Dodaj do ulubionych

Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n...

IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 20:01
Panie Pszczółka,
w swoich wywodach redaktor Smolorz naśmiewał się z "kretyńskiego"
nazewnictwa lokalnych mędrków byłego woj. bielskiego określających
swój region "podbeskidziem". Nazewnictwo to jest typowe dla osób posiadających
bardzo słabą lub ograniczoną świadomość regionalną. Jest ona przede wszystkim
skutkiem braku tradycji z regionem, która przyszła na śląskie ziemie wraz z
tzw. zabużanami, repatriantami itp.
Jest ona tak samo fałszywa jak nazywanie tradycyjnych ziem małopolski -
podkarpaciem czy zaliczanie Gorzowa Wilekopolskiego i Zielonej Góry do tzw.
woj. lubuskiego. W artykułach nie chodzi o żadne sranie tylko "konkretne"
uświadamianie. Macie prawo do swojej odrębności historycznej ale nazywajcie ją
po imieniu zgodnie z historią i tradycją jak np "śląsk cieszyński". Dla
nieświadomych swojej historii regionalnej małe przypomnienie - ziemie byłego
województwa bielskiego to za czasów Kazimierza Jagiellończyka tzw powiat
śląski obejmujący ziemie dzisiejszych powiatów żywieckiego i bielskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanin Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 20:01
      Brawo!!!
      • Gość: bytom Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.wifi-networks.pl 05.01.10, 20:14
        Nie ma czegoś takiego jak Podbeskidzie (które zresztą podług swojej nazwy
        musiałoby się kończyć przed górami) tylko Śląsk Cieszyński i Żywiecczyzna. Jak
        piszecie komentarz pod artykułem, to nie podkreśla wam na czerwono tego słowa? ;)
      • Gość: Ślązaczka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 77.255.185.* 05.01.10, 20:26
        Dziwny ludek zamieszkał w Śląskim mieście -Bielsku !!! Zdaje się
        im,że historia miasta rozpoczęła się w dniu,w którym oni się tam
        wprowadzili. ...a zastali piękne,bogate,uprzemysłowione ,o świetnej
        infrastrukturze ,miasto . Każdy kamień,budowla świadczy o bogatej
        histori,mądrych zaradnych ludziach minionych lat .Ich już tam nie
        ma ,ale jest ich myśl ,ich dusze. Im prędzej to zrozumiecie i
        pogodzicie się z przeszłością ,historią tej ziemi ,tym lepiej dla
        was ..Bieszczanie !!!
        • Gość: bielszczanin Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 21:50
          Szkoda na ciebie klawiatury hanysiu
          • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:42
            Pedziol bielszczokpodbezkidziok.
        • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:41
          Nawet dzisiejsi Wroclawianie nie twierdza,
          ze mieszkaja we lwowskim rajonie,
          ino uznajom slonsko gszychta !
      • Gość: z BB Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 195.93.135.* 05.01.10, 20:48
        O raju, ale tu nie o geografię chodzi!!! (nota bene, jeśli brać
        Bielsko-Białą jako całość, to jest ono tak śląskie jak i
        małopolskie).
        Chodzi o tożsamość tutejszych mieszkańców. A prawda jest taka, że
        ogromna rzesza dawnych Bielszczan (Niemców i Żydów) już tu nie
        mieszka, ich potomkowie też nie. I niech ci, którzy tak bardzo
        odwołują się do historii, wezma pod uwagę drobny fakt, że dzisiejsze
        BB jest zupełnie innym miastem, niż jeszcze przed wojną!
        A jeśli chodzi o przybyszów zza Buga, (których czasem pogardliwie
        traktują apologeci śląskości) oni sami się tu nie wprosili, żeby
        niszczyć tradycje kulturową Śląska. I nikt nie ma im prawa narzucać
        tożsamości.
        Mieszkańcy BB mają prawo kształtować własną świadomość i kulturuę. I
        nie wszyscy muszą czuć się ze Śląskiem związani.

A co do nazwy Podbeskidzie, jedyny problem w tym, czy poza BB inne
        regiony także czują się z nią związane. Ale to pokaże historia.
        Każda nazwa historyczna kiedyś powstała.. A historia tworzy się
        ciągle.
        • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 21:06
          O i oto mi chodziło w mojej małej prowokacji...
          Teraz sam potwierdziłeś moją teorię.
          Ten kto nie jest stąd ma w nosie historie i tradycje bo ma "Podbeskidzie Bielsko
          Biała":)
          To w myśl twojej kibicowskiej teorii zrównajcie z ziemią Wasz - "Zamek
          Sułkowskich" i kamienice itp. bo to nie Wasze.
          A żeby teraz obrócić w fakt powyższe stwierdzenie "o zabużanach" sylwester
          spełniłem na dolnym śląsku w kotlinie kłodzkiej i odwiedziłem Bystrzycę Kłodzką
          (niegdyś królewskie miasto pruskie) - jest doprowadzone do takiej ruiny że żal
          serce ściska a wiecie dlaczego bo nie jest "nasze". A teraz wyjdź ze swojego
          ograniczonego umysłu i zrozum, że obowiązkiem dzisiejszych mieszkańców jest
          pamięć o poprzednikach. Bo jak tego nie będzie to dalej będziecie palić klepką
          dębową w piecach jak było np w Pałacu w Kopicach (dzisiejsze opolskie) nota bene
          też robota napływowych a raczej ich głupoty i niewiedzy!
          • Gość: Przemek Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.01.10, 21:16
            Drogi kolega, powód, dla którego nie chcemy być nazywani Śląskiem jest banalny.
            Po prostu "Śląsk" nikomu w Polsce nie kojarzy się z Wrocławiem, Cieszynem a
            Katowicami i Bytomiem. Dlatego ta nazwa nas odrzuca. Proste, prawda?
            A jeszcze i druga sprawa, jak nazwać region od Kóz, poprzez Bielsko, do
            Cieszyna, Żywca, Zwardonia?
            • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 21:29
              Ciekawe to powiedz to kibicom WKS Śląsk Wrocław:)
              i się mocno zdziwisz!
              Albo z innej beczki to mówcie lepiej, że nie macie tradycji śląskich bo my zza
              Buga(nie chcę tu nikogo obrazić) i powiedźcie, że jesteście normalnymi
              kosmopolitami - dziś BB jutro Holywood i git:)
              A nie pretensje do rodzimej ludności śląskiej, która też została postawiona
              przed faktami dokonanymi Armii Czerwonej i przypomina w mediach, że to
              historyczne ziemie śląskie. Na tym polega pisanie historii, że mówi się o
              faktach z przeszłości a nie tworzy ją pod aktualne widzi mi się piszącego.
              • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.c198.msk.pl 05.01.10, 22:05
                > Albo z innej beczki to mówcie lepiej, że nie macie tradycji śląskich bo my zza
                > Buga(nie chcę tu nikogo obrazić) i powiedźcie, że jesteście normalnymi
                > kosmopolitami - dziś BB jutro Holywood i git:)
                > A nie pretensje do rodzimej ludności śląskiej, która też została postawiona
                > przed faktami dokonanymi Armii Czerwonej i przypomina w mediach, że to
                > historyczne ziemie śląskie. Na tym polega pisanie historii, że mówi się o
                > faktach z przeszłości a nie tworzy ją pod aktualne widzi mi się piszącego.

muszę się zgodzić. tak historycznie śląsk cieszyński to śląsk, ale to
                tylko połowa regionu, i ta połowiczność nastraja olbrzymich codziennych
                problemów.
                i jeszcze jeden aspekt, mianowicie - pojawiają się głosy "wszech-śląskie" które
                pomimo że wieszczą autotomię wszem i wobec nie zauważają pewnej historycznie
                uwarunkowanej odmienności śląska cieszyńskeigo i wiedzieliby historyczny
                górny śląsk jako monolit a nie jako mozaikę, bo przepraszam ale na śląskość z
                pod znaku raś to ja dziękuję postoję
                • Gość: flusiu Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 188.33.163.* 06.01.10, 00:24
                  a co to som te wszechślomzaki?
            • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:46
              Slask to Slask.
              A Polska nom wisi
              i jaki tam momy "odbior".
              Jestes gosciem, to sie zachowuj.
          • Gość: Ustroniok Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 23:28
            Też byłem w kotlinie kłodzkiej na sylwestra :D widzę że nie jedyny się wybrałem
            w tamte rejony :)
        • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:44
          > Mieszkańcy BB mają prawo kształtować własną świadomość i kulturuę.
          Ale nie maja prawa: negowac historii, "charakteru" i przynaleznosci.

> I nie wszyscy muszą czuć się ze Śląskiem związani.
          Nikt nic nie musi, bo Slask to Europa.
    • lahdaan Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 05.01.10, 20:28
      Co ciekawe tendencje do negowania śląskości historycznych terenów Śląska
      Cieszyńskiego i szerzenia "ewangelii podbeskidianizmu" mają obcy, werbusy,
      których korzenie zostały za Bugiem. Kto Wam dał prawo do wypowiadania się na
      temat tożsamości tych ziem?

Wiem, że brak poczucia przynależności może być frustrujący, może boleć i
      rozdzierać serce, lecz zrozumcie tu jest, był i będzie Śląsk, nie Górny, nie
      Dolny lecz Cieszyński!

Z resztą pretensje można mieć także do hanysów, którzy chcą być jedynymi i
      prawdziwymi Ślązakami. Może właśnie Bielszczan boli? Panie Smolorz?
      • Gość: ;... Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 195.93.135.* 05.01.10, 20:52
        NIKT ZZA BUGA TU Z WŁASNEJ WOLI NIE PRZYJEŻDŻAŁ. I NIE TWOJA SPRAWA KIM
        CZUJĄ SIĘ POTOMKOWIE PRZYBYSZÓW. NIE BĘDĘ ŚLĄZACZKĄ, CHOĆBY PAN SMOLORZ
        SIĘ ZESRAŁ.
        • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:49
          Ale mieszkasz na Slasku.
          I Slazacy to gospodarze tej Ziemi.
          BASTA.
      • Gość: pedro Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 20:58
        Slask Cieszynski w obrebie Gurnego Slunska, sorry ale tak jest.

Gurny Slunsk ino z Bielskiem i Cieszynem dzieki kierym GS staje sie pelniejszy i gryfniejszy. Historii niy zmienicie Adlerka z herbu niy przerobicie co mozecie robic to rozwijac sie i dodawac swoja czastka do kultury Gurnego Slunska.
        • lahdaan Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 05.01.10, 21:48
          Gość portalu: pedro napisał(a):

> Slask Cieszynski w obrebie Gurnego Slunska, sorry ale tak jest.

Geograficznie - owszem, lecz kulturowo to odrębne obszary. Nie zmienia to jednak
          faktu, że wszyscy należymy do wielkiej, śląskiej rodziny.
          • Gość: Ustroniok Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 23:33
            Co ty srasz człowieku postudiuj trochę historię ... Górny Śląsk a Śląsk
            Cieszyński to dwie osobne części Polski. Śląsk zawsze był niemiecki (pruski)
            Śląsk Cieszyński albo był niepodległy albo zależny od Habsburgów od 17 wieku ...
            Nigdy ale to nigdy Śląski Cieszyński nie był częścią górnego śląska !!! po za
            tym Śląsk jest jeden i to ze stolicą we Wrocławiu a nie górny dolny ... i
            "Opolszczyzna" po środku ... co za brednie ...
            • lahdaan Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 06.01.10, 00:55
              Obetrzyj pianę i przeczytaj jeszcze raz co napisałem. SCI jest i zarazem nie
              jest częścią GŚ. Świadczyć o tym mogą rozbieżności w podejściu do tego tematu
              wśród badaczy. Skądś się to bierze? Prawda?

Co do granic Śląska i do naszej jednorodności:

Mapa
              Śląska

W tym chyba się zgadzamy? Po co te emocje? Chillout..
              • Gość: Ustroniok Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 15:00
                Wszystko ok ale co oznaczają te linie żółta i niebieska ?

Różnie można to interpretować .... zresztą ja zawsze mowie że jest jeden Śląsk
                ten Śląsk ze stolicą we Wrocławiu
            • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:50
              > Śląsk zawsze był niemiecki (pruski)
              Hopie idz sie leczyc (i uczyc).
              • Gość: z Bielska-Bialej Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.10, 02:44
                kolego siedz w Reichu jak ci w nim dobrze a Podbeskidzie zostaw ludziom z
                BIelska-Bialej i okolic.
                Ja nie mowie co maja uwazac w Katowicach,Opolu,czy Wroclawiu to ich sprawa.
                Tak tez niech to co chca uwazac mieszkancy Podbeskidzia czy Bielska-Bialej
                zostaw nam a nie wsadzaj nosa w nie swoje sprawy.
                Tutaj nikt nikomu nie nakazuje kim czy ma sie czuc Slazakiem,Polakiem czy kims
                innym.Jednak gdy spora czesc mieszkancow tego regionu chce uzywac nazwy
                Podbeskidzie to ich sprawa .
                Wycieczki ze Slaskiem do sobie zostaw bo to historia kiedy byly odzielnie miasta
                a od 60 lat jest jedno Bielsko-Biala i ma sie calkiem dobrze.

Slazakow tez zostaw w spokoju bo brednie o jednolitej slaskoci to wlasnie takie
                bajki slaskie z Katowic .Slazacy nigdy nie decydowali o tej ziemi bo za nich
                zawsze decydowal ktos inny czy to Czechy,czy Rzesza czy Polska.Zreszta jak
                przyszla Polska na Slask to dotal AUTONOMIE I wlasny SEJM a jak przyszli Niemcy
                do ktorych ,wielu dzis blizej to za gadanie o autonomi lub wlasnych wladzach
                trafilao sie na gilotyne lub do obozu koncentracyjnego.Dzisiaj uwazajacych sie
                za slazakow jest moze kilkanascie-kilkadziesiat tysiecy na kilunastomilionowym
                Slaku wiec nie oni sa sila decydujaca o sprawach tej ziemi.
                Wielu tez mieszkajacych na tych ziemiach rozne mialo losy i kiedys byli
                Austryjakami potem czuli sie Polakami,za Niemca podpisywali DVL a po 1945 pisali
                lojalki wobec Polski i zmieniali nazwiska na polskie
                Jedni zostali inni wyjechali,przyszli nowi i tak tu bylo od zawsze .
      • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.c198.msk.pl 05.01.10, 21:31
        w jakim wy świecie żyjecie? połowa regionu to małopolska, połowa śląsk
        cieszyński (co ma tyle samo z górnym śląskiem co z małopolską), czyli jeśli
        rozumować wedle waszego hanysko-historycznego myślenia to mam być hanysem jeśli
        mieszkam w bielsku ale jak przeprowadzę się do białej, to już mam mieć tożsamość
        galicyjską? od tego jest jeden region by nie było takich absurdów to raz,
        a dwa podbeskidzie nie jest krainą ani geograficzną ani historyczną, a
        społeczno-gospodarczą (co widać choćby po udziale osób z Andrychowa, Żywca,
        Skoczowa czy Pszczyny tak w zatrudnieniu czy korzystaniu z usług w B-B)

a już na zupełnym marginesie jak to zostało poruszone, zmiany demograficzne
        nastąpiły w następstwie działań narodu niemieckiego, któremu gdyby się dało to
        hanysy weszłyby w d... całkowicie i to bez pomocy wazeliny i volkslisty

• Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 21:43
          z tą wazeliną na śląsku do niemców to różnie bywało mój dziadek był z Rybnika i
          był oficerem WP we wrześniu 39r.. Także ogólne opinie jak widzisz mogą być
          mylące. Tak samo ja mogę napisać, że wasi pradziadowie tak się kochali z
          ukraińcami, że rzeź na Wołyniu im urządzili....
          Co wcale nie zmienia faktu że byli polacy i ukraincy, którzy żyli w zgodzie!
        • lahdaan Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 05.01.10, 22:02
          Niestety, widzę, że Tobie także zaszczepiono wizję białej karty, którą można
          łatwo zapisać byle bazgrołami. Podbeskidzie (aż chciałoby się je napisać małą
          literą) to właśnie taki bazgroł, którym niektórzy chcą zakryć prawdziwą
          tożsamość regionu, gdyż jej sami nie mają. A ten region ma tożsamość - leży na
          zdewastowanym cmentarzu ewangelickim, jest w willach Cygańskiego Lasu, wypełnia
          komnaty pałacu Sułkowskich. Nie dziwię się, że tego nie zauważasz. Jak to
          wspomniał już ktoś na tym forum - nie czujesz się Bielsku u siebie.
          • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.c198.msk.pl 05.01.10, 22:11
            co to za argumenty? a Ty czujesz się w Białej jak u siebie? komnaty zamku
            sułkowskich? zawdzięczające główne rozbudowy dwóm rodom węgierskiemu i
            austryjackiemu pochodzenia polskiego?? a dom polski w Bielsku? bielsko-biała to
            samo dawne pogranicze kultur wcześnie krajów, więc jak możesz przypisywać mu
            jedną tożsamość? to jest był tygiel kutur, zwłaszcza jeśli popatrzy sie na
            strukturę demograficzna przedwojennego miasta, przytłaczająca większość to
            niemcy i żydzi, więc teraz chcesz mi powiedzieć, że nie to jednak ślązacy i to w
            dodatku pewnie z katowic?
            • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 22:19
              No pewnie to wracając do tematu to teraz napiszcie, że nie jesteście podbeskidzie
              tylko co to może "śląsk żydowsko-węgierski????"
              A tak wam powiem szczerze to wasz wymysł te całe podbeskidzie i zostawiam Was z
              "waszym nazewnictwem" na Dobranoc

• lahdaan Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 06.01.10, 01:39
              Gość portalu: poka poka napisał(a):

> co to za argumenty? a Ty czujesz się w Białej jak u siebie?

W Bielsku może nie, ale na Śląsku Cieszyńskim już tak. Nie potrafię przeto
              zrozumieć dlaczego z mojej małej ojczyzny poniektórzy chcą zrobić jakąś
              karykaturę...

komnaty zamku
              > sułkowskich? zawdzięczające główne rozbudowy dwóm rodom węgierskiemu i
              > austryjackiemu pochodzenia polskiego?? a dom polski w Bielsku? bielsko-biała to
              > samo dawne pogranicze kultur wcześnie krajów, więc jak możesz przypisywać mu
              > jedną tożsamość? to jest był tygiel kutur, zwłaszcza jeśli popatrzy sie na
              > strukturę demograficzna przedwojennego miasta, przytłaczająca większość to
              > niemcy i żydzi, więc teraz chcesz mi powiedzieć, że nie to jednak ślązacy i to
              > w
              > dodatku pewnie z katowic?

I to jest właśnie owa śląskość - konglomerat, amalgamat różnych kultur. To chyba
              jedyny wspólny mianownik, pod którym podpisać się mogą wszyscy Ślązacy. Na tym
              fundamencie należy budować, a nie wszczynać rebelię.
          • Gość: Paul Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:54
            Dzieki.superb. dobrze i krotko to ujales.zgadzam sie z Toba.tak to
            jest. a zycie sobie plynie. a piszac te posty mysle ze uswiadamisz
            niektorym prawde .a ta jest jak to prawda prosta. zwykla .pozdrawiam.
      • Gość: Paul Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:29
        Dobrze napisane .Zgadzam sie w plelni z Toba. pozdrawiam
      • Gość: Menschenfresser Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.10, 21:48
        > i będzie Śląsk, nie Górny
        eeeeeeetam!

Nie pij.
    • bartoszcze Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... 05.01.10, 20:33
      To istnieje jakaś gwara beskidzka, jednolita od Hażlacha po Kozy? Dziwne:))
      • settembrini Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 05.01.10, 22:22
        Toż to gwara podkarpacka, od Rzeszowa po Czechowice :) A częścią tego jest tzw.
        podbeskidzie.
    • kruk51 Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... 05.01.10, 20:36
      Cieszę się Panie Pszczółka, iż zaznaczył Pan, że od dwudziestu lat jest
      Pan szczęśliwym Podbeskidzianinem. Ja od siedemdziesięciu lat żyję na
      Śląsku w Obrębie Bielska i Cieszyna. I też jestem szczęśliwy i nic bym nie
      chciał zmieniać. Rzeczywiście, ostatnim artykułem Pan Smolarz prze
      brał miarkę. Jest to bardzo niesympatyczne. Do Pana Pszczółki i tych,
      którzy optują za Podbeskidziem. Jeżeli władze państwowe utworzą taki
      region administracyjny " Podbeskidzie " lojalnie się podporządkuję. Ale
      póki co na to się nie zanosi i jest to coś bliżej nie określonego mają
      ce służyć wąskiej grupie miejscowych notabli i politykierów walczących o
      utrzymanie swych wpływów i stanowisk. Tak to prawda co
      pisze poprzednik. Ludzie napływowi związani kiedyś z radosnym PRL-em
      obecnie z nową formacją polityczną, przystaną do kolejnej formacji
      politycznej zwycięskiej i zaś będą przy władzy i będą robić ludziom
      wodę z mózgu ( czyli inwigilować ) Wmawiając jakie to szczęście te
      go narodu iż są przy władzy.
      • szymeck Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 05.01.10, 21:04
        Cóż, zgadzam się z tą opinią, choć jako Bielszczanin żyję na
        Śląsku w Obrębie Bielska i Cieszyna nieco krócej.
        Co do nazewnictwa regionu i nieporozumień w tej sprawie zapraszam do linka w
        mojej stopce.
        • tadeusz542 Podbeskidzie to powiedzenie wprost - Spie...jcie 05.01.10, 21:24
          Drodzy Państwo - Ci ludzie słusznie czują się pod władzą Katowic jak
          naród okupowany.
          Określenie "Podbeskidzie" to po prostu wyraźne określenie swojej
          odrębnościi podkreślenie ,że ich przynależność do nas jest wyłącznie
          tymczasowa.
          Oni nas tak kochają ,że jakby mogli to by nas do ostatniego z tej
          miłości podusili.
          Co im się dziwić - gdyby zlikwidowali wójewództwo Katowickie i
          stolicą zrobili Bielsko albo Częstochowę to my też byśmy szukali
          jakiegoś wyraźnego i mocnego określenia.
          Region Podbeskidzie - Trzymajcie się ;Prędzej czy póżniej połączą
          województwo Opolskie ze Śląskim w jedno i zrobią stolicę regionu
          gdzieś w środku.
          Gdyby nie anschluss Zagłębia Dąbrowskiego do Słaska 27 stycznia 1945
          roku to Katowice lezałyby na granicy własnego województwa.
          • Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie to powiedzenie wprost - Spie...j IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 21:31
            Ale z Katowic stolice GŚ zrobił sam Hitler:))
          • Gość: poka poka Re: Podbeskidzie to powiedzenie wprost - Spie...j IP: *.c198.msk.pl 05.01.10, 21:45

Panie Tadeuszu, wizja, którą pan rysuje jest jak najbardziej pociągającą i
            całkiem pragmatyczna, lecz to nie chodzi o to by od razu rozwiązywać wszystko
            administracyjnie. Możemy przecież żyć i współpracować w ramach jednego
            województwa ale z poszanowaniem niezależności lokalnych ośrodków jak
            Częstochowa, B-B, we wspólnym (może i nietrafnie nazwanym)woj Śląskim
        • Gość: behemot Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.autocom.pl 05.01.10, 23:05
          > Co do nazewnictwa regionu i nieporozumień w tej sprawie zapraszam do linka w
          > mojej stopce.
          Ze stopki:

" a Maków Podhalański na Podhalu..."

Ubawiłem się po pachy. lol
        • kruk51 Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 06.01.10, 10:45
          Szymeck ! Bardzo, bardzo Ci dziękuję za ten artykuł ! Wydrukowałem go sobie.
          Jest bardzo fajnie opracowany ! Widać, żeś fachman w tym wzglę
          dzie. O to mi chodziło już od dawna. Jeszcze raz bardzo dziękuję !
    • Gość: Paul re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko bud. IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 21:30
      Mieszkam w bielsku .czy na slasku cieszynskim od urodzenia .a nie
      slyszalem nigdy o podbeskidziu. przed solidarnoscia. a pamietam w
      jednej ze szkol byl szczep .ZHP. nazwany beskidzkie niedzwiadki.
      prowadzony przez komunistow. moze stad ktos wymyslil podbeskidzie.
      pradziadkowie. dziadkowie zawsze mowili gwara slaska cieszynskiego .
      slaska.czuli sie slazakami. a tu nagle ktos .wymyslil ... smieszne
      podbeskidzie. a poza tym slazacy to bardzo przyjazni . otwarci mili
      ludzie. w przeciwienstwie do tych wszystkich ktorzy naplyneli
      .zasiedlili tzw . podbeskidzie .po wojnie. jak chce sie nazywac p.
      Radoslaw. takich imion raczej w tym miescie nikt nie nadawal swoim
      dzieciom. Przynajmniej nikt z rodowitych .A ze miasto i okolice to
      wiekszosci ludnosc naplywowa po 1945 roku to moze stad chce sobie
      stworzyc cos jak new faterland. bo wiekszosc rodowitych mieszkancow
      wlasnie tam zostala zmuszona sie udac ,najpierw przez wladze . niem.
      pozniej po 1945 -przez przybylych do miasta prawdziwyuch polakow.
      pozdrawiam p. radoslawa. zgorzknialego. ale butnego. miasto jak kazdy
      widzi to duzo polysku. duzo ruin. brud. scisk. szarosc. pozdrawiam.
      • Gość: z Bielska Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 21:57
        Kolego jesteś przykro to mówić - prostym czlowieczkiem. Nazwa Podbeskidzie wywodzi się z przed II wojny i tylko niedouczeni koledzy tacy jak ty nic nie wiedzą. Powiedz ... dlaczego nie pozwolicie nam samym (Podbeskidziu) klepać "swojej biedy" tak bardzo nas się trzymacie. A swoją drogą chciałbym zobaczyć jak byście wyglądali dzisiaj gdyby nie dotacje dla np. górnictwa hmm ?
        • lahdaan Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko 05.01.10, 22:08
          Gość portalu: z Bielska napisał(a):

> Kolego jesteś przykro to mówić - prostym czlowieczkiem. Nazwa Podbeskidzie wywo
          > dzi się z przed II wojny i tylko niedouczeni koledzy tacy jak ty nic nie wiedzą

Skoro już się tak zagalopowałeś, nie zapomnij dodać, że nie było używane przez
          ludzi pochodzących stąd.
          • Gość: paul Re zapytal mamy pszczolko IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:27
            zapytaj czy albo , kogo nazywano w bielsku werbusami???
          • Gość: gooral Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 08:47
            "stąd" to oczywiście z Twojej perspektywy, a nie z pozycji Bielska-
            Białej.
            a'propos to nawet nazwa "Beskid Śląski" jest nowomową okresu
            międzywojennego. Jan Długosz przytacza nazwę "Beskid Bialski" w
            paśmie Beskidu Zachodniego, warto by było do tego wrócić.
        • Gość: silesiamacios Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko IP: *.lazurowa.waw.pl 05.01.10, 22:08
          Jak każdego kota można odwrócić to ja też odwróce..
          To ja ci napisze gdzie jest polska energetyka bez śląskiego węgla??
          Wiesz gdzie to ja powiem u Putinka pod gazrurke podpieta i albo odkreci
          albo nie:))
          Więc szacunek
          • Gość: Ustroniok Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 23:47
            Nie bój się my się bez waszego węgla obejdziemy ale wy bez naszych pieniędzy już
            nie bardzo ...
        • Gość: paul Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:18
          a gdzie znalazles taka nazwe drogi kolego. JAK dlugo twoja rodzina
          mieszka na tym podbeskidziu. kolego? czy mozesz powiedziec ze co
          najmniej od 400 lat ktos z twoich przodkow urodzil sie w
          Bielsku.Lokalny patriotyzm polega nie na kasie a na ,albo wynika z
          korzeni.jest tez czescia historii rodziny. mojej. napewno . a twojej
          nie wiem? moze tez. ale prawda jest taka ze ta czesc kraju . bielsko
          zawsze lezalp na slasku. jak zwal tak zwal . czy cieszynski . czy
          inny ale zawsze slask. to wy ludzie ze wschodu czy z nikad . chcecie
          tzw .beskidenland.
      • polsz Re: re;radosna tworczosc ....pszczolki nie tylko 06.01.10, 09:22
        >a poza tym slazacy to bardzo przyjazni . otwarci mili
        > ludzie. w przeciwienstwie do tych wszystkich ktorzy naplyneli
        > .zasiedlili tzw . podbeskidzie .po wojnie.
        Aleś dowalił do pieca. Niestety, ale większość "prawdziwych" ślązaków, których
        spotkałem szybko okazywała się dupkami. Właśnie Ci napływowi byli przyjaźni,
        mili i otwarci. A ślązacy wciąż, zawsze i wszędzie starali się wszystkich
        przekonać o swojej wyjątkowości. Coś jak Ty, piszący do jednego artykułu
        komentarze pod co najmniej trzema nickami
    • Gość: slazak z Bilitz srac na pszole?? IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:03
      gdzie pszczolce do smolorza. smolorz to zawsze byla potega.dobry ciezki
      zawod. a pszczolki co ?// lubia spijac miod zima. ale zawsze jakis
      pszczelarz im go wybierze i zastapi syropem z cukru. moze na taki
      cukier leci p. radosny pszczolka.
    • Gość: kurt z bielska pszczolka chce zistniec.. IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:09
      Radoslaw Pszczolka to ciennias. chce zaistniec. dlatego ten srajacy
      jezyk. na to stac .nowe podbeskidzie?. jest cieszynskie. zywieckie. a
      podbeskidzie to gdzie sie zaczyna czy konczy . p.Radoslawie. dalszej
      radosnej tworczosci zycze. moze beskidenland ale to juz bylo.ha ha ha
      radoslaw.. stuknij sie w szklo a wal w nie...
    • Gość: Paul To Polska doji Slask... IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:37
      Slask mial wlasny Sejm do 1939r.Moze warto dazyc do samodzielnosci
      Slaska A NIE TWORZYC SZTUCZNYCH TWOROW. To Polska doji Slask a nie
      Slask pol.
      • Gość: Ustroniok Re: To Polska doji Slask... IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 23:45
        HA HA HA HA HA HA HA HA ...
        • bopos Re: To Polska doji Slask... 06.01.10, 08:56
          Gość portalu: Ustroniok napisał(a):
          > HA HA HA HA HA HA HA HA ...

Tak "gościu", i nie tylko swój sejm ale także konstytucję.
          I żadna polska ustawa nie mogła działać na Śląsku bez akceptacji Sejmu
          Śląskiego.

I co - dalej "HA HA HA"?
          • Gość: Ustroniok Re: To Polska doji Slask... IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 14:58
            Co była a nie jest nie piszę się w rejestr wybijcie sobie z głowy autonomię bo
            idąc tym tropem Księstwo Cieszyńskie powinno być niepodległe ...
            • Gość: aliveinchains Re: To Polska doji Slask... IP: 217.153.83.* 06.01.10, 15:05
              nowoczesne państwa takie jak Francja, anglia, Niemcy jakos nie
              wydobywaja wungla i zyją...gdyby rzad miał jaja to juz budowalibysmy
              2 el atomowe i inwestowalibysmy w energetyke odnawialna...a tak
              jeszcze przez najblizsze 2 dziesięciolecia bedziemy tworzyc energie
              niczym w 19w.
    • Gość: starzyk Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... IP: *.t-mobile.co.uk 05.01.10, 22:48
      moj starzyk mowil;nom przac.a cale zycie spedzil w bielsku.pozdrowiom
    • Gość: aliveinchains IP: *.t-mobile.co.uk IP: 77.223.200.* 05.01.10, 23:12
      koleś o tym IP...zamknij ryj i wracaj do zmywaka...to nie nasza wina
      że za chlebem pojechałes do roboty u pakistańców:)Nie podszywaj się
      pod slązaka z Bilitz (Bielitz jak już coś) czy innych paulów...
      • Gość: Paul Re: IP: *.t-mobile.co.uk IP: *.t-mobile.co.uk 06.01.10, 00:07
        t-mobile. nie jestem twoim kolesiem. nie zmywam ,wkladam naczynia do
        zmywarki.takiego chlopaka jak ty zatrudniom do koszynio trowy. mieszkom
        tu od 50 lat. jestem u siebie. a ty przyjecoles z biedy cos zarobic
        wiec szanuj ludzi. wszystkich .tych z pakistanu tez .w czym ty jestes
        lepszy. po jezyku ,widac ze nie grzeszysz wyksztalcenieniem.jestes
        rasista jak wiekszosc z pol. nie jestem mlody jak ty, wiec zdarzaja mi
        sie pomylki w pisaniu. moze .ciekaw jestem jak mowisz po angielsku.
        slimoko ze slonska.
      • Gość: Paul Re: IP: *.t-mobile.co.uk IP: *.t-mobile.co.uk 06.01.10, 00:22
        taki czlowiek jak ty moze nazwacsie podbeskidzian. spojrz jak smiesznie
        to brzmi .prawie tak jak ty jestes smieszmy. piszac o zmywakach.
        chcialbys zarabiac tygodniowo 450 funtow ? jak zarabiaja twoi rodacy?
        zyc w wolnym od glupcow w twoim rodzju ,kraju?// nie stac cie na to?
        napisz .zaprosze cie . lubisz ponizac starszych. tu naucza cie
        szacunku. podbeskidzininie. ale smiesznie to pisac. ha.ha.ha. miasto
        wyglada jak jego nowi mieszkancy.
    • Gość: babcia Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 00:20
      wypowiedzi niektorych prawdziwych Slazakow zdaja sie wskazywac na to, ze Bercikow tutaj dostatek - tepi, glupi i uparci jak osly :-)
      • cirano Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na 06.01.10, 07:54
        Wswzystkie durne wypowiedzi ukazują się na tych łamach bez nicka, jakgdyby
        piszący, od proga, wstydzili się tej myśli jaką mają zamiar tu ulokować. I
        słusznie. Zaburzanie, którzy "wdepli" w bogaty Śląsk powinni raczej trzymać
        dziub. To nie wasza zasługa, bogactwo tych miast
        • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.01.10, 09:13
          nie wdepli tylko zostali to rzuceni przez historię pod przymusem, a winą za to
          możesz obarczać min. ówczesnych mieszkańców swego bogatego śląska, którzy to np
          w 39' roku dumnie przemianowali obecną 3go maja na hitler strasse dumnie i
          przyjemnie witając wermacht. ale kontekstu historycznego to już uwzględnić się
          nie da bo to za trudne, a bogaty śląsk to sobie możesz schować w bajki
          historyczne, jak obecnie całe woj śląskie wytwarza tylko 14 % pkb, więc jak
          odejmiemy zagłębie, częstochowę i bb to wasz bogaty śląsk jest zupełnie przeciętny.
    • Gość: Bodzio Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... IP: *.joynet.3s.pl 06.01.10, 08:20
      Podbeskidzianin, to brzmi dumnie. Lepiej byście się nie ośmieszali.
      Ostatnio odwiedziłem takiego Podbeskidzianina, który w efekcie
      okazał się potomkiem człowieka spod Stanisławowa.
      • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.01.10, 09:05
        no i? i dlatego wg Ciebie jest gorszym człowiekiem?
        • Gość: E! Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.chello.pl 06.01.10, 10:04
          A to też ma coś wspólnego z tym pokapoka?
          bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,7405770,Neonazistowskie_naklejki_na_Allegro__Chyba_z_Bielska.html
    • Gość: Ślązok Cieszyński Panie Radku!!! IP: *.147.17.125.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.01.10, 10:12
      Proszę nie umieszczać Ustronia - pięknego, śląskiego uzdrowiska na
      jakimś Podbeskidziu! Ustroń zawsze leżał na Śląsku Cieszyńskim,
      który jest geograficzną (i poniekąd - kulturową) częścią Górnego
      Śląska. Oczywiście prawdziwego Górnego Śląska - tego, na którym leży
      też Opole, a nie tylko Bytom i Katowice. Tego Górnego Śląska, na
      którym nie ma Sosnowca. Co do "Podbeskidzia" - nie dziwię się,że Pan
      nie rozumie sprawy, skoro mieszka Pan w Bielsku od 20 lat. Dlatego
      wyjaśniam - obecny kryzys tożsamości bielszczan (bo myślę,że tak
      można nazwać te "Podbeskidziańskie" lamentacje), jest związany z
      gigantycznym rozwojem miasta w latach 70-tych i 80-tych XX wieku.
      Wtedy do Bielska-Białej - przyjeżdżali ludzie z całej Polski. Radzę
      poczytać więcej o historii regionu, w którym Pan żyje! Nie zamierzam
      narzucać Panu tożsamości, ale proszę nie "spodbeskidziać" Śląska
      Cieszyńskiego! Mamy swoją kulturę i tradycję - Śląską! I jesteśmy z
      niej dumni!
      • Gość: aliveinchains Re: Panie Radku!!! IP: 217.153.83.* 06.01.10, 11:04
        Slazaku Cieszyński, nikt nie neguje istnienia sląska
        Cieszyńskiego...podbeskidzie nie jest regionem historycznym! Regiony
        nie musza mieć i nie mają znaczenia historycznego ile społeczno-
        gospodarczy...tak tez mamy Podbeskidzie, francuzi Alpy-rodan,
        Prowansję-alpy-lazurowe wybrzeze itd...

A tak apropos historii - zapomniałes o dacie 1742 roku? Zapomniałeś
        o tym że Bielsko i Biała stanowiły juz jeden organizm miejski w
        praktyce juz za czasów jasniepana FJ? Zapomniałeś o zwiazkach
        cieszyniaków z galicja i Krakowem przed 1 WŚw? Czy nie widzisz
        wspolnego stylu architektonicznego? Nie widzisz cech wspólnych
        goralszczyzny?
        Popatrz na tę stronę...ludzie z Koniakowa, Istebnej, Jaworzynki
        mówią o goralach z zywiecczyzny jak o swoich i trudno na tej stronie
        znaleźc odnosnik do specjalnych relacji z gornym slaskiem:)
        www.goraleslascy.pl/

BB to miasto na styku dwoch regionów, nie możemy stawiać wyłacznie
        na sląskość, ani wyłącznie na małopolskość...podbeskidzie to owszem
        sztuczny twór historycznie, ale funkcjonuje on znacznie lepiej niż
        jeszcze bardziej sztuczne woj slaskie, czy tez wasz mityczny
        prawdziwy gorny sląsk w historycznych granicach sprzed 1742r:)
        Zauwaz, że piewcy podbeskidzia - Stowarzyszenie olszowka mówiąc o
        historii i tozsamosci etnograficznej wyraźnie rozdziela sląsk
        Cieszynski od Galicji...w obecnych czasach ta dwukulturowosc tylko
        nas wzbogaca, a że nazwa komus przeszkadza, trudno wymysl
        lepsza...może Greater Bielsko-Biala?
    • Gość: bielszczanin Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... IP: *.chello.pl 06.01.10, 11:12
      Artykuł Smolorza był prostacki, co nie zmienia faktu, że

BIELSKO ZAWSZE GÓRNOŚLĄSKIE!!

PODBESKIDZIANINIE URODZENI W KIELCACH NIECH TO ZROZUMIĄ I SKONCZA KŁAMAĆ!
      • Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 217.153.83.* 06.01.10, 11:20
        ok, zalezy pod jakim katem i co rozumiesz jako pojęcie
        regionu...jedno nie wyklucza drugiego, a balkanizacji w stylu Hanys-
        Gorol, G sląsk-Zaglębie u nas nie ma i nie bedzie, bo widocznie BB
        zasiedlili przybysze na większym poziomie niz GOP, a Cesyroki już od
        dawien dawna sa przyzwyczajeni do wielokulturowosci i przybyszow z
        galicji...

Dla mnie najwazniejsze jest że Bielsko-Biala jak i cały NASZ
        subregion rozwija się, gospodrarczo, urbanistycznie, ludnosciowo,
        infrastrukturalnie....znajdz mi drugie tak rozgarnięte miasto w woj
        sląskim....

Ps. chyba nie wspominałem o najnowszym przewodniku po Cygańskim
        Lesie i filmie przeznaczonym do prezentacji w szkolach BB dotyczacym
        tej pięknej willowej dzielnicy...o zgrozo za akcję jest
        odpowiedzialne to wyzute z torzsamosci i zekomo kłamliwe
        Stowarzyszenie Olszówka:) Piewcy Podbeskidzia:)
        • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 06.01.10, 19:49
          Wielce sie nie podniecaj rozwiniętym regionem bo za chwile kilka prawd
          ekonomicznych usłyszysz, o których nie wiesz bo cię po prostu nie interesują:

1)Fabryka fiata podzespoły otrzymuje z podstrefy tyskiej wymiana komponentów
          osiąga 80% całkowitej produkcji,
          2)katowicki Tauron buduje Elektrociepłownie w BB za 500 mln zł,
          3)cały system wodny czyli głównie j.goczałkowickie, kaskady Soły stanowi
          podstawową arterie wodną dla GŚ,

4)Zakłady metalowe Kęty sprzedają praktycznie całą produkcje na potrzeby
          przemysłu śląskiego,
          5)cały ruch komunikacyjny i transportowy
          jest praktycznie skoncentrowany na Katowice – 28 bezpośrednich połączen/dziennie
          z Krakowem raptem 3.

6)Dodatkowo turystyka i jej infrastruktura, która się mocno rozwinęła dzieki
          turystom z GŚ bo wiadomo, że Krakusy i Warsawioki
          Was dawno olały bo wolę Austrie albo Tatry
          7) a do tego co najważniejsze w naszym województwie mamy obok mazowsza
          największą ilość tzw. " milionerów" czyli potencjalnych osób
          z dochodem powyżej 1 mln zł/rok. A oni bardzo lubią żywiec, cieszyn, BB i tam
          się osiedlają. Tylko jest jedno manko oni zaczeli się osiedlać u Was już dawno a
          pochodzą z głównie z GŚ a oni się nigdy nie zgodzą na żadne "oderwane
          podbeskidziątko" poto żeby zaspokoić potrzeby kiboli i niedowartościowanych
          radnych z BB:))
          • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.c198.msk.pl 06.01.10, 21:40
            po raz kolejny skąd bierze się to przekonanie o konieczności wynajdowania różnic
            i udowadniania kto ma za przeproszeniem większego ... ? chodzi o to żeby durne
            hanysy (w przeciwieństwie do mądrych ślązaków) nie wmawiały mi że skoro mieszkam
            na historycznym skrawku śląska de facto rubieży (zresztą wyłączonej z ks.
            cieszyńskiego jako wolne państwo stanowe), to muszę mówić gwarą i czuć się
            ślązakiem choć takim się nie czuję albo co gorsza wyprowadzić się bo nie
            mieszkam tu od 25 pokoleń, bo przecież domicyl jest podstawą decydowania o
            regionie. Nie zmienia to faktu ze jak ktoś chce to niech sobie będzie
            ślązakiem, ale jest jeszcze połowa regionu, ta małopolska i ta też zasługuje na
            uznanie a nie śmieszną marginalizację skoro za rzeką już śląsk ten pfff bogaty
            śląsk (co dobitnie obrazuje wycieczka po bytomiu, siemianowicach czy bobrku,
            rdzudzie śląskiej czy nawet zawodziu i czy moich kochanych poznanych przez 3
            lata z autopsjii bogucicach).

a teraz pora na odp na podniesione wyżej argumenty

ad 7 - jakieś potwierdzenia tej tezy czy też takie sobie własne "wydaj mi się"
            albo "no to tak jest bo tak uważam"

ad 5 - ukazuje że umiesz korzystać ze strony pkp.pl ale także że nie jesteś
            mieszkańcem regionu bo wiedziłbyś ze komunikacja z Krk opiera się o transport
            kołowy na bazie PKS i ten w połączeniu z prywatnymi przewoźnikami powala
            wyruszyć do krk co ok 30 min a czasem nawet częściej, czyli de facto częściej
            niż do Katowic, ale Ty będąc mieszkańcem innego regionu masz przecież najwięcej
            racji i mądrości po swej stronie w kwestii "południowego subregionu woj.
            śląskiego
            " alias "krainy na styku śl. cieszyńskiego i zachodniej
            małopolski
            "... za długie te nazywy? dlatego właśnie nazwa odnosząca się
            do bielskiego okręgu przemysłwego jako całości - podbeskidzie.
            ma jakiś hanys lepszą uwzględniającą małopolską część regionu niech
            zaproponuje... czekam... tylko bez szczekania o krainach historycznych bo nagle
            wszyscy ukazują się domorosłymi talentami w dziedzinie geografii i historii (a o
            kasztelani bytomskiej to już pani mama po ślunsku nie uczyła).

a jeszcze z gospodarki mogę podać: 2 rok z rzędu inwestycje budżetu miejskiego
            na poziomie 35 %, najniższe poza kato bezrobocie w woj, ilość oddanych mieszkań
            i produkcja przemysłowa - jakie miasto oprócz katowic ma na GŚ ma takie
            statystyki i inwestycje miejskie (GDDKiA nie wliczam).

i jeszcze jedno kolego silesiamacios przyznaj się uczciwie skąd piszesz
            (zwłaszcza gdy pojawiają się głosy że przecież ci zza buga nie mogą się
            wypowiadać - bo nie - bo nie mają 200 letniego domicylu ), odrzućmy choć raz
            anonimowość internetową, ja np pisze z Aleksandrowic, dzielnicy bielska-białej,
            a Ty drogi kolego? tylko nie mów żeś prusak zza Wisły? proszę wyprowadź mnie z błędu

pozdrawiam
            • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 06.01.10, 22:45
              a prosze bardzo jestem Rybniczaninem z urodzenia od 4 pokoleń - piszę
              z warszawy z ul. Lazurowej na Bemowie i jestem ekonomistą od 15 lat więc wiem
              skąd się wziął wasz tzw. rozwój!
              A skąd się bieże przekonanie, że....cyt."i udowadniania kto ma za przeproszeniem
              większego ... ? chodzi o to żeby durne
              > hanysy (w przeciwieństwie do mądrych ślązaków) nie wmawiały mi że skoro mieszkam
              > na historycznym skrawku śląska de facto rubieży (zresztą wyłączonej z ks.
              > cieszyńskiego jako wolne państwo stanowe), to muszę mówić gwarą i czuć się
              > ślązakiem..." no ano stąd, że tak myślący jak ty za "frajer" byli gotowi
              sprzedać historyczną 1000 letnią słowiańską ziemie cieszyńską jakiemuś
              konfobusowi o nazwie "podbeskidzie", który niczym innym nie był jak prowokatorem
              i chciał zbić kapitał polityczny i dobrze o tym wiesz.
              Bo jak by tak było, że to wszyscy tacy regionaliści to byście zaproponowali inną
              nazwę jak chociażby Beskid śląsko-żywiecki. Co też zrobili Czesi nazywając swój
              kraj i region śląsko-morawskim. A was to w ogóle nie interesowało tak samo jak
              śląsk czy małopolska dlatego sobie wymyślilście podbeskidzki"wypiard" - i za to
              słowa krytyki będą pełną gębą!!! A co do PKS do bez podniet są dla wycieczek i
              droższe i tak każdy lokalny kowalski jeździ PKP i to samo jest w aglomeracji
              warszawskiej jak ma więcej niż 40 km do pracy czy na studia. A po sląsku to ci
              nikt nie każe mówić!!!
              A z inwestycjami to może i duże ale co z tego skoro ty i twoje dzieci będziecie
              musieli je spłacać! Co oczywiście nie znaczy żeby inwestować.
              • Gość: Przemek Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 08:22
                > co do PKS do bez podniet są dla wycieczek i
                > droższe i tak każdy lokalny kowalski jeździ PKP

I oczywiście kolega z Rybnika wie lepiej czym bielszczanie dojeżdżają do
                Krakowa. Wyobraź sobie, że PKS i busy są pełne.
          • Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 77.223.200.* 06.01.10, 22:22
            Ekonomista z ciebie jak z koziej...

> 1)Fabryka fiata podzespoły otrzymuje z podstrefy tyskiej wymiana
            komponentów
            > osiąga 80% całkowitej produkcji,

błuahahah...FAP to kilkadziesiąt spółek, w tym fabryka do niedawna
            Pandy w Tychach...z czego podzespoły wchodzace w skład tego
            samochodu pochodzą z róznych stron świata od hiszpanii, poprzez
            włochy, niemcy, polskę, japonię...spółki w tyskiej sse praktycznie
            wogóle nie sprzedają do FAP w tychach...wysyłają głównie swe
            produkty na zachód

> 3)cały system wodny czyli głównie j.goczałkowickie, kaskady Soły
            stanowi
            > podstawową arterie wodną dla GŚ,
            no i co z tego?

> 4)Zakłady metalowe Kęty sprzedają praktycznie całą produkcje na
            potrzeby
            > przemysłu śląskiego,
            moja żona tam pracuje, GK Kety to metalplast - sprzedający na całą
            polskę i europę, tam gdzie sie dużo buduje
            Alupol - opakowania - głównie na zachód, z śląskich firm mokate z
            Ustronia
            Alupol- jw.
            Do tego spółka ma fabryki na ukrainie i niemczech:)

> 5)cały ruch komunikacyjny i transportowy
            > jest praktycznie skoncentrowany na Katowice – 28 bezpośrednich
            połączen/d
            > ziennie
            > z Krakowem raptem 3.

28 z Katowicami? Chyba z IC i pociągami okresowymi:)
            Z Krakowem mamy prawie 50 bezpośrednich połączeń...no comments:)
            wejdz na stronę RDA:)

> 6)Dodatkowo turystyka i jej infrastruktura, która się mocno
            rozwinęła dzieki
            > turystom z GŚ bo wiadomo, że Krakusy i Warsawioki
            > Was dawno olały bo wolę Austrie albo Tatry

Mimo że żyjemy w pieknym regionie górskim bardzo mały procent ludzi
            zyje z turystyki, stanowi ona co najwyżej dodatkowe źródło
            dochodu...ślązaki co najwyżej dojadą do GAT i zjedzą golonko w
            karczmie...a kasę zbija się na tych co faktycznie nocuja w
            pensjonatach, a tacy są z środkowej i płn polski

7) a do tego co najważniejsze w naszym województwie mamy obok
            mazowsza
            > największą ilość tzw. " milionerów" czyli potencjalnych osób
            > z dochodem powyżej 1 mln zł/rok. A oni bardzo lubią żywiec,
            cieszyn, BB i tam
            > się osiedlają. Tylko jest jedno manko oni zaczeli się osiedlać u
            Was już dawno
            > a
            > pochodzą z głównie z GŚ a oni się nigdy nie zgodzą na
            żadne "oderwane
            > podbeskidziątko" poto żeby zaspokoić potrzeby kiboli i
            niedowartościowanych
            > radnych z BB:))

milonerzy z GŚ wybudowali aż tyle nowych domów w subregionie bb w
            ciagu jednej dekady? wooow? Aleś ty głupi, chyba ci się miliony
            pomyliły z tymi sprzed denominacji:)
            w ciągu lat 00-08 w subregionie bb, oddano tyle samo mieszkań co w 4-
            razy większym ludnościowo subregionie centralnym śląskim...
            Pewnie część z tych co budowali to ślązacy...nie dziwić wiec cię
            będzie fakt, że piewcy powstania Silesji jak Ireneusz Dudek czy
            rektor UŚl mieszkaja na stałe w okolicach BB...bo to miasto daje im
            ich rodzinom więcej niż "Srajlezja " bez wzgledu jakie farmazony o
            jej potencjale oni nawijają w ramach lokalnej GW...licza się czyny
            nie słowa:)
            • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 06.01.10, 22:54
              skąd ty tą wiedze posiadłeś od żony:)
              W bilansach i sprawozdaniach finansowych korporacji nie występuje coś takiego
              jak podział na spółki zależne i nie - co najwyżej podział na procentowy udział w
              ich tzw. spółki matki,
              a co do metalplastu itd. to każdy producent metali żelaznych i nie żelaznych
              stosuje komponenty więc nic w ty dziwnego poza faktem, że głównych odbiorców ma
              w regionie tyle, że są oni zagraniczni.
              A co do busów to już pisałem wcześniej przecież żadnej wycieczki zagranicznej (w
              których ja również brałem udział)nikt nie wsadzi do smięrdzącego PKPu w
              odróżnieniu od zwykłego Kowalskiego....
              • Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 217.153.83.* 07.01.10, 07:50
                Synku, widze, ze zostałes wysłany na zssylkę do Wa-wy...to nie nasza
                wina...pojęcia o GK Kęty, czy firmac motoryzacyjnych nie masz. Co
                najwyzej twoja wiedza bazuje na wypocinach pseudoekonomisty
                Smolorza...siejesz dziwna górnoslaska propagandę, w sam raz by pisać
                do "inwestora" czy innych gazetek opisujacych "wielką" przebudowę
                katowic i powstanie 3mln metropolii:) Miłego zycia...

Ps. Od dobrych 5 lat w BB nie było większej publicznej dyskusji na
                temat zmian województwa na małopolskie czy powołanie bielskiego na
                powrót....nawet najwięksi zwolennicy bielskiego Okrzesik,
                Staniszewska dali sobie dawno temu spokój...BB dobrze radzi sobie w
                woj. slaskim i moze dlatego ta sprawa schodzi na plan dalszy...nie
                oznacza jednak, że miasto nie ma wplywu na płd częśc wojewodztwa
                slaskiego i płd zach częsć malopolskiego, stąd chęć podkreślenia
                subregionalnego charakteru miasta - stolicy Podbeskidzia:)
                Co dziwniejsze, wydaje mi się, że największymi propagatorami
                Podbeskidzia sa ludzie pokroju Smolorza...jego ataki sa
                prymitywne...przypomnękrytyke "Testamentu Teodora sixta", akcję
                żekomego falszowania pocztówek, żekomego zwolnienia z pozycji dyr
                Zamku sułkowskich dr. Pollaka za jego sląskosc (sic!), teraz żekoma
                złodziejska natura "Podbeskidzian" (przypomnę że u nas takie
                wyrazenie jak podbeskidzianin nie istnieje, wymyśleliście je wy)....
                Do czego maja zmierzac te ataki? o czym maja świadczyc...myslę że
                tego typu propaganda jedynej słusznej gornoślaskosci przyczynia się
                w duzej mierze do wyjazdu młodych z GOP, starzenie się waszego
                społeczeństwa, malejaca liczba mieszkańców....sami sobie zakładacie
                petle na szyję:)Bo kto normalny bedzie utorzsamiac się z regionem,
                kiedy nazywa się go przybłeda, gorolem, indianem przybyłym na
                sowieckich bagnetach...a jesli winni nie sa gorole stanowiacy jakieź
                70% mieszkanców Silesjii to winna jest warszawka, krakówek etc...get
                a life...
                • Gość: Ślązaczka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 77.255.234.* 07.01.10, 09:48
                  Przypomni sobie kto rozpoczął akcję "nie lubię hanysów".Nawet na
                  koszulkach nosicie takie napisy. Toż to ,ci, wymienieni przez ciebie
                  politycy(Staniszewska,Okrzesik) . Przed ich akcją , Ja
                  Ślązaczka ,nie miałam pojęcia o tym ,że w Bielsku mieszkają "inni "
                  niż Ja ŚLązaczka. ...że mieszkają ,ludzie,którzy mnie nienawidzą,nie
                  życzą sobie,abym JA ŚLĄZACZKA ,przyjeżdżała do mojego Śląskiego
                  miasta, Bielska.Wtedy dopiero dowiedzałam się,że dla obecnych
                  mieszkańców(ok 80%) historia rozpoczęła się w 45 r.Tylko,że podobnie
                  zdarzyło się w Gliwicach,Wrocławiu i 100-ce innch miast ,a tam o
                  dziwo ,szanują autochtonów ,historię, Mnie nie wypędzają... są w
                  większości ,a Ja tego nie odczuwam. Dlatego zadaję zwykle
                  pytanie "..co to za dziwny ludek zamieszkał w
                  pięknym,wiekowym,ślaskim mieście -Bielsku "!!!
                  • Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 217.153.83.* 07.01.10, 10:03
                    Gość portalu: Ślązaczka napisał(a):

> Przypomni sobie kto rozpoczął akcję "nie lubię hanysów".

nie było takiej akcji..to były jak juz cos naklejki "nie jestem
                    hanysem"...zresztą to było w 1997 roku, bardziej przyjęły sie
                    naklejki "kocham Podbeskidzie"...obecnie nie ma tego typu akcji
                    gdzies od dekady, a skąd te koszulki? Zrozum bielszczan, stracili
                    wojewodztwo stąd tez mogły poczatkowo wynikac, amimozje, proby
                    obrony województwa, podkreslenie odmiennosci od GOP...obecnie nie ma
                    takich akcji...są za to roznego typu przedsięwxięcia organizowane
                    przez Teatr Polski, Urzad Miasta, Stowzrzyszenie olszowka, ATH,
                    muzea jak i zwykłych ludzi ktorzy poprzez publikacje, filmy,
                    przedstawienia teatralne, spotakania mówią duzo o BB i kulurze tego
                    miasta jak i regionu będacego w A-W w dwoch roznych prowincjach
                    slaska -cieszyńskiego i galicji...
                    Sadzac po wielu ślązakach ktorzy się tu zadomowili w ciagu ostatnich
                    10 lat, nie wierze by była u nas antysląska fobia...myslę ze to
                    wasze pobożne zyczenia:) Za to wyzwiska od werbusow, goroli,
                    ruskich, pozbawionych torzsamosci kresowiaków często padaja od tych
                    co nosza żołto-niebieska koszulkę z napisem "nie nyrwuj hanysa"...

Powtórze to co napisałem wczesniej: w BB nie ma juz dyskusji na
                    temat oderwania się od sląskiego, robimy swoje i dobrze nam idzie...
                  • Gość: zgryźlak z Bielska Dla informacji IP: 212.160.172.* 07.01.10, 11:05
                    Gość portalu: Ślązaczka napisał(a):

> . Dlatego zadaję zwykle
                    > pytanie "..co to za dziwny ludek zamieszkał w
                    > pięknym,wiekowym,ślaskim mieście -Bielsku "!!!

Od 1951 r nie ma czegoś takiego jak śląskie Bielsko i małopolska
                    Biała Krakowska. Jest jedno, zjednoczone, całkowicie zintegrowane
                    miasto Bielsko-Biała leżace na terenie 2-ch dawnych regionów
                    historycznych
                • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 194.50.110.* 07.01.10, 12:01
                  Sorry, ale dla mnie to awans!!
                  Kozaczku żywiecki:)
                  A o grupie Kęty to tak jak przypuszczałem Ty nie masz zielonego
                  pojęcia bo jak byś miał to potrafiłbyś czytać sprawozdania finansowe
                  spółek akcyjnych:)
                  Więc zapraszam do materiałów źródłowych tj. sprawozdanie za rok 2008r
                  gdzie jak wół jest napisane, że 50% przychodów generuje segement SWW
                  głównie dla przemysłu motoryzacyjnego, który jak wiadomo w polsce
                  zlokalizowany jest w GOP(83% polskiej produkcji). Jak by tego było
                  mało segment produkcji folii i opakowań generuje prawie 30%sprzedaży
                  i zlokalizowany jest tyskiej SSE - także suma summarum prawie 60%
                  produkcji waszego największego lokalnego potentata(żywieckie) idzie
                  na GŚ - teraz przynajmniej wiesz skąd macie w powiecie pieniążki ze
                  sprzedaży do GOP:))) link źródłowy poniżej:
                  www.gk-kety.com.pl/files/UserFiles/File/KETY_raport_roczny_2008_pl.pdf

Pozatym jak ktoś słusznie zauważył kampania antyhanysowa wyszła od
                  przyjezdnych:)))

• Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 217.153.83.* 07.01.10, 12:18
                    Więc zapraszam do materiałów źródłowych tj. sprawozdanie za rok
                    2008r
                    > gdzie jak wół jest napisane, że 50% przychodów generuje segement
                    SWW
                    > głównie dla przemysłu motoryzacyjnego, który jak wiadomo w polsce
                    > zlokalizowany jest w GOP(83% polskiej produkcji).

A gdzie jest napisane, że wysyłają do spolek w GOP? z tego co wiem
                    idzie głównie na zachód, a fabryki motoryzacyjne sa i poza GOP.
                    Twoja teoria o 100% zaleznosci KG od GOP jest czysta propaganda,
                    wyssana z palca, czytaniem miedzy wieszami...nie chwal sie że jestes
                    ekonomistą:)

Jak by tego było
                    > mało segment produkcji folii i opakowań generuje prawie 30%
                    sprzedaży
                    > i zlokalizowany jest tyskiej SSE

no i co? Czy ja temu zaprzeczam? Chyba wczesniej rozmawialismy o
                    kierunkach sprzedazy GK, ktora tak czy owak siedzibę i zarzad ma w
                    Ketach i BB:)

> Pozatym jak ktoś słusznie zauważył kampania antyhanysowa wyszła od
                    > przyjezdnych:)))

ta kampania na razie najbardziej utkwiła w tej głowce rybnicki
                    ślimoczku...u nas to juz dawno przeszłość:)
                    • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 194.50.110.* 07.01.10, 12:48
                      a ty to sie lubisz przekomarzać kozaczku:))
                      Chodziło mi tylko o to aby podkreślić jeden fakt, z którego wynika
                      że organizm gospodarczy BB i okolic jest bardzo mocno zespolony z
                      GOPowskim i najwyższy czas to zauważyć a nie twierdzić wszem i wobec
                      ze to tylko my albo "no i co z tego" i przemądrzałe paplanina jak to
                      się rozwineliśmy???
                      Bo jak popytu nie będzie to nie bedzie też
                      podaży...............itd,itp,itd
                      i wszyscy bedą w kropce łącznie z Wami:)
                      A co do tego to kto zaczał to jakbyście uparcie nie twierdzili, że
                      jesteście zmuszani do używania j.śląskiego i uważania się za
                      ślązaków to byście problemu nie mieli:) i stąd to całe piekiełko ze
                      strachu chcieliście uciec do virtuallandii pod nazwą "podbeskidzie"
                      żeby odnaleźć swoją prawdziwą tożsamość - no bo przecież to obciach,
                      że jestem z kieleckiego, podlaskiego itp. Jak każdy wie skąd jest i
                      nie ma kompleksów to ty zjesz u mnie w wawie kluski śląskie ja u
                      ciebie oscypa zagryziem ogórkiem i zrobim półlitrówkę:))
                      • Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 217.153.83.* 07.01.10, 13:04
                        Gość portalu: silesiamacios napisał(a):

> a ty to sie lubisz przekomarzać kozaczku:))
                        > Chodziło mi tylko o to aby podkreślić jeden fakt, z którego wynika
                        > że organizm gospodarczy BB i okolic jest bardzo mocno zespolony z
                        > GOPowskim i najwyższy czas to zauważyć a nie twierdzić wszem i
                        wobec
                        > ze to tylko my albo "no i co z tego" i przemądrzałe paplanina jak
                        to
                        > się rozwineliśmy???

a gdzie ja temu zaprzeczam?? Nagle twoj ton po rzekomych 100%
                        zaleznosciach zmienia się na inny...z uwagi na pewne zależnosci
                        jestesmy w woj. slaskim a nie w małopolskim...podbeskidzie to
                        SUBregion czyli część województwa sląskiego, częsc małopolskiego,
                        które z kolei sa częścia jakiegos tam większego obszaru od Ostrawy
                        po Tarnów...a wszystko to jest w EU, a EU wspolnie z USA, KanNZAus i
                        Japonia tworzy powiązany cywilizowany świat:)

Jak każdy wie skąd jest i
                        > nie ma kompleksów to ty zjesz u mnie w wawie kluski śląskie ja u
                        > ciebie oscypa zagryziem ogórkiem i zrobim półlitrówkę:))

celowo pomijam wczesniejsze zdanie o braku rzekomym naszej
                        tożsamosci..bo wracamy do pn wyjscia, pozostańmy przy ostatnim
                        zdaniu by nie zaogniać:)
            • Gość: silesiamacios Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.lazurowa.waw.pl 06.01.10, 23:20
              a co do 7) to akurat tacy ludzie jak IDudek czy rektor UŚ kreują rzeczywistość
              medialną na terenie regionu/kraju a nie ty Robinie z Bielskiegowooda i ich będą
              słuchać a nie ciebie Robinie ( obrońco wielce pokrzywdzonych::))
              • Gość: aliveinchains Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: 217.153.83.* 07.01.10, 07:57
                a aj się bynajmniej nie kreuje na robina...nie mam poczucia krzywdy
                i rozgoryczenia jakie przebija przez niejednego prawdziwego
                gornoslązaka...

Cieszy mnie, to że wlasnie tacy ludzie, majacy wpływ na nasza
                kulturę i nauke osiedlaja sie wlasnie w BB, mimo że w mediach
                oficjalnie sa zwolennikami 2,5 mln metropolii o bardzo dużym
                potencjale;) Jesli taka wspaniala jest Silesjia to czemu tych dwoje
                wybrało BB?
      • Gość: poka poka Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.01.10, 11:41
        górny śląsk zawsze celtycki - zrozumcie to i przestańcie kłamać
        pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Celts_in_Europe.png&filetimestamp=20080509104717
      • Gość: Żywcok Re: Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na IP: *.ingbank.pl 08.01.10, 10:08
        NIE ISTNIEJE JUŻ ŻADNE ŚLĄSKIE MIASTO BIELSKO !!!

Niech wszystkie Hanysy zapomną już o tym fakcie. Jeżeli jeszcze nie
        obudzili się w nowej rzeczywistości to niech grzęzną w niej, w
        swoich problemach związanych z transformacją i kosztów nią
        generowanych. Rozumiem, że to może rodzić frustrację. Ludzka
        przypadłość. Zaglądanie do gara innym też. Obecne miasto Bielsko-
        Biała nie jest już ani Śląskim ani Małopolskim, jest zlepkiem nawet
        większej ilości społeczeństw tworzących tą kolorową mozaikę. Tak się
        składa, że tereny Śląska Cieszyńskiego i Górnego (czyli Ślązacy)
        stanowią mniejszość w tej mozaice a najgłośniej oponują faktom. Jest
        tak, że różnorodność winna wzbogacać. Zatem jeżeli weźmiemy jeszcze
        pod uwagę naturalną od wieków istniejącą przedsiębiorczość lokalnej
        ludności otrzymujemy żyzny grunt pod budowanie społeczności
        zadowolonej z czasu i miejsca w którym żyje. Nikt nie ma prawa
        bezpodstawnie obciążać mieszkańców terenów regionu zwanego obecnie
        Podbeskidziem o to, że są urodzonymi bądź nawet napływowi
        przestępcami. Wszelkie naruszenia prawa są ścigane, i niech takimi
        będą w całej Polsce na równych zasadach. Uogólnienia redaktora
        Smolarza są prowokacyjne i dają jedynie pożywkę do wzajemnej
        agresji. Nie potrzebne to wszytko, lecz jak widać ktoś w GW na to
        pozwala.
    • Gość: lonely Nie musicie nam przać, ale nie powinniście na n... IP: 188.33.100.* 06.01.10, 11:24
      Polecam www.januszokrzesik.blog.bielsko.pl/ dobra odpowiedź
    • Gość: marek z bb Więcej luzu ziomale IP: 82.177.164.* 06.01.10, 11:41
      Nie rozumiem skąd tyle agresji, co wam przeszkadza nazwa Podbeskidzie.
      Bielsko jest przecież otwarte dla wszystkich,mnóstwo moich sąsiadów to nowi
      bielszczanie ze śląska, i b.dobrze.Region jest przyjazny ale chce się
      różnić.Za komuny był to problem , ale obecnie co was to obchodzi.
      Przecież sami tez możecie propagować coś fajnego np.nazwa silesia . Chyba za
      dużo kompleksów.Niech P.Smolorz zaproponuje raz coś przyjaznego dla
      pozostałych,tak żeby znowu kogoś nie obraził. To fajnie jak jakaś inicjatywa
      się przyjmie ,a że wymyślił to komunista czy ktoś inny ,to bez
      znaczenia.Cieszyn też podkreśla swoja odrębność choćby nalepkami jo jem stela
      - i jakoś mi to lata.
      Przecież historia tworzy się cały czas , wiec nie podgryzajmy się i zróbmy coś
      pożytecznego.
      • Gość: Jura Re: Więcej luzu ziomale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.10, 12:43
        "jo jem stela" co "jem" i co to jest "stela"? Jakaś ryba? I jeszcze: co
        to znaczy "ziomal"?
    • Gość: zgryźlak z Bielska No to ciąg dalszy przypomnienia IP: 212.160.172.* 06.01.10, 13:10
      Gość portalu: silesiamacios napisał(a):

> Dla
      > nieświadomych swojej historii regionalnej małe przypomnienie -
      ziemie byłego
      > województwa bielskiego to za czasów Kazimierza Jagiellończyka tzw
      powiat
      > śląski obejmujący ziemie dzisiejszych powiatów żywieckiego i
      bielskiego.

No to ciąg dalszy przypomnienia: w czasach tworzenia się państwa
      Piastów tereny woj. bielskiego wchodziły w skład tereytorium
      plemienengo Wiślan i to terytorium Wiślan nazwano później
      Małopolską. (granica pomiedzy terytorium Wiślan i Golęszyców biegła
      gdzieś w okolicach Cieszyna!)

Dodam, że okresie podziału dzielnicowego kasztelania bytomska (a
      więc i teren gdzie leżą Katowice) wchdziły w skład dzielnicy
      senioralnej w Krakowie a nie dzielnicy Śląskiej. To dopiero któryś z
      kolejnych książąt krakowskich przekazał (za polityczne poparcie) te
      tereny Piastom Śląskim

Więc przyjmij łaskawco, że granice się zmieniają a za tym idzie też
      zmiana poczucia przynależnosci regionalnej

• Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 06.01.10, 14:39
        Nie ulega wątpliwości, że takie koszmarki nazewnicze
        jak: "opolszczyzna", "podbeskidzie" czy "podkarpacie" to próba
        oswojenia przez ludność napływową, zza Buga czy z
        przysłowiowego "kieleckiego" nowego miejsca zamieszkania. Trudno się
        dziwić tym ludziom. Fakt, ze przy okazji, w 2 pierwszych
        przypadkach, fałszują historię i kradną po kawałku stare śląskie
        ziemie jest oczywiście obrzydliwy, ale też w końcu zrozumiały. Tak w
        historii bywa, że na ziemie które opóścili, lub na których wymarli
        wcześniejsi mieszkańcy przybywają nowi osiedleńcy (w końcu przed
        Słowianami na Śląsku byli Celtowie i Germanie:)) i budują własne
        mity. A Ślązaków pozostały resztki. Wymordowani na Ostfroncie, w
        kopalnach Kołomyji wysiedlani do Niemiec, uciekający przed
        komunistyczną biedą i polskim ostracyzmem (tak, tak, sam pamiętam
        jak pani nauczycielka biła mnie po twarzy z używanie gwary,)Ślązaków
        na Śląsku pozostały resztki. Musimy się pogodzić, że jesteśmy
        miejszością na ziemi naszych pradziadów :( Jednak trzeba głośno
        powiedzieć jedno. Po latach tłamszenia Ślązacy znów moga mówić
        własnym głosem (i trzeba to przyznać: mówią czasem głupoty, zbyt
        emocjonalnie, nieprzemyślane). Smutne jest to, ze Polacy w dalszym
        ciągu nie chcą przyznać, że nie mają monopolu na historię i
        patriotyzm. Ślązacy widzą ją inaczej: te same wydarzenia
        interpretujemy kompletnie inaczej, pamięć naszych rodzin jest
        kompletnie inna niż Polaków, ważne są dla nas zupełne różne
        wydarzenia historyczne. Polacy muszą zrozumieć, że jednak ciągle
        żyjemy, my, resztki gospodarzy na tych ziemiach i mimo, że dzisiaj
        to oni są wiekszością, nie damy się znów zamknąć w kulturowym
        gettcie i nie damy już sobie zamknąć ust. Polakom życzę mniej
        nacjonalizmu a więcej pokory, a Ślązakom mniej zacietrzewienia
        • Gość: aliveinchains Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 06.01.10, 15:01
          zauważ, że to co ty uważasz za koszmarek o nazwie podbeskidzie...nie
          istnieje formalnie jako region, jest to luxna nazwa zwyczajowa,
          często uzywana przez ludzi i media...opolszczyzna, podkarpacie,
          pomorskie, kuj-pomorskie, lubuskie....echhh tu mozna jesli komus się
          nudzi bardziej się czepiać. Podbeskidzie budzi w GOP takie a nie
          inne emocje, bo widocznie trudno jest zrozumiec co po niektorym że
          BB ma szerszy obszar oddziaływania niż powiat bielski grodzki i
          ziemski...

Po latach tłamszenia Ślązacy znów moga mówić
          > własnym głosem (i trzeba to przyznać: mówią czasem głupoty, zbyt
          > emocjonalnie, nieprzemyślane). Smutne jest to, ze Polacy w dalszym
          > ciągu nie chcą przyznać, że nie mają monopolu na historię i
          > patriotyzm. Ślązacy widzą ją inaczej: te same wydarzenia
          > interpretujemy kompletnie inaczej, pamięć naszych rodzin jest
          > kompletnie inna niż Polaków, ważne są dla nas zupełne różne
          > wydarzenia historyczne. Polacy muszą zrozumieć, że jednak ciągle
          > żyjemy, my, resztki gospodarzy na tych ziemiach i mimo, że dzisiaj
          > to oni są wiekszością, nie damy się znów zamknąć w kulturowym
          > gettcie i nie damy już sobie zamknąć ust. Polakom życzę mniej
          > nacjonalizmu a więcej pokory, a Ślązakom mniej zacietrzewienia

w zjednoczonej Europie, w roku już 2010, trudna historia ślązaków
          ich pn patrzenia na świat i obnoszenie się z tym wkoło może co
          najwyzej przyniesc usmieszek politowania...a gospodarzem jest ten co
          kupil, wybudował sobie nieruchomosc na danym terenie, płaci podatki,
          uczestniczy w zyciu miasta czy regionu- może nim być i hindus i
          albanez...dlatego sądze że ci "stlamszeni ślązacy' poprostu
          zazdroszcza, że potomkom w 2,3 pokoleniu tzw przybyszow lepiej się
          powodzi. Typowa zagrywka, zreszta nie tylko obecna w śląskim ale
          całym naszym społeczeństwie...szkoda że GW przyjęła ten
          rozszczeniowy charakter regionu jako główny nurt budowania
          śląskosci.
          • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 06.01.10, 15:22
            w zjednoczonej Europie, w roku już 2010, trudna historia ślązaków
            ich pn patrzenia na świat i obnoszenie się z tym wkoło może co
            najwyzej przyniesc usmieszek politowania...

Przypominam, że budujemy Europę regionów. Obyś ty, polski nazisto, o
            pardąsik - nacjonalisto, kiedyś się nie zdziwił...

a gospodarzem jest ten co
            > kupil, wybudował sobie nieruchomosc na danym terenie, płaci
            podatki,
            > uczestniczy w zyciu miasta czy regionu- może nim być i hindus i
            > albanez...

zgoda, ale w waszym wypadku trzeba napisać: wygnał, ukradł, wysiedlił

dlatego sądze że ci "stlamszeni ślązacy' poprostu
            > zazdroszcza, że potomkom w 2,3 pokoleniu tzw przybyszow lepiej się
            > powodzi

Nie narzekam ale i nikomu nie zazdroszczę. Nie sądzę, żeby
            większości werbusom lepiej się powodziło niż mnie, ale to i ich, i
            moja prywatna sprawa. (znasz Polaku takie trudno słówko: prywatność?)

Radziłbym nie podbijac bębenka. Gościom w cudzym domu to nie przystoi

• Gość: poka poka Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.01.10, 15:40
              > Przypominam, że budujemy Europę regionów. Obyś ty, polski nazisto, o
              > pardąsik - nacjonalisto, kiedyś się nie zdziwił...

w Twoim zamyśle zapewne jest jeden słuszny region wszech-śląsk? i w gwoli
              ścisłości to prędzej (na forum zwłaszcza) wykazują się zajadłym nacjonalizmem i
              brakiem poszanowania dla innych (pogarda dla ludzi "zza buga")

i nie stosuj sobie górnośląskich analogi do historii powojennej w bielsku bo to
              sytuacja wyglądała zgoła inaczej, to raz, dwa jak mieszkam w białej to jestem
              niby u siebie, a jak jadę autobusem przez białkę to już jestem w "cudzym domu"?
              podziwiam ignorancję połączoną z niewiedzą o bielsku
              • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 06.01.10, 16:32

Z regionem: pożyjemy zobaczymy.
                Z ludźmi zza Buga: szanuje ich jako takich, ale nie szanuję ich
                prglądów, które tak forsują na forach, a które sprowadza się do
                hasła "Polen, Polen uber alles".

Historia w Bielsku wyglądał tak samo jak we wszystkich miastach i
                wsiach opuszczonych przez Niemców: przyjechali na ciężarówkach lub w
                bydlęcych wagonach, wybrali co im się podobało, wprowadzili się i
                było ich.
                • Gość: poka poka Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.c198.msk.pl 06.01.10, 21:55
                  oj nie panie kolego, wyglądało to tak, że w demokratycznych wyborach republiki
                  weimarskiej wybrano do parlamentu pewnego austriaka, który to bez protestów ze
                  strony innych wybranych demokratycznie organów tak ustawodawczych jak i
                  wykonawczych przeprowadził zamach stanu, przy uciesze całego narodu, potem
                  wplątał się w ludobójstwo i przegraną wojnę, dlatego też pomimo dramatu tych
                  ludzi (obywateli niemieckich) nie waż się robić z nich niczego nie winnych. to
                  naród niemiecki doprowadził to największej zapaści rodzaju ludzkiego, a Ty
                  będziesz traktował ofiary wojny (w sensie zaburzan jako winnych czegokolwiek, że
                  chcieli tu przyjechać i "okradać", "wchodzić z brudnymi buciorami", po 6 latach
                  cierpień ze strony tak zsrr jak i III rzeszy). nie no pewnie na śląsku by się
                  cieszyli gdyby na łuku kurskim udało się braciom niemcom wygrać , była by fiesta
                  z roladami i modrą kapustą
                  • Gość: bielszczanin z BB Bielitz zupelnie na obrzezu Slaska IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.10, 22:51
                    od ladnych kilku dziesiecioleci jest jedno miasto Bielsko-Biala .Nie ma juz
                    Bielitz.Bielitz definitywnie sie skonczylo kiedy ludnosc niemiecka zostala
                    ewakuowana z miasta przed nacierajacymi oddzialami sowieckimi a cala niemiecka
                    administracja i sluzby policyjne uciekly z miasta 2 dni przed wejsciem
                    sowietow.Miasto praktycznie opustoszalo.Pozostali nieliczni w okolicznych
                    dzielnicach.Po wojnie wysiedlono reszte do Austrii badz Niemiec lub sowieci
                    wywiezli do obozow i kopaln.Polacy wczesniej nie mogli czuc sie pelnoprawnymi
                    mieszkancami miasta (do konca roznego rodzaju regulacje prawne blokowaly
                    osiedlanie sie ludnosci nie niemieckiej,zakladanie szkol czy wydawanie gazet.

Juz dawni niemieccy mieszkancy mowili ,ze Bielsko jest ganz am Rande Schlesiens
                    a kiedy polaczylo sie z Biala Krakowska a do miasta naplynela w zupelnie nie
                    zwiazana z regionem ludnosc trudno mowic o scislych zwiazkach ze
                    Slaskiem.Dzisiaj mimo ,ze Bielsko-Biala lezy w woj.slaskim to preznoscia
                    gospodarcza wplywa na okoliczne miasta i
                    BB wytworzylo swoj wlasny podregion wlasnie Podbeskidzie.Czy jest on uznawany
                    czy nie .Czy ktos woli mowic polodniowo-wschodni region Slaska,ja wole krocej
                    Podbeskidzie.
                  • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 07.01.10, 11:34
                    Zapomnaiłeś napisać o Potopie Szwedzkim po którym zaczął się upadek
                    I Rzeczpospolitej. Moi dziadkowie nie głosowali na Hitlera a
                    zosttali wysiedleni ze swojego domów w 46 czy 47. Stosowanie
                    odpowiedzialności zbiorowej jak robią to Polacy i sankcjonowanie tym
                    przejęcia Ziem Zachodnich jest charakterystyczne dla totalitaryzmów.
                    Zajęliście cudze i tyle.
                    • Gość: aliveinchains Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 07.01.10, 12:04
                      Gość portalu: Slezak s Polska napisał(a):

> Zapomnaiłeś napisać o Potopie Szwedzkim po którym zaczął się
                      upadek
                      > I Rzeczpospolitej. Moi dziadkowie nie głosowali na Hitlera a
                      > zosttali wysiedleni ze swojego domów w 46 czy 47. Stosowanie
                      > odpowiedzialności zbiorowej jak robią to Polacy i sankcjonowanie
                      tym
                      > przejęcia Ziem Zachodnich jest charakterystyczne dla
                      totalitaryzmów.
                      > Zajęliście cudze i tyle.

kto zajął to zająl, dla przypomnienia ci niemcy z Bielska elegancko
                      wypedzili bogatych żydów, na bosaka przepędzono ich do Auschwitz, w
                      końcu to tylko 30 km, nastepnie zajeli ich domy i fabryki, ci co nie
                      poszli do obozu, myli na bielski bruk szczoteczkami do zebów...o tym
                      opowiadał pan pollak i pan proszyk:)
                      Niemcy następnie wzieli się za wysiedlanie mieszkańcow
                      żywiecczyzny...rugowano z majatków rodziny Polskie z BB, tak jak
                      babcię mojej zony.
                      Ci sami Niemcy mieli sojusz z bolszewikami...nie widzę różnicy
                      między faszyzmem hitlera a bolszewizmem:) Potem sojusz przekształcił
                      się w wojne, a tę wygrali bolszewicy...

Owszem część kamienic opuszczonych przez szwabow została zajęta w
                      pierwszej fazie repatriacji kresowiaków, ale...w BB juz ponad połowa
                      mieszkańców w 1939r. to byli Polacy, ze wsi typu aleksandrowice,
                      komorowice, Bystra, nie mowiac o jasienicy, kozach, jaworzu,
                      międzyrzeczu nie wyjechało wielu po 1945r....
                      Co więcej wielu repatriantów zostalo pozbawionych majatku na
                      wschodzie...
                      BB rozrosło się po 1945 roku urbanistycznie, rozrasta się od 2
                      dekad...nikt nikomu nic nie kradnie...to tylko twoj problem....

Tak na marginesie daj sobie spokoj z pluciem na ludzi
                      • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 07.01.10, 14:43
                        A czy ja usprawiedliwiam Niemców? Kradzież to jest kradzież. Ale
                        jedna kradzież i mordferstwo nie usprawiedliwia innej kradzieży czy
                        morderstwa. To się nzaywa moralność Kalego. A mieszkańcy
                        małopolskich wiosek i ci zza Buga to ta sama Galicja i Głodemeria...
                        • Gość: aliveinchains Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 07.01.10, 14:57
                          Jesli juz poruszasz stan własnosciowy kamienic, to zmartwię cie ale
                          nie masz racji...nawet sam nie wiesz ile z nich zostalo oddane
                          prawowitym włascicielom zamieszkałym obecnie w Niemczech, Stanach
                          czy UK...zanim np sprzeda się kamieniczke na starowce, szuka się
                          włascicieli i zwraca mienie lub pieniądze...

Moja koleżanka mieszka w kamienicy z lat 30tych, ktoej obecnie
                          włascicielem jest Niemiec od dobrych 5 lat...

Ps. kradziez to kradzież, morderstwo to morderstwo...zaczęli Niemcy,
                          a potem lament o utratę granic, o utrate mienia, bombardowanie
                          Drezna...
                          • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 07.01.10, 15:18
                            Co do spraw własnościowych w woj. śląskim to raczej mnie nie
                            pouczaj. Znam sprawy "z samego źródła" i wcale nie jest tak różowo
                            jak piszesz.

Niemcy wtedy nie uważli ze "zaczynają", uważali że odbierają to co
                            im odebrano niesłusznie po I WŚ. Każdy ma inne racje. Jedyny
                            argument jaki przyjmuję to prawo zwycięscy: przegrali wojnę, to im
                            odebrano ziemie. Koniec. Kropka. Żadne tam "Ziemie Odzyskane"
                            czy "piastowskie". Przegrali - stracili. Więc możemy sobie darowac
                            tę propagandę.
                            Ale przypominam meritum, że jednak na Śląsku Cieszyńskim mieszkają
                            rodziny (jak moi kuzyni) przynajmniej kilkaset lat dłużej niż
                            małopolski desant, więc może byłoby naturalne, nie wciskać im na
                            siłę "nowej tożsamości" uszytej na miarę przesiedleńców?
                            • Gość: aliveinchains Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: 77.223.200.* 07.01.10, 20:59

> Co do spraw własnościowych w woj. śląskim to raczej mnie nie
                              > pouczaj. Znam sprawy "z samego źródła" i wcale nie jest tak różowo
                              > jak piszesz.

nie wiem jak jest w woj. ślaskim, ja pisałem o BB..wiem że już od
                              dobrych paru lat ludzie - potomkowie dawnych włascicieli upominaja
                              się o swoje i sporo z nich dostaje..

.> Ale przypominam meritum, że jednak na Śląsku Cieszyńskim
                              mieszkają
                              > rodziny (jak moi kuzyni) przynajmniej kilkaset lat dłużej niż
                              > małopolski desant, więc może byłoby naturalne, nie wciskać im na
                              > siłę "nowej tożsamości" uszytej na miarę przesiedleńców?

a ty znów o przesiedleńcach...kuzyni żyją tu od kilkudziesięciu
                              pokoleń, czy wszyscy parzyli się we własnym gronie, by nie zhańbić
                              rasy...stąd ta twoja ciasnota umysłowa wynikajaca z obciażeń
                              genetycznych? Żartuję, nagle okazuje się że wszystkie prusoki maja
                              kuzynów na sl Cieszyńskim...dziwne, dziwne...

Apropos struktur własnosciowych:
                              Struktura własnościowa zasobów mieszkaniowych w poniższych obszarach
                              metropolitalnych w 2007r.

obszar metropolitalny
                              bielski udział
                              komunalne 6%
                              spółdzielcze 17%
                              zakładowe 1%
                              osoby fizyczne 76%
                              TBS 0,2%

centralny śląski udział
                              komunalne 14%
                              spółdzielcze 33%
                              zakładowe 5%
                              osoby fizyczne 47%
                              TBS 0,5%

wrocławski udział
                              komunalne 15%
                              spółdzielcze 27%
                              zakładowe 2%
                              osoby fizyczne 56%
                              TBS 1%

patrzcie na dane mieszkań należących do osób fizycznych (czyli tzw
                              własnościowych, będących np.. przedmiotem hipoteki, lub potencjalną
                              częścią rynku wtórnego)

mniej niż połowa w sub centralnym śląskim czyli GOP plus wiejskie
                              opłotki w postaci pow pszczyńskiego, gliwickiego, t góry,
                              bedzińskiego etc mieszka w mieszkaniach własnosciowych! Czemu,
                              zwłaszcza że za AWS mozna było wykupić mieszkanie po preferencyjnych
                              cenach. Opłotki wiejskie i tak podnosza ten udział, dla samego GOP
                              jest jeszcze niższszy...i kto tu mówi o przedsiębiorczości, a niech
                              spojrzy na swoją dupowatość...
                              • Gość: aliveinchains Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: 77.223.200.* 07.01.10, 21:24
                                Ps. przypomne że w czasach komuny również Polacy tracili majątki w
                                miastach, na wsiach, jak klasa burżuazyjna wielu straciło majatek
                                który został skolektywizowany lub skomunalizowany...tyczyło sie to
                                wielu miast typu Wa-wa, Poznań, Łodz, Kraków i inne...nie tylko
                                ucierpieli niemy spieprzajacy do zach aliańckich stref, na których
                                czekał plan Marshala...
                                • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 08.01.10, 09:56
                                  Tak, ale kiedy Polacy tracili majątki, uzasadniano to walką z
                                  burżuazją, kiedy Ślązacy - "w walce o polskość". My o tym pamiętamy
                              • Gość: Slezak s Polska Re: No to ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 08.01.10, 09:54
                                nagle okazuje się że wszystkie prusoki maja
                                kuzynów na sl Cieszyńskim...dziwne, dziwne...

Co w tym dziwnego??? Moja prababcia i pradziadek byli z Karviny.
                                Drugi pradziadek spod Strzelec Opolskich itd... Czy tak trudno
                                zrozumieć wschodnim kacapom, bez korzeni na tej ziemi, którzy na
                                siłe starają się stworzyć Podbeskidzie, że Ślązacy są na Śląsku u
                                siebie?????
                                • Gość: z Bielska ciąg dalszy przypomnienia IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.10, 11:02
                                  .. Czy tak trudno
                                  > zrozumieć wschodnim kacapom, bez korzeni na tej ziemi, którzy na
                                  > siłe starają się stworzyć Podbeskidzie, że Ślązacy są na Śląsku u
                                  > siebie?????

O jakich korzeniach mowa?o aryjskich potwierdzonych w Ahnenpass do 4 pokolenia
                                  tylko czy do 1750 roku albo jeszcze dalej?

Te dokumenty nie maja juz zadnego znaczenia ,lepszej pracy nie dostaniesz a Zyd
                                  cie nie wygryzie z posady bo podobnie myslacy ich wymordowali.
                                  Ja sam moge zaswiadczyc 200 letnie pochodzenie rodziny z tad i co z
                                  tego.Urodzenie i pochodzenie dzis malo znaczy.
                                  Nikt wam nie zabrania czuc sie Slazakiem,mowic gwara,nawet afiszowac sie z
                                  tym.Mozna nawet juz pisac nazwy miejscowosci po niemiecku jesli jest zgoda
                                  mieszkancow.
                                  Nie moze to jednak znaczyc ,ze kilku pozostalych tu Slazakow bedzie mowic calej
                                  reszcie jak maja mowic,pisac,czy w ktorej rece trzymac widelec.Czasy sie
                                  zmieniaja ,ludzie i ich poglady takze,dotyczy to i Slazakow.Ilu z nich siedzi w
                                  Reichu tylko dlatego,ze im sie to oplaca.Ilu podpisalo z wieksza lub mniejsza
                                  ochota Volksliste a ilu sluzylo w Wehrmachcie?(nie mowie o innych bardziej
                                  ponurych formacjach)Co robili za Niemca?Ilu wlasnie poszlo na wspolprace?Ilu zas
                                  po 1945 "przechrzcilo" sie na nowa wladze i czerpalo korzysci z udzialu w
                                  aparacie komunistycznym.Slask Slaskiem a zycie roznymi sciezkami
                                  chodzi.Krajobraz nie jest tak prosty czarnobialy.Bylo tez tak ze jeden z braci
                                  szedl do Wehrmachtu ewentualnie Freikorpsu a drugi do WP czy harcerstwa.Wielu
                                  wzenialo sie w polskie rodziny i na odwrot.Slask to za Hitlera byl jeden
                                  -brunatny.Tak naprawde zyli tu i Niemcy i Polacy,Slazacy ,Czesi,Zydzi od dawien
                                  dawna.Po okropnej wojnie rozpoczetej przez Niemcy (popartej przez ludnosc Slaska
                                  w wyborach w ponad 60 % wyborem NDSAP I Hitlera)i przegranej zmienilo to bieg
                                  rzezcy.Wielu w obawie przed sowietami ucieklo na zachod.Ci nieliczni pozostali
                                  potem zostali wysiedleni lub wyjechali do Niemiec do rodzin ,znajomych za
                                  lepszym zyciem.W wyniku wojny wywolanej przez Niemcy Polska stracila polowe
                                  ziem na wschodzie a zyskala kawalek na Slasku.Jednoczesnie miliony Polakow
                                  wysiedono w czasie wojny i po niej i musieli szukac miejsca w okrojonej Polsce.
                                  Nic nie jest tez w zyciu stale :panstwa,granice sie zmieniaja to i powstaje nowa
                                  rzeczywistosc.Dawny Slask przeminal z jego mieszkancami
                                  .W nowej rzeczywistosci dawni pozostali Slazacy sa obecnie w mniejszosci bo na
                                  calym Slasku nie tylko w Bielsku wiekszosc to "przyjezdni" w tuz po wojnie czy
                                  ostatnio.Malo kto dobrowolnie opuszczal swe strony rodzinne ,jedni uciekali
                                  przed wojna inni bieda.
                                  Dzisiaj kazdy moze sam szukac swojego miejsca czy to w Polsce czy za
                                  granica.Moze zyc wedle swojich przekonan,mowic w jezyku ojczystym (czy to jest
                                  niemieci,polski czy po goralsku ,slasku)
                                  Narzucanie zas innym sila swoich przekonan i obrazanie innych majacych przeciwne
                                  zdanie jest zas nie na miejscu i akurat tutaj nie powinno miec miejsca.
                                  Nikt tez na sile nie tworzy Podbeskidzia a jest wrecz odwrotnie..to "Slazacy" z
                                  uporem maniaka rzucaja sie wsciekle tam gdzie padnie slowo Podbeskidzie.Z uporem
                                  lepszej sprawy wciskaja tez bajki o slaskosci Bielska...po pierwsze slaskie to
                                  bylo moze Bielitz ,
                                  po drugie jak juz byl to Slask austryjacki(przemysl
                                  wlokienniczy,prawodawstwo,kultura,jezyk,obyczaje waluta-wszystko roznilo miasto
                                  od "wlasciwego "Slaska.Po trzecie od wielu dziesiecioleci jest jedno miasto
                                  Bielsko-Biala(Krakowska).Czesc mieszkancow uzywa nazwy Podbeskidzie dla
                                  okreslenia BB i okolic i zapalczywe ataki ludzi z poza Bielska ,gdzie tam ze
                                  Slaska tego nie zmienia.Mam wrazenie ,ze reakcja bedzie wrecz odwrotna.
                                  • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 08.01.10, 12:06
                                    OK. Przyjąłem do wiadomości. Przecież napisałem, powyżej, że to, że
                                    nam zabrali większą część Śląska to normalne - demografia decyduje o
                                    wszystkim.
                                    A kuzynek spod Cieszyna też ma teraz mówić że mieszka
                                    na "Podbeskidziu" czy może mówić tak jak zawsze: cesarski Śląsk?
                                    • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 08.01.10, 12:28
                                      > A kuzynek spod Cieszyna też ma teraz mówić że mieszka
                                      > na "Podbeskidziu" czy może mówić tak jak zawsze: cesarski Śląsk?

może mówić i jedno i drugie...bo oba stwierdzenia sa
                                      prawdziwe..ten "cesarsko - krolewski" jak najbardziej! W końcu
                                      tereny obecnego Podbeskidzia zazębiły sie i nabrały wzajemnych
                                      zwiazków i podobieństw właśnie już za A-W...:) Nie mam tu na mysli
                                      wyłącznie BB, ale i np taki Andrychów forpocztę bielskich
                                      przemysłowcow...

Co do kacapapów i tego czy potomek małopolskich czy innych przybyszy
                                      ma się czuć tu jak gośc...chłopie wyluzuj, bo mam wrażenie że twoi
                                      dziadkowie nalezeli do tych 60% zwolenników eunucha z wasem...

Spałeś na historii, albo ktoś ci indoktrynował...kacap to ruski, a
                                      polacy rusków elegancko pogonili w 1920 roku, bo gdyby nie to to DDR
                                      istniałoby już od 1920r i obejmowałoby tereny od Ełku po
                                      Strassburg...

Z kacapami układal się obrońca jedynej słusznej rasy...podzielił z
                                      nimi Polskę, wiec jak smiesz Polaków równac z ich wrogami?

Te Kacapy załozyły Politechnikę Gliwicka i Akademię Ekonomiczna (to
                                      już nawet przed 2 WŚ) w Katowicach...jedyne porzadne uczelnie na G
                                      śl...Uśl to już typowe dziecko głębokiego komunizmu zrobione na
                                      siłę, co widac do tej pory.....

Kolejna sprawa własnosć - popatrz ilu ślązaków żyjących od kilku
                                      pokoleń na osiedlach robotniczych nikisza, szopienic, szombierek, n
                                      bytomia i innych zyskało na ruskich bagnetach....zyją od lat na tym
                                      co zbudowali niemieccy przemysłowcy, płacili dzięki komunie ale i po
                                      niej zanizone czynsze, część z nich jesli mieli głowe na karku i
                                      mozliwosci wykupiło mieszkania w familkokach na własność po
                                      preferencyjnych cenach (jak widać we wcześniejszych danych struktura
                                      mieszkań wlasnosciowych w centr ślaskim wyglada
                                      tragicznie)....ciekaw jestem czy oni w imię poszanowania własnosci
                                      oddali część zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy prawowitym
                                      włascicielom z niemiec? A ciekaw jestem czy gdyby pojawił się
                                      niemiec na nikiszu przejął to co jego i potem zarzyczyl sobie 2
                                      krotnie wiekszego czynszu to czy nie podniesliby lamentu?

Popatrz na to w ten sposob, zanim zaczniesz oskarżac mieszkańców
                                      naszego podbeskidzia- regionu gdzie zdecydowana większośc dorobiła
                                      się dzieki swojej pracy...
                                      • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 08.01.10, 12:31
                                        > Te Kacapy załozyły Politechnikę Gliwicka i Akademię Ekonomiczna
                                        (to
                                        > już nawet przed 2 WŚ) w Katowicach...

powinno być: te wg ciebie kacapy...bo nie mam na mysli ruskich:)
                                      • Gość: silesiamacios Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 194.50.110.* 08.01.10, 12:42
                                        Popatrz na to w ten sposob, zanim zaczniesz oskarżac mieszkańców
                                        > naszego podbeskidzia- regionu gdzie zdecydowana większośc dorobiła
                                        > się dzieki swojej pracy...

Tylko ta praca i praca na tym forum każdy podkreśla....
                                        A siedzą tylko na forum i se do oczu skaczą:))
                                        DO ROBOTY - czas kraj wyciągnąć z kryzysu:)))
                                        • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 08.01.10, 12:59
                                          >
                                          > Tylko ta praca i praca na tym forum każdy podkreśla....
                                          > A siedzą tylko na forum i se do oczu skaczą:))
                                          > DO ROBOTY - czas kraj wyciągnąć z kryzysu:)))

o sobie mówisz? Tak do roboty, wyciagnijmy kraj z kryzysu...trza
                                          produkowac krzyże na szeroka skalę by nie zabrakło ich w żadnym
                                          pokoju, żadnym urzędzie, sali, laboratorium, kiblu i wogóle na
                                          rondach, basenach, sejmikach, wiaduktach, dworcach....ehhhhh
                                          • Gość: silesiamacios Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 194.50.110.* 08.01.10, 13:11
                                            Do wszystkich uczestników tego forum:
                                            TO JA SILESIAMACIOS SPROWOKOWAŁEM TA DYSKUSJE (patrz 1 post na forum)
                                            z WARSZAWY!!!!!!!!

I JA JĄ KOŃCZE.

Jak śpiewał mój idol WELKY KSIAŻE MAZOWIECKI - KAZIK S...

"...do roboty jebane nieroby...."

ale sie uśmiałem:))
                                      • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 08.01.10, 14:18
                                        Kacapstwo to stan duszy nie narodowość.
                                        Podaj dane i źródło: ile osób określających się
                                        jako "podbeskidzianie" "dorobiło się" i podaj w liczbach
                                        bezwzględnych ile to jest "dorobiło się".
                                        Oddzielmy fakty od propagany
                                        • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 08.01.10, 15:15
                                          ...fakty/ Gus nie kłamie...

Pow/ludność/mieszk oddane do użytku/pkb

---------------------------------------------------------------------
                                          -----------

Obszar metropolitalny powierzchnia km2
                                          silesia/GOP 5 577

sub b-b (w woj. śląskim) 2 354
                                          *

Obszar metropolitalny ludność 2000

silesia/GOP 2 924 455

sub b-b (w woj. śląskim) 641 787

Obszar metropolitalny ludność 2008

silesia/GOP 2 825 394

sub b-b (w woj. śląskim) 652 045

Obszar metropolitalny ludność zm % 00/08

silesia/GOP -3,4%

sub b-b (w woj. śląskim) 1,6%

Obszar metropolitalny mieszkania* 2008

silesia/GOP 5 069

sub b-b (w woj. śląskim) 3294
                                          * indywidualne i pod sprzedaz i wynajem oddane do uzytku

Obszar metropolitalny mieszkania* 2000-2008

silesia/GOP 30 111

sub b-b (w woj. śląskim) 24 037
                                          * indywidualne i pod sprzedaz i wynajem oddane do użytku

Wychodzi na to, że w latach 00-08 na 100 mieszkańców (z 2008r.)
                                          oddano:
                                          podbeskidzie: 3,6 mieszkań/100os.
                                          silesia/GOP plus opłotki: 1,1 mieszkań/100 osób

Obszar metropolitalny pkb/capita

silesia/GOP 32 203

sub b-b (w woj. śląskim) 27 301

tak więc....to ty zacząłes oskarzac, że zyjemy na krzywdzie
                                          ślązaków, niemców itd...ja w jakis sposób chce ci pokazać, że jest
                                          na odwrot, a przy okazji przyjzyj sie "przedsiebiorczosci" mieszk
                                          centralnego ślaskiego...
                                          • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 08.01.10, 15:18
                                            Lista danych z 10 najbogatszych podregionów i woj. śląskiego
                                            PKB/capita:
                                            1 Warszawa.......................83933 109,0
                                            2 Poznań...........................56081 105,3
                                            3 Kraków...........................44529 111,4
                                            4 legnicki...........................44366 119,8
                                            5 Gdańsk-Gdynia-Sopot.....40491 107,3
                                            6 Wrocław..........................40457 112,4
                                            7 Łódź...............................33269 108,7
                                            8 centralny śląski............32205 107,7
                                            9 ciechanowsko-płocki........29265 105,5
                                            10 warszawski...................27965 109,5
                                            11 bielsko-bialski............27301 107,0

zauważ, że nie śpimy na złozach naturalnych, też padlo wiele
                                            zakładów - nie otrzymalismy specjalnych przywilejów, KSSE jest jak
                                            na lekarstwo, nie jestesmy obważankiem stolicy...czyli wypadamy
                                            nieźle co?
                                            • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.131.* 11.01.10, 10:56
                                              My też już nie śpimy na złożasz naturalnych. To nie Legnica. My
                                              śpimy na pokopalnianych problemach, za które płaciliśmy i to słono:
                                              przez 50 lat 4 zł. z każdych 5, odprowadzanych do budżetu pochodziło
                                              z Górnego Śląska a było wydawanych w całej Polsce. Również w BB. Nie
                                              zapomnij, że za pieniądze ze śląskiego węgla zbudowano w tym kraju
                                              wszystko:o od Gdyni, COP, CMK, gierkówki i Portu Pólnocnego po każdy
                                              cm sześć gazu od Rosjan. A z czego innego? Ukraińskich stepów? Błot
                                              Polesia? Małopolskich małorolnych z ich bida i nędzą? PGRów?
                                              warszawskiej administarcji?(trochę było w
                                              Wielkopolsce "czegokolwiek" ale kropla w morzu). Fiat został
                                              ulokowany tylko ze względu na energetyczno-metalurgiczne zaplecze
                                              GOPu i Zagłębia. Dlaczego BB jako
                                              takofunkcjonuje? Bo jesteście tacy wyjątkowi? Wspaniali? Jesteści
                                              najzwykleji z najzwyklejszych. Macie jedynie 2 rzeczy: granicę (a
                                              strefa nadgraniczna przy bardziej cywilizowanym kraju jak Czechy
                                              zawsze się szybciej rozwija) i wielomiloinowe zaplecze GOPu, którego
                                              mieszkańcy zawsze wam parę złotych przywiozą. Bez Katowic, Gliwic
                                              Sosnowca (Zagłębie to też pareset tysięcy ludzi) bylibyście niczym.
                                              Więc nie kąsajcie ręki która was karmiła i karmi
                                              • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 11.01.10, 15:08

> My też już nie śpimy na złożasz naturalnych. To nie Legnica. My
                                                > śpimy na pokopalnianych problemach, za które płaciliśmy i to
                                                słono:
                                                > przez 50 lat 4 zł. z każdych 5, odprowadzanych do budżetu
                                                pochodziło
                                                > z Górnego Śląska a było wydawanych w całej Polsce. Również w BB.
                                                Nie
                                                > zapomnij, że za pieniądze ze śląskiego węgla zbudowano w tym kraju
                                                > wszystko:o od Gdyni, COP, CMK, gierkówki i Portu Pólnocnego po
                                                każdy
                                                > cm sześć gazu od Rosjan.

taaaaa, ale nie zapominaj o tym, że na rozbudowe kopaln, budowe
                                                nowych, budowe i rozbudowe hut, elektrownii, a takze takich
                                                gierkowek i innych CKMek a także wielu innych inwestycji w calej
                                                polsce za PRLu gierek i póxniejsi zaciagneli gigantyczne kredyty,
                                                które zostały po 1989r. umozone, bo gyby nie to bylibyśmy 5
                                                najwiekszym dłuznikiem....wiec nie pieprz mi prosze o tych
                                                bajecznych przychodach z GOP, bo raz że sami mieszkańcy GOP z tego
                                                korzystali i korzystają w co sie w GOP zainwestowało w PRL (np.
                                                setki tys mieszkań, drogi, koleje, elekttrownie i sieć elektr), a
                                                dwa były jeszcze do tego potęzne kredyty...

Fiat został
                                                > ulokowany tylko ze względu na energetyczno-metalurgiczne zaplecze
                                                > GOPu i Zagłębia. Dlaczego BB jako
                                                > takofunkcjonuje?

taaa, zwłaszcza FIAT tyski który został ulokowany w latach 70tych z
                                                uwagi na bliskosć bielskiej fabryki...

Bo jesteście tacy wyjątkowi? Wspaniali? Jesteści
                                                > najzwykleji z najzwyklejszych. Macie jedynie 2 rzeczy: granicę (a
                                                > strefa nadgraniczna przy bardziej cywilizowanym kraju jak Czechy
                                                > zawsze się szybciej rozwija) i wielomiloinowe zaplecze GOPu,
                                                którego
                                                > mieszkańcy zawsze wam parę złotych przywiozą. Bez Katowic, Gliwic
                                                > Sosnowca (Zagłębie to też pareset tysięcy ludzi) bylibyście
                                                niczym.
                                                > Więc nie kąsajcie ręki która was karmiła i karmi

Popatrz ile miast jest blisko granicy a nie umie tego
                                                wykozystac...zreszta czy wschodnie rubieża Cz-Rep są tak rozwinięty
                                                i bardziej cywilizowane? No nie wiem
                                                ..popatrz na Opole - też jest blisko GOP, popatrz na Szczecin - to
                                                mogłbybyc port dla Berlina, Wałbrzych blisko Czech i niemiec, Gorzów
                                                etc...
                                                Popatrz ile SSE otrzymały Gliwice, Tychy, Sosnowiec, a ile Bielsko-B
                                                (jak na lekarstwo)?
                                                to chyba wskazuje na nasza przedsiebiorczosć...owszem jestesmy
                                                dobrze ulokowani - ale inni nie gorzej ale nie potrafia tej
                                                lokalizacji wykorzystać.

Mówisz, że GOP ma same problemy z węglem, moze i prawda, ale jakos
                                                ponad 150tys pracuje w kwk, a pewnie drugie tyle w firmach
                                                posredniczacych, transportowych, maszynowych zwiazanych z
                                                gornictwem, do tego dodac mozna energetykę...

• Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.131.* 11.01.10, 16:10
                                                  Wiem, wiem jesteś typowym ubermanchem z BB - przedsiębiorczym,
                                                  czystej krwi słowiańskiej, prawdziwym aryjskim nadczłowiekiem,
                                                  stworzonym do tego by kierować śląskim bydłem nadającym się tylko do
                                                  pracy pod ziemią. Przekonania o nadludzkich zdolnościach
                                                  mieszkańców "podbeskidzia" taki ciemny hanys jak ja nie jest zdolny
                                                  przecież naruszyć. Ani tym bardziej żadne fakty - bo białe jest
                                                  białe a czarne....
                                          • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.131.* 11.01.10, 10:41
                                            A ile z tych, którzy budują te nowe domy to znienawidzeni "hanysi" z
                                            GOPU i z Niemiec, budujący drugie domy, lub domy "na emeryture"?
                                            Istnieją takie statystyki? Jestem ciekawy bo tak robią 4 rodziny
                                            znajomych moich rodziców z Niemiec, no i sami rodzice zaczynają
                                            budowac domek przy wyciągu, a nie chcę z sytuacji osobistej,
                                            wyciągać wniosków statystycznych dla ogółu.
                                            • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.83.* 11.01.10, 15:20

> A ile z tych, którzy budują te nowe domy to znienawidzeni "hanysi"
                                              z
                                              > GOPU i z Niemiec, budujący drugie domy, lub domy "na emeryture"?

Ci juz sobie wybudowali te domy w latach 90tych, kiedy była
                                              prywatyzacja, tworzyly się szybkie fortuny na handlu weglem, masowo
                                              tworzyly sie nowe firmy na śląsku, ktorych za PRL nie bylo...do tego
                                              budowa domu dawała mozliwosc ucieczki od płacenia coraz wiekszych
                                              podatków poprzez ulgi najpierw od podatku potem od podstawy
                                              opodatkowania tak było gdzieś do 2000r. kiedy Buzek i ska
                                              zlikwidowali ostatnia ulgę dot budownictwa indywidualnego...

Potem budowa domu opierać zaczela się na kredytach, a tych nie
                                              zaciagaja ludzie po 50tce czy tym bardziej 60tce w celu budowy na
                                              emeryturę (no bo skąd znaleźc taki bank ktory udzielilby im kredytu
                                              na 300 000tys na 10-15 lat), owszem sa wyjatki, ale nie wmawiaj mi
                                              że nagle masowo 50latkowie z GOP buduja w górach dom na emeryturę.
                                              Jak pokazuja róznego rodzaju analizy w prasie gospodarczej kredyty
                                              hipoteczne udzielane sa głównie ludziom miedzy 25-45 rokiem zycia.
                                              Obecnie mało kogo między 25-40 rokiem zycia przy tak wysokich cenach
                                              budowy domu stac na utrzymywanie mieszkania domu w GOP i budowania
                                              drugiego domu w gorach...owszem sa wyjatki, ale takich ludzi jest
                                              raczej mało. Wiec albo te domy buduja generalnie mieszkańcy
                                              Podbeskidzia, albo ci "hanysi" ktorzy posilkuja się sprzedaża swego
                                              lokum w GOP by dokończyc budowe domu pod BB stajac się nowymi
                                              mieszkańcami podbeskidzia (a tych przybywa jak widać) jednoczesnie
                                              bedac normalnie pracujacymi ludzmi, ale nie bambrami czy "bogatymi
                                              emerytami"...
                                              • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.131.* 11.01.10, 16:14
                                                Cieszę się, że ja, moja rodzina i znajomi należymy do
                                                mniejszości :) przynajmniej w/g twojego osobistego instytutu
                                                badawczego...A nie boisz się, ze zamiast stać się
                                                podbeskidzianinami, shanysiejemy wam piekne Góry Śląskie :)))
                                                • Gość: aliveinchains Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 77.223.200.* 11.01.10, 19:05
                                                  widzę, że nagle okazuje się, że wszystkie prusoki mają wielu
                                                  znajomych, wujków, ciotki, kumpli którzy akurat budują sobie dom w
                                                  górach. Własciwie na emeryturę, no bo po co zamienić mieszkanie w
                                                  GOP na wieksze, po co budować coś blisko swej pracy..lepiej mieszkać
                                                  w tym co się ma ale za to wypierniczyc chaupę w górach na
                                                  emeryturę...echhh zadaje się na co dzień z wieloma mieszkańcami GOP
                                                  i nie znam nikogo kto po 2000r. wybudował sobie dom na Podbeskidziu
                                                  nie wyprowadzając się tu na stałe...wiekszość z moich znajomych z
                                                  GOP jednak inwestować woli w dom gdzieś w powiecie mikołowskim,
                                                  pszczyńskim, gliwickim, lub w miescie...
                                                  Jak jednak wytłumaczyć fakt, że w BB oddaje sie od paru lat wiecej
                                                  mieszkań niż w 2x wiekszych Katowicach? Może ktos powie "hanysy"
                                                  zasiedlaja wasze bielsko! I bardzo się ciesze, gratuluje dobrego
                                                  wyboru:)
                                                  • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 12.01.10, 10:44
                                                    Oczywiście, zę lepiej mieszkać w górach niż w postprzemysłowym
                                                    GOPie. I wychodzi na to, ze tę waszą "przedsiębiorczość"
                                                    znów "hanysy" napędzają...
                                        • Gość: z Bielska ciąg dalszy przypomnienia IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.10, 23:05

> Kacapstwo to stan duszy nie narodowość.

Nie mieszaj sowietow z Polakami z kresow ktorzy mieszkaja od konca wojny na
                                          Podbeskidziu bo nie przyszli tu dobrowolnie tylko uciekali ratujac zycie lub ich
                                          wwyrzucono z domow i kazano do Polski jechac.Nie oni wyjechali z Polski tylko
                                          Polska "wyjechala" z kresow.Wielu mialo ciezkie przezycia i doswiadczyli
                                          wojny.Zupelnie odwrotnie bylo tu na Slasku.W 1939 2-3 dni dzialan wojennych we
                                          wrzesniu 1939 i spokoj do 1945 gdzie przez pare tygodni w styczniu czy lutym
                                          kiedy wladze niemieckie wialy gdzie pieprz rosnie bojac sie odwetu za swoje
                                          zbrodnie.

Rozmawialem troche z ludzmi z kresow i przeszli oni tyle z rak sowietow i
                                          niemieckich ,ze dzis trudno uwierzyc w to.
                                          • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.131.* 11.01.10, 10:59
                                            Tak, to smutne i im współczuję. Ale dziś mieszkają na Śląsku a nie
                                            na Wschodnich Kresach i mają się kierować interesem Ślaska a nie
                                            Kresów. Nie cierpię wszystkich Ziomkostw: niemieckich, polskich albo
                                            marsjańskich.
                                      • Gość: gertruda Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: *.chello.pl 11.01.10, 14:44
                                        Gość portalu: aliveinchains napisał
                                        > Z kacapami układal się obrońca jedynej słusznej rasy...podzielił z
                                        > nimi Polskę, wiec jak smiesz Polaków równac z ich wrogami?
                                        Gopowskie trole umiarkowania w pluciu nie znają. Ubliża taki
                                        od "kacapów", a ja przypomne tylko, że całkiem niedawno praffdziwe
                                        ałtohtony z Rocznikiem na czele, pisały do Putina listy poparcia
                                        przeciw Polakom.
                                        • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: 217.153.131.* 11.01.10, 16:15
                                          trudno popierać polski nacjonalizm, który zagraża Europie
                                          • Gość: gertruda Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: *.chello.pl 11.01.10, 16:22
                                            W tym celu znaleźliscie sobie niedawno sojusznika na kremlu."Gorole
                                            za Brynice" to jest hasło europejczyków gopowców.
                                            • Gość: Slezak s Polska Re: ciąg dalszy przypomnienia IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 12.01.10, 10:48
                                              Wasz bóg z Torunia mocniejszy niż ten z Kremla :)