dzamira1 17.05.06, 23:47 Bardzo prosze ile wynosza koszty zatrudniajac sprzataczke .Chodzi o 2 budynki [cztery klatki].bloki 3-pietrowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: Sprzatanie klatek 18.05.06, 07:04 dzamira1 napisała: > Bardzo prosze ile wynosza koszty zatrudniajac sprzataczke .Chodzi o 2 budynki > [cztery klatki].bloki 3-pietrowe. Mało danych, ale z tedgo co wiem to wszystko zalezy od zakresu usługi, We Wrocku stawki wahaja się od 50 zł / klatke -4p po 3lok/p. do 250 zł /klatke netto. Tu nie mozna sugerować sie cenami, ważny jest zakres usługi - Odpowiedz Link Zgłoś
dzamira1 Re: Sprzatanie klatek 18.05.06, 08:34 Dziekuje .Chodzilo mi o taka sprawe.Wspolnota zrezygnowala z uslug firm sprzatajacych.Zaczal sprzatac ,lokator ,rzekomo wspolnota wyrazila zgode.Lokator chodzil po lokatorah[wlascicielach]i pytal o "zgode"[dzisiaj sie dowiedzialam] ,u mnie go nie bylo.I problem w tym ,ze od kiedy on sprzata ,codziennie znajduje wlozone "pety" ,pod wycieraczka.Wczoraj ,to samo ,przestalam zbierac i zostawilam peta na klatce.Za krotki okres ,otwieram dzwi ,a pet na wyciraczce.A wchodzil ,tylko on.Poszlam ,do niego porozmawiac [pet w reklamowce] to tak mnie wyzwal itd.Tym bardziej poczulam sie urazono ,bo ja nie jestem ,jedyna ktora pali i nigdy nie "pale na klatce" itd Zarzadca ,mowi ,ze jest to osobista sprawa moja i tego pana ,ale porozmawia z nim.Dostanie 600 zl brutto [emeryt] ,na reke ,okolo 500.Obowiazki ,nie wiem ,ale chyba takie ,jak inni.Czy tak powinnien ,zachowywac sie ,czy ja jako jedna z czlonkow zarzadu ,nie mam nic do powiedzenia?Zachowuje sie ,jak Aniol z Alternatywy 4:))))) .Czy zakres obowiazkow powinnien byc ,na tablicy ogloszen? Poradzcie cos Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Sprzatanie klatek 18.05.06, 22:11 Odpowiadam dzamira1 Toż to strach pomysleć, jak się rozchoruje w srogą zime. KTO za niego bedzie robił? Bo to że on kasę weźmie to pewne. A co odpowiedzialnością wobec osób trzecich które odwiedzają wsza nieruchomość? Kto ponosi odpowiedzoalność? Zarzadca, właściciele czy ten rencista? dzamira1 napisała: > Czy tak powinnien ,zachowywac sie ,czy ja jako jedna z czlonkow zarzadu ,nie > mam nic do powiedzenia? Zachowuje sie ,jak Aniol z Alternatywy 4:))))). > Czy zakres obowiazkow powinnien byc ,na tablicy ogloszen? Zachodzi pytanie, to kto u was rządzi: właściele i Zarząd właścicielski czy Zarzadca? Obowiązki dozorcy(sprzątacza) powinny być wywieszone na tablicy ogłoszń by kazdy właściciel mógł wiedzieć za co te 600 dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
dzamira1 Re: Sprzatanie klatek 21.05.06, 12:25 Serdeznie dziekuje za odp.Problem "z petami "sie skonczyl ,jest spokoj .Pan ,ktory sprzata ,przestal sie klaniac,nie przeszkadza mi to.o do pytania xxxII,kto ponosi odowiedzialnosc[chodzilo Tobie o czystosc klatek?] ,to ponosi sprzatajacy,tak mysle.U Nas rzadzi zarzad[oprocz mnie],czesc wlascicieli ,nie interesuje sie,a zarzadca W ,podejmuje "decyzje" ,ktore ustalaja czlonkowie zarzadu.Chce zrezygnowac z czlonka zarzadu i zakladam nowy watek.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Sprzatanie klatek 21.05.06, 18:32 dzamira1 napisała: > Co do pytania xxxII,kto ponosi odowiedzialnosc[chodzilo Tobie o czystosc > klatek?] ,to ponosi sprzatajacy,tak mysle. Nie o taka odpowiedzialnośc mi chodzi. Gdy ten sprzątacz "zachoruje" i NW nie bedzie sprzątana, a z tej przyczyny (brak posprzatania skórek od bananów, śniegu, gołoledzi, itp) wyrządzi się szkoda współwłaścicielom czy osobom trzecim . Kto wypłaci odszkodowanie? Przy takiej organizacji Wspólnota, ale czy powinna? Odpowiedz Link Zgłoś
dzamira1 Re: Sprzatanie klatek 21.05.06, 19:25 Wsolnota jest ubezpieczona ,ale tak do konca nie wiem jaki zakres ubezpieczenia obejmuje.Nie bylam na ostatnim zebraniu to nie wiem ,co i jak na jakiej zasadzie jest zatrudniony[[nikt nie pytal o moje zdanie,pomimo ,ze chodzil ,ale u mnie nie byl]].Ten pan ,prawdopodobnie jest na emeryturze[wojskowy].Czyli wynika z tego ,ze od tych 600 odprowadza sie tylko podatek.Czy przy takiej organizacji powinna wyplacic ,nie wiem.Czy moglbys napisac ,jak to powinno wygladac "prawidlowo"? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Sprzatanie klatek 21.05.06, 19:33 Nie lubie gdybania . Najpierw sprawdź , pooglądaj dokumenty, umowy i wrócimy do rozmowy . W porzednim poście nalisałem, że takie rozwiązanie nie jest korzystne (za wyjątkiem finansów???) dla Wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
dzamira1 Re: Sprzatanie klatek 21.05.06, 20:01 Oki ,dziekuje za cierpliwosc.Zapytam ,ale moglabym jeszcze jedno pytanko ,jezeli nie naduzywam grzecznosci? Chce zrezygnowac z zarzadu i problem w tym ,ze zarzad mowi ,ze nie moge ,bo zakladajac wspolnote jestesmy w ksiedze wieczystej i na mnie stoi regon itp.Przestalam interesowac sie sprawami wspolnoty ,poniewaz duzo rzeczy nie podoba mi sie. Ocielanie budynku ,krzywe parapety ,chodnik ,widac golym okiem ,ze to fajans itd.Odpowiedz ,jest taka ,ze za kase i tak dobrze zrobili. Opaska wokol budynku ,widac dziury ,odp ,bo blok musi "oddychac" Rynny polozone na stare haki ,leje sie z nich jak deszcz pada ,leci to po ociepleniu.Bo wina starych hakow,moze ,a nie czasem tez ze zle zlutowane?,itd Jak mam napisac rezygnacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Rezygnacja z zarządu 21.05.06, 20:30 Tu na tym forum znajdzie wiele wpisów w tym temacie . Ale tak w skrócie. Napisz pismo adresowane do wspólnoty za posrednictwem Zarządu WM o swojej rezygnacji. Zmiana składu zarządu musi nastapić przy udziale notriusza (bo tak zczeliście), ale lepiej w treści zapisać że kolejna zmiana nie wymaga obecności notariusza tylko stosownej uchwały właścicieli lokali i na czym wygląda sposób zarządu NW. Odpowiedz Link Zgłoś
dzamira1 Re: Rezygnacja z zarządu 21.05.06, 20:40 Dzieki serdeczne za pomoc .Pozdrowiam cieplutko.Lidia Odpowiedz Link Zgłoś