stanka2008 30.07.08, 17:27 Myślałam o kocie ale trochę mnie tu pare osób wyprostowało, moze faktycznie mój synek jest za mały...Bardzo chce mieć jakąś przytulankę żywa i nie wiem na co się zdecydować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:28 Czy to, że chce ją mieć znaczy że musi ją mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
stanka2008 Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:39 Jasne, że nie musi ale wydaje mi się, że to dobrze jak dziecko wychowuje się ze zwierzątkiem...Budzi się jakaś opiekuńczość, odpowiedzialność - dziecko czuje, że ma żywe stworzenie, którym trzeba się opiekować...w miarę możliwości oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:35 czy uwazasz ze 4,5 letnie dziecko jest juz na tyle rozumie swiat ze bedziesz umiala mu wytlumaczyc na czym polega opieka i odpowiedzialnosc za zywe stworzenie? ze bedziesz umiala go nauczyc ze trzeba byc delikatnym, opiekunczym. ze zywe zwierzatko ma swoje potrzeby i prawa. ze to cos wiecej niz "zywa przytulanka". kupowanie zwierzat dla dzieci nie ejst dobrym pomyslem. zazwyczaj jest to spelnienie kaprysu, zachcianki, ktora (jak to u dziecka) szybko mija. a rodzic zostaje z niechcianym psem/kotem/chomikiem/szczurkiem/rybkami. decyzja o posiadaniu zwierzaka powinna byc decyzja calej rodziny (bo cala rodzina bedzie za zwierzaka odpowiedzialna) i powinna wynikac z prawdziwej potrzeby i umilowania do towarzystwa psa/kota/chomika/szczurka/rybek. kupowanie zwierzecia z powodu zachcianki parolatka jest, okresle to delikatnie, mocno nieodpowiedzialne. na chwile obecna proponuje poszukac w sklepach pluszowych kotow lub pieskow na baterie. szczekaja (lub mialcza) chodza kiwaja glowkami. duzo zabawy i przyjemnosci. a jak sie znudzi to najwyzej bedzie sie kurzyl na polce. i to rada od serca, nie zlosliwosc. www.mland.ltd.pl/Vika2/hasbro/furreal/P1010106.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
stanka2008 Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:47 Chyba faktycznie macie rację, trzeba się wstrzymać...ale szkoda mi tego mojego młodego bo widzę jak jest mu to potrzebne, garnie się bardzo do zwierząt, nie ma zwierzaka, którego nie chciałby dotknąć jak go tylko widzi...U siostry bawi się głównie z psem, karmi go,chce żeby spał z nim w pokoju itp Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:41 przeczytałam Twój poprzedni wątek i mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałaś odpowiedzi. nie chodzi o to, że nie powinnaś brać kota, ale o to, że nie powinnaś brać kota ani żadnego innego zwierzęcia jako maskotkę dla dziecka. uważam, że dla dziecka obecność zwierząt w domu jest bardzo korzystna, o ile to na dorosłych a nie na dziecku spoczywa obowiązek opieki i troski o zwierzę i o ile zwierzę nie jest traktowane jak żywa zabaweczka dla dziecka ale istota, która ma własne potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
stanka2008 Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:52 Nawet nie pomyślałam o nim jak o zabaweczce dlatego nie wzięłam tego pod uwagę.Sama miałam 3 koty, chomika, papugi, psa jak byłam dzieckiem i daleka jestem od traktowania ich jak zabawki ! Ja zapytałam tylko o to jaki kot (moze jakiś z rasowych, nie wiem bo się na tym nie znam)byłby najłagodniejszy dla malucha a raczej mi każdy odradzał a nie doradzał.... Odpowiedz Link Zgłoś
only_isabelle Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 17:57 już sobie wyobrażam 4,5 letnie dziecko maltretujące żywe stworzenie ;-( takie mam niestety doświadczenia z dziećmi, Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 18:06 dzieci są różne. ja też byłam dzieckiem a nigdy żadnego nie maltretowałam, wręcz przeciwnie, starałam się opiekować i dzielnie bronić. uważam też, że obecność zwierząt bardzo korzystnie wpływa na psychikę dzieci (tych w miarę normalnych), no i dorosłych też. z opisu wnioskuję, że chłopiec nie chce zwierząt maltretować. ja również, tak jak ktoś w poprzednim wątku, polecam Ci wzięcie dorosłego, spokojnego kota z domu tymczasowego. może to być nawet "koci emeryt", są naprawdę bardzo mądre, wyrozumiałe dla dzieci a w razie czego nie dadzą sobie zrobić krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 18:07 rozważcie w rodzinie tą sytuację bo jak już dobrze wiesz zwierzę w domu to obowiązki i nie kupuj kota,są cudowne kociaki o różnych umaszczeniach w domkach tymczasowych,najczęściej już odrobaczone,często zaszczepione,a bywają już wysterylizowane o określonych charakterach,opiekunki mnóstwo energii i serca poświęcają i szukają im domków,a dziecko nie maltretuje zwierząt jak rodzice na to nie pozwolą Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 18:15 Ja zapytałam tylko o to jaki kot (moze jakiś z rasowych, nie wiem bo > się na tym nie znam)byłby najłagodniejszy dla malucha a raczej mi > każdy odradzał a nie doradzał.... ejże, to chyba nieprawda... przeczytałaś co Ci napisała Orchidka? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja029 Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 18:14 Moje dziecko ma 2 latka i „ma” kilka kotków. Oczywiście nie można napisać ze to on sprawuje nad nimi opiekę, ale pomaga w opiece. To rola rodziców aby nauczyć dziecko mądrej miłości do zwierząt i prawidłowej opieki nad nimi. Mój maluszek z ochotą dosypuje piasku do kuwety, karmi koty, a nawet czesze, bawi się z nimi, karmi z ręki, itd. Robi co potrafi i świetnie się przy tym bawi. Oczywiście wszystko to nadzoruje ja, a po jego „pomocy” mam mase sprzątania i poprawiania - ale warto. Dziecko jest szczęśliwe i koty też. Znam dużo szczęśliwych maluszków z szczęśliwymi kotami, których prowadzą mądrzy, odpowiedzialni rodzice. P.S. Z rasowców bardzo delikatne są ragdolle (ogólnie). Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 18:44 stanka2008 napisała: > moze > faktycznie mój synek jest za mały... Dziecko nigdy nie jest za male. Najwyzej rodzice sa nieodpowiedzialni. Jezeli zwierze jest czlonkiem rodziny, a jego prawa sa respektowane, to i dwulatek moze miec "malego braciszka" ;). Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 19:08 Pluszowe. Najniższe ukłony! Poważny jak nigdy M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 30.07.08, 19:51 niedawno oddalam kotę do domu z kilunastomiesiecznym dzieckiem ale to ludzie w ktorych rodzinie koty byly od zawsze wiedzieli na co się decydują i nie szukali kota dla dziecka tylko dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 02:12 Wydaje mi się, że 4,5 latek jest wystarczająco duży, żeby "mieć" zwierzę. Jeżeli dziecko jest wrażliwe, chce mieć zwierzę jako swojego przyjaciela, przytulankę i istotę, którą będzie po prostu kochać, to dlaczego nie podarować mu zwierzęcia? (Oczywiście rodzice z pełną odpowiedzialnością, znając wszystkie plusy i minusy, podejmują się trudu opieki nad zwierzęciem.) Moja córka ma dwa lata i "ma" psa oraz dwa koty. Pies jest duży i spokojny, a ona traktuje go właśnie jak dużego miśka do przytulania. Kotów "nie szanuje", targając je za futro po całym domu :), ale twoje dziecko jest starsze. Gdybym miała wybierać między psem a kotem, to dla dziecka wybrałabym psa (jeśli masz taką możliwość). Bardzo trudno jest znaleść kota, który naprawdę lubi być głaskany. Tzn. wiele kotów chce, by go pogłaskać, ale tylko przez chwilę (albo zeskakują z kolan, albo siedzą dalej, ale nie chcą być już głaskane). Dotyczy to dorosłego kota, bo małe kotki to istna rozkosz. A koty żyją tak długo jak psy albo i dłużej. W przypadku psa uciążliwy jest okres szczenięcy, bo piesek często dotkliwie gryzie i dziecko po prostu się go boi. Zwykle jednak pies wyrasta na mądre (w ludzkim rozumieniu tego słowa) zwierzę, które dostraja się do uczuć człowieka (bawi się, gdy dziecko wesołe, pocieszy liżąc, słuchając, gdy dziecko smutne). Jeśli uważasz, że twojemu dziecku potrzebne jest zwierzę do kochania, to nie wahaj się, tylko dobrze przemyśl swój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 10:19 """Kotów "nie szanuje", targając je za futro po całym domu :), ale twoje dziecko jest starsze."""" oh, jaka rozkoszna dziecina, jakie to rozkoszne dla mamusi patrzec jak ona je tak fajnie targa po calym mieszkaniu, prawda :)... koty na pewno o niczym innym nie marza jak byc "targanym po calym mieszkaniu". Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 11:37 mam kocura który uwielbia ostre zabawy i już sobie wyobrażam jak dałby popalić za targanie po całym domu,szkoda ,że taki się wam nie trafił,biedne kocieje Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 13:48 liberata napisała: > Kotów "nie szanuje", targając je za futro po całym domu :), ale > twoje dziecko jest starsze. > Gdybym miała wybierać między psem a kotem, to dla dziecka >wybrałabym psa (jeśli masz taką możliwość). Bardzo trudno jest >znaleść kota, który naprawdę lubi być głaskany. Taaa, baardzoo trudno.... Twoje koty po prostu zyja w wiecznym stresie, dlatego "nie lubia byc glaskane".... Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 23:25 Nie, dziewczyny, załamujecie mnie. Czy naprawdę myślicie, że dwuletnie dziecko jest w stanie zrobić krzywdę, doprowadzić do "wiecznego stresu" dorosłego kota? Spróbujcie utrzymać dorosłego, a nawet małego kotka w rękach jeśli on tego nie chce. Bez ubrania ochronnego nie jesteście w stanie tego dokonać. Dlaczego uważacie, że kot po prostu nie chce pobawić się z dzieckiem jeśli ma na to ochotę? Wierzcie mi, koty to myślące istoty, które rozumieją doskonale co się dzieje. Moja starsza kotka jest postrachem okolicy. Rzuca się na obce psy, które podejdą zbyt blisko naszej bramy (chodnik od bramy oddziela duży skwer) i po prostu je odgania. Ostatnio dotkliwie ugryzła mnie, bo biegłam szybko za córką (bawiłyśmy się, żeby nie było), złapałam dziecko i podniosłam do góry. W tym momencie poczułam ostry ból powyżej pięty, to kotka błyskawicznie skoczyła i ugryzła mnie po prostu. Goniąc się robiłyśmy dużo hałasu typu: dogonię cię itp. i kotka pomyślała pewnie, że mam złe zamiary i tak, tak, broniła jej pomimo, że jest tak straszliwie prześladowana przez moje dziecko. I dodam na koniec, że kotka nie widziała nigdy aktów agresji (nie bijemy dziecka. Ani kotów. Ani psa) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 01:59 ""Spróbujcie utrzymać dorosłego, a nawet małego kotka w rękach jeśli on tego nie chce. Bez ubrania ochronnego nie jesteście w stanie tego dokonać. Dlaczego uważacie, że kot po prostu nie chce pobawić się z dzieckiem > jeśli ma na to ochotę? Wierzcie mi, koty to myślące istoty, które > rozumieją doskonale co się dzieje. "" o, tak?? raz na podworku bylam swiadkiem jak "rozkoszne czterolatki" prawie ze rozrywaly malego kotka na pol wyrywajac go wzjemnie z rak. kot wrzeszczal, dzieci nawet tego nie slyszaly w walce "kto teraz potrzyma kotka na rekach". wystarczy? a poza tym jeli to ma byc "kotek dla dziecka" to po jakiego grzyba kot ktory z zalozenia ma uciekac na widok owze dziecka? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
kirke18 Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 11:36 popierając wpisy o odpowiedzialności dorosłych za właściwą opiekę nad zwierzęciem i nazdór nad dzieckiem podczas ich kontaktów poleciłabym Ci albo dorosłego kota o właściwym charakterze (najdziesz w adopcjach na www.forum,miau.pl jakiego tylko chcesz) albo królika. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 13:44 kirke18 napisała: > albo królika. Krolika??? hehe, a tos jej doradzila! Odpowiedz Link Zgłoś
orchidka77 dziecko a kot lub inne zwierzaki 01.08.08, 16:49 Stanka, To nie tak, że kot sie dla 4 latka nie nadaje. To kwesta raczej Twojej i partnera dojrzałości i odpowiedzialności oraz tego jakie jest Wasze dziecko (spokojne versus nadpobudliwe) i jak je wychowujecie oraz oczywiście kwestia charakteru kota. Dziecko i kot to, w mojej opinii, bardzo dobre połaczenie, ale tak jak napisalam - jeśli masz dziecko, to zdecydowanie lepiej kot dorosły o unormowanym charakterze, a nie nieprzewidywalny maluch (zwłaszcza, że 4-latkowi nie robi to różnicy). Jeśli masz wątpliwości co do kota, to może zastanów sie nad jakimś zwierzątkiem, które żyje krócej i w klatce/terrarium np. szczurku, śwince morskiej lub chomiku. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: dziecko a kot lub inne zwierzaki 01.08.08, 17:17 jeśli chodzi o tak małe zwierzątka jak chomik, to dziecko może bardzo silnie zacisnąć piąstkę i niechcący udusić. co do reszty zgadzam się. i ja też nie rozumiem i chyba już nie zrozumiem kupowania sobie przyjaciela kiedy można przyjacielowi uratować życie. a dachowce w niczym nie ustępują rasowym kotom. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidka77 Re: dziecko a kot lub inne zwierzaki 01.08.08, 18:39 brzozasyberyjska napisała: > jeśli chodzi o tak małe zwierzątka jak chomik, to dziecko może > bardzo silnie zacisnąć piąstkę i niechcący udusić. Kurcze, nie wpadłam na to:/ Niegdy nie miałam w domu takiego malutkiego zwierza. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: dziecko a kot lub inne zwierzaki 05.08.08, 03:12 orchidka77 napisała: > Kurcze, nie wpadłam na to:/ Niegdy nie miałam w domu takiego malutkiego zwierza Ja mialam, jako 4 czy 5-latka... Chcialam go zlapac i nadepnelam... to chrupniecie pod noga czuje do dzis.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 01.08.08, 22:45 Węszę durną prowokację. A może naprawdę są tacy ludzie... :( O zgrozo :( Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 02.08.08, 12:02 Kot jest bardzo dobrym zwierzatkiem dla dziecka. Popieram to że kot nie pozwoli sobie zrobic krzywdy, jeśli nie bedzie miał ochoty na zabawę z dzieckiem, jakkolwiek by ona wygladała, to pójdzie sobie tam gdzie bedzie miał spokój. Uważam, ze dobrze żeby kot nie byl zbyt dorosły, chyba najlepszy taki roczniak, lubi sie bawic a jednocześnie jest na tyle duży, że nie atakuje bez powodu. To prawda, ze małe kotki maja ADHD, mam obecnie takiego 3-miesięczniaka i jego ulubionym zajeciem kiedy nie śpi jest wskakiwanie na nas i wgryzanie sie w akurat dostępne części ciała, noga, ręka, głowa, nos, wszystko mu jedno, nam nie. Nauki idą ciężko. Nie polecam natomiast gryzoni i rybek. Ja to wszystko przerabiałam, z takimi zwierzątkami jest bardzo mały kontakt, na pewno nie przytulanka, a rybki to juz tylko do patrzenia, to zadna frajda /i nauka/ dla dziecka. Za to roboty przy nich huk, dodatkowo klatki gryzoni, no, moze poza chomikiem, smierdzą nawet przy codziennym sprzataniu a juz w te upały to nawet sobie nie umiem wyobrazić. Kot ma same plusy, minimalna opieka, nie trzeba wychodzic na spacery, nie da sobie zrobic krzywdy a i innym nie zrobi, chyba w ostateczności jeśli nie bedzie miał innego wyjścia co w normalnym domu jest raczej mało prawdopodobne. Jeśli jest wykastrowny to zero smrodu, przy obecnych żwirkach i kuweta nie śmierdzi. Z żywieniem żadnego problemu, nie trzeba gotować jeśli ktos nie chce. Sam zostanie w domu i nie narozrabia, nie hałasuje sąsiadom. Za to przytuli się, pomruczy i pobawi, poleży na kolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 02.08.08, 18:01 Wreszcie ktoś normalny. Dziękuję ci, allija. Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 02.08.08, 21:38 nie jest rzeczą nienormalną uświadomienie komuś jakie bierze na siebie obowiązki razem ze zwierzątkiem i nie można lekko sobie do tego podchodzić bo powiem Ci,że mój syn,który jest w tej chwili dorosłym człowiekiem pierwszego kota miał w wieku przedszkolny i wszystko było z nimi w porządku,nigdy nie odważył się kotu dokuczać,wzięliśmy kotkę z ulicy,znajdkę,ale to skomplikowało nam życie na wiele lat bo:kotka uwielbiała syna,mnie tolerowała,ale moich rodziców nienawidziła do tego stopnia,że jej agresja przerodziła się w jakąś obsesję,nie dało się w domu żyć,a o wyjeździe na wakacje z dzieckiem mogłam tylko pomarzyć,oczywiście to było tak dawno temu,że o lekarstwach jakichkolwiek uspakających dla kota nikt nie wiedział i nie słyszał,teraz byłoby inaczej przynajmniej usiłowałaby coś z tym zrobić,ale przytaczam ten przykład bo naprawdę ze zwierzętami nigdy nic nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 03.08.08, 13:26 Ja opiekowałam się niedawno kociątkiem z podwórka, co do którego nie było wątpliowści, że musi trafić do domu bez dzieci. Kociak był słodki i przyjazny dla dorosłych ale dzieci budziły w nim lęk i agresję - cóż, zapewne nie bez przyczyny. Staraliśmy się z synem (13- letnim) odwarunkować takie zachowania, malec był u mnie 2 tygodnie, w końcu przestał uciekać przed synem i dał mu się głaskać, ale wzięty na ręce zaczął gryźć i drapać. Mnie to nie spotkało, choć zabierałam to kocię do weterynarza, czyściłam oczy i uszy - kociak nigdy tak desperacko się nie bronił. Ostatecznie udało mi sie znaleźć mu dom, gdzie najmłodsza osoba w rodzinie była w wieku licealnym. Natomiast mój kocur Benio, przyniesiony do domu jako dorosły kot, ma wiele cierpliwości do dzieci, mój syn może go brać na ręce i przytulać (co najwyżej Benek żałośnie zamiauczy, że ma już dosyć), kolegom - obcym dzieciom daje się głaskać bez problemów. Więc jeśli kot - to raczej dorosły. Natomiast jeśli chodzi o kota rasowego, uprzedzam, że wielu hodowców odmawia sprzedania kociaka do domów z małymi dziećmi, czyli takimi w wieku przedszkolnym, lub przynajmniej prosi o wcześniejsze przetestowanie dziecka pod kątem alergii. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 03:39 ""Kot jest bardzo dobrym zwierzatkiem dla dziecka. Popieram to że kot nie pozwoli sobie zrobic krzywdy, jeśli nie bedzie miał ochoty na zabawę z dzieckiem, jakkolwiek by ona wygladała, to pójdzie sobie tam gdzie bedzie miał spokój."" owszem pozwoli, taki poglad to takie same zludzenia jak np ze nie zabije sie jak skoczy z bardzo wysoka lub ze zawsze spada na cztery lapy. "dobrym zwierzatkiem dla dziecka" jest tylko wtedy jak dziecko ma odpowiedzialnych rodzicow ktorzy pilnuja kota a dziecko ucza jak sie z kotem obchodzic i nie pozwalaja traktowac jak zabawke. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 21:16 Ja mam dwa koty i żaden nie pozwoli sobie na zbyt obcesowe zabawy, po prostu wyrywa się i ucieka, także kiedy nie ma ochoty na zabawę w danym momencie. Znam inne kocie domy i też tak to wyglada. Poza tym napisałam że mówimy o normalnym domu, to znaczy, że rodzice widzą co robi ich dziecko i maja swiadomość, iz kot jest jest żywym czującym stworzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 03:54 nie wiem ile ty kotow mialas Alija ale chyba jednego wyjatkowo udanego skoro w/g ciebie to takie "bezproblemowe" zwierzatka. proponuje glebsza lekture watkow pt "ratunku moj kto szcza mi do lozka/za kuwete/po calym mieszkaniu, lub: napala sie, pryska, rzyga itd" lub: "czemu mocz tak smierdzi, przeciez jest juz dawno wysterylizowany/a?" - urozmaicenia co do klopotow z kotami nie brak. ""a rybki to juz tylko do patrzenia, to zadna frajda /i > nauka/ dla dziecka."" no pewnie, co to za frajda i juz nauka :)) dziecko moze co najwyzej nauczyc sie konsekwencji w opiece i zrozumiec ze jak sie ma jakiekolwiek zwierze (nawet takie co to "sie nie da przytulic") to jest sie za nie odpowiedzialne - trzeba karmic, sprzatac, pamietac o tym, samo sprzatanie pomogloby dziecku uswiadomic ze zywe stworzenie to nie milusia zabawka ale tez robota, nie zawsze przyjemna ale co tam! te glupie rybki! a tak przy okazji jakas malo spostrzegawcza jestes bo ja tez mialam rybki i widzialam ich zachowanie. bynajmniej nie nudne. to samo z chomikami itd - madry rodzic przy ich pomocy (jak i ww. rybek) umie nauczyc dzieci ze posiadanie zwierzat to obowiazek i praca przede wszystkim. ale sam musi byc madry i lubiec zwierzeta. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 21:58 Nie rozumiem twojej agresji. Ja miałam różne zwierzaki, koty, psy, gryzonie. Z pierwszych wymienionych żadne nie sikało mi do łóżka i nigdzie poza kuwetę, nawet koci maluch który jest teraz u mnie wie gdzie trzeba to robić. O dziwo, moje koty także nie rzygaja gdzie popadnie, nie napalaja się (?) i nie robia wielu innych rzeczy, o które je podejrzewasz. Akwarium miałam wiele lat i naprawdę wiem co ono oznacza. To jest ciężka praca, wyczyść takie akwarium 20 l to bedziesz wiedziała o co chodzi zamiast sie wymadrzać. Przenies je do łazienki, wymyj, przedzwigaj z powrotem do pokoju, potem wiadra z wodą itd itd. Na pewno nie jest to praca dla 5 latka. No i ile dziecko moze patrzeć na rybki? No proszę cię...chyba że mówimy o jakims sprawnym inaczej dziecku. Jeśli masz dzieci, a chyba nie masz bo powinnas wiedzieć, że taki 4,5 latek nie usiedzi w miejcu godzinę patrząc się na pływjace rybki, to raczej dla kogos znerwicowanego, owszem, dziecko nie musi sie odstresowywać. Chomiki, świnki, króliki, ja to wszystko miałam i wiem o czym mówię. To przede wszystkim nie są zwierzęta do mieszkania, moze poza chomikiem. Zwierząta zawsze były w moim domu, rodzinnym i obecnym. Moze wg ciebie nie lubie zwierząt i nie jestem madra ale jakos tak dziwnie do tej pory nigdy nie miałam większych kłopotów ze swoim zwierzyncem. Moje psy nie były zmora dla sąsiadów i dla mnie samej, były zdrowe, pogodne i posłuszne. Moje koty tak samo. Widocznie potrafie sie jakos ze zwierzyną dogadać. Może dlatego, ze nie traktuje swoich zwierząt jako "obowiazek i praca przede wszystkim". One sa kochane, rozpieszczane ale i karcone gdy trzeba, sa przytulane, głaskane, są domownikami po prostu. A tobie polecam polubic nie tylko zwierzęta, także ludzi przydałoby sie troszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 22:52 ""Z pierwszych > wymienionych żadne nie sikało mi do łóżka i nigdzie poza kuwetę, > nawet koci maluch który jest teraz u mnie wie gdzie trzeba to robić."" acha, i to jest dowod na to ze wszytskie koty wlasnie takie sa :) nie ma z nimi kloptow, ok :) te wszystkie wolajace o pomoc watki o ktorych pisalam w poprzednim poscie to wymyslone przeze mnie historie, OK :) a wystarczyloby najpierw zajrzec do wyszukiwarki.... ""Akwarium miałam wiele lat i naprawdę wiem co ono oznacza. To jest > ciężka praca, wyczyść takie akwarium 20 l to bedziesz wiedziała o co chodzi zamiast sie wymadrzać."" pewnie zapomnialam napisac ;), ale tez mialam akwarium :) nawet go nie probowalam dzwigac takie bylo ciezkie. maz to robil, a zeby bylo "latwiej" bylo to slonowodne akwarium... poza tym, widze ze nie dotarlo do ciebie w ogole to co napisalam o korzysciach z posiadania akwarium przez pieciolatka. w ogole posiadania "malo interesujacych zwierzatek" - takie pilnowanie aby wykonywal pewne obowiazki np karmienie rybek, czy swinki, pomaganie przy czyszczeniu, obserwacja plywajacych rybek przez 10 m in.. takie tam glupoty... kto by to wykorzytal do wyrabiania dobrych nawykow u dziecka, hehehe, jakas glupota. ""Moje psy nie były zmora dla sąsiadów i dla mnie samej, > były zdrowe, pogodne i posłuszne. Moje koty tak samo. Widocznie > potrafie sie jakos ze zwierzyną dogadać."" lol. nie pomniejszajac twoich uslug - pogadamy jak trafi ci sie piesek albo kotek gdzie wszystkie twoje cudowne metody wychowawcze zdadza sie psu na bude i bedziesz sie drapala w zdumieniu w glowe ze nic ale to nic nie pomaga, i juz. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 04.08.08, 22:53 mialo byc "zaslug", sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 00:52 Zastanawiam się, skąd u ludzi kochających zwierzęta tyle agresji. Jeśli ktoś nie mówi o swoim psie/kocie/króliku: Moja Niunia, Mój Skarbulek to już jest oskarżany o to, że ich nie lubi, nie przejmuje się nimi, nie zna się lub że wręcz krzywdzi. Apeluję o odrobinę rozsądku. Trzeba o zwierzęta dbać, karmić okazywać im swoją życzliwość, ale jak każda istota mają prawo do swoich spraw, swojego życia, podejmowania własnych decyzji i do tego, żeby człowiek nie wtrącał się w każdą dziedzinę ich życia. Można kochać zwierzęta obserwując je, poznając ich zwyczaje, relacje z innymi stworzeniami. To, że je mamy, nie oznacza, że jesteśmy ich władcami. Oznacza tylko, że mieszkają razem z nami i godzą się lub są zmuszone (np. króliki, chomiki) przebywać razem z nami. Dlatego trzeba poznać ich naturę, żeby potem się nie dziwić, że kot sika nam do łóżka. Ktoś, komu zwierzęta nie sikają do łóżek i nie robią innych przykrych rzeczy zasługuje na podziw i uznanie, a nie na jad: "Co ty wiesz, jak miałaś same grzeczne zwierzaki. Jak będziesz miała paskudę, to sobie nie poradzisz." Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 03:14 liberata napisała: > Ktoś, komu zwierzęta nie sikają do łóżek i nie robią innych > przykrych rzeczy zasługuje na podziw i uznanie, a nie na jad: "Co >ty wiesz, jak miałaś same grzeczne zwierzaki. Jak będziesz miała > paskudę, to sobie nie poradzisz." Hehe, to prawie jak na e-mamie ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 11:41 Bo ja na e-mamie wychowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 08:31 Liberata, zlotko, z mojej strony to nie agresja to ironia. zwrocilam tylko ogolnie uwage ze koty to niekoniecznie bezproblemowy "pet" na co uslyszalam ze "nawet moj malenki kotek juz wie gdzie trzeba robic" - sorry ale co z tego?, po drugie ze rybki jak najbardziej moga byc atrakcyjna rzecza dla czterolatka, ze nie wspomne ze znakomita pod wzgledem pedagogicznym jak sie dziecko nauczyc odpowiedzialnosci. na co w odpowiedzi uslyszalam ze rybkami to sie moga pasjonowac "dzieci sprawne inaczej" (btw jak milo i kulturalnie o niepelnosprawnych). ""Ktoś, komu zwierzęta nie sikają do łóżek i nie robią innych > przykrych rzeczy zasługuje na podziw i uznanie, a nie na jad"" niestety to ze nie sikaja i nie robia innych przykrych rzeczy to jest przede wszystkim zasluga samego zwierzecia. jak kot jest uparty to bedzie lal tam gdzie chce zeby nie wiem co i czesc. oczywscie ze ktos kto lubi i dba o zwierzeta bedzie mial z nimi mniej klopotow i problemow ale jak juz wspomnialam - "wychowanie" to tylko czesc sukcesu. a o tym bylo apropos wypowiedzi ze z kotami nie ma problemu. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 03:20 minniemouse napisała: > a zeby bylo "latwiej" bylo to slonowodne akwarium... Minnie, a nie wiesz przypadkiem czy w akwa mozna hodowac koniki morskie? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 08:38 mozna hodowac w akwarium ale podobno trudno sie je hoduje. ja akurat nie mialam ale tez mi sie podobaja. zobacz to: www.bellaonline.com/articles/art16383.asp www.essortment.com/all/seahorse_rnfs.htm Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 05.08.08, 23:00 jestes bardzo nieprzyjemna, nie wiedziec czemu. Ze zwierzętami trzeba umiec sie obchodzic po prostu. Kiedy miałam wilczura to najpierw poszłam z nim na kurs, pies był ułożony i kłopotów nie sprawiał. To dotyczy wszystkich zwierząt, trzeba umieć z nimi postepować i odpowiednio o nie dbac żeby kłopotów nie było. Jesli ktos bierze zwierzaka, szczególnie małego bo przeciez taka sliczna kulka i swoją opieke ogranicza do karmienia i ew. spacerów to potem sa takie skutki. Polecam też chociażby do obejrzenia kilka programow "psi psycholog", z ktorych jasno widać, ze nawet bardzo upartego psa lub kota mozna ułożyć i spowodować żeby wspólne zycie układało sie normalnie, dla obu stron. No ale oczywiscie ty wiesz lepiej. Ja nie zamierzam się z tobą wykłócać, drażni mnie twoja forma prowadzenia dyskusji, o ile to mozna dyskusja nazywać, dla mnie to bardziej magiel, nie lubie takich wymadrzajacych panienek co to zawsze wiedza lepiej, zawsze i bez wzgledu na wszystko. Akwarium miały moje dzieci, było frajdą jakis miesiąc potem rybki sobie były a dzieci sobie. Po prostu wiem co mowię i to z doswiadczenia. Ale dla ciebie moje dzieci pewnie byly głupie i w ogole jakies be, ze nie chciały się tymi rybkami zachwycać. Ok, niech kazdy uczy sie na swoich błędach czyli dzieciach. Nie kazdemu tez mąż może pomagać, mój akurat ma poważne kłopoty z kręgosłupem i nawet mowy nie było o dźwiganiu takiego ciężaru. Dodatkowo jako matka i osoba pracujaca zawodowo zdaje sobie sprawę z tego, ze czasu na wszystko brakuje i najlepszy bedzie taki zwierzak, który nie obciaży nas jakos szczególnie. Bo liczyc, że 4,5 letnie dziecko przejmie całość opieki nad zwierzeciem moze tylko ktos bardzo naiwny lub nie mający dzieci. Wiesz, mój starszy syn ma 20 lat więc jesli napisałam, że całe zycie mam jakies zwierzeta to znaczy, iz juz ileś tych zwierzaków przez mój dom sie przewineło. Bezczelnie pozwole sobie nawet powiedziec, że mam juz pewne doswiadczenie. Jakos nie trafił mi sie do tej pory zwierzak, z którym nie potrafilabym sobie poradzić. Zamiast wiec drapać sie po głowie trzeba umiec z niej korzystać. Co i tobie złotko serdecznie polecam. Koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 06.08.08, 02:53 Alijo przyjmij wreszcie do wiadomosci ze umiejetne obchodzenie sie ze zwierzeciem i tresura to bardzo duzo ale nie wszystko. oprocz "podejscia" masz tez szczescie po prostu, zrozum to wreszcie. ""Ale dla ciebie moje dzieci pewnie byly głupie i w > ogole jakies be, ze nie chciały się tymi rybkami zachwycać."" nie, dzieci to dzieci. to rodzice nadaja ton, jesli w/g nich rybki sa nudne to i dla dzieci beda nudne. tego dotyczyla moja uwaga. poza tym, wlasnie rybki swietnie sie nadaja na poczatek dla malego dziecka aby nauczylo sie ze z posiadaniem zwierzatek lacza sie tez obowiazki. wcale nie musi sie nimi latami zachwycac. wystarczy jak sie przede wszystkim nauczy ze nawet jak sie opatrza to musi sie nimi dalej opiekowac. naucz sie czytac ze zrozumieniem. Reszta twojej fascynujacej zyciowej historii mnie interesuje, sorry. moim celem bylo wyprostowac mylne twierdzenia ze rybek dla dziecka nie warto miec "bo nudne", a koty to "bezproblemowe stworzenia". jak rowniez ze do wszystkiego wystarczy "podejscie". czasami nie wystarczy. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 06.08.08, 02:55 - NIE interesuje - oczywscie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 06.08.08, 18:34 wiesz, strasznie nie lubie takich nadętych panienek jak ty minnie, venus czy jak ci tam. Nudzisz się? to zajmij sie czyms konkretnym wreszcie, moze pracą? zamiast latac po wszystkich forach i dookoła wszystkich obrażać. Pozwoliłam sobie pokrótce sprawdzic kim jesteś, doprawdy urzekajaca lektura i każdy ma cie dosyć, jak widzę. Potwierdzam ich opinie, nie dorosłaś do żadnej dyskusji, jestes agresywna i uprawiasz pieniactwo. Z toba nie mozna w ogole dyskutowac, zresztą wnioskuję, ze nie o to ci chodzi. Poprawiasz sobie samopoczucie czy jak? odstresowujesz się jak kogos obrazisz? to juz rybki ci nie wystarczają? Ja przychylam się do poniższej opinii: "Jest wiele wątków na tym forum na ktorych mysz się odzywała i w końcu po próbach innych osob, wielu, probach dyskusji i wymiany poglądów okazało się, że albo myślisz tak jak mysz i się z nią zgadzasz albo slyszysz rózne obraźliwe i chamskie rzeczy. Niestety jedynym rozwiązaniem jest nie reagować na posty - bo niestety ta dama nie ma zdolności refleksji, pewnie przez ciągły PMS." Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 06.08.08, 22:39 a moze Alija bys tak w koncu trzymala sie tematu? dociera cos do ciebie w ogole? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Stanka 05.08.08, 03:24 Rozmowa zeszla na rybki, wiec sobie pomyslalam: moze kup bojownika? to czysta rybka, nie potrzebuje wielkiego akwarium (moj ma 10- galonowe i ma jak w raju), na swoj sposob kontaktowy, obserwuje nas przez szybe, podplynie, w palucha ugryzie ;). Moje dzieci uwielbiaja nasza rybke :). Odpowiedz Link Zgłoś
gazdziikowa Re: Stanka 09.08.08, 10:03 rybki nie sa tak atrakcyjne dla dziecka jak kot albo chomik, chyba że mamy w domu pasjonatę/akwarystę. Z takim futrzakiem można się bawić, pogłaskać. Nie wiem czy dziecko będzie zachwycone, tylko możliwością patrzenia na rybki i samym obowiązkiem czyszczenia akwarium. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Rybki 09.08.08, 10:41 Cóż... Szczególnie interesująco prezentują się w szklanej kuli... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=26471722&a=26831936 Człowiek koniecznie! musi posiadać na własność (jakąkolwiek) istotę żywą i „czynić sobie poddaną”. To przecie wręcz nakaz. Najniższe ukłony! Marzący sobie o modzie na „nieposiadanie zwierząt” M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: ;-) 09.08.08, 18:34 „Czy ja gdzies pisalam o kuli?????” Ależ oczywiście, że nie. O kuli pisałem ja. Tak sobie a muzom... O kuli... w płot. Najniższe ukłony! M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
moonalisa Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 09.08.08, 10:34 psa- fizycznie odpornego na zabawy z dzieckiem,łagodnego,wesołego bez żadnych problemów psych./rasowy lub kundelek/.Oczywiście pies nie może być dla dziecka ,tylko dla Ciebie-dziecko, przy okazji bycia w towarzystwie psa uczy się jak postepować z innym gatunkiem,uczy się od Ciebie miłości ,poczucia obowiązku ,dbania o zwierzę ,wrażliwości ,uczy się odpowiednich zachowań bez przesadnej histerii w kontaktach z psem itp.Kontakty ze zwierzakami uodparniają dzieci pod względem zdrowotnym/alergie itp/-pamiętaj :pies dla dziecka nie może być kolejną zabawką,nawet ten najbardziej odporny i wytrzymały może kiedyś się zdenerwować-to pełnoprawny członek rodziny,który czuje i ma swoje potrzeby.Zyczę trafnego wyboru! -- Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 09.08.08, 12:56 ja również uważam, że pies lubiący dzieci byłby bardzo dobrym kompanem dla Twojego synka. nie wiem z jakiego regionu Polski jesteś, więc polecam Ci stronkę: www.adopcje.org/index.html możesz sobie tam znaleźć wymarzonego zwierzaka, psa lub kota. każde zwierzątko jest tam opisane, jaki ma charakter, czy lubi dzieci. większość tych zwierząt przebywa obecnie w domach tymczasowych, są wyleczone, zaopiekowane, brakuje im tylko kochającego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
martuskownik Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 12.08.08, 13:38 Dla dziecka polecam rowerek, albo pluszaka. Psa bądź inne zwierzątko możesz kupić Ty dla siebie jako rodzic a dziecko uczestniczyć w jego wychowaniu. To na Ciebie spadną wszystkie obowiązki związane z posiadaniem zwierzęcia. Fakt zwierze uczy małego człowieczka odpowiedzialności i wrażliwości, ale zwierze zawsze pozostanie zakupem doroslego człowieka a mały będzie w tym czynni uczestniczył. Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 12.08.08, 13:51 Wczoraj pisze do mnie 13 letnia znajoma dziewczynka. Była posiadaczka labradora. "Nie mam juz mojego Słodziaka. Mama stwierdziła, że to za duży pies do naszego mieszkania i oddała go na wieś. Będę go mogła odwiedzać od czasu do czasu" Dodać warto, że to mama wybrała psa, mama go kupiła... Szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
martuskownik Re: Jakie zwierzątko polecacie dla 4,5 latka? 12.08.08, 14:17 Taki pies na wieś? wiszący na łańcuchu? tragiedia!! Ludzie są debilni:/ I tak będzie dotąd dopóki psa będzie mógł mieć każdy i zrobić z nim co mu się kiedy podoba...przykre... Odpowiedz Link Zgłoś