gmj 20.05.09, 22:09 kto będzie weryfikował ilość obowiązkowych pkt. wymaganych ustawą? i co z tymi co nie osiągną wymaganego pułapu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kondominium Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 20.05.09, 22:58 Do mojej firmy administrującej codziennie przychodzi kilka faksów i emaili z propozycjami szkoleń. Część kosztuje 250-400 (4-godzinne), ale ogromna większość kosztuje 890 zł netto(8 godz.). Lekko licząc obowiązkowe 24 godziny rocznie kosztuje każdego licencjonowanego zarządcę 2400 - 3000 zł. Do tego doliczmy prenumeratę miesięczników, nowe wydawnictwa książkowe, obowiązkowo stały dostęp do internetu, koszty dojazdów. Oceniam roczne koszty samokształcenia na ok. 5 tys.zł Wszystkie szkolenia mają własne numery i są rejestrowane centralnie w MI. Jakie sa reperkusje nie uczestniczenia w szkoleniach? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gmj Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 21.05.09, 20:43 dziękuję. Może ktoś podpowie jakie........? Odpowiedz Link Zgłoś
owner_wm Konsekwencje braku szkoleń 26.05.09, 13:36 gmj napisał: > Może ktoś podpowie jakie........? Zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami, stałe doskonalenie kwalifikacji zawodowych jest obowiązkiem każdego zarządcy nieruchomości (art. 186.2 ugn). Spełnienie tego obowiązku jest (powinno być) sprawdzane co roku przez Ministra Infrastruktury (§ 8.1 Rozporządzenie MI z dnia 17 kwietnia 2008 ws. doskonalenia zawodowego...). Zarządca nieruchomości niewypełniający obowiązków, o których mowa w art. 186 oraz art. 186a, podlega odpowiedzialności zawodowej (art. 188.1 ugn). Wobec zarządcy mogą być orzeczone, z tytułu odpowiedzialności zawodowej, następujące kary dyscyplinarne: 1) upomnienie; 2) nagana; 3) zawieszenie licencji zawodowej na okres od 3 miesięcy do 1 roku; 4) (uchylony); 4a) pozbawienie licencji zawodowej z możliwością ponownego ubiegania się o jej nadanie; 5) pozbawienie licencji zawodowej z możliwością ubiegania się o ponowne jej nadanie po upływie 3 lat od dnia pozbawienia. (Art. 188.2 ugn). Tyle przepisy prawa. W jakim stopniu jest to wykonywane i egzekwowane - to pytanie do Ministra oraz Komisji Odpowiedzialności Zawodowej. Pytanie można wysłać np. do Wiceministra Infrastruktury, Podsekretarza Stanu - Olgierda Dziekońskiego na adres: biuro@ign.org.pl (Instytut Gospodarki Nieruchomościami). Odpowiedz Link Zgłoś
gmj Re: Konsekwencje braku szkoleń 27.05.09, 22:57 a co na to wiodący forumowicze? Odpowiedz Link Zgłoś
kleryk29 Re: Konsekwencje braku szkoleń 29.05.09, 14:46 gmj napisał: > a co na to wiodący forumowicze? Jaki rodzaj prymatu masz na myśli: błędy ortograficzne, czy merytoryczne? W obydwu przewodzi xxxll-ek. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_pr3 Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 16.09.13, 22:19 ja polecam firmę idoskonalenie.pl - ciekawe i niedrogie szkolenia przez internet. za cały roczny pakiet zapłaciłem 299zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kondominium.net.twa Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 17.09.13, 10:59 Nie ma żadnych ... zresztą od 1 stycznia 2014 szkolenia nie są obowiązkowe , bo zawód "Zarządca nieruchomości" nie jest już licencjonowany ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 26.05.09, 16:38 Paranoja lioencji i szkoleń. Niestety głupota nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 17.09.13, 21:34 zarządców nieruchomości nie obowiązują żadne szkolenia i żadne licencje Odpowiedz Link Zgłoś
ulot Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 19.09.13, 13:39 Witam. Proszę o podstawę prawna znosząca obowiązkowe 24 godziny . Odpowiedz Link Zgłoś
kondominium.net.twa Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 19.09.13, 15:19 ulot napisał: > Proszę o podstawę prawna znosząca obowiązkowe 24 godziny . a tak na zdrowy rozsądek ... Po co ma ktoś wydać na szkolenia jeżeli do niczego nie jest mu to potrzebne ? Kto, twoim zdaniem ulot , będzie sprawdzał czy osoba zarządzająca nie posiadająca licencji będzie chodzić na szkolenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
ulot Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 19.09.13, 20:36 Witam. Bardziej precyzyjnie : w roku 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
kondominium.net.twa Re: szkolenia obowiązkowe zarządców nieruchomości 19.09.13, 21:41 ulot napisał: > Bardziej precyzyjnie : w roku 2013 Aco takiej osobie grozi co ma licencję i nie uzbiera 24 pkt w 2013 roku ? NIC. więc po co chodzić na szkolenia po 800 - 2400 zł (8 pkt.) Odpowiedz Link Zgłoś