Dodaj do ulubionych

Kamienie szczeniąt po cesarce

02.05.22, 14:00
2 godziny temu nasza suczka (wyzel niemiecki - 5.5 roku) przeszła cesarskie cięcie. Ma 4 młode. Czytam, że trzeba je dokarmiać. Były przystawione po operacji do matki. Ssały. Potem po powrocie do domu. Teraz 2 jedzą. 2 nie chcą. Śpią. Czy mam się martwić, że nie chcą jeść? Czy mam kupić jakieś mleko modyfikowane (jakie) i karmić (ile, jak często)?
Obserwuj wątek
    • addart Re: Kamienie szczeniąt po cesarce 03.05.22, 00:43
      Tutaj nie ma weterynarza. Ktoś może poradzić Ci dobrze, albo i nie. Najlepiej pytaj o te sprawy swojego weterynarza.
    • dar61 Ka[rrrr]mienie po cesarce 03.05.22, 20:20
      ...Były przystawione do matki. Ssały...

Wet'ci to zalecają nawet po tym zabiegu, byle młode nie uszkadzały szwów.
      Czemu nie ten/ ta?!

...Teraz 2 jedzą. 2 nie chcą. Śpią. Czy mam się martwić, że nie chcą jeść...

Młode nie głodnieją na raz w komplecie. Ale się przepychają / spychają - najmniejsze, najsłabsze, najmniej skore do ścisku może nawet paść z głodu - interweniowałbym, oznaczając młode jakimiś np. tasiemkami, znacznikami. Nasze były różno-wielobarwne, łatwo rozpoznawałem.

...Czy mam kupić jakieś mleko modyfikowane (jakie) i karmić (ile, jak często)...

Dziwne, że sam wet nie przekazał takich saszetek + instrukcji.
      Nasz przepisał i opisał [dla kociąt wszakże, ale zawsze].
      Chyba sprzeda je każdy/-a wet.

Karmienie takim rozprowadzonym mlekiem to po prostu strzykawka do pyszczka i delikatne naciski na tłoczek - u nas było, jeśli pamiętam, co 3-5 godzin. Plus przystawianie do mamy, oczywiście.
      Pierwsza noc u nas była na straty, w drugą i trzecią już się nam mamcia podbudzała.
      Dalej poszło normalnie.
      Ależ się wet cieszył, że wszystkie uratował, no i my ;-)
      A potem kilka miesięcy radochy...
      Powodzenia!
    • mamtrzykotyidwa Re: Kamienie szczeniąt po cesarce 03.05.22, 21:00
      Nie dokarmiaj, przystawiaj do sutków, pilnuj, żeby jadły.
      Jak będziesz dokarmiać, to nie będą chciały suki ssać i raz, że suka będzie miała coraz mniej mleka, a dwa, to mleko sztuczne nie jest tak dobre dla szczeniaków, jak mleko matki.
      Szczeniaki nie jedzą cały czas, spać też muszą. Po wypełnionych(grubych) brzuszkach poznasz, czy są najedzone.
      • dar61 Ka[r]mienie szczeniąt po cesarce 04.05.22, 13:22
        '...to mleko sztuczne nie jest tak dobre...'

To nie musi być mleko sztuczne, lecz preparat bazujący na prawdziwym.

'...po wypełnionych(grubych) brzuszkach poznasz, czy są najedzone...'

Nie zapomnijmy doradzić podcierania brzuszków wilgotną szmatką - inaczej szczenięta nie będą się same wypróżniać - i będą wyglądały na pełne ;-)
        • mamtrzykotyidwa Re: Ka[r]mienie szczeniąt po cesarce 04.05.22, 21:28
          Te szczenięta mają matkę, ona wie, co należy robić.

Na prawdziwym psim mleku?? - nie wiedziałam, że takie istnieją. Jak doją te biedne suki?
          • dar61 Ka[r]mienie na siłę 06.05.22, 12:31
            ...Na prawdziwym psim mleku?? - nie wiedziałam, że takie istnieją. Jak doją...

Kobieta wie, jak.
            Są psi dostawcy krwi do psich transfuzji, są i suki.
            Nie spytam Chińczyków, jak to czynią...
          • dar61 Ka[r]mienie po 06.05.22, 12:34
            ...mają matkę, ona wie, co...

Nasza ocknęła się +/- dwa dni po cesarce, dwa dni najważniejsze.
            Sam wet ostrzegał, że nie jest pewne, czy matka zajmie się młodymi...
    • sp9tcu Re: Kamienie szczeniąt po cesarce 14.05.22, 01:47
      Jak tam szczenieta czy żyją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka