Dodaj do ulubionych

co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zimie

19.11.09, 19:01
zamiast skrobania szyb?
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 19.11.09, 19:13
      O rany.. Ciepla??? To prosisz sie aby pekla? Jak juz musisz albo Ci sie
      barerdzo spieszy to ZIMNA - BARDZO ZIMNA (w koncu jak sie leje to jest
      cieplejsza od mrozu na szybach) jest OK ale nie ciepla.... I to niewiele -
      tylko tyle aby szyby sie pokazaly i zaraz przetrzec szmata nasaczona srodkiem do
      odmrazania poniewaz cienka warstewka wody zamarznie na szybach..
      • mich.all Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 19.11.09, 19:23
        w sumie masz rację, widziałem tylko jak koleś polewał swojego Vito podczas, gdy ja bawiłem się 10 minut z mniejszym autem i lał on ciepłą, bo parowało:)
    • macgregor-72 Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 20.11.09, 11:40
      Generalnie ja polewałem szyby wodę. Im większy mróz, tym woda powinna być chłodniejsza ale bez przesady (w największe mrozy polewałem wodą o temp. pokojowej lub trochę zimniejszą), ale nigdy wodą bardzo gorącą.
    • black.tiguan Zamiast skrobania 20.11.09, 12:19
      Nie przesadzałbym z tą obawą, że szyba może pęknąć przy polewaniu, bo
      wytrzymuje przecież różnicę temperatur wew/zew powyżej 50 stopni. Ale są
      wygodniejsze i szybsze sposoby.

Włącz silnik, ustaw nawiew tylko na szyby - z pełną mocą.

Wlej sobie zimowego płynu do spryskiwaczy do pojemnika z rozpylaczem.
      Popryskaj na szyby, po minucie usuń wszystko gumową ściągaczką.
      Albo kup odmrażacz w aerozolu. Jest lepszy na taflę lodu pozostałą np. po
      opadach śniegu na ciepły jeszcze samochód. Oczywiście sypki śnieg trzeba
      najpierw zmieść. Zanim odśnieżysz resztę auta, z szyby już zacznie spływać.

Oczyszczenie szyby z odmrożonej mieszaniny jest ważne, bo po ruszeniu
      zwiększa się parowanie i zostaje znów sama woda, która zamarznie
      natychmiast, bo szyba jest jeszcze zimna. Szczególnie, gdy na drzewach
      jest szadź, co świadczy o wysokiej wilgotności powietrza.
      • bmwracer Re: Zamiast skrobania 20.11.09, 18:46
        Prawda z ta roznica temp 50 stopni ze szyby nie pekaja ale nie zapominaj ze
        pekniecie powoduja naprezenia w szybie ktore beda inne w zaleznosci jak szybko
        ta temp sie zmienia. I nie porzesadzam poniewaz na oczy widzialem i w kieszeni
        poczulem jak sie zrobila piekna rysa.
        Z tym sprysliwaczem to niestety nie pracuje poniewaz "sika" w kilku miejscach -
        spryskiwacz jest do mycia szyb i jak wycieraczka nie rozprowadzi plynu to i nie
        ma pozytku. Woda jest tania , latwo dostepna i jak sie jej uzyje w duzych
        ilosciach to efekt jest natychmiastowy ale jesli sie tego zadanie nie zakonczy
        wlasciwie to resulta jest zupelnie odwrotny - nawiew potrzebuje co najmniej
        kilku minut abu sie cos zaczelo dziac a wiec kombinacja zwykledaje najszybsze
        efekty. A najlepiej to polozyc gazete na szybe aby nie zamarzla
        • black.tiguan Re: Zamiast skrobania 20.11.09, 21:46
          Nie spryskiwaczem, a rozpylaczem trzeba działać. Nie
          przeczytałeś chyba dokładnie.

Ale rozpylacz tylko nam rozpuści lód czy szron, trzeba go zebrać
          ręcznie.
          No i oczywiście nie należy stosować tego sposobu na szybach
          bocznych. One się tak prędko nie rozgrzeją do temperatury powyżej
          zera.

PS. Woda jest ok, o ile nie parkujesz 500m od domu i chce Ci się
          nosić codziennie wiaderko ;)
    • norbert.n Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 23.11.09, 07:11
      Gorąca czy ciepła woda niekoniecznie dobrze wpływa na zmarznięte uszczelki
      gumowe i lakier. Nie lepiej za parę groszy kupić specjalny brezent i zakładać go
      na szyby w zimę? Mam taki i jestem zadowolony, żadnego skrobania ani polewania rano.
    • lukaszlajdon Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 30.11.09, 11:21
      A nie prościej polać szybę alkocholem? Nie koniecznie
      sporzywczym :). Może być jakikolwiek. Rozmrozi a mieszanka z wodą
      sama spłynie. I nie narazi na pęknięcie szyby.
      • bosman1 Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 30.11.09, 19:36
        Od 8 lat zamiast skrobać polewam szyby ciepłą wodą zamiast skrobac i
        nic złego się nie dzieje.
        • bmwracer Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 30.11.09, 23:01
          i byc moze nigdy nie peknie ale strzezonego Pan Bog strzeze.
      • bmwracer Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 30.11.09, 23:00
        na pewno prosciej - tylko jednoczesnie drozej
      • macgregor-72 Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 01.12.09, 10:30
        > alkocholem? Nie koniecznie sporzywczym

nigdy
        • k2ekspert Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 03.12.09, 10:38
          Najlepiej to kupić dedykowane płyny do odmrażania szyb - spryskujesz nią szybę,
          przejeżdżasz lekko skrobaczką, żeby zobaczyć, czy nic nie zostało i właczasz
          wycieraczki, po minucie można jechać. Z własnego doświadczenia wiem, że
          polewanie wodą, szczególnie ciepłą, zamarzniętej szyby nie zaawsze jest
          bezpieczne. Otóz nie widziałem nawet (bo taki był mały)małego odprysku na
          przedniej szybie. Polałem ciepła wodą (nie gorącą), a od miejsca w którym był
          pajączek poszła rysa na całej szerokości szyby. Powodem tego było (jak sądzę)
          nagła zmiana temperatury, kiedy sztywna od morzu szyba została nieco
          rozluźniona. Przestałem używać zatem wody.

Teraz też mam pajączki (auto służbowe) i korzystam tylko z odmrażaczy, które
          mają podobną temparaturę do szyby, bo wożę je w bagażniku.

Co do ostatniej kwestii, wg mnie czysty alkohol niekorzystnie wpływa na
          uszczelki, które mogą się utleniać. Poza tym to chyba drogi sposób, chyba, że
          zastosujemy denaturat, ale tego bym już lakierowi nie sprezenntował :)
          • macgregor-72 Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 03.12.09, 11:05
            nie chodzi o alkohol, ale o "alkochol nie koniecznie sporzywczy"
    • flying_citron Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 12.01.10, 13:38
      Myślę, że to nie jest zbyt dobry pomysł... zawłaszcza jak jest mróz. Wtedy szyba
      może zamarznąć jeszcze szybciej. Moim zdaniem dużo skuteczniejsze są specjalne
      spraye, albo właśnie skrobanie;) jakoś polewanie samochodu gorącą wodą nie
      bardzo mnie przekonuje;)
    • ladyjan Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 12.01.10, 14:55
      Myślę,ze to bardzo głupi pomysł. Po pierwsze szyba w ten sposób może bardzo
      łatwo pęknąć( nie ma nic przyjemniejszego niż kupowanie nowej:)) po drugie jeśli
      polejesz szybę wodą to ona bardzo szybko ponownie zamarznie
    • mrowkojady Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 23.01.10, 13:45
      W terenie to nawet sikaliśmy na zamarźniętą szybę, nie powiem, pomagało.
    • icservice Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 05.03.10, 08:23
      Ostatnio ( z miesiąc temu ) widziałem, jak sąsiadka wychodzi z domu z wiadrem
      ciepłej wody, i sru na auto :D A było z -5 hehe. Myślę, że mozna sie w ten
      sposób pozbyć szyb.
    • leszekmarc Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 16.12.17, 16:19
      Powiem szczerze, że ja tego nie robię, bo to trochę zachodu. Najpierw iść nalać tej ciepłej wody, potem znowu z nią wychodzić, polewać. Zabawy a zabawy. Za parę złotych kupiłe preparat do tego k2.com.pl/produkty/k2-alaska-700-ml K2 Alaska i ma się zawsze pod ręką (ja trzymam w schowku pasażera) i trwa to chwilę i gotowe
    • forumrz Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 02.01.18, 19:05
      Tu masz prostsze sposoby na zamarznięte szyby w samochodzie
    • fancydetailer Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 04.01.18, 15:48
      Tak jak wielu już wspomniało, ciepła woda może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego szczególnie przy bardzo dużym mrozie. Może lepiej zamiast tego jakiś ICE EATER, albo zwykły alkohol izopropylowy ? Rozpuszczają szybko lód z szyby. Inna opcja to mocny nadmuch zaraz po włączeniu silnika i opuszczenie osłon przeciwsłonecznych

--
      Auto detailing, to moja pasja
    • kamilar19921 Re: co sądzicie o polewaniu szyb ciepłą wodą w zi 10.01.18, 09:05
      Ja na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się w dobry zimowy płyn do spryskiwaczy a nie tak eksperymentował. Np. na amjoil mają bardzo dobry płyn w atrakcyjnej cenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka