Dodaj do ulubionych

Zapalenie woreczka żółciowego u suczki

02.09.23, 17:27
Dzień dobry, jakieś trzy tygodnie temu u mojej suni zdiagnozowano zapalenie woreczka żółciowego. Wyniki krwi rzecz jasna słabe, na usg widać jak ogromny jest woreczek. Zanim została zabrana do weterynarza, wymiotowała każdym możliwym pokarmem, z defekacją było ciężko. Jej skóra i gałki oczne nabrały żółtego koloru. Na początku dostała Zofran, żeby zapobiec wymiotom z powodu nagromadzonej żółci. Jakoś po tygodniu została zabrana na kontrolę. Przepisano jej ponownie Zofran, Hepatiale Forte (wspomagający wątrobę, bo chyba w jej przypadku o regeneracji nie ma mowy) i Proursan, który miał pomóc w odprowadzaniu żółci. Na kontroli weterynarz kazał ją obserwować, jednak uznał, że gdyby była człowiekiem to już kwalifikowałaby się do przeszczepu i że tak naprawdę rokowania są złe, lepiej nie będzie. W pewnym sensie leki pomagają - jeżeli spożywa mało pokarmu, w bardzo drobnych ilościach to nie wymiotuje. Jednak wczoraj przyjechałam z miasta, w którym studiuję (a widziałam ją półtora tygodnia temu) i jeszcze bardziej schudła, a już i tak była chuda jak na dużego psa i chyba psa w ogóle. Wystają jej żebra, miednica… bo po prostu je mało i głównie szynkę. Nie mam pojęcia co robić, czy powinnam pozwolić jej odejść. Nie chcę, żeby się męczyła, ale też nie chcę jej przekreślać. Miała złe życie zanim do nas przyszła; przez długi czas, gdy się u nas pojawiła bała się, gdy ktoś szedł z miotłą czy mopem, bo chyba myślała, że będzie bita. Chciałabym coś zrobić, żeby ją wyleczyć. Pieniądze nie grają roli. Zasługuje na godną starość.
Jeżeli chodzi o zabieg usunięcia woreczka, jeden z weterynarzy uznał, że mogłaby się nie wybudzić z narkozy. Naprawdę nie wiem co robić, serce mi się kraja, gdy na nią patrzę.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Zapalenie woreczka żółciowego u suczki 03.09.23, 01:05
      Podstawowe pytanie ile pies ma lat
      • claudsag Re: Zapalenie woreczka żółciowego u suczki 03.09.23, 07:03
        W momencie, gdy do nas przyszła weterynarz określił jej wiek na 3 lata. Z tego wynika, że na ten moment miałaby 11, chociaż weterynarz, który aktualnie zajmuje się jej leczeniem wpisał 14 lat.
      • addart Re: Zapalenie woreczka żółciowego u suczki 04.09.23, 15:17

sp9tcu 06.10.21, 21:28 napisał:

"Informuje że z dniem dzisiejszym kończe działalność na forum
        weterynaria ......
        .....więc ja też sram na to forum
        forum zrobiło się dziadostwem
        tylko reklama i wykolenieńcy
        Żegnam ozieble "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka