Dodaj do ulubionych

od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. prawna ?

22.04.03, 14:26
Nasz Zarządca w budynku ma umowę na Zarządzanie która wygasa mu "w momencie
powstania Wspólnoty Mieszkaniowej". Chcemy się go pozbyć ale tłumaczy nam że
wspólnota powstaje dopiero w momencie WPISU do księgi wieczystej drugiego
właściciela (a to może jeszcze potrwać bo to Wrocław i sąd jest zapchany
takimi wnioskami po sufit).

My zaś upieramy się że wystarczy że dokumenty z pierwszego aktu notarialnego
kupna sprzedaży znalazły się w wydziale wieczysto-księgowym Sądu (tak jak to
było pisane tutaj na grupie).

Potrzebuję pilnie jasnej wykładni jak to właściwie jest
- albo orzecznictwa SN gdzie jest jasno napisane (jaśniej niż to że "w
momencie wyodrębnienia ...") czy mamy już wspólnotę czy nie
- albo wskazania na ustawę, rozporządzenie itp która definiuje w/w w sposób
nie budzący ŻADNYCH wątpliwości
-albo wskazania na jakiegoś wrocławskiego prawnika / zarządcę / inną osobę
która za stosowne wynagrodzenie weźmie na swoje barki trud przeprowadzenia
zmiany Zarządcy (jeśli jest to możliwe)

Z góry dziękuję za pomoc

C. Sawicki
Obserwuj wątek
    • asam11 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 22.04.03, 14:59
      csawicki napisał:

> Nasz Zarządca w budynku ma umowę na Zarządzanie która wygasa mu "w momencie
      > powstania Wspólnoty Mieszkaniowej". Chcemy się go pozbyć ale tłumaczy nam że
      > wspólnota powstaje dopiero w momencie WPISU do księgi wieczystej drugiego
      > właściciela (a to może jeszcze potrwać bo to Wrocław i sąd jest zapchany
      > takimi wnioskami po sufit).
      >
      > My zaś upieramy się że wystarczy że dokumenty z pierwszego aktu notarialnego
      > kupna sprzedaży znalazły się w wydziale wieczysto-księgowym Sądu (tak jak to
      > było pisane tutaj na grupie).
      >
      > Potrzebuję pilnie jasnej wykładni jak to właściwie jest
      > - albo orzecznictwa SN gdzie jest jasno napisane (jaśniej niż to że "w
      > momencie wyodrębnienia ...") czy mamy już wspólnotę czy nie
      > - albo wskazania na ustawę, rozporządzenie itp która definiuje w/w w sposób
      > nie budzący ŻADNYCH wątpliwości
      > -albo wskazania na jakiegoś wrocławskiego prawnika / zarządcę / inną osobę
      > która za stosowne wynagrodzenie weźmie na swoje barki trud przeprowadzenia
      > zmiany Zarządcy (jeśli jest to możliwe)
      >
      > Z góry dziękuję za pomoc
      >
      > C. Sawicki
      Podejmując tak radykalny spór z zarządcą trzeba dokładnie poznać przepisy
      przynajmniej ustawy o własności lokali. Z art.7 tej ustawy wynika, że odrębna
      własność lokalu wymaga wpisu do księgi wieczystej. Zatem jeżeli nie ma wpisu to
      nie ma wyodrębnionego lokalu. Jeśli nie ma wyodrębnionej własności lokalu to
      nie ma wspólnoty mieszkaniowej.
      Powstanie wspólnoty nie przesądzi o możliwości zmiany zarządcy, który jak
      rozumiem został ustanowiony przez dotychczasowego właściciela. Wiele będzie
      zależało od udziałów stron w tej kwestii. Czy dotychczasowy właściciel zachowa
      duży udział?
      Pozdrawiam
      • csawicki Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 22.04.03, 15:52
        > Podejmując tak radykalny spór z zarządcą trzeba dokładnie poznać przepisy
        > przynajmniej ustawy o własności lokali. Z art.7 tej ustawy wynika, że odrębna
        > własność lokalu wymaga wpisu do księgi wieczystej. Zatem jeżeli nie ma wpisu
        > to nie ma wyodrębnionego lokalu. Jeśli nie ma wyodrębnionej własności lokalu
        > to nie ma wspólnoty mieszkaniowej.
        > Powstanie wspólnoty nie przesądzi o możliwości zmiany zarządcy, który jak
        > rozumiem został ustanowiony przez dotychczasowego właściciela. Wiele będzie
        > zależało od udziałów stron w tej kwestii. Czy dotychczasowy właściciel
        zachowa duży udział?

Zdaję sobie sprawę z tego że wszystko jeszcze będzie zależało od udziałów
        stron - developer ma w tym przypadku większość (około 60 %) ale jest nam raczej
        przychylny a jeszcze dokładniej to jest mu wszystko jedno - broni się przed
        upadłością i zależy mu żeby KTOŚ zarządzał, a kto ma dla niego drugorzędne
        znaczenie.

Zadałem pytanie o wspólnotę, ponieważ poszedłem do pierwszej z brzegu firmy
        zarządzającej "z konkurencji" - i ta stwierdziła że wspólnota już jest bo jest
        akt notarialny. Czyli wychodzi na to że przez osobę z którą rozmawiałem
        przemawiało "chciejstwo" bycia zarządcą a nie porządna znajomość prawa ...

Nachodzi mnie w tym momencie jeszcze jedno pytanie: skoro zgodnie z tym co
        napisano wyżej nie ma wyodrębnionego lokalu więc mimo aktu notarialnego nie
        jestem jeszcze właścielem, czy tak ?

Taki układ paradoksalnie nawet by mi pasował bo koszty administrowania ponosi
        wg umowy z developerem "Właściciel" ... ;-)

C. Sawicki
        • asam11 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 22.04.03, 16:40
          csawicki napisał:

>
          > Zdaję sobie sprawę z tego że wszystko jeszcze będzie zależało od udziałów
          > stron - developer ma w tym przypadku większość (około 60 %) ale jest nam
          raczej
          >
          > przychylny a jeszcze dokładniej to jest mu wszystko jedno - broni się przed
          > upadłością i zależy mu żeby KTOŚ zarządzał, a kto ma dla niego drugorzędne
          > znaczenie.
          Jeśli tak, to zaproponujcie Państwo deweloperowi jako posiadacze 40 %(choć
          jeszcze bez wpisu do KW)innego zarządcę. Może umowa jaką zawarł z zarządcą może
          być łatwo rozwiązana. Jeśli jednak chcecie zarządzać sami to trzeba poczekąć na
          wpis do KW. Wtedy, być może, celowe będzie zmienić status tymczasowego zarządcy
          na administratora.
          > Zadałem pytanie o wspólnotę, ponieważ poszedłem do pierwszej z brzegu firmy
          > zarządzającej "z konkurencji" - i ta stwierdziła że wspólnota już jest bo
          jest
          > akt notarialny. Czyli wychodzi na to że przez osobę z którą rozmawiałem
          > przemawiało "chciejstwo" bycia zarządcą a nie porządna znajomość prawa ...

Niekoniecznie, potocznie tak to się rozumie, i wiadomo, że opieszałość sądów
          jest jedyną przyczyną opóźnień, jeżeli jednak dochodzi do sporów to litera
          prawa ma swoje znaczenie.

> Nachodzi mnie w tym momencie jeszcze jedno pytanie: skoro zgodnie z tym co
          > napisano wyżej nie ma wyodrębnionego lokalu więc mimo aktu notarialnego nie
          > jestem jeszcze właścielem, czy tak ?
          >
          > Taki układ paradoksalnie nawet by mi pasował bo koszty administrowania ponosi
          > wg umowy z developerem "Właściciel" ... ;-)
          Nie warto chyba ze swojej strony przyjmować takie formalne stanowisko jakie
          przyjmuje Państwa zarządca. Bo i co wtedy? Należałoby uznać, że jesteście
          Państwo najemcami mieszkania należącego do dewelopera(to wyszłaby z tego jakaś
          paranoja) i płacilibyście czynsz najmu, który oprócz pokrycia wszystkich
          kosztów dawałby jeszcze zysk wynajmującemu, byłby zapewne wyższy niż koszty
          jakie teraz ponosicie.
        • abcd17 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 22.04.03, 18:06
          csawicki napisał:

> Zadałem pytanie o wspólnotę, ponieważ poszedłem do pierwszej z brzegu firmy
          > zarządzającej "z konkurencji" - i ta stwierdziła że wspólnota już jest bo
          jest
          > akt notarialny. Czyli wychodzi na to że przez osobę z którą rozmawiałem
          > przemawiało "chciejstwo" bycia zarządcą a nie porządna znajomość prawa ...

Chyba jednak osoba ta jezeli nie znala, to przynajmniej czula prawo. Tak super
          dokladnie to wspolnota mieszkaniowa powstaje z chwila zlozenia wniosku o wpis
          w kw nowego wlasciciela w sadzie. Czyli nie akt notarialny, ale zlozenie
          kwitow w sadzie, po zawarciu umowy sprzedazy w formie aktu notarialnego.

Pozdrawiam,
          • jarek.mrozik Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 22.04.03, 18:36
            abcd17 napisał:

Tak super
            > dokladnie to wspolnota mieszkaniowa powstaje z chwila zlozenia wniosku o wpis
            > w kw nowego wlasciciela w sadzie. Czyli nie akt notarialny, ale zlozenie
            > kwitow w sadzie, po zawarciu umowy sprzedazy w formie aktu notarialnego.
            >
            > Pozdrawiam,

Nie "powstaje", tylko powstanie z chwilą złożenia wniosku ....

Pozdrawiam
            • abcd17 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 22.04.03, 22:15
              jarek.mrozik napisał:

> Nie "powstaje", tylko powstanie z chwilą złożenia wniosku ....

Dziekuje za bardzo znaczaca i odkrywcza korekte. Prosze wybaczyc mi moje
              nieuctwo. Postaram sie na przyszlosc nie popelniac tego typu bledow. Wybaczy
              mi Pan? Prosze!!!
              • jarek.mrozik Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 01:04
                abcd17 napisał:

> jarek.mrozik napisał:
                >
                > > Nie "powstaje", tylko powstanie z chwilą złożenia wniosku ....
                >
                > Dziekuje za bardzo znaczaca i odkrywcza korekte. Prosze wybaczyc mi moje
                > nieuctwo. Postaram sie na przyszlosc nie popelniac tego typu bledow. Wybaczy
                > mi Pan? Prosze!!!

Proszę nie żartować.
                Wiedzę w tym zakresie ma Pan pogłębioną, więc
                to była tylko kolejna próba postawienia na swoim i nic więcej.

Pozdrawiam

• abcd17 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 01:24
                  jarek.mrozik napisał:

> Proszę nie żartować.
                  > Wiedzę w tym zakresie ma Pan pogłębioną, więc
                  > to była tylko kolejna próba postawienia na swoim i nic więcej.

To wszystko przez te Swieta, narty i przejedzenie.
                  Pozdrawiam,
                  • csawicki Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 08:47
                    Podsumowując wszystkie dotychczasowe głosy można jak rozumiem powiedzieć tak:

- skoro pierwszy akt został podpisany 18 marca 2003 więc wspólnota już
                    formalnie istnieje (chociaż pewnie przydałoby się potwierdzenie z sądu o
                    wpłynięciu dokumentów z już podpisanych aktów żeby mieć podkładkę)

- w związku z tym zarządcy formalnie wygasła umowa ale dopóki nie zrobimy
                    własnego ruchu (rozmowa z developerem, konkretna propozycja zmiany zarządcy)
                    nic się nie zmieni i dalej będzie pełnił swoją funkcję

- teraz nasz krok to rozpisanie konkursu ofert tak żeby developerowi zawrócić
                    d... już jak najbardziej konkretnie i merytorycznie.

No to jeszcze tak przy okazji: Wrocław, budynek na około 150 mieszkań - czy
                    jakiegoś Zarządcę szczególnie polecacie? (Byłem na stronach UMiRM ale tam ludzi
                    z licencją zarządcy i jednocześnie z Wrocławia i tak są dziesiątki.

Pozdrawiam
                    C. Sawicki
                    • sdkfz1 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 10:43
                      Witam.
                      Podsumowując to co było już powiedziane wskażę, że mozna przyjąć, że wspólnota
                      powstanie od daty złożenia wniosku o wpis prawa własności. Podstawą jest art.
                      29 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece, który
                      stanowi, iz wpis w księdze wieczystej ma moc wsteczną od chwili złożenia
                      wniosku o dokonanie wpisu. Należy więc uznać, iż nabywca lokalu staje się
                      właściciele lokalu od dnia złożenia wniosku o wpis tego wprawa do księgi
                      wieczystej. No i z tym dniem powstanie wspólnota.
                      Jeżeli juz istnieje odrębna własność lokalu to do dalszego zbycia wystarczy akt
                      notarialny - wpis jest tylko potwierdzający.
                      Okres pomiędzy podpisaniem aktu a złożeniem wniosku jest krótki bo notariusz ma
                      3 dni na wysłanie do sądu wypisu, a w sądzie od razu rejestruje sie wniosek i
                      wpisuje wzmiankę o wniosku.

pzdr.

sdkfz1
                      • abcd17 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 11:18
                        sdkfz1 napisał:

> Jeżeli juz istnieje odrębna własność lokalu to do dalszego zbycia wystarczy
                        akt
                        >
                        > notarialny - wpis jest tylko potwierdzający.

Zalozmy ze dotychczasowy wlasciciel budynku wyodrebnia na swoja rzecz, na mocy
                        jednostronnej czynnosci prawnej lokal (lokale) bez przenoszenia ich wlasnosci
                        na inna osobe. Czy czynnosc ta (z uwzglednieniem oczywiscie odpowiedniej
                        procedury) jest wystarczajaca do powstania wspolnoty? Tak doslownie mozna
                        potraktowac zapis art. 7 ust. 1 uwl w powiazaniu z art. 6 uwl.

Jezeli przyjmiemy takie stanowisko (spotykane w literaturze), to jezeli mamy do
                        czynienia z duza wspolnota - dotychczasowy (i jednoczesnie tez nowy) wlasciciel
                        zobowiazany jest do podjecia dalszych krokow wynikajacych chociazby z art. 20 i
                        nast uwl.

> Okres pomiędzy podpisaniem aktu a złożeniem wniosku jest krótki bo notariusz
                        ma
                        >
                        > 3 dni na wysłanie do sądu wypisu, a w sądzie od razu rejestruje sie wniosek i
                        > wpisuje wzmiankę o wniosku.

Zlozenie przez notariusza kwitow do sadu nie jest bezwglednie obowiazujace,
                        prawda? Strony "chcac zaoszczedzic" moga umowic sie, ze kwity zlozy w sadzie
                        nabywca lokalu. Czesto tak sie dzieje w przypadku stosowania art. 18 ust. 2a
                        uwl. Gdy osoba bioraca na siebie odpowiedzialnosc za zlozenie kwitow w sadzie
                        tego nie wykona - co wtedy?

Pozdrawiam,
                        • sdkfz1 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 12:57
                          abcd17 napisał:
                          > Zlozenie przez notariusza kwitow do sadu nie jest bezwglednie obowiazujace,
                          > prawda? Strony "chcac zaoszczedzic" moga umowic sie, ze kwity zlozy w sadzie
                          > nabywca lokalu. Czesto tak sie dzieje w przypadku stosowania art. 18 ust. 2a
                          > uwl. Gdy osoba bioraca na siebie odpowiedzialnosc za zlozenie kwitow w sadzie
                          > tego nie wykona - co wtedy?
                          >
                          > Pozdrawiam,

Nie do końca - art.92 par. 4 Prawa o notariacie (wszedł w życie ten przepis
                          23.09.01 r.)stanowi: "Jeżeli akt notarialny w swej treści zawiera
                          przeniesienie, zmianę lub zrzeczenie się prawa ujawnionego w księdze wieczystej
                          albo ustanowienie prawa podlegającego ujawnieniu w księdze wieczystej, bądź
                          obejmuje czynność przenoszącą własność nieruchomości, chociażby dla tej
                          nieruchomości nie była prowadzona księga wieczysta, notariusz sporządzający akt
                          notarialny jest obowiązany zamieścić w tym akcie wniosek o dokonanie wpisu w
                          księdze wieczystej, zawierający wszystkie dane wymagane przepisami Kodeksu
                          postępowania cywilnego. Notariusz jest obowiązany przesłać z urzędu sądowi
                          właściwemu do prowadzenia ksiąg wieczystych wypis aktu notarialnego zawierający
                          wniosek o wpis do księgi wieczystej wraz z dokumentami stanowiącymi podstawę
                          wpisu, w terminie trzech dni od sporządzenia aktu."

Tak więc notariusz musi przesłać sądowi "kwity".

pzdr.

sdkfz1

• asam11 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 14:33
                        sdkfz1 napisał:

> Witam.
                        > Podsumowując to co było już powiedziane wskażę, że mozna przyjąć, że
                        wspólnota
                        > powstanie od daty złożenia wniosku o wpis prawa własności. Podstawą jest art.
                        > 29 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece, który
                        > stanowi, iz wpis w księdze wieczystej ma moc wsteczną od chwili złożenia
                        > wniosku o dokonanie wpisu. Należy więc uznać, iż nabywca lokalu staje się
                        > właściciele lokalu od dnia złożenia wniosku o wpis tego wprawa do księgi
                        > wieczystej.

Wpis do KW musi jednak nastąpić a jego dokonanie przez sąd nie jest
                        automatyczne. Sąd może odmówić jeśli znajdzie ku temu powody. Jeśli wpis
                        zostanie dokonany to ma on moc wsteczną i odpwiednie rozliczenia muszą to
                        uwzględnić ale jeśli nie to żadnej wspólnoty nie było. Dotychczasowy zarządca
                        może zatem żądać wpisu do księgi wieczystej choć będzie to postawa dość
                        nieżyczliwa i do czasu jego okazania uważać, że wspólnoty nie ma.
                        No i z tym dniem powstanie wspólnota.
                        > Jeżeli juz istnieje odrębna własność lokalu to do dalszego zbycia wystarczy
                        akt
                        >
                        > notarialny - wpis jest tylko potwierdzający.

Albo uprawomocniony wyrok sądu.
                        • sdkfz1 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 15:23
                          asam11 napisał:

> Wpis do KW musi jednak nastąpić a jego dokonanie przez sąd nie jest
                          > automatyczne. Sąd może odmówić jeśli znajdzie ku temu powody. Jeśli wpis
                          > zostanie dokonany to ma on moc wsteczną i odpwiednie rozliczenia muszą to
                          > uwzględnić ale jeśli nie to żadnej wspólnoty nie było. >
                          > Albo uprawomocniony wyrok sądu.

Miałem te same wątpliwości rozważając kwestie wpisu. Uznałem jednak, że w 90
                          koma coś % wpis będzie - po to jest notariusz - że więcej problemów sprawi
                          rozliczenie z moca wsteczną działalności "wspólnoty" niż przyjęcie, że trzeba
                          czekać na prawomocność wpisu. Np. koniecznośc wpłaty zaliczek za np. 6 m wstecz
                          (zaliczenie juz zapłaconego czynszu? ). A co z zarządem - skoro z moca wsteczną
                          to np. po wpisie okazuje się, że zarządca nie działał prawnie bo powstała
                          wspólnota i on utracił prawo zarządu? Same problemy. Mniejsze jak sad sprawnie
                          załatwi wpis.
                          Z drugiej strony znalazłem Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia
                          5 lipca 2001 r. II CKN 1220/2000 "Nabywca użytkowania wieczystego w drodze
                          umowy nie może przed wpisem jego w księdze wieczystej jako uprawnionego z
                          tytułu użytkowania wieczystego, a po złożeniu wniosku o dokonanie tego wpisu,
                          skutecznie rozporządzić tym prawem (zbyć tego prawa)." Wynika z niego, że przez
                          czas od złozenia wniosku do wpisu nie przysługuje mu to prawo (nie powstało, bo
                          wpis jest konstytutywny, tak jak przy powstaniu odrębnej własności). Więc może
                          jednak należy przyjąć to stanowisko ?

pzdr.

sdkfz1
                        • csawicki Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 15:27
                          asam11 napisał:

> Dotychczasowy zarządca może zatem żądać wpisu do księgi wieczystej choć
                          > będzie to postawa dość nieżyczliwa i do czasu jego okazania uważać, że
                          > wspólnoty nie ma.

Ponieważ wiem, że po obecnym zarządcy jak najbardziej mogę spodziewać się
                          postawy nieżyczliwej więc w tym momencie wiem już wszystko - musimy poczekać aż
                          pierwszy lokal zostanie WPISANY do KW - co najwyżej trzeba poszukać osoby która
                          wzięła duży kredyt mieszkaniowy, bo ta będzie miała największą motywację do
                          działania w kierunku jak najszybszego dokonania takiego wpisu - gorąco dziękuję
                          za informacje.

C. Sawicki
                    • abcd17 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 11:20
                      csawicki napisał:

> No to jeszcze tak przy okazji: Wrocław, budynek na około 150 mieszkań - czy
                      > jakiegoś Zarządcę szczególnie polecacie?

Znam od dobrej strony dwie firmy - PZM i Administratora. Proponuje zwrocic sie
                      miedzy innymi do tych dwoch - jestem przekonany ze powaznie potraktuja
                      zapytanie ofertowe.

Pozdrawiam,
    • mah4 Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 23.04.03, 15:48
      Jestem zarządcą we Wrocławiu. Chętnie udzielę informacji. Zapraszam.
      Proszę o kontakt telefoniczny 795 95 39 albo elektoniczny mah4@gazeta.pl
      Magdalena Hałasińska
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: od kiedy wspólnota - orzecznictwo i pods. pra 03.05.03, 01:17
      Niestety, to nasze prawo jest pokrętne, przynajmniej w połączeniu z działaniem
      sądów.

Wspólnota mieszkaniowa powstaje z chwilą powstania współwłasności nieruchomości
      wspólnej, a ta z kolei z chwilą wyodrębnienia i przeniesienia własności
      pierwszego lokalu. Wpis do ksiegi wieczystej jest (jak pisał sdkfz1) wpisem
      konstytutywnym, t.j. tworzącym fakt prawny. A zatem do chwili utworzenia KW dla
      pierwszego wyodrębnionego lokalu i wpisu do niej tego lokalu, wspólnoty nie ma.
      Wpis ten może być dokonany (przy tempie działania naszych sądów) po roku od
      złożenia wniosku w sądzie prowadzącym księgi lub później. I przez ten rok
      wspólnota nie istnieje.

Ale po roku sąd zakłada księgę wieczystą i dokonuje wpisu, przy czym wpis ten
      dokonywany jest z datą złożenia wniosku. I wtedy okazuje się, że wspólnota już
      od roku istniała. Fajne, prawda?

Jeżeli zatem właściciele lokali przyjmą, że wspólnota istnieje zanim sąd dokona
      wpisu do pierwszej księgi wieczystej i wcześniej "wykopie" dotychczasowego
      administratora, będzie mógł on wnieść pozew przeciw wspólnocie do sądu (przy
      założeniu, że umowa daje mu do tego podstawę). Jeżeli sąd rozpatrzy sprawę po
      dokonaniu wpisu do KW, to sprawę wygra wspólnota, jeżeli natomiast sąd okręgowy
      się pospieszy i rozpatrzy sprawę przed dokonaniem wpisu do KW - sprawę wygra
      administrator. Ale w takim przypadku trzeba wnieść apelację. Myślę że dwa
      przyspieszenia w tej samej sprawie nie są możliwe, a wtedy (podczas rozprawy
      apelacyjnej) juz na pewno będzie istniał w KW wpis z datą złożenia wniosku.

Pozdrawiam i życzę sukcesu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka