Dodaj do ulubionych

owczarek, biegunka, nie trawi skrobii??

17.10.08, 19:56
Jakis czas temu pisalam o problemach z ciagla biegunka u mojego 4.5
m owczarka niemieckiego. Zrobilam mu chyba wszystkie badania, krew
badanie ogolne - ok, biochemia (amylaza itd -ok), kal lambie - ok,
kal ogolne ok, kal na strawnosc ok tylko pani wet stwierdzila ze
mozna sie przyczepic do skrobii gdyz jest w czesci nie strawiona.
Prosze o rade co moze w takim razie dolegac mojemu pieskowi gdyz
ciagle ma biegunki????. Po ostatnim antybiotyku kupy przez prawie 3
tyg byly normalne. Pani wet stwierdzila ze to napewno nie trzustka i
ze kupy powinny sie z biegiem czasu unormowac. zalecila rowniez
podanie karmy dla alergikow. Dodam ze piesek wczesniej byl na royalu
intenstinal potem digenstiwe i kupy na tych karmach byly biegunkowe.
Nie wiem juz co robic bo strasznie szkoda mi pieska . Jaka jest wiec
przyczyna tych biegunek, czy to wina tylko troche nie strawionej
skrobii czy moze to cos innego???? zastanawiam sie tez dlaczego
podczas brania antybiotykow kupy sa normale a pozniej znow pojawia
sie biegunka. Dodam jeszcze ze piesek najdluzej bral antybiotyk 4
dni, moze zakrotko???prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 17.10.08, 22:13
      Witam!
      Czy były badane enzymy trzustkowe w kale? To, że amylaza jest w normie we krwi
      nie oznacza, że pies ma sprawną trzustkę - może mieć niedobór któregoś z enzymów
      albo jego niewystarczającą ilość i dlatego ma biegunkę. Moja suka tak miała i to
      było przyczyna problemów.
      • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 06:39
        Pani wet powiedziala ze gdyby to byla trzustka to mialby
        niestrawione jeszcze inne skladniki, a lekko niestrawiona skrobia to
        nic takiego i powinno sie samo unormowac lub trzeba przejsc na karme
        dla alergikow. Samej jakosc ciezko mi w to uwierzyc. jak zobacyzla
        kupe to stwierdila ze ona nie wyglada na trzustkowa(zielona lekko
        wodnista).
    • palisadka Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 08:59
      Co pies je w tej chwili?
      • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 09:43
        teraz je sucha karme royala dla szczeniat duzych ras. jak go
        kupilam byla na purinie pro plan dla szczeniat wrazliwych ,
        stopniowo przestawilam go na royala. od kiedy go mam zawsze robil
        biegunkowe kupy (nawet jak byl na karmie purina pro plan ktora
        dostalam od hodowcy). Na poczatku myslalam ze to stres spowodowany
        nowym domem,wiec czekalam ale jak po ok 2 tyg widzialam ze piesek
        juz czul sie u nas bardzo dobrze a kupy robil nadal luzne udalam sie
        do weta i wtedy powoli przestwilam go na karme royala dla szczeniat
        duzych ras ale kpy byly bez zmian . Noi pozniej zaczeli sie rozni
        lekarze i antybiotyki... ktore pomagaly na czas ich brania. no po
        ostatnim antybiotyku kupy byly ok przez prawie 3 tyg (w tym czasie
        piesek byl na karmie royala).
        • mechanior Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 09:48
          A czy mama Twojego pieska nie miała podobnych problemów?
        • palisadka Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 10:01
          Być może skrytykują mnie tu za to, ale trudno - powiem ci po prostu
          co zrobiłabym na twoim miejscu.

Po pierwsze na kilka dni dałabym sobie spokój z lekami,
          antybiotykami i lecznicami. Z weterynarzem też, ale jeśli już musisz
          to raczej wzywaj do domu.

Następnie odstawiłabym suchą karmę, mimo że akurat rc dla szczeniąt
          ras dużych stosuję sama także u rodzących się u mnie szczeniąt i
          uważam ją za jedną z najlepszych karm. Ale w takim wypadku
          przerzuciłabym się na gotowane: gotowany indyk (nie kurczak!) lub
          cielęcina (jedno i drugie bez kości gotowane) plus rozgotowany ryż
          plus rozgotowana marchew (zmiksowana wraz z tą wodą, w której się
          gotowała) w proporcjach (objętościowo po ugotowaniu) 1:1:1. Do tego
          do każdego posiłku dodawałabym ampułkę lakcidu (w aptece bez
          recepty). Karmiłabym tak 4-5 razy dziennie małymi porcjami, nawet
          utrzymując psa nieco głodnym. I obserwowała przez jakieś 3-4 dni.

Jeśli chcesz na stałę karmić suchym to kilka tygodni później, jeśli
          takie karmienie przyniesie poprawę, można zacząć stopniowo
          wprowadzać suche. nawet na początek tego rc i obserwować i wtedy
          dopiero odpowiednio postępować, być może zmieniając jednak karmę.

Ponadto zadzwoń do hodowcy, opowiedz mu o tym, zapytaj jak on by
          postąpił i czy u rodziców twojego psa stwierdzono jakąś alergię lub
          nietolerancję pokarmową.

A i jeszcze zmień wodę podawaną psu, jeśli pije surową to zacznij
          podawać tylko przegotowaną, jeśli pije przegotowaną to zmień na
          mineralną lub oligoceńską.
        • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 10:05
          Nie chcę podważać kompetencji Twojego weterynarza - piszę tylko z własnego
          doświadczenie - dwa psy trzustkowce. Mój weterynarz mówił, że badanie, które
          sprawdza wydolność zewnątrzwydzielniczą trzustki (czyli enzymy trawienne) jest
          badanie kału w tym kierunku. I może to byc niedobór jednego z enzymów albo kilku.
          Najlepiej poczekaj na wypowiedź forumowych Wetek - może One coś podpowiedzą
          • danusia100 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 19:38
            już dawno sugerowałam badanie kału to samo napisała p
            doktor.Pamiętaj kał musi być w laboratorium w ciągu godz inaczej
            badanie nie jest miarodajne
            • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 20:57
              Piesek ma zrobione badanie kalu ogolne, na lambie i na strawnosc.
              Zrobione ma rowniez badanie krwi ogolne i biochemie.
              • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 18.10.08, 22:15
                Chodziło mi o badanie kału na obecność (lub brak) enzymów trzustkowych. Ja na
                wyniku tego badania miałam napisane: lipaza "+", proteaza "+", amylaza "-"
                (czyli brak amylazy - niedoczynność zewnątrzwydzielnicza trzustki)
                Jeśli masz taki wynik ale z samymi plusami to jest ok. Jeśli nie to trzeba takie
                badanie zrobić zrobić.
                • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 19.10.08, 06:47
                  Dzieki za wyjasnienie. Ostatnio jak badalam kupe pieska prosilam o
                  zrobienie wszystkich badan ktore moga cos wyjasnic a pani wet
                  powiedziala ze u nich mozna zrobic tylko strawnosc i lambie. Moze
                  ktos orientuje sie czy moge zawiesc kupe do "ludzkiego "
                  laboratorium????i tam zrobic to badanie na obecnosc enzymow
                  trzustkowych????
                  Wczoraj byl u nas wet i stwierdzil ze to nie trzustka, pytalam go o
                  to badanie na enzymy a on na to ze niepotrzebne. Powiedzial ze
                  piesek ma jakis stan zapalny, dal zastrzyk i zostawil antybiotyk w
                  tabletkach. Bylam juz z pieskiem u 4 wetow i kazdy mowi ze to nie
                  trzustka. Nie wiem co juz mam na ten temat myslec. Wiem ze musze
                  jeszcze zrobic pieskowi badanie na te enzymy i moze test z krwi TLI -
                  gdyz wyczytalam na internecie ze jest to jest to najskuteczniejsza
                  metoda diagnozowania zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki. A
                  moze darowac sobie juz badanie na obecnosc enzymow a zrobic tylko
                  ten test TLI???Prosze o rade.
                  • palisadka Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 19.10.08, 09:33
                    Słuchajcie ja też bym była z diagnozowaniem ostrożna. Bo widzę
                    szczeniaka, stres po zmianie domu, kilka zmian karmy, ciągłe wizyty
                    u róźnych wetów, dużo badań i dużo leków. To wszystko jest dla
                    zwierzaka potwornie stresujące. Moim zdaniem należy dać psu odpocząć
                    od tego, pozwolić organizmowi się "wyregulować". Bieganie od jednego
                    lekarza do drugiego, od jednej lecznicy do drugiej, zmiany leków,
                    choć wiem, że robione z troski i w jak najlepszej wierze, rzadko
                    któremu psu wychodzą na dobre. Dajcie mu kilka dni bez leków,
                    lekarzy i na gotowanym jedzeniu, bez suchego.

Ewentualnie ten kał jak już coś badać musisz to zbadaj. Nie wiem
                    gdzie mieszkasz więc trudno mi mówić w jakim laboratorium. Ale tak,
                    większość ludzkich przyjmuje materiał pochodzący od zwierząt.
                    • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 19.10.08, 10:30
                      Palisadka nie zgadzam się z Tobą. Jak ja dałabym mojemu psu odpocząć od leków i
                      weterynarzy to już by nie żył. Biegunka to nie jest błaha sprawa - a zwłaszcza u
                      szczeniaka i trwająca tak długi czas.
                      • palisadka Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 19.10.08, 11:34
                        Ale raz że biegunka biegunce nierówna i tak naprawdę to my nie wiemy
                        czy chodzi o taką tryskającą po ścianach czy o luźne, nawet rzadkie
                        kupy. Bo to różne rzeczy. Po drugie tu, z tego co wyczytałam, jest
                        ciągle inny lekarz i inne leki, to nie jest jedno ustawione leczenie.

A niezależnie od wszystkiego przy takiej ilości antybiotyków i tak
                        radziłabym dawać psu lakcid.

Poza tym nie wiemy też gdzie autorka mieszka, a wówczas można by
                        polecić i laboratorium i dobrego weta.
                        • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 20.10.08, 12:53
                          Jestem z Wrocławia. Dzis udalo mi sie pobrac kupke pieska i w ciagu
                          godziny zawiesc ja do laboratorium na Akademie Rolnicza. Tak
                          wreszcie ktos jasno powiedzial mi o co chodzi i ze badanie na
                          obecnosc enzymow trzustkowych cos nam rozjasni w sytuacji i co
                          najwazniejsze zdiagnozuje trzustke. Mam nadzieje ze to jednak nie
                          trzustka, bardzo martwie sie o pieska.

Co do antybiotykow to nie jest tak ze piesk caly czas bierze jakies
                          antybiotyki. po ostatnim antybiotyku 3 tyg kupy byly ok, podawalam
                          mu tylko probiotyki dla zwierzat provita probiotyk. Piesek lubi
                          zjadac wszystko co stanie na jego drodze, a najchetniej odchody
                          kotow bo psich nie rusza.
                          No ale teraz wreszcie wszystko sie wyjasni.
                          • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 20.10.08, 14:44
                            Napisz co wyszło z badania jak już będzie wynik. I nie martw się nawet jeśli to
                            wyjdzie trzustka to naprawdę da się z tym żyć i to na dobrym poziomie.
                            Trzymam kciuki.
                  • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 19.10.08, 10:28
                    Moja suka miała biegunkę prawie 3 miesiące - STRASZNY stan zapalny wychodził we wszystkich badaniach. Była leczona antybiotykiem i sterydami, miała nawet głodówkę przez dwa dni. A poza tym "cudowną dietę: marchewka, ryż i drób. Wszystko pomagało na chwilę na czas leczenia - brała leki było dobrze, przestawała brać - następnego dnia biegunka. Strasznie się męczyła a my razem z nią. I tak zaliczyliśmy 3 kuracje antybiotykiem. Stan zapalny był na pewno bo nawet miała robiony wymaz z odbytu, który to potwierdził.
                    Acha i my ją wzięliśmy ze schroniska i też myśleliśmy, że to okres adaptacyjny...
                    Twój piesek może mieć stan zapalny i pewnie ma jeśli każdy wet tak mówi. Ale może on być spowodowany tą biedną chorą trzustką i dlatego to cały czas nawraca. Dokładnie tak jak było u nas.
                    Jak już zdiagnozowaliśmy ten niedobór amylazy, leczyliśmy stan zapalny i podawaliśmy da jedzenia (sucha karma specjalistyczna) enzymy trzustkowe i od tej pory to nie ten pies - spokojny, wyluzowany, nie wiem co to biegunka jest.
                    Jeśli chodzi o badanie kału to najlepiej znajdź laboratorium dla zwierząt i sama zanieś kupę. Albo podzwoń po lab. dla ludzi i po prostu spytaj.
                    Jeśli chodzi o test TLI to przesyłam Ci link:
                    www.vetpol.org.pl/ZW2006/2006_06_przewlekle_zapalenie_trzustki.pdf
                    Tam na stronie 3 (albo jak wolisz 385) na dole jest to wyjaśnione.
                    Pozdrawiam
                    Pisz jak masz jeszcze jakieś pytania.
                    • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 20.10.08, 16:46
                      Niestety to trzustka. Wiem ze da sie z tym zyc ale i tak jest mi
                      strasznie smutno. Ciesze sie jednak ze diagnoza postawiona i
                      narezcie pieska bedzie mozna leczyc. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.
                      Aggasz82 prosze napisz czym karmisz swoje pieski i jakie leki
                      dostaja. Teraz czeka mnie wizyta u weta ale nie mam zaufania do
                      zadnego u ktorego wczesniej bylam bo to oni twierdzili ze to napewno
                      nie trzustka i uwazali mnie za przewrazliwiona.
                      • weisefrau Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 20.10.08, 17:23
                        Moja psinka tak 3,5 roku przetrwała a lekarze zmianę karmy zalecali.
                        Wypróbowałyśmy wszystko, co pies mógł zjeść.A teraz dostaje Kreon 1000, bo daje
                        się go podzielić. Do każdego posiłku ( karmić małymi porcjami kilka razy
                        dziennie dostaje te granulki. I okazało się, że może jeść wszystko. Po pierwszej
                        dawce biegunka znikła. Moja psa waży 10 kilo i ma zjeść na dobę 1 kapsułkę. Lek
                        nie jest bardzo drogi a skutkuje natychmiast.
                      • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 20.10.08, 17:46
                        Olaolika pewnie, że będzie dobrze :)
                        Najpierw trzeba zacząć leczyć ten stan zapalny no a to to tylko weterynarz może.
                        Jednocześnie dieta (ja zaczynałam od podawania Eukanuby Intestinal) + enzymy
                        trzustkowe.
                        Jeśli chodzi o karmę to wiem, że Royal i Hills też mają takie karmy ale ja
                        akurat dawałam Eukanubę. Jak się kupa ustabilizowała to przeszłam na Eukanubę
                        Sensitive Digestion a teraz jesteśmy na Hillsie dla zdrowych psów.
                        Jeśli chodzi o enzymy to do wybory jest dużo preparatów- Kreon, Neo-Pancreatyna,
                        Lipancrea, Combizym, Panzytrat - kupisz je w aptece. Mniejsze dawki w mniejszych
                        i opakowaniach bez recepty, większe dawki i opakowania - na receptę. Jest
                        jeszcze Amylan - specjalnie dla zwierząt - kupisz u weta.
                        Jeśli chodzi o rodzaj preparatu to zależy od tego, który będzie lepiej działał
                        na Twojego pieska. My obecnie dajemy Lipancrea 16000 1 kaps przed posiłkiem bo
                        dobrze działa i jest najtańsza (60 kaps. ok 35 zł).
                        Zależy jakiego enzymu nie ma Twój piesek - mój nie ma amylazy i ja podaję
                        preparat z największą ilością amylazy.
                        Ta choroba wymaga od właściciela czyli Ciebie bardzo dużej dyscypliny.
                        Systematyczne podawanie leków i cały czas ta sama karma to podstawa. Tzn. nie
                        chodzi o to, że jak zaczniesz od Eukanuby to musisz ją podawać do końca życia
                        psa - chodzi o to, żeby gwałtownie nie zmieniać, nie dawać przekąsek,
                        smakołyków, nie pozwalać podjadać na dworze jakiś resztek - totalny rygor. No i
                        najlepiej stałe pory posiłków - to zresztą służy każdemu psu.
                        Zmiana karmy na inną bardzo powoli i ostrożnie - ja zmieniam w przeciągu 3
                        tygodni - na początek do starej karmy dodaję dosłownie 5 granulek nowej i
                        obserwuję czy nic się nie dzieje i stopniowo zwiększam ilość.
                        Mój poprzedni piesek mimo diety i leków miał czasem biegunki - wtedy zawsze
                        trzeba mieć w domku leki przeciwbiegunkowe (mój akurat dostawał Nifuroksazyd +
                        Loperamid) - oczywiście przepisane przez weta i w dobrze dobranych dawkach. Nic
                        na własną rękę bo można zrobić psu krzywdę np. podając sam Loperamid.
                        Uwierz mi - jakbyś teraz zobaczyła mojego psa to w życiu nie powiedziałabyś że
                        jest chory, poprzedni też był poza tym okazem zdrowia. Naprawdę z tym da się
                        żyć- pieski są pełne energii, radosne i tylko trzeba je przyzwyczaić, że przed
                        każdym jedzonkiem trzeba zjeść tabletkę. Są naprawdę gorsze choroby, gdzie
                        pieski cierpią i nie ma dla nich ratunku...
                        Zanim jednak będzie tak dobrze jak u mnie - trzeba dużo cierpliwości i prób -
                        każdy piesek jest inny, inna jest jego choroba i potrzeby. Trzeba trochę czasu,
                        żeby dobrać odpowiednią karmę i leki.
                        Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pytaj śmiało - jak będę umiała na pewno Ci
                        odpowiem.
                        Pozdrawiam i życzę powodzenia w leczeniu

• olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 21.10.08, 06:04
                          Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. jak narazie nie wiem ktorego
                          enzymu nie ma moj piesek. Dzwonilam do laboratorium ale tam
                          powiedziano mi tylko ze nie trawi i koniec i ze na badaniu nic
                          wiecej nie pisze. Musze wic dzis tam pojechac tylko nie wiem
                          zabardzo jak to zrobie gdyz maz ciage w pracy a ja sama z 2 malych
                          dzieci , a tam na Akademii kolejki sa straszne. No ale jakos musze
                          to zrobic. Caly czas jestem przerazona jak to wszystko sie pouklada
                          gdyz oprocz mojego trzustkowca ma jeszcze jamnika 9 letniego i 3
                          letniego labradora.
                          • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 21.10.08, 15:43
                            Będzie troszkę trudniej utrzymać dietę przy dwóch innych pieskach. Ale mimo
                            wszystko będzie dobrze.
                            Poza tym tak jak pisałam, każdy piesek jest inny i każda choroba trochę inaczej
                            przebiega. Być może nie trzeba będzie stosować takich "rygorów" jak w przypadku
                            moich psiaków ;)
                            Pozdrawiam
                            Proszę dac znać jak uda się Pani odebrać wyniki.
    • palisadka Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 21.10.08, 17:34
      W takim razie przykro mi, że piesek jest chory. O leczeniu trzustki
      nie mam pojęcia. Chciałam ci jakoś pomóc, chociażby ze znalezieniem
      dobrego weta, ale Wrocław to zupełnie nie moje strony i nawet
      żadnych znajomych "psiarskich" tam nie mam niestety. Pozostaje mi
      życzyć wam dużo zdrowia i mądrego lekarza.
      • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 21.10.08, 19:27
        Byłam dziś na AR na konsultacji. Wet zalecila przez 2 tyg karmic
        pieska 3 razy dziennie karma EUKANUBA INTESTINAL puppy i do kazdego
        posilku Kreon. Po 2 tyd mamy ponownie zrobic badanie na trypsyne i
        zobaczyc co sie dzieje. Generalnie pani wet mnie uspokoila. Mowila,
        ze z pozostalych wynikow widac ze piesek broni sie i ze jest szansa
        ze nie bedzie trzeba podawac kreonu tylko sama karme lub nawet
        wyjdzie z tego gdyz jest mlody i ta trzustka "moze jeszcze nadgonic"
        Piesek w sobote dostal antybiotyk i od soboty nie ma biegunki, dzis
        dostal 1 dawke karmy i kreonu i zobaczymy jak na niego podziala.
        Mam nadzieje,ze bedzie dobrze i damy sobie rade.
        Kupilam dzis kaganiec bo ta moja psina zjada wszystko co znajdzie na
        swojej drodze a ze ma do dyspozycji strasznie duza dzialke to moze
        znalezc rozne rzeczy i co najgorsze odchody kotow.
        Czy piesek trzustkowy moze np gryzc sobie kosci prasowane???
        Dziekuje wszystkim za wsparcie i cenne rady.
        Na wyniku badania jest napisane - badanie kal w kierunku trypsyny -
        trypsyna - nie trawi- i rozpoznanie podejrzenie
        zewnatrzwydzielniczej niewydolnosci trzustki.
        • paquime Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 21.10.08, 20:04
          Witam. My z przewlekłymi rozwolnieniami u naszego pekińczyka zmagamy się już 8 lat. Na podstawie badania TLI stwierdzono przewlekłe zapalenie trzustki. Dostał kreon i zalecenie na karmienie gotowanym mięsem kurczaka lub indyka z kaszą kukurydzianą. To co się wtedy działo z psem możemy określić jako koszmar - kupy robione kilka razy dziennie o konsystencji krowiego łajna. Kreon i gotowane jedzenie nic nie poprawiło, mieliśmy wrażenie że wręcz wszystko pogorszyło. na dodatek pies zaczął mieć poważne problemy z prostatą musieliśmy go wykastrować. Jednocześnie zmieniliśmy karmę na orijen adult odstawiliśmy kreon i spotkał nas cud - niestety tylko a może aż na 3 m-ce. Zero rozwolnienia, kupy normalne do 3 razy dziennie. niestety po tym okresie, co jakieś 3-4 tygodnie wraca biegunka. pies dostaje wtedy tanninal, a jeśli ten nie zadziała musimy niestety jechać na zastrzyk sterydowy do wet. szczerze mówiąc zazdroszczę tym właścicielom, których psy po lekach i zmianie diety mają spokój i biegunki się nie pojawiają. my się w zasadzie już pogodziliśmy, że z naszym psem jest inaczej...pozdrawiam
        • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 21.10.08, 20:18
          Cieszę się , że prognozy są optymistyczne ;) i cieszę się, że to Panią uspokoiło.
          A kaganiec to bardzo dobry pomysł.
          Jeśli chodzi o kości prasowane to raczej zależy od pieska - jeśli po zjedzeniu
          np. malutkiej kosteczki nic się nie dzieje to raczej można dawać. Ale oczywiście
          wszystko z umiarem- one są ciężkostrawne.
          Pozdrawiam i proszę podrapać psiaka za uchem
          • olaolika Re: aggasz82 22.10.08, 07:09
            Wyzej napisala Pani ze na wyniku bylo napisane lipaza "+",
            proteaza "+", amylaza "-", u mnie bylo tylko napisane nie trawi wiec
            zastanawiam sie czego brakuje mojej psinie? jesli Pani sie orientuje
            o co w tym chodzi prosze o odpowiedz.
            Z gory oczywiscie bardzo dziekuje.
            Dzis pogodzilam sie z mysla ze moja psinka prawdopodobnie do konca
            zycia bedzie musiala brac kreon i byc na diecie. Pamietam jak lekarz
            pediatra powiedzial mi ze moje dziecko ma skaze bialkowa i zarowno ja
            (bo karmie piersia) jak i coreczka mie mozemy spozywac bialka
            krowiego (ktore praktycznie jest wszedzie). Wtedy byl to koniec
            swiata, ale nauczylam sie z tym zyc i ponad rok nie spozywalam
            zadnego bialka krowiego czylui slodyczy, buleczek, mleka do kawy ,
            zup zprawianych smietana itd i wielu jeszcze innych alergenow. Z
            dieta pieska tez damy rade.

• aggasz82 Re: aggasz82 22.10.08, 07:47
              Zapewne w obu wynikach chodzi o to samo. Amylaza "-" tzn, że nie ma amylazy -
              enzymu trawiącego węglowodany = nie trawi węglowodanów. Podobnie w przypadku
              proteazy.
              Zapewniam, że chorą trzustkę u pieska łatwiej leczyć niż nie jeść nabiału przez
              rok - przerabiałam i jedno i drugie więc mama porównanie ;)
              • olaolika Re: aggasz82 22.10.08, 09:43
                Dzieki za szybka odpowiedz. No to teraz juz wiem o co chodzi w tym
                badaniu. My z alergia pokarmowa walczymy caly czas i juz sie do tego
                przyzwyczailismy. Jak bylam na Akademii Rolniczej widzialam bardzo
                chore zwierzaczki az serce sie krajalo. Pomyslalam wtedy ze chora
                trzustka to nic takiego.
                Dzuzo informacji o trzustce, karmach, lekach, ziolach znalazlam na
                forum dogs.pl. Fajnaie ze istnieja miejsca gdzie ludzie moga
                wymienic sie doswiadczeniami i pomoc sobie i pieskom.
                • olaolika Re: aggasz82 23.10.08, 08:30
                  We wtorek piesek dostal 1 dawke kreonu i nowa karme, w srode juz byl
                  karmiony tylko nowa karma i do kazdego posilku 1 dawke kreonu, w
                  sumie 3 posilki i 3 dawki kreonu. Kupy jednak sa biegunkowe , czy po
                  tak ktorkim czasie powinna juz byc poprawa??? czy moze poczekac do
                  konca tyg i dopiero wtedy skontaktowac sie z wetem czy moze
                  przypadkiem nie trzeba zwiekszyc dawki kreonu???? prosze o odpowiedz
                  i z gory dziekuje.
                  • aggasz82 Re: aggasz82 23.10.08, 09:13
                    Jeśli piesek miał biegunkę przed włączeniem nowej karmy i kreonu i nadal ją ma -
                    to może oznaczać, że stan zapalny nie został wyleczony i nadal się toczy. W
                    takim przypadku biegunka jest bezpośrednio spowodowana stanem zapalnym i sama
                    zmiana karmy i enzymy mogą nie wystarczyć. Najpierw trzeba wyleczyć stan zapalny.
                    A nie jest nic lepiej od wtorku? A może jest gorzej?
                    Druga sprawa to taka, że sama zmiana karmy mogła zaostrzyć lub wywołać biegunkę.
                    Nagła zmiana nawet u zdrowego psa może wywołać sensację a co dopiero u
                    trzustkowa. Co prawda ja również wprowadziłam nową karmę z dnia na dzień ale
                    suka była cały czas na antybiotykach i lekach przeciwzapalnych.
                    Napisz proszę jak wyglądała sprawa kupek w przeciągu np. ostatniego tygodnia,
                    jakie było przez ten czas leczenie itp.
                    • olaolika Re: aggasz82 23.10.08, 09:27
                      W sobote piesek dostal zastrzyk z antybiotykiem, niedziela,
                      poniedzialek kupa ok, we wtorek kupa byla juz papkowata,luzna - we
                      wtorek tez ale doiero wieczorem zmienilam mu karme i dostal jedna
                      dawke kreonu, sroda caly dzien nowa karma i kreon i lacidofil i kupa
                      luzna (nie typowa biegunkowa tylko troche luzniejsza niz papka).
                      Dzis rano kupa bez zmian luzna papka.zobacze jeszcze jakie beda
                      nastepne czy gorsze czy lepsze. W czasie kiedy wprowadzilam mu kreon
                      i nowe karme akurat przestal dzialac antybiotyk. Zastanawiam sie czy
                      nie dac mu jeszcze antybiotyku - poprzedni wet zostawil mi
                      antybiotyk jakby biegunka wrocila. No ale nie jestem wetem wiec
                      sama nie chce nic robic a z drugiej strony jak narazie kazdy wet
                      nas olewa i szczerze mowiac widac ze nie ma zielonego pojecia chorej
                      trzustce.
                      • aggasz82 Re: aggasz82 23.10.08, 10:19
                        Ja myślę, że najlepiej byłoby wrócić do antybiotyku i cały czas podawać Eukanubę
                        i kreon a jak się już kupa ustabilizuje to odstawić antybiotyk. Powinien to
                        jednak ustalić wet (dawkę, jak długo przyjmować itp.) bo antybiotyk trzeba dawać
                        odpowiednio długo aby był skuteczny. Jeśli nie ma dużego pogorszenia to możesz
                        jeszcze poczekać dzień lub dwa - być może wszystko się ustabilizuje.
                        Jeśli chodzi o leki przeciwbiegunkowe to chce tylko powiedzieć, że z tego co
                        dobrze pamiętam nie można podawać taninalu podczas przyjmowania enzymów
                        trzustkowych.
                        A wogóle najlepszym wyjściem będzie znalezienie weta, który się zna na leczeniu
                        zwierząt... Z tego co wiem problemy z trzustką nie są rzadkim schorzeniem i
                        dziwi mnie, że były taaaaaaakie problemy z rozpoznaniem schorzenia i teraz są z
                        leczeniem...
                        • olaolika Re: aggasz82 23.10.08, 10:39
                          No niestety 4 wetow twierdzilo ze to na 100% nie trzustka. Teraz
                          sama juz nie wiem do kogo sie zwrocic. Na AR sa dobrzy spejalisci
                          ale tam jest straszny przemial, kolejki kilometrowe, raz lekarz jest
                          za chwile juz go nie ma i okazuje sie ze przejechalam pol miasta
                          namarne. Ja sama jeszcze bym to zniosla ale jestem praktycznie sama
                          z 2 dzieci i nie jestem w stanie spedzic z dziecmi i z psiakiem pol
                          dnia na AR bo to jest technicznie niemozliwe. kupy niestety sie
                          pogorszyly i czeka nas wizyta u weta.
                          Tak jak piszesz najlepiej byloby dac piesku antybiotyk, kreon i
                          karme i pozniej zobaczyc co sie dzieje.
                          • aggasz82 Re: aggasz82 23.10.08, 10:48
                            Dokładnie. My tez przerobiliśmy kilka terapii antybiotykiem, zmianę karmy i
                            enzymy i dopiero zastosowanie wszystkiego razem dało rezultat. Można tez
                            spróbować podać Nifuroksazyd + Loperamid ale jest on (ten pierwszy) na receptę i
                            wet musi dobrać dawkę. Trzeba po prostu próbować. My walczyliśmy ok 3 miesięcy z
                            czego 2 była na lekach ale teraz jest naprawdę super.
                            • olaolika Re: aggasz82 23.10.08, 17:37
                              Jestesmy juz po wizycie u weta. Rico wazy 21 kg, wet powiedzial ze
                              jak na 5 m owczarka to niezle. Wet dal nam antybiotyk na 6 dni, do
                              tego kreon i karma ale nie eukanuba a royal digestive. oj biedna ta
                              moja psina, ciagle nowa karma. Obiecalam sobie jednak ze koniec juz
                              ze zmianami karm, zamowilam duzy worek royala i tego bede sie
                              trzymac. Kupy narazie biegunkowe.mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej.
                              • olaolika Re: aggasz82 24.10.08, 09:49
                                Niestety dzis jest zle. Piesek wymiotowal i ma straszna
                                biegunke,koloru rozowego wiec mysle ze z krwia. Piesek stracil
                                apetyt i tylko lezy. Wezwalam wiec weta do domu. Nie wiem juz co z
                                nim bedzie. Strasznie sie martwie.przez ostatnie 2,5 m nie robie nic
                                innego jak jezdze po wetach. Szczerze mowiac zaczyna mnie to
                                przerastac. Pozatym coreczka znow ma wysyp alergii i powinnam jechac
                                z nia do alergologa noi mamy jeszcze zalegle od 2,5 m szczepienie.
                                No to sie wyzalilam.
                                • aggasz82 Re: aggasz82 24.10.08, 10:51
                                  Ojej a to się narobiło!
                                  Niestety tak to bywa. Myślę, że po prostu przypałętało się jakieś inne
                                  zakażenie. Szczeniaki są wrażliwe a tak długo trwająca biegunka bardzo go
                                  wyniszczyła. Biedactwo. O krwawych biegunkach nie wiem nic zupełnie więc nic nie
                                  mogę podpowiedzieć... Bardzo dobrze, że wezwałaś weta. zanim przyjedzie postaraj
                                  się troszkę go napoić choćby po tzw. palcu.

Rozumiem twoje rozgoryczenie - jak wzięliśmy Negrę ze Schroniska Mały miał 4
                                  miesiące i naprawdę było ciężko jak musiałam kilka godzin dziennie spędzać na
                                  dworze bo pies nie wytrzymywał w domu godziny. Praktycznie wracaliśmy tylko na
                                  karmienie i znowu na spacer...Albo jak po nocy cale mieszkanie było
                                  zanieczyszczone bo Negra nie sygnalizowała, że chce wyjść na dwór...

Napisz proszę co powiedział wet.

A może zmiana karmy była przyczyną takiego zaostrzenia?
    • anna.jozwik Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 24.10.08, 19:13
      Czy było robione badanie parazytologiczne kału? Czy sprawdzono kokcydia? Jak
      jest z trypsyną? Czy mogłabys przepisac wyniki wykonanych badań?
      Czy była podejrzewana alergia pokarmowa? Czy próbowano wprowadzic dietę
      eliminacyjną?
      Czy był wykonany posiew z kału?
      Czy wsrod leków ktore brał pies był metronidazol?
      Czy pies dostaje cos oprócz suchej karmy? Na jakiej pies jest obecnie?
      • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 25.10.08, 12:48
        1)Bylo robiene badanie kalu na lambie- wyszlo ok, badanie ogolne
        kalu - ok, kal na strawnosc- troche nie strawionej skrobii (pani wet
        powiedzila ze tak moze byc), kał w kierunku trypsynu - trypsyna- nie
        trawi (dokladnie tak jest napisane).
        2) badanie krwi biochemia- mocznik 23,5 mg/dl kreatynina 0,57 mg\dl,
        transaminaza ALAT- 22 U/l, Diastaza 580 U/l, fosfataza 112 U/l
        3) badanie krwi ogolne :
        WBC 12.7
        LYM 9.7
        MON 1.9
        GRA 1.6
        LYM% 72.4
        MON% 14.7
        GRA% 12.9
        RBC 5.06
        HGB 5.06
        HCT 34.7
        MCV 68.6
        MCHC 36.0
        RDW 16.2
        PLT 280
        MPV 8.7
        PDW 17.3
        3)Nie bylo podejrzenia alergii pokarmowej.
        4)Posiew kału nie był robiony
        5)Diety eliminacyjnej nie probowalam, piesek mial zminiane tylko
        karmy. Od poczatku jak go kupilam (piesek mial 2,5 m byl chudy i
        robil papkowate kupy, po pewnym czasie zaczol troche tyc i wygladal
        dobrze ale kupy sie nie zminily). Piesek jadl purine pro plan dla
        szczeniat wrazliwych (to byla karma od hodowcy)ja stopniowo
        wprowadzilam mu royala dla duzych szczeniat, pozniej byl tydzien na
        royalu intestinal- kupy luzne, royal digestiwe - kupy luzne,
        eukanuba intestinal dla szczeniat kupy luzne (i tu przy tej ramie
        biegunka sie zaostrzyla, w tym czasie piesek tez dostal kreon).Teraz
        od 2 dni piesek jest na royalu digestive.
        6)Nie wiem czy ktorys z wetow podal pieskowi metronidazol, wiem ze
        dostawal zastrzyki a pozniej raz dawalam mu tabletki enrobioflox i
        po tym antyiotyku kupy byly zwarte, zielone a karme dostawal w tym
        czasie royala dla duzych szczeniat.
        7)piesek nie dostaje nic oprocz suchej karmy.
        8)obecnie piesek je royala digestiwe (wet zostawil mi rowniez
        porobki royala intestinal i sensitive control i kazal je wszystkie
        wymieszac i dac piesku ale ja nie zrobilam tego i daje mu samego
        royala digstiwe). Piesek dostaje tez 2 razy dziennie neopankratyne
        po 1 tabletce. karmie go 3 razy dziennie.
        Wczesniej dostawal kreon 3 razy po 1 kapsulce , eukanube intesinal
        puppy i kupy strasznie mu sie pogorszyly.
        Wczoraj rano dostal okropnej biegunki, troche wymiotowal, nie
        chcial jesc, ciaglele lezal i ogolnie bylo widac ze jest zle.
        wezwalam wiec weta , dostal zastrzyki i wieczorem czul sie duzo
        lepiej, troche zjadl royala digestive dostal tez neopankratinum.
        Dzis piesek czuje sie dobrze, zaczol jesc, neduzo ale odzyskuje
        apetyt (choc w zasadzie to on nie zalezy do pieskow ktore lubia
        jesc). Kupy nadal luzne, troche gestrze niz woda, mozna powiedziec
        za rzadkie.
        prosze o jakos rade bo nie wiem juz co robic.
        Lekarze z Akademi Rolniczej na badaniu kalu w kierunku trypsyny
        napisali podejrzenie ZWNT, zalecenia kreon , eukanuba intestinal
        puppy - ale jak pies zaczol dostawac keon i ta karme strasznie mu
        sie pogorszylo.
        • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 25.10.08, 17:28
          Piesek czuje sie lepiej, powoli odzyskuje apetyt i nawet kupe zrobil
          pol normalna a pol papkowata, no ale wczoraj dostal antybiotyk co
          dziala 2 dni wiec to pewnie jego zasluga.
          • paquime Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 25.10.08, 19:26
            Witam. Chciałam zapytać czy Pani pies dostaje także jakieś leki przeciwzapalne np. sterydy? U naszego psa nie działają antybiotyki tylko sterydy. Dr może mieć rację żeby psu podać metronidazol. U naszego psa działał około pół roku i jednocześnie pies jadł karmę RC Intestinal. Po tym czasie niestety zrobiło się jak dawniej. napisała pani że pies nie trawi skrobi, a może jset uczulony na jakiś składnik karmy np soję, gluten, kukurydzę, konkretne mięso inne zboże? nasz choruje po eukanubie i RC, zwłaszcza pochodzącą z Rosji.pozdrawiam
            • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 25.10.08, 19:57
              Nie wiem czy wet podal mu metronidazol. Musze spytac przy nastepnej
              wizycie. Zastanawiam sie tylko czemu zawsze po zastrzykach kupy sa
              ok a pozniej znow zaczyna sie biegunka. Jakis miesiac temu wet dal
              pieskowi zastrzyk a pozniej zostawil mi tabletki enrobioflox , ktore
              podawalam 5 dni. Po tej kuracji kupy byly normalne przez prawie 3
              tyg.
              Ostatnia kupa jaka dzis zrobil byla zwarta , choc na koniec jeszcze
              troszke polecialo papki. Zobaczymy jak bedzie jutro.
              • paquime Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 25.10.08, 20:32
                U nas jest tak samo - po zastrzykach jest ok 3-4 tygodnie potem jest nawrót. Prawdopodobnie sterydy łagodzą stan zapalny w jelitach, ale skąd on się bierze nie wiadomo może przez źle działającą trzustkę, ale leki na trzustkę na naszego psa nie działają, żaden.
              • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 25.10.08, 21:14
                Cieszę się, że jest już lepiej. Wydaje mi się, że 1 tabl. Noepankreatyny to za
                mało (250 jedn. proteazy a kaps. Kreonu 600jedn). Napisałaś, że podajesz 2x
                dziennie a karmisz trzy - czyli jeden posiłek jest bez enzymów. Może dlatego
                kupy są trochę zwykłe a trochę papkowate. Daj może 2 tabl. Neo do każdego
                posiłku. Nie zaszkodzi a teraz gdy wszystko jest tak rozregulowane potrzebuje
                tych enzymów więcej.
                Pisz proszę jak tam stan pieska bo ciekawa jestem czy w końcu mu się
                polepszyło.Pozdrawiam
                • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 26.10.08, 05:30
                  Tez mnie zdziwilo jak wet powiedzial zebym dawala 2 razy dziennie po
                  1 tabletce a karmila 3 razy. No ale ja przeciez nie jestem wetem i
                  mimo wszystko chce ufac lekarzowi bo jak inaczej mam leczyc pieska.
                  Wczesniej przez ok 4 dni dostalwal kreon 1000 3 razy po jednej
                  tabletce i bylo pogorszenie. Zobaczymy jakie dzis beda kupy. Jutro
                  znow przyjezdza do nas wet, mial nam zamowic specjalny lek na
                  trzustke dla psow chyba nazywa sie Amylan.
                  Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i cenne rady. Dzieki wam mimo
                  wszystko jestem dobrej mysli.
                  Przez mojego malego niejadka niechcacy utuczylam troche swojego
                  drugiego pieska labradora ktory wiadomo zawsze ma ochote na
                  jedzonko. Maly nie chce jesc ale jak widzi ze labek je to on tez cos
                  skubnie.
                  • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 26.10.08, 09:05
                    Masz rację - lepiej zaufać wetowi. Możesz jednak spytać czemu 2x a nie 3? Może
                    zwykłe przeoczenia.
                    Amylan zawiera dokładnie to samo co Kreon czy Neo-pancreatyna. Ma tylko inną
                    postać - nie jest w kapsułkach czy tabletkach powlekanych tylko takich zwykłych,
                    jak ja to mówię "do gryzienia". Może akurat w tej formie będzie dobry dla
                    Twojego psiaka.
                    Pogorszenie to raczej po Eukanubie było niż po Kreonie. W sumie to nie wiadomo
                    po czym. Najważniejsze, że jest lepiej i oby tak było dalej :)
                    • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 26.10.08, 19:52
                      Dzis piesek czuje sie dobrze, kupy ok. Neo-pankratryne dalam do
                      kazdeo posilku. Zobaczymy jak bedzie jutro. Mam nadzieje, ze bedzie
                      dobrze.
                      Zastanawiam sie caly czas czemu jak pies dostaje antybiotyk robi
                      normalne kupy? i z normalna czestotliwoscia? czyli ok 2-3
                      dziennie.Ma apetyt i zaczyna przybierac na wadze.
                      Pisalam juz ze byl taki okres ze po 5 dniowej kuracji
                      antaybiotykiem enrobiofloxem pozniej przeszlo 2 tyg piesek robil
                      normalne kupy, przytyl i wygladal jak normalny szczeniak. czemu tak
                      sie dzialo skoro nie bral eznymow i dodatkowo jadl RC dla duzych
                      szczeniat?
                      Aggasz82 a jaka karme jedza Twoje pieski ? i czy zawsze jadly te
                      samo?? czy np inaczej reagowaly na RC intestinal a inaczej na RC
                      digestiwe. Czy moze podawalas swoim pieskom RC sensitiviti control??/
                      (białko 24%, tluszcz 9%, skrobia35.9% a RC digrsive ma bialko 22%,
                      tłuszcz 5%, skrobia 49%- analiza podobna)
                      • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 26.10.08, 20:45
                        Olaolika - mój obecny pies przez pierwsze trzy miesiące też nie miał biegunki
                        jak brał antybiotyk a po odstawieniu wszystko wracało. Też nie wiem czemu tak
                        jest i nawet weterynarz nie wiedział. Swoją drogą to traktowali mnie tam jakbym
                        specjalnie truła psa czy podawała mu coś żeby miał biegunkę... W sumie się nie
                        dziwię - ile można leczyć bez efektu?
                        Jeśli chodzi o karmę:
                        -poprzedni pies (doberman) już nieżyjący - jadł suchą karmę Brit (na początku z
                        kurczakiem a potem senior) aż do samej śmierci. I bardzo dobrze mu służyła -
                        waga idealna, pełny energii, lśniąca sierść i super kupy 1-2xdziennie. Do tego
                        1-2 tabl. Neopankreatyny do każdego posiłku czyli 2x dziennie. Nie dawałam
                        żadnej karmy weterynaryjnej bo nie było potrzeby - na Bricie było bardzo dobrze
                        i miał bardzo atrakcyjną cenę co wtedy, w czasach studenckich miało duże znaczenie.
                        -obecna suczka- jak braliśmy ja ze schroniska kupiliśmy 30 kg Brita - bo skoro
                        był taki super dla poprzedniego psa to i dla tego będzie dobry. No niestety to
                        był fatalny wybór - kilka razy próbowaliśmy podawać Brita i zawsze była biegunka
                        lub jej zaostrzenie. Zresztą na początku bez antybiotyku miała biegunkę po
                        wszystkim co jadała.
                        Jak już doszliśmy, że to trzustka kupiliśmy Eukanubę Intestinal i było dobrze.
                        Po 3 miesiącach zaczęliśmy baaaardzo stopniowo zmieniliśmy na Eukanube Sensitive
                        Digestion i też było dobrze. Następnie zmieniliśmy na Hillsa Light a obecnie
                        zmieniamy na Hillsa z jagnięciną.
                        Podkreślam, że na tych wszystkich karmach nie miała biegunki, kupy były super.
                        Powodem zmiany były po części względy finansowe a po części to, że mój pies dość
                        intensywnie "śmierdzi" i po prostu myślę, że to może od karmy i szukam takiej po
                        której będzie lepiej. Oczywiście gdyby działo się coś niepokojącego to dalej
                        byłaby na Eukanubie Intestinal.
                        Żaden z moich psów nie jadł nigdy żadnej kamy Royala. Nie znam tych karm i nie
                        mogę się wypowiadać.
                        Mnóstwo czasu spędziłam przeszukując internet aby dowiedzieć się która z karm
                        jest najlepsza. Dowiedziałam się jednego - NIE MA TAKIEJ - trzeba próbować,
                        która karma najlepiej pasuje danemu psu i na którą stać właściciela.
                        Wybacz, jak zwykle się rozpisałam ale tak już mam :)
                        Myślę, że na razie pozostań przy tym co Mały teraz je. Jeśli jest dobrze to
                        lepiej na razie nic nie zmieniać. Trzeba dać czas tym biednym jelitom się
                        zregenerować.
                        Pozdrawiać
                        • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 27.10.08, 06:01
                          Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Dzis pewnie odwiedzi nas wet i
                          ciekawa jestem jakie ustali leczenie. Co do karm to masz w 100%
                          racje, trzeba podpasowac piesku indywidualnie - tylko niestety sporo
                          to kosztuje. Dobrze ze mam jeszcze 2 psy ktore zjadaja karmy ktore
                          kupuje dla Rica a ktorych pozniej nie je. Gydybym piesksow nie
                          mialal musialabym chyba otworzyc hurtownie z karmami. Obecnie mam na
                          stanie z 10 kg RC dla duzych szczeniat. Pieniadze ktore wydalam juz
                          na pieska sa ogromne i jak narazie nie zapowiada sie zeby te koszty
                          zmalaly. Ja jestem w stanie zaakceptowac te koszta (bo uwielbiam
                          moje psiaki) ale moj maz powoli traci cierpliwosc, nie moze
                          zrozumiec ze mimo nieustannego leczenia nie ma zadnej poprawy. jak
                          tak dluzej bedzie to nie wiem co to bedzie. ooo teraz ja sie
                          rozpisalam.
                          Mam nadzieje ze dzis bedzie dobry dzien dla mojego pieska i kupy
                          beda ok. Zauwazylam ze co rano jestm w stresie. patrze tylko jak
                          Rico robi kupe i w duchu modle sie zeby kupa byla ok. I tak mam juz
                          od 2 m- koszmar.
                          • paquime Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 27.10.08, 11:47
                            Witam. Doskonale Panią rozumiem i życzę żeby psu było lepiej. Niestety z psami chorymi na powracające biegunki jest tak,że dla każdego trzeba szukać odpowiedniej karmy bo każdemu służy i szkodzi co innego. My z chorobą naszego psa zmagamy się już 8 lat. Po około 2 przestaliśmy liczyć pieniądze, które na niego wydajemy bo nie chcemy się denerwować. Liczba lekarzy, którzy mówili, że nie wiedzą co jest psu i jak dalej go leczyć: 7 :)Tylko nasza młoda wet jeszcze nam pomaga i stara się coś wymyślić...jest taka strona www.dogs.pl, na której jest strona poświęcona chorej trzustce warto to przeczytać od początku. W naszym przypadku to ja traciłam kilka razy cierpliwość a nawet przechodziłam jak to mój mąż ujął "załamanie nerwowe z powodu rzadkich kup" :)Pzdr.
                          • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 27.10.08, 11:57
                            Skąd ja to znam? U mnie było to samo - decyzja o wzięciu psa ze schroniska była
                            raczej moja. A te problemy z kupą po prostu mnie wykańczały... Była nawet taki
                            tydzień, że spać nie mogłam prześladowana widmem biegunki... W sumie nie było to
                            bezpodstawne. Co rano wyganiałam męża z łóżka, żeby sprawdził czy Negra
                            nabrudziła czy tez nie. Oj jak sobie to przypomnę to mnie dreszcze przechodzą! Brrr!
                            Ale w końcu sobie przetłumaczyłam, że po prostu kiedyś MUSI być lepiej. Nie
                            powiem, żeby samo moje myślenie zdziałało cuda ale przynajmniej ja byłam
                            spokojniejsza.
                            Trzymaj się jakoś! W końcu i Rico trafi na "swoją" karmę i leki i będzie dobrze
                            - MUSI być!
                            Pozdrawiam
        • rezurekcja sie wtrace 27.10.08, 19:37
          olaolika napisała:

> 7)piesek nie dostaje nic oprocz suchej karmy.
          (...)
          > prosze o jakos rade bo nie wiem juz co robic.

Sie wtrace, bo mi sie przypomnialo.
          Nasz poprzedni pies w pewnym momencie zaczal dostawac tylko sucha
          karme, bo to takie wygodne.
          Ale dosc szybko rodzina powrocila do jedzenia domowego, bo pieska
          strasznie czyscilo po suchej karmie.
          A byl wyprowadzony z dlugotrwalego zapalenia jelit w szczeniectwie,
          bral nawet kroplowki.

Wiec moze w przypadku Twojego psa tez jest podobnie?
          I nie jest prawda jakoby pies nie trawil ziemniakow. Gotowane trawi.
          Surowych - tych rzeczywiscie nie trawi.
          • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 27.10.08, 19:56
            Dzis kupy caly dzien ok (no moze nie takie jak u doroslego psa ale
            zwarte i w jednym kawalku). Byl wet i zalecil podawanie enzymow do
            kazdego posilku po 1 tab. Dostal jeszcze dzis zastrzyki(ale znow
            zapomnialam spytac co to za zastrzyki). Karme je RC digestiwe ale
            wet stwierdzil ze moze bedzie lepsza RC sensitiviti control. Sama
            juz nie wiem ktora wybrac. Digestiw dla trzustkowcow a sensitiviti
            dla alergikow. Narazie chyba bede mu podawala digestiv i mam
            nadzieje ze bedzie dobrze a jak biegunki znow wroce sprobuje
            sensitiviti control.
            • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 27.10.08, 20:41
              Super, że jest lepiej.
              Lepiej dawaj na razie to co je - skoro jest dobrze to nie ma sensu zmieniać. No
              chyba, że się znowu pogorszy to wtedy nie będziesz miała nic do stracenia.
              Pozdrawiam
              • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 28.10.08, 08:04
                Dzis kupy ok, no moze nie takie jak u mojego doroslego labradora ale
                przynajmniej w jednym kawalku. Mam nadzieje ze tak juz zostanie choc
                boje sie ze jak przestanie dzialac antybiotyk znow zaczna sie
                biegunki. Jestem jednak dobrej mysli.
                Mam w domu RC sensitiviti control takze jakby cos sie dzialo
                sprobuje jeszcze tej karmy. Moze dodatkowo moj piesek jest na cos
                uczulony.
                Aggasz82 a jakie kupy robi Twoj piesek??Takie normalne twarde jak
                zdrowy pies czy moze troche mieksze?? Pytam gdyz moj robi zielone i
                mieksze niz moj labrador.Z gory dziekuje za odpowiedz i Twoja pomoc.
                • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 28.10.08, 08:20
                  Aggasz82 na ile przed jedzonkiem podajesz enzym swojemu pieskowi???
                  • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 28.10.08, 09:47
                    Hej. Jeśli chodzi o kupy to robi normalne, twarde i koloru zależnego od rodzaju
                    karmy. Nie są zielone. Zielone raczej nie są dobre - mi się kojarzą z jakimś
                    zakażeniem. A co wet mówi na kolor kup?
                    A co do tabletek to daję tuż przed jedzeniem - czyli pies siedzi przed miską z
                    karmą, podaję tabletkę a potem sygnał, że może jeść. Niby wet nam mówił kiedyś,
                    że lepiej dawać tak 15 min przed jedzeniem ale jakoś wygodniej dawać tak
                    bezpośrednio przed. No i działa - gdyby nie działało to pewnie próbowałabym
                    dawać wcześniej.
                    • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 28.10.08, 12:10
                      No właśnie, mi też zielony kolor kup nie kojarzy sie dobrze ale
                      karma ktora dostaje nie jest brazowa a taka jakby zielonkawa.
                      Poprzednio jak mial biegunke i dostawal eukanube to biegunka byla
                      brązowa tak jak karma. Musze spytać weta przy nastepnej wizycie.
                      Może ten kolor to nic takiego.
                      Enzym tez daje bezposrednio przed jedzeniem. Tak zalecil mi wet.
                      Zobaczymy jak bedzie.
                      • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 28.10.08, 12:18
                        Skoro kolor karmy jest zielonkawy i kupy są zielonkawe to raczej nic poważnego -
                        po prostu kupa w kolorze karmy - normalka. Myślałam, że zawsze ma zielone kupy.
                        Ale spytać weta zawsze możesz...
                        • anna.jozwik Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 28.10.08, 15:34
                          Moim zdaniem brakuje tu paru badań. Dziwisz się, ze po antybiotyku kupy są
                          lepsze, ale nie było ani posiewu kalu ani badania w kierunku kokcydii.
                          Antybiotyki dzialają bakteriobójczo a niektóre z nich także kokcydiobójczo, więc
                          jeśli to ten przypadek, to nic dziwnego, że antybiotyk pomaga.
                          Radziłabym wrócic do porządnej diagnostyki. Trzeba zrobić koniecznie badanie
                          kalu w kierunku kokcydii oraz posiew kału razem z antybiogramem. Jeśli to
                          kokcydia, trzeba bedzie sie ich skutecznie pozbyc. Jesli to bakterie, trzeba sie
                          dowiedziec jakiego rodzaju i na jakie antybiotyki sa wrazliwe.
                          Oprocz tego jesli aktywnosc trypsyny w kale jest zerowa (czy kał był śiweży do
                          badania?), to rzeczywiscie enzymy trzustkowe potrzebne sa do kazdego posilku,
                          najlepiej dawac je razem z jedzieniem.
                          Aha, jesli pies ma problemy z trawieniem, to moze zamiast gotowych karm lepiej
                          byloby mu po prostu gotowac ryz z miesem w jednym garnku.
                          • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 29.10.08, 15:23
                            Oczywiscie zrobie pieskowi posiew kalu i badanie w kierunku
                            kokcydii. Szkoda tylko , ze zaden z wetow wczesniej mi tego nie
                            polecil a wrecz odradzal jak nalegalam by zrobic wszystkie badania
                            kału które moglyby pomoc. 2 dni temu piesek dostal antybiotyk wiec
                            zalecono mi zebym z badaniami odczekala przynajmniej 5 dni. Poczeka
                            5 dni i wybiore sie z pieskiem do laboratorium. Czuje, ze biegunka
                            wroci bo te kupy nie sa takie jak u zdrowego psa. Sa w jednym
                            kawalku ale ledwo trzymaja sie w calsci.
                            • aggasz82 Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 31.10.08, 14:29
                              Olaolika jak się czuje Rico? Są jakieś nowe wyniki badań?
                              • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 31.10.08, 17:40
                                Narazie jest dobrze. Wet zmienil pieskowi karme na RC sensitiviti
                                control i do tego neopencratyna do kazdego posilku. Kupy sa ok, na
                                sensitiviti nawet brazowe i bardziej zwarte. Nie chce zachwalac bo
                                dopiero 2 dzien dostaje te karme ale kupy sa lepsze niz popszednio
                                (nawet zdazaja sie super twarde)i jest ich mniej.
                                Posiew kalu i badanie w kierunku kokcydii tez zrobie ale dopiero po
                                swietach. Mam jednak nadzieje, ze biegunka nie wroci.
                                Zobaczymy co bedzie jutro.
                                • olaolika Re: owczarek, biegunka, nie trawi skrobii?? 02.11.08, 18:53
                                  Rico chyba dochodzi do siebie. Przytyl, odzyskal apetyt i co
                                  najwazniejsze robi ok 3 kup i sa one brazowe i zwarte. Ciesze sie
                                  bardzo. Takich kup jak teraz nie robil nigdy. Mam nadzieje, ze
                                  powoli wyjdziemy na prosta.
                                  Moj wet podejrzewa, ze piesek moze miec alergie a nie chora
                                  trzustke. Teraz dostaje karme dla alergikow i wszystko jest ok.
                                  Dostaje rowniez enzymy wiec moze zasluga dobrego samopoczucia pieska
                                  jest i karma i enzymy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka