Dodaj do ulubionych

Ewa Farna stawia na polskość

IP: *.syrion.pl 06.03.11, 22:52
Farna robi z siebie Polkę i jeśli tak czuje to ma do tego prawo. Nie zmienia to jednak faktu, że etnicznie jest Ślązaczką i jej rodzinnym językiem nie jest polski, ale śląski. Jej rodzice podkreślają to w wywiadach. A tu życzenia Ewy Farnej czysto po śląsku:
stolica.opole.pl/?ewa-farna-po-slasku,115
Obserwuj wątek
    • Gość: Pudelek Ewa Farna stawia na polskość IP: *.play-internet.pl 06.03.11, 23:12
      "postaw na polskość" - śmiechu warte. Na co tu stawiać? Zacofanie, konserwatyzm, fanatyzm religijny, kurdupel na Wawelu, mesjaństwo.... trzeba być nieźle szurniętem, żeby w Rep. Czeskiej deklarował się jako Polak
      • Gość: br do budy pudlu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 10:53
        żałosny klakierze
        • Gość: w Czechach Re: Pudelek ma racje IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 07.03.11, 19:32
          Gosc portalu "Pudelek" ma racje:
          W Czechach albo Slazakiem, albo Czechem - inne "slowianskie opcje narodowe" nie sa dobrze widziane.
          • pieronski_hanys Re: Pudelek ma racje 08.03.11, 12:05
            A w Polsce albo Polakiem... albo Polakiem? ;) Czasami odnoszę wrażenie, że każdy obywatel Polski o innej, niż polska tożsamości etnicznej powinien się jej wyrzec na wieki, by móc mieszkać w Polsce.

Nie mogę być Ślązakiem o tożsamości etnicznej śląskiej, choć to Polska przyszła na Górny Śląsk, nie odwrotnie.
            • Gość: dyktator Stalin Re: Stalin i Hitler - obaj rowno warci ........... IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 08.03.11, 18:15
              Cytat:
              " Nie moge byc Slazakiem o tozsamosci etnicznej slaskiej,
              choc to Polska przyszla na Gorny Slask, nie odwrotnie."

Stalin dal Polsce ziemie b.Wschodnich Niemiec w zamian za prawie dwukrotnie wieksze obszary b. Polski Wschodniej, ktore wlaczyl do swojego imperium.
              Polska, w tamtym czasie, nie miala nic do gadania.
              Stalina nie obchodzila historia ani Slazakow, ani G.Slaska.
              Na zachodzie Niemcy nie stracily ani kawalka terytorium, choc Hitler napadl na swoich wszystkich bezposrednich sasiadow, z wyjatkiem Szwajcarii.
              Wniosek z tad, ze na Wschodzie "ktos" dolozyl "terie winy", a na Zachodzie brano pod uwage tylko los zwyklych ludzi - po obu stronach.
              Historia Slazakow i G.Slaka sie nie liczyly, a przynaleznosc do Polski tych ziem,
              TO TYLKO OSOBISTA DECYZJA SAMEGO DYKTATORA STALINA.
              .......................................................................................................................................
              Jedyne, co sie aktualnie liczy w kategoriech historycznych,
              do przedplebiscytowa polska obietnica dotyczaca autonomii G.Slaska i konsekwencje tej obietnicy.
    • Gość: hans Ewa Farna stawia na polskość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 23:22
      Postaw na polskosc tak ja Miru,Rychu i Zbychu i lutosjanski! Zapraszamy do clubu!!! Kto nastepny????
    • schlesien4000 Re: Ewa Farna stawia na polskość 07.03.11, 03:06
      Gorole aresztowali kibiców Ruchu, to akcja przed spisem coby osłabić naród śląski. Trybunał w Strasbourgu i Komisja europejska obronią naród śląski przed gorolami
      • Gość: Porarelaksu Re: Ewa Farna stawia na polskość IP: *.77.classcom.pl 07.03.11, 04:54
        A kto na obroni przed idiotami twojego pokroju?
      • Gość: polak maly Re: Ewa Farna stawia na polskość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 13:18
        schlesien4000 07.03.11, 03:06 Odpowiedz
        Gorole aresztowali kibiców Ruchu, to akcja przed spisem coby osłabić naród śląski. Trybunał w Strasbourgu i Komisja europejska obronią naród śląski przed gorolami

*
        Re: Ewa Farna stawia na polskośćIP: *.77.classcom.pl
        Gość: Porarelaksu 07.03.11, 04:54 Odpowiedz
        A kto na obroni przed idiotami twojego pokroju? <<<<<< jaki normalny czlowiek o 3 w nocy pisze na forum??? Normalni ludzie spia!
    • adam81w Re: Ewa Farna stawia na polskość 07.03.11, 07:00
      My też postawmy na polskość. To ważne by nie wmawiano nam, że Śląsk to nie Polska i że nie mieszkają tu Polacy. Pokażmy, że nieprzychylni Polsce ludzie nie mają racji.

www.facebook.com/pages/Deklaruj%C4%99-narodowo%C5%9B%C4%87-polsk%C4%85-w-spisie-2011/153386134710900
      PS Kamil, Farna jest Polką. Wychowała się w polskiej rodzinie i zawsze tą polskość podkreślała. Jest dumna, że jest Polką i wychowano ją w patriotyzmie. Mówi w gwarze cieszyńskiej, która jest częścią języka polskiego i mówi też literacką polszczyzną. Polski jest zdecydowanie jej językiem ojczystym. Farna jest Polką z Zaolzia.

PPS hahaha no obejrzyjcie ten link Kamila. To ma być po śląsku? To jest po polsku po prostu. Nie cudujmy.
      • Gość: BS Re: Ewa Farna stawia na polskość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 10:24
        A ty jestes Polakiem zza Buga...
      • czarnajama Re: Ewa Farna stawia na polskość 08.03.11, 09:39
        adam81w napisał:

> <...> Farna jest Polką. Wychowała się w polskiej rodzinie i zawsze tą polsk
        > ość podkreślała. Jest dumna, że jest Polką i wychowano ją w patriotyzmie.
        > <...>

No właśnie. Wszycy czesi to wiedzą i akceptują (nawet taksówkarz w Brnie to odrazu mnie raz powiedział), a jakoś Polacy nie tak bardzo (i tu nie mowiąc o Ślążakow itd.) Polacy autochtoni mieszkają na Zaolziu od sześćset lat, i tam chcą zostać, jako Polacy. Swoim przykładem, Ewa Farna tworzy renesans polskości na Zaolziu pomiędzy młodzieży, że warto chodzić do polskich szkól i uczyć się po polsku i po czesku. Na dwukulturowość daje wielkie korzyści, i to jasne w karierze Ewy po obu stronach granicy polsko-czeskiej. Ale żeby dalej utrzymać te szkoły, trzeba mieć dość Polaków spisanych.

Nie zapomnijmy wielkie zasługi mieszkańców Wędryni w wojnie przeciwko hitlerowców... wsi gdzie mieszka Ewa Farna. To ma jakieś znaczenie że taka nadchodząca gwiazda światowego formatu tak mocno sie utożsamia ze swoimi korzeniami, jako Polką z Zaolzia, obywatelką Czech, mówiącą też gwarą cieszyńska. Szkoda że szczera prośba tej świetnej dziewczyny budzi w tych stronach taki spór.
    • Gość: Podbeskidzie Re: Ewa Farna stawia na polskość IP: 217.153.83.* 07.03.11, 07:45
      ślązak Cieszyński, jakim jest Farna to Polak, a nie Szlezier...jakim mianuja się kibole Ruchu Chorzów z Gornego Ślaska.. Śląsk Cieszyński vel Austriacki byl do 1918r. w wielonarodowej tolerancujnej monarchii Habsburgow a nie w przesyconych germanizacja i wojskowym drylem Prusach..inne wpływy polityczne, kulturowe..inny region zapamiętaj buroku

Ewa Farna jak zdecydowana większość cesaroków czuje się Polka, ale hanysy wiedza lepiej kim ma się czuć.
    • pieronski_hanys czemu na Górnym Śląsku nie ma 2języcznych tablic? 07.03.11, 08:16
      Czemu na Górnym Śląsku nie ma 2języcznych tablic, skoro aż 173.000 osób w 2002 roku zadeklarowało narodowość śląską?
      • Gość: vel Re: czemu na Górnym Śląsku nie ma 2języcznych tab IP: *.011.c95.petrotel.pl 07.03.11, 08:33
        Nie ma tablic bo nikt nie wie w której odmianie śląskiego miały by być. Może mieli wieszać po 20 tablic ?
        • pieronski_hanys śląski jest skodyfikowany 07.03.11, 08:46
          Mowa śląska została skodyfikowana przez stowarzyszenia Pro Loquela Silesiana, Danga i profesor UŚ Jolantę Tambor. Jest to nowa kodyfikacja, uwzględniająca związki Górnego Śląska z Polską. Wg niej został napisany Gōrnoślōnski Ślabikŏrz, Ślabikŏrz niy dlo bajtli i w takiej formie powinno się teraz pisać oficjalną mową śląską.

(przypominam, że oficjalny język polski też nie był zawsze skodyfikowany i profesorzy musieli kiedyś - niestety, nie pamiętam dokładnej daty - ustalić jego normę językową, tak jak teraz dzieje się z dialektem górnośląskim)

Problem polega na tym, że państwo polskie (jego reprezentacja w postaci rządu III RP) dyskryminuje Ślązaków, nie wpisując nas na listę mniejszości etnicznych, ani nie wpisując dialektu górnośląskiego na listę języków regionalnych, czyli chronionych prawnie przez państwo - III Rzeczpospolitą. I to jest główny powód wszelkich antypolskich zachowań ze strony części - bo nie wszystkich - Ślązaków.

• pieronski_hanys Ustawa - załącznik 07.03.11, 08:50
            Ustawa o o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym

Dz.U. z 2005 r. Nr 17, poz. 141

U S T A W A
            z dnia 6 stycznia 2005 r.

o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym

Art. 2.
            1. Mniejszością narodową, w rozumieniu ustawy, jest grupa obywateli polskich,
            która spełnia łącznie następujące warunki:
            1) jest mniej liczebna od pozostałej części ludności Rzeczypospolitej
            Polskiej;
            2) w sposób istotny odróżnia się od pozostałych obywateli językiem, kulturą
            lub tradycją;
            3) dąży do zachowania swojego języka, kultury lub tradycji;
            4) ma świadomość własnej historycznej wspólnoty narodowej i jest
            ukierunkowana na jej wyrażanie i ochronę;
            5) jej przodkowie zamieszkiwali obecne terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
            od co najmniej 100 lat;
            6) utożsamia się z narodem zorganizowanym we własnym państwie.
            2. Za mniejszości narodowe uznaje się następujące mniejszości:
            1) białoruską;
            2) czeską;
            3) litewską;
            4) niemiecką;
            5) ormiańską;
            6) rosyjską;
            7) słowacką;
            8) ukraińską;
            9) żydowską.
            3. Mniejszością etniczną, w rozumieniu ustawy, jest grupa obywateli polskich,
            która spełnia łącznie następujące warunki:
            1) jest mniej liczebna od pozostałej części ludności Rzeczypospolitej
            Polskiej;
            2) w sposób istotny odróżnia się od pozostałych obywateli językiem, kulturą
            lub tradycją;
            3) dąży do zachowania swojego języka, kultury lub tradycji;
            4) ma świadomość własnej historycznej wspólnoty etnicznej i jest
            ukierunkowana na jej wyrażanie i ochronę;
            5) jej przodkowie zamieszkiwali obecne terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
            od co najmniej 100 lat;
            6) nie utożsamia się z narodem zorganizowanym we własnym państwie.
            4. Za mniejszości etniczne uznaje się następujące mniejszości:
            1) karaimską;
            2) łemkowską;
            3) romską;
            4) tatarską.

-
            • Gość: slask cieszynski Re: Ustawa - załącznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 12:31
              -
              • pieronski_hanys Śląsk Cieszyński - bzdury piszesz 07.03.11, 13:33
                Śląsk Cieszyński, piszesz bzdury.

Chyba nie zauważyłeś, że to najpierw Hitler ruszył na wschód, dopiero później wschód ruszył na zachód. Trzeba znać proporcje. Brakuje ci wrażliwości, by oceniać tamte czasy.

Takie wpisy robią złą robotę wizerunkowi Górnoślązaka w mediach. Krzykaczom mówię: nie.

Część Ślązaków Cieszyńskich utożsamia się bardziej z Polską, niż ze Śląskiem i mają do tego pełne prawo.

Ślązacy na liście mniejszości etnicznych to inna rzecz. W ramach tej tożsamości mieszczą się zarówno Ślązacy o tożsamości górnośląskiej, jak i ci o tożsamości polskiej (m. in. cieszyńscy), czeskiej (cieszyńscy), czy niemieckiej (głównie opolscy).
                • Gość: slask cieszynski Re: Śląsk Cieszyński - bzdury piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 13:49
                  Część Ślązaków Cieszyńskich utożsamia się bardziej z Polską, niż ze Śląskiem i mają do tego pełne prawo. < a gdie sie doczytales w moim poscie ze nie maja prawa???? , <Chyba nie zauważyłeś, że to najpierw Hitler ruszył na wschód, dopiero później wschód ruszył na zachód. Trzeba znać proporcje. Brakuje ci wrażliwości, by oceniać tamte czasy< a to juz zupelna abstrakcja!!! Ja o kozie ty o wozie! Ja o okresie po 1945 ty o Hitlerze ktory ruszyl na wschod???:)
          • Gość: vel Re: śląski jest skodyfikowany IP: *.011.c95.petrotel.pl 07.03.11, 10:18
            W ślabikorzu są nazwy miejscowości ? I kto uznał go za oficjalną kodyfikację ?
            • pieronski_hanys kolejny przejaw dyskryminacji 07.03.11, 11:02
              Właśnie polski rząd jeszcze jej nie uznał i to kolejny przejaw dyskryminacji etnicznej mniejszości śląskiej w Polsce.
              • Gość: vel Re: kolejny przejaw dyskryminacji IP: *.011.c95.petrotel.pl 07.03.11, 11:09
                1. Chcesz tablic z nazwami miejscowości po śląsku, ale nikt nie wie w jakiej "ślązczyźnie" mają być napisane.
                2. Piszesz o ślabikorzu, ale to jest pozycja wydana przez jedną z opcji, znam wielu Ślązaków którzy określają ślabikorz mianem "wielkiego przekrętu".
                3.. Piszesz o kodyfikacji mowy, ale nikt tego nie uznał.
                4. Używasz dziwnej "nowomowy" np. co to jest "dyskryminacja etniczna" ? Czy to specjalny język stworzony przez jakąś organizację ?
                Czego Ty właściwie chcesz ?
                • pieronski_hanys Re: kolejny przejaw dyskryminacji 07.03.11, 11:24

1. Mówię w swoim imieniu: nie jestem Niemcem, nie jestem Czechem, nie jestem Polakiem, jestem Ślązakiem
                  2. chcę, żeby Ślązacy (Górnoślązacy) byli wpisani na listę mniejszości etnicznych, a dialekt górnośląski na listę języków regionalnych w Ustawie o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym. Chcę, żeby państwo, którego jestem obywatelem (III Rzeczpospolita Polska) dbało o moją tożsamość kulturową, bym mógł poczuć, że Polska to też moja ojczyzna. Brak ww. wpisów w ustawie świadczy o tym, że czuję jakbym był nielegalny i niechciany we własnym kraju. Śląsko-polskie tablice byłby dopełnieniem tego zapisu. Do tego dochodzi edukacja regionalna nt. historii Śląska w woj. śląskim, opolskim i dolnośląskim (m. in. po to, by mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego - w tym Bielska-Białej - przestali pisać, że nie mieszkają na Górnym Śląsku - to wynika z braku znajomości podstawowych faktów geograficznych nt. Śląska)
                  3. kodyfikacja opracowana przez PLS, Dangę i prof. Tambor uwzględnia różne formy mowy śląskiej, była konsultowana z środowiskami cieszyńskimi,
                  4. To, że kodyfikacja nie została uznana przez rząd III RP świadczy o dalszym pogłębianiu dyskryminacji śląskiej tożsamości etnicznej.
                  • Gość: vel Re: kolejny przejaw dyskryminacji IP: *.011.c95.petrotel.pl 07.03.11, 12:13
                    Pachnie mi tu jakimś raśem, albo innym ekskrementem. Następny biedak dyskryminowany w Polsce, a sam odmawia mieszkańcom BB i okolic podbeskidzkiej świadomości.
                    • pieronski_hanys Re: kolejny przejaw dyskryminacji 07.03.11, 12:19
                      Nie mój problem, że wszędzie widzisz guano (nawet tam, gdzie go nie ma).

Mieszkańcy Podbeskidzia mogą się identyfikować z czym chcą - i ci na jego górnośląskiej części i ci po stronie małopolskiej. Jak sama nazwa wskazuje: mamy na tym terenie Beskid Śląski i Żywiecki. A czy jego mieszkańcy identyfikują się z Polską, Czechami, Austriakami, Ślązakami czy też - są zwolennikami narodowości podbeskidzkiej - to już ich prywatna sprawa.
                      • Gość: vel Re: kolejny przejaw dyskryminacji IP: *.130.c64.petrotel.pl 07.03.11, 12:41
                        Powiedz mi jak to jest, że gdziekolwiek pojawi się temat Polski i polskości to zaraz zlatuje się tam pełno "schlezierów" dyskredytujących dokonania Polski i Polaków. Jesteśmy na forum BB i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zjawiasz się Ty i kilku kolegów z raś i zaczynacie chore wywody nie trzymające się ni koopy, ni doopy. Mało masz miejsca na portalach i forach GŚ ?
                        • Gość: slask cieszynski Re: kolejny przejaw dyskryminacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 12:59
                          Powiedz mi jak to jest, że gdziekolwiek pojawi się temat Polski i polskości to zaraz zlatuje się tam pełno "schlezierów" dyskredytujących dokonania Polski i Polaków. Jesteśmy na forum BB i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zjawiasz się Ty i kilku kolegów z raś i zaczynacie chore wywody nie trzymające się ni koopy, ni doopy. Mało masz miejsca na portalach i forach GŚ ? <i znowu sie mylisz synku!!! Artykuł jest na GW KATOWICE! A JAKIE TO SA DOKONANIA POLAKOW....mozesz mnie oswiecic???:).....
                          • Gość: vel Re: kolejny przejaw dyskryminacji IP: *.130.c64.petrotel.pl 07.03.11, 13:29
                            To chyba w Twojej wersji GW są to Katowice, u mnie to temat na BB.
                            • Gość: slask cieszynski Re: kolejny przejaw dyskryminacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 13:34
                              To chyba w Twojej wersji GW są to Katowice, u mnie to temat na BB. < czyli na BB i KAT !:)
                            • pieronski_hanys forum BB, artykuł w Katowicach 07.03.11, 13:36

Forum Bielska Białej, ale artykuł pojawił się w Gazecie Katowice:

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,9210422,Ewa_Farna_stawia_na_polskosc.html
                              Poza tym z użytkownikiem o nicku Śląsk Cieszyński radzę nie dyskutować - od razu widać, że to śląski nacjonalista, z którym dyskusja jest niemożliwa.
                              • Gość: slask cieszynski Re: forum BB, artykuł w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 14:09
                                Poza tym z użytkownikiem o nicku Śląsk Cieszyński radzę nie dyskutować - od razu widać, że to śląski nacjonalista, z którym dyskusja jest niemożliwa. < gdy by kollega uzasadnil teze ze jestem SLASKIM NACJONALISTOM byl bym wdzieczny!:)
                                • pieronski_hanys nacjonalistĄ 07.03.11, 14:34
                                  Nacjonalistą, chyba że piszesz w imieniu jakiejś grupy w liczbie mnogiej w dopełniaczu, wtedy nacjanalistom.

Zacząłeś wyśmiewać Polaków, sugerując, że nie mają żadnych osiągnięć na Śląsku, co nie jest prawdą. W domyśle - stawiasz Ślązaków wyżej - uważasz ich/nas za lepszych, niż Polaków, a to właśnie nacjonalizm.
                                  • Gość: slask cieszynski Re: nacjonalistĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 15:03
                                    Zacząłeś wyśmiewać Polaków, sugerując, że nie mają żadnych osiągnięć na Śląsku, co nie jest prawdą. W domyśle - stawiasz Ślązaków wyżej - uważasz ich/nas za lepszych, niż Polaków, a to właśnie nacjonalizm. <mylisz poczucie wartosci z nacjonalizmem! Ale skoro kolega nie dal rady co do osiagniec to mozesz o od ciebie sie dowiem??? Coz to kolega za osiagniecia na Slasku ma na mysli?....nie wysmieje i nie wyszydze!! :)
                                    • Gość: slask cieszynski Re: nacjonalistĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 16:35
                                      Moze cos kolega w Wikipedii znajdzie?? :)
                                      • pieronski_hanys chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu 07.03.11, 17:47
                                        Chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu, ale było wiele osób narodowości polskiej, które dla Śląska się zasłużyły. Choćby wprowadzenie chrześcijaństwa na Śląsk poprzez biskupstwo wrocławskie, czy grody piastowskie to pozytywne aspekty działalności Polski na Śląsku. Nazwiska też się znajdą - później.
                                        • Gość: slask cieszynski Re: chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 19:07

Chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu, ale było wiele osób narodowości polskiej, które dla Śląska się zasłużyły. Choćby wprowadzenie chrześcijaństwa na Śląsk poprzez biskupstwo wrocławskie, czy grody piastowskie to pozytywne aspekty działalności Polski na Śląsku. Nazwiska też się znajdą - później. < kolega potrafi mnie rozbawic:):) gdy by kolega dociekania historyczne zawezil do czasow wspolczesnych to byl bym wdzieczny .powiedzmy od rII RP ! No chyba ze kolege przerosnie!
                                          • Gość: vel Re: chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu IP: *.class101.petrotel.pl 07.03.11, 21:11
                                            To zacznij od "swoich" i podaj dokonania Ślązaków na terenie Śląska od czasów II RP. Łaskawie pozwolę Ci przemilczeć dokonania w latach 1939-1945. Dalej zaskocz mnie tymi Twoimi "cudownościami".
                                            • Gość: slask cieszynski Re: chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 21:20
                                              To zacznij od "swoich" i podaj dokonania Ślązaków na terenie Śląska od czasów II RP. Łaskawie pozwolę Ci przemilczeć dokonania w latach 1939-1945. Dalej zaskocz mnie tymi Twoimi "cudownościami".< jestes czezwy czy jak zwykle narabany!!!
                                        • Gość: slask cieszynski Re: chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 10:23
                                          Chwilowo szkoda mi na Ciebie czasu, ale było wiele osób narodowości polskiej, które dla Śląska się zasłużyły< Kolega cos obiecal,zadeklarowal!!! Juz kolega znalazl czasu odrobinke? :) Jak Slazak cos obieca to dotrzyma! Przypomne temat"OSIAGNIECIA POLAKOW NA Slasku okres od IIRP
                                    • Gość: ck_slask Re: nacjonalistĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 16:56
                                      te slazak cieszynski, napewno jestes cieszynski? Co tak napieprzasz na Polaków. Nie wiesz, że 98% mieszkańców polskiej częśći Śląska Austriackiego uważa się za Polaków?

Osiągnięcia Polaków jsą takie, że rozwinął się tu przemysł samochodowy i inny (BB miasto stu przemyslów), jest taki że subregion bielsko-bialski jest w czołówce jesli mowa o pkb/capita, produkcja przemysłowa/capita, mamy wzrost demograficzny i oddaje się u nas duzo mieszkań i domów. Powstały i powstają nowe drogi (S-1 i S-69). Nie jest to druga Austria, ale nie mamy tu u nas na SCI i na Podbeskidziu czego się wstydzić wobec sąsiadów z Czech, Słowacji, Wegier, Słoweni.

Szkoda, że turystyka u nas kuleje, ale trzeba mieć wyzwania na przyszłość i wypieprzyć GAT z naszych stoków, ten górnośląski relikt PRL!
                                      • Gość: ck_slask Re: nacjonalistĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 16:58
                                        BB miasto 100przemysłów..a dodam jeszcze mój rodzinny Skoczów (rozwój przemysłu za Polski) i sporo firm z galicyjskiej strefy wpływów SCI.

• Gość: slask cieszynski Re: nacjonalistĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 18:51
                                        Osiągnięcia Polaków jsą takie, że rozwinął się tu przemysł samochodowy i inny (BB miasto stu przemyslów), < osiagniecia Polakow to zakup licencji wloskiego fiata i oddnie tego zakladu bez proc.przetargowej za bezcen wlochom, odlewnia zeliwa w Skoczowie!!! jestem oszolomiony! Powstaja nowe drogi z funduszy UE! Jezeli osiagnieciem polakow jest przyciagniecie obcego kapitalui praca za drobne to sie zgodze! I nadal jestem oszolomiony! ....uwazasz ze napiepszam na Polakow??? Jezeli odniosles takie wrazenie to nie pozostaje mi nic innego jak tylkoprzeprosic!
                                    • pieronski_hanys chrześcijaństwo i grody piastowskie 07.03.11, 17:52

Jednymi z pozytywnych wydarzeń za czasów Polski na Śląsku jest utworzenie biskupstwa w stolicy Śląska Wrocławiu i budowa grodów piastowskich.

Chwilowo szkoda mi czasu na szukanie w pamięci nazwisk Polaków zasłużonych dla Ślaska, ale wrócę do tematu.
                                      • Gość: slask cieszynski Re: chrześcijaństwo i grody piastowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 19:52

Jednymi z pozytywnych wydarzeń za czasów Polski na Śląsku jest utworzenie biskupstwa w stolicy Śląska Wrocławiu i budowa grodów piastowskich. < istne szalenstwo! Jestem w szoku:)
                                        • pieronski_hanys osiągnięcia Polaków: autonomia śląska w II RP 08.03.11, 14:32

Jednym z osiągnięć Polaków na Śląsku od II RP było stworzenie autonomicznego woj. śląskiego i przekonanie Korfantego, Wolnego oraz innych Ślązaków, by walczyli o to, by Górny Śląsk znalazł się w Polsce (później oczywiście Ślązacy żałowali tej decyzji, m. in. Korfantego zamykano kilka razy w więzieniu, co go wykończyło, aż zmarł).
                                          Inaczej rzecz ujmując: przejście części Górnego Śląska w granice II RP jest sukcesem Polski na Śląsku, choć niekoniecznie było sukcesem Śląska...

Całe śląskie województwo autonomiczne i wszelkie fakty z niego wynikające to również po części sukces Polaków na Śląsku. Wybudowanie Sejmu Ślaskiego, który później posłużył za przykład sejmu w Warszawie.

Ciekawe przykłady architektury budowane przez Polaków: modernistyczne kwartały kamienic w Katowicach(w ogóle cała moderna sprzed II wojny światowej), Spodek w Katowicach, WPKiW w Chorzowie - w większości te budynki były projektowane i budowane przez Polaków.

Cieszyńskie i bielskie przykłady - siłą rzeczy - znam gorzej.

• Gość: slask cieszynski Re: osiągnięcia Polaków: autonomia śląska w II RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 17:10
                                            Jednym z osiągnięć Polaków na Śląsku od II RP było stworzenie autonomicznego woj. śląskiego i przekonanie Korfantego, Wolnego oraz innych Ślązaków, by walczyli o to, by Górny Śląsk znalazł się w Polsce (później oczywiście Ślązacy żałowali tej decyzji, m. in. Korfantego zamykano kilka razy w więzieniu, co go wykończyło, aż zmarł). < w wiezieniu Korfantego zamordowali polacy po smierci Żmudzina! Chcialem cos napisac ale jak kolega wyzywa od nacjonalistow ,to ugryze sie w jezyk:) w temacie Osiagniec Polakow Na Slasku.
                                            • pieronski_hanys słyszałem o arszeniku 09.03.11, 18:59
                                              Słyszałem o arszeniku na ścianach celi Korfantego, ale nie ma na to twardych dowodów.

• Gość: slask cieszynski Re: słyszałem o arszeniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 21:50
                                                Slyszałem o arszeniku na ścianach celi Korfantego, ale nie ma na to twardych dowodów. < sam fakt uwiezienia tego czlowieka "byl zbrodnia" Co do tego ze arszenik nie rosnie na scianach cel wiezennych zgodzi sie kolega:)
                                                • pieronski_hanys Re: słyszałem o arszeniku 09.03.11, 22:15
                                                  Myślę, że ściany jego celi były nasączone arszenikiem, ale to jest opinia, nie fakt, bo nie szukałem żadnych źródeł na ten temat.

Poza tym to forum Bielska-Białej, a ludzi z tego miasta średnio chyba interesuje temat Wojciecha Korfantego i zamknięcia jego osoby bez procesu przez Polaków (co oczywiście było zbrodnią) po tym, jak "załatwił" Polsce Górny Śląsk w powstaniach śląskich , dlatego dajmy już z tym spokój.
                                                  • prawdziwyolo Re: słyszałem o arszeniku 10.03.11, 00:46
                                                    pieronski_hanys napisał:

> Myślę, że ściany jego celi były nasączone arszenikiem, ale to jest opinia, n
                                                    > ie fakt
                                                    , bo nie szukałem żadnych źródeł na ten temat.
                                                    >
                                                    > Poza tym to forum Bielska-Białej, a ludzi z tego miasta średnio chyba interesuj
                                                    > e temat Wojciecha Korfantego i zamknięcia jego osoby bez procesu przez Polaków
                                                    > (co oczywiście było zbrodnią) po tym, jak "załatwił" Polsce Górny Śląsk w powst
                                                    > aniach śląskich , dlatego dajmy już z tym spokój.
                                                    >
                                                    >
                                                    > OK. Jak najbardziej:)
                        • pieronski_hanys nie jestem z RAŚ 07.03.11, 13:05
                          1 - nie jestem z RAŚ
                          2 - nie dyskredytuję działań Polaków,
                          3 - patrz co piszę niżej:

pieronski_hanys napisał:

> Jeśli ktoś uważa się za Polaka - niech taką tożsamość promuje.
                          >
                          > Nikt nie ma prawa narzucam innym osobom swojej tożsamości - Polacy Ślązakom o ś
                          > ląskiej tożsamości etnicznej również nie.
                          >

4 - Bielsko - Biała jest częścią Górnego Śląska:

"Górny Śląsk (łac. Silesia Superior, śl. Gůrny Ślůnsk[1], czes. Horní Slezsko, śl-niem. Oberschläsing, niem. Oberschlesien) – kraina historyczna położona na terenie Polski i Czech w dorzeczu górnej Odry oraz początkowego biegu Wisły, południowo-wschodnia część Śląska.

W oficjalnym nazewnictwie nazwa użyta po raz pierwszy w XV/XVI wieku[2][3]. W XIX wieku Górny Śląsk był utożsamiany z rejencją opolską[2], która jednak obejmowała też na zachodzie fragmenty Dolnego Śląska. Historycznie stolicę stanowiły miasta Opole i Racibórz, a siedzibami piastowskich i innych książąt górnośląskich były także Bytom, Cieszyn (zdaniem tych badaczy, którzy traktują Śląsk Cieszyński jako część Górnego Śląska; zdaniem innych są to dwie osobne krainy), Gliwice, Głubczyce, Karniów, Koźle, Lubliniec, Niemodlin, Opawa, Toszek . Na Górnym Śląsku istniały także państwa stanowe m.in. w Wodzisławiu, Pszczynie, Boguminie, Bielsku (od 1752 r. księstwo) czy Bytomiu.

[...]

Granice

Pierwotnie granicą regionu był dział wodny Górnej Odry[29]. Poza Śląskiem pozostawał Bytom leżący w dorzeczu Wisły (kasztelania bytomska należąca do Małopolski).

Na południowym wschodzie tradycyjną granicą jest rzeka Biała – dawna granica między dawnymi diecezjami wrocławską i krakowską, choć tereny po drugiej stronie rzeki Biała od 1179 roku do XV wieku (ziemie księstwa oświęcimskiego i księstwa zatorskiego) należały do Piastów śląskich. Na południowym wschodzie granica biegnie skrajnymi szczytami Beskidu Śląskiego jak: Klimczok, Kotarz (Beskid Śląski), Malinowska Skała, Barania Góra i Ochodzita. Na wysokości miast Czechowice-Dziedzice, Pszczyna i Bieruń rzeką graniczną jest Wisła (do ujścia Przemszy), następnie Przemsza. W Górnośląskim Okręgu Przemysłowym granicą jest Brynica, choć tereny po drugiej stronie rzeki Brynica w latach 1179–1443 (ziemie księstwa siewierskiego) należały do Piastów śląskich.

Na zachodzie granicą historyczną jest dawna granica Księstwa Nyskiego i Księstwa Brzeskiego z górnośląskim księstwem opolskim, która biegła od południa rzeką Ścinawą Niemodlińską z odchyleniem na zachód w rejonie Niemodlina i odcinkiem Nysy Kłodzkiej przed jej ujściem do Odry. Następnie granica biegła rzeką Stobrawą na północny wschód z Kluczborkiem i Byczyną po stronie dolnośląskiej.

Na skutek pruskich reform administracyjnych z 1815 r. utworzono dla wschodniej części Prowincji Śląskiej nową jednostkę administracyjną w postaci rejencji opolskiej, w związku z czym przyłączono do Górnego Śląska część powiatów związanych historycznie z Dolnym Śląskiem. W 1818 roku włączono do rejencji opolskiej dolnośląskie powiaty nyski i grodkowski (części dawnego Księstwa nyskiego), a w roku 1820 powiat kluczborski."

#1 ↑ Taki zapis po śląsku jest używany na śląskiej Wikipedii oraz śląskich stronach internetowych: www.gornyslonsk.republika.pl/, sport.nowiny.pyrsk.com/artikel.php?tymat=3, ponaszymu.com, www.slunskoeka.pyrsk.com/menu.html. Pojawiają się również inne formy zapisu – Gurny Ślunsk, Górny Ślonsk, Goorny S'loonsk.
                          #2 ↑ 2,0 2,1 M. Wanatowicz, Ubezpieczenia brackie na historycznym obszarze Górnego Śląska, w: Górny Śląsk – dzieje medycyny i farmacji, problemy dokumentacji i metodologii badań, red. J. M. Dyrda. Katowice 2003, s. 122.
                          #3 ↑ "Z pojęciem geograficznym Górny Śląsk (Silesia Superior) spotykamy się w literaturze z zakresu historii Śląska od połowy XV wieku. Na jego ukształtowanie wpłynęło wyodrębnienie się linii książąt opolsko-raciborskich w XII wieku." [w:] Reiner. Wyznania i związki religijne w województwie śląskim 1922-1939. 1977. str. 15]
                          #29 ↑ "Granice Śląska", Pysiewicz-Jędrusik R., Pustelnik A. i B. Konopska, Wyd. Rzeka, Wrocław 1998
          • Gość: francek Re: śląski jest skodyfikowany IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.11, 14:14
            Mozecie sobie kodyfikowac, wydawac ślabikorze i robic szum. Dostajecie za to widac niezla kase !! Ciekawe tylko od kogo ? Pewnie od jakichś Oberschlesierów i Heimattreuerów.
            Badzcie pewni, ze "po naszymu czyli po ślonsku" nie bedzie nikt poza domem rozmawial. No, moze w piwiarniach czy knajpach. A od polskiej szkoly wam WARA, zaprzańce !
            • pieronski_hanys Re: śląski jest skodyfikowany 07.03.11, 14:36
              Gość portalu: francek napisał(a):

> Mozecie sobie kodyfikowac, wydawac ślabikorze i robic szum. Dostajecie za to wi
              > dac niezla kase !! Ciekawe tylko od kogo ? Pewnie od jakichś Oberschlesierów i
              > Heimattreuerów.

Oczywiście od Eriki Steinbach i wnuków Hitlera ;).

> zapr
              > zańce !

dziękuję, pozdrawiam,
        • Gość: slabikorz Re: do vel, ktory wlasciwie ma racje ::::::::::::: IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 07.03.11, 20:01
          Pro Loquella S., Danga - PLS z knajpy w Cisku, Pani Tambor - czysta Polka i ich polsko-slaski slabikorz, to komiks nadajacy sie do opowiadania dowcipow.
          Jezyk skodyfikowac, to nie takie szybkie.
          Zebralo sie ilus "nieupowaznionych - przypadkowych" gosci i okrzykneli, ze skodyfikowali jezyk slaski, ale co na to sami Slazacy ?
          Jak sie buduje mala droge wiejska, to odbywaja sie "konsultacje spoleczne".
          Jezyk slaski, to chyba cos wazniejszego niz mala wiejska droga,
          A NIKT NIE SLYSZAL O JAKICHKOLWIEK KONSULTACJACH SPOLECZNYCH WSROD SLAZAKOW !
          Tak wiec na razie "obowiazuje" ponad 13 slaskich dialektow, a nie polsko-slaski komiks, czy slabikorzowe esperanto - nie wiadomo co to jest.
          Narodu Slaskiego nie chca uznac, ale za pieniadze z Warszawy stworzono jezyk, ktory ma udowodnic odwieczna polskosc Slaska i wciska sie to ludziom.
          Najpierw Sejm powinien uznac narod slaski, a potem przedstawiciele narodu powinni wypowiedziec sie na temat jezyka.
          JEST DOKLADNIE ODWROTNIE !!!
          ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
          Polakom jezyka nie kodyfikowali Rosjanie, ani Niemcom Francuzi
          W sprawie w/w kodyfikacji nie wypowiadla sie ani rosyjska duma panstwowa, ani francuskie zgromadzenie narodowe - to dlaczego Polacy (ponad 90% poslow na Sejm, to Polacy) maja decydowac o tym jaka kodyfikacja jest dla j.slaskiego obowiazujaca.
          Sejm moze uznac narod Slaski, choc nie musi - ale polski Sejm ma decydowac o slownictwie, gramatyce i alfabecie SLASKIM - cos tu nie gra !!!
        • Gość: :-) Co to jezyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 11:08
          Beda takie napisy na tabliach???
          Zabrze-Zobrze
          Gliwice-Glywice
          Bytom- Bytum
          Opole- Uopole

:-))))))))))))))

Rownie dobrze cwaniaczki w innych czesciach Polski moGa zazyczyc sobie, zeby wieszac tablice w lokalnych dialektach, bo przeciez tak sie potocznie mowi!

Łódź- Uć
          Włocławek- Wocuawek
          Toruń-Torń
          Inowrocław-Ino
          Gdańsk- Gduńsk
          Lublin-Lublyn

Hanysy leczcie sie:-))))))))))
          • aliveinchains Re: Co to jezyk? 01.07.11, 07:07
            A jak prusoki chcanazwać nasze BB?

Bylsko-Bioło..?
      • Gość: Podbeskidzie Re: czemu na Górnym Śląsku nie ma 2języcznych tab IP: 217.153.83.* 07.03.11, 10:40
        Ale Śląsk Cieszyński to nie Gorny ślask..pomyliłes wątki? A co cieszyńska godka ma gornoslaską skodyfikowana? To zupelnie inna gwara, choc sa pewne cechy wspolne
        • Gość: Pudelek Re: czemu na Górnym Śląsku nie ma 2języcznych tab IP: *.play-internet.pl 07.03.11, 10:48
          widać, że z "podbeskidzia", bo nawet nie wie, że S. Cieszyński jest częścią G. Śląska
          • Gość: Podbeskidzie Re: czemu na Górnym Śląsku nie ma 2języcznych tab IP: 217.153.83.* 07.03.11, 11:30
            Gość portalu: Pudelek napisał(a):

> widać, że z "podbeskidzia", bo nawet nie wie, że S. Cieszyński jest częścią G.
            > Śląska

Widac, że Gornego Slaska, bo nie rozumie, że po 1742 SCI pozostal w Austrii, potem przeksztalconej w Austro-Węgry, a reszta wpadla do Prus. Wiek 19, wiek industrializacji, rozwoju miast, wiek swiadomosci narodowej i rozwoju kultury. SCI pod wplywem Wiednia, reszta Berlina..przed wojnami slaskimi były to biedne tereny, pozoz mamy eksponować czasy kiedy kiedys kopnal nas zaszczyt bycia jednym regionem. Czasy wojen, biedy..jak potem po podziale SCI i Gorny Ślask nabrał bardziej charakterystycznych cech.

• pieronski_hanys uwiera Pana Górny Śląsk - dlaczego? 07.03.11, 11:54
              Widzę, że jednak wiedza jest, problemem są uprzedzenia.

Pojęcie Górnego Śląska pierwszy raz było użyte w XII wieku (o ile się nie mylę) - Księstwo Cieszyńskie znajdowało się w granicach tegoż Górnego Śląska i nadal - geograficznie - się znajduje.

Szanuję, że chce Pan pielęgnować swoistą odrębność Śląska Cieszyńskiego od Górnego Śląska. Tak właściwie to kwestia optyki. Część historyków uważa, że Śląsk Cieszyński jest częścią Górnego Śląska, część, że to regiony odrębne. Ja uważam, że Śląsk Cieszyński jest częścią Górnego Śląska, choć ze względu na inną historią ma nieco inne cechy i tożsamość kulturową.

pozdrawiam,
              • aliveinchains Re: uwiera Pana Górny Śląsk - dlaczego? 07.03.11, 12:18
                >
                > Pojęcie Górnego Śląska pierwszy raz było użyte w XII wieku (o ile się nie mylę)
                > - Księstwo Cieszyńskie znajdowało się w granicach tegoż Górnego Śląska i nadal
                > - geograficznie - się znajduje.

a ja tak patrzę na mapy z okresu XVI-XVIII wieku i widze Ślask..duzy ślask ze stolica we Wrocławiu. Dolny i Gorny Ślask to podział wtorny, mniej formalny i nie mial przynajmniej przed podzialem w 1742 jakiejs niezalezności (chyba ze mowimy o Kosciele). SCI bylo osobna prowincja w ramach A-W, a Gorny taką Rejencja Opolską w ramach Prus.
                • pieronski_hanys doczytaj 07.03.11, 12:23

Oczywiście, że centrum i stolicą Śląska jest Wrocław, jednak pojęcie Górnego Śląska pojawiło się już w XI lub XII wieku, gdy mówiono o tzw. Przesiece Śląskiej.

Śląsk Cieszyński był częścią Górnego Śląska do połowy XVIII wieku - w granicach Królestwa Czech, a później Cesarstwa Austriackiego. Dopiero po wojnach śląskich dokonał się podział na Regierungsbezirk Oppeln (Rejencję Opolską) i Herzogtum Ober- und Niederschlesien (Śląsk Austriacki).
                  • aliveinchains Re: doczytaj 07.03.11, 12:27
                    a teraz ty zobacz jaki wplyw na SCI mialy czasy po 1760 tak wielkie, ze mozemy spokojnie mowic o osobnym regionie..ok? Podbeskidzie fajnie to okreslił, wiek 19 mial zasadnicze znaczenie dla charakteru tych ziem. Historia toczy sie dalej:) Wojny 30letnia, polnocna, wojny slaskie i inne spustoszyly te ziemie..potem kilkadziesiat lat potem nastapil ich rozwoj ale już w osobnych państwach, kulturach, systemach politycznych..amen
                    • pieronski_hanys Śląsk Cieszyński i "właściwy" Górny Ślask są różne 07.03.11, 12:37
                      Śląsk Cieszyński i "właściwy" Górny Ślask są różne - to fakt.

Próbuję tylko zaznaczyć, że historycznie to też Górny Śląsk.

Śląsk Cieszyński jest tak piękny, że chciałbym by jego mieszkancy identyfikowali się też z Górnym Śląskiem (jak to wynika z historii), ale przymuszać nikogo nie zamierzam.

Umówmy się, że cały Śląsk jest bogaty swoją różnorodnością - Cieszyński, Górny "pruski", Dolny itd.
                      • aliveinchains Re: Śląsk Cieszyński i "właściwy" Górny Ślask są 07.03.11, 12:44
                        >
                        > Śląsk Cieszyński jest tak piękny, że chciałbym by jego mieszkancy identyfikowal
                        > i się też z Górnym Śląskiem (jak to wynika z historii), ale przymuszać nikogo n
                        > ie zamierzam.

Jeny jakiej historii, bo historia ma wiele epok, ma to do siebie, ze się zmienia....i jak widać zaszly i tu zmiany na tyle glebokie, ze mamy Gorny slask i slask Cieszyński dwa osobne regiony. Nie ma jednego roznorodnego Ślaska, nie ma jednej roznorodnej Malopolski (Galicja vs Kongresowka)..zwyczajnie przyjmij to do wiadomosci:, a bedzie ci lzej.
                        • pieronski_hanys Re: Śląsk Cieszyński i "właściwy" Górny Ślask są 07.03.11, 12:57
                          Zwyczajnie przyjąłem to do wiadomości ;). Znam różnice kulturowe i językowe, jednak jako historyk (badacz historii) próbuję też uświadomić pewne fakty z przeszłości.

Oczywiście, że XVIIIwieczna zmiana granic wpłynęła na podział na "pruski" Górny Śląsk od Opola po Pszczynę oraz "austriacki" Śląsk Cieszyński i Opawski. Jestem świadom różnic kulturowych jakie zaszły: w świadomości i tożsamości mieszkańców, wierze, kulturze, tożsamości etnicznej "Ślązaków Górnych" i "Ślązaków Cieszyńskich" itd.

Myślę jednak, że jako wspólny administracyjnie region (Śląsk Górny - dawna Rejencja Opolska i Śląsk Cieszyński) w postaci województwa górnośląskiego (w granicach sprzed XVIII wieku + Zagłębie Dąbrowskie + cale miasto Bielsko-Biała) jesteśmy w stanie zadbać o tożsamość kulturową każdego z mieszkańców, niezależnie od jego tożsamości i identyfikacji etnicznej.
        • pieronski_hanys w roznych czesciach Polski tez roznie sie mowi 07.03.11, 11:08
          Inaczej mówi się w Małopolsce, inaczej w Wielkopolsce, inaczej na Mazowszu, ale kodyfikacja uwzględnia te wszystkie cechy, tworząc polską normę językową. Podobnie jest z kodyfikacją dialektu śląskiego, w którym udział brali Górnoślązacy z Pro Loquela Silesiana z centralnej części woj. śląskiego (okręg katowicki, rybnicki), stowarzyszenia Danga (gmina Cisek) i Polka Jolanta Tambor. Śląsk Cieszyński powinien się włączyć w kodyfikowanie dialektu górnośląskiego tak, żeby cechy wszystkich części Górnego Śląska (w tym jego południowej części, czyli Śląska Cieszyńskiego) były w kodyfikacji uwzględnione. Z tego co mi wiadomo mieszkańcy Ślaska Cieszyńskiego zajmujący się gwarą naciskali na polski aspekt mowy śląskiej i te zmiany zostały wprowadzone.
          • Gość: Podbeskidzie Re: w roznych czesciach Polski tez roznie sie mow IP: 217.153.83.* 07.03.11, 11:34
            Śląsk Ciesz
            > yński powinien się włączyć w kodyfikowanie dialektu górnośląskiego tak, żeby ce
            > chy wszystkich części Górnego Śląska (w tym jego południowej części, czyli Śląs
            > ka Cieszyńskiego)

południowa część Gornego śląska masz czlowieku w powiecie pszczyńskim czy raciborskim, a od SCI się odstosunkuj. To jest osobny region. Ucz się, czytaj historie tej ziemii, a nie piernicz od rzeczy na forum. Brak wam gor/ Jedzcie do Prudnika. Brak wam arch iedeńskiej/ poszukajcie czegos u siebie..ale Bielsko. Cieszyn zostawcie w spokoju.
            • pieronski_hanys krótki kurs historii Śląska 07.03.11, 11:49
              To właśnie Pan powinien się doedukować z historii Śląska.

Do 1740 roku, czyli do wojen śląskich pomiędzy Hohenzollernami, a Habsburgami Górny Śląsk stanowił całość - i mam tu na myśli region od Ostrawy-Opawy-Karwiny przez Fryderk-Mistek, Cieszyn, Bielsko, Pszczynę, powiat bytomski, Rybnik, Racibórz po Opole. To wszystko geograficzny Górny Śląsk.

Po wojnach śląskich 1740-1763 Prusy zdobyły zbrojnie większą część Śląska, czyli cały Dolny Śląsk oraz zachodnią i centralno-wschodnią część Górnego Śląska (po Pszczynę). Południowa część Górnego Śląska (Śląsk Cieszyński i Opawski) pozostała w granicach Cesarstwa Austriackiego - od tamtej pory rozpoczął się podział na Śląsk Pruski (zachodnia, północna, centralna i wschodnia część Górnego Śląska) oraz Austriacki (południowa część, czyli Śląsk Cieszyński i Opawski) - od tamtej pory jest to część rozróżniana jako odrębna od Górnego Śląska i jest nazywana Śląskiej Cieszyńskim.

Polecam rzucić okiem na mapę Górnego Śląska.
              • aliveinchains Re: krótki kurs historii Śląska 07.03.11, 12:23
                Po wojnach śląskich 1740-1763 Prusy zdobyły zbrojnie większą część Śląska, czyl
                > i cały Dolny Śląsk oraz zachodnią i centralno-wschodnią część Górnego Śląska (p
                > o Pszczynę). Południowa część Górnego Śląska (Śląsk Cieszyński i Opawski) pozo
                > stała w granicach Cesarstwa Austriackiego - od tamtej pory rozpoczął się podzia
                > ł na Śląsk Pruski (zachodnia, północna, centralna i wschodnia część Górnego Ślą
                > ska) oraz Austriacki (południowa część, czyli Śląsk Cieszyński i Opawski) - od
                > tamtej pory jest to część rozróżniana jako odrębna od Górnego Śląska i jest naz
                > ywana Śląskiej Cieszyńskim.

Przez kogo wyrozniana? Przez historykow z UŚl, czy prlowski propagandzistow, ktorzy wrzucili wszystko do jednego worka? Ja znam zgola odrębne opinie co do SCI i jego odrebnosci z Normanem Davisem na czele...
                i co odkryles Ameryke..spoko, a teraz wnioski..przejdz sie po BB, po cieszynie..a potem po swoim Bytomiu czy Zabrzu..widzisz roznicę? Bo ja widze. A nastepnie popatrz na jeden fakt...cieszyniacy czuja sie Polakami a nie Oberschlesierami. To kolejny fakt majacy swoją genezę już za A-W. Ewa i jej deklaracja jest tego kolejnym dowodem. Jak to jest, ze ludzie ktorzy tu nie zyja maja tyle do powiedzenia co do naszej tożsamosci regionalnej, naszej tożsamosci kulturowej, przynaleznosci do narodu...?? Ty wiesz lepiej kim czuja się mieszkańcy sasiedniego regionu? Wolnego!
                • pieronski_hanys Re: krótki kurs historii Śląska 07.03.11, 13:08
                  > Przez kogo wyrozniana?

1) M. in. Przez Piastów Śląskich, jak i:

↑ "Z pojęciem geograficznym Górny Śląsk (Silesia Superior) spotykamy się w literaturze z zakresu historii Śląska od połowy XV wieku. Na jego ukształtowanie wpłynęło wyodrębnienie się linii książąt opolsko-raciborskich w XII wieku." [w:] Reiner. Wyznania i związki religijne w województwie śląskim 1922-1939. 1977. str. 15]

2) Nie wypowiadam się nt. tożsamości regionalnej, czy etnicznej mieszkańców Śląska Cieszyńskiego, a jedynie nt. granic geograficznych Górnego Śląska
                  • Gość: z Bielska-Bialej Zaolzie IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 16:56
                    Slask to glownie termin geograficzny.Nigdy w historii dawnej czy blizszej nie istnialo panstwo Slask."Ziemie slaskie " nigdy nie byly zjenoczone .Nigdy tez mieszkancy tych ziem nie tworzyli jednej wspolnej narodowosci.Nigdy nie istnial (jeden wspolny )jezyk slaski.Ziemie te nalezaly przez wieki do roznych panstw i czesto zmienialy swa przynaleznosc tak jak mieszkancy przynaleznosc i identyfikacje narodowosciowa.

"Granice Slaska" to tylko pojecia geograficzne.Tworzenie dzis na sile jakis wydumanych wielkich Slaskow z jednorodna historia,kultura,jezykiem czy tradycjami to wierutna bzdura.Nigdy nie mialo to miejsca w realnej rzeczywistosci.

Sam Gorny Slask (skad najwiecej wyplywa podobnych wirtualnych wymyslow ) to w glownej mierze tereny wczesniej slabo zaludnione a z chwila rozwoju przemyslu wydobywczego -hutniczniczego zaludniajacy sie przybyszami ze wszystkich mozliwych zakatkow w dosc szybkim tempie.Praktycznie kazdy byl lub jest na Slasku "przybyszem" jak nie w pokoleniu rodzicow czy dziadkow to kilka pokolen wstecz.
                    Smieszne w tym kontekscie wydaja sie opinie dotyczace istnienia jednolitego jezyka,wyimaginowanej wspolnoty majacej jakoby laczyc wszystkich zamieszkalych w geograficznej krainie od Niemiec przez Polske do Czech tylko z tego powodu,ze kraina ta ma wspolna nazwe.
                    Dla (dawnego) Niemca ze Slaska zawsze to bedzie Slask niemiecki a dla Polaka bedzie to Polska ,tak jak dla Czecha bedzie to czesc Republiki Czeskiej.Nie ma zadnej wspolnoty interesow ,raczej kazdy ma inne .Tylko dla malej ale krzykliwej garstki nie liczy sie cala skomplikowana historia regionu tylko "Wielki Slask" (od morza do morza) i stare zakurzone mapki z przed wiekow wyciagniete ze strychu u dziadka.To ,ze dzis ani mieszkancy Dolnego Slaska ani wschodnie czy poludniowe regiony nie utozsamiaja sie specjalnie ze "Slaskiem" nie dociera do ich swiadomosci.Wazne ,ze na jakiejs bzdurnej mapce Bielitz bylo "slaskim" miastem a Biala to juz pogardzana Malopolska.Tylko,ze juz ani Bielitz ani odzielnej Bialej nie ma,granice sie parokrotnie pozmienialy,ludnosc zreszta tez tego jakos niezauwaza sie.

Wazne ,ze do wyrawnia jest 50 milionow zl z budzetu ,wiec stana na glowie aby wirtualnie stworzyc "narod slaski,jezyk i oczywoscie odpowiednia historie pisane pod zamowiony temat.

• pieronski_hanys Śląsk jest wielokulturowy 07.03.11, 17:43

> Slask to glownie termin geograficzny.Nigdy w historii dawnej czy blizszej nie i
                      > stnialo panstwo Slask.

W XIV wieku w granicach Królestwa Czech istniały trzy kraje: Czechy, Morawy i Śląsk. W XV wieku powstał Stanowy Sejm Śląski, czyli parlament kraju Śląsk, który istniał do XVIII wieku na terenie nazywanym od wojen śląskich Śląskiem Pruskim, a do XX wieku na Śląsku Austriackim. Kraj + parlament wg dzisiejszych norm = państwo.

> .Nigdy tez mi
                      > eszkancy tych ziem nie tworzyli jednej wspolnej narodowosci

Oczywiście, że nie, bo pojęcie narodowości pojawiło się dopiero w XIX wieku, Wtedy też Jan Gajda w Odezwie do ludu górnośląskiego w polskojęzycznym piśmie Górnoślązak Nawoływał: "Stwórzmy Ligę Śląską, by dbać o śląskie sprawy i narodowość śląską. Doświadczenie Anglików, Francuzów i Polaków pokazuje, że to właściwa droga".
                      Na początku XX wieku bracia Reginek i Ewald Latacz wspierani przez śląskiego księcia z Pszczyny Hochberga dążyli do utworzenia Freeistaat Oberschlesien, czyli Wolnego Państwa Górny Śląsk - z Opolem, okręgiem katowickim, Raciborzem, Cieszynem, Bielskiem i Opawą włącznie.

> .Nigdy nie istnial (
                      > jeden wspolny )jezyk slaski.

A czy istniał jeden wspólny identyczny język polski, niemiecki, czeski, francuski, hiszpański, czy składa się na nie wiele dialektów, a normę językową trzeba było w pewnym momencie skodyfikować, by służyła jako język urzedowy?

> Ziemie te nalezaly przez wieki do roznych panstw i
                      > czesto zmienialy swa przynaleznosc tak jak mieszkancy przynaleznosc i identyfi
                      > kacje narodowosciowa.

Oczywiście,

> "Granice Slaska" to tylko pojecia geograficzne.

Tylko czy aż?

> Tworzenie dzis na sile jakis wy
                      > dumanych wielkich Slaskow z jednorodna historia,kultura,jezykiem czy tradycjami
                      > to wierutna bzdura.

Nie ma jednorodnej historii, kultury, czy języka. Historia każdego kraju, a szczególnie Śląska jest wielokulturowa. Jednorodności szukają nacjonaliści. Ja do nich nie należę.

> Sam Gorny Slask (skad najwiecej wyplywa podobnych wirtualnych wymyslow ) to w g
                      > lownej mierze tereny wczesniej slabo zaludnione

W jakim wieku był słabo zaludniony? Skąd te dane?

(z głowy, z fantazji, czy to fakty?)

> Praktycznie kazdy byl lub jest na Slasku "przyb
                      > yszem" jak nie w pokoleniu rodzicow czy dziadkow to kilka pokolen wstecz.

I to jest piękne, że każdy z nich może powiedzieć: jestem Ślązakiem, niezależnie, czy rodzina pochodzi z Polski, Czech, Niemiec, Moraw, Małopolski, Wielkopolski czy Śląska.

> Smieszne w tym kontekscie wydaja sie opinie dotyczace istnienia jednolitego je
                      > zyka,

Czy tworzenie jednolitego języka polskiego pod koniec XIX wieku w Projekcie ortografii polskiej w podręcznikach szkolnych z stycznia 1891 roku też było śmieszne?

Każda wspólnota ma potrzebą ochrony swojej mowy przed wyginięciem, a kodyfikacja służy właśnie takiej ochronie. Tylko o to chodzi w kodyfikacji - by zachować własną kulturę w postaci języka.

Jeśli chodzi o zasięg tego dialektu: kodyfikacja obejmuje cechy dialektów historycznego Górnego Śląska.

I co to za z argument z kasą? Kaszubi mają prawo dostawać pieniądze na pielęgnacją swojego języka, a Ślązacy nie? Kolejny przejaw dyskryminacji?
                      • Gość: z Bielska-Bialej Re: Śląsk jest wielokulturowy IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 20:10
                        pieronski_hanys napisał:
                        W XIV wieku w granicach Królestwa Czech istniały trzy kraje: Czechy, Morawy i Śląsk. W XV wieku powstał Stanowy Sejm Śląski, czyli parlament kraju Śląsk, który istniał do XVIII wieku na terenie nazywanym od wojen śląskich Śląskiem Pruskim, a do XX wieku na Śląsku Austriackim. Kraj + parlament wg dzisiejszych norm = państwo.

Podobnie na Rzeczpospolita skadaly sie Malopolska,Wielkopolska,Pomorze....Nie byly to samodzielne panstwa podobnie jak Slask nie byl samodzielnym panstwem ,tylko wchodzli w sklad roznych wiekszych form ustrojowych i nigdy nie tworzyl jako calosc panstwowosci .
                        XIV wieczne realia maja sie nijak do dzisiejszych XXI w.Wyciaganie wnioskow o "panstwowosci" przed 700 laty to naduzycie ,zeby nie powiedziec manipulacja.

Dzisiaj nie ma zbyt wielu chetnych do tworzenia narodowosci slaskiej na Dolnym Slasku bo tam jak juz wola deklarowac sie jako Mniejszosc Niemiecka.Podobnie na Slasku Cieszynskim,Podbeskidziu,Zaglebiu ludnosc deklaruje sie jako Polacy.
                        • pieronski_hanys Podbeskidzie czy Ślask Cieszyński? 07.03.11, 21:24

Zdecyduj się, czy mówisz o Podbeskidziu, czyli nowotworze z PRLu, na który składają się ziemie Małopolski i południowego Górnego Śląska/Ślaska Cieszyńskiego, czy o Śląsku Cieszyńskim, który sięga również Bielska-Białej.

Deklarowanie narodowości śląskiej przez część Górnoślązaków to wyraz buntu wobec państwa, które nie wpisało Ślązaków na listę mniejszości etnicznych, a dialektu górnośląskiego na listę języków regionalnych (czyli listę dialektów chronionych prawnie przez państwo polskie). Polska nie chce etnicznej mniejszości śląskiej, to będzie miała śląską narodowość. Jeśli sytuacja z brakiem Ślązaków na liście mniejszości etnicznych pozostanie bez zmian, odrębność Górnoślązaków będzie się pogłębiała, będziemy się czuć coraz bardziej wyalienowani we własnym kraju (Śląsku) i państwie (III RP).

Odpowiedz mi na pytanie: czy jakiś teren nazywany krajem posiadający parlament (w tym własne wojsko) jest państwem? Jeśli tak - Śląsk był państwem w okresie XV-XVIII wiek (część należąca od XVIII wieku do Prus straciła silną niezależność) i XV-XX wiek (Śląsk Austriacki jako część Górnego Śląska z Śląskim Sejmem Stanowym, a od XVIII wieku z Sejmem Ziemi Śląskiej, który miał sporą autonomię).
                          • Gość: z Bielska-Bialej Re: Podbeskidzie czy Ślask Cieszyński? IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 21:51
                            Zdecyduj się, czy mówisz o Podbeskidziu, czyli nowotworze z PRLu, na który skła
                            > dają się ziemie Małopolski i południowego Górnego Śląska/Ślaska Cieszyńskiego,
                            > czy o Śląsku Cieszyńskim, który sięga również Bielska-Białej.

Jedno nie przeczy drugiemu.Przynaleznosc dobrowolna.Nikt nikomu nieczego nie wmawia.Zupelnie inaczej jak na "Slasku wlasciwym".

> Deklarowanie narodowości śląskiej przez część Górnoślązaków to wyraz buntu wobe
                            > c państwa, które nie wpisało Ślązaków na listę mniejszości etnicznych, a dialek
                            > tu górnośląskiego na listę języków regionalnych (czyli listę dialektów chronion
                            > ych prawnie przez państwo polskie). Polska nie chce etnicznej mniejszości śląsk
                            > iej, to będzie miała śląską narodowość. Jeśli sytuacja z brakiem Ślązaków na li
                            > ście mniejszości etnicznych pozostanie bez zmian, odrębność Górnoślązaków będzi
                            > e się pogłębiała, będziemy się czuć coraz bardziej wyalienowani we własnym kraj
                            > u (Śląsku) i państwie (III RP).

Deklarowanie przez garstke ogolu mieszkancow.Tylko Woj .slaskie to ok 4,6 miliona mieszkancow.Do slaskosci przyznaje sie ok 0,17 miliona w calym kraju( do tego w roznych wersjach : Slazalak-Polak,Slazak-Niemiec,Slazak-Czech,Slazak-Slazak ) uzywanie gwary ok 0.06 miliona ( w 13 odmianach !!!) Do tego bajania o Slasku od Niemiec po Czechy.
                            To w koncu chodzi o wielki Slask czy kilka miast i miasteczek wokol Katowic ?Ma byc Pnastwo czy tylko ksiestwo ???Gdzie bedziecie te szlabany graniczne ustawiac ?
                            • pieronski_hanys pisałem wielokrotnie - każdy deklaruje włąsną tożs 08.03.11, 09:14
                              > Jedno nie przeczy drugiemu.Przynaleznosc dobrowolna.Nikt nikomu nieczego nie wm
                              > awia.Zupelnie inaczej jak na "Slasku wlasciwym".

Jak pisałem wielokrotnie - każdy deklaruje własną tożsamość etniczną. Nikt nie ma prawa nikogo zmuszać do tożsamości innej, niż zgodna z własnym poczuciem przynależności etnicznej.

> Do tego bajania o Slask
                              > u od Niemiec po Czechy.

To nie są bajania, a fakty geograficzne. Jeśli ma Pan problem z akceptacją faktów to to forum nie jest chyba najlepszym miejscem na ich rozwiązanie. Polecam solidną edukację.

> To w koncu chodzi o wielki Slask czy kilka miast i miasteczek wokol Katowic ?Ma
                              > byc Pnastwo czy tylko ksiestwo ???Gdzie bedziecie te szlabany graniczne ustaw
                              > iac ?

Pomogę w edukacji. O granicach Śląska dobrze mówi artykuł pt. Rdzeń Śląska na stronach stowarzyszenia Wielki Śląsk.

Jeśli chodzi o działania autonomistów, dążą oni do autonomii Górnego Śląska, czyli regionu widocznego na tej mapie. Za przyzwoleniem mieszkańców oczywiście. W ramach nowego województwa górnośląskiego uwzględnione jest oczywiście Bielsko-Biała i Zagłębie Dąbrowskie jako ekonomicznie i infrastrukturalnie związane z Górnym Śląskiem (a na ekonomii i wspólnej infrastrukturze opiera się autonomia - nie na tożsamości etnicznej).

Szlabany nie są potrzebne. Autonomia ma się odbyć w granicach III Rzeczpospolitej.

Proszę poczytać o zachodnich wzorcach:

-Kraj Basków
                              -Katalonia
                              -Regiony Włoch
                              -ustrój polityczny Szwajcarii
                              -Podział administracyjny Austrii
                              i to co budzi demony w Polsce, czyli
                              -Ustrój polityczny Niemiec

Paradoksalnie autonomia sprawia, że region jest bardziej otwarty, bo sam dba o swoje wewnętrzne sprawy.

Moim zdaniem duży region Górny Śląsk z tzw. Opolszczyną, centralną, zachodnią i południową częścią województwa śląskiego (Śląsk Cieszyński), akceptujący różne tożsamości etniczne i kulturowe (śląską, polską, czeską, niemiecką i inne) byłby znacznie skuteczniejszy, niż dzisiejsze województwo śląsko-małopolskie (małopolski Żywiec i Częstochowa, jak i - infrastrukturalnie związane z Górnym Śląskiem - Zagłębie Dąbrowskie) i dość słabe opolskie. Trzeba się tylko pozbyć uprzedzeń.

Autonomia nie ma nic wspólnego z etnicznością śląską. To rozwiązanie ekonomiczne, służące wielu mieszkańcom regionu o różnych tożsamościach etnicznych.
                          • Gość: vel Re: Podbeskidzie czy Ślask Cieszyński? IP: *.230.c90.petrotel.pl 08.03.11, 09:36
                            Państwo polskie nie mogło umieścić śląskiego na liście języków regionalnych, bo go zwyczajnie nie było (nieszczęsna kodyfikacja). Co do śląskiej państwowości to myślę, że wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. W Polsce też funkcjonowały sejmiki w poszczególnych województwach, nawet wojsko było inaczej umundurowane (w zależności od rejonu) itd...
                            • pieronski_hanys wnioski 08.03.11, 09:59
                              Z kolei wnioski mówiące o tym, że Śląsk był komuś podległy też są zbyt daleko idące. Śląsk był niezależny w okresie Śląska Dzielnicowego, w okresie Królestwa Czech był jednym z trzech krajów Korony Czeskiej z własnym Śląskim Sejmem Stanowym, podobnie w okresie Królestwa Czech w granicach Cesarstwa Austriackiego, w okresie pruskim Śląsk był jedną z Provintz/Prowincji Prus, w XIX wieku wprowadzono kolejne reformy. Śląsk Austriacki w tym czasie stworzył Sejm Ziemi Śląskiej i miał taką samą, a nawet większą autonomię, niż Sejm Stanowy.

Wszystko zmieniło się w Wersalu w XX wieku, gdy Polska zaczęła rościć sobie prawo do Górnego Śląska. Polacy nie byli jednak głupi i mamili Górnoślązaków Autonomicznym Województwem Śląskim w II Rzeczpospolitej, Niemcy z kolei rok wcześniej utworzyli Provintz Oberschlesien w granicach Republiki Weimarskiej.

Były dwa/trzy okresy, gdy Śląsk był w pewnym sensie podległy innym państwom:

-w X wieku, gdy Mieszko I zdobył w wyniku walk zbrojnych Śląsk od Czechów
                              -w XVIII wieku, gdy w wyniku wojen śląskich Fryderyk Wielki zdobył Śląsk od Habsburgów
                              -w XX wieku, gdy II Rzeczpospolita wywalczyła sobie z pomocą Francji prawo do Górnego Śląska w Wersalu i wspomogła propolskich, mających dość antykatolickiej polityki Bismarcka propolskich Górnoślązaków i gastarbeiterów w tzw. powstaniach śląskich.

Pozostałe okresy to Śląsk niezależny i wielokulturowy. Pojęcie państwa narodowego jeszcze wtedy nie istniało.
                              • Gość: vel Re: wnioski IP: *.066.c83.petrotel.pl 10.03.11, 14:41
                                W obecnej Polsce Śląsk też ma swój sejm wojewódzki, a jednak nie jest zupełnie samodzielnym państwem. Śląsk nie był suwerennym państwem nigdy. Ja osobiście rozumiem chęć części Ślązaków do większego samostanowienia o sobie, ale w działalności raś dość mocno uwidacznia się drugie dno (np. zamiłowanie do władzy co poniektórych członków, którym nie udało się zaistnieć szerzej w świecie polityki), nie lubię też sposobu narracji z tymi wszystkimi którzy są przeciwni raś. Generalnie wolałbym, aby raś trzymało się z daleka od polityki, BB (Podbeskidzia), a najlepiej aby zostało zdelegalizowane jako czynnik szkodliwy, siejący ferment.
                    • Gość: slask cieszynski Re: Zaolzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 20:24
                      Wazne ,ze do wyrawnia jest 50 milionow zl z budzetu ,wiec stana na glowie aby wirtualnie stworzyc "narod slaski,jezyk i oczywoscie odpowiednia historie pisane pod zamowiony tema < BZDURY!!< W średniowieczu bardzo często mieszkańców Pomorza Zachodniego określano mianem Kaszubów, są tego ślady w Rocznikach Kapituły Poznańskiej.....CZY ISTNIALO PANSTWO kASZUBSKIE??? Status prawny języka kaszubskiego w Polsce reguluje ustawa z dnia 6 stycznia 2005 r. o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym definiując go jako język regionalny Kaszubi maja prawo ubiegac sie o pieniadze z tej puli ,a Slazacy nie??? To jest jawna dyskryminacja!
                      • Gość: z Bielska-Bialej Re: Zaolzie IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 20:40
                        slask cieszynski napisał(a):
                        W średniowieczu bardzo często mieszkańc
                        > ów Pomorza Zachodniego określano mianem Kaszubów, są tego ślady w Rocznikach Ka
                        > pituły Poznańskiej.....CZY ISTNIALO PANSTWO kASZUBSKIE??? Status prawny języka
                        > kaszubskiego w Polsce reguluje ustawa z dnia 6 stycznia 2005 r. o mniejszościac
                        > h narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym definiując go jako język re
                        > gionalny Kaszubi maja prawo ubiegac sie o pieniadze z tej puli ,a Slazacy nie
                        > ??? To jest jawna dyskryminacja!

Ja uwazam,ze Podbeskidzie powinno miec swoja odrebnosc zagwarantowana ustawa o ochronie mniejszosci narodowych.Ponadto chcemy ochrony naszego dziedzictwa,wsparcia w tworzeniu i kodyfikacji jezyka,podwojnych tablic miejscowoscii nazw ulic.Koniecznie domagamy sie reprezentacji w Parlamencie !
                        Wszak Bielsko tworzylo odrebna panstwowosc bedac odrebnym ksiestwem a nawet PANSTWEM ! A co nalezy nam sie to jak amen w pacierzu ! :) dyskryminacja ! :)
                        • Gość: slask cieszynski Re: Zaolzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 21:42
                          azw ulic.Koniecznie domagamy sie reprezentacji w Parlamencie !
                          Wszak Bielsko tworzylo odrebna panstwowosc bedac odrebnym ksiestwem a nawet PANSTWEM ! A co nalezy nam sie to jak amen w pacierzu ! :) dyskryminacja ! :) <pewnie to ksiestwo przepito lub przegrano w karty jak to bywalo czesto w Polskiej tradycyji:)
                          • Gość: z Bielska-Bialej Re: Zaolzie IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 21:59
                            Panstwo Bielskie :

pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo_bielskie
                            Państwo bielskie, Księstwo Bielskie (łac. status minores Bilicensis, status maiores Bilicensis, ducatus Bilicensis, niem. freie Standesherrschaft Bielitz, Fürstentum Bielitz, Herzogtum Bielitz)

• Gość: slask cieszynski Re: Zaolzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 22:10
                              państwo bielskie, obejmujące Bielsko oraz kilkanaście okolicznych wsi :)....Metropolis:)....
                              • Gość: z Bielska-Bialej Re: Zaolzie IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.11, 22:17
                                a 700 lat pozniej Wielki Slask od morza do morza obejmujacy czesc Katowic i kilka gmin na zachod.Wrecz Gigantopolis :)) tam gdzie zycie na naszej planecie rozpoczelo swoj start i wszystkiego sa poczatki :))

P.s gdzie beda te granice Wielkiego Panstwa Slaskiego ???
                                • Gość: slask cieszynski Re: Zaolzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 22:34
                                  a 700 lat pozniej Wielki Slask od morza do morza obejmujacy czesc Katowic i kilka gmin na zachod.Wrecz Gigantopolis :)) tam gdzie zycie na naszej planecie rozpoczelo swoj start i wszystkiego sa poczatki :))

P.s gdzie beda te granice Wielkiego Panstwa Slaskiego ??? ......To bedzie wielki Slask bez granic:)...kajne grencen:).....bez dostepu do morza;)..chyba:)
                            • pieronski_hanys Księstwo Bielskie to element kraju Śląsk 08.03.11, 09:51

Jeśli tak Pan lubi Wikipedię, proszę sobie poczytać o tym:

Sejm Śląski Stanowy
                              Sejm Ziemi Śląskiej
                              Sejm Śląski (II RP)
                              Autonomiczne wojeództwo ślaskie
                              Miasta
                              Miasta Liczba ludności1
                              Chorzów² 137 560
                              Katowice 133 780
                              Świętochłowice 26 706
                              Bielsko 19 785
                              Rybnik 19 268
                              Cieszyn 15 324
                              Tarnowskie Góry 13 582
                              Pszczyna 7 660
                              Lubliniec 5 566
                              Historia Bielska-Białej

Linkiem potwierdził Pan, że miasto Bielsko i Księstwo Bielskie są stałym elementem Śląska. Polecam też zwrócić uwagę na autonomiczne tradycje Śląska Austriackiego, który - poza Prusami - utrzymał autonomię w graniach Cesarstwa Austriackiego.

Dziś niemal cały Śląsk leży w Polsce (poza subregionami Górnego Śląska: Śląskiem Opawskim i część Śląska Cieszyńskiego), dlatego powinniśmy występować razem jako wspólny, silny, duży region: Górny Śląsk i Dolny Śląsk. Niezależnie od tego, czy mieszkańcy tego regionu deklarują narodowość polską, czeską, niemiecką, czy śląską. Tu chodzi o regionalizm, o działanie na rzecz regionu, niezależnie od deklarowanej narodowości, tożsamości etnicznej, kultury, wyznania wiary itd.
                              • aliveinchains Re: Księstwo Bielskie to element kraju Śląsk 08.03.11, 11:09
                                Dziś niemal cały Śląsk leży w Polsce (poza subregionami Górnego Śląska: Śląskie
                                > m Opawskim i część Śląska Cieszyńskiego), dlatego powinniśmy występować razem j
                                > ako wspólny, silny, duży region: Górny Śląsk i Dolny Śląsk. Niezależnie od tego
                                > , czy mieszkańcy tego regionu deklarują narodowość polską, czeską, niemiecką, c
                                > zy śląską. Tu chodzi o regionalizm, o działanie na rzecz regionu, niezal
                                > eżnie od deklarowanej narodowości, tożsamości etnicznej, kultury, wyznania wiar
                                > y itd.

pozwolisz, ze my mieszkańcy SCI/Podbeskidzia sami zdecydujemy czy chcemy uczestniczyć w autonomii..ostatnie wybory ujawniaja wielki, bardzo wielki rozdzwięk między proautonomicznym pruskim slaskiem a dystansujacym się od tego SCI i reszt Podbeskidzia...
                                GOP i ROW to schylkowe gospodarki, traca w skali kraju, pomimo rozwoju takich branz jak motoryzacja - kiedys woj katowickie wytwarzało w 1989r. 40% PKB kraju, obecne sląskie 12% ludnosci około 12% PKB kraju..podobnymi proporcjami moga pochwalić się wielkopolska, d ślask, a powoli dochodzi do tego malopolskie..GOP ma problemy z demografia, zniszczonymi miastami, zdezelowana komunikacją, mizernym rynkiem mieszkaniowym..wole juz autonomię z Krakowem, który wiele tego typu problemow ma za soba ..i idzie do przodu..amen
                                • pieronski_hanys GOP 08.03.11, 11:50
                                  Oczywiście, że sami zadecydujecie, przypominam tylko, że Śląsk Austriacki miał znacznie silniejsze (dłużej trwające) autonomiczne tradycje, niż Śląsk Pruski. To na Śląsku Austriackim nieprzerwanie od XV do XX wieku działał Śląski Sejm Stanowy, po wojnach śląskich przekształcony w Sejm Ziemi Śląskiej z jeszcze większą autonomią (sejm stanowy w Prusach został zlikwidowany), dlatego dziwię się, że boicie się tego rozwiązania.

GOP jest drugim po Warszawie najbogatszym ośrodkiem w Polsce i największym obszarem miejskim w Polsce. Rozwija się, okręg katowicki dostał się na tzw. krótką listę w konkursie Europejska Stolica Kultury 2016 i sprawnie konkuruje z Wrocławiem, Lublinem i Warszawą (pokonał kilka innych miast). W GOP odbywają się festiwale teatralne (Rzeczywistość przedstawiona, Interpretacje), muzyczne (Rawa Blues, Off Fest, Nowa Muzyka, Jazz w Ruinach, JAZ festiwal muzyki improwizowanej, Gołfest, Śląski Festiwal Jazzowy), filmowe (Festiwal Filmów Kultowych, Killoff, przeglądy w Gliwicach), działają kina studyjne, teatry, opera, kluby muzyczne.

GOP to skrzyżowanie autostrad A1 i A4 - ważny węzeł komunikacyjny Polski (Gliwice-Sośnica to największy węzeł autostradowy w Europie). W Chorzowie i Katowicach mamy Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku - jeden z największych parków miejskich na świecie.

Przemysł ciężki nadal działa, ale pojawiają się też firmy sektora motoryzacyjnego, czy IT.

Rysujesz jakiś czarny obraz, a okręg katowicki to jedno z najciekawszych miejsc w Polsce. Wg rankingu Przekroju, drugie po Gdyni najlepsze w Polsce miasto do życia (ranking).

Oczywiście, jeśli aglomeracja bielska chciałaby autonomii z Małopolską to jest to tylko i wyłącznie decyzja mieszkańców, ale resztę Śląska Cieszyńskiego zostawcie w spokoju. Już jeden rozbiór Górnego Śląska w wolnej Polsce wystarczy (podział administracyjny Górnego Śląska pomiędzy woj. opolskie i śląsko-małopolskie w 1999 roku).

Paradoksem byłoby, gdyby Śląsk Cieszyński znalazł się w Autonomicznym Województwie Małopolskim, zamiast w Autonomicznym Województwie Górnośląskim.
                                  • aliveinchains Re: GOP 08.03.11, 12:01
                                    >
                                    > Paradoksem byłoby, gdyby Śląsk Cieszyński znalazł się w Autonomicznym Wo
                                    > jewództwie Małopolskim, zamiast w Autonomicznym Województwie Górnośląskim
                                    > ].

Byłby w woj. Małopolska Śląsk Cieszyński....

fajnie, że wymieniles festwiale..i co z tego? Mamy pasc na kolana z zachwytu?
                                    Szkoda, że nie podales ile z GOP zwialo ludzi w ostatnich 10-15 latach i jak malo wybudowano nowych mieszkań...A4, A1..stary niedlugo inne miasta jesli juz nie buduja to zbuduja autoastrady..wysoki pkb/capita zawdzięcacie w duzej mierze gornictwu i energetyce (patrz 500Polityki)oraz...wlasnie spadkowi l. mieszkańcow (w mianowniku spada = wynik wiyższy)..proste...

Nie chodzi o to by udowodnic malość GOP= wielkośc robi do tej pory wrażenie, wielkość gospodarki, l ludnosci..ale chodzi o pewne trendy, pewne problemy, inne priorytety....BB nie musi w projekcie autonomi uczestniczyc i nie będzie, jesli powiat cieszyński chce droga wolna i krzyz na droge....obudza się z ręką w nocniku:)
                                    • pieronski_hanys Re: GOP 08.03.11, 12:31
                                      Śląsk Cieszyński nie obudzi się z ręką w nocniku, bo jest odwieczną częścią Śląska i w takim województwie powinien się znaleźć. A sam Górny Śląsk właśnie wstaje z kolan po latach rabunkowej gospodarki opartej o ciężki przemysł w PRLu i nieumiejętnością poradzenia sobie z tym problemem w wolnej Polsce. Budzi się świadomość regionalna, tożsamość etniczna Górnego Śląska, miasta się rozwijają.

Bielsko-Biała ze względu na Białą Krakowską ma silniejsze związki z Małopolską.

Wymieniłem festiwale i opisałem najważniejsze węzły komunikacyjne (jest jeszcze węzeł Murckowska - też jeden z największych w Europie), jaki ranking Przekroju, żeby pokazać, że nie do końca masz rację pisząc o GOP (zresztą próbujesz tę największą w Polsce konurbację oczernić). Do całości dochodzi jeszcze lotnisko Katowice Airport, co prawda w Zagłębiu, ale w ramach konurbacji górnośląskiej.
                                      Po drugie - piszesz z dystansu, nie mieszkasz tutaj, nie widzisz zmian na bieżąco.

Zapomniałem jeszcze wspomnieć o tym, że rozpoczęła się przebudowa dworca kolejowego Katowice, który na wzór stolicy Małopolski będzie połączony z galerią handlową w centrum. Do tego podziemny dworzec autobusowy.

Zmiany postępują, Śląsk Cieszyński połączony z resztą Górnego Ślaska nie straci.
                                      • aliveinchains Re: GOP 08.03.11, 12:44
                                        nie twierdzę, ze nie ma zmian, ale gdzie indziej te zmiany postepuja szybciej (rewitalizacja miast, komunikacja)...gdzie indziej nie trzeba walczyc z tak wielkimi problemami jakim musi stawić czolo GOP (a co za tym idzie potrzeba wiecej kasy na rozwiazywanie tych problemów)....

Dworzec w Katowicach/ No nareszcie..i co? Mamy paść na kolana..wole swoj dworzec i swoje Sfery, wpisane w tkankę miejska...

Lotnisko? No i co z tego...Balice maja więcej polaczen, obslugują więcej ludzi...

Węzly komunikacyjne..Wroclaw, poznań, Krakow też dorabiaja się, czy nawet dorobily podobnych

Ranking zycia? Wsadz sobie ten ranking gdzies..jakby bylo rozowo nie byloby odpływu demograficznego, inwestowaloby wiecej firm BPO/IT, ruszylaby deweloperka...

Zresztą, gdyby BB bylo w innym woj. to co zamkniecie dla nas rynek pracy, lotnisko, dworce?
                                        Mozemy byc dobrymi sąsiadami ale rzadzić swymi domami z osobna...
                                        Nie chce oczerniać GOP, nie posadzaj mnie o spisek antyhanysowski..zwyczajnie zejdz chlopie na ziemie i nie zadzieraj nosa, pozbadz się mani wielkosci i przestań zbawiać SCI w ramach duzego Gornego Slaska....
                                        • aliveinchains Re: GOP 08.03.11, 12:52
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,53,119023912,,Ile_dostali_w_BB_RASisci_.html?v=2
                                          nie lubię się powtarzać..tu rozmawialismy na podobne tematy..ja jestem za wzmocnieniem więzi BB z Krakowem, ale bynajmniej nie kosztem GOP....
                                          • pieronski_hanys i ja Ci takich poglądów nie zabraniam 08.03.11, 13:11
                                            I ja Ci takich poglądów nie zabraniam. Za to Ty mi zabraniasz pisać o województwie górnośląskim z Bielskiem-Białą. To pogląd na sprawę, którego mi zabraniasz.

I kto tu komu co narzuca?
                                        • pieronski_hanys tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 13:08
                                          > Wsadz sobie ten ranking gdzies..

Jeśli obiektywny ranking tygodnika, który nie jest stroną nie jest dla Ciebie wiarygodny, to o czym my tu rozmawiamy?

> i przes
                                          > tań zbawiać SCI w ramach duzego Gornego Slaska....

Nie chcę nikogo zbawiać, jeśli już to uświadomić, że przed XVIII wiekiem dla wszystkich mieszkańców Śląska i okolic było oczywiste, że Księstwo Cieszyńskie, Bielskie i Opawskie są częścią Górnego Ślaska.
                                          Od XVIII wieku zaczął się podział na Śląsk Górny - Pruski i Cieszyński - Austriacki.

Moim zdaniem duże woj. górnośląskie z Bielskiem(-Białą), Cieszynem, okręgiem katowickim, ROWem, Kędzierzynem i Opolem, uwzględniające różne tożsamości etniczne to dobry pomysł. Nie mam prawa tego tu napisać? Zabraniasz mi?

> jakby bylo rozowo nie byloby odp
                                          > ływu demograficznego, inwestowaloby wiecej firm BPO/IT, ruszylaby deweloperka..

W południowach dzielnicach Katowic ciągle powstają nowe osiedla, podobnie w Tychach, czy Gliwicach. Przyjedź w letni weekend na ulicę Mariacką w Katowicach albo Zwycięstwa w Gliwicach - zdziwisz się jakie tłumy są ulicach przez całą noc.

Opierasz swój pogląd GOP o mgliste badanie ekonomiczne. Ja wiem lepiej jak jest, bo tu mieszkam. Nie piszę Ci jak jestem w Bielsku, bo bywam tam rzadko, choć wrażenia raczej pozytywne.

GOP wymaga restrukturyzacji, ale na szczęście coś ruszyło do przodu.
                                          • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 13:39
                                            ranking swoje..ludzie glosuja nogami..wkleje cos co kiedys wkleilem gdzies indziej, moze masz nowsze dane...
                                            . Boom mieszkaniowy w RP w latach 2000-2008
                                            miesz.* ludność
                                            Podregion 21 - m. Kraków 33 487* 755tys
                                            Podregion 44 - bielski 24 037* 650tys
                                            Silesia (centralny śląski) 30 111* 2.820tys
                                            Podregion 62 - m. Poznań 23 268* 560tys
                                            Podregion 5 - m. Wrocław 21 964* 633tys
                                            Podregion 43 - trójmiejski 31 746* 745tys

*Mieszkania oddane do użytku (pod sprzedaż lub wynajem i
                                            indywidualne) GUS

Dobrze wiecie, że jednym z najbardziej znaczących przejawów rozwoju
                                            regionalnego ostatmich lat był tak jak w Hiszpanii, irlandii również
                                            w RP boom mieszkaniowy. Dane mówią same za siebie. zrobcie iloraz l.oddanych mieszkań do l. ludnosci..widac rozziew między centralnym slaskim a Podbeskidziem

B. Liczba ludności metro BB (tereny woj. śl) vs metro Katowice
                                            2000
                                            Subregion bielsko-bialski =641 007
                                            Subregion Centralny Śląski = 2 933 610

2007
                                            Subregion bielsko-bialski = 649 132 (wzrost 1,3 %)

Subregion Centralny Śląski = 2 841 052 (spadek – 3,2 %)

C. Lista danych z 10 najbogatszych podregionów i woj. śląskiego
                                            PKB/capita:
                                            1 Warszawa.......................83933 109,0
                                            2 Poznań...........................56081 105,3
                                            3 Kraków...........................44529 111,4
                                            4 legnicki...........................44366 119,8
                                            5 Gdańsk-Gdynia-Sopot.....40491 107,3
                                            6 Wrocław..........................40457 112,4
                                            7 Łódź...............................33269 108,7
                                            8 centralny śląski............32205 107,7
                                            9 ciechanowsko-płocki........29265 105,5
                                            10 warszawski...................27965 109,5
                                            11 bielsko-bialski............27301 107,0
                                            Dobry wynik, jesli brac pod uwage, brak fafinerii, kopalin, energetyki..bliskosci stolicy:)

dodatkowo powiem, że BB jest prawdopodobnie największym centrum BPO w woj.
                                            śląskim, w kazdym razie nie ustepuje Katowicom....1000 miejsc pracy
                                            w centruk księgowo-rozliczeniowym na Fiacie, 150 w nowopowstałym
                                            centrum finansowym Grupy Żywiec (super zaadaptowane pod biura
                                            kilkupietrowe hale fabryczne), oraz 30 Enersys...w Katosach z kolei
                                            najwieksza firma tego typu CAP Gemini zatrudnia ok 350-400 ludzi...z
                                            innych mniejszych mozna wymienić TPSA, czy Rocwell (ale ten w tej
                                            działce ztrudnia tylko góra 20-30 ludzi)

i do tego R+D w branzy lotniczej: centrum badawcze Avio oraz park
                                            lotniczy w którym juz budowane sąlaboratoria
                                            badawcze...
                                            • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 13:43
                                              Chwalisz się węzlami..u nas na Podbeskidziu - budowana jest obwodnica wschodnia, zachodnia tez robi wrażenie, S-1, S-69..a najbardziej licze na BDI..to bedzie podobny kop dla nas jak budowa koleji w 19w.

Nie robie konkursu kto lepszy, kto więcej, zwyczajnie..kazdy się rozwija, każdy ma inne problemy, inne priorytety..zyjmy zgodnie obok siebie jak dobrzy sasiedzi, ale rządzmy się osobno po swojemu, zgodnie z potrzebami..autonomii ślaskiej w BB mowimy NIE
                                              • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 13:48
                                                rok 2000
                                                ludność
                                                woj./sub/miasto 2000
                                                Podregion 44 - bielski 641 787
                                                Powiat m.Bielsko-Biała 178 611
                                                Podregion 45 - bytomski 474 686
                                                Powiat m.Bytom 195 807
                                                Powiat m.Piekary Śląskie 61 347
                                                Podregion 47 - gliwicki 520 339
                                                Powiat gliwicki 118 136
                                                Powiat m.Gliwice 205 092
                                                Powiat m.Zabrze 197 111
                                                Podregion 48 - katowicki 809 196
                                                Powiat m.Chorzów 118 708
                                                Powiat m.Katowice 330 625
                                                Powiat m.Mysłowice 75 949
                                                Powiat m.Ruda Śląska 152 280
                                                Powiat m.Siemianowice Śląskie 74 782
                                                Powiat m.Świętochłowice 56 852
                                                Podregion 49 - rybnicki 648 029
                                                Powiat m.Rybnik 143 218
                                                Powiat m.Żory 63 533
                                                Podregion 50 - sosnowiecki 738 000
                                                Powiat m.Dąbrowa Górnicza 132 858
                                                Powiat m.Jaworzno 97 119
                                                Powiat m.Sosnowiec 234 486
                                                Podregion 51 - tyski 382 234
                                                Powiat m.Tychy 133 463

rok 2008 ludność
                                                woj./sub/miasto 2008
                                                Podregion 44 - bielski 652 045
                                                Powiat m.Bielsko-Biała 175 677
                                                Podregion 45 - bytomski 456 448
                                                Powiat m.Bytom 183 829
                                                Powiat m.Piekary Śląskie 58 832
                                                Podregion 47 - gliwicki 499 103
                                                Powiat gliwicki 114 033
                                                Powiat m.Gliwice 196 669
                                                Powiat m.Zabrze 188 401
                                                Podregion 48 - katowicki 767 341
                                                Powiat m.Chorzów 113 314
                                                Powiat m.Katowice 309 621
                                                Powiat m.Mysłowice 74 998
                                                Powiat m.Ruda Śląska 143 930
                                                Powiat m.Siemianowice Śląskie 71 118
                                                Powiat m.Świętochłowice 54 360
                                                Podregion 49 - rybnicki 637 147
                                                Powiat m.Rybnik 141 177
                                                Powiat m.Żory 62 044
                                                Podregion 50 - sosnowiecki 718 842
                                                Powiat m.Dąbrowa Górnicza 128 315
                                                Powiat m.Jaworzno 95 228
                                                Powiat m.Sosnowiec 221 259
                                                Podregion 51 - tyski 383 660
                                                Powiat m.Tychy 129 475

woj./sub/miasto zmiana %
                                                Podregion 44 - bielski 1,6%
                                                Powiat m.Bielsko-Biała -1,6%
                                                Podregion 45 - bytomski -3,8%
                                                Powiat m.Bytom -6,1%
                                                Powiat m.Piekary Śląskie -4,1%
                                                Podregion 47 - gliwicki -4,1%
                                                Powiat gliwicki -3,5%
                                                Powiat m.Gliwice -4,1%
                                                Powiat m.Zabrze -4,4%
                                                Podregion 48 - katowicki -5,2%
                                                Powiat m.Chorzów -4,5%
                                                Powiat m.Katowice -6,4%
                                                Powiat m.Mysłowice -1,3%
                                                Powiat m.Ruda Śląska -5,5%
                                                Powiat m.Siemianowice Śląskie -4,9%
                                                Powiat m.Świętochłowice -4,4%
                                                Podregion 49 - rybnicki -1,7%
                                                Powiat m.Rybnik -1,4%
                                                Powiat m.Żory -2,3%
                                                Podregion 50 - sosnowiecki -2,6%
                                                Powiat m.Dąbrowa Górnicza -3,4%
                                                Powiat m.Jaworzno -1,9%
                                                Powiat m.Sosnowiec -5,6%
                                                Podregion 51 - tyski 0,4%
                                                Powiat m.Tychy -3,0%

zmiana 00-08 w liczbach bezwzględnych

woj./sub/miasto zmiana
                                                Podregion 44 - bielski 10 258
                                                Powiat m.Bielsko-Biała -2 934
                                                Podregion 45 - bytomski -18 238
                                                Powiat m.Bytom -11 978
                                                Powiat m.Piekary Śląskie -2 515
                                                Podregion 47 - gliwicki -21 236
                                                Powiat gliwicki -4 103
                                                Powiat m.Gliwice -8 423
                                                Powiat m.Zabrze -8 710
                                                Podregion 48 - katowicki -41 855
                                                Powiat m.Chorzów -5 394
                                                Powiat m.Katowice -21 004
                                                Powiat m.Mysłowice -951
                                                Powiat m.Ruda Śląska -8 350
                                                Powiat m.Siemianowice Śląskie -3 664
                                                Powiat m.Świętochłowice -2 492
                                                Podregion 49 - rybnicki -10 882
                                                Powiat m.Rybnik -2 041
                                                Powiat m.Żory -1 489
                                                Podregion 50 - sosnowiecki -19 158
                                                Powiat m.Dąbrowa Górnicza -4 543
                                                Powiat m.Jaworzno -1 891
                                                Powiat m.Sosnowiec -13 227
                                                Podregion 51 - tyski 1 426
                                                Powiat m.Tychy -3 988
                                                • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 13:48
                                                  Powiat m.Katowice -6,4%
                                                  Powiat m.Bytom -6,1%
                                                  Powiat m.Sosnowiec -5,6%
                                                  Powiat m.Ruda Śląska -5,5%
                                                  Powiat m.Siemianowice Śląskie -4,9%
                                                  Powiat m.Chorzów -4,5%
                                                  Powiat m.Zabrze -4,4%
                                                  Powiat m.Świętochłowice -4,4%
                                                  Powiat m.Gliwice -4,1%
                                                  Powiat m.Piekary Śląskie -4,1%

• pieronski_hanys Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 14:11
                                                  A ilu mieszkańców Bielska-Białej dojeżdża pociągiem do pracy do Katowic?

Chcesz się ścigać, masz jakąś misję udowodnienia, że Bielsko-Biała to "nie wieś"?

Naprawdę, wygląda na kompleksy.

Ja w takich zawodach brać udziału nie zamierzam.
                                                  • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 14:32
                                                    mity pociagów..ehh czlowieku 5.14 i 5.34 sa pełne ludzi ale od Pszczyny..poxniejsze świeca pustkami...

forum.gkw24.pl/viewtopic.php?f=15&t=306&start=280
                                                    fajnie to obrazuje ta mapka...

ruch samochodowy..o dziwo w obie strony:)

Katowice przyjmują dziennnie ok 200tys pracujących BB 40 tys....ale patrz na gestość zaludnienia w r=40km BB i Katowic...
                                                  • pieronski_hanys Re: tak rozmawiać nie będziemy 08.03.11, 14:36
                                                    I dobrze, licz dalej słupki, ja patrzę na raport Przekroju i widzę co innego.

Każdy ma swoje racje, ja nie muszę Ci udowadniać, że w okręgu katowickim dobrze się żyje. Ty, jak widzę, musisz udowodnić, że jest tragicznie - i to jest przykre i tu widać kompleksy.
                                                  • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 09.03.11, 06:51
                                                    Raport przekroju..gazetki kulturalno-społoecznej, czy GUS? Ja wole GUS, konkretne liczby, pokazujace konkretne trendy i udowadniajace, żę sytuacja GOP jest zgola inna niz Podbeskidzia..więc pakowanie nas do jednego skarbca w hautonumicznym wojewodztwie nam się nie oplaca..

...a za wielkomiejskośc i rozrywkowośc w postaci jaka widać w Silesji baaaardzo dziękuje....:)
                                                  • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 09.03.11, 06:54
                                                    Apropos linii kolejowej i mitow ilez to niby ludzi jeździ na trasie BB-Katowice: kolejne dane, kolejny mit obalony..trasa za 10 lat pojdzie w odstawkę
                                                    www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=163766&page=10
                                                    patrz mapka ps. wczoraj wkleiłem zły link
                                                  • pieronski_hanys przyjedź na Off Festiwal 09.03.11, 09:51

Zapraszam Cię na Off festiwal Club 2011 w dawnym kinie Capitol w Katowicach, Śląski Festiwal Jazzowy lub teatralny festiwal Interpretacje:

2011.off-festival.pl/
                                                    www.ck.art.pl/pl/6_slaski_festiwal_jazzowy_katowice_20111.html
                                                    www.festiwal-interpretacje.pl/

Swoją droga, Bielska Zadymka Jazzowa to jeden z najciekawszych, jeśli nie najlepszy festiwal jazzowy w Polsce.
                                                  • Gość: slask cieszynski Re: tak rozmawiać nie będziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 22:04
                                                    ilu mieszkańców Bielska-Białej dojeżdża pociągiem do pracy do Katowic?< jestem w BB dosyc czesto ! Rano jedzie kawalkada samochodow z BB do Katowic ,kolo 15-16 w druga strone!! Mieszkancy BB sa ludzmi przetsiebiorczymi interesy robia glownie na Slasku i odbiorcami ich pracy jest Slask. Opowiadanie bajek jakie to przedsiebiorcy zBB kreca lody w Malopolsce to nasz kolega moze sobie pomiedzy bajki włożyć!! Kierunkiem jest SLASK....strategicznym!!
                                                  • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 10.03.11, 07:07
                                                    ilu mieszkańców Bielska-Białej dojeżdża pociągiem do pracy do Katowic?< jes
                                                    > tem w BB dosyc czesto ! Rano jedzie kawalkada samochodow z BB do Katowic ,kolo
                                                    > 15-16 w druga strone
                                                    !!

rozwalas mnie duzo swego czasu jeździłem autobisem, potem samochodem...tłok w obie strony ten sam rano czy popołudniu....ba nawet mam wrażenie, że po 15 w strone Katowic większy jest niż odwrotnie...

Opowiadanie bajek jakie
                                                    > to przedsiebiorcy zBB kreca lody w Malopolsce to nasz kolega moze sobie pomied
                                                    > zy bajki włożyć!! Kierunkiem jest SLASK....strategicznym!!

Brzeszcze, Andrychów, Kety, Wadowice..kiedys widziałem mapkę natężenia ruchu-jest bardzo duze jak na tak zorganizowana sieć osadnicza i jak na fakt, że nie jest to droga tranzytowa w przeciwieństwie do DK-1...to jest zaplecze BB, tam się tez pracuje, tam ruch tez jest w obie strony, też współpracuja firmy...popatrz tez na natężenie ruchu komunikacji publicznej w strone Wadowic-jest znacznie większe niż do Tychow, Katowic...to też o czymś świadczy:)
                                                  • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 10.03.11, 07:29
                                                    www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=400029&page=33
                                                    te sląsk "niby" cieszyński....popatrz jak rozwija się ludnosciowo Podbeskidzie i Malopolska..a co mamy 50 km na północ,,,,

• aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 10.03.11, 07:30
                                                    bi.gazeta.pl/im/7/9222/m9222727.jpg
                                                    > te sląsk "niby" cieszyński....popatrz jak rozwija się ludnosciowo Podbeskidzie
                                                    > i Malopolska..a co mamy 50 km na północ,,,,
                                                    >

właściwy link
                                                  • pieronski_hanys i znowu wracamy do GOP? 10.03.11, 11:46

Widzę, że GOP jest dla Ciebie wzorcem (być może z przeszłości) ciekawego obszaru miejskiego, skoro ciągle porównujesz do niego aglomeracją bielską... Jak widać, ten największy obszar miejski w Polsce jest dla Ciebie - bielszczanina - punktem odniesienia, miernikiem wielkomiejskości, skuteczności (co dziwne - nie porównujesz BB np. do Krakowa, a te więzi z Małopolską ponoć są takie silne...).

Oczywiście, że konurbacja górnośląska się wyludnia - faktom nie da się zaprzeczyć. Nie narzekam - będzie więcej wolnych mieszkań, więcej wolnych miejsc pracy, jak za dawnych dobrych czasów Górnego Śląska, pojawią się tu ludzie z zewnątrz, specjaliści, którzy wespół z autochtonami będą odbudowywać ten region. Być może potrzebujemy trochę powierza, świeżej krwi, jak było za czasów szkockiego Ślązaka Johna Baildona, hrabiego Redena, czy górnośląskich rodów magnackich (śląskich, bo mieszkających na Górnym Śląsku od pokoleń), którzy we współpracy z takimi ludźmi jak Carl Godulla z Zabrza-Makoszów rozwinęli górnośląski przemysł.
                                                    W tej chwili rozwijamy co innego - infrastrukturę drogową, sektor IT, usługi, sektor motoryzacyjny.

Rabunkowa gospodarka PRLu zadłużyła przemysłową część Górnego Śląska i zniszczyła tkankę miejską - tak miejską i piękną w XIX wieku i wcześniej (polecam stronę www: Śląskie Pocztówki). To nie jest takie proste, odbudować takie zniszczenia.
                                                  • aliveinchains Re: i znowu wracamy do GOP? 10.03.11, 12:09
                                                    >
                                                    > Widzę, że GOP jest dla Ciebie wzorcem (być może z przeszłości) ciekawego obszar
                                                    > u miejskiego, skoro ciągle porównujesz do niego aglomeracją bielską... Jak wida
                                                    > ć, ten największy obszar miejski w Polsce jest dla Ciebie - bielszczanina - pun
                                                    > ktem odniesienia, miernikiem wielkomiejskości, skutecznośc

Porownuje trendy..demograficzne, mieszkaniowe, estetyka miast....

Nie narzekam - będzie więcej wolnych mieszkań, więcej wolnych miejsc pracy,
                                                    > jak za dawnych dobrych czasów Górnego Śląska, pojawią się tu ludzie z zewnątrz
                                                    > , specjaliści, którzy wespół z autochtonami będą odbudowywać ten region. Być mo
                                                    > że potrzebujemy trochę powierza

z czego spora część tych mieszkań stanowić będzie mieszkaniowka zrobiona za Niemca..coraz bardziej starzejaca się..nowych nie będzie przybywać, co zreszta widać

Co do miejsc pracy...odplyw dotyczy ludzi młodych, mobilnych..do tego powiększa się liczba emerytow, piramida jest niekorzystna, co obrazuja artykuly, liczby mapy...miejsca pracy tez się bedą zmieniac/przemieszczać, zwlaszcza po zakończeniu dzialania SSE...

hrabiego Redena, czy górnośląskich rodów magnackich (śląs
                                                    > kich, bo mieszkających na Górnym Śląsku od pokoleń), którzy we współpracy z tak
                                                    > imi ludźmi jak Carl Godulla z Zabrza-Makoszów

Jak na razie macie Gorzelika, to wg GW i DZ najwiekszy ślązak dekady...nie macie Kulczyka, Cupialy, czy Filipiaka....

> Rabunkowa gospodarka PRLu zadłużyła przemysłową część Górnego Śląska i zniszczy
                                                    > ła tkankę miejską - tak miejską i piękną w XIX wieku i wcześniej

Rabunkowa jak rabunkowa - w GOP inwestowano najwięcej bo 40% PKB kraju w 1989r. bylo wytw w katowickim (inna sprawa jak duże bylo zadluzenie kraju wobec podmiotow zagranicznych)..jednak to w GOP za PRLu mozna bylo dostac mieszkanie najlatwiej...dostać, a nie kupic co obrazuja takie dane:
                                                    Struktura własnościowa zasobów mieszkaniowych w poniższych obszarach metropolitalnych w 2007r.

obszar metropolitalny
                                                    bielski udział
                                                    komunalne 6%
                                                    spółdzielcze 17%
                                                    zakładowe 1%
                                                    osoby fizyczne 76%
                                                    TBS 0,2%

centralny śląski (GOP plus wiejskie powiaty wokoł) udział
                                                    komunalne 14%
                                                    spółdzielcze 33%
                                                    zakładowe 5%
                                                    osoby fizyczne 47%
                                                    TBS 0,5%

patrzcie na dane mieszkań należących do osób fizycznych (czyli tzw własnościowych, będących np.. przedmiotem hipoteki, lub potencjalną częścią rynku wtórnego
                                                  • pieronski_hanys Re: i znowu wracamy do GOP? 10.03.11, 12:15
                                                    Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o grzybie atomowym, który się unosi nad GOP.

> Jak na razie macie Gorzelika, to wg GW i DZ najwiekszy ślązak dekady...nie maci
                                                    > e Kulczyka, Cupialy, czy Filipiaka....

Mamy też Johanna Brossa (rewitalizacje na Nikiszowcu, Szopienicach, w Czeladzi), biuro architektoniczne Medusa Group, Gliwicki Park Technologiczny, Fundację dla Śląska, biuro ESK Katowice 2016, biuro GZM (kiepski przykład, ale istnieje) i inne zalety, o których wspomnieć tu nie sposób (szkoda mi czasu, by cię przekonywać na siłę).

Domy też powstają. Przyjedź choćby do południowych dzielnic Katowic - w ostatnich 5. latach powstało tam kilkadziesiąt nowych osiedli mieszkaniowych. Nie śledzę tego rynku w innych miastach (ty masz za to obsesję dyskredytowania GOPu, śledzisz namiętnie).
                                                  • aliveinchains Re: i znowu wracamy do GOP? 10.03.11, 12:29
                                                    Nie twierdze, ze nie ..pokazuje, że proporcjonalnie tj. na 1000 mieszkańcow tych domow oddaje się mniej niz u nas (centr slaski vs sub bielski)....popatrz na GUS, tam sa konkrety, rowniez to, że 2x mniejsze BB oddaje od lat więcej mieszkań niz centralne miasto Silesji...

Nawet jak widać w liczbach bezwzględnych nie ma takiego rozziewu..ale biez pod uwagę zaludnienie/2,8 mln vs 670tys!
                                                  • aliveinchains Re: i znowu wracamy do GOP? 10.03.11, 12:40
                                                    popatrz na
                                                    > GUS, tam sa konkrety, rowniez to, że 2x mniejsze BB oddaje od lat więcej mieszk
                                                    > ań niz centralne miasto Silesji...
                                                    lata 2001-2009*

BB - 6263
                                                    Katowice - 4010
                                                    *indywidualne i nasprzedaz i wynajem...
                                                    faktem jest, że w roku 2008to Katowice oddaly wiecej mieszkań niż BB o 120 sztuk...ale w 2009 BB znow gorą:)
                                                  • Gość: ph GOP vs BB IP: 62.233.245.* 10.03.11, 14:49
                                                    A jak to wpływa na jakość życia (o tym mówił raport Przekroju)?

Nie chcę porównywać, ale sam prowokujesz.

To, że część osób wyjedzie, świadczy o tym, że poprawi się jakość życia - na ulicach będzie mniej samochodów, będzie więcej wolnych mieszkań, miejsc na parkingach, w szpitalach etc.

Poza tym - kto wyjechał? Ludzie, którzy nie potrafią sobie poradzić w okręgu katowickim i pracują za granica, zdobywając doświadczenie. Wrócą za parę lat, przenosząc doświadczenia z rynków zachodnich na grunt polski.

Poza tym - nie możesz porównywać GOPu z Bielskiem-Biała. GOP jest jak Trójmiasto - konurbacja złożona z kilku miast, podobnie jak w Niemczech Essen i Zagłębie Ruhry. Opcjonalnie - Liverpool jako miasto post-przemysłowe.

Bielsko-Białą możesz porównać do np. Rzeszowa, czy Łodzi - małych rozwijających się miast z wyraźnym miastem centralnym.
                                                  • pieronski_hanys post scriptum: GOP vs BB 10.03.11, 15:02

Kto jeszcze wyjeżdża? Potomkowie osób i osoby, które przyjechały na Górny Śląsk z Polski - z powiatów: kieleckiego, radomskiego, łódzkiego, mazowieckiego. Przyjechali tu za pracą, gdy przemysł ciężki był najważniejszym w Polsce, teraz wracają do swoich rodzinnych stron.

Pojawiają się u nas osoby, które widzą potencjał tej tkanki miejskiej, widzą, że może się rozwinąć, wizjonerzy, architekci, animatorzy kultury.

Nie liczy się ilość, a jakość.
                                                  • aliveinchains Re: post scriptum: GOP vs BB 11.03.11, 06:52
                                                    Pocieszajcie się..nie ma jak z porazki o ktorej mowia eksperci zrobic sukces..wiecej pracy, wiecej miejsca, uciekaja werbusy..fajne teorie (a niby gdzie do tych chatek z ktorych uciekli 30-40 lat temu? i powiedz za co i gdzie by mieli mieszkać, ilu takich faktycznie jest co ich stać?) ostatnia dekada to ucieczka młodych ludzi po studiach - artykul ktory wkleilem 2 dni temu to potwierdza:)...ci co sa zagranica nie wroca szybko, nawet niewiadomo czy się wogole wymeldowali....a krakowski Ruczaj pelen ludzi z GOP:)

Z takim podejsciem to tym bardziej nam nie po drodze:)

• pieronski_hanys Re: post scriptum: GOP vs BB 11.03.11, 11:24
                                                    > Pocieszajcie się...

Na Górnym Śląsku (post-pruskim) "za dwoje" mówi się do ludzi starszych lub do osób, które się bardzo szanuje. czyżbyś tak bardzo mnie szanował, że mówisz mi "za dwoje"?

(przykładowo dziadka/ołpy pytamy: -Co tam u Wos słychać?)

Widzę, że masz takie kompleksy względem GOP i Krakowa, że na każdym kroku musisz się do nich porównywać. GOPu nie da się porównywać z BB, można - jak pisałem - z Trójmiastem, bo to jedyna obok okręgu katowickiego konurbacja w Polsce, najlepiej chyba z Zagłębiem Ruhry czy obszarami postindustrialnymi w USA i Wielkiej Brytanii. Różnica polega na tym, że na Górnym Śląsku dopiero od ok. 5-10 lat mówi się o rewitalizacji, a na zachodzie (do którego Górny Śląsk należał do przełomu XIX i XX wieku) działa się w tej sprawie co najmniej od lat 70. XX. wieku.

Spokojnie, damy sobie radę.

Powodzenia w rozwoju aglomeracji bielskiej.
                                                  • pieronski_hanys GOP zaprasza specjalistow z Bielska 10.03.11, 12:10
                                                    GOP zaprasza specjalistów z Bielska do współpracy (i vice versa mam nadzieję też). Niezależnie od narodowości, tożsamości etnicznej, wyznania wiary, czy poglądów politycznych.

Górny Śląsk (w tym Bielsko) zawsze był otwarty na wpływy z zewnątrz, dlatego wymiana GOP - aglomeracja bielska powinna ewoluować, być czymś naturalnym.

To dobrze, że pociągi z ludźmi na trasie Bielsko-Biała - GOP jeżdżą w obie strony, ludzie z Bielska pracują w okręgu katowickim, ludzie z okręgu katowickiego w Bielsku-Białej. Nie ma potrzeby, by tworzyć z tego faktu powód do animozji.
                                                  • aliveinchains Re: GOP zaprasza specjalistow z Bielska 10.03.11, 12:14
                                                    > GOP zaprasza specjalistów z Bielska do współpracy (i vice versa mam nadzieję te
                                                    > ż). Niezależnie od narodowości, tożsamości etnicznej, wyznania wiary, czy poglą
                                                    > dów politycznych.
                                                    >
                                                    > Górny Śląsk (w tym Bielsko) zawsze był otwarty na wpływy z zewnątrz, dlatego wy
                                                    > miana GOP - aglomeracja bielska powinna ewoluować, być czymś naturalnym.
                                                    >
                                                    > To dobrze, że pociągi z ludźmi na trasie Bielsko-Biała - GOP jeżdżą w obie stro
                                                    > ny, ludzie z Bielska pracują w okręgu katowickim, ludzie z okręgu katowickiego
                                                    > w Bielsku-Białej. Nie ma potrzeby, by tworzyć z tego faktu powód do animozji.
                                                    >

Alez oczywiscie podpisuję się pod tym..ja juz wczesniej mowilem - samorzady, wojewodztwa osobno...a biznes, ludzie, praca jako jeden rynek...nie wchodzmy sobie w paradę, gdzie mamy rozne priorytety, natomiast biznes i ludzie i tak sobie poradza bez wzgledu na fakt, czy BB bedzie czerwona, czy zielona plama na mapie wojewodztw....przyklad regionow europy pokazuje, że przeplywy sa niezaleznie od granic...zreszta na Podbeskidziu nie widze granicy miedzy slaskim czy maopolskim..roznica tylko w rejestracjach..kontakty jak za bielskiego woj. a nawet jeszcze lepsze:)
                                                  • pieronski_hanys czemu osobny samorząd? 10.03.11, 12:16

Samorząd może być wspólny (skorzystam z projektu regionalistów):

-w Opolu wojewoda,
                                                    -w Katowicach marszałek,
                                                    -w Bielsku sądy.

Taka jest propozycja regionalistów.
                                                  • Gość: slask cieszynski Re: tak rozmawiać nie będziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 15:34
                                                    NAPISZE TO JESZCZE RAZ kierunkiem strategicznym dla przedsiebiorcow BB jest Slask! .....chcesz porownac Brzeszcze czy Andrychow z aglomwracja Slaska ,jestem w BB czesto w interesach .Uwierz nie wiesz o czym piszsesz!!! mIESZKAM W ka-ce rej .SK:) oraz SBI??????:).....i co teraz robaczku mi powiesz????:)
                                                  • aliveinchains Re: tak rozmawiać nie będziemy 11.03.11, 07:15
                                                    Gość portalu: slask cieszynski napisał(a):

> NAPISZE TO JESZCZE RAZ kierunkiem strategicznym dla przedsiebiorcow BB jest Sla
                                                    > sk! .....chcesz porownac Brzeszcze czy Andrychow z aglomwracja Slaska ,jestem
                                                    > w BB czesto w interesach .Uwierz nie wiesz o czym piszsesz!!! mIESZKAM W ka-c
                                                    > e rej .SK:) oraz SBI??????:).....i co teraz robaczku mi powiesz????:)
                                                    >

Nie dla bielskiej motoryzacji jest to Turyn, Mediolan, Osaka, Dijon,, Bolonia, Madryd, San Sebastian, Grenoble, Dortmund, Stuttgard, Antwerpia..mam wymieniać dalej madralo? A może masz na myśli spozywkę i budowlankę (tu cala polska i w mnieszym stopniu EU)..

A moze chodzi o sektor (budowlanka, mechanika, handel) malych firm..z tego co ja obserwuje to jest to glownie Podbeskidzie..i w mniejszym stopniu cala Polska (z GOP i Krakowem)

Popatrz na 500 Polityki ile jest tam firm z mniejszych miast Podbeskidzia..nakręcamy się wzajemnie...

Zrob test rejestracji w BB (dominuje podbeskidzie z tzw woj slaskiego i malopolskiej częśc), zrob test powiązań komunikacji zbiorowej...

Dla Ket i Andrychowa BB jest duzym miastem, najblizszym większym rynkiem pracy, rozrywki, handlu...takich pwiązń, w tym powiązań społecznych nie ma reasumujac na linii BB-Katowice, czy BB-Tychy....rozumiesz pojęcia najbliższych stref wplywow?

Nie neguje wzajemnych powiązań na linii BB-GOP- sa jak najbardziej (np rynek pracy)..ale wkurza mnie jak ktoś wciska kity w stylu BB zyje ze sląska..ja chce, by i wzmocnic tę krakowską stronę powiązań dla mego miasta Kr nie jest daleko, to bardzo pręzne miasto i nie odcinajac się od GOP mozemy po wybudowaniu BDI zblizyc się do Krakowa..łacznie ze zmiana barw wojewodzkich...jak widac trendy i potrzeby mamy bliższe malopolski :)
                                              • Gość: slask cieszynski Re: tak rozmawiać nie będziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 15:48
                                                Nie robie konkursu kto lepszy, kto więcej, zwyczajnie..kazdy się rozwija, każdy ma inne problemy, inne priorytety..zyjmy zgodnie obok siebie jak dobrzy sasiedzi, ale rządzmy się osobno po swojemu, zgodnie z potrzebami..autonomii ślaskiej w BB mowimy NIE <<<< Spytam niesmialo!!! Jaka jest wiedza dzisiejszego przeciętnego mieszkańca BB w temacie autonomii ??? jest duzo czasu aby sie z ta wiedza zapoznać,oswoić, i czy jest uprawnione stwierdzenie "autonomii w BB mówimy nie"???? Kto mówi ty ,ci którzy nie maja o autonomii bladego pojęcia??? aBY COS ZANEGOWAĆ,ODRZUCIĆ TRZEBA MIEC WIEDZE!!! policzyć ZYSKI I STRATY!!!...."nie widzialem nie pomacalem ale nie kce" ..poziom rozkapryszonego 5 latka:)nie bo nie:):)...
                                            • pieronski_hanys kompleksy i misja 08.03.11, 14:07
                                              Widzę, że masz jakieś kompleksy względem GOPu, bo gdzie nie spojrzę wyciągasz dane ekonomiczne i statystyczne nt. GOPu, porównujesz je z aglomeracją bielską i wszędzie musisz udowodnić jak to Bielsko-Biała jest lepsze od Katowic. To już niemal misja.

Dla mnie bardziej od ekonomii liczy się to, co pokazał ranking Przekroju, czyli zadowolenie z życia mieszkańców i czynniki takie jak ilość szpitali czy usług, infrastruktura drogowa, komunikacja, a tu GOP znalazł się na drugim miejscu po Gdyni.

Dobrze życzę i Bielsku-Białej i swojemu okręgowi katowickiemu, niezależnie do tego, czy mieszkańcy tych aglomeracji są związani ze Śląskiem, czy Małopolska. Ty wyraźnie źle życzysz Katowicom, co Ci odradzam, bo to szkodzi na organy wewnętrzne.
                                              • aliveinchains Re: kompleksy i misja 08.03.11, 14:23
                                                troche danych i już zapodajesz szyderę? Co am udowadniac, GUS mowi sam za siebie, wyciagnij wnioski..to nie lata 20te czy 30te gdzie moznabylo razem tworzyć autonomie, mamy inne realia...

popatrz tu:

forum.gkw24.pl/viewtopic.php?f=15&t=306&start=280
                                                wkleili tam ciekawy artykuł

...u nas na Podbeskidzu l. ludnosci rosnie..w malym stopniu, a jednak.
                                                • pieronski_hanys Re: kompleksy i misja 08.03.11, 14:34
                                                  > ...u nas na Podbeskidzu l. ludnosci rosnie..w malym stopniu, a jednak.

I dobrze, cieszę się bardzo, gratuluję.

Mnie osobiście lepiej żyje się w okręgu katowickim (innym też, co pokazał raport Przekroju), więcej rozrywek, bardziej wielkomiejsko, ale aglomeracji bielskiej życzę wszystkiego najlepszego.
                                          • Gość: z Bielska-Bialej Re: tak rozmawiać nie będziemy IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.11, 23:56
                                            pieronski_hanys napisał:
                                            > Nie chcę nikogo zbawiać, jeśli już to uświadomić

odkad Krzyzacy chcieli zbawiac i uswiadamiac ciemny lud to do teraz widac tego pozostalosci :)

Nam nie trzeba uswiadomienia bo my jako tako pismienni a i swoje zdanie mamy.Manipulacje historia i tworzenie bytow wirtualnych typu "Panstwo Wielki Slask" umiemy odroznic od rzeczywistosci.

> Moim zdaniem duże woj. górnośląskie z Bielskiem(-Białą), Cieszynem, okręgiem ka
                                            > towickim, ROWem, Kędzierzynem i Opolem, uwzględniające różne tożsamości etniczn
                                            > e to dobry pomysł. Nie mam prawa tego tu napisać? Zabraniasz mi?

gdzie Rzym a gdzie Krym ?

Opole,Kedzierzyn,Cieszyn ,Bielsko-Biala ??? dorzucmy jeszcze Paryz ,Moskwe,Berlin...i na dokladke Kamczatke
                                            ... to nawet nie sciencie-fiction tylko czysta fantasy .

Te wasze "echt" gurnoslunskie miasta same nie potrafia sie dogadac w tak podstawowych sprawach jak komunikacja czy zadbac o srodki na wazne spolecznie projekty ( przez nieudolnosc stacono 600 milionow na budowe spalarni smieci) a chcecie zbawiac innych,ktorzy sobie tego nie zycza.

Bron nas Panie od takich "zbawicieli"
                                            • Gość: JA Re: tak rozmawiać nie będziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 00:58
                                              > pieronski_hanys napisał:
                                              > > Nie chcę nikogo zbawiać, jeśli już to uświadomić<<<

Co Ty człowieczku chcesz i komu uświadamiać?!!
                                              Gdzież to Ci takie idiotyzmy pt. "ciymny lud w Bielitz historyi niy zno" zaszczepili?!
                                              Któż Cię poczuciem tej beznadziejnej misji zapłodnił?!

NIE trafia do nas wasza Obermitologia! NIE interesują nas te same, powtarzane przez was tzw. "argumenty", które po stokroć zostały obalone. NIE chcemy waszego RASiu, ZLNSiu czy innych wynalazków - śmierdzi to i tak Reichem na kilometry! NIE zamierzam zgłębiać urody języka śląskiego w jakichś ślabikorzach, bo to dla mnie - mieszkańca Beskidów z dziada, pradziada - rzecz obca! NIE lubię modrej kapusty. Dotarło?

Oczywiście nie piszę w imieniu tych 2 czy 3 oszołomów w BB, którym na skutek związków rodzinnych z Prusenlandem wszystko się już pomyliło. W każdej społeczności na danym terenie znajdzie się jakiś wariat.

I ostatnie...
                                              Bielsko-Biała N I E leży na Górnym Śląsku.
                                              • pieronski_hanys nikogo nie namawiam 09.03.11, 07:44
                                                Nikogo do niczego nie namawiam, pokazuję tylko, że silne województwo górnośląskie z Bielskiem-Białą, Cieszynem, Opolem, Kędzierzynem, ROWem i GOPem byłoby znacznie silniejsze w Polsce i Europie, niż "pruski" Górny Śląsk i Śląsk Cieszyński osobno.

> Bielsko-Biała N I E leży na Górnym Śląsku.

Tak?

"Górny Śląsk - W oficjalnym nazewnictwie nazwa użyta po raz pierwszy w XV/XVI wieku[2][3]. W XIX wieku Górny Śląsk był utożsamiany z rejencją opolską[2], która jednak obejmowała też na zachodzie fragmenty Dolnego Śląska. Historycznie stolicę stanowiły miasta Opole i Racibórz, a siedzibami piastowskich i innych książąt górnośląskich były także Bytom, Cieszyn (zdaniem tych badaczy, którzy traktują Śląsk Cieszyński jako część Górnego Śląska; zdaniem innych są to dwie osobne krainy), Gliwice, Głubczyce, Karniów, Koźle, Lubliniec, Niemodlin, Opawa, Toszek . Na Górnym Śląsku istniały także państwa stanowe m.in. w Wodzisławiu, Pszczynie, Boguminie, Bielsku (od 1752 r. księstwo) czy Bytomiu."

To jest kwestia podejścia i definicji. Jeśli ktoś uważa Bielsko za odrębny region kulturowy od XVIII wieku - zgadzam się, ale jeśli negujesz, że Bielsko u swych korzeni i historycznie jest górnośląskim miastem, negujesz całą historię tego miasta przed XVIII wiekiem.
                                                • aliveinchains Re: nikogo nie namawiam 09.03.11, 08:02
                                                  nie namawiasz..a dalej z uporem maniaka sadzisz,że historia zakończyla się w 1740r...nie potoczyła się dalej mamy SCI - osobny region..ktory mocniej związany jest z zach Galicja niz z GŚl...

Mamy te śląsk Cieszyński w granicach Czech, ktory po 1920r. poluzował więzi z polskim SCI i jest mocniej związany z Morawami, z ktorymi notabene był mocno związany od wieków:) Zwlaszcza za A-W...
                                                  • pieronski_hanys małopolskie wpływy 09.03.11, 09:33

Są jeszcze małopolskie wpływy. De facto wschodnia część Górnego Śląska (mam tu na myśli i powiat bielski i bytomski) rdzennie powstała w ramach Małopolski, później przeszła w granice Górnego Śląska. >>> stąd też wzięła się spora liczba głosów za Polską w plebiscycie na Górnym Śląsku (w tym w Bielsku), jednak większość głosów była za Niemcami - to zasługa zachodniego Górnego Śląska, czyli dzisiejszej Opolszczyzny, wraz z Raciborzem, Zabrzem, Gliwicami.

Te wszystkie odrębności kulturowe możemy zachować w granicach województwa górnośląskiego. Górny Śląsk zawsze było otwarty na wpływy austriackie, pruskie i polskie, dlatego dzisiaj w ramach jednego województwa górnośląskiego możemy tę tendencje kontynuować.