Dodaj do ulubionych

Karmienie szczeniąt golden retrieverów

14.07.07, 08:59
Proszę o udzielenie mi informacji, w którym tygodniu życia szczeniąt należy
wprowadzić pokarm ( i jaki).
Czy szczenięta 3- tygodniowe powinny być dokarmiane suchą karmą?
Proszę o informacje na ten temat.
czy są jakieś poradniki, które opisują tę rasę?
Za wszystkie informacje z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • beali Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 14.07.07, 10:04
      Trochę trudno mi sobie wyobrazic, by jakikoliek szczeniak 3-tyg
      gryzł suchą,raczej cyca woli, no ale...
      Tu masz właściieli goldenów i o goldenach
      www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=65
    • mmk9 Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 14.07.07, 12:00
      Grażynko, w Twoim oddziale Związku Kynologicznego na pewno jest sporo
      doświadczonych hodowców goldenów. To teraz pospolita rasa. Swoich kolegów-
      związkowców więc bym spytała. A nawet więcej, gdy moja suka miała pierwszy
      miot, już zawczasu byłam zarzucona radami, co i jak.
      • grazyna.dlugokecka Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 14.07.07, 12:57
        Dziękuję za pomoc i czekam na wszystkie informacje ,które dotyczą pielęgnacji
        golden retrievera. Najprawdopodobniej w połowie sierpnia będę szczęśliwą
        posiadaczką psa, stąd moje pytania. Chciałabym jak najwięcej dowiedzieć się o
        tej rasie, żeby mądrze prowadzić psa. Trochę czytam w internecie, ale spotykam
        czasami sprzeczne informacje na temat np. karmienia. Są zwolennicy suchej karmy,
        inni zalecają przygotowywanie posiłków w domu.
        Mnie interesuje absolutnie wszystko: jak od początku postępować z psem, jakich
        unikać błędów czego przestrzegać, na co zwrócić szczególna uwagę. A cennym
        źródłem informacji na pewno są właściciele tej rasy psów, na których -co tu dużo
        mówić-szczególnie liczę.
        • login_niedostepny Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 14.07.07, 22:43
          grazyna.dlugokecka napisała:

> Dziękuję za pomoc i czekam na wszystkie informacje ,które dotyczą pielęgnacji
          > golden retrievera. Najprawdopodobniej w połowie sierpnia będę szczęśliwą
          > posiadaczką psa, stąd moje pytania.

czy to oznacza, ze staniesz sie posiadaczka 3-tygodniowego szczeniaka??? o ile
          sie nie myle, szczeniaki nie powinny byc oddzielane od suki przed 6-8 tygodniem
          zycia. Moja goldenka miala 8 tygodni jak ja wzielam do siebie, karmilam ja od
          poczatku suchym dla szczeniat duzych ras + gotowane w domu
          • grazyna.dlugokecka Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 15.07.07, 11:20
            login_niedostepny napisała:

> grazyna.dlugokecka napisała:
            >
            > > Dziękuję za pomoc i czekam na wszystkie informacje ,które dotyczą pielęgn
            > acji
            > > golden retrievera. Najprawdopodobniej w połowie sierpnia będę szczęśliwą
            > > posiadaczką psa, stąd moje pytania.
            >
            > czy to oznacza, ze staniesz sie posiadaczka 3-tygodniowego szczeniaka??? o ile
            > sie nie myle, szczeniaki nie powinny byc oddzielane od suki przed 6-8 tygodniem
            >
            > zycia. Moja goldenka miala 8 tygodni jak ja wzielam do siebie, karmilam ja od
            > poczatku suchym dla szczeniat duzych ras + gotowane w domu

Będę miała szczeniaczka 8-9 tygodniowego. Byłam ciekawa czym dokarmiać takie
            maleństwo ( i czy dokarmiać) bo mój przyszły psiak ma właśnie w tej chwili 3
            tygodnie. Zorientowałam sie, że na rynku są karmy dla maluszków. I stąd też
            moja ciekawość co można podawać.
            Jest np. karma firmy Eucanuba. Co o niej sądzicie?
            • mikasia75 Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 15.07.07, 13:44
              czy kiedykolwiek mialas psa? bo z tego co do tej pory napisalas wygladasz na
              niezbyt obeznana w temacie.
              golden to duzy pies mam nadzieje ze zdajesz sobie z tego sprawe, potrzebuje
              duzo ruchu, ale nie wystarczy ze wypuscisz go do ogrodu, jesli takowy
              posiadasz, potrzebuje zeby sie z nim bawic , spacerowac , jest psem bardzo
              towarzyskim tak jak labrador, lubi sie przytulac i trzeba poswiecac mu duzo
              czasu. zreszta jak wszystkim zwierzetom, ale pisze to dlatego ze niektorzy
              biora psa bo jest sliczny jak jest malutki, ale jak sie okazuje ze tzreba sie
              nim zajmowac to w najlepszym razie trafiaja do ponownego obiegu. oczywiscie nie
              twierdze ze to dotyczy Ciebie.
              co do karmienia to kazda dobra karma typu eukanuba, hills, czy royal canin maja
              na opakowaniu dawkowanie w zaleznosci od wieku i wagi doroslego psa.
              polecam tez ksiazki typu Szkola szczeniat-Gwen Bailey
              pozdrawiam
              • login_niedostepny Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 15.07.07, 14:01
                Ku przestrodze - z karmieniem radze bardzo ostroznie, nie kupuj od razu worka
                15kg bo to psy dosc wybredne i o bardzo wrazliwych ukladach pokarmowcyh. U
                mojej w 4 miesiacu okazalo sie, ze ma sklonnosc do biegunek i zatruc. W tej
                chwili nie chce jesc nawet royala exclusive, musze jej przygotowywac papki
                ryzowo-marchwiowe z dodatkiem jakiegos delikatnego miesa. Jestesmy w trakcie
                badan co delikwentce dolega.
                Uwazaj tez, zeby goldnena nie przekarmiac, bo maja sklonnosc do tycia, to
                przewaznie chodzace zoladki:)
              • grazyna.dlugokecka Re: Karmienie szczeniąt golden retrieverów 15.07.07, 14:05
                mikasia75 napisała:

> czy kiedykolwiek mialas psa? bo z tego co do tej pory napisalas wygladasz na
                > niezbyt obeznana w temacie.
                > golden to duzy pies mam nadzieje ze zdajesz sobie z tego sprawe, potrzebuje
                > duzo ruchu, ale nie wystarczy ze wypuscisz go do ogrodu, jesli takowy
                > posiadasz, potrzebuje zeby sie z nim bawic , spacerowac , jest psem bardzo
                > towarzyskim tak jak labrador, lubi sie przytulac i trzeba poswiecac mu duzo
                > czasu. zreszta jak wszystkim zwierzetom, ale pisze to dlatego ze niektorzy
                > biora psa bo jest sliczny jak jest malutki, ale jak sie okazuje ze tzreba sie
                > nim zajmowac to w najlepszym razie trafiaja do ponownego obiegu. oczywiscie nie
                >
                > twierdze ze to dotyczy Ciebie.
                > co do karmienia to kazda dobra karma typu eukanuba, hills, czy royal canin maja
                >
                > na opakowaniu dawkowanie w zaleznosci od wieku i wagi doroslego psa.
                > polecam tez ksiazki typu Szkola szczeniat-Gwen Bailey
                > pozdrawiam

Fakt, najczęściej zajmowałam się okazjonalnie psami swoich znajomych. Psa miałam
                jako dziecko, ale to były czasy, kiedy psu dawało się do jedzenia to co
                domownikom. Teraz świadomie chcę mieć psa.Właśnie takiego psa.Otrzymam psa od
                znajomego, więc znam warunki , w jakich przebywała matka szczeniąt, wiem ( od
                wczoraj) czym właściciel będzie dokarmiał szczenięta, ale staram się też poznać
                opinię innych hodowców. Jestem w trakcie czytania książki Kay White "Pies dobrze
                wychowany", mam zamówioną książkę o hodowli i pielęgnacji labradorów. Chciałabym
                mądrze przyjąć pod swój dach psa, wiec rozpytuję wszystkich jakie mają
                doświadczenia. Więc jeśli ktoś chciałby mi udzielić wskazówek, rad, lub
                podzielić się swoimi doświadczeniami - będę bardzo wdzięczna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka