Dodaj do ulubionych

Ciekawe artykuły o LOcie

24.03.04, 15:33
Może ktoś się podzieli swoimi spostrzezeniami na temat tych artykułów:
newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9322
newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9397
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.u.mcnet.pl 24.03.04, 15:44
      w Niemczech za wykorzystywanie punktow w celach prywatnych wylatuje sie ze
      stanowiska - w ten sposb wylecial niedawno Minister Obrony i Senator Berlina ...
      • Gość: PAX Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 24.03.04, 15:58
        Mysle, ze to nie tyle artykul o LOT co o chciwych politykach, ktorzy czesto
        wykorzystuja publiczna posade do wlasnych celow i korzysci.
      • conveyor Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 13:28
        >>- To bonus za stres, który odczuwa się podczas lotów, więc dlaczego nie
        wykorzystywać punktów prywatnie - dziwi się posłanka Krystyna Herman (SLD). I
        korzysta.<<
        Smiechu warte...
    • Gość: stewka Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 15:48
      LOT upadnie a to za winą związków zawodowych! FA nie dotyczą zwolnienia, bo nas
      jest za mało, ale za dużo jest pilotów i to zarabiających 40 tys kapitanów. O
      posady drżą też biuralistki. I bardzo dobrze!
    • sapair Re: Ciekawe artykuły o LOcie 24.03.04, 15:56
      Niezła była wypowiedź pana ze zw. zawodowych, że wystarczy już aby LOT nie
      przynosił strat bo to flagowy przewoźnik..., chłe, chłe, chłe... Oni naprawdę
      wciąż nic nie rozumieją.
      • Gość: roland Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 09:32
        Czasy flagowych przewoźników juz dawno się skończyły. Na jakim świecie oni
        żyją?
    • airman_wawa Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 11:57
      Ciekawe, komu zależy by wywlekać informacje o naszej sytuacji ekonomicznej na
      swiatło dzienne? Jak upadał nasz szwajcarski sojusznik wszyscy dowiedzieli się
      w przeddzień. Natomiast o tym, że LOT jest w cieżkim stanie wszyscy już trąbią.
      To moze tylko przyspieszyć ostateczne.
      • Gość: frequent flyer Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: 80.241.130.* 25.03.04, 12:03
        wieczorem w Wiadomościach podano o upadku swissaira ale nie wszyscy oglądali, a
        następnego dnia a 6.00 rano bylem na okeciu świadkiem ataku histerii u kobiety
        która tam właśnie się dowiedziała co może sobie biletem tej linii podetrzeć (a
        nie leciała do Zurychu lecz międzykontynentalnie). Uważasz że tak jest lepiej,
        prawda? jak byś płacił za swoje bilety, też byś tak twierdził?
        • airman_wawa Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 12:06
          Tak, ponieważ zła sława tylko przyspiesza upadek. Pomyśl o ludziach
          zatrudnionych a ni o paxach. Tak LOT miałby jakąś szansę, a teraz, kiedy
          wszyscy wiedzą? Kto bedzie chciał latac upadającą linia?
          • Gość: frequent flyer Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: 80.241.130.* 25.03.04, 12:14
            jetem paxem, myśle o sobie i mi podobnych. zwłaszcza takich jak ja, latającymi
            za własne, nie jakiejś firmy, pieniądze. więcej szkody lotowi wyrządziły
            rusofilki i jej podobne szczere do bólu FA, ich butne "bez nas nie polecą!",
            itp niż sprawozdania finansowe. byc może "milcząca większość" jest OK ale na
            forum widać to co widać. a wychodzące z lotniska stewy, uginające się pod
            ciężarem waliz po kilku godzinach - w końcu - w pracy, widać i bez wchodzenia
            na forum
            • airman_wawa Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 12:20
              Cóż, ja zawsze byłem zdania, że nasze podajnice (personel podajacy) jest
              ponizej wszelkiej krytyki. To sfrustrowani ludzie nie zdolni do żadnej innej
              pracy niż roznoszenie pokarmu. Gdyby to ode mnie zalezało, to zwolnił bym 90%
              stew i zatrudnił nowe.

Naprawdę pasażerowie widzą jak f/a wynoszą z samolotów uginające się walizki?
              • Gość: frequent flyer Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: 80.241.130.* 25.03.04, 12:38
                uginają się stewy, nie walizki, również wchodząc na klatkę domu, w którym
                mieszka ona i ja. zresztą przesympatyczna purserka.
                ale zostawmy FA na boku. Jak LOT ma zarabiać kiedy typowy turnaround 100-
                miejscowego 735 trwa 55-60 minut a w Lufie 30-35 minut? jak wy to robicie? po
                co LOT lata trzy razy dziennie EMB-145, trzykrotnie opłacając pilotów,
                lotnisko, ATC itp, gdy pasażerów starcza na 734 albo i 735, za to wycofuje się
                z code-sharów które innym się opłacają i zapewniłyby kilka połączeń dziennie?
                ile dopłaca do tankowania w Lyonie bo nie ma czym dolecieć na Kanary non-stop a
                upiera się żeby tam latać. po co trzymac biznes klasę na atlantykach w obecnym
                kształcie - w czym przypomina ona biznesklasę innych przewoźników? i cetera i
                cetera...
                • Gość: stewka Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 12:44
                  A skąd wiesz, że to co ma w anużce to musi być łup nierozdany w samoloocie?
                  Może to zakupr z duty free?
                  • Gość: frequent flyer Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: 80.241.130.* 25.03.04, 12:49
                    to i owo wiem, bywamy u siebie, wszystkiego nie mówi, ale to i owo jak
                    najbardziej. więc spoko..
                • Gość: Lukasz po co trzymac biznes klasę ... IP: *.0.125.46.adsl.snet.net 27.03.04, 05:06
                  "po co trzymac biznes klasę na atlantykach w obecnym kształcie - w czym
                  przypomina ona biznes klasę innych przewoźników?"

odp: niczym terazniejszym moze bardziej z lat 80-tych.
          • mr_burns Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 12:17
            airman_wawa napisał:

"Pomyśl o ludziach zatrudnionych a ni o paxach. "

A czy przedsiebiorstwo LOT jest dla osob tam zatrudnionych, czy dal pasazerow?
            Bo mnie sie wydaje, ze po to, zeby spelniac jakas usluge dla pasazerow. Trzeba
            sie bylo martwic wczesniej, jak was widza, jak sie zachowujecie, jaka jest
            sytuacja finansowa i wrzeszczec o tym pod zarzadem i w mediach a nie teraz jak
            strach dupe sciska, ze zbankrutujecie i wyladujecie na bruku.

• airman_wawa Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 12:22
              LOT jest i dla tych i dla tych. To równe interesy.
              Jednak nie zbankrutujemy ale przejdziemy radykalne, bolesne zmiany. LOT już
              nigdy nie będzie takim jak był. Stanie się jedynie feederem Lufthansy, ktora z
              czasem wchłonie LOT.
              • Gość: jacek Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.u.mcnet.pl 25.03.04, 12:28
                jakie k.... rowne interesy ???

ja place - ty pracujesz ...

tak samo jest w mojej firmie - ja walcze i dbam o klientow - oni mi sa winni
                tylko regularne oplaty za uslugi - nic wiecej - jak im sie nie bedzie podobalo
                pojda do konkurencji !!!

guzik kogo obchodzi mocarstwowa ambicja 'flagowe przewoznika' na koszt
                podatnikow
                • airman_wawa Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 12:32
                  LOT nie musi zabiegać o klienta, nasze samoloty są non stop w powietrzu. To ty
                  wybierasz czy chcesz lecieć o suchym pysku apn cz z klasą Lotem! JAK NARAZIE
                  POLAK CENI WYGODE.
                  • Gość: jacek Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.u.mcnet.pl 25.03.04, 13:14
                    otoz nie latam airpomylka - za to lufa i ba, ew. malevem (np. lot do Aten byl o
                    polowe tanszy i o ludzkiej porze)

ostatnio mialem takie szczescie ze 2 razy zamiast oryginalem wracalem lotem
                    (zastepstwo) - bylo super - raz mi sie trafil 4 - osobowy 'przedzial' z przodu
                    ATR z Bud a z FFT wracalem na 3 fotelach Benka - w sumie bylo 10 osob w
                    samolocie ...

duzo bardziej mi sie to podobalo niz wypelnione po brzegi samoloty lufy ... -
                    bo Polak ceni wygode - szczegolnie jak za nia nie musi placic

tylko, ze potem trzeba doplacac do flagowego przewoznika
                    • Gość: frequent flyer Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: 80.241.130.* 25.03.04, 13:45
                      Gość portalu: jacek napisał(a):

>
                      > z FFT wracalem na 3 fotelach Benka - w sumie bylo 10 osob w
                      > samolocie ...

United States - Frankfort Capital - Airport Details
                      Airport Code : FFT
                      Airport name : Frankfort Capital
                      Runway Length : 5005 ft.
                      Runway Elevation : 804 ft.

City : Frankfort
                      Country : United States
                      Country Abbrev. : US
                      World Area Code : 52
                      GMT Offset : +5.0

Longitude : 84° 54' 0" W
                      Latitude : 38° 11' 0" N

RU sure?
                      • Gość: jacek Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.u.mcnet.pl 25.03.04, 17:34
                        ales ty upierdliwy - Frankfurt nad Menem,
                        • Gość: frequent flyer Re: Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 17:59
                          najpierw mącisz, potem chamisz. cenny wkład do dyskusji. a mogłeś odpowiedzieć
                          np. Oops i nie psuć powietrza. ale wtedy nie byłbyś sobą.
                          • Gość: jacek Ciekawe artykuły o LOcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 17:05
                            swietnie opisales swoje posty - twoj najgorszy wrog lepiej lepiej by cie nie
                            podusmowal
                            brawo za samokrytyke, frequent_lier
                • marabu Re: Ciekawe artykuły o LOcie 25.03.04, 15:01
                  Jeśli chodzi o LOT, to dobre pensje, rozbudowany socjal i jakieś "deputaty"
                  odgrodziły wielkim prawie, że chinskim murem pracowników od realnej
                  rzeczywistości. W locie nie żyje się w realu, ale w lotowskim, wirtualnym
                  świecie. Wszystkim się wydaje, że są świetni, mają w pogardzie innych ludzi,
                  którzy nie mają z czego żyć.... A tu świetność lotowskiego pracownika się
                  kończy dokładnie za Bramą na ul. 17 Stycznia.
                  Tam się zaczyna real.
                  W większości, pracownicy LOT'u z takimi kwalifikacjami i z taką wiedzą, za
                  bramą ulicy 17 stycznia nie mają czego szukać. Układy nie wiele pomogą.

PS. Ja, jak szukałam pracy po zakończeniu mojej kariery w Locie, właśnie
                  dlatego, że pracowałam w Spółce Skarbu Państwa bywałam odrzucana na
                  rekrutacjach. Byli pracownicy LOTu są negatywnie postrzegani przez firmy
                  rekrutacyjne. Podkreślam, że mi wyraźnie powiedziano, że nie preferuje się
                  pracowników ze spółek skarbu państwa.I co macie na ten temat do powiedzenia?
                  • Gość: jacek a litwinski ??? IP: *.u.mcnet.pl 25.03.04, 17:36
                    jemu sie udalo - mimo ze to wzorzec ucziwosci (ze znakiem minus) ...
                    • marabu Re: a litwinski ??? 25.03.04, 17:54
                      Generalnie wychodzi się z założenia, że to zależy z jakiego stanowiska odchodzi
                      się z Lotu. Weź pod uwagę, że im wyższe stanowiska, to te osoby mają bardzo
                      dużo kontaktów zewnętrznych, które potem mogą wykorzystać również dla celów
                      prywatnych - jak np. znalezienie pracy. A jeśli chodzi o Prezesa, należy on do
                      grupy menedżerów, którzy znają się na prowadzeniu ogromnego molocha, jakim jest
                      linia lotnicza. Myślę, że o wykorzystanie tej wiedzy chodzi.... Wydaje mi się,
                      że ci Panowie, którzy założyli linię lotniczą są świadomi wad Prezesa, ale są
                      również świadomi tego, że przy zarządzaniu wielką lotniczą firmą trzeba mieć
                      pojęcie o pewnych drobiazgach, o których Pan Prezes wie, a oni mogą czegoś nie
                      zauważyć.
                      • ernaa Re: a litwinski ??? 26.03.04, 10:42
                        Koleżanko, przecież Ty byłaś kochanką prezesa...
                        • marabu Re: a litwinski ??? 26.03.04, 10:50
                          Nie będę ani zaprzeczać, ani potwierdzać.
                          Marabu
                          • ernaa Re: a litwinski ??? 26.03.04, 10:59
                            ...a więc byłaś!!!
                            • marabu Re: a litwinski ??? 26.03.04, 11:05
                              Szpakowaci mężczyźni, po MGIMO nie są w moim stylu.
                              • ernaa Re: a litwinski ??? 26.03.04, 11:09
                                Ale prezesi i dyrektorzy są. Przecież wszyscy wiemy, że w LOT zrobiłaś karierę
                                na swoim tyłku...
                                • marabu Re: a litwinski ??? 26.03.04, 11:11
                                  ernaa napisała:

> Ale prezesi i dyrektorzy są. Przecież wszyscy wiemy, że w LOT zrobiłaś
                                  karierę
                                  > na swoim tyłku...

I co miałam na tym tyłku, skoro się tak na tym znasz?
                                  Marabu
                                  • ernaa Re: a litwinski ??? 26.03.04, 11:16
                                    ... miałaś zawszę ochoczą pipkę.
                                    • marabu Re: a litwinski ??? 26.03.04, 11:22
                                      Misiu, a może ty się nie załapałeś, dlatego jesteś taki złośliwy. Chyba sam
                                      rozumiesz, że to jest prawie niemożliwe, żeby obrobić wszystkich dyrektorów i
                                      prezesów ( w tym homoseksualistów). Ja już nie dawałam rady....
                                      Marabu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka