tiril1981
27.10.08, 17:21
Cześć.
Od 1,5 roku jestem właścicielką super kochanej suczki rasy Golden retriver (może to nadużycie z mojej strony bo suka nie ma rodowodu,) do tej pory byłam przekonana że sterylizacja jest dla niej najbardziej wskazana.
Nieudało mi się jej wykonać przed pierwszą cieczką młoda nas zaskoczyła, więc chciałam zdążyć przed drugą.Ale teraz pojawiły się wątpliwości.
Sporo się naczytałam o dobrodziejstwach sterylizacji ale wiem że ma też swoje minusy.Najbardziej boję się że zadam Viki ból, że pojawią się jakieś komplikacje i cała rodzina obarczy winą mnie( wszyscy pozostali są przeciwni)
Nie chcę rozmnażać suczki, schroniska są pełne piesków ale z drugiej strony 3 tygodnie cieczki to nie jest aż tak długi okres żeby jej nie upilnować.
Ostatnio wszyscy z mojego otoczenia chcą mnie odwieźć od sterylki,termin wyznaczono na 05.12.Mówią że skrzywdzę psa, że zafunduję jej burzę hormonalną i że dla własnej wygody narażam ją na ogromny ból.
Weterynarz właściwie też mi nie pomógł. Powiedział że decyzja należy do mnie. Jak będę chciała to zabieg wykona i tyle.
Proszę o opinie tych co sterylizację wykonali i co teraz o niej myślą, jak i przeciwników podajcie proszę swoje powody.
Będę wdzięczna za każdą opinie.