Gość: Bielszczanin IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 25.03.10, 21:15 Chcieliście macie unie juz nam prawa swoje narzucają !!!! cwaniaki bo kase mają na zachodzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: 91.215.33.* 25.03.10, 22:14 no i doczekałem się bożka już nawet w lodówce można znaleźć za jajkami. Specjalista od wszystkiego, kolejny krok to taniec z gwiazdami albo cóź innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 25.03.10, 22:21 stop barbarzyństwu. uwolnić kury z puszek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eS Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: 77.223.195.* 25.03.10, 22:37 Tak, tak, uwolnić wszystkie zwierzęta hodowlane, najlepiej do lasu. A później dać każdemu dzidę i niech sobie sam obiad upoluje, o, to jest dopiero zacna idea! Cofnijmy się do średniowiecza, albo jeszcze wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 11:08 A czy mięso jest niezbędne w diecie człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 12:09 Mowa jest o jajkach a nie o mięsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 13:22 Skąd się bierze tylu umartwionych losem ptaków? Dlaczego nie zainteresują się losem ludzi? Dzieci, na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 13:59 Bo dorosły człowiek ma o siebie dbać sam zaś o dziecko mają dbać rodzice lub inni opiekunowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 15:29 A jeśli opiekunowie są do duszy, to dzieci mają dbać o siebie same? Niech kury też o siebie zadbają, skoro hodowcy o nie nie dbają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.acn.waw.pl 26.03.10, 16:04 To gadanie właścicieli kurników jest totalnie bez sensu. "Nie zamontujemy klatek, bo kurniki nie przynoszą dużych zysków. A więc pozamykamy połowę ferm, a za jaja będziecie płacić dużo więcej". Skoro mamy płacić więcej, to dlaczego z taką radością mówią, ze zwijają interesy? Kto rozsądny by w takiej sytuacji zlikwidował biznes, widząc że idzie taka podwyżka cen jaj? Gdyby jaja zdrożały o 20 groszy, to pewnie zysk hodowcy ze sztuki by wzrósł kilkukrotnie. Rozsądni -- kupujcie upadające kurniki, idą złote czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 18:01 Zwykła histeria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Cywilizujemy się,pod przymusem ale dzięki Bogu. IP: 193.238.180.* 26.03.10, 22:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freiman Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.elwico.pl 26.03.10, 20:19 nie zauważyłeś że ta wymiana kosztuje sporo , a pieniędzy na to nie chcą dać nawet banki ? nie zastosowanie się do unijnych wytycznych skutkować będzie wysokimi karami , czyli albo wymienisz klatki (na co nie masz pieniędzy) albo będziesz płacić kary (na co nie masz pieniędzy), jakie jest więc wyjście? tylko likwidacja i wątpię żeby robili to z wielką radością Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 27.03.10, 07:47 W ostatnich latach polska wieś otrzymała olbrzymie pieniądze z UE oraz jeszcze większe dostaje od polskich podatników. To, że zamiast na inwestycje i modernizację gospodarstw, wieś wydaje na terenówki, telewizory plazmowe czy wakacje na Cyprze, nie jest winą niczyją oprócz wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 28.03.10, 18:00 chyba nie masz bladego pojęcia o dopłatach, skoro wydaje Ci się, że można sobie za nie kupić plazmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulbaa Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 18:04 Ależ kury o siebie zadbają. Byle tylko ktoś wypuścił je z ciasnych klatek. Ludzie kurom do nicego nie są potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 14:27 Gość portalu: mm napisał(a): > Skąd się bierze tylu umartwionych losem ptaków? Dlaczego nie zainteresują się > losem ludzi? Dzieci, na przykład? Nareszcie! Zawsze, kiedy zaczyna się jakaś dyskusja na temat losu zwierząt, pojawiają się głosy o głodnych dzieciach. Czy myślisz, że jeśli głodne dzieci będą karmione badziewiem z takich hodowli, to będzie w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 15:31 Nie, myślę, że lepiej będzie karmić dzieci jednym jajkiem za 2 zł, niż czterema po 50 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.10, 15:20 Bo losem dzieci ma się już kto przejmować. Czy wszystko należy ripostować "zajmijcie sie lepiej losem dzieci"? Na tyle tylko cię stać? Jakbyś widział jak wyglądają kurzelnie tobyś uciekł w podskokach: smród, ścisk, potworny zaduch i gorąc a do tego czasem padłe sztuki. Nie tylko "biedne pieski i kotki" są na świecie. Pomyśl o tym, jeśli cię na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 15:36 Spytałem z ciekawości, co kieruje ludźmi, którzy dużo czasu i energii, prawdopodobnie też pieniądze, poświęcają na walkę o dobro kur i innych zwierząt. Spytałem o to, ponieważ dobro dzieci jest dla mnie ważniejsze, niż dobro kur. Jak dla większości ludzi. Zwłaszcza ludzi tak szlachetnych, stąd moje pytanie. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.terminus.pl 26.03.10, 15:45 Nie wiesz ?, to Ci odpowiem. Łączy je INTELIGENCJA, TAK, INTELIGENCJA, I WYSOKOŚĆ IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritsuko Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.chello.pl 26.03.10, 16:01 Zazwyczaj jest tak, że ktoś kto przejmuje się losem zwierząt pomaga rówież potrzebującym ludziom. Za to jak ktoś może kopnąć psa to wiadomo co też może zrobić z drugim człowiekiem. To jak traktuje się zwierzęta bardzo ładnie przekłada się na traktowanie ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.vbc.pl 26.03.10, 16:23 Ci sami ludzie poświęcają też czas na dbanie o dobro dzieci. Skąd myśl, że troska o zwierzęta wyklucza troskę o ludzi? Poza tym troska o sposób hodowania zwierząt, to również troska o dzieci. Choćby dlatego, że dzieci muszą jeść zdrowo, a jedzenie jajka od zestresowanej kury nafaszerowanej antybiotykami zdrowe nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 20:10 Odnoszę się do wypowiedzi: >Tak, tak, uwolnić wszystkie zwierzęta hodowlane, najlepiej do lasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmk Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.fbx.proxad.net 26.03.10, 11:19 Nie chce jesc jajek z kurzych obozow koncentracyjnych!!! Uwolnic kury, dac im slonce i powietrze! Przepisy w Unii zmieniaja sie bardzo powololi, trzeba bylo czytac jakie beda w 2012 roku, a nie budowac narzedzie tortur i myslec ze "jakos to bedzie"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszybielszczanin I dobrze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 12:10 Koniec z męczeniem zwierząt. Ja od dawna kupuje jajka tylko z chodu ściółkowego lub eko. Przy okazji - LUDZIE - będziecie o wiele zdrowsi, rolnicy muszą faszerować niezłym syfem te kury (psychotropy, antybiotyki), żeby były one w stanie w tak katorżniczych warunkach znosić jajka. Później ten cały syf w tym jajku się znajduje a Wy to jecie - no ale jajko jest za 50 groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Furtak i hodowcy do klatek IP: *.chello.pl 26.03.10, 12:36 a kury na wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
macondowo i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwójki 25.03.10, 23:35 A pieprzenie panów hodowców o braku dopłat na ten cel jest żałosne. Przepisy są znane od dawna. To jest biznes, panowie. Tu się planuje i robi kalkulacje. Było się nie pchać w hodowlę, skoro tak źle. Weźcie się do roboty. Pieniądze na rozwój firm są, tylko trzeba chcieć. I nie pytać, czy są dopłaty do klatek, tylko czy są dotacje dla firm, które chcą się rozwijać i dostosowywać do zmian na rynku. Wtedy może byście się dowiedzieli, że jest coś takiego jak Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego z całkiem sporą ilością pieniędzy. Ale do tego trzeba zmienić podejście z tego pod tytułem "dejcie mnie, mnie się należy" na takie pod tytułem "wiem, co robię, chcę rozwijać firmę". Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój 26.03.10, 08:37 ale oni ufali ze Polska to jest taki kraj prowizorka - i maja w gruncie racje - to jest panstwo taka prowizorka - gdzie zasadne jest - jakos to bedzie no tylko ze czasem sa wyjatki - i wtedy bec druga sprawa ze w cywilizowanej czesci Europy istnieje ogromne parcie na tzw zdrowa zywnosci i sprzeciw wobec takiego traktowania istot zywych - cokolwiek by to oznaczala - czasem jest to umywanie rak, czasem dla wlasnego ego, samopoczucia - ale w kazdym badz razie mowia nie dla drastycznego braku szacunku dla zywych istot - u nas - prosze zobaczyc jak ci rolnicy traktuja samych siebie a co dopiero zwierzeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój IP: *.pres.cable.virginmedia.com 26.03.10, 11:13 "> druga sprawa ze w cywilizowanej czesci Europy istnieje ogromne > parcie na tzw zdrowa zywnosc" HAHAHAH! czlowieku, byles kiedys w np. Anglii? Tak parszywego i kiepskiej jakosci jedzenia nie ma nigdzie w Europie! Glownie dlatego ze rynek zdominowaly (85%) zaledwie TRZY marki hipermarketow (TESCO, ASDA, Morrison) - i walcza one o klientow najtansza i KOSZMARNEJ jakosci zywnoscia - a ludzie to kupuja, bo 85% rynku nalezy do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój 26.03.10, 11:42 Trzeci jest Sainsbury's gwoli ścisłości. Trzeba się było uczyć, to dawno byś awansował i stać by cię było na dobre jedzenie, a nie "basic". W Polsce ten sam Tesco, Carrefour i inni pozwalają sobie na sprzedaż przeterminowanych mięs i wędlin mytych detergentami. Smacznego, frustracie ze zmywaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MBOB Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój IP: 64.213.144.* 26.03.10, 11:48 I tu sie mylisz kolego, bo to wlasnie w angli od kilku lat trwa zmasowana kampania na rzecz hodowli "free range" to jest free range chickens eggs itd ale zeby to wiedziec to po pierwsze trzeba znac jezyk i wziasc do renki czasami angielska gazete czy poogladac angielska tv a nie trefny polsat.I jeszcze jedno jak ci zarcie niepasie to dozuc kilka funtów i nawet w tesco kupisz kurczka z hodowli free range Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój 26.03.10, 11:55 Jeżeli angielski znasz tak jak polski ("angli", "renki", "wziasc", "niepasie", "dozuc"), to chyba niespecjalnie można ufać tym doniesieniom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbob Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój IP: 64.213.144.* 26.03.10, 12:14 o moj polski sie nie martw o angielski tym bardziej - niestety niemam dostepu do polskiej klawiatury pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: i dobrze - i tak już kupuję jedynki, lub dwój IP: *.acn.waw.pl 26.03.10, 15:57 Nie trzeba mieć polskiej klawiatury, by doRZuć napisać przez "rz"... Poza tym w Polsce się używa takich samych klawiatur jak w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
sandvika piszesz bzdury.. 26.03.10, 09:53 > Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego z całkiem sporą ilością typowa pólprawda - o wszystkie środki z RPO nie mogą się starać firmy prowadzace działaność ujętą w załaczniku 1 do traktatu unijnego: czyli rolnictwo, górnictwo transport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macondo Re: piszesz bzdury.. IP: *.sferanet.pl 26.03.10, 11:07 Sprawdź dokładnie co jest wykluczone. A osobną sprawą jest to, że nawet gdyby tak przyjąć, to środki są dla firm zajmujących się produkcją rolną. Trzeba tylko szukać zamiast biadolić. Jednak przyznam, że gdyby to ode mnie zależało, nie dałbym im ani złotówki, za to jaki szajs produkują i jak traktują zwierzęta. No, a na końcu najważniejsze - to jest biznes, jak im nie pasuje niech zwijają manele. Ja ich klientem nie jestem od dawna. I innym radzę to samo. Po co się truć. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: piszesz bzdury.. 26.03.10, 12:11 Marketingowcy twierdzą, że angielski konsument lubi jajka z jak najjaśniejszym żółtkiem, podczas gdy konsument niemiecki woli żółtka jak najciemniejsze. Hodowcy i do tego potrafili się dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmichalg a ja kupuję trójki... IP: *.psat.pl 26.03.10, 12:17 ... bo taniej i nie widzę żadnej różnicy między dwójkami. A kury? Cóż... ich problem. Jak zresztą wszystkich zwierząt hodowlanych. Zastanawiałbym się, gdyby chodziło o zwierzęta, które przyszły na świat na wolności, ale te urodzone w hodowli to zupełnie inna sprawa i trzeba mieć to na uwadze. A ekologom proponuję, aby wystąpili o prawa wyborcze dla kur. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: a ja kupuję trójki... 26.03.10, 14:01 Gość portalu: zmichalg napisał(a): > ... bo taniej i nie widzę żadnej różnicy między dwójkami. ************************** Jednak między dwójką, a jedynką jest dramatyczna różnica. Dwójki i trójki uważam za niejadalne - są po prostu niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigu rozumiem, ze przepisy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.03.10, 00:42 ogloszono dopiero wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: rozumiem, ze przepisy IP: 190.129.117.* 26.03.10, 01:02 Nie, nie ogloszono wczoraj, ale kazdy ma prawo zamknac swoj zaklad. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Szczególnie, że i tak ledwo mu się opłaca 26.03.10, 09:44 To niech zamknie fermę i zajmie się czymś, co mu się opłaca bardziej, a nie zaraz płacz i wyciąganie rączek po naszą kasę. A skoro zniknie połowa ferm, to ta druga połowa, która dostosować warunki hodowli do nieco mniej barbarzyńskich wymogów, sporo zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: 94.75.67.* 26.03.10, 01:15 Gość portalu: Bielszczanin napisał(a): > Chcieliście macie unie juz nam prawa swoje narzucają !!!! cwaniaki bo kase > mają na zachodzie Zgadza się, Chcieliśmy Unii i jesteśmy zadowoleni, że "produkcja" w takich warunkach zostanie zakończona. Wszystko dobrze. No a to, że "kasa jest na zachodzie" wynika z tego, że tam się pracuje, zaś na wschodzie żyje się ze wzajemnego podkradania i zasiłków. Ale to już ma mało wspólnego z kurami w straszliwych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz_w Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.03.10, 09:25 Jeśli wzrośnie cena jajek, to pewnie wzrośnie też cena produktów z jajkami: słodyczy, majonezów itd (no, chyba ze proszek jajeczny bedzie sprowadzany np. z Chin. Pomimo tego ceny pewnie i tak wzrosna, bo kto by przepuscil taka mozliwosc zarobku, a wystarczy wytlumaczyc sie zlym polskim rzadem i zla unia.)Jako ze produkty te generalnie na nasze zdrowie nie wplywaja najlepiej, a spozywamy je w nadmiarze, to moze to doprowadzi do zmniejszenia ich konsumpcji? To pociagneloby za soba korzysci zdrowotne dla jednostek i dla calego spoleczenstwa. Więc generalnie chyba sie powinnismy cieszyc? ;-) A ja juz cieszę się, że w moim malenkim osiedlowym sklepiku moge kupic jajka od kury zielononozki kuropatwianej. To nasza rodzima rasa, kiedys prawie wyginela (bo nie byla tak wydajna jak kury w klatkach), ale byl jakis program i ja uratowali. Ta kurka nie nadaje sie do hodowli w klatkach, musi miec wybieg, zyje sobie w stadkach rodzinnych. Gdy rok temy bylam w Dolinie Baryczy, na jakiejs wiosce zobaczylismy wlasnie takie kurki, wlascicielka sprzedala nam kilka jajek i wtedy jadlam je po raz pierwszy. Smak nie do porownania z "trojkami". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy 26.03.10, 11:10 U nas też w dwóch maleńkich sklepach osiedlowych są te jajka. Ludzie są coraz bardziej świadomi ekologicznie i etycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy 26.03.10, 12:22 Nic nie będzie importowane z Chin, bo sama UE produkuje bardzo dużo żywności. Zresztą, to daje Europie potężną siłę, której zresztą Europa nie potrafi wykorzystać. Chiny borykają się z DEFICYTEM żywności. Średnia gęstość zaludnienia Chin wynosi ok. 128 mieszkańców na km2 czyli mniej więcej tyle, co w Europie środkowej (od Francji po Polskę). Z tym, że w Chinach zaledwie 10 % powierzchni kraju nadaje się pod uprawy. Chiny mają problem i będą musiały go rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy 26.03.10, 13:34 'Trojki' sa po prostu niejadalne, to produkt jajopodobny. Zupelnie bez smaku. Jesli ktos chce za to placic, prosze bardzo. Ja wole wydac wiecej na jajka jadalne, smaczne i majace jakiekolwiek witaminy. Los kury znoszacej jaja tez nie jest mi obojetny. W kraju, gdzie zygota ma prawa czlowieka, znamienne jest, ze dorosla kure traktuje sie gorzej niz jej jajo. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy 26.03.10, 13:57 > (no, chyba ze proszek jajeczny bedzie sprowadzany np. z Chin.) Chiny są importerem netto żywności - z roku na rok coraz większym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy IP: *.aster.pl 26.03.10, 18:14 a czy wiesz że te kury znoszą jajka tylko na wiosnę? nioski prowadzone są programem świetlnym dzięki ktoremu niosą się cały rok. zielononóżki nie ponieważ chowane są systemem ekologicznym w którym stymulacja świetlna jest wykluczona. więc zapytam - kupiłeś/aś jajka od zielononóżki w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
tommydaho Re: Jajecznica tylko dla bogatych? Same plusy 26.03.10, 20:06 tak się sklada, że hoduję zielononóżki i niosą się one przez caly rok. oczywiście wydajność tych kurek w zimie jest mniejsza, ale tak naprawdę różnica jest niewielka. Jak każda kura raz do roku się wypierza i nie daje jajek przez około 3 tygodni. poza tym normalnie taka kura znosi jajko co dwa dni. Z tym, że jest to wielkie jajo, dużo żółtka. I ma wiele walorów zdrowotnych. Samo życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frezyjka Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone IP: *.range86-181.btcentralplus.com 26.03.10, 01:22 od dluzszego czasu kupuje jajka w Londynie wlasnie z wolnego chowu,place wiecej,ale w kazdym sa po dwa zoltka :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 03:15 mhm... a ja od dłuższego czasu nie mogę namierzyć double yolk :/ btw, ciekawe w jaki sposób oni je rozpoznają przy segregacji :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? "tradycyjny system klatkowy" IP: 77.236.16.* 26.03.10, 04:59 brawa za to określenie dla pani Autorki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: "tradycyjny system klatkowy" 26.03.10, 13:37 no wlasnie; tradycyjny to jest wolny chow, gdzie kura chodzi po podworku; W nowoczesnym chowie klatkowym kura nawet nie ma do swojej dyspozycji powierzchni kartki A4. Okrucienstwo, z jakim sa traktowane zwierzeta hodowlane, jest niewyobrazalne dla przecietnego konsumenta. W tym hodowlach powinny byc kamery, a obraz powinien byc transmitowany do kazdego konsumenta. Dla wielu to bylby ostatni dzien jedzenia jajek od maltretowanych kur. Porownanie do obozow koncentracyjnych wcale nie jest przesadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: "tradycyjny system klatkowy" 26.03.10, 14:29 rikol napisała: > no wlasnie; tradycyjny to jest wolny chow, gdzie kura chodzi po podworku; W > nowoczesnym chowie klatkowym kura nawet nie ma do swojej dyspozycji powierzchni > kartki A4. Okrucienstwo, z jakim sa traktowane zwierzeta hodowlane, jest > niewyobrazalne dla przecietnego konsumenta. W tym hodowlach powinny byc kamery, > a obraz powinien byc transmitowany do kazdego konsumenta. Dla wielu to bylby > ostatni dzien jedzenia jajek od maltretowanych kur. Porownanie do obozow > koncentracyjnych wcale nie jest przesadzone. "Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie to wieczna Treblinka "(Icchak Bashevis Singer) Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 11:47 mcmaxim napisał: > a ja od dłuższego czasu nie mogę namierzyć double yolk :/ > ciekawe w jaki sposób oni je rozpoznają przy segregacji :] Może są od razu znoszone z napisem 'promocja'? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyckonosz Czyli żresz skażone IP: *.chello.pl 26.03.10, 10:31 badziewie. Nie ma normalnie w naturze czegoś takiego jak jajko z dwoma żółtkami - jest to mutacja zazwyczaj wywołana obecnością w karmie metali ciężkich i/lub rtęci. Gratuluję samopoczucia. Jak ci zaczną włosy i paznokcie wypadać, będziesz wiedzieć, kogo zaskarżyć - tylko zapisuj sobie producentów tych dwujajców Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Czyli żresz skażone 26.03.10, 13:38 Bez przesady. Jest to mutacja, ale wystepuje to po prostu co jakis czas, u normalnych kur. Odpowiedz Link Zgłoś
ascensore Re: Czyli żresz skażone 07.11.10, 12:27 Oczywiście, że jest. Jaja z podwójnymi żółtkami znoszą młode kury wchodzące dopiero w nieśność (jajnik jeszcze nie pracuje tak, jak u dojrzałej kury). Takie jajka są zarówno wchowie klatkowym, jak i u babulek z zapadłej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Najgorsze jaj świata od tych hodowców. 26.03.10, 06:14 Co to sa za hodowcy, co oni produkują. Śmierdzące mączką rybną przebarwione jaja z krwią w środku. A do cholery z ich klatkami dla zwierząt. A niech zbankrutują. W Polsce nikt obecnie nie umie hodować kur. Kura powinna mieć kurnik, grzędę, ogród do ciągłego poruszania się, zieleninę do jedzenia - w tym pokrzywy, dzikie winogrona i dużo prosa. I wtedy jaja sa potężne, pachną i nigdy się nie psują. Ludzie, zobaczcie, co zaś można kupić w Polsce. To jest skandal. Te jaja od tych hodowców to nie są jaja. To coś przepotwornie śmierdzącego trupem. Jak to są hodowcy - to ja jestem chińskim mandarynem. Za taką hodowlę to należy pakować takich hodowców do pudła w ciasnej celi. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Najgorsze jaj świata od tych hodowców. 26.03.10, 12:23 Jak do wnętrza jajka może dostać się krew? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Najgorsze jaj świata od tych hodowców. 26.03.10, 14:19 everettdasherbreed napisał: > Jak do wnętrza jajka może dostać się krew? > Jeszce gorzej! Skoro to nie krew (zdarzyło mi się zauważyć w żółtku jakieś czerwone plamki), to co to jest za świństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ascensore Re: Najgorsze jaj świata od tych hodowców. 07.11.10, 12:30 Wartosiwedzieć, jak kura znosi jajo. Ono nie pojawia się nagle całe w skorupie. Najpier z jajnika wydostaje się żółtko, a potem otaczane jest kolejnymi warstwami błon, białka, na końcu następuje kalcyfikacja. W czasie tego procesu może do żółtka czy którejś z błon jaja dostać się krew (np. gdy nioska się uderzyła). Odpowiedz Link Zgłoś
persephonix Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone 26.03.10, 06:20 nie kupuje jajek z chowu klatkowego już od dawna, na szczęście dla mnie samej to nie majątek kupić jajka z nr0 nawet dość często, smak zupełnie inny, smak jajka, a nie gluta z wodą... przestawiłam się bo nie mogę patrzeć na żywot tych kur. Mogli by właścicieli zamknąć na rok w klatce bez możliwości oglądania światła dziennego....dziwi mnie to, że takie praktyki nie są zakazane. każde stworzenie potrzebuje odrobiny normalnej egzystencji, jajka od tak wymęczonych kur nie są smaczne.... ich wartosc odżywcza tez pewnie pozostawia wiele do życzenia Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 14:07 persephonix napisała: > przestawiłam się bo nie mogę patrzeć na żywot tych kur. Mogli by właścicieli > zamknąć na rok w klatce bez możliwości oglądania światła dziennego....dziwi > mnie to, że takie praktyki nie są zakazane. ************************ Można tak, a można też nieco praktyczniej: kury z wolnego wybiegu dają smaczniejsze jaja, a świnie z przyzwoitej hodowli lepsze mięso. Zapewne też zdrowsze, bo nauka jest coraz bliżej pewności, że stres odbija się na zdrowiu żywej istoty, a więc i na jakości jaj, mleka czy mięsa. Ta czy siak, nie ma żadnych powodów, by męczyć zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka No i bardzo dobrze! IP: *.tktelekom.pl 26.03.10, 07:02 Wreszcie ktoś się zainteresował losem tych kur. Ja i tak już od dłuższego czasu kupuję 0 albo 1. Jeśli ci hodowcy nie mieli sumienia i hodowali kury w tak okropnych warunkach, to niech teraz bankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: No i bardzo dobrze! 26.03.10, 12:24 To dziwne, bo mamy w Polsce drobiową partię (Kaczyńscy, Gęsicka, Kurski, brakuje jeszcze Brojlerskiego, Przepiórki i Indykowicza). Odpowiedz Link Zgłoś
arrowthe Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone 26.03.10, 07:23 I kolejny bezsensowny przepis. Kury są po to, żeby znosiły jaja. A nie żeby się czuły dobrze. To są tylko zwierzęta, one istnieją, żeby służyć ludziom w najbardziej wydajny sposób. Wcale nie będą wydajniejsze jak będą trzymane w większych klatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupi Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.10, 08:39 a ty też jesteś zwierzę i szkoda ze nie mozna cie trzymać w klatce- ale ty głupi jesteś z poglądami prosto z PSL o zwierzętach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaella Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.w92-149.abo.wanadoo.fr 26.03.10, 11:12 a myślisz się, jadłeś kiedyś jajko z chowu ściółkowego lub lepszego? jajka z klatek jajkami nazywane być nie powinny, a przynajmniej nie powinny być używane do spożywania jako danie samodzielne - ich smak to obraza dla prawdziwych jaj. ale czego oczekiwać od kur, która nawet się ruszyć w klatce nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
mysia211 Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 12:10 Arrowthe , oby ci wreszcie takie jajo z klatki stanęło w gardle, bo sumienia to nie masz...ani wstydu...Dlaczego cały naród musi się za takich wstydzić? cyt." arrowthe napisał 26.03.10, 07:23 I kolejny bezsensowny przepis. Kury są po to, żeby znosiły jaja. A nie żeby się czuły dobrze. To są tylko zwierzęta, one istnieją, żeby służyć ludziom w najbardziej wydajny sposób. Wcale nie będą wydajniejsze jak będą trzymane w większych klatkach." Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Mentalność Bismarcka: 26.03.10, 12:25 Otto von Bismarck powiedział: "Przychodzimy na świat nie po to, aby być szczęśliwi, ale po to, aby spełniać obowiązki!" Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Mentalność Bismarcka: 26.03.10, 14:20 everettdasherbreed napisał: > Otto von Bismarck powiedział: > > "Przychodzimy na świat nie po to, aby być szczęśliwi, ale po to, aby spełniać > obowiązki!" I rzekł jeszcze: "Ludzie nie powinni oglądać, jak sie robi politykę i kiełbasę". Można by dodać: "...i jajka też". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: 67.201.10.* 26.03.10, 21:49 arrowthe, zrob cos dla ludzkosci i zadedykuj sobie pierwsza czesc swojej sygnatury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Kaznowski Bydło - ale nie to w oborze IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.10, 07:25 Jest różnica między cofaniem się do średniowiecza i polowaniem z dzidą po lasach a okrutnym traktowaniem zwierząt hodowlanych. Trzeba być skurwysynem, żeby tak męczyć żywe zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Bydło - ale nie to w oborze 26.03.10, 13:55 Gość portalu: Tomasz Kaznowski napisał(a): > Jest różnica między cofaniem się do średniowiecza i polowaniem z dzidą > po lasach a okrutnym traktowaniem zwierząt hodowlanych. Trzeba być > skurwysynem, żeby tak męczyć żywe zwierzęta. "Zwierzęta służą ludziom swoją pracą lub jako pokarm. Reszta to szkodniki, które należy tępić" (fragment dialogu z jakiegoś starego filmu amerykańskiego0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Bedzie jak za niemca gdy miastowe przyjezdzali po IP: 92.29.37.* 26.03.10, 07:28 make i kielbase - bada jaja - tez. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: Bedzie jak za niemca gdy miastowe przyjezdzal 26.03.10, 08:21 nie przyjada po jaja bo zamkna twoja ferme. Wiec albo produkujesz normalnie albo zobaczymy sie jak bedziesz przestawial wozki w supermarkecie Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Bedzie jak za niemca gdy miastowe przyjezdzal 26.03.10, 12:27 Na polskim rynku pojawią się wkrótce jajka z normalnych hodowli, pochodzące z Węgier, Rumunii czy krajów bałtyckich. Jaki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone 26.03.10, 08:17 Poracha, ze ci rolnicy wszystko zwalaja na rzad chociaz sami dobrze wiedzieli co sie stanie. Nie stac cie na wymiane klatek to wymieniaj powoli rok po roku. Ja nie chce zeby Polska zawsze byla w ognie europy. Nie wymieniasz to do pracy w super markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atak Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 11:05 W ogonie europy to jesteśmy pod względem wysokości wynagrodzeń ,powierzchni mieszkalnej na obywatela dziwne że unia tak dba o zwierzęta zapominając o człowieku a może to jest celowe działanie? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 12:28 Wynagrodzenia w Polsce są niskie, bo polski pracownik i konsument płaci haracz na przywileje dla rolników, górników i całej reszty pochodu pierwszomajowego. Odpowiedz Link Zgłoś
syn.ksiedza.proboszcza Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 08:34 Kupuję czasem jajka od pewnego rolnika z pobliskiej wsi. Smak zupełnie inny od tych z ferm. Gość nie handluje nimi, ma trochę kur i sprzeda czasem nadwyżkę. Nic wielkiego. Kury biegają sobie gdzie chcą, jedzą co popadnie. Zimą jajek nie miał. Były mrozy, kury się nie niosły. Podobną opinię potwierdziło kilku innych rolników. W sklepach w tym czasie pełno jajek z 0 i 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.botany.gu.se 26.03.10, 12:32 Te kury od 0 i 1 maja "sloneczko" pod postacia swietlowek. Jak ktos zyje z jaj, to nawet w ekologicznej chodowli, gdy latem kury chodza po trawie, nie moze sobie pozwolic na zimowy przestoj. Kury niosa zgodnie z naswietleniem, nie z mrozami na zewnatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
wierszokletk_a Niech bankrutują! 26.03.10, 08:44 To i tak niewielka kara za tworzenie i prowadzenie obozów koncentracyjnych dla kur, inaczej bowiem nie da się nazwać ferm prowadzących tzw hodowlę klatkową. Na mnie zresztą już od dawna nie zarabiają. Czas najwyższy zakończyć męczarnię zwierząt! A wszystkim, którzy twierdzą, że chów klatkowy jest ok, niech poczyta jak wygląda życie kury w takiej klatce. Potem życzę smacznego jajka z 3. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Zwierzęcy holokaust 26.03.10, 08:55 Spójrzcie na zdjęcie w tym artykule. Totalny zwierzęcy holokaust. Właśnie z takiego powodu przestałem jeść mięso i produkty zwierzęce i zostałem weganinem. Każdy na tym skorzystał. I moje zdrowie, jak i wiele zwierząt, które zawdzięczają mi teraz życie. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Zwierzęcy holokaust 28.03.10, 18:12 Taak, tak sobie wmawiaj, że jak nie kupisz fileta z tego - zabitego już - kurczaka, to mu życie wróci. Tak. Może nawet popyt dzięki temu spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 08:58 Uwolnić kury nioski! oglosic amnestę! jestem za zniesieniem hodowli klatkowych- to nieludzkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Bardzo dobrze IP: 81.219.151.* 26.03.10, 08:58 I tak nikt normalny nie kupuje jajek z numerem 3, bo to jest paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoscWawa Re: Bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 09:05 Bardzo chciałbym kupowac jaja z numerem 0 albo 1, ale w osiedlowym markecie sa tylko z numerem 3 i nie wiem gdzie mozan kupic z numerem 0 lub 1, co można zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asfo Re: Bardzo dobrze IP: *.acn.waw.pl 26.03.10, 10:10 W a.pl są. a.pl/nabial/jaja/oldar-jaja-ekologiczne-klasa-a-10szt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Bardzo dobrze IP: 217.173.195.* 26.03.10, 10:12 1 sa juz teraz nawet w supermarketach takich jak np. real. ja kupuje 1 i ich jakosc jest naprawde o 300% lepsza niz 3 Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Bardzo dobrze 26.03.10, 12:11 Zerówki są w Auchanie (przynajmniej w Kato). W Carreforurze chyba też, a jedynki na pewno. Ztcw również w Realu. Alma, Bomi, Piotr i Paweł. Do tgo sklepy ze zdrową żywnością itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Re: Bardzo dobrze IP: 81.219.151.* 26.03.10, 13:08 U mnie w osiedlowym sklepie są "1", po "O" muszę się wybierać do sklepu ze zdrową żywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoscWawa Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 09:00 Ja to bym i chętnie płacił po 2 zł za jajko, żeby tylko tych kur tak nie męczyli, ale w Polsce rolnicy są głupi i nie potrafią dostosowac się do potrzeb klienta, tylko dalej wciskaja to swoje tanie i śmierdzące badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmowakontrolowan "w tradycyjnych, tzw. bateryjnych klatkach." ????? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 26.03.10, 09:08 wez sie Pani dziennikarko zastanow nad farmazonami jakie piszesz!! Co to jest "tradycyjny chow klatkowy"?? I BARDZO DOBRZE, ze zostanie to zakazane. Tradycyjnie to kury zyja na wolnosci i zywia sie ziarnami a nie maczka rybna! Szkoda, ze ciemnogrod tego nie rozumie (i dlatego pewnie nie zasluguje na jedzenie jajecznicy;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkhj Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone IP: 188.33.107.* 26.03.10, 09:10 Proponuję eksperyment (sam go wykonałem): Zrób dwie jajecznice, jedną z jajek oznaczonych "3" (Chów klatkowy) a jeden z "0" lub "1" ("chów ekologiczny" wzg. "wolny wybieg"). Te z klatek po prostu _śmierdzą_! Od tego czasu juź nigdy nie kupuję "trójek" ani "dwójek" (obojętnie co pisze na pudle - "kategora A" "super" i inne dyrdymały). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone IP: *.chello.pl 26.03.10, 09:10 A ja chętnie zapłacę nieco więcej i nie będę dręczyć zwierząt. Brawo zmiana prawa i humanitaryzm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajkonosz zapłacisz duuuużo więcej IP: *.chello.pl 26.03.10, 10:35 Te z chowu pseudoekologicznego (z rtęcią i pestycydami w karmie) dlatego mają jeszcze w miarę umiarkowaną cenę, bo te z chowu klatkowego są tanie. Kiedy znikną (bo znikną) będziesz płacić po 3-4 zł za jajco. Elementarne, Jeeves! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom Re: zapłacisz duuuużo więcej IP: 212.160.172.* 26.03.10, 11:35 Gość portalu: jajkonosz napisał(a): > Te z chowu pseudoekologicznego (z rtęcią i pestycydami w karmie) dlatego mają > jeszcze w miarę umiarkowaną cenę, bo te z chowu klatkowego są tanie. Kiedy > znikną (bo znikną) będziesz płacić po 3-4 zł za jajco. Elementarne, Jeeves! Jak jajka będą po 3-4 zł/szt. to pojawi się wiele nowych ferm, które będą chciały tyle na tym zarobić, a wtedy cena spadnie d0 1-2 zł. Elementarne! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: zapłacisz duuuużo więcej 26.03.10, 12:18 A ja wręcz jestem pewien, że ceny spadną poniżej obecnych. Dziś normalne jajko, takie zero czy jeden to towar luksusowy. To pociąga za sobą wyższe amrże jednostkowe, koszty transportu itd. Dla masowego klienta jest wyrób jajkopodobny z numerem trzy. Gdy znikną obozy koncentracyjne zaostrzy się konkurencja w "wyższych segmentach" i normalne jajko przestanie być luksusem. Kilkanaście lat temu zwykłe jajka były stosunkowo tanie i znów będą. Rynek nie znosi próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: zapłacisz duuuużo więcej 26.03.10, 13:44 Supermarkety wykorzystuja, ze ludzie sa gotowi placic wiecej za jajko od normalnie traktowanej kury, zawyzaja wiec ceny. Przeciez kiedys byly dostepne tylko normalne jajka (tj. od kur wychodzacych) i ludzi bylo na nie stac. Jak w takim razie mozliwe niby ma byc, ze jajka stana sie towarem luksusowym? Jak cena wzrosnie, wszystkie babcie emerytki zaczna hodowac kury i sprzedawac jajka na rynku - cena od razu spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: zapłacisz duuuużo więcej 26.03.10, 14:31 rikol napisała: > Supermarkety wykorzystuja, ze ludzie sa gotowi placic wiecej za jajko od > normalnie traktowanej kury, zawyzaja wiec ceny. Przeciez kiedys byly dostepne > tylko normalne jajka (tj. od kur wychodzacych) i ludzi bylo na nie stac. Jak w > takim razie mozliwe niby ma byc, ze jajka stana sie towarem luksusowym? Jak cen > a > wzrosnie, wszystkie babcie emerytki zaczna hodowac kury i sprzedawac jajka na > rynku - cena od razu spadnie. No to wyda się zakaz hodowli kur na własny użytek, albo obwaruje się takimi wymaganiami, że nikt nie będzie mógł ich spełnić. Odpowiedz Link Zgłoś
akzceluk Re: zapłacisz duuuużo więcej 27.03.10, 15:31 Słusznie popieram,nie ma co się martwić na zapas a nasi hodowcy zamiast biadolić niech się biorą do modernizacji i niech nas nie straszą.Ciekawe z czego będą żyli jak pozamykają kurniki,chyba nie z zasiłków? Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: zapłacisz duuuużo więcej 29.03.10, 11:03 Nie rozumiesz... ? ? ? To jest Business !!! Kilku cwaniaków, niekoniecznie ze wsi, założyło " Kurnik " Wzięli koszmarny kredyt. Maszyny i wyposażenie - w leasing. Dla niego, kura tyle znaczy, co pies dla hodowcy szczeniaków ! Sprzedać i zarobić - zanim zdechnie... Zrozumiałeś ? Pozdrowionka ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: zapłacisz duuuużo więcej 26.03.10, 13:07 Ta rtec i pestycydy mnie rozwalily. Oczywiscie dermy ekologiczne karmia zatruta pasza, podczas gdy te klatkowe dostaja same zdrowe i czyste jedzonko, jasne... Im szybciej upadniesz gosciu tym lepiej. Moe sie okaze wtedy, ze innym sie jednak oplaca. A jak nie to zaczne trzymas swoje wlasne kury. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: zapłacisz duuuużo więcej 26.03.10, 13:46 No wlasnie, akurat zanieczysczenie zarzucaja ci, ktorzy sami tna koszty jak sie da i faszeruja kury gownem. A nie da sie karmic dobrze i najtaniej - chyba ze ktos ma swoje pole i daje kurom ziarno wyprodukowane przez siebie, jak to rolnicy tradycyjnie robili. Wtedy jest tanio i ekologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwertyugazeta Pan Bożek ma bardzo adekwatne nazwisko do tego co 26.03.10, 09:33 robi. Bożek robi z tzw. natury bożka. Ja rozmumiem, że należy dbać o środowisko i zwierzęta ale konieczny jest równocześnie zrównoważony rozwój. A tu niedługo będę musiał klęczeć i modlić się do każdego drzewa na swojej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Pan Bożek ma bardzo adekwatne nazwisko do teg IP: *.superkabel.de 26.03.10, 11:52 ano bedziesz , zwlaszcza ze drzew juz nie bedzie . wszedzie bedzie beton Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Pan Bożek ma bardzo adekwatne nazwisko do teg 26.03.10, 14:13 Gość portalu: markus napisał(a): > ano bedziesz , zwlaszcza ze drzew juz nie bedzie . wszedzie bedzie beton "Zanim zdechnie w oceanie struty ropą śledź ostatni I ostatniej trawy źdźbło pokryje pył, Zanim w Leśniczówce Pranie gigantyczny motel stanie, Zanim ciszę leśną zmąci jazgot pił, Zanim zniknie pod betonem osiedlowych skwerków reszta, A w piwnicy odda ducha szara mysz, Zanim wszystko co zielone, co w pachnącej trawie mieszka Na podeszwach rozniesiemy wzdłuż i wszerz. Refren.: Do serca przytul psa, Weź na kolana kota, Weź lupę popatrz - pchła, Daj spokój, pchła to też istota. Za oknem zasadź bluszcz, Niech się gadzina wije, A kiedy ciemno już i wszyscy śpią, Matka śpi, ciotka śpi, wujek śpi Zapylaj georginie. Nim zatruje aerozol do cna życie morskim świnkom I przesłoni góry ciąg dymiących hałd, Nim słowiki i skowronki stracą głosy i umilkną W metalicznym ryku rozwydrzonych aut. Nim karmiona sztucznie krowa da zielone, chude mleko, Zanim wzruszysz się wąchając sztuczny kwiat. Zanim naturalny erzac w krew ci wejdzie tak daleko, Że polubisz plastykowy, śmieszny świat. Do serca przytul psa, Weź na kolana kota, Weź lupę popatrz - pchła, Daj spokój, pchła to też istota. W jeżyny nura daj Lub usiądź na mrowisku, To może nie jest raj, Lecz trwaj tak, trwaj Wiosna, maj - a ty trwaj, Bo to jest w końcu wszystko... (Jan Kaczmarek - "60 minut na godzinę", "Studio 202", kabaret "Elita") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Pan Bożek ma bardzo adekwatne nazwisko do teg IP: *.botany.gu.se 26.03.10, 16:14 Sprawdz sobie w slowniku, co znaczy "zrownowazony rozwoj". Podpowiem, to taki, ktory nie zubogaza zasobow przyrody i zapewnia ich odnawialnosc. (CZyli wlasnie np. niewycinanie dzew.) Niektorym sie jednak wydaje, ze chodzi o ich kieszenie. Coz, myla sie. Odpowiedz Link Zgłoś
grizzly26 Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone 26.03.10, 09:34 Droga redakcjo GW! ja jedynie się dziwię, że wy publikujecie takie bzdury. Bardzo wam radzę, abyście pozbyli się Pani Furtak. Taki artykuł to po prostu blamaż. Rolnicy dawno wiedzieli, że klatki wymienić muszą. I muszą. I bardzo dobrze. nawet jeśli jajko miałoby być o 200 % droższe. Drogie i tak wciąż nie będzie. Żenada, że GW publikuje takie testy na poziomie Faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 09:45 grizzly26 napisał: > Droga redakcjo GW! > >....... dokładnie tak! WSTYD! Ale nie ma tego złego. Będzie mniej szkodliwych jaj- ludzie będą zdrowsi. Rozsądni ludzie i tak nie kupują tego badziewia! Widzę w tym "artykule" ogólne ubolewanie nad hodowcą ale jakoś nie widzę wzmianki, ze kury trzymane w takich warunkach MUSZĄ być faszerowane sterydami, chemią i całą masą innych odżywek żeby wydusić z siebie jajo, które to chemiczne jajo potem jest zjadane przez biednych Polaków. To tak jakby tłumaczyć, że w Polsce zrezygnowano z krzesła elektrycznego bo prąd jest bardzo drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo 26.03.10, 13:49 Do tego zwierzeta trzymane w takich warunkach sa faszerowane antybiotykami (bo w takim zageszczeniu duze jest zagrozenie epidemia) - stad u ludzi coraz czesciej wystepuje antybiotykoopornosc. Zmiana w hodowli jest konieczna, w przeciwnym razie coraz wiecej ludzi bedzie umierac z powodu zakazen bakteriami odpornymi na wszelkie antybiotyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.10, 14:22 zgadzam się całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Re: Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczo IP: *.stk.vectranet.pl 26.03.10, 18:48 Zgadzam sie z moim przedmowca. Poczytajcie w jakich warunkach sa hodowane te kuraki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Jajecznica tylko dla bogatych? To niewykluczone IP: *.pools.arcor-ip.net 26.03.10, 09:38 W Niemczech od ub. roku nie widuję jajek od kur klatkowych, sama kupuję tylko jajka od kur chodzących luzem w terenie. Jajka od kur klatkowych nigdy mi nie smakowały, wolałam nic nie jeść niż zjeść takie, a biadolenia szefa fermy, gdzie kury uprzedmiotowiono, nie przemawia do mnie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś