Gość: Adam IP: *.chello.pl 18.03.07, 09:25 Mam 38 lat i chciałbym zostać pilotem liniowym. Czy jest to mozliwe??Czy nie jestem na to za stary?Czy po ukończonych szkoleniach i zdanych licencjach i wylatanych godzinach, znajde prace jako pilot?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcello Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 19:12 piloci latają do 60 roku życia. szkolenie trwa 1.5 roku do 3 lat zakładając czas i pieniądze. myśle ze masz szanse....... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.chello.pl 18.03.07, 19:51 ale czy później znajdę zatrudnienie np w LOT żeby latać na duzych samolotach, czy raczej wolą zatrudniać mlodszych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTW Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.chello.pl 18.03.07, 22:16 posłuchaj...wylataj najpierw min 1000 h a pogadamy co do zatrudnienia Twojej osoby w firmie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerstinella Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.tvkdiana.pl 18.03.07, 23:20 Oj, nie nastrajajcie tak pesymistycznie. Oczywiście, że masz szanse. Trzeba tylko dużo samozaparcia i kasy. Wcale nie musisz mieć 1000h. Przykładowo w Wizzairze wymagają poniżej 500, w Locie to chyba minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
zarembski Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 17:35 Oczywiście że dasz radę! Musisz być tylko być przysłowiowo zdrowy jak koń, poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
wwieczor Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 21:35 No co Ty... na pewno dasz rade. To jest jak jazda samochodem. Ja bym tam z Tobą poleciał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: surkat Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.mco.bellsouth.net 20.03.07, 22:12 w usa mozesz juz latac do 65 roku.ale musisz miec 1500 godzin,a przy 40 dol za godz oblicz sobie.w polsce nie maz szansy lot ma tysiace aplikacji pilot z continrntal airlines Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 22:32 a ja nie mam jeszcze 38 lat i kryzys wieku średniego mam jeszcze przed sobą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldow Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:11 i baaaardzo dużo wolnego czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez 38 lat? Czas pomyśleć o trumnie 21.03.07, 14:38 Chlopie, Ty sie nie ogladaj tylko działaj Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: 38 lat? Czas pomyśleć o trumnie 03.08.14, 05:05 Nie chce zniechecac, ale 38 lat na karku to na zabawe w zawodowe latanie w liniach lotniczych jest juz za pozno. Nie wiem jak to dzis wyglada w Polsce ale koszty szkolenia w Kanadzie czy Stanach to jakies 80 tys dolarow. Powiedzmy na sam poczatek potrzeba jakies 45 tysiecy ale pozniej mosisz robic ratings i logowac godziny. Jesli masz taka kase to powinies byc w stanie dobic do liniowego minimu w jakies 3 - 4 lata. Co do restrykcji wiekowych to w lotach krajowych ich w zasadzie nie ma. Jedynym obostrzeniem sa przepisy dotyczace lotow miedzynarodowych. Mowia one, ze co najmniej jeden pilot w zespole mosi mniec ponizej 60 lat. Wiekszosc linii lotniczych, zeby nie miec z tym problemow wymusza na pilotach przejscie na emeryture w wieku lat 60. Zeby dostac sie do sensownych linii trzeba odpokutowac w liniach regionalnych. A to sa smieszne pieniadze. Mowi sie, ze pilot ATRa zarabia mniej niz kierowca autobusu. I to w wielu wypadkach jest prawda. Na kontrakcie cyferki wygladaja swietnie; np. $40/h. Ale te pieniadze dostaje sie za latanie a nie za briefingi przed i po lotowe. Do tego firmy nie gwarantuja godzin. Moze sie zdarzyc, ze w miesiacu wylata sie 20h... A to nie starcza na wykalaczki. Masz wiec przed soba jakies 15 lat aktywnego latania. W wiekszosci za pieniadze, ktore nie pokryja kosztow szkolenia. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.autocom.pl 21.03.07, 13:23 Adam Ty masz chłopie 38 lat!! Ten wiek nie pasuje do słowa stary!!!! Stary to będziesz, być może, na emeryturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 194.250.98.* 20.03.07, 11:42 wszystko zalezy w ile czasu to zrobisz. ja wlasnie zaczynam szkolenie ale mam 27 lat. w locie min wymaganie to max 40 lat ale mysle ze zmienią to za pare lat jak będzie totalny deficyt w pilotach...... ze swojej perspektywy polecam zrobienie najpierw PPL, będziesz miał mozliwosc chociaz latania dla przyjemności..... poza tym zrob badania czy sie nadajesz............ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polzyciazasoba Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.ie.com.pl 20.03.07, 11:56 No nieźle, jestem zdrów jak ryba i już po badaniach...no to mlodzieńcze...do zobaczenia w Locie:-) dziękuję wszystkim za rady, mam nadzieję, że moja żona zaakceptuje to...jeszcze jej nie powiedziałem...ale czytalem na forach, ze z czasem wolnym nie jest tak źle a stewardesy coraz brzydsze...wiec myślę, ze to zaakceptuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.aster.pl 20.03.07, 21:59 ale te stewardesy, które latają na lotach do państwa arabskich/Izraela... cud miód!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hogan Coś więcej o badaniach... IP: 212.160.156.* 20.03.07, 22:05 Czy ktoś zorientowany w temacie może mi krótko przedstawić, co jest niezbędne, aby rozpocząć takie szkolenie? 1. Jakie badania? 2. Kryteria wzrostu (mam 194 cm) 3. Umiejętności językowe 4. Jak wygląda szkolenie? Tak jak kurs - płacisz i latasz, czy jest się na jakimś stażu? Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janiszo Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 82.177.11.* 21.03.07, 12:40 Mam pytanie do marcello czy możesz mi powiedzieć gdzie robiłeś/robisz szkolenie jakie badania sa wymagane i gdzi je można zrobić Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 15:50 gdzie się można zapisać na taki kurs ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boris Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.mokotowplaza.waw.pl 20.03.07, 15:54 a gdzie sie robi badania czy sie czlowiek nadaje i ile to kosztuje? boris Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 16:06 nie wiem czy to prawda ale ponoć kurs na pilota kosztował ok 300 tys zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpaxxx Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 195.42.249.* 20.03.07, 16:31 Przy 1000 godzin w powietrzu to całkiem możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.13, 12:24 szukam sponsora na licencje , 530507781 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerstinella Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.tvkdiana.pl 20.03.07, 16:15 Badania robi się głównie w GOBLLu we Wrocławiu, chociaż są także inne ośrodki medycyny lotniczej. Kosztu dokładnie nie znam, ale w granicach 1000 zł. Na kurs zapisuje się w dowolnej, prywatnej szkole lotniczej lub przy aeroklubie. Cena jest bardzo wysoka, zaczyna się od 20 tysięcy. Dużo pieniędzy, czasu, wiedzy i stresu... no ale warto:) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:52 CM LIM w Warszawie - 300 zeta za I klasę (do zawodowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oke5@wp.pl Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.stk.vectranet.pl 20.03.07, 16:10 Ojj, jezeli masz pieniadze to smialo rob licencje, polaczysz wtedy przyjemnosc z dosyc niezla kasa. Ja mam 20 lat i od malego marzylem by zostac pilotem- szczegolnie wojskowym, jednak niestety do Deblina mnie nie przyjeli (mimo wysokich osiagniec w matematyce i fizyce), zdrowia super(kategoria pilot odrzutowca) ale mnie nie przyjeli- nie mam "garba" w postaci ojciec general, matma poseł ;-) Natomaist na to by zrobic licencje pilota liniowego nie mam az tak duzych funduszy ;-( A do Rzeszowa nie poszedlem gdyz tam rowniez ciezko bez tzw. "garba" dostac sie na pilotaz od 4 semestru. Wiec teraz studiuje Informatyke na Politechnice Slaskiej i spelniam sie w czyms innym, mam nadzieje ze w przyszlosci zrobie przynajmniej licencje PPL na samomolot jednosilnikowy. Jednak jezeli zdarzy mi sie wygrac w Duzego Lotka 6-tke :D to odrazu rzucam studia i spelniam swe marzenie w lotnictwie i staram sie o zatrudnienie w lini lotniczej ;-) Pozdrawiam, i zycze powodzenia !! Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 16:25 gdzie można zrobić licencje pilota liniowego ???która ze szkół jest dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIka GDZIE GDZIE??? IP: 89.101.31.* 20.03.07, 17:12 Jesli nie jestes na tyle inteligentny/-a aby wyszuakc informacje w Google, ni ewiem czy kariera pilota jest odpowiedznia dla ciebie:-) Ok, prosze sie nie ubrazac.Kilka linkow, prosze bardzo.Reszte poszukaj sobie w sieci. www.aeroklub.waw.pl/index1.php?main=szkolenie_samoloty www.aeroklub.waw.pl/index1.php?main=szkolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilong Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:25 A ja jak wygram w totka to zatrudnie Ciebie jako pilota w moim samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-lotek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:33 A ja jak wygram w totka to pozwolę Ci startować Twoim samolotem z mojego lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.kiegiel Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 17:06 Ma 37 lat , chciałabym zmienic nudny zawód i zostac stewardesš. Znam dobrze dwa języki i nie wyglšdam na swój wiek. Czy mam jeszcze szanse na spełnienie marzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: swtewardessa IP: 89.101.31.* 20.03.07, 17:17 Sprobuj w WizzAir,pojdz na spotkanie 19 marca w Wa-wie, sadze ze masz szanse.Najlepiej sie wybierz osobiscie z CV niz dzwonic lub pisac do nich wizzair.com/career/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stewardessa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 89.101.31.* 20.03.07, 17:20 Wymagania na stewardesse w WizzAir: Requirements Aged 19 or over Minimum 165cm (girls) and 170 cm (boys) in height High school education degree Fluent English both written and spoken Ability to swim Ability to reach the base airport in one hour during standby duty Some face-to-face customer service experience and sales skills The perfect candidate also: Possesses excellent communication skills Has an attractive and neat appearance Is flexible and resilient to the demands of shift working Is able to work under pressure Can easily work in a team An intermediate -level language exam (A, B or C) in one of the world languages is required by the Hungarian Civil Aviation Authority. Additional information Tattoos and piercing (other than one earring per ear) are acceptable but must not be visible. Please note that if you wear glasses or contact lenses and your prescription are above + or below – 6 you are likely to fail the mandatory medical examination. Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 17:40 Hmmmm... Zastanawia mnie, po co stewardessa musi umieć pływać? Mógłbym zrozumieć, że musi umieć fruwać, ale pływać? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo nash Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 17:49 hmm może jak trzeba awaryjnie lądować w wodzie,tylko to przychodzi mi do głowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:47 No, no, wtedy umiejetność pływania ma pierwszorzędne znaczenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
indy.m Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 21.03.07, 00:11 "Zastanawia mnie, po co stewardessa musi umieć pływać?" to na pewno złe tłumaczenie - musi mieć opływowe kształty Odpowiedz Link Zgłoś
owrank Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 22.03.07, 14:34 nie :) musi przepłynąć miezy wózkiem z napojami a siedzeniem - a tylko te które mają odpowiedni wymiar w bodrach się mieszczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brodje haring Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.net.upc.nl 21.03.07, 02:10 Teraz to juz chybe nieeee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drjeckylandmrhyde Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.07, 13:42 a jakim pilotem dokładnie? bo mozliwosci jest mnóstwo i nie ma tutaj problemu z wiekiem. Jesli chcesz wiedziec wiecej, napisz. drjeckylandmrhyde@gazeta.pl- pisze prace magisterska o lataniu, i sluze informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 212.105.239.* 21.03.07, 13:07 > Ojj, jezeli masz pieniadze to smialo rob licencje, polaczysz wtedy przyjemnosc > z dosyc niezla kasa. > Ja mam 20 lat i od malego marzylem by zostac pilotem- szczegolnie wojskowym, je > dnak niestety do Deblina mnie nie przyjeli (mimo wysokich osiagniec w matematyc > e i fizyce), zdrowia super(kategoria pilot odrzutowca) ale mnie nie przyjeli- n > ie mam "garba" w postaci ojciec general, matma poseł ;-) Aaa przestan leczyc swoje kompleksy. Nie dales po prostu rady i tyle. Mam znajomego w Deblinie, teraz juz jakos bedzie konczyl studia, pochodzi z malej wioski, zadnych tych twoich garbow nie ma - rodzice to prosci ludzie. Wiec nie mow ze nie dostales sie przez to ze nie masz tatusia generala. > Natomaist na to by zrobic licencje pilota liniowego nie mam az tak duzych fundu > szy ;-( A do Rzeszowa nie poszedlem gdyz tam rowniez ciezko bez tzw. "garba" do > stac sie na pilotaz od 4 semestru. Noo masz, Ty znow z tym swoim garbem. Daj juz spokoj z tym... > Wiec teraz studiuje Informatyke na Politechnice Slaskiej i spelniam sie w czyms > innym, mam nadzieje ze w przyszlosci zrobie przynajmniej licencje PPL na samom > olot jednosilnikowy. > Jednak jezeli zdarzy mi sie wygrac w Duzego Lotka 6-tke :D to odrazu rzucam stu > dia i spelniam swe marzenie w lotnictwie i staram sie o zatrudnienie w lini lot > niczej ;-) Tez zawsze chcialem byc pilotem, ale coz - skonczylem inf i w tym zawodzie sie odnajduje :) > Pozdrawiam, i zycze powodzenia !! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oke5@wp.pl Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.stk.vectranet.pl 21.03.07, 14:00 > Aaa przestan leczyc swoje kompleksy. Nie dales po prostu rady i tyle. Mam > znajomego w Deblinie, teraz juz jakos bedzie konczyl studia, pochodzi z malej > wioski, zadnych tych twoich garbow nie ma - rodzice to prosci ludzie. Wiec nie > mow ze nie dostales sie przez to ze nie masz tatusia generala. OK- ale czemu podchodzisz z takim oburzeniem?? I nie mow ze ten garb o ktorym mowie nei jest wazny, oczywiscie nie zawsze bo rowniez znam pewna osobe, ktora jest po Deblinie. No ale jezeli chodzi o mnie to faktycznie moze cos spartaczylem, ale powiedz mi co?? Z matmy mialem 100% z podstawowego i rozszerzonego(ze wzgledu na to ze zostalem laureatem olimpiady matematycznej), z fizyki 96% z podstawowej i 98% z rozszerzonej matury, test z angielskiego na 100%, pozytywnioe przeszedlem badania lotnicze, natomiast 4 testy sprawnosciowe na makksimum. Jedynie gdzie stracilem pkt. to za doswiadczenie lotnicze (posiadam tylko nalot szybowcowy- wiec tu maxa nie dostalem), wiedze i tradycje lotniczą prawie na maxa mialem. Wiec powiedz mi na czym stracilem??? :/ Przeciez bylem tam 3 dni na egzaminach ((po przejsciu badan lotniczych)- zostalo nas nieco ponad 200 osob) i widzialem mniej wiecej jaki poziom intelektualny i sprawnosciowy reprezentuja. Ja zaliczalem sie do tzw. pewniankow ktorzy mieli sie dostac, ale niestety przeszli Ci slabsi z garbem :/ Wiec nie mów mi tu ze lecze swoje kompleksy tym watkiem !!!! Bo przez takich jak Ty Polska jest taka jaka jest..... a jest mi naprawde przykro ze takie przekrety sie dzieja w tak slynnej, elitarnej szkole ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 30.12.17, 22:37 Psycholog cię odwalił za spiskową mentalność i upatrywanie swoich niepowodzeń w innych, czyli niedojrzałość emocjonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilot Fujar lata za duzo !!! IP: 193.93.68.* 20.03.07, 17:43 Ja jestem pilotem i jak widze to sie dzieje to az mnie mdli. Teraz sa takie czasy ze latac moze kazdy...troche lepiej lub troche gorzej... niestety to troche gorzej niemalze zawsze trzeba zastapic slowem beznadziejnie. Kiedys byla ciezka selekcja... teraz wystarcza pieniadze i kazdy moze sie szkolic. To nie jest tak ze pewnego dnia sobie czlowiek sobie stwierdzi... O bede pilotem. Tacy to juz w pudle leza 2 m pod ziemia albo wieja z aeroklubu po pierwszym locie. Niektorzy zostaja i stwarzaja niebezpieczenstwo dla innych. Czesto byla ze Ci co wpadna na ten cudny pomysl to ludzie po 30-tce. To co oni wyprawiaja wola o pomste do nieba. Sa slabymi pilotami ktorym przeslanki towarzysza kazdemu lotowi. To kiedy walna w glebe jest tylko kwestia czasu ale kazdy wie ze to w koncu nastapi. Nie pakujcie sie w to jesli nie jestescie o tym w 100 % przekonanymi i jesli nie macie warunkow. Poza tym nie jest tak rozowo.. trzeba ciagle zdawac egzaminy kontrolne praktyczne i teoretyczne i co rok badania lotnicze! jak sie ich nie dostanie a wystarczy male schorzednie to mozna sie pozegnac z lotami Odpowiedz Link Zgłoś
indy.m Re: Fujar lata za duzo !!! 21.03.07, 00:12 zal pupe sciska bo jestesmy mniej elytarni :((? Odpowiedz Link Zgłoś
jag0da Re: Fujar lata za duzo !!! 24.03.07, 12:55 >> Sa slabymi pilotami ktorym przeslanki towarzysza kazdemu >> lotowi. Chyba nie zrozumiałam tego zdania.. Możesz rozwinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flier Re: Fujar lata za duzo !!! IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.14, 16:42 Jakbyś się znał na lataniu to byś rozumiał doskonale :) Odpowiedz Link Zgłoś
biches Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 17:44 A ja mam 19 lat. Własnie zdaję maturę(mat-fiz) i wybieram się na inzynierię lotniczą na PWr. Czy po ukończeniu tego kierunku jest praca? Czy są jakieś możliwości zrobienia licencji pilota bez dużej gotówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopcio Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 212.105.239.* 21.03.07, 13:14 > A ja mam 19 lat. Własnie zdaję maturę(mat-fiz) i wybieram się na inzynierię > lotniczą na PWr. Czy po ukończeniu tego kierunku jest praca? nie >Czy są jakieś możliwości zrobienia licencji pilota bez dużej gotówki? nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biches Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 21.03.07, 22:12 dziękuję bardzo za informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
wampirius Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 20.03.07, 18:35 ja też chciałem, ciągle chcę, ale nie mogę, bo studia zacząłem na SGH, poza tym wada wzroku, ale za parę lat na pewno zrobię licencję więc i ty próbuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.eranet.pl 20.03.07, 18:47 Ja juz sie prawie zdecydowalem na lipcowy kurs w Warszawie, zrobilem maly research osrodkow szkoleniowych wsrod znajomych i w necie i bede pewnie szkolil sie w Runway (www.runway.pl). Podoba mi sie ich podejscie, mam znajomego, ktory skonczyl juz u nich teorie i zaczal latanie. Mowil, ze jest super atmosfera, z jednej strony, ale szkolenie na powaznie. Podobno mozna u nich zrobic wszystko, az do liniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 195.85.249.* 20.03.07, 18:56 Zastanów się, czy nie lepiej zrobić szkolenia w USA :-) Cena taka sama, a warunki "lotniskowe" i ilość samolotów w powietrzu o niebo lepsze. Będziesz też miał dużo więcej kontaktów z kontrolą lotów. Licencje możesz albo zrobić JAA uznawaną w Polsce automatycznie, albo FAA i do tego uznanie licencji za 200zł, ważne do 5 lat. W sumie wygodniej. Ja na JAA przerobię dopiero zawodową, tak taniej wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facio hihi :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:55 A ja mam 24 lata i też chciałbym, abyś został pilotem - moim pilotem - pilot od telewizora mi się popsuł, a nie chce mi się chodzić i przełanczać kanałów, tak więc... :D:D:D - oczywiście żartuję, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.psd.vodafone.ie 20.03.07, 19:24 Wiek w zasadzie nie gra roli. Sa ludzie w wieku 20 lat, ktorzy nigdy nie beda dobrymi kierowcami, a sa tez tacy ktorzy w wieku 45 lat zostaja pilotami i dobrze sie sprawdzaja. Moj znajomy, Polak mieszkajacy w USA, zrobil licencje pilota i lata na ktorejs z linii krajowych na B-737. Do tej pory byl...kierowca ciezarowki. Sprzedal dom, kupil mniejszy daleko od centrum i za odlozone forse poszedl na kurs. Poki mieszkal w Polsce, to jakos nie udawalo mu sie, bardzo chcial byc pilotem od zawsze, ale pare razy odpisano mu ze albo jest za stary, albo z innego powodu nie nadaje sie. A za jego plecami przyjmowano po znajomosci. To bardzo go frustrowalo. Dopiero w Ameryce marzenie spelnilo sie. Za rok bedzie latal na B-747, marzy o lotach do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odaa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.gonsenheim.wohnheim.uni-mainz.de 20.03.07, 20:04 Cóż, od kilku dni mam 22 lata, prawie skończone 3 kierunki studiów w Szkole Głównej Handlowej... i też chcę zostać pilotem. Znasz niemiecki? - bo ja myślę o Lufthansie - zasady są takie, że koszty kursu odbijają z przyszłych zarobków. Jeśli przejdzie się testy, to zatrudnienie jest gwarantowane. Ludzie, dobrze, że jesteście! Moi znajomi jakos nie podziejają mojego entuzjazmu do przedzierania się przez chmury kilka razy w ciągu dnia. Cóż - ja nie podzielam ich pasji do rynków kapitałowych. Dla pocieszenia: mnie bedzie ciężej - urodziłam się dziewczynką. Pozdrawiam i 3mam kciuki za wszystkie spełnione marzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Odaa, znasz jakies szczegoly? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 20:20 Odaa, znasz jakies szczegoly? Napisz do mnie na maila tomek@kniaziewicza.com chetnie zapytam Cie o pare spraw na priv, mam nadzieje ze sie odezwiesz! Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odaa Re: Odaa, znasz jakies szczegoly? IP: *.gonsenheim.wohnheim.uni-mainz.de 21.03.07, 12:36 www.lufthansa-pilot.de/bewerbung/bewerbung.php# tam warto zacząć czytanie. Zgubiłam gdzieś ciekawą stronę, która rzucała światło na proces rekrutacji w Lufthansie z punktu widzenia uczestników - znajde - napiszę więcej. A jeszcze więcej, jeśli uda mi się niebawem wybrać do Frankfurtu po informacje z 1. ręki. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metropolitan Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 20.03.07, 22:08 nie chce cie martwic odaa, ale do lufthansy startowalem i nie udalo sie, bo jak nie posiadasz niemieckiego (albo starego unijnego paszportu) to sie mozesz pozegnac z nimi - potrzebujesz "unbefristete arbeitserlaubnis" a takowych polakom do 2011 w niemczech nie wystawiaja... bo sa szowinistami. nawet do lufthansy. a to ze jest za darmo kurs jest tez bzdura - moja znajoma sie do nich dostala (Niemka!!!) i musiala skladac poreczenie majatkowe na wypadek zrezygnowania z kursu - poreczenie na 50 tys euro. wiec albo jestes bogata... albo kredycik... powodzenia w bewerbungu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odaa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.gonsenheim.wohnheim.uni-mainz.de 21.03.07, 12:44 hmmm... paszport i poręczenie majątkowe to nie problem - jak będzie trzeba - wyjdę za mąż :-D Pozdrawiam i samych pozytywnych mysli zyczę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 19:51 to juz dla mnie totalny kretynizm ,skoro tego nie lubisz to po jaka cholere konczysz az 3 kierunki na SGH? masochizm ,kaski nie brakuje? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odaa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.gonsenheim.wohnheim.uni-mainz.de 26.03.07, 11:41 Kończę, bo zaczęłam :-) A wiesz, po czym się poznaje prawdziwego mężczyznę... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.chello.pl 20.03.07, 20:58 No to pięknie...wszystko zaplanowalem, ale jeszcze muszę przekonac zonę. Czy to rzeczywiście jest tak, ze ciagle nie ma pilotów w domu?? przecież są jakieś grafiki, wolne i wogóle. Z wylataniem 1000 godzin nie będe miał problemu i z kursem również, czytam szybko i ucze się rownież szybko...wieć dla tych co mają wątpliwości...co do piltów po 40...powiem tak...Trzymajcie kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basair Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.tpgi.com.au 20.03.07, 22:37 Cześć.Ja postawiłem wszystko na jedną kartę.Miałem dobrą pracę w Polsce która jednak nie sprawiała mi satysfakcji.Po prostu to nie było to co chciałbym robić w życiu.Pilotem chciałem być zawsze jednak na uzyskanie odpowiednich kwalifikacji w Polsce po prostu nie było mnie stać.Wyjechalem i pracuję za granicą.Wszystkie zarobione pieniądze odkładam z myślą o szkole dla pilotów. Wiem, że mi się uda bo latanie jest moją pasją.Mam 32 lata. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.07, 21:01 Można bardzo szybko,w tym wieku wychodzisz na powietrze rozstawiasz ręce i biegając np.dookoła chalupy i już jesteś pilotem i latasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerstinella Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.tvkdiana.pl 20.03.07, 23:25 A, z lotami to różnie jest. Odgórnie ustalone jest, że tyle i tyle (około 14 dni w miesiącu) ma się być w pracy. Niektóre linie (Wizzair) pracują w systemie kilka dni pracy - kilka dni wolnego. Inne mają określone harmonogramy. Zależy od linii po prostu. W tych "bardziej szanowanych" jest często nadzwyczaj luźno. ;) Pewna stewardessa kiedyś opowiadała, że w Austrian Airlines pracują na zasadzie Wizzaira, ale zdarza się, że nie ma lotów. Wtedy to załoga wyleguje się na plaży przy luksusowych hotelach, oczywiście bezpłatnie, bo... są w pracy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Latanie kosztuje IP: *.lanet.net.pl 20.03.07, 23:33 Pragnę tylko przypomnieć, że do roboty nie przyjmują z licencją pilota turystycznego. Tak więc: licencja turystycznego+dolatanie godzin do zawodowego+kurs zawodowego+loty według przyrządów+wielosilniki+loty w załodze wieloosobowej+dolatanie na własną rękę do powiedzmy 500 godzin.. 100.000zł minimum zakładając, że część wylata się jakoś w aeroklubie ze skoczkami albo holując szybowce. Zazdroszcze jeśli kogoś stać na taki wydatek bez mrugnięcia okiem. Życzę wszystkim powodzenia w drodze do ATPL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilwen Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 01:48 a jak miałeś 5 lat to chciałeś być asystentem dyrektora produkcji, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 189.135.252.* 21.03.07, 03:40 nawet marek hlasko w wieku 34 lat mail okazje spelnic swoje marzenie i uczyl sie pilotazu w Californii o czym swietnie pisze w zbiorku listow i opowiadan ze Stanow. Polecam, bo dodaje otuchy i dodaje nadzieji. A poza tym o ile fajniej jest w powietrzu niz pod woda, kto mnie przekona, ze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
jacekjur re: pilot 21.03.07, 07:05 Witam! Caly kurs to koszt ok. 200-250 tysiecy zlotych (z dojazdami, wyzywieniem, etc.). Wiem, poniewaz biore udzial w takowym. Mozna placic "na biezaco" prawie w kazdym osrodku. Kurs konczymy z 250h +/-10h (licencje: PPL + CPL + ME + Pakiet100h Nalotu + Multi IR + MCC +14 egzaminow ATPL) i to w zupelnosci wystarczy do Eurolotu, do Wizzair'u tez powinno wystarczyc (zakladam tutaj, ze nikt nie chce placic za Type Rating). Minimum na skonczenie wszystkiego to 1.5 (pod warunkiem, ze jestes rozgarniety(a) i poswiecasz temu wiekszosc tego czasu). Ilosc czasu potrzebna na wyszkolenie jest wypadkowa: samozaparcia/pogodny/dostepnosci samolotow/dostepnosci instruktorow. Polecam zrobienie badania wstepnego (koniecznie klasa I). Koszt ok.200PLN. P.S. Nigdy nie marzylem, ze bede pilotem. Ja po prostu odpowiadam na potrzeby rynku pracy. Pozdrawiam z Grecji, Jacek, 26 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: re: pilot IP: *.pro-internet.pl 21.03.07, 08:30 napisz gdzie ten kurs robisz i czy jestes zadowolony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilotpirx Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 09:50 Zamiast tracic czas na pogadanki - proponuje wziasc sie za nauke... na i za latanie... nie ma nic przyjemniejszego chlopie... pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilotpirx Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 09:51 Daj do siebie kontakt to Ci podesle materialy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odaa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.gonsenheim.wohnheim.uni-mainz.de 21.03.07, 12:37 odaa@gazeta.pl - cokolwiek to jest - jak o lataniu, też poproszę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 22.03.07, 10:32 ja tez poprosze! maretina@wp.pl, albo na gazetowego meila. dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.pro-internet.pl 21.03.07, 12:42 daria.1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: pilotów szkolą w Rzeszowie IP: *.novartis.com 21.03.07, 11:58 jedyna w Polsce szkoła dla pilotów jest na Politechnice Rzeszowskiej w Rzeszowie. Zapraszamy do Doliny Lotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilot Szkola pilotow w Chelmie IP: 193.93.68.* 21.03.07, 12:48 Jak to nie ma szkoly. Jest tylko sie o niej nie mowi! Wiedza tylko wtajemniczeni. Powstala niedawno (2 lata temu) Szkola w Chelmie. I co najlepsze.. nie ma chetnych na pilotarz. Szkola sie tam koledzy z aeroklubu. Szkola trwa 5 lat i konczy sie z licencja zawodowa... w tym ME i IFR. Potem dalej idzie sie do eurolotu i ci przeszkalaja za swoja kase na Benki. Szkola pilotarzu w chelmie tez jest bezplatna ale jest cynk! Na wejsciu trzeba miec licencje pilota turystycznego. Licencja ta to koszt 20 tys zl i robi sie ja w aeroklubie. Ale jest po dosc trudne bo nigdy nie jest tak jak sie zaplanuje... mozna przesiedziec 3 dni a nie poleci sie ani razu... trzeba byc cierpliwym..jak juz sie wylata to sa prze..e egzaminy przed LKE.. najtrudniejsze w europie. Ja jestem w trakcie zdawania i biegunka mnie lapie na sama mysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aerospace3@wp.pl Latanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:02 Na początku trzeba sobie postawić pytanie. Latanie jako hobby czy jako praca zawodowa?! Całe przedsięwzięcie proponuje rozpoczac od badań lotniczo lekarskich; GOBLL Wrocław (071328 2892)WIML Warszawa (0226852610) Cennik badań w GOBLL: -piloci i kandydaci - uczący się i studenci - członkowie Aeroklubu Polskiego 61 zł -piloci i kandydaci - pracujący - członkowie Aeroklubu Polskiego 125 zł Cennik badań w WIML: Badania wstępne kandydaci uczący się 400 zł kandydaci pracujący 600 zł Obecnie w Polsce nie ma większych problemów, poza finansowymi by zostać "pilotem", choć i te można, jeżeli się oczywiście chce sprowadzić do, nazwijmy to rangi mniej uciążliwych (o tym jak napisze dalej). Liberalizacja, a właściwie dostosowywanie polskich norm i przepisów do obowiązujących w Unii Europejskiej eliminuje wiele kłopotów i barier, które jaszcze kilka lat temu dla wielu były nie do pokonania, np. dziś można dopuścić do lotu pilota w szkłach korekcyjnych o sile 8 dpi. Sam proces szkolenia, na skutek wtargnięcia gospodarki rynkowej na lotniska został uproszczony (lub skomplikowany :)), w zależności od punktu widzenia), w związku z mniejszą liczbą kandydatów przez dostosowywanie, głownie czasowe szkolenia do potrzeb płacącego klienta. Także przyszły lotniku !!! jeżeli chcesz się szkolić na pilota, a masz jakiś problem, nie bój się, zadzwoń lub odwiedź najbliższe lotnisko, gdzie na pewno zostaną wyjaśnione, nurtujące Cię pytania, problemy oraz jeżeli to możliwe, sposób ich pokonania. Chcąc zacząć latać należy przyjść np. do aeroklubu, mieć ukończone 16 lat (najpóźniej przed pierwszym samodzielnym lotem), jeżeli jesteś niepełnoletni musisz mieć zgodę rodziców lub prawnych opiekunów na szkolenie w powietrzu, przejść badania w Głównym Ośrodku Badań Lotniczo-Lekarskich we Wrocławiu lub w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w Warszawie (tu badania są droższe), na które jedzie się ze skierowaniem otrzymanym w aeroklubie. Po uzyskaniu pozytywnego wyniku badań można rozpoczą szkolenie lotnicze. Rozpoczyna się to oczywiście szkoleniem teoretycznym, które aerokluby organizują głównie zimą lub wiosną. Z regóły do lipca, gdy rozpoczynają się wakacje rozpoczynają się obozy szybowcowe, na których rozpocznie się praktyczne szkolenie w powietrzu. Koszt uzyskania licencji pilota turystycznego to ok. 25tyś.zł Wszystko poprzedzone jest szkoleniem teoretycznym, praktycznym ( i tu mogą wyjść indywidualne predyspozycje dyskwalifikujące do zawodu pilota...) oczywiscie wszystko musi zostać zakończone egzaminami przed Lotniczą Komisja Egzaminacyjną. Obecnie zdaje sie egzaminy w formie elektronicznej (testy). Egzaminy do łatwych nie nalezą! Nalezy sie wykazać bardzo obszerna wiedzą i osiągnąc min 70%. Po przejściu tych barier....dopiero zaczyna sie raczkowanie w powietrzu. Trzeba osiągnąć nalot min 500godz i zaczac kurs na licencję zawodową, na określony typ samolotu. Niektóre firmy po podpisaniu kontraktu (cyrografu) sponsorują, kurs, egzaminy, symulator itd. Oczywiście w każdej chwili trzeba się liczyć z zawieszeniem przez Komisje Lotniczo Lekarską ze wzgledu na pogorszenie się stanu zdrowia! Do 40 badania raz w roku, powyżej co pół roku!!! Ostatni próg to j. angielski. Do maja mozna zdawać egzaminy prze LKE w j. polskim + j. angielski, później juz tylko angielski z całosci ze wszystkich przedmiotów....!!! Dla chetnych dysponuję materiałami do nauki w formie elektronicznej; airspeak Jeppsen Chart Training (departure, enroute, arrival, approach, airport) przepisy JAR Osiągi i planowanie lotu, CPL Prawo, procedury ATPL (1-3) VOR, DME,RMI simulator mapy LOW CHART ICAO 6arkuszy kontakt via mail:) Odpowiedz Link Zgłoś
p.kulak Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 21.03.07, 13:29 A ja mam 26 lat i chciałbym zostać astronautą lub pracować w NASA. Czy jest to możliwe i nie jestem za stary? Co mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spaceman Ludzie,są gry komp , symulatory, etc. IP: 212.160.152.* 21.03.07, 13:36 można zostać pilotem nawet bombowca :) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Ludzie,są gry komp , symulatory, etc. 22.03.07, 10:35 Gość portalu: Spaceman napisał(a): > można zostać pilotem nawet bombowca :) :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasa Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.mco.bellsouth.net 21.03.07, 22:34 a ja pracuje w nasa w houston.musisz znac angielski perfect i wyemigrowac do usa.potem zloz aplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.fdk.airbites.pl 21.03.07, 13:46 na pilota linii pasażerskih jesteś za stary, jedynie możesz starać sie o latanie na śmigłowcach ratowniczych po odpowiednim kursie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: 194.181.2.* 21.03.07, 14:54 Zapomnij. Najpierw musisz zrobić licencję PPL, a jej... nie zrobisz. Ja ostatnio byłem na przedkursowym spotkaniu organizacyjnym w Aeroklubie Katowickim. I tam szefowa szkolenia (pani Ozga) nie ukrywała, że kurs to my może i sobie odbędziemy, godziny wylatamy, egzaminy wewnętrzne w większości zdamy bez problemu, ale przejście egazminu w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego możemy sobie wybić z głowy. Oblewa 99,5% kandydatów po kursach w którymkolwiek polskim aeroklubie! Ponoć ULC dostał i stosuje na egzaminach jakieś amerykańskie testy komputerowe; są one supertajne, nikt nie może na nich poćwiczyć, nie stały się podstawą jakichś choćby zaleceń szkoleniowych rozesłanych do intruktorów szkoleń na PPL w Polsce, bo ULC ma to w d.... Tak więc egzaminy mają sie do treści kursu w aeroklubie nijak i w rezultacie - prawie nikt nie zdaje. Czemu tak? Dopowiedzcie sobie sami. Logiczne, że się wycofałem, bo i po co tracić czas i ze 25000 złotych. Poczekam, aż Polska to będzie normalny kraj. Na wypadek, gdyby to miało trwać długo póki co przymierzam się zrobienia czeskiej licencji, która jest dla ludzi (a nie dla znajomych) i lataniu na maszynach na czeskich znakach. Mozna kupić, można wypożyczać (z Katowic do granicy się jedzie ok. 1 h) A potem pono wystarczy raz na miesiąc wylądować po czeskiej stronie, żeby licencja samolotu była ważna. Życze koledze pwoodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aerospace3@wp.pl Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:07 zbyt wiele pesymizmu, te egzaminy sie zdaje, kwestia nauczenia się. Są rygory zaostrzone, żeby ukrócić oszołomstwo nic więcej. Bez urazy ale wystarczy posłuchać korespondencji radiowej niedzielnych pilotów.... Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem 22.03.07, 02:27 > Ponoć ULC dostał i stosuje na egzaminach jakieś amerykańskie testy > komputerowe; są one supertajne Ponoc czy na pewno?. Co to maja byc za testy "amerykanskie" skoro ich w USA nie ma?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesolek to skocz - zmien kanal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 17:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: to skocz - zmien kanal... IP: 194.250.98.* 21.03.07, 17:28 jak czytam wypociny niektórych sfrustrowanych pseudo znawców lotnicywa to mi sie niedobrze robi. jak chcesz Adam cos konstruktywnego się dowiedziec to pisz na maila marcello007@wp.pl. o nie bierz sobie do serca tych niektórych kretyńskich wypowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instruktor Re: Mam 38 lat i chciałbym zostac pilotem IP: *.dialup.optusnet.com.au 22.03.07, 02:02 Wszystkich zainteresowanych szkoleniem lotniczym w Australii zapraszam do napisania na moj adres: dudas26@yahoo.com.au aby otrzymac informacje na ten temat. Zaleta treningu w Australii jest spora oszczednosc finansowa, jak rowniez jakosc (jezyk angielski, sprzet, etc) Odpowiedz Link Zgłoś