, Jeżeli zarządzają źle to ich zmieniamy (inna
      sprawa czy to jest słuszne czy nie, czy jest to ocena obiektywna czy, bardzo
      często występująca we wspólnotach mieszkaniowych, ocena subiektywna).

Zarządzajacy własną własnością - oczywiście nie muszą mieć licencji ( GospNierU)
      ale oczwiście mogą mieć licencję do zarzadzania nieruchoimosciami, nikt im tego
      nie zabrania po spełnieniu wymagań formalnych do uzyskania licencji.

Bojowiczce chodzi o tych zarzadząjacych wybranych art. 20 (LokWłasU) czyli
      tworzących Zarząd Wspólnoty a konkretnie jednoosobowy Zarząd.

I TU JEST PROBLRM!

Na dzień dzisiejszy nie ma kursów do zarządzania we wspólnotach mieszkaniowych a
      co zatym idzie nie można uzyskać licencji do zarządzania wyłączne we wspólnocie.

Ja optuję żeby takie kursy stworzyć dla Zarzadów Wspólnot(mam świadomość, że
      zabieram pracę zawodowym zarządcom)i wymagać żeby Zarząd Wspólnoty musiał
      posiadać licencję na zarzadzanie we wspólnocie mieszkaniowej. Chętnie bym taki
      kurs zrobił.
      Moja propozycja na dziń dzisiejszy to może "walka z wiatrakami", mam przeciw sobie:
      - zawodowych zarządców, którym odbieram pracę,
      - posłów, którzy muszą znowelizować ustawy,
      - sądów, które muszą rozpatrywać sprawy z niewiedzy właścicieli a w wielu
      przypadkach ich wyroki rodzą inne konflikty.

W ostatecznym rachunku gdyby były licencje dotyczące zarządzania ograniczone do
      wspólnot mieszkaniowych a wymagane dla Zarzadów tychże wspólnot nie było by tych
      problemów jak ma bojowniczka1 oraz wieielu problemów porusznych na tym forum.

Co o tym sądzicie? Proszę o zabranie głosów forumowiczów.
      Pozdrawiam.

• w4a Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 06.02.06, 15:08
        wszyscy piekarze również powinni mieć licencję, bo jeśli do pieczywa dosypią czegoś czego składu i działania nie rozumieją a wydaje im się, że jest to dobre mogą otruć pokaźną liczbę obywateli,
        i tak dalej,
        podobne podejście od jakiegoś czasu ćwiczone jest np. w Niemczech i od ładnych kilku lat stagnują,
        licencjonowanie to wyłącznie niszczenie konkurencji, a ta łącznie z odpowiedzialnością (faktyczną nie na papierze) jest najlepszym sposobem na jakość
        • serafin666 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 06.02.06, 16:08
          możnaby te absurdy mnożyć - i wydawać licencje na urodzenie dziecka i jego
          dalsze wychowywanie; głupotę w Polsce może wyrugować tylko biologia /niestety/
          • w4a Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 07:54
            namiastka licencji, może nie rodzenia dzieci, ale ich wychowywania w zasadzie funkcjonuje nie tylko u nas,
            niestety trend ograniczeń jest ogólnoświatowy a science fiction z filmów o społeczeństwach uwięzionych zbliża się :-)
            brzmi to niepoważnie, jednak czy takie jest?
            • wprost5 Wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje? 07.02.06, 10:04
              Zawsze z duzym zainteresowaniem czytam wypowiedzi Majkowej, ale tym razem
              jednak nie mogę przyznać jej racji, aby osiby zarządzające mialy bezwzglednie
              licencję.
              Odezwała tu się pokutująca powszechnie magia tytułów - sam w różnych gremiach
              przekonałem się wielokrotnie, że nie zawsze osoba kończąca prawo ma o nim
              pojęcie, nie zawsze osoba z tytułem radcy prawnego wydaje opinię zgodnie z
              obowiązującym prawem, nie zawsze osoba z tytulem doktora nauk technicznych
              tworzy sensowne i wiarygodne opracowania dotyczące jakis zagadnień. Ze względu
              na wbijaną nam od małego zasadę ufania autorytetom przyjmujemy często bez
              głębszego zastanowienia się za prawdziwe oczywiste idiotyzmy wygłaszane przez
              osoby z różnymi tytułami. Podobne jest z licencjami - nie zawsze licencjonowany
              zarządca posiada stosowną wiedzę a przede wszystkim jest uczcciwy! A nawet
              bardzo często osoba o dużej wiedzy ale nieuczciwa wyrządzi znacznie więcej
              szkody niż osoba nie posiadająca żadnych tytułów. Dzieje się tak dlatego, że
              zgodnie z funkcjonujaca od wieków zasadą psychologii o zaufaniu do autorytetów,
              ufamy im bardziej niz komu innemu. I to nas często gubi.
              Tak więc powszechny nakaz zarządzania nieruchomościami tylko przez
              licencjonowanych zarządców nie jest najlepszym pomyslem. Wedlug mnie licencja
              jest tylko sygnałem, że ktos tam posiada dokument zaswiadczający, że
              teoretycznie ma stosowna wiedzę. Świadomie piszę "teoretycznie", bo wypadki
              ostatniego okresu sa tego dowodem - to przeciez jakis półgłówek-biegly wydal
              opinie, że zarządca nieruchomości nie musi odsnieżąc dachu, co stalo sie
              prawdopodobnie przyczyna tragedii. Facet miał stosowne papiery a pomimo tego
              wydana przez niego opinia jest w jawnej sprzeczności z logiką i obowiązującym
              prawem.
              Jak ktoś kiedyś napisał, nic nas nie zwalnia z myślenia.
              • w4a Re: Wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje? 07.02.06, 10:29
                dokładnie tak,
                plus licencje obniżają jakość bo:
                likwidują swobodną konkurencję (ceny w górę wiedza w dół),
                przez ochronę utrudniają wszelkie dochodzenia poszkodowanym

ale wygodnie jest wierzyć w uprawnienia?
                • miro_mx Re: Wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje? 07.02.06, 11:46
                  Ja problem widzę w tym, że ci licencjonowani chcieliby zamrozić sobie rynek
                  pracy! Jak pisze Pani Majkowska od 2001 wymagana jest licencja. Wniosek nasuwa
                  się Tylko jeden, praktyka zawodowa licencjonowanych jest równa zeru i znowu na
                  naszych kościach chcą eksperymentować! Zaznaczę, iż nie podpisują się do lat
                  wcześniejszych, bo to ponoć źli praktycy, którzy doprowadzili do ruiny WM! W
                  dalszym ciągu twierdzę, iż licencjonowany to zwykły zawód jak piekarz, elektryk
                  i.t.p. – z tym, że jeden jest lepszym a drugi gorszym praktykiem!!!
                  Pozd.
                  Miro
          • pulsar10 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 11:33
            serafin666 napisł
            >można te absurdy monżyć

Minimam, że dotyczy to także mnie.
            Nie zrozumił pan mich intencji. Nie chodziło mi o sam fakt posiadania "papierku"
            na zarządzanie we wspólnotach, ale o posiadanie stosownej wiedzy przez Zarządy
            Wspólnot do zarządzania swoim mieniem. A wiedzę tą można usyskać na stosownych
            kursach, szkoleniach itp. nie ważne: czy potwierdzonych lub nie potwierdzonych
            stosownym dokumentem.

Konkurencji nie eliminuje się samym faktem posiadania stosownej licencji, samo
            życie i umiejetności eliminują konkurencje.

Przyznawanie obecnie licencji zarzadzania nieruchomościami przez komisję
            kwalifikacyjną też ma znamiona korporacyjne eliminyjace konkurencję (np. po
            nowelizacji ustawy ograniczenie co do wykształcenia).

Gdybym miał wiedzę na zarządzanie we wspólnocie jako Zarząd Wspólnoty to nie
            siedził bym na tym forum i zadawał pytań.
            Gdyby inni też się dokształcili nie pytali by o proste sprawy(często idiotyczne
            którym nawet nie chce się zajrzeć do UWL czy KC).

Wszyscy jakoś zapomnieli o bezrobociu, jak mamy ok. 120 tysięcy wspólnot (podała
            "Rzeczpospolita"), to ilu by miało jakie takie źródło utrzymania, działając
            jako Zarządy Wspólnot zarzadzajacych w swoich wspólnotach.

Pozdrawiam.
            • cogito-44 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 15:01
              A może porównać zawody.
              Kierowca zawodowy, oprócz prawa jazdy, musi posiadać świadectwo kawalifikacji.
              Do tego, codziennie narażony jest na różne kontrole etc.
              Pomimo tych "zabezpieczeń" nie można być pewnym, że taki kierowca nie spowoduje
              wypadku lub nie zasiądzie za kierownicą po "jednym głębszym".
              Ale w porzypadku kierowcy za poważne wykroczenie grozi mu mandat karny,
              natychmiastowa utrata uprawnień lub sprawa sądowa.

A co może grozić licencjonowanemu zarządcy?
              Ile czasu trwa procedura ukarania zarządcy? Jakie dotkliwe kary przygotowano
              zrządcom?
              Czy ktoś może podać przykład ukarania zarządcy?
              Ile, na tym Forum padło, przykładów łamania prawa i samowoli licencjonowanych
              zarządców?
              Zatem co dają licencje?
              • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 20:59
                > A co może grozić licencjonowanemu zarządcy?

Kary - patrz u o g.n.

> Ile czasu trwa procedura ukarania zarządcy? Jakie dotkliwe kary przygotowano
                > zrządcom?

około roku do dwóch lat.

> Czy ktoś może podać przykład ukarania zarządcy?

TAK. Pani Kondrasiuk z Wrocka.

> Ile, na tym Forum padło, przykładów łamania prawa i samowoli licencjonowanych
                > zarządców?

Duzo a może nie duzo. Więcej padło przykładów samowoli właścicielskich
                działających wg zasady : Mamy przeciez demokracje, to co ONI (pozostali
                właściciele) moga mi zrobić?

> Zatem co dają licencje?

Po to by mozna było takiego z licencją pociągnąć do odpowiedzialności . Tak jak
                lekarza, dentystę, kierowcę , nauczyciela ale chyba najłatwiej rozprawić sie z
                Zarządcą. Nie ? mozna go wywalić na zbity....
                • gmj Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 21:04
                  niestety prawda jest też taka, iż ludzie bez licencji zarzadzają
                  nieruchomościami w sposób taki: wszystko firmuje właściciel, a dokumenty
                  sporzadza mu nielicencjonowany zarzadca,którego oficjalnie nie ma ... Wszelkie
                  stowarzyszenia nie widzą problemu lub nie chcą widzieć i jest jak jest.Brak
                  ochrony zawodu i własciwych działań stowarzyszeń.
                  • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 21:15
                    Odpowiadam na wpis:
                    gmj

Zarządca nieruchomości to wolny zawód jak prawnik, lekarz, czy rzeczoznawca
                    majątkowy.

Takie zachowanie jak opisujesz to poprostu szara sterfa w zarządzaniu, a kto
                    ponosi odpowiedzialnośc. Dobrze jest jak jest ok!, ale jak sie "wali" to się
                    zaczyna łańcuszek, to nie ja to ON.

Stowarzyszenia ???? a komu one są potrzebne??? przecowalnia pseudo ekspertów ,
                    dodatkowe obciążenie (składki).
                    Znowu głos w stylu bądźmy bardziej papiescy niz Papież.

Czemu ma to słuzyc?
                • cogito-44 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 22:21
                  xxxll , przekonałeś mnie. Od dzisiaj z szacunkiem będę patrzył na swojego
                  administratora. Jakby nie było, każdemu samobójcy należy się jakieś ludzkie uczucie.

Dlaczego tak piszę? Poczytaj moje posty. To, co ten lkicencjonowany gość
                  wyrabia, nie mieści się w głowie. W przyjętych normach prawnych też nie. Już ma
                  jeden prawomocny wyrok i jakoś nie otrzeźwiał. Jak dobrze pójdzie, będzie recydywa.

• radio-erewan Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 22:34
                    Ja uważam, że jak właściciele są za głupi aby umieć wybrać właściwą osobę na
                    administratora, nie zajmują się swoją własnością i czekają, że "ktoś" za nich to
                    zrobi, to państwo powinno narzucić obowiązek zarządzania przez licencjonowanych
                    zarządców.
                  • xxxll Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 22:36
                    Odpowiadam na wpis:
                    cogito-44

Jak byś nie znał zycia .
                    W kazdym srodowisku znajdzie sie CZARNA owca.
                    No cóz , padło na ciebie , a może mu cyfrówkę kupisz
                    i niech idzie w siną dal.
              • abcd17 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 23:13
                cogito-44 napisał:

> Zatem co dają licencje?

Te obowiązkowe, "państwowe" - nabijają kasę różnej maści szkoleniowcom,
                doszkalaczom, magikom dokształtów, znawcom branżowym i innym czarodziejom.
                Teraz również wyższym uczelniom bo kiedyś o nich ktoś zapomniał :).

Co innego te nieobowiązkowe, honorujące rzeczywiste wykształcenie,
                doświadczenie i standardy etyczne (np. IREM i CPM).

Pozdr.
                mt
      • abcd17 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 07.02.06, 23:16
        pulsar10 napisał:

> I TU JEST PROBLRM!
        >
        > Na dzień dzisiejszy nie ma kursów do zarządzania we wspólnotach
        mieszkaniowych

Są. IREM ma fajne szkolenie, kod 855, nt. zarządzania nieruchomością wspólną.
        Szczegóły na stronach internetowych.

Pozdr.
        mt
    • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 08.02.06, 10:19
      Zarządzanie nieruchomościami
      Art. 184.
      1. Zarządzanie nieruchomościami jest działalnością zawodową wykonywaną przez
      zarządców nieruchomości na zasadach określonych w niniejszej ustawie.
      2. Zarządcą nieruchomości jest osoba fizyczna posiadająca licencję zawodową
      nadaną w trybie przepisów rozdziału 4 niniejszego działu.
      3. Przedsiębiorcy mogą prowadzić działalność w zakresie zarządzania
      nieruchomościami, jeżeli czynności z tego zakresu będą wykonywane przez
      zarządców nieruchomości.
      4. Z dniem wpisu do centralnego rejestru zarządców nieruchomości osoba, o
      której mowa w ust. 2, nabywa prawo wykonywania zawodu oraz używania tytułu
      zawodowego „zarządca nieruchomości”. Tytuł zawodowy „zarządca nieruchomości”
      podlega ochronie prawnej.
      Art. 185.
      1. Zarządzanie nieruchomością polega na podejmowaniu decyzji i dokonywaniu
      czynności mających na celu zapewnienie właściwej gospodarki
      ekonomicznofinansowej nieruchomości oraz zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania
      i właściwej eksploatacji nieruchomości w tym bieżącego administrowania
      nieruchomością jak również czynności zmierzających do utrzymania nieruchomości
      w stanie niepogorszonym zgodnie z jej przeznaczeniem oraz do uzasadnionego
      inwestowania w tę nieruchomość.
      1a. Zarządca nieruchomości może wykonywać opracowania i ekspertyzy oraz
      doradztwo w zakresie zarządzania nieruchomościami.
      1b. Zarządca nieruchomości wykonuje czynności, o których mowa w ust. 1,
      osobiście lub przy pomocy innych osób wykonujących czynności pomocnicze i
      działających pod jego bezpośrednim nadzorem, ponosząc za ich czynności
      odpowiedzialność zawodową określoną w ustawie.
      2. Zarządca nieruchomości lub przedsiębiorca, o którym mowa w art. 184 ust. 3,
      działa na podstawie umowy o zarządzanie nieruchomością, zawartej z jej
      właścicielem, wspólnotą mieszkaniową albo inną osobą lub jednostką
      organizacyjną, której przysługuje prawo do nieruchomości, ze skutkiem prawnym
      bezpośrednio dla tej osoby lub jednostki organizacyjnej. Umowa wymaga formy
      pisemnej pod rygorem nieważności. W umowie wskazuje się zarządcę nieruchomości
      odpowiedzialnego zawodowo za jej wykonanie oraz numer jego licencji zawodowej.
      W umowie zamieszcza się oświadczenie o posiadanym ubezpieczeniu
      od odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z wykonywaniem
      czynności zarządzania nieruchomościami.
      3. Zakres uprawnień i obowiązków zarządcy wynika z przepisów ustawy, z
      przepisów odrębnych ustaw oraz z umowy o zarządzanie nieruchomością.
      4. Sposób ustalenia lub wysokość wynagrodzenia za zarządzanie nieruchomością
      określa umowa o zarządzanie nieruchomością.
      5. Zarządca nieruchomości lub przedsiębiorca, o którym mowa w art. 184 ust. 3,
      nie może czerpać korzyści z zarządzania nieruchomością oprócz pobierania
      wynagrodzenia, chyba że umowa o zarządzanie stanowi inaczej.
      Art. 186.
      1. Zarządca nieruchomości jest zobowiązany do wykonywania czynności, o których
      mowa w art. 185 ust. 1 i ust. 1a, zgodnie z zasadami wynikającymi z przepisów
      prawa i standardami zawodowymi ze szczególną starannością właściwą dla
      zawodowego charakteru tych czynności oraz zasadami etyki zawodowej.
      Jest on także zobowiązany do kierowania się zasadą ochrony interesu osób, na
      których rzecz wykonuje te czynności.
      2. Zarządca nieruchomości jest zobowiązany do stałego doskonalenia kwalifikacji
      zawodowych.
      3. Zarządca nieruchomości podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu od
      odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z wykonywaniem
      czynności zarządzania, o których mowa w art. 185 ust. 1 i 1a. Jeżeli zarządca
      wykonuje czynności przy pomocy innych osób, działających pod jego nadzorem,
      podlega on również ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej za szkody
      wyrządzone działaniem tych osób. Przepis ten stosuje się odpowiednio do
      przedsiębiorców, o których mowa w art. 184 ust. 3.
      4. Minister właściwy do spraw instytucji finansowych, w porozumieniu z
      ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i
      mieszkaniowej, po zasięgnięciu opinii Polskiej Izby Ubezpieczeń, określi, w
      drodze rozporządzenia, szczegółowy zakres ubezpieczenia obowiązkowego, o którym
      mowa w ust. 3, termin powstania obowiązku ubezpieczenia oraz minimalną sumę
      gwarancyjną, biorąc w szczególności pod uwagę specyfikę wykonywanego zawodu
      oraz zakres realizowanych zadań.
      5. Standardy zawodowe ustalają organizacje zawodowe zarządców nieruchomości w
      uzgodnieniu z ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki
      przestrzennej i mieszkaniowej. Komunikat o uzgodnieniu standardów zawodowych
      zamieszcza się w Dzienniku ministra właściwego do spraw budownictwa, gospodarki
      przestrzennej i mieszkaniowej.
      6. Przy wykonywaniu działalności zawodowej w związku z zawartą umową o
      zarządzanie nieruchomością, w zakresie objętym tą umową, zarządca
      odpowiedzialny zawodowo za jej wykonanie ma prawo wglądu oraz pobierania
      odpowiednich odpisów, wypisów i zaświadczeń zawartych w:
      1) księgach wieczystych,
      2) katastrze nieruchomości,
      3) ewidencji sieci uzbrojenia terenu,
      4) tabelach taksacyjnych i mapach taksacyjnych tworzonych na podstawie art. 169,
      5) planach miejscowych, studiach uwarunkowań i kierunkach zagospodarowania
      przestrzennego gmin oraz decyzjach o warunkach zabudowy i zagospodarowania
      terenu,
      6) ewidencji ludności.
      Art. 187.
      1. Osoba fizyczna może złożyć wniosek o nadanie licencji zawodowej zarządcy
      nieruchomości. Licencję zawodową nadaje się osobie, która:
      1) posiada pełną zdolność do czynności prawnych,
      2) nie była karana za przestępstwa przeciwko mieniu, dokumentom, za
      przestępstwa gospodarcze, za fałszowanie pieniędzy, papierów wartościowych,
      znaków urzędowych, za przestępstwa skarbowe oraz za inne przestępstwa
      mające znaczenie ze względu na wykonywany zawód,
      3) posiada wykształcenie wyższe,
      4) ukończyła studia podyplomowe w zakresie zarządzania nieruchomościami,
      5) odbyła praktykę zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami,
      6) przeszła z wynikiem pozytywnym postępowanie kwalifikacyjne, w tym złożyła
      egzamin uprawniający do otrzymania licencji zawodowej w zakresie
      zarządzania nieruchomościami.
      2. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dotyczy osoby, która ukończyła
      studia wyższe o specjalności związanej z gospodarką nieruchomościami.
      3. Osoba nie posiadająca obywatelstwa polskiego może otrzymać licencję zawodową
      zarządcy nieruchomości po spełnieniu warunków wymienionych w ust. 1 oraz po
      wykazaniu się biegłą znajomością języka polskiego.
      Art. 188.
      1. Zarządca nieruchomości nie wypełniający obowiązków, o których mowa w art.
      186, podlega odpowiedzialności zawodowej.
      2. Wobec zarządcy mogą być orzeczone, z tytułu odpowiedzialności zawodowej,
      następujące kary dyscyplinarne:
      1) upomnienie,
      2) nagana,
      3) zawieszenie licencji zawodowej na okres od 6 miesięcy do roku,
      4) zawieszenie licencji zawodowej do czasu ponownego zdania egzaminu z wynikiem
      pozytywnym,
      5) pozbawienie licencji zawodowej z możliwością ubiegania się o ponowne jej
      nadanie po upływie 3 lat od dnia pozbawienia.
      2a. Zastosowanie kar, o których mowa w ust. 2 pkt 3-5, powoduje wykreślenie
      osoby ukaranej z rejestru z dniem, w którym decyzja o ukaraniu podlega
      wykonaniu.
      2b. Ponowny wpis do rejestru w przypadkach, o których mowa w ust. 2a, następuje
      na wniosek osoby ukaranej, po upływie okresu orzeczonej kary.
      3. Pozbawienie licencji zawodowej następuje również w przypadku utraty
      zdolności do czynności prawnych oraz skazania za przestępstwa, o których mowa w
      art. 187 ust. 1 pkt 2.
      Art. 189.
      Zarządzanie nieruchomościami należącymi do zasobów, o których mowa w art. 20,
      może być powierzone podmiotom tworzonym w tym celu przez Skarb Państwa lub
      jednostki samorządu terytorialnego, jeżeli zarządzanie będzie wykonywane przez
      zarządców nieruchomości wymienionych w art. 184 ust. 2.
      Art. 190.
      Przepisów niniejszego rozdziału nie stosuje się do gospodarowania
      • mieszkanie.i.wspolnota i co niby z tego wynika? 09.02.06, 01:49
        miro_mx zacytował in extenso
        artykuły 184-190 ustawy o gospodarce nieruchomościami;
        i co niby z tego wynika?
        • serafin666 Re: i co niby z tego wynika? 09.02.06, 03:01
          jak to co - obywatel wykazuje się znajomością ustawy, wykazują tym samym
          szacunek dla obowiązującej konstytucji; jestem pod dużym wrażeniem
        • miro_mx Re: i co niby z tego wynika? 09.02.06, 10:46
          Panie Witoldzie – gdybym Pana nie „znał” pomyślałbym, że jest Pan blondynką.
          Proponuję przeanalizować wątki powyżej to zrozumie Pan dlaczego? Ba, co niby z
          tego wynika?
          Pozd.
          Miro
          Ps.
          Nie się Pan nie poskarży administratorowi, bo znów mój post usunie ;-)
      • lech66 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 09.02.06, 08:14
        Odpowiadasz na :
        miro_mx napisał:

> Zarządzanie nieruchomościami
        > Art. 184.
        > 1. Zarządzanie nieruchomościami jest .....

To może jeszcze to dodamy do tego obszernego zbioru:

Ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21.08.1997:

Art 1 Ustawa określa zasady:
        1) gospodarowania nieruchomościami stanowiącymi własność Skarbu Państwa oraz
        własność jednostek samorządu terytorialnego,

A co wtedy gdy wspólnota nie stanowi własności Skarbu Państwa ? Czy te przepisy
        z ustawy o gosp. nier. nie robią się w tym momencie bezprzedmiotowe ?
        • mko Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 09.02.06, 08:25
          a punkt 8) ?
          Art.1 pkt8) działalności zawodowej, której przedmiotem jest gospodarowanie
          nieruchomościami.

właśnie tego dotyczą art.184 i dalsze. Gospodarowania nieruchomościami. A
          nie "gospodarowania nieruchomościami Skarbu Państwa".

Zapisy dotyczące działalności zawodowej i zarządzania nieruchomościami są jak
          najbardziej przedmiotowe.

pozdr
          mko
          • lech66 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 09.02.06, 08:40
            Masz jednak rację:

Art 1 Ustawa określa zasady:

.....

8) działalności zawodowej, której przedmiotem jest gospodarowanie
            nieruchomościami
            • mark-56 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 09.02.06, 18:29
              Witam
              Dodam swoje trzy grosze odpowiadam na post 5600 miro-mx zapomniałeś dokończyć art.190 ustawy o gosp. nieruch. a jest on istotny w dyskusji jaką tutaj przeprowadziliście. Jasno on określa kogo obwiązuja licencje o zarządzaniu nieruchomościami.Więc pozwolę sobie go zacytować w całości.Nowe brzmienie art.
              189 i art. 190 wchodzą w życie z dn.22.09.2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 141, poz.
              1492)
              <Art. 190.
              Przepisów niniejszego rozdziału nie stosuje się do gospodarowania nieruchomościami bezpośrednio przez właściwe organy, Agencję Nieruchomości Rolnych,Wojskową Agencję Mieszkaniową, Agencję Mienia Wojskowego oraz do zarządzania nieruchomościami bezpośrednio przez ich właścicieli lub użytkowników
              wieczystych, a także przez jednostki organizacyjne w stosunku do nieruchomości
              oddanych tym jednostkom w trwały zarząd.>
              Dyskusja w tym względzie jest zbyteczna. Jeśli cytuje się wygodne dla siebie art. ustawy to jest nie w porządku wobec innych formułowiczów którzy nie znają tej ustawy. Przepisy ustawy wyraźnie wskazują kto czym ma zarządzać.
              Dokształcanie się właścicieli i członków zarządu z zakresu zarządzania nieruchomościami jest wskazane aby nie popełniać błędów i nie muszą się starać o otrzymanie licencji.Bo w większości bardzo dobrze dają sobie radę bez zarządców i bez licencji o zarządzaniu w gospodarowniu swoją nieruchomością.
              Pozdrawiam
              Marek
              • nk45 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 00:19
                mark-56 napisał:

> Dokształcanie się właścicieli i członków zarządu z zakresu zarządzania
                nierucho
                > mościami jest wskazane aby nie popełniać błędów i nie muszą się starać o
                otrzym
                > anie licencji.Bo w większości bardzo dobrze dają sobie radę bez zarządców i
                bez
                > licencji o zarządzaniu w gospodarowniu swoją nieruchomością.

Zgadzam się i popieram.

Zadam pytanie, na które nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi w innym wątku.
                Czy wybrany do Zarządu facet ( który jest wybrany "spoza ich grona" - nie jest
                właścicielem w tej nieruchomości ) może pełnić rolę Zarządu w przypadku, gdy w
                tej nieruchomości są również lokale Gminy ( Skarbu Państwa ). Gmina twierdzi,
                że nie może pełnić funkcji Zarządu nieruchomością wspólną w tym przypadku - bo
                nie jest właścicielem żadnego lokalu i nie ma licencji.
                • lechkrakus Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 04:34
                  A jezeli ten "facet" jest najemcą mieszkania tzw. kwaterunkowego (czyt. Gminy
                  Miasta) to też nie może być członkiem Zarządu tej WM? Oczywiście żartuję... :-)
                  Pytanie jest czysto retoryczne tylko, że nie wiem na jakiej podstawie prawnej
                  ww. Gmina twierdzi: cyt.: "...że nie może pełnić funkcji Zarządu nieruchomością
                  wspólną w tym przypadku - bo nie jest właścicielem żadnego lokalu i nie ma
                  licencji"
                  • nk45 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 08:31
                    lechkrakus napisał:

> Pytanie jest czysto retoryczne tylko, że nie wiem na jakiej podstawie prawnej
                    > ww. Gmina twierdzi: cyt.: "...że nie może pełnić funkcji Zarządu
                    nieruchomością
                    > wspólną w tym przypadku - bo nie jest właścicielem żadnego lokalu i nie ma
                    > licencji"

Ja też nie wiem. Ale Gmina powołuje się na Ustawę o gospodarce nieruchomościami
                    i mieszkaniowym zasobie gminy tj. na Art. mówiące o możliwym zarządzaniu
                    mieniem Gminy tylko przez osoby, które posiadają licencję. Ale w przypadku,
                    który poruszam chodzi o Zarząd z wyboru - zarządzający częścią wspólną
                    nieruchomości. Czy Gmina ma rację nie godząc się na wybór Zarządu w takim
                    przypadku?( nie właściciela ).
                    • serafin666 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 09:51
                      nie nudź; nie ma racji i nie ma o czym gadać; przeczytaj art. 24 u.o.g.n.
                      • mark-56 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 15:07
                        Witam
                        Zgodznie z ustawą o własności lokali członek zarządu nie musi posiadać licencji co podałęm w poście wyżej.Może być osoba z poza grona właścicieli nieruchomości w zarządzie. Gmina nie ma racji niech czytają ustawę uwl i dokładnie ustawę o gosp. nieruch. art.190 wyjaśnia wszystko na ten temat.Dobitnie to napisał serafin666.
                        Pozdrawiam
                        Marek
                        • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 10.02.06, 16:39
                          Marek – chciałem Cię ugryźć w krostę z powodu, że chciałeś mi wmówić
                          wykorzystanie Ustawy do swoich celów. Ale mój błąd przy użyciu klawiatury –
                          Ctrl + C i Ctrl + V a co się tyczy mojego stanowiska w w/w sprawie jest
                          niezmienne:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=36212190&a=36219659
                          Proszę zauważyć, iż najlepszą obroną jest atak! To zaczęły stosować Gminy
                          używając argumentu, że osoby z poza grona właścicieli powinny mieć licencję!
                          Wszyscy wiedzą, że Gminy nie powinny zarządzać WM, rynek powoli się zapełnia a
                          tu na dodatek ludzie niewiadomo skąd, którzy wygryzają ich z pracy. Nk45
                          zastanów się przez chwilę. Czy Gmina może wejść do Zarządu? Gmina X? Dlaczego w
                          mojej miejscowości Pani, która reprezentuje Gminę i wciska się do zarządów a
                          jest w nich około 32! I to nie z ramienia Gminy? Tylko jako Pani Y!!! Zrób
                          zapis w uchwale, że do zarządu wchodzi Gmina X reprezentowana przez… i zobacz
                          co wtedy uczynią. A może My właściciele wypiszmy kryterium dla licencjonowanych?
                          Pozd.
                          Miro
                          • mark-56 Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 12.02.06, 11:07
                            Witam
                            Przepraszam cię miro-mx za złe odczytanie twego postu ale to tak wyglądało jak byś świadomie opuścił ten art.i taka moja była odpowiedź.Mam nadzieję,że złóść ci minęła i nie będzie konieczność odgryzienia mojej kostki.Dlatego trzeba z tym walczyć aby Gminy nie stosowały takich praktyk wybić im to z głowy.Zależy to w dużej mierze od aktywności zarządów i właścicieli i przede wszystkim znajomość swoich praw i aktów prawnych jakie obowiązują wspólnoty.
                            Pozdrawiam
                            Marek
                            • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 12.02.06, 21:40
                              Witm
                              Czasami tak bywa, że czytamy wątek a zapominamy o całości! W niektórych wątkach
                              używam sarkazmu aby uprzytomnić, zaintrygować, być gorzki albo zjadliwy wymowie
                              po to, by rozmówcę pobudzić do trzeźwego myślenia. Dlatego staram się pomagać
                              innym na różne sposoby –oby zrozumiale.
                              Pozd.
                              Miro
                              • kikibobo Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 13.02.06, 09:23
                                Wybacz miro, jak już poruszyłeś ten temat.
                                To o czym piszesz, w Twoim wykonaniu jeszcze można przeżyć, ale dla osoby
                                która po raz pierwszy wejdzie na to forum tego typu wypowiedzi to w wielu
                                wypadkach zwykłe ........., celowo nie wpisałam słowa bo nie chciałabym nikogo
                                urazić.
                                Mnie na wejściu powaliło. To, że jeszcze tu jestem świadczy o tym , że
                                uodporniłam się , dużo korzystam z wypowiedzi innych, weryfikuję moje poglądy i
                                ogólnie uważam to forum za bardzo pożyteczne .
                                Miłego dnia życzę.
                                • miro_mx Re: wszyscy zarzadzajacy powinni miec licencje 13.02.06, 18:04
                                  ;-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka