Dodaj do ulubionych

może by tak zrobić mały ranking browarków???

IP: *.profinet.eu.org 07.08.02, 16:58
proponuje pięć browków be i pięć mniam. oto moje typy:
5 be:
1. beanisch
2. warka strong
3. san miguel
4. guiness
5. van gerst
5 mniam:
1. heineken
2. żywiec
3. tyskie gronie
4. pilsener urquell
5. smadny mnich
Obserwuj wątek
    • Gość: Dr.KrisK Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.eng.fsu.edu 07.08.02, 17:26
      Wybacz, ale bez sensu. Ja akurat twoje be to mniam, no i odwrotnie. Po prostu
      lubisz jasne lagery i koniec. Ja niespecjalnie: piję jasne bez entuzjazmu, ale
      te z górnej fermentacji chetnie i z zapałem. Tak już mam.
      Lepiej porównywac piffa w poszczególnych rodzajach. Ja na przykład bardzo bym
      chciał się dowiedziec, czy w Polsce robi się w ogóle piwa "ale" i "stout". I
      gdzie bywają, jakie są itp.
      KrisK
      • michalgajzler Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 07.08.02, 18:14
        A ja tam lubię piwa i górnej i dolnej fermentacji. A ten
        ranking traktowałbym raczej jako formę sondażu typu co
        kto lubi a co nie.
        Pozdr. dla wszystkich zwolenników piwa.
        P.S.
        A forum NAPOJE się rozrasta. Wyprzedziliśmy już
        Windsurfing;).
        • Gość: Dr.KrisK Sondaż - może być! IP: *.eng.fsu.edu 07.08.02, 18:29
          Racja - forum dopiero startuje, i dobrze byłoby wiedzieć kto my som! W tym
          sensie oczywiście taka sonda ma sens!
          Zwłaszcza, że można dowiedziec się z niej cos o ciekawych piwach. Szkoda tylko,
          że nie słychac o piwach regionalnych. Wybaczcie ale dla mnie heineken czy
          tuborg to takie coś bez wyrazu, bez piwnego ducha, bez.. no właśnie, bez czego?
          KrisK
          • michalgajzler Re: Sondaż - może być! 07.08.02, 20:58
            Gość portalu: Dr.KrisK napisał(a):
            . Wybaczcie ale dla mnie heineken czy
            > tuborg to takie coś bez wyrazu, bez piwnego ducha,
            bez.. no właśnie, bez czego?

Faktycznie coś w tym jest, bo np. jeden Holender którego
            upodobania do piwa są mi znane z relacji taty podobno nie
            tyka bądź co bądź holenderskiego Heinekena i twierdzi że
            woli Żywca.
            Zapomniałem dodac w zestawieniu że mam na myśli Heinekena
            robionego w Żywcu. Oryginalny(tyle że butelkowy) wg mnie
            jest gorszy(Calsberga bez względu na pochdzenie nie
            lubię). A o piwach regionalnych jest mało bo np. mieszkam
            25 km od Łodzi a piwa z tamtejszego browaru u siebie
            znaleźć raczej nie mogę o juz dosć długiego czasu.
            A w tej chwili spożywam Porter Żywiecki:). Jeszce co do
            regionalnych piw: nawet duże browary robią piwa które
            spotkać można tylko w najbliższej okolicy - niestety:(.

Pozdr. MG
          • Gość: natan Re: Sondaż - może być! IP: *.profinet.eu.org 08.08.02, 00:22
            włąśnie o to mi chodzi chciałęm się zorientować kto co lubi (nie koniecznie
            dlaczego tak jest a dlaczego nie inaczej). to tylko forma zwykłej (lub
            niezwykłej jak kto woli) sondy. co w polsce sie pije.
            pozdroofka dal piwoszy
      • Gość: M@jor Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 13:08
        A ktore to piwo z wymienionych jest według ciebie piwem górnej fermentacji???
        • michalgajzler Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 18:05
          Gość portalu: M@jor napisał(a):

> A ktore to piwo z wymienionych jest według ciebie piwem
          górnej fermentacji???
          Jeśli do mnie to pytanie (trochę się już gubię w tym
          wątku;) to stout'y (u mnie jest akurat Murphy's który w
          moim rankingu się znalazł) są piwami górnej fermentacji.
          Tak samo piwa typu ales, trappistów (też niezłe) no i
          pszeniczne (tych akurat u mnie nie było;).
          Jak nie wierzysz;) to polecam Wielka Księgę Piw
          Świata;)). Twoje zdrowie!
          Niestety Murphy's Stouta pod ręką akurat nie mam;).
      • Gość: alfred Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.bmj.net.pl 08.08.02, 15:04
        Gość portalu: Dr.KrisK napisał(a):

> Wybacz, ale bez sensu. Ja akurat twoje be to mniam, no i odwrotnie. Po
        prostu
        > lubisz jasne lagery i koniec. Ja niespecjalnie: piję jasne bez entuzjazmu,
        ale
        > te z górnej fermentacji chetnie i z zapałem. Tak już mam.
        > Lepiej porównywac piffa w poszczególnych rodzajach. Ja na przykład bardzo
        bym
        > chciał się dowiedziec, czy w Polsce robi się w ogóle piwa "ale" i "stout". I
        > gdzie bywają, jakie są itp.
        > KrisK
        Polecam "Irish Castle" do kupienia chyba tylko w Leader Price-dla mnie mniam-
        mniam.
        alfred
        • Gość: bnew Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: 217.153.8.* 09.08.02, 15:47
          Jak na polskie warunki i cenę (:-)) to może jest niezłe, ale w porównaniu
          oryginalnymi angielskimi lub irlandzkimi STOUT'ami to są po prostu siki, tak
          napiszę to jeszcze raz: SIKI. Dla porównania weź ten stouto-podobny wynalazek
          z Leader price'a i wlej go do szklanki bardzo szybko tak jakbyś chciał zrobić
          jak najwięcej piany a nawel przelać szklankę, niech się wyleje tego szaisu jak
          najwięcej na stół, a teraz weź oryginalny stout np. przepyszny Beamish ( w
          Tesco 7,6 zl za puszkę 0,5 - -dorgo ale warto) i też go wlej do szklanki w ten
          sam sposób jak wyżej (dla przesady porzucaj puszką trochę) i porównaj,
          specjalnie nie opiszę jaka jest róznica.
          A tak wogóle to najlepiej takie piwka pije się w angielski pubie.

U mnie w rankingu najwyżej stoją:
          Pilsener Urquell (mmmmmm)
          Zlaty Bażant
          Beamish
          Kilkenny
          Warka Strong
          i chociaż nie lubię Żywca - Mulat (2/3 jasnego żywca, 1/3 żywieckiego portera)
          i jeszcze jedno chorwackie piwo to woda a nie piwo

Pozdrawiam wszystkich piwoszy
        • bnew Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 15:48
          Jak na polskie warunki i cenę (:-)) to może jest niezłe, ale w porównaniu
          oryginalnymi angielskimi lub irlandzkimi STOUT'ami to są po prostu siki, tak
          napiszę to jeszcze raz: SIKI. Dla porównania weź ten stouto-podobny wynalazek
          z Leader price'a i wlej go do szklanki bardzo szybko tak jakbyś chciał zrobić
          jak najwięcej piany a nawel przelać szklankę, niech się wyleje tego szaisu jak
          najwięcej na stół, a teraz weź oryginalny stout np. przepyszny Beamish ( w
          Tesco 7,6 zl za puszkę 0,5 - -dorgo ale warto) i też go wlej do szklanki w ten
          sam sposób jak wyżej (dla przesady porzucaj puszką trochę) i porównaj,
          specjalnie nie opiszę jaka jest róznica.
          A tak wogóle to najlepiej takie piwka pije się w angielski pubie.

U mnie w rankingu najwyżej stoją:
          Pilsener Urquell (mmmmmm)
          Zlaty Bażant
          Beamish
          Kilkenny
          Warka Strong
          i chociaż nie lubię Żywca - Mulat (2/3 jasnego żywca, 1/3 żywieckiego portera)
          i jeszcze jedno chorwackie piwo to woda a nie piwo

Pozdrawiam wszystkich piwoszy
    • michalgajzler Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 07.08.02, 17:30
      A to moje typy
      Bohaterowie pozytywni:
      1. Żywiec
      2. Okocim (Jasne Pełne)
      3. Pilsener Urquell
      4. Murphy's Stout
      5. EB (na upały;)/ albo Heineken (normalnie)
      Teraz antytypy:
      1. Lech (w każdej postaci - nie dotyczy 10,5 które da się
      pić)
      2. 90% piw ze słowem mocne w nazwie (nie dotyczy piw
      ciemnych)
      3. Carlsberg
      4. Brok (chyba to premium był, ale nie piłem dawno więc
      może coś się zmieniło)
      5. Fischer
      • Gość: Luki Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: 141.63.88.* 09.08.02, 08:52
        > Teraz antytypy:
        > 2. 90% piw ze słowem mocne w nazwie (nie dotyczy piw ciemnych)

Absolutnie popieram!!! Piwo powinno byc piwem, nie srodkiem do szybkiego
        ubzdryngolenia sie bez wzgledu na smak...

:-) Luki
        • Gość: śmiewca mylisz procenty spirytusu z procentami ekstraktu IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 10:52
          świat się się dzieli na zwolenników pilznera i piw cięzkich.
          i wcale nie jest to związane z zamiłowaniem do alkoholowych zawrotów głowy.
          bracia czesi - nie wszyscy z nich to pilznerowcy - uzywają określeń: 10-
          tka,12tka, 14-tka, 16-tka etc. i oznacza to zawartość ekstraktu. technologia
          produkcji powoduje wieksza zawartośc alkoholu w piwach ciezszych, ale nie jest
          zależność wprost proporcjonalna.
          do rzeczy: z polskich piw typową dziesiątka jest Lech 10,5 (!), harcerskie
          EB, dwunastką klasyczny Żywiec i tyskie Gronie - i akurat tych piw nie lubię,
          brak mi smaku.
          Polecam natomiast doskonała 16-tkę warka strong (niepowtarzalny smak, nie
          wiem czy specjalne beczki,czy woda,czy mikroklimat w dojrzewalni,ale to jest to)
          solidną w smaku 18-tkę van pura (ale nie 16-tkę tej firmy,smakuje jak EB),
          doskonałą, aż gęstą od ekstraktu 20-tke Kaper z browaru gdańskiego oraz trochę
          przesłodzonego Kipra z Suwałk. od dłuższego czasu nie trafiłem 22-ki Tygrys z
          Łodzi- była niezła.
          ostrzeżenie, bardzo istotne - wśród mocnych piw trafiają się autentyczne
          upijacze, prawdopodobnie wzmacniane spirytusem, wyrażnie sie go czuje w piwach
          produkowanych w Jabłonowie oraz w mocnych piwach Faxa. prokurator i kary
          obostrzonego więzienia.......
          ważne rozróżnienie - porter to zupełnie inny gatunek, to nie jest mocne
          piwo. nie przepadam, ale pani śmiewcowa jest w tej dziedzinie znawcą i pod
          przysięgą twierdzi, że najlepszy porter w Europie pędzą w Żywcu ( nie rozumiem-
          najlepszy porter i najgorsze piwo? chyba,że porter na starej habsburgskiej
          technologii, a piwo to carlsbergi,tuborgi czy inne cyborgi...), ostrzega
          natomiast przed porterem Królewskim z Warszawy, twierdzi, że ma on wielkiego
          wątpia....
          • Gość: Luki nic nie myle ... IP: 141.63.88.* 12.08.02, 15:15
            ... tylko nie lubie zdecydowanej wiekszosci polskich tzw. piw mocnych. Jak dla
            mnie i ich smak, i nazwa jasno wskazuja po co sie je produkuje - by moc sie
            szybko ubzdryngolic... Ale to tylko moja prywatna opinia.

> Polecam natomiast doskonała 16-tkę warka strong (niepowtarzalny smak, nie
            > wiem czy specjalne beczki,czy woda,czy mikroklimat w dojrzewalni,
            > ale to jest to)

Wybacz, ale nieeee..... fuj!

Ale wszelkich rodzajow portery, stouty, piwa ciemne i czarne to ja oczywiscie
            calkiem, calkiem!

:-) Luki
    • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 18:17
      Właśnie piję "piast jasne pełne" - (popieraj lokalne browary:-)), dosyc nawet
      może byc, lecz nr 1 od pewnego czsu to dla mnie
      VELKOPOPOVICKY KOZEL , niestety raczej niedostępne "na rogu",
      potem długo nic ...i peleton:
      czeski budweiser,
      becks,
      heineken,
      (prazdroj)pilsner urquell
      tuborg
      bitburger
      karlsberg

Stanowcze NIE dla piwa z dopiskiem "mocne", jesli juz to czasem zimny guiness
      albo jaki porterek
      • pippin Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 07.08.02, 18:34
        Wow! Ten gość lubi żłopać to co ja!
        Po drobnych modyfikacjach

Gość portalu: JMB napisał(a):
        > VELKOPOPOVICKY KOZEL
        tak jest!!!
        > potem długo nic ...i peleton:
        > czeski budweiser,
        czyli Budvar!

Niestety becka wywalam

tu
        > heineken,
        > (prazdroj)pilsner urquell
        odwrotnie

> tuborg
        > bitburger
        > karlsberg
        przez C, i 2 pozycje wyżej, może być
        > Stanowcze NIE dla piwa z dopiskiem "mocne", jesli juz to czasem zimny guiness
        > albo jaki porterek

Stanowcze nie dla wszystkiego co brytyjskie i belgijskie.

I jeszcze dopisałbym
        Paulanera.

żłop żłop
        • Gość: gosia Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 20:09
          A ja,z piw, najbardziej - Pepsi z lodem, pozdrawiam.
          • Gość: Dr.KrisK To chociaż.. IP: *.eng.fsu.edu 07.08.02, 20:13
            .. dolej do tej Pepsi trochę rumu i soku cytrynowego. Cuba Libre evviva!!
            Smacznego.
            KrisK
            • Gość: jan Re: To chociaż.. IP: *.pl / *.gazeta.pl 07.08.02, 20:50
              Lubiłem wyłącznie karmelowe i cimne ( kumple śmiali się ze mnie ) aż tu nagle
              okazało sie że Warka Strong mi smakuje - zupełnie bym się nie spodziewał ...
              • Gość: śmiewca beer polish best-santa piva IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.08.02, 10:39
                Gość portalu: jan napisał(a):

> Lubiłem wyłącznie karmelowe i cimne ( kumple śmiali się ze mnie ) aż tu nagle
                > okazało sie że Warka Strong mi smakuje - zupełnie bym się nie spodziewał ...

śm. nie gniewaj się Janie, ale strong jest pod względem smaku typowo
                dziewczyńskim piwem. ta nieokreślona słodycz, która wcale nie jest słodka,
                wiele smaków ukrytych gdzieś w głebi, jakiś lekki posmak wędzarni (stare
                beczki? - byle ich jakis sterylny heineken nie przejął), przy trzecim czuję się
                jakbymbył w jesiennym lesie.Dla mnie BPB -beer polish best. dziewuchy jak raz
                spróbują to już nie chcą karmi(brr), na początek tłumacz, że to ulubione piwo
                ojców świętych (świeta prawda) i takie coś trzeba pić na równi ze święconą
                wodą. uwierzą i dalej będzie już z górki....
          • Gość: Niech Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 22:39
            Pepsi pija lepsi.
            • pippin Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 10:33
              a ja wole Coca Cole
        • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 00:29
          pippin napisał:

> Wow! Ten gość lubi żłopać to co ja!
          to może skoczymy na pivko? ;-))

a czy jest jeszcze dostępne "piwo grodziskie" z charakterystycznym osadem
          drożdży w butelce?
          dość dawno temu (w czasach, gdy we Wrocławiu, pomimo kilku działających
          browarów, zakup piwa po południu graniczył z cudem), przejazdem w okolicach
          Leszna będąc, w wiejskim sklepiku kupiłem skrzynkę takowego (innego zresztą tam
          nie było) i zawiozłem do RFN-u, aby czymś "zabłysnąć" a nie tylko wywalać gały
          na wszystko. I to właśnie "piwo grodziskie" spełniło zadanie - poczęstowani nim
          Niemaszki byli nim wprost zachwyceni!!! Przy nastepnym razie (chyba w 1986)juz
          niby było lepiej, zdobyłem żywce, tyskie, okocimy, fulle wrocławskie....i
          wyszedł obciach na potęgę, bo oprócz tyskiego, wszystkie były z lekka podpsute!
          Dlatego też mam miłe wspomnienia co do "grodziskiego", ale daaawno już tego
          piwa nie piłem.:-((
          • Gość: Mietek Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.08.02, 06:15
            Nikt nie napisal tutaj o amerykanskich piwach. Wiekszosc z nich jest wstretna z
            wyjatkiem moze Old Milwaukee i Miller. Sprobowalem kiedys teksanskiego piwa z
            Eddie's Brewery (lokalny browar) z bardzo silna papryka Habanero w butelce ale
            do tego to juz trzeba miec zalozone sombrero i siedziec blisko jakiegos
            wodospadu.
            Moje ulubione piwa to:
            1. Zywiec
            2. Moose head
            3. Wroclawski Full (dawno juz nie pilem i mam nadzieje, ze nie zepsul sie!)
            4. Molson Canadian
            5. Sapporo
            6. E.B.
            7. Okocim
            8. Foster's
            9. Corona
            10. DAB

Pozdrawiam - Mietek.
            • Gość: al Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.proxy.aol.com 08.08.02, 19:51
              Gość portalu: Mietek napisał(a):

> Nikt nie napisal tutaj o amerykanskich piwach. Wiekszosc z nich jest wstretna
              z
              >
              > wyjatkiem moze Old Milwaukee i Miller. Sprobowalem kiedys teksanskiego piwa z
              > Eddie's Brewery (lokalny browar) z bardzo silna papryka Habanero w butelce
              ale
              > do tego to juz trzeba miec zalozone sombrero i siedziec blisko jakiegos
              > wodospadu.
              > Moje ulubione piwa to:
              > 1. Zywiec
              > 2. Moose head
              > 3. Wroclawski Full (dawno juz nie pilem i mam nadzieje, ze nie zepsul sie!)
              > 4. Molson Canadian
              > 5. Sapporo
              > 6. E.B.
              > 7. Okocim
              > 8. Foster's
              > 9. Corona
              > 10. DAB
              >
              > Pozdrawiam - Mietek.

Z amerykanskich piw, oprocz pierwszych dwoch lubie tez Natural Ice (5,9% alk.)
              Innymi tez nie pogardzam. Omijam z daleka wszelkie light-y i oczywiscie wysoko
              chemizowany Budweiser.
              Pijam biry i biretki (dobre pywka z malych browarow).
              Moj ranking birow polskich - aczkolwiek juz nie zupelnie polskich:
              1. Okocimskie (12-ki)
              2. Brackie (Cieszyn)
              3. Browaru Namyslow
              4. Browarow Kujawskich
              5. Piasta (Wroclaw)
              8. Lech
              7. Tyskie
              8. Browaru Lezajsk
              9. Z Jablonowa
              10. Browaru rzeszowskiego (Van Pur)
              Najlepiej mi smakuja te z zawartoscia miedzy 11 a 12% ekstraktu.
              Z mocnych dobre robia tylko Okocim i Piast. W piwach mocnych innych browarow,
              mocy towarzyszy zawsze zwiekszona slodycz.

• pippin Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 10:35
            Gość portalu: JMB napisał(a):

> pippin napisał:
            > > Wow! Ten gość lubi żłopać to co ja!
            > to może skoczymy na pivko? ;-))

Jak będę się wybierał w okolice wrocławia nie omieszkam napisać. Ten browarek w
            rynku aby dobre piwo leje?
            • Gość: gonzoR Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 16:21
              bardzo DOBRE!!!!!!!!!
            • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 18:27
              pippin napisał:

> Gość portalu: JMB napisał(a):
              >
              > > pippin napisał:
              > > > Wow! Ten gość lubi żłopać to co ja!
              > > to może skoczymy na pivko? ;-))
              >
              > Jak będę się wybierał w okolice wrocławia nie omieszkam napisać. Ten browarek
              w
              >
              > rynku aby dobre piwo leje?
              >
              >
    • rafik4 Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 08:13
      Hej moje typy to:

mniam:
      1. Tyskie
      2. Żywiec
      3. Heineken
      4. Pilsner Urquell

be:
      wszystkie mocne piwa (piliście Kapera z wybrzeża - fuj !!)
      EB
      wszelkie promocje za 1,5 zł w hipermarketach tzw: no name ;)))

Z najbardziej oryginalnych piw które piłem i byly super to bawarskie piwo typu
      Weissbeer z drożdżami (niestety nie pamiętam marki ale pewnie jakiś lokalny
      browar (byłem w okolicach Monachium)

Pozdrawiam,
      Rafal
      • pippin Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 10:37
        rafik4 napisał:
        > Z najbardziej oryginalnych piw które piłem i byly super to bawarskie piwo
        > typu Weissbeer z drożdżami

To zawsze może sobie odnowić pamięć sięgając po Paulanera czy Kapuzinera, które
        są u nas dostępne...
        • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 18:39
          > To zawsze może sobie odnowić pamięć sięgając po Paulanera czy Kapuzinera,
          które
          >
          > są u nas dostępne...
          >
          >
        • Gość: Luki Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: 141.63.88.* 09.08.02, 09:04
          > To zawsze może sobie odnowić pamięć sięgając po Paulanera czy Kapuzinera,
          > które są u nas dostępne...

Paulaner Salvator... mniam! Nie uwazacie?

• Gość: Luki Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: 141.63.88.* 09.08.02, 09:06
            > > To zawsze może sobie odnowić pamięć sięgając po Paulanera czy Kapuzinera,
            > > które są u nas dostępne...
            >
            > Paulaner Salvator... mniam! Nie uwazacie?

Aha, to nie drozdzowe oczywiscie, Doppelbock.
            Luki
    • Gość: robal Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.mst.gov.pl 08.08.02, 08:42
      Browary pijam sporadycznie ale jeśli to:
      Tyskie gronie,
      Perła chmielowa (Browary Lubelskie),
      Kelt - zagramanica.

Goście z dalekich krajów jak zwalą do nas to piją Warke Str. i Perłe chmielową -
      twierdzą że to bardzo dobre piwa (wyraziste w smaku) - słowem cymes.
      No i jeszcze czasami Żywca zapodają sobie.
      • r2r Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 09:37
        Hej,

a co powiecie na Zwiezynca (oczywiscie tylko w tych malych butelkach), na
        cieple dni tak akurat na trzy lyczki.
        Dodatkowo dopisuje:
        Pilsner Urquell
        Ferdynad
        Tyskie
        Zywiec

• Gość: Marcin Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.home.net.pl 08.08.02, 10:07
          Moje typy na plus:
          Tyskie
          Molson Canadian
          Na minus:
          Królewskie
          Lech
          Żywiec
          Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: hahaha Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: 2.4.STABLE* / 10.203.53.* 08.08.02, 11:20

A to moje typy
            Bohaterowie pozytywni:
            1. Czerwony smok (browar starobrno)
            2. słowackie piwo Kelt
            3. Budvar
            4. Velkopopovicki Kozel
            5. Stella Artois
            Teraz antytypy:
            1. Żywiec
            2. Stella piwo rodem z Egiptu
            3. piwa z browaru w Cieszynie błeeee
            4. piwa z browaru Warka
            5. piwa karmelowe (trudo t w ogóle nazwać piwo)

• Gość: beldin Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 08.08.02, 11:29
          Pierwsze miejsce ma u mnie zawsze Zywiec(chociaz pare razy dal ciala).Miejsce
          drugie Tyskie. Bedac w Rosji pilem Baltike z Petersburga , cholernie mile
          zaskoczenie.Z naszych rodzimych lubie jeszcze niekiedy portera z Zywca lub z
          Piasta Wroclawskiego. A i jeszcze jedno , jak Zywiec moze swoja nazwa firmowac
          takie badziewie jak Tatra?
        • furry Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 11.08.02, 21:46
          r2r: jesli chodzi o Zwierzyniec, to najlepsze w tym piwie
          jest nie zawartość, a etykieta:
          "zobaczysz swiat w piękniejszych barwach", czy jakos tak,
          nie pamiętam, dawno nie miałem przyjemności
          a Perła - fantastyczna, pyszna, ta goryczka! ale Perła
          Mocna - trochę gorzej.

na gorące sierpniowe dni gorąco polecam czeskie (praskie)
          Staropramen - ostatnio chyba sie od niego uzalezniam...
          NIE MA leppszego piwa. W Wawie mozna je kupic m.in. na
          Hali Banacha.

anty:
          * Hammer Strong - straszne, szczególnie gdy sobie
          przypomnę, ile go wypiłem na 2-gim roku studiów. Piwa z
          Głubczyc mają zróżnicowany poziom, np. Brax jest całkiem
          całkiem...
          * Volt - pierwsza piwo w życiu, którego nie zmogłem i
          wywaliłem za okno akademika
          * Atom - j.w. druga puszka, która wylądowała za oknem w
          trakcie "Wieczorku Picia Najtańszych Piw"

aha i jeszcze jedno: ostatnio w Kazimierzu w jednym z
          barów (pierwszy od "oficjalnego" pola namiotowego nad
          Wisłą, drewniane rusztowania) piłem pyyyszną Warkę. Polecam!

fr
    • Gość: curry Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 12:03
      a ja najbardziej lubię:
      1.ŻYWIEC- zawsze i wszędzie
      2.WARKA ( czasem na zimne dni)
      3.TYSKIE - jeśli nie ma pkt1 i pkt2 może być
      a na upały polubiłam ( ku własnemu zdziwieniu!) redd'siki
      ..a w ogóle to najlepsze jest piwo w butelkach 0,3l !!!
      Czyżby dlatego, że te butelki są "jednorazowe"?
      Natomiast zdarzyło mi się pić i mam nadzieję, że nigdy więcej:
      10,5
      BRAX
      PIAST
      brrr...
    • Gość: zagrabek Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 14:17
      Dla mnie nr 1 to KOSTRITZER, super czarne piwo (tak tak czarne nie mylić z
      ciemnym) robione na terenie NRD w okolicach Magdeburga (tak sądzę) u nas prawie
      nie do zdobycia, chociaż jest takie jedno miejsce gdzie leją go z beki....
      Z braku laku dobry kit, a więc dla mnie czołowa 5 wygląda tak:

1/2 Lech & Tyskie (oraz inne wynalazki tej spółki wliczjąc w to Debowe Mocne,
      które jako jedno z niewielu nie czuć spirytusem)
      3 Żywiec (oczywiście bez TATRY ale za to z Żywcem Brackim made in Cieszyn)
      4 Małe browary lokalne jak np Sierpc czy mój miejscowy w Bydgoszczy
      5 Bardzo mały browar o nazwie FORTUNA z miasteczka Miłosław (dawne poznańskie
      ok 15 km na południe od Wrześni, zjazd z A2 na Jarocin). Niepasteryzowane
      korzenne piwko produkowane tylko na potrzeby gastronomii (tak mi mówiła
      panienka w Pubie w Gnieźnie).

Jako że piwo z reguły lubię to moja lista anty-piw będzie zdecydowanie krótsza.
      Wpisałem tu napoje których za żadne skarby nie chcę próbować chyba że będę na
      prawdę spragniony lub bedzie to już nasty kufelek

1 EB (To na prawdę nie jest piwo.........)
      2 Okocim i wszystko co pochodzi z tego browaru, bo Carlsberg z Danii smakuje o
      niebo lepiej
      3 Piwo z Żubra czyli wszelkiej maści DOJLIDY

pozdr

ZAGRABEK

PS Czy to tylko moje subiektywne odczucie czy faktycznie Haineken (ale nie ten
      z Żywca) smakuje znacznie lepiej z dużej flaszki 0,66 niż z małej
      • Gość: Adamek Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 15:05
        Zgadzam się z przedmówcą w punkcie 1:
        Za
        1.Lech , Dębowe mocne ( nie przepadam za Tyskim )
        2.Pilsner Urquell , Grolsch , Heinneken
        3.Łomża Export ( ta sprzed 10 lat - na pewno - teraz nie wiem )

Bez problemu
        1.EB i FAXE

Anty :
        1. 90% mocnych
        2.Guiness
        3.Żywiec i jego przetwory (wyłączając Tatrę)

Pozdrawiam pijących z lekko oszronionego naczynia .
        Idę po piwko
        • jurek7 Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 15:10
          Oto moje typy:
          1.Jupiler
          2.Żywiec
          3.Stella Artois
          4.Hoegaarden
          5.Tyskie

nie lubię:
          EB
          Perła
          Królewskie
          Warka Special i Warka Strong (nawet bardzo nie lubię)
    • jarohu Polecam nieze piwo konfekcjonowane dla sieci EDEKA 08.08.02, 15:03
      Piwo to jest w dóch odmianach jasne pełne i mocne - kosztuje w sieci EDEKA -
      odpowiednio 1,79 i 1,89 - w żółtych i ciemnożółtych puszkach. Wytwarzane jest
      przez Browar Bydgoski. Naprawdę bardzo dobre - w dodatku przy takiejj cenie !
      • Gość: kk Re: Polecam nieze piwo konfekcjonowane dla sieci IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 08.08.02, 18:33
        Ostatnio pilem piwo z Bydgoszczy i wyczytałem na etykiecie tylnej,że jest
        wytwarzane m.in. z kukurydzy.To normalne w Bydgoskim?
    • Gość: gonzor Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 16:25
      + cafreys

- brax
    • missy5 Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 18:25
      A JA MAM TYLKO JEDEN TYP REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEDS,ZAWSZE MAM NA NIEGO
      OCHOTE,WCHODZI JAK ORAZNADKA,NIE KRZYWISZ SIE OD GORYCZY NO I JEST
      TAKIE......KOBIECE;))
      iNNE TEZ LUBIE,ALE NIE SZYBKO MAM DOSC.
      pOZDRAWIAM WSZYSTKICH PIJAKOW;)
      • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 18:35
        Jak mam ochote na smak jabłek, to piję sok jabłkowy:-))
        polecam spróbować ciemnego Primatora lub Granat z Brna (w Brnie)
        PS
        a jakby tak piwo miało smak pomidorowy??????:-))
        • Gość: Niech Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 19:15
          Ale belgijski kriek ma smak wisniowy i nie jest to jakis wspolczesny wynalazek
          dla mlodziezy.
          • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 21:45
            Sorki, purysta ze mnie, ale dla mnie PIWO z założenia ma mieć smak PIWA. Jeśli
            ktoś lubi inne smaki - jego sprawa. Wszystko inne to wynalazki, drinki, mixy
            etc.: przecież raczej nie nazwiesz np. piwa z sokiem malinowym "PIWEM", tylko
            raczej "PIWEM Z SOKIEM MALINOWYM":-))
      • Gość: JMB Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 21:51
        a może tak :
        www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=524&w=2639121
        podobny aromat, ale nikogo nie udaje!
    • Gość: yakko Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 19:38
      Polska ekstraklasa piwna to: Żywiec,Tyskie,Okocim,Warka. Piwa doskonałe z
      tradycjami, na prawdę jestem dumny z tak silnych marek piwnych.
    • Gość: Dżordż Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 19:59
      Popijam sobie właśnie ulubione piweczko - Belle Vue Kriek - jakże odmienne od
      pilsnerów i im podobnych.Butelka wygląda jak mały szampan :).Ponadto cenię
      sobie Diebels Alt, EKU Kulminator, Guinness, Skol,Bierre du Demon...

Niech MOC bedzie z Wami :)

pzdr.
      • Gość: kk Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 08.08.02, 20:45
        NR 1 in minus-BROK
        Za każdym razem gdy go piłem miałem uczucie,że wodę do produkcji czerpią z
        pobliskiego bagna
        NR 1 in plus-ostatnio Carlsberg w półlitrowych butelkach
      • Gość: al Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.proxy.aol.com 09.08.02, 06:23
        Gość portalu: Dżordż napisał(a):

> Popijam sobie właśnie ulubione piweczko - Belle Vue Kriek - jakże odmienne od
        > pilsnerów i im podobnych.Butelka wygląda jak mały szampan :).Ponadto cenię
        > sobie Diebels Alt, EKU Kulminator, Guinness, Skol,Bierre du Demon...
        >
        > Niech MOC bedzie z Wami :)

Osobiscie z wielka rezerwa odnosze sie do piw belgijskich. Testowalem rozne.
        Pilem piwa metne (nieprzezroczyste) i inne, naszym podobne. Jak dotad bylo OK,
        natomiast "piwa" owocowe sa nie do przyjecia! Podobne testowalem tez piwo (z
        korkiem jak od szapana). Nie zapomne go nigdy ((!)) Takiego gowna jeszcze w
        zyciu nie pilem. Nazywalo sie toto MORT SUBIT (smierc nagla). Nazwy
        odpowiedniejszej dla niego nie znajdziesz. W smaku przypominalo ocet. Bylem tym
        tak zbulwersowany, ze napisalem az do samego browaru, czy ten smak jest aby
        prawidlowy, czy piwo moglo ulec zepsuciu. Odpisali, ze smak prwidlowy i ze ma
        ono wielu amatorow. Moim zdaniem tylko zboczency piwni moga sie czyms takim
        zapijac.

Pozdry

• swami Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 10:18
        Gość portalu: Dżordż napisał(a):

> Popijam sobie właśnie ulubione piweczko - Belle Vue Kriek - jakże odmienne od
        > pilsnerów i im podobnych.Butelka wygląda jak mały szampan :).Ponadto cenię
        > sobie Diebels Alt, EKU Kulminator, Guinness, Skol,Bierre du Demon...
        >
        > Niech MOC bedzie z Wami :)
        >
        > pzdr.

Drogi Dż.

To też moje ulubione piweczko!!!!!!!!:)W mojejlodówce stoi właśnie ostatnia
        buteleczka tego owocowego z posmakiem cudo!!Moja przypściółka z Holandii
        wiedziała czym sprawi mi radość, przywożąc pewną ilość tego specjałyk-
        specjalnie dla mnie!!!. A więc-
        ZDRÓWKO!
    • waldi123 Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 22:12
      Kiedys pilem swietne piwa z lokalnych browarow: "Zamkowe" - browar Żary
      (zlikwidowany); "Jubilat" - browary lubuskie Zielona Gora (zlikwidowane) oraz w
      Czechach piwo o nazwie "Zlaty Bazant" - zreszta dostepne jeszcze w Polsce.
      Obecnie lubie "Tyskie" oraz dunskie "Fax".
      • Gość: pio Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 23:27
        Zlaty Bazant to słowackie pyfko (mam nadzieję, że "czeski" pojawiło się na
        zasadzie, że czeski słowacki wszystko jedno - jak na przykład byłem w czeskich
        Tatrach). Jak już ktoś wyżej zauważył piwo w małych butelkach jest lepsze niż w
        dużych ( szczególnie dotyczy to Żywca). Czasem piwo z beczki jest o niebo
        lepsze niż butelkowane ( w Pradze piłem Pilsnerka z beczki - miód z boczkiem) -
        bywa niestety, że beczkowane jest nie do picia, choć znawcy mówią, że może być
        to wynik zanieczyszczenia urządzeń do rozlewania piwa.
        pzdr dla wszystkich piwoszy
        • waldi123 Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 08.08.02, 23:32
          sorry za "czeski" oczywiscie, ze slowackie.
          pzdr
          • Gość: Adam Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 08:25
            Do kolegi pijącego BALTIKĘ w Petersburgu... Chyba piliśmy inne piwo, bo tez tam
            byłem i piłem. Podczas każdej wyprawy pijemy lokalne piwa, ale po Baltice mój
            kumpel na drugi dzień wybrał juz Heinekena... Przecież Baltika,przynajmniej ta
            niebieska, to największy sik jakiego piłem, aczkolwiek nieźle buja...
            Polecam wyprawę Litwa (Utenos) - Łotwa (Rigas balsam, niepiwo,ale polecam!) -
            Estonia (Saku oraz nie piwo,ale wyjebisty trunek dla smakoszy Vana Tallin) -
            Rosja (lepszy jest Stiepan Razin). We Lwowie nie polecam ani lwiwskiego, ani
            Sławutycza (wg przewodników jedne z lepszych), ale ciemnego Sarmata,dość
            oryginalne w smaku, jasny Sarmat to jednak porażka... I wypada spróbowac
            ognistej paprykówki. Pali jak diabli zrobiliśmy 0,5 na 7 osób i po ukraińskim
            alkoholu część padła lub okupowała toaletę następnego dnia. Ale paprykówka to
            mocna rzecz. Po paprykówce trzasnęliśmy jeszcze po 50g porzeczkówki, która jak
            uznaliśmy smakowała jak woda i pić ją można było szklanki. Kończąc butle
            nastepnego dnia już smakowała jak ogień,alepo parykówce mógłbym chyba
            przepijaćspirytem. Piwni turyści wszystkich krajów łączcie się!
            • raper Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 09:06
              Witam
              Taki ciekawy wątek to i ja cos napiszę :)
              Ulubione browki to:
              Tyskie Gronie
              Warka Strong
              KOSTRITZER (ktoś już o nim pisał, rzeczywiście rewelacja)
              no i na upały Miller

Nie ulubione a raczej nie lubiane to:
              Królewskie
              Brok Martin, Sambor itp
              i wszystkie gulczasy, taby, i inne marketowe wynalazki

Pozdrawiam

• Gość: leszlong Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.horrify.org 11.08.02, 13:29
              We Lwowie nie polecam ani lwiwskiego, ani
              > Sławutycza (wg przewodników jedne z lepszych), ale
              ciemnego Sarmata,dość
              > oryginalne w smaku, jasny Sarmat to jednak porażka...

kurat przed niecałym miesiącem wróciłem z ukrainy i
              piłem tam ciemne piwo ukraińskie z dwóch browarów
              lwowskiego i kijowskiego (fon. abaloń). Były przepyszne,
              zwłaszcza to lwowskie, nie za gorzkie i mocne (notabene
              niektóre jasne tam maja więcej zawartości alkoholu niż
              ciemne). W gorący dzień pije się go miło. Sarmata nie
              spotkałem, spróbowałem sławutycza (fe), i kilka
              regionalnych (dość dobre).
              Co do polskich to dawniej (ok. 8 lat temu) to eb było
              dla mnie the best, ale nie teraz, obecnie pijam tylko
              ciemne i czerwone piwa (portery, stouty), znalazłem u
              mnie w sklepie piwo robione przez mały browar typu
              stout, nazwy teraz nie pamiętam ale pycha. Porter z
              Żywca mnie nie smakuje, nie mówiąc o porterze z Łodzi.
              Jasne pijam rzadko- warka strong, dortmunder oraz
              kaltenberg.
              z Zagranicznych piłem pualanera :), krieka (tu jest
              problem, w Polsce niedobry i ohyda, a w Niemczech
              pyszny) oraz piwo lane z beczek po whisky :))))).
    • kaukonsky Antypiwosz 09.08.02, 10:49
      Jako smakosz wódki i koniaku, a nie piwa, tego ostatniego trunku używam tylko
      po to, by się 'dobić'. Preferuję więc piwka nad wyraz mocne, ale zacne: 'Warka
      Strong' i 'Van Pur 18'. Bardzo dobre do dobijania są też miody pitne,
      np. 'Litewski', a ostatnio wśród moich kumpli panuje moda na wino lipowo-
      miodowe. Ale uwaga: wraca!
      • Gość: r. Pij denaturat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 03:28
        Kiedys byla tez "woda brzozowa" -
        z zalozenia chyba do wlosow.
        Przeczytaj "Moskwe-Pietuszki", duzo
        inspirujacych pomyslow. Ten watek chyba
        raczej dla smakoszy piwa.
    • Gość: śmiewca mylisz procentu alkoholu z procentami ekstraktu IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 10:56
      świat się się dzieli na zwolenników pilznera i piw cięzkich.
      i wcale nie jest to związane z zamiłowaniem do alkoholowych zawrotów głowy.
      bracia czesi - nie wszyscy z nich to pilznerowcy - uzywają określeń: 10-
      tka,12tka, 14-tka, 16-tka etc. i oznacza to zawartość ekstraktu. technologia
      produkcji powoduje wieksza zawartośc alkoholu w piwach ciezszych, ale nie jest
      zależność wprost proporcjonalna.
      do rzeczy: z polskich piw typową dziesiątka jest Lech 10,5 (!), harcerskie
      EB, dwunastką klasyczny Żywiec i tyskie Gronie - i akurat tych piw nie lubię,
      brak mi smaku.
      Polecam natomiast doskonała 16-tkę warka strong (niepowtarzalny smak, nie
      wiem czy specjalne beczki,czy woda,czy mikroklimat w dojrzewalni,ale to jest to)
      solidną w smaku 18-tkę van pura (ale nie 16-tkę tej firmy,smakuje jak EB),
      doskonałą, aż gęstą od ekstraktu 20-tke Kaper z browaru gdańskiego oraz trochę
      przesłodzonego Kipra z Suwałk. od dłuższego czasu nie trafiłem 22-ki Tygrys z
      Łodzi- była niezła.
      ostrzeżenie, bardzo istotne - wśród mocnych piw trafiają się autentyczne
      upijacze, prawdopodobnie wzmacniane spirytusem, wyrażnie sie go czuje w piwach
      produkowanych w Jabłonowie oraz w mocnych piwach Faxa. prokurator i kary
      obostrzonego więzienia.......
      ważne rozróżnienie - porter to zupełnie inny gatunek, to nie jest mocne
      piwo. nie przepadam, ale pani śmiewcowa jest w tej dziedzinie znawcą i pod
      przysięgą twierdzi, że najlepszy porter w Europie pędzą w Żywcu ( nie rozumiem-
      najlepszy porter i najgorsze piwo? chyba,że porter na starej habsburgskiej
      technologii, a piwo to carlsbergi,tuborgi czy inne cyborgi...), ostrzega
      natomiast przed porterem Królewskim z Warszawy, twierdzi, że ma on wielkiego
      wątpia....

• Gość: Niech W sprawie porteru IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 11:00
        Potwierdzam: najlepszy - Zywiec, najgorszy - Warszawski, niezle - elblaski i
        lodzki. Czy ktos zna jeszcze jakies?
      • Gość: Dr.KrisK Porter z Żywca IP: *.eng.fsu.edu 09.08.02, 18:05
        Ukłony dla pani śmiewcowej! Ma rację oczywiście. Porter żywiecki jest bardzo
        zacny, i korzystnie odbija na tle innych ciemnych-mocnych. Co do piffa
        Królewskie rządzi.. bez komentarzy. To sprawa karna powinna być więcej!
        KrisK
        P.S. Cieszę się, że grono wielbicieli piw mocnych jest całkiem spore. Już
        myślałem że nas pozamykają do skansenu jakiegoś, a tu patrzcie..
        Żeby jeszcze jakieś "ale" z Polski,,, tobym był zupełnie szczęsliwy..
        KrisK
    • jhbsk Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 11:06
      + Żywiec, ciemny Primator (jasne też), Pilzner
      - Brok, Królewskie
    • Gość: Anka Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.datastar.pl 09.08.02, 11:55
      Steffl (choć ostatnio trochę się popsuł), jak gorąco - zimny Redd's.
      Może to zbyt damskie typy - ale lubię piwo żeby się go napić a nie nawalić.
      A zawsze "z okazji" każde, które nie ucieka...
    • Gość: Zoya Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.bas.roche.com 09.08.02, 12:21
      a myslałam, ze ciemne pivo to domena prawdziwych mężczyzn??:))
      moje typy superpiva to:
      guinness
      murphy
      kilkenny
      żywiec

a profanacja piva to:
      warka strong
      reds
      karmelowe
      okocim
    • Gość: Ryba Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.centrala.kbsa / 10.1.12.* 09.08.02, 12:24
      Gość portalu: natan napisał(a):

> proponuje pięć browków be i pięć mniam. oto moje typy:
      > 5 be:
      > 1. beanisch
      > 2. warka strong
      > 3. san miguel
      > 4. guiness
      > 5. van gerst
      > 5 mniam:
      nr 1 TATRA
      > 1. heineken
      > 2. żywiec
      > 3. tyskie gronie
      > 4. pilsener urquell
      > 5. smadny mnich
    • Gość: skorpion Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 12:44
      Ja uważam,że super browarek to corona.Chociaż nie dla wszystkich, bo uważają to
      piwko za zwykłego sikacza.Polskie piwka też są cool!.Pozdrawiam wszystkich
      smakoszy piwka.
    • chopin_m Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 13:00
      Dla mnie najlepsze piwa to drozdzowe "piwa biale" - Weißbier.
      A wsrod nich:
      piwa: O. Franciszkanow, O. Paulinow, O. Kapucynow.

Lubie tez tzw "stare piwo" - Altbier, szczegolnie Diebels.

Z Polskich piw:
      1. Zubr (Dojlidy)
      2. Tyskie
      3. Krolewskie

Piwo ktorego nie moglem przelknac to "Jurand" z Mazur - smakowalo jak woda z
      mydlem.

Prosit !
      • malleus Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 17:50
        witam
        jeżeli chodzi o piwa beee to polecam HERKULES "mityczne piwo pradawnych
        bochaterów" (przydatne do spożycia jedynie w sytuacji kiedy "nieważne co ważne
        żeby sponiewierało":)) a tak na serio z polskich browarów
        warka strong
        okocim mocny(ale ostatnimi czasy juz nie jest taki ja był)
        tyski gronie
        żywiec
        jeżeli mowa o zagranicznych piffkach to numero uno dla guinessa:))) i Veltinsa
        pzdr
    • Gość: Iwona Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 14:52
      1. Mocne dębowe
      2. Red's
      3. Leszek
      4. Heineken
      5. Złoty bażant - oryginalny
    • Gość: shwarz Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: 195.136.95.* 09.08.02, 18:04
      Mniam:
      1. Warka
      2. Lech
      3. Okocim
      4. Heineken
      5. Królewskie.

Be:
      1. Żywiec
      2. Van Pur
      3. Tyskie gronie
      4. Foster
      5. Wszelkie karmelkowe

• Gość: Picasso Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.cn.net.pl / 213.25.182.* 09.08.02, 18:11

1) Zlaty Bazant
        2) Żywiec
        3) Lech
        4) EB
        5) Boner

• Gość: i Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 09.08.02, 22:52
    • czajson Re: może by tak zrobić mały ranking browarków??? 09.08.02, 23:58
      No dobra, wg. mnie najlepszy browarek to zimny ŻYWIEC.
      Może też być Okocim, Lech i Królewskie(choć tego nie piłem już dawno).
      I to tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka