Dodaj do ulubionych

Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł

IP: *.c29.msk.pl 13.05.06, 21:10
MZK przedłuży linię nr 2 na os. Polskich Skrzydeł od czerwca, ale tylko w
weekendy. Jeśli frekwencja dopisze, nowa trasa zostanie utrzymana -
częstotliwość kursów podobno ma się nie zmienić.

Mój pomysł na zadowolenie mieszkańców os. Kopernika, którzy chcą mieć własną
linię, jest następujący:
jeśli 2 zostanie przedłużona na Polskich Skrzydeł, trasa 15 będzie mogła
zostać skrócona do os. Kopernika. W ten sposób os. PS będzie mieć połączenie
z urzędem miasta, a os. K własną linię.
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł 13.05.06, 21:16
      Czytałem artykuł w tej sprawie. Spór wydaje się nieco na wyrost. Co mają
      powiedziec mieszkańcy innych osiedli, w których są tylko przelotowe przystanki?
      • Gość: Kaligula Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.05.06, 22:22
        Myśle, ze przedłużenie 2 to dobry pomysł dla ogółu społeczenstwa... I może
        przynies raczej tylko dobre efekty. nie zapędzął bym sie w skracanie 15, ten
        autobus spełnia dobrze swoja funkcjie na całej długosci swojej lini...
    • Gość: paweleq Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.05.06, 23:07
      Nie za bardzo rozumię co znaczy mieć własna linię. Mieszkałem na Kopernika
      dwadzieścia parę lat i nie widzę różnicy pomiędzy dwójką startującą z zatoczki,
      a przyjeżdżającą z PS. Przedłużenie lini to dobry pomysł. Mieszkańcy Kopernika
      też czasem jeżdżą na PS. Będą mieli jeden autobus więcej.
      • Gość: mm Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł IP: *.c29.msk.pl 13.05.06, 23:45
        Własna linia to autobus rozpoczynający kurs na danym osiedlu.
        Niech przedłużają 2, wszystko mi jedno. Mój pomysł z 15 wynika z protestów
        części mieszkańców os. Kopernika (zwłaszcza starszych), którzy twierdzą, że
        autobusy przyjeżdżające od strony PS są przepełnione i tym samym trudno im
        znaleźć miejsce siedzące.
        • wikin Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł 14.05.06, 10:55
          Gość portalu: mm napisał(a):

> Własna linia to autobus rozpoczynający kurs na danym osiedlu.
          > Niech przedłużają 2, wszystko mi jedno. Mój pomysł z 15 wynika z protestów
          > części mieszkańców os. Kopernika (zwłaszcza starszych), którzy twierdzą, że
          > autobusy przyjeżdżające od strony PS są przepełnione i tym samym trudno im
          > znaleźć miejsce siedzące.

w tym protescie mnie zastanawia czy ludzie starsi faktycznie tak masowo
          korzystają z kursów porannych? ok. 9-10 godz. i później autobusy są chyba
          zdecydowanie pustsze, więc chyba możnaby pogodzić obie strony
          w ostateczności, by zabezpieczyć interesy protestujących, wydłużona "2" mogłaby
          jeździć w godz. szczytu
          no i znów kwestia biletów godzinnych się kłania, które rozwiązałyby takie
          problemy w znacznej częsci
    • wikin Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł 14.05.06, 10:41
      Gość portalu: mm napisał(a):

> MZK przedłuży linię nr 2 na os. Polskich Skrzydeł od czerwca, ale tylko w
      > weekendy. Jeśli frekwencja dopisze, nowa trasa zostanie utrzymana -
      > częstotliwość kursów podobno ma się nie zmienić.

nie wiem komu to ma służyć w weekendy od czerwca?
      mówiło się o weekendach ze względu na WSBiF, tylko w czerwcu to powoli kończy
      się rok akademicki, tak jakby MZK chciała koniecznie udowodnić że ta linia nie
      ma sensu

> Mój pomysł na zadowolenie mieszkańców os. Kopernika, którzy chcą mieć własną
      > linię, jest następujący:
      > jeśli 2 zostanie przedłużona na Polskich Skrzydeł, trasa 15 będzie mogła
      > zostać skrócona do os. Kopernika. W ten sposób os. PS będzie mieć połączenie
      > z urzędem miasta, a os. K własną linię.

taa, "15" łączy ten sam rejon ze sferą, klimczokiem, paroma szkołami czy
      przychodnią przy komorowickiej, też znajdą niezdowoleni, dla których pokonanie
      placu WP będzie wyczynem
      • pawel_bielsko Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł 14.05.06, 19:26
        a niech przedluza. mieszkam niedaleko ale niespecjalnie rozumiem co takiego fascynujacego miec linie odjezdzajaca spod domu a nie przelotowa. tylko o ile pamietam to dziwne ze 15,23 jada w bardzo podobny sposob, chociaz slyszalem ze teraz 23 gdzies do szpitala jezdzi.
        • albrecht1 Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł 14.05.06, 20:20
          pawel_bielsko napisał:

> a niech przedluza. mieszkam niedaleko ale niespecjalnie rozumiem co takiego fas
          > cynujacego miec linie odjezdzajaca spod domu a nie przelotowa.

Chodzi o protesty starszych ludzi. Na petli mogą spokojnie zająć miejsce
          siedzące w autobusie. Na przystanku przelotowym bywa z tym gorzej. Niestety
          takie czasy.
        • Gość: ddd Re: Autobus nr 2 na Polskich Skrzydeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 08:20
          Trasa linii nr 15 i 23 w większości się pokrywa, nie rozumiem więc, dlaczego
          kursy nie jeżdżą naprzemiennie. Są godziny kiedy 15tka jedzie zaraz po 23, po
          czym przez pół godziny żadnego nie uświadczysz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka