Dodaj do ulubionych

Rzadkie kupy u kota

05.02.09, 11:09
Od 2-3 dni mój kot robi rzedkie kupy, tak 2-3 dziennie ( w domu), wychodzi na dwór , więć nie wiem jak na dworzu. . Nie wiem czy to normalne, czy coś podać leczniczo - przyznam, że sprzątanie kuwety brr...
Kot zachowuje się normalnie, je też raczej normalnie - no, może jest bardziej grymaśny. Poradźcie proszę, czy można jakoś zaradzić domowym sposobem, czy wizytować już weterynarza?
Pozdrawiam .E
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: Rzadkie kupy u kota 05.02.09, 20:18
      Na biegunkę doraźnie pomaga taninal (do kupienia w sklepach ziołowych) - wygląda
      jak sucha karma, więc można do chrupek dodać 1-2 tabletki.
      Można też podać smektę.
      Biegunka może być spowodowana wieloma czynnikami - zarobaczenie, gwałtowna
      zmiana diety, zatrucie, i wiele chorób.
      Więc jeśli kot nie przestanie mieć biegunki, apetyt jeszcze mu się zmniejszy to
      należaloby jednak skonsultować się z lekarzem.
      • el.ka Re: Rzadkie kupy u kota 06.02.09, 22:25
        dziękuję bardzo, spróbuję kupić Taninal.
        Chyba to jakies zatrucie, bo kicia nie chce żarcia z puszek tylko suche , ale świeżą rybką i gotowanym kurzakiem nie wzgardziała.
        czy lepiej dawać ciągle taką samą karmę ( ma na myśli puszki) czy urozmaicać? Kupuję różnego rodzaju i różnych producentów może coś nie podeszło...
    • dunia34 Re: Rzadkie kupy u kota 07.02.09, 01:57
      Mój kot ma biegunkę po mleku.
      • mist3 Re: Rzadkie kupy u kota 08.02.09, 16:24
        puszki bywają różne a i puszki tej samej firmy mogą gwałtownie stracić na
        jakości - moja kotka parę lat temu uwielbiała puszki pewnych 2 firm - dość
        drogie więc wydawałoby się najlepsze. Nie dawalam jej ich często, bo puszki to
        jednak konserwanty, chemia a więc nie najzdrowsze jedzenie. Jednak pewnego dnia
        po zakupieniu nowej partii puszek okazało się, że odrzcają ją one ze wstrętem,
        ba - nawet koty podwórkowe (które, niestety, nie przywykły do luksusów) nie chcą
        się ich chwycić. Po prostu firma poszla na łatwiznę (moją diagnozę potwierdziło
        paru kociarzy) i przez to straciła klientów.
        Jedzenie oczywiście może spowodować biegunkę - jak pisała dunia34, często koty
        mają rozwolnienie po mleku, jedzenie może być nieświeże. dlatego warto
        obserwowac kota, notować sobie (choćby w pamięci) co on jadł w danym dniu.
        Co do zmieniania jedzenia - suchej karmy czy innego pożywienia bazowego na pewno
        nie nalezy gwałtownie zmieniać, tylko stopniowo dosypywać nowe do starego.
        Natomiast dodatki - puszki, mięso, saszetki jak najbardziej warto urozmaicić
        (jeśli kot chce to jeść), ale zawsze obserwować kota.
        • f.l.y Re: Rzadkie kupy u kota 09.02.09, 15:02
          moja kota robiła na rzadko po wątróbce i podrobach - zazwyczaj samo
          przechodziło po jednym, dwóch wypróżnieniach - ale chyba warto
          pójść do weta
          • el.ka Re: Rzadkie kupy u kota 10.02.09, 19:57
            Jeszcze raz dzięki, problem chyba się sam rozwiązał, bo kupa wróciła w miarę do normy.
            Rzeczywiście ostatnio (ale wcześniej niż problem wystąpił) kupiłam wątróbki surowej i po przemrożeniu dawałam kici po kawałku. Jest możliwość - aczkolwiek chyba o tej porze roku mała, ze kicia zżarła coś na dworze.
            Z tego przyglądania sie kotu wydaje mi się , ze więcej pije, ale moze to moje przewrażliwienie, bo dotychczas nie zwracałam specjalnie uwagi ile pije, ot, co dzień świeża woda, czasem miska pusta, czasem pełna. w każdym bądź razie kicia jest pod bacznym okiem miom i syna.
            Pozdrawiam E.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka