GoĹÄ: POla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 13:46 No właśnie...Może ktoś coś wie na temat.Czy nie da rady znaleźć tego gdzieś w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Jerez Nigdzie. To nielegalne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:47 Zawiera niedozwolone składniki chemiczne, po prostu truciznę. Najbliżej w Czechach, ale chyba też nie całkiem o oryginalnej recepturze. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: Nigdzie. To nielegalne. 14.12.03, 04:12 Jaka trucizne...poczytaj sobie Millera. A warto!!! TT Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jerez Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 07:11 Otóż tą trucizną jest, zawarty w oryginalnej recepturze Absyntu, tujon (thujon) - uzyskiwany z bylicy piołun (psia ruta). Obecny nadal w wielu trunkach ale ze stężeniem około 6-krotnie mniejszym. Istnieją także podobieństwa w molekularnej strukturze tujonu i THC, głównego składnika haszyszu. Współczesne badania pozwoliły ustalić, że tujon dołącza się do tego samego receptora w mózgu co THC, wywołując między innymi uzależnienie. Ponowne dopuszczenie na rynek w niektórych krajach absyntu nie zostało do końca uzasadnione, a górne dopuszczalne granice zawartości tujonu nie opierają się na badaniach naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: The Dude Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:11 Jak się na czymś nie znasz to się na ten temat nie wypowiadaj. Trepie. Co za bzdury :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mrr Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 17:10 Sam jesteś trepem THE DUDE. Jerez dobrze gada... choć podobieństw w strukturze dużo nie ma(struktura tujonu en.wikipedia.org/wiki/Image:Beta-thujone.png; thc en.wikipedia.org/wiki/Image:THC-skeletal.png) to działanie podobne... Obecne normy dopuszczają zaledwie 35mg na 1kg alkoholu... (w najlepszym przypadku). Dlatego piołun w absyncie to raczej symbol, nie istotny składnik :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: absynt Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.07, 17:40 Kupic absynt mozna na stronie www.absynt24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skibol Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: 193.17.14.* 13.06.05, 23:30 thc wydziela się pod wpływem ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.pharmakol.uni-freiburg.de 05.10.05, 14:50 a od kiedy to thc wywoluje uzaleznienie??? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowa_zywnosc_ekologiczna Re: Nigdzie. To nielegalne. 24.01.06, 11:14 Jeżeli szukasz adresów sklepów ze zdrową żywnością zajrzyj na www.zdrowa- zywnosc.org Odpowiedz Link Zgłoś
fliper1230 Re: Nigdzie. To nielegalne. 24.04.06, 19:40 widziałem to w przydrożnym sklepie .. xP ,, alkohole świata " całkiem popularna sieć .. ^^ _ może i nie orginalny trunek _ ale 9o pln to cena niebagatelna za butelke o pojemności 750 ml .. kolejno widziałem .. ( a ślepy nie jestem ) w makroo ooo ! jakieś polskie ścierwo ( 4o pln ) ale było ! z tego co słyszałem ten napój w naszej ojczyźnie jest nielegalny .. choć patrząc na wszystkich naszych polityków to wydaję mi się że oni łamię ten zakaz doszczętnie ! ;> panowie pozdrowienia całusy .. i moje kondelencje .. PS ZIELONA WRÓŻKA RLZ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.06, 19:45 popieram przedmowce Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomasz Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.06, 19:01 To fcale nie prawda, o mnie mozesz kupic absynt z CALEGO SWIATA!!! napisz email: thomas.wrobel@absinthwelt.de Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monty Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.ipartners.pl 15.12.03, 13:38 Oczywiście piołunówkę można kupić niemal w każdym większym sklepie z alkoholami. Natomiast jeśli chciałbyś, aby na butelce widniał napis absynt - jak we Francji nazywa się piołunówkę - musisz się pofatygować za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: POla Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 17:45 Monty,a gdzie Ty mieszkasz,bo jak w moim pięknym mieście pytam o piołunówkę,to patrzą na mnie tak ,jakbym pytała o dwuetyloamid kwasu lizergowego znany popularnie jako LSD w kiosku ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: winowajca Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.chello.pl 15.12.03, 19:54 Ostatnio przeczytałem w jakiejś gazecie że wino mogące wywoływać halucynacje (pewnie chodziło o absynt) zostało zalegalizowany w Polsce. Tylko gdzie to kupić???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thomas jk to hceci Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:21 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: winowajca Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.chello.pl 15.12.03, 20:22 Kurcze, POla, ale się napaliłem na ten absynt przez ciebie. Przed chwilką przeszukałem neta, lecz znalazłem jedynie kilka definicji ansyntu oraz kilka przepisów na ten zakazany trunek. W menu jednej z polskich restauracji znalazłem "Piołunówke", wódke bardzo podobną do absyntu ====> można ją kupić w Polsce. Mam jeszcze jeden pomysł. Być może na rynku jest wino zawierające piołun. -pozdrawiam Winowajca Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: docg Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: 212.160.147.* 16.12.03, 07:56 Gość portalu: winowajca napisał(a): (...) Być może na rynku jest wino zawierające piołun. - Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obserwator2 A wiecie jak po rosyjsku piołun? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 22:32 czernobyl!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sumer102 Re: A wiecie jak po rosyjsku piołun? 15.01.05, 21:47 Penie, że Czarnobyl jest to napisane w "Europie" Daviesa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PiMa Re: A wiecie jak po rosyjsku piołun? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:44 Nie , ale mozesz sobie z Czech przywiesc ile chcesz Absyntu i to w kilku odmianach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michal Re: Wszędzie. Niemal wszędzie.W AMsterdamie IP: *.kabel.telenet.be 11.08.04, 18:52 W amsteramie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hubka w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:45 Mieszkam koło granicy, to sprawdzilam. Podobno, np. w Stanach jest zabronione, bo powoduje halucynacje, ale w Czechach nie i mozna kupic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monty Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.ipartners.pl 16.12.03, 09:39 W Krakowie. Jesli chcesz, to mogę butelczynę kupić i przesłać Ci pocztą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: winowajca Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.chello.pl 16.12.03, 10:26 A czy mógłbyś dowiedzieć się o cene? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monty Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.ipartners.pl 16.12.03, 10:37 Jeśli mnie pamięć nie myli, to około 30 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michaelandro Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 00:47 Ja widzialem absynt wystawiony do sprzedania na allegro, ktos to nazwal zielona albo ziolowa wrozka ;) i sprzedawal jako srodek leczniczy z dodatkiem alkoholu podobny do amolu :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mia Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: 195.69.80.* 31.08.04, 11:52 bo kiedys absynt nazywano Zieloną Wróżką. niektorzy twierdza ze to z powodu koloru trunku, a inni, ze powodem sa halucynacje z udzialem rzeczonej wrozki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magicgribol Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: 195.205.219.* 24.01.04, 17:26 A masz może adres tego sklepu w krakowie?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: banan adres od MONTYEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 08:35 monty jesli mozesz to przeslij mi adres sklepu z tym trunkiem na skrzynke bede ci zobowiazany banan....nanba@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kokos Jest w czechach IP: *.ar.wroc.pl 02.11.05, 14:26 kosztuje 210 koron, i jest naprawde dobry, wypilem z pol butelki i czulem sie tak jak bym wypil troche najnormalniejszego alkoholu , tylko kac byl mniejeszy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lola Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:47 Gdzie w Krakowie? Mieszkam tu i z chcecia bym sie zaopatrzyla w Absynt.Pilam na Slowacji.Pyyycha, jzeli umiesz zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 17:14 w oswiecimiu maja org absyncik Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thomas Re: Wszędzie. Niemal wszędzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:19 no oc ty u nas to jest w rginalnym napisem absynt i kosztuje 14.30 za pół litra a daje jakholera!my po wypiciu 0.5 na 2 odjebalo nam i stalismy na cpn i nalewqalismy ludzia paliwo!polecam, jazda jak sku..syn!@ale kac to tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Klisza Holendrzy produkują to w Polsce :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.04, 11:54 Niedługo będzie można to nabyć w polskich sklepach, aczkolwiek nie we wszystkich (ale to zawsze coś). Co do autentyczności czeskiego Absinthu - jest to w 99% oryginalna receptura (70% alkoholu +10% thujon)- www.absinth.cz I TO WCALE NIE JEST JUZ NIELEGALNE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ubik Re: Holendrzy produkują to w Polsce :) IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 22.10.05, 19:39 hehehe...10% tujonu... to by zabiło dinozaura... chodziło Ci zapewne o 10mg na litr.. a to delikatna różnica :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gazor Re: Na Slowacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:04 Wiadomo tam gdzie to legalne i tak jest na slowacji ale dalej drogie za ok 40 zl 0,5 l Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yupic Re: Na Slowacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:30 własnie wróciłam ze Słowacji i tam wcale nie można tego dostać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pioro Re: Na Slowacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:33 mozna mozna i jest w co drugim sklepie ale nie wszedzie najlpiej od strony barwinka to jest w co drugim sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anna Re: Na Slowacji IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.07, 18:39 w internecie zamowilam pod adresem: www.absynt24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomasz Re: Na Slowacji IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.06, 19:07 Ale czeski i slowacki absynt to sama chemia!!! Najlepsze sa z franci, austri albo szwajcari, tylko taki absynt nie dostaniesz za 50,-zl =;-). Nasza firma importuje do POLSKI lyzeczki, szklanki, fontanny do absyntu, czyli wszystkie akcesoria absyntowe!!! Oczywiscie tesz ORIGINALNE ABSYNTY z CALEGO SWIATA!! chcesz oferte to napisz email: thomas.wrobel@absinthwelt.de !!! Dwie lyszki "Classic" do absyntu (za 22 zl/sztuka) dostaniesz GRATIS przy pjerwszej zamówce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pioro Re: Na Slowacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:32 na slowacji kosztuje 40 zl za 0.7 przynajmniej w sklepach kolo barwinka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomasz Re: Nigdzie. To nielegalne. IP: *.dip.t-dialin.net 01.08.06, 14:15 Ja sprzedajem łyżeczki, szklanki, fontanny do absyntu, czyli wszystkie akcesoria absyntowe!!! Oczywiscie tesz originaly Absynt z calego swiata!! A to wszystko okolo 40-50% taniej nisz jakies typy na allegro.pl !! Chcesz oferte??? To napisz do mnie: thomas.wrobel@absinthwelt.de =;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sowa Absynt to nie wino IP: *.pke.pl 23.12.03, 10:28 Rzeczywiście jak zauważyli przedmówcy, absynt w swojej wyjściowej formie został dawno temu zdelegalizowany. Mimo dużej popularności okazał się trunkiem niebezpiecznym. Zachwycał się nim swego czasu francuski światek artystyczny i nie tylko. Jeśli się nie mylę, to oryginalną recepturę tej nalewki opracowano w Szwajcarii. Piołunówka tylko trochę nawiązuje do tego wspomnianego na początku absyntu. Swego czasu będąc w Czechach znalazłem tam na sklepowej półce butelkę z napisem "Absynt" oraz wizerunkiem "pani z epoki" na etykiecie. Mając w pamięci historię absyntu postanowiłem kupić tą butelkę w celu przetestowania. Zawartość okazała się 40% likierem (bardzo)ziołowym o słodkim smaku i charakterystycznym niebieskawym kolorze. Muszę przyznać, że miało to okropny zapach i jeszcze gorszy smak. Nie wierzę, że mogło to mieć poza nazwą coś wspólnego z oryginałem (zresztą jak i inne czeskie wyroby, które udają, że są czymś dużo lepszym niż w rzeczywistości i robią wyłącznie "dobre wrażenie"). Z całego serca odradzam więc eksperymenty z czeskim "absyntem" - no chyba, że się chce komuś zrobić złośliwy kawał. Z całym szacunkiem muszę jednak zauważyć, że absynt (zarówno ten oryginalny jak i cały szereg pochodnych) to nie wino! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ppp Re: Absynt to nie wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 05:00 Obecny absynt nie ma z prawdziwym absyntem nic wspolnego. Nie ma co sie podniecac i trwonic kase na badziew. Lepiej kupic dobry trunek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AST Re: Absynt to nie wino IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.01.04, 08:06 We Francji mozna kupic Absynt, co tez uczynilam w czasie ostatnich wakacji w Bretanii. Podobno jest idealny na trawienie, ale jeszcze nie wyprobowalam. Ciekawostka- w kartoniku z butelka jest dolaczona taka dziwna lyzka z dziurkami. Sprzedawca w sklepie mowil, ze na te lyzke sypie sie cukier i przez to sie przelewa absynt do kieliszka. Musze wreszcie ten trunek sprobowac, powiem Wam potem jak smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
glassini Re: Absynt to nie wino 09.01.04, 13:34 Nie sypie sie tylko kladzie KOSTKE cukru! W filmie 'Z piekla rodem' (ang. From Hell) z Johnnyem Deppem pokazany jest wlasnie taki sposób picia. Dlaczego z cukrem? Substancja zawarta w piolunie (czytaj wyzej) dobrze reaguje z weglowodanami (analogicznie THC rozpuszcza sie w tluszczach a nie wodzie!; stad np. haszyszowe ciasteczka lub czekolada). Ale uwaga - niektore absynty sa dzis slodzone, zwlaszcza te z Czech i Szwajcarii... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Absynt to nie wino IP: *.bredband.comhem.se 20.08.04, 19:09 łyżeczka ...? - popatrz na www.eabsinthe.com/hills/serving.htm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaro Re: Absynt to nie wino IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 12.01.04, 11:05 Porządny absynt poznasz po reakcji organizmu, zupełnie inaczej się nim "upija" jak innym alkoholem... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pani Baworowska Re: Absynt to nie wino IP: *.pss.pl / *.spolem.bialystok.pl 12.01.04, 14:40 Gość portalu: jaro napisał(a): > Porządny absynt poznasz po reakcji organizmu, zupełnie inaczej się nim "upija" > jak innym alkoholem... A tak, tak! Święte słowa! Już oni tam w tej Polskiej Miedzi wiedzą co mówią, choć ich tak te dziennikarze nie lubią! Raz mi syn z delegacji do Pragi (z instytutu od "atomów" pojechał, no wiecie!) przywiózł toto, bo wie że lubię nowego trunku spróbować, i taka ta moja reakcja organizmu była, że hej! Po prostu jakeśmy z Panią Helą ze stoiska mięsnego wysuszyły tą flaszeczkę, tośmy -przepraszam za wyrażenie- rzygały dalej niż wzrok sięga. Dwa dni chorowałam i nic nie pomagało. Taka to była reakcja! Musi więc, że to był ten prawdziwy chyba? Pozdrawiam, Pani Baworowska gospodyni domowa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PEJOTL Re: Absynt to nie wino IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 13.02.04, 12:55 ALE Z CIEBIE MADRALA PO PIERWSZE ABSYNT JEST DOSTEPNY TYLKO W CZRCHOSLOWACJI ORGINALNY TEZ, A PO DRUGIE ALBO JESTES DALTONISTĄ ALBO FAKTYCZNIE PILES JAKAS PODRUBKA GDYZ ABSYNT W CALEJ OKAZALOSCI MA KOLOR ZIELONY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czechy_i_słowacja Re: Absynt to nie wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:01 Gość portalu: PEJOTL napisał(a): > ALE Z CIEBIE MADRALA PO PIERWSZE ABSYNT JEST DOSTEPNY TYLKO W CZRCHOSLOWACJI > ORGINALNY TEZ, A PO DRUGIE ALBO JESTES DALTONISTĄ ALBO FAKTYCZNIE PILES JAKAS > PODRUBKA GDYZ ABSYNT W CALEJ OKAZALOSCI MA KOLOR ZIELONY a gdzie ta czechosłowacja????:P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JA Re: Absynt to nie wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:26 najpierw skończ podstawówke bo gramatyka cięzko Ci idzie. Już ne wspominając o tej "czechosłowacji". A potem dopiero możesz co nieco pomyślec o jakimś alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hyoscyamus Re: Absynt to nie wino IP: 213.77.20.* 17.02.04, 11:48 To ciekawe gdzie ten absynt kupowałeś, u Pepika w stodole?, bo ja kupowałem w Hypernovej i miało to nie 40% a 90%, kolor nie niebieski a zielony a smak - mmm, a jaka jazda. Trochę wysiłku, kto szuka ten znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
glassini Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 09.01.04, 13:38 Najblizszej - (ale tylko czasami) w sklepie wolnoclowym na Okeciu! Mieszkajacy przy granicy czeskiej lub slowackiej bez trudu kupia czeski absynt (35-55 PLN w zaleznosci od objetosci) w sklepach przygranicznych (oczywiscie po 'tamtej' stronie:) I do ppp: dzisiejszy absynt jest dokladnie taki sam jak ten XIX-wieczny (ma te sama substancje... halucynogenne:), a nawet... zdrowszy, bo oczyszczony! Kupic mozna go we wspomnianych CZ, SLV, ale tez FRA i (od niedawna) Szwajcarii... pzdr Baudelaire :) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_prirno Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 14.01.04, 00:27 kochamwino ma racje - najlepiej napij się terpentyny.Na jedno wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PEJOTL Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 13.02.04, 12:57 ALE Z WAS BURAKI Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pola Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 14:07 Dziękuję za duże zaiteresowanie tematem od piszących tu dekadentów ,po propozycje picia terpentyny.A coś bliższego o tym sklepie wolnocłowym na Okęciu ktoś może rzucić,bo tam chyba znajdę się najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sowa Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.pke.pl 15.01.04, 14:55 Sklep wolnocłowy na Okęciu dostępny jest dla pasażerów po odprawie paszportowej (czyli znajdujacych się faktycznie poza polskim obszarem celnym) za okazaniem karty pokładowej. Sklepów prawdę mówiąc jest kilka, trzeba "tylko" wylatawać za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.04, 19:57 Widziałem w Hypernovej, w Jeleniej Górze, o ile pamięć mnie nie myli kosztował ok 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
goededag Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 02.02.04, 23:38 pojedź do czech- dobry i tani. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruby Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 14:06 Absynt jest destylatem piołó€nowki , najtaniej kupisz u naszych braci w Czechach, 40% kosztuje ca 400 koron/korona 15gr,/a prawdziwy 70% kosztuje 0,7l -okolo 700 koron KC, pije sie tylko małymi kieliszeczkami, ponieważ mozna dostać "odjazdu jak po prochach" ABSYNT pili ; WITKIEWICZ, ASNYK,i inni znani, piła go bohema, ale godnie małymi kieliszkami, Witkacy przesadzał.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PoLa Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 19:08 No chyba nie śądzisz,że ja nie wiem ,co chcę pić?Pili go wszyscy na przełomie wieków ,anawet wcześniej-od Rimbauda po współczesnych typu Miller)Akurat Witkacy absynt pił niezbyt często...Zdecydowanie natomiast przesadzał Verlaine ,który się krótko mówiąc zachlał na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 195.117.28.* 06.02.04, 17:56 Wszędzie w Słowacji i Czechach. Widziałem też w Niemczech w realu czerwony, ponoć teraz modny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qwiateq Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.pl / *.pl 06.02.04, 21:37 osobiscie pilem zielony absynt z czech nie pilem go lanego do kieliszeczka przez cukier ale sprofanowalem i wypilem w drinku razem z sokiem lemonowym i powiem szczerze......mialem po tym niesamowitego smiecha a naprawde wypilismy nieduzo polecam w umiarze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.04, 21:16 To nie wino ! To wysoko procentowy alkohol. Dostępny np. w Czechach i na Słowacji. Cena około 50 złotych za 0,7 literka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bibi Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 14:26 na granicy czeskiej, w czechach, na słowacji, koszt ok. 150-200 koron czeskich Odpowiedz Link Zgłoś
ad_s Re: ABSYNT 09.02.04, 15:17 Winko…Likier… :-D Mój Absynt ma 70% i ooooooobrzydliwy smak. Uch! Jest zielony. I – chyba niestety – już słodzony. Kupiony oczywiście u naszych sąsiadów. Butelka 0,7 starczyła na… 2 lata. Ale nie częstowałam przygodnych osób, bo to trunek do picia w doborowym towarzystwie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sprok Re: ABSYNT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 17:57 Oj na pewno nie na 2 lata. Mój sie skończył po 2 dniach bo było sporo doborowych chętnych do jego picia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 213.17.236.* 10.02.04, 00:03 w Czechach Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janna Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 09:26 Tuż za granicą polsko-czeską Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PoLa Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 11:38 Kto by pomyślał,że wątek cieszy się taką popularnością...Może czas wytwarzać "absynt" w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 11.02.04, 17:53 Jest juz w Polsce dostepny - czeskiej produkcji, w W-wie jest w hipermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kol@ Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 11.02.04, 22:02 0.7l, 65%-go, niesuodzonego, prawdziwego absyntu kosztuje w londynie ok. 15-20 funtow - puonacy z trzcinowym cukrem lub w szotach z kahlua i baileysem jest miod-malina.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hans Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 13:55 Absynt dostępny w Czechach nie jest prawdziwym absyntem tylko marną podróbą;prawdziwy można kupić m.in.w Hiszpanii,Portugali, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Travel Lysa nad Dunajcom IP: *.acn.waw.pl 12.02.04, 23:37 Jest w tej malutkiej osadzie, w której co drugi dom to sklep z alkoholem, taki sklep ( chyba dawny miejscowy GS ) gdzie na polce lezy sporo absyntu. Cena ok 380 Sk za pol litra. Zieloniutki, 70% mocy! Widzialem to w ostatnia niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PEJOTL Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 13.02.04, 12:48 Piolunowke zwaną APSYNTEM -mozna kupic tylko w Czechoslowacji i to tez nie wszedzie. Polecam sedecznie bardzo dobry trunek Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 13.02.04, 14:01 Skoro apsynt to w takim razie biolunowka. Mozna go teraz kupic juz chyba w calej Europie - skoro produkuja go np. Niemcy to watpie by ktorys z krajow UE zamknal przed nim granice. Odpowiedz Link Zgłoś
ko-jot-23 Londyn. 13.02.04, 15:13 W Londynie widzialem w Covent Gardens, w prawie wszystkich Liquor Storach to maja. Francuski lub czeski. Oczywiscie rowniez w knajpach to serwuja we wlasciwy sposob. Gowno to daje- w stosunku do oryginalnego absyntu z przed 100 lat - sklad jest inny lub zmniejszono wlasciwe skladniki- nie ma zadnych halucynacji a juz na pewno bym sobie ucha nie obcial po tym :) W Paryzu nie widzialem, ale skoro robia to we Francji, to pewnie gdzies tez mozna dostac? Osobiscie najlepiej sie czuje po duzym piwku i pewnej b. slabej tabletce nasennej, piekne kolorowe wizje, he, he ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pajjo Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.11.05, 15:02 zapal haszu ale nie skuna czy marycha a hasz wypij 59 zoladkowki ,haszu z dwie trzy chmury nie wiecej to wlasnie jest apsint Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hyoscyamus Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 213.77.20.* 17.02.04, 11:41 U naszych południowych sąsiadów (Czechy) można kupić tego nawet 100l, tylko jak to przewieść przez granicę? Oto jest wieczny dylemat mrówki... Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 17.02.04, 12:25 Po 1. maja bedziesz mogl przewiezc legalnie i bez cla 50 l. A skoro potrzebujesz 100 to wez ze soba kompana. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Izu Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 20:02 jak to jak przewieźć???? Normalnie,w plecaku!!! Sprzedaż jest w Polsce zakazana, ale przywozić można bez problemu. We wrzesniu przywieźliśmy z Czech 12 buteleczek, a wczoraj też kilka przyjechalo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysiek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 25.02.04, 16:53 Tyle znalazłem na stronie o rynkach alkoholowych (nie piszą niestety gdzie): Absynt w Polsce [Absinthe in Poland] Ze względu na niekorzystny wpływ dla zdrowia, a szczególnie dla systemu nerwowego, absynt był trunkiem zabronionym w wielu krajach. Od niedawna jednak ruszyła jego produkcja w Polsce. Trunek o nazwie Absinthion, o mocy 55%, wytwarza holenderska firma Toorank z siedzibą w Jasienicy pod Bielskiem. Produkowany przez Toorank absynt jest już dostepny w Wielkiej Brytanii, Francji i Holandii. W Polsce można go nabyć za około 60 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 26.02.04, 13:03 W Warszawie jest juz w licznych sklepach. 55%, butelka 0,5 litra = 65 zeta. Z napisu wynika ze na licencji holenderskiej. Podejrzewam ze to straszy szajs - nie bede probowal. Jak ktos ma ochote uderzyc sie alkoholowo w glowe proponuje ziolowa wodke pt. "Piolunowka" - 50%, 0,5 l = 25 zeta. Dosc przyjemny smaczek, skuteczna ale nie sprawiajaca wrazenia fuzlowatej trucizny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arnold Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 14:43 Absynt juz jest legalnie dostepny w Polsce - lecz tak jak czeski czy slowacki absynt - nie jest on przygotowywany wedlug oryginalnej receptury. W oryginalnym absyncie (tym jaki pijali Przybyszewski czy Van Gogh) było około 100mg/litr 'witaminki' zwanej "thujon" -podobna molekularnie do THC - to wlasnie ta 'witaminka' w połaczeniu z alkoholem powodowala efekt halucynogenny (ulubiony napoj bohemy artystycznej na przełomie XIX i XX wieku - mowiono o absyncie 'zielona wróżka' bo podobno pojawiala sie po wypiciu :D ). Z powodu bardzo silnego dzialania uzalezniajacego i rujnujacego dzialania na organizm (na dluzsza mete- uzaleznienie od absyntu bardziej wyniszcza organizm niz sam alkoholizm), absynt zostal wycofany ze spraedazy na ponad 80 lat (tuz przed pierwsza wojna swiatowa - z obawy o morale zolnierzy ktorzy lubowali sie w absyncie - zwlaszcza francuzcy)!! Od kilku dobrych lat mozna dostac imitacje absyntu pod nazwa 'absynt', lescz dopuszczalna jest zawartosc thujonu do 10mg/litr - założenie jest takie ,ze predzej sie upijesz niz odczujesz dzialanie thujonu. Absynt to nalewka na piołunie - ale nie probujcie nawet jej robic sami z tego piołunu co rosnie u nas po rowach... Potrzebny jest specjalny gatunek piolunu.... szlachetnego (czy jakos tak ).... ktory rosnie w alpach i ogolnie w rejonie morza srodziemnego. Ten ktory rosnie u nas jest strasznie gorzki i ma malo thujonu - nie polecam :). zainteresowanych odsylam do bardzo dobrego srtykulu na ten temat: hyperreal.info/drugs/go.to/art/1002 swego czasu szukalem w necie informacji na temat absyntu i wiem ze mozna kupic ten o oryginalnej recepturze i 100mg/l thujonu- za jedyne 200$ <lol> no ale szukajcie - moze znajdziecie taniej... poza tym nie wiedomo cy taka paczka dojdzie do adresata :) bo taki oryginalny absynt z tego co wiem jest nielegelny w Polsce - tak jak w wiekszosci krajow... Osobiscie zainteresowałem sie absyntem po tym jak kolezanka mnie prosiła aby jej przywiesc butelczyne z Czech. W Czechach pilem absynt w drinkach - i musze przyznac, ze stanowi znakomita kompozycje smakowa z pewnymi innymi trunkami. Bardzo mi posmakował drink B-52 - w wiekszosci krajow (w Polsce tez) drink sklada sie z Kahluy, Bailey's irish cream i amaretto- ewentualnie (na zachodzie Europy) Grand Marnier - natomiast w Czechach w wielu barach jako B-52 dostaniecie Kahlue z Absyntem i z czyms jeszcze (w wiekszosci barow w Pradze podaja taki zestaw- byc moze specjalnie dla turystow :)). Tak czy siak cały ten anbaras z absyntem to tylko komercyjna kiszka bo tak na prawde niewiele ten dzisiajszy ma wspolnege z tym z przed wieku. No chyba, ze pojedziecie do Hiszpanii- podobno tam mozna kupic taki z oryginalna receptura - ale jak znam zycie to tez go bedzie ciezko znalesc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: absyntomaniak Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.csc.com.pl / 80.51.15.* 03.05.04, 21:37 teraz jest to legalne !!!! u mnie w miescie butelka 0,5 kosztuje 43zl zas butelka 0,7 58zl pytalem sie kumpla z warszawy ile u nich kosztuje i cena jest okolo 5-20 zl wieksza wszystkim wam polecam pychota =] mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.acn.waw.pl 16.04.04, 23:14 Na słowacji i w hiszpani Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jeepers Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 17:18 Najbliżej, Absynt kupić można w czechach (jest najlepszy i najmocniejszy na świecie, ok. 70 vol.). Naprawdę warto spróbować, ale bez przesady, bo ma właściwości halucynogenne. Pozdrawiam wszystkich smakoszy Absyntu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marti Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 12.05.04, 20:03 Absynt bez problemu można kupić już w Polsce, ostatnio natknęłam się na Zieloną Wróżką w Makro Odpowiedz Link Zgłoś
allonsanfan Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 13.05.04, 15:50 W Warszawie można go na pewno kupić w sieci sklepów "Alkohole Świata" np. w Alei Solidarności niedaleko Al. Jana Pawła II mniej więcej naprzeciwko sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: znajomy królika wypity. no i ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 17:12 ... nikt sobie ucha nie odciął (pewnie trzeba go pić codziennie przez ładnych parę lat). flaszeczka kupiona w sklepie wspomnianym wyżej. ciekawostka: absynt produkowany w Polsce. etykieta wykorzystana (za zgodą) z oryginalnego absyntu produkowanego w Holland. tyle, że na tej etykiecie - po angielsku - wszystko fajnie jeśli chodzi o składniki (jest Artemesia Apsinthion) ale na polskiej doklejce zwrot zmieniający diametralnie całą bajkę: "informacje zawarte na etykiecie produktu w językach obcych dotyczą produktów sprzedawanych poza granicami RP". niezła pomyłka co? ma ktoś jeszcze pomysły odnośnie możliwości zakupu w Polsce tego o oryginalnej i prawdziwej recepturze? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DDDDDD Re: IP: *.int.contactpoint.pl / *.crowley.pl 21.05.04, 16:38 A U MNIE JEST W ALBERCIE :)))(SIEĆ ŻÓŁTO-NIEBIESKICH SUPERMARKETÓW) Odpowiedz Link Zgłoś
allonsanfan Re: wypity. no i ? 25.05.04, 12:39 W Polsce innego nie kupisz obawiam się. Pozostaje wyjazd za granicę lub zakup online przez Internet. Osobiście mogę polecić dobry trunek który można kupić w Internecie. Trzeba wejść na witrynę www.eabsinthe.com a tam jest dostępny "La Fee Absinthe". 68%, podobno wg oryginalnej recepty i jest polecany przez Muzeum Absyntu we Francji (jest takie) - tyle wyczytałem na tej witrynie. Dołączona łyżka do absyntu. Kosztuje to niemało ale naprawdę warto. Ja musiałem zapłacić 56 funtów - ok 36 funtów butelka(0.7 litra), 20 funtów koszty przesyłki. Obsługa jest świetna, pamiętam że był to poniedziałek jak zamówiłem to a już w środę po powrocie z pracy przesyłka na mnie czekała. Naprawdę warto kupić. Jeśli istnieje na rynku coś zbliżonego do 19-wiecznego absyntu to jest to na pewno to. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Matt K. Jedz do Czech - oni sie w tym specjalizuja... IP: *.gv.shawcable.net 22.05.04, 19:57 ... jest tam pare wytworni, jedna z nich to "HILL'S". A centrum absyntu jest Barcelona - jest tam pelno tak zwanych absinterii, gdzie mozesz sobie strzelic kielonka. Poza tym Francja - na poludniu absynt wraca powoli do lask... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Manasses Re: Jedz do Czech - oni sie w tym specjalizuja... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 31.05.04, 11:49 Co do republiki czeskiej to polecam stronkę "wielojęzyczną" na której to można zamówić przez neta. Tyle że koszty są dość wysokie. www.absintshop.com/ Miłej lektury :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: van wilder Re: Jedz do Czech - oni sie w tym specjalizuja... IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 17.02.06, 20:44 na tej stronce jest tez wersja GOLD a posiada ona 100ml/l thujony ale cena jest niezła 198$ Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Jedz do Czech - oni sie w tym specjalizuja... 17.02.06, 20:59 To już prawidłowo ;-) Ale przy tej cenie wolę wydać 18 PLN na allegro, dokupić spirytus i popracować. O efektach poinformuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tito Carrefour - Bemowo W-wa IP: 195.50.100.* 15.06.04, 11:52 Widziałem cena 55 za 0,7 litra Bylem zdziwiony bo myslalem ze to nielegalne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lechis Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.unige.ch 16.06.04, 15:56 Podobno pochodzi nie ze Szwajcarii, lecz z Francji, z malego miasta w poblizu gor Jura,kilkadziesiat kilometrow od granic szwajcarskiej. Miescina nazywa sie Pontarlier i oprocz oblednego kosciola gotyckiego szczyci sie wlasnie absyntem. Moze ten absynt pochodzacy z samego zrodla jest prawdziwy, choc watpie. Zaluje, ze nie kupilem choc malej butelki. Sprzedawany jest nawet w zwyklych supermarketach. Uwaga, nie przegapcie absyntu przejezdzajac przez Pontarlier. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: narciarz Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 09:32 Świeta prawda,jeśli absynt to z Francji ,mezcal z Jalisco, bourbon z Kentucky a cała reszta z Czech to zwykłe zajzajery Odpowiedz Link Zgłoś