Dodaj do ulubionych

Opony-czy naprawdę do wyrzucena?

06.04.10, 11:22
Opony mają skończone 6 lat i przez ten czas zostawiałam je w
przechowalni. Na następny rok nie przyjęli już, twierdząc, że w
następnym sezonie już mi ich nie założą: bez względu na stan
bieżnika i przebieg guma jest już sparciała i może pęknać w czasie
jazdy.
Czy rzeczywiście istnieje takie zagrożenie? W innym zakładzie
pewnie nie pytaliby o wiek opon i założyliby, ale bezpieczeństwo
jest ważniejsze. Dodam, że przebieg to jakieś 60.000 km. i
oczywiście opony zmieniane sezonowo.
Obserwuj wątek
    • wichura Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 06.04.10, 13:50
      Wiek i przebieg to ważne informacje, ale rzeczywisty stan gum ocenić można tylko
      z bliska. Wg mnie Twoje "dochodzą swoich dni", być może dałoby się jeszcze sezon
      na nich przejechać, ale czy warto ryzykować? Jeśli kupujesz opony na 6 sezonów,
      to wydłużenie ich życia o siódmy sezon da Ci jakieś 15% oszczędności. Komplet
      niezłych zimówek to jakieś 1400 zł. 15% x 1400 zł = 210 zł. Odlicz koszt
      przechowania starych gum (ca. 80 zł). Zostaje 130 zł oszczędności, być może na
      bezpieczeństwie swoim i pasażerów. Warto?

Pozostaje kwestia samochodu i stylu jazdy: jakiś dziadek w swojej skodzie mógłby
      i trzy lata na nich jeszcze jeździć, ale "młody i szybki" + 150 KM pod maską
      raczej nie.
      • dzambii Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 06.04.10, 14:55
        Dzięki. Ja nie kupowałam opon na sezony, tylko razem z nowym
        samochodem. Facet w przechowalni nawet ich nie widział - 6 sezonów
        przechowywania to granica i kropka. Ja nie dziadek tylko dziewczyna,
        jednak w Skodzie, więc szybkości "oczywiste" i jeżdżę tylko po
        mieście.
        Razem wymiana tych opon wychodzi trochę drogo: teraz muszę kupić
        letnie, a na jesieni wg ich zasad zimowe.
        Bezpieczeństwo jest oczywiście na pierwszym miejscu, tylko czy ta
        wymiana to nie lekka przesada?
        Dopłacę Ci te 130 zł jeśli na kupnie nowych gum tyle zaoszczędzę
        (mój kalkulator wyliczył tylko koszt 1100 zł) hi, hi, hi...
        • elfkabezhaltera Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 06.04.10, 21:44
          O ile nie mieszkasz w górach, to kup całoroczne.
          Jakieś 600-1000 złotych za komplet, na którym pojeździsz sobie 4-5 lat.
          • bimota Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 09.06.10, 12:14
            To awaryjne hamowania tylko w gorach wystepuja ? :P
        • makow_0 nowe z netcar 08.04.10, 10:17
          opony się nie równo zużywają. te z tyłu zawsze mniej. Więc można je na przód dać
          a te dwie z tylu wymienić na nowe. Ja tak zrobiłam, kupiłam w promocji dwie nowe
          w netcar.pl i jest bezpieczniej, przy stosunkowo niskich kosztach.
    • crannmer Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 06.04.10, 18:21
      dzambii napisała:

> bez względu na stan
      > bieżnika i przebieg guma jest już sparciała i może pęknać w czasie
      > jazdy.

Pieprzenie w bambus.
      Wg ADAC do dziesiecu lat nie nalezy oczekiwac problemow za sama tylko metryke.
    • ben_k Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 07.04.10, 19:53
      obejrzyj boczną powierzchnię opon: jeśli guma pokryta jest drobną siatką pęknięć
      to rzeczywiście należy je wymienić, jeśli nie - jeździć dalej
    • don_kichot01 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 07.04.10, 20:32
      Nie macie pełnej racji koledzy! Tak jak już ktoś zauważył guma prawidłowo
      eksploatowana nie degraduje sie (parcieje) tak szybko ! Poza tym istnieją na
      rynku preparaty do konserwacji opon i one powodują rzeczywistą konserwację ich
      powierzchni. Przy niskich przebiegach rocznych i eksploatacji przy prawidłowych
      ciśnieniach powietrza przy właściwym obciążeniu samochodu, co skutkuje małym
      zużyciem bieżnika oraz właściwej konserwacji gum można sobie pozwolić na ich
      dłuższą niż 6 lat eksploatację !!! O ich dalszej przydatności decydują: stan
      bieżnika (wysokość rzeźby), stan powierzchni gum (mikropekniecia) i ich
      zbrojenia (brak nierównomierności powierzchni: bąble, pęcherze, buły itp) co
      łatwo ocenić podczas oględzin mając chociaż podstawowe pojęcie o własnościacj i
      budowie opony.
    • franciszkaner Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 06.06.10, 22:41
      Tak, istnieje takie zagrożenie. Jeśli nie masz obecnie pieniędzy to
      możesz i takie założyć, ale lepiej jeździć powolutku, ostrożnie i
      najlepiej jak najmniej aż zmiany na porządne, nowe opony.
      • ponczek1979 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 08.06.10, 11:08
        A od kiedy to guma w oponie sparcieje w sześć lat? :D Czegoś takiego to nawet w
        chińskich LingLongach nie ma... Moim zdaniem oponiarze chcieli Cię naciągnąć na
        nowe opony i tyle. Poszukaj na internecie, na pewno znajdziesz coś taniego.
        Barum Bravuris albo Dębica Passio za kupisz za małą kasę i na pewno będzie
        zadowolony. Ja kupowałem w NetCar.pl Dębice za mniej niż 130 zł/szt.
    • bimota Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 09.06.10, 12:19
      Ekspertem nie jestem, ale nie wyobrazam sobie by opona mogla peknac... Pamietasz
      jak sie zachowywaly te opony ? Sprawialy problemy ? Potestowac hamowanie w
      roznych warunkach i tyle..
      • w_czym_moge_pomoc Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 15.06.10, 11:06
        dokładnie, opona sześcioletnia jeśli nie sparcieje w wyniku złej eksploatacji to
        nadaje się do jazdy, zakładając dobry stan bieżnika i brak ubytków gumy
        • eula34 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 17.06.10, 11:31
          Ja jak kupowałem opony to na wejście miały 3 lata (tzw. nowość z rocznika 2008
          :P). Ale poszperałem po sieci, popytałem znajomych którzy znają się na temacie
          lepiej ode mnie i wyszło mi że to normalka... Najwazniejsze to wiedzieć jak taka
          opona była przechowywana...
          • pusz3k Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 21.06.10, 12:22
            Wątek był już przerabiany na tym forum. Polecam zapoznać się z tym artykułem:
            Kiedy wyrzucić
            opony
            Fachowo i precyzyjnie wyjaśnia kiedy opony tracą datę ważności...
            • wichura Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 21.06.10, 21:39
              Piękny artykuł, też kiedyś na niego trafiłem.
              "dla opon użytkowanych standardowo przez rok przy przebiegu 19.000km powstałe
              procesy starzeniowe odpowiadają takim samym procesom starzeniowym powstałym
              podczas ich magazynowania dopiero po 17 latach
              "
              i
              "Niezależnie jednak od faktu, czy opona była eksploatowana czy nie oraz bez
              względu na stan jej bieżnika, zaleca się wymianę na nową po upływie maksymalnie
              10 lat od daty produkcji
              "
              No to czemu wyrzucać oponę 10-letnią? Zgodnie z obliczeniami przedstawionymi w
              cytacie nr 1, 10 lat składowania odpowiada 7 miesiącom normalnego użytkowania?
              • pusz3k Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 22.06.10, 11:08
                Hmm wydaje mi się że nie ma tu żadnej sprzeczności. Pierwszy cytat odnosi się do
                teoretycznego zużycia gumy (a nie bieżnika, bo to byłby bezsens :D), a drugi
                cytat to praktyczna informacja dotycząca tego kiedy należy wywalić oponę do kubła...
                • gadum4 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 22.06.10, 14:06
                  Fakt faktem że opona która jest nieużywana i składowana w dobrych warunkach
                  (czyli nie jest narażona na śniegi, deszcze, długotrwałe działanie promieni
                  słonecznych, mrozy, etc.) nie ulegnie biodegradacji po roku czy dwóch. W
                  sklepach internetowych spokojnie można znaleźć opony które są fabrycznie nowe a
                  ich rok produkcji jest już dość odległy. Normalka... Nie ma się co tym przejmować.
                  • sta.sta Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 29.06.10, 14:36
                    Moje opony są nowe, z rocznika 2008 :D I w ogóle przy zakupie nie było tematu
                    daty produkcji. Więc wnioskuję że to żaden problem... :)
    • spoko_10 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 30.06.10, 13:53
      Co to znaczy że nie przyjęli opon bo stwierdzili że są stare? To jakiś absurd.
      Przecież klient decyduje na jakich gumach chce sobie jeździć. A dla firmy
      przechowującej opony to żaden interes ich nie przyjąć w depozyt a potem nie założyć!

A jak guma będzie sparciała po 60 tys km to chyba zła guma była... Ale prawda
      jest też taka że ceny opon są teraz tak niskie że nie warto ryzykować i jeździć
      na sześcioletnich oponach. Lepsze już będą nowe Dębice...
      • radek.szpak Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 09.07.10, 15:22
        A "nowe" opony rok produkcji 2007 które znalazłem właśnie na NetCar.pl też będą
        dobre? :D
        • ponczek1979 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 15.07.10, 14:29
          Będą :) Wychodzi na to że trzy lata dla gumy to absolutnie nic...
          • kapietruszka Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 26.07.10, 11:54
            Zależy jeszcze dla jakiej gumy i w jakich warunkach przechowywana... Chińczykom
            nie wróżyłbym aż tak długiego terminu przydatności. Ale u mnie kiedyś w piwnicy
            kilka lat leżały Dębice i potem po założeniu ojciec jeździł na nich jeszcze trzy
            lata :D Nic się z nimi nie działo - żadnych głębokich rys w gumie, żadnego
            ząbkowania...
      • k2ekspert Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 02.08.10, 16:37
        To czy opony się nadają do eksploatacji czy nie, w dużej mierze zależy od
        sposobu ich pielęgnacji i przechowywania. Jeżeli stały np. przez całą zimę w
        zawilgoconym pomieszczeniu (o mokrym worze foliowym nie wspominając) to możliwym
        jest, że po 2 sezonach będą już do wyrzucenia. Jeżeli widać jakiekolwiek
        pęknięcia to należy się zastanowić nad wymianą. (Duże pęknięcia mogą dochodzić
        do metalowego zbrojenia opny, które będzie korodować). Nie trzeba mówić chyba,
        czym grozi pęknięcie opony przy ponad 100 km/h. Nie dziwię się zatem, że nie
        przyjęli tych opon i nie chceli ich założyć, bo byliby współodpowiedzialni (na
        pewno moralnie) za możliwe konsekwencje montażu takiego ogumienia. Każdy
        szanujący się warsztat i punkt zmiany opon sprawdza dokładnie opony przez
        założeniem na koła.

Inną sprawą jest, że regularna konserwacja przy pomocy dedykowanych kosmetyków
        chroni opony przed m.in. promieniami UV, które także wpływają na proces
        starzenia się opony i jej pękanie.
        • kapietruszka Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 16.08.10, 11:00
          Fajny wartościowy wpis :) Ale mam pewne wątpliwości co do moralności
          oponiarzy... Moim zdaniem to czy klient sobie zakłada dziadowskie gumy nie
          powinno ich specjalnie interesować. Nie wyobrażam sobie sytuacji żeby w
          wulkanizacji nie założyli mi opon bo są starte... No chyba że są po prostu
          krzywe i nie da się ich założyć :)

A co do kosmetyków do opon... To szczerze mówiąc nie znam tematu. Napiszcie
          proszę coś więcej. Na ile pozwalają przedłużyć życie oponie? Ja w tym roku
          kupiłem nowe opony i z racji tego że zrobiłem to w sklepie internetowym (netcar)
          to raczej nie ma szans na to żebym oddał im na przechowanie oponki, a chciałbym
          o nie zadbać jak należy...
          • celicaman Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 29.11.10, 15:16
            > A co do kosmetyków do opon... To szczerze mówiąc nie znam tematu. Napiszcie
            > proszę coś więcej. Na ile pozwalają przedłużyć życie oponie?
            Zalezy ile lat masz zamiar na nich jeździć. jak z 10 lat to faktycznie moze cos to pacykowanie pomoze. U mnie wychodzi wymiana opon srednio co 4 lata. W prywatnym aucie po kazdym wiekszym pucowaniu opony mazalem jakimś "wet-lookiem" zeby sie błyszczały. Przy wymianie faktycznie wygladały jak nowe (poza startym bieznikiem). W służbowym opony nigdy nie widziały zadnego mazidła, bo to jest wół roboczy a nie puszka która sie pieści. Stan opon przy wymianie taki sam jak w prywatnym. W piwnicy wciąz lezy komplet 8 letnich zimówek od kilku lat nie uzywanych (i nie namszczanych zadnym preparatem). Nie ma na nich zadnych pęknięć. Więc te kosmetyki to raczej sa dla efektu wizualnego.
    • kamaramma Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 19.07.10, 21:48
      Mają też swój okres ważności zapewne i nie wiem czy pytali Cię o datę zakupu.
    • adresnieprawidlowy Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 28.11.10, 10:18
      W takich sytuacjach zawsze chodzi o bezpieczeństwo. Jeśli mówi Ci to ktoś, kto się tym zajmuje na co dzień, to chyba nie ma się co spierać. Zawsze możesz założyć te opony w innym serwisie, ale zastanów się, czy to już nie pora na wymianę. Jeśli będziesz szukać nowych opon, to warto zajrzeć na 1234opony.pl w internecie można dostać je nieco taniej.
    • bywalec.hoteli Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 28.05.19, 22:24
      ciekawy wątek
    • skyfall001 Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 05.07.19, 06:32
      I ty się pytasz? Stan opon jest ważny, jak tak ci szkoda kupowań nowe, choć mówią ci, że opony są do niczego to na co czekasz? Na wypadek na drodze?
    • alena_koval Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 23.04.20, 15:44
      Шины начинают терять свои характеристики уже по прошествии 5 лет с момента выпуска, а тем более и пробег достаточно большой. Я беру беушку здесь - Tekst linku, но очень тщательно проверяю
      • alena_koval Re: Opony-czy naprawdę do wyrzucena? 23.04.20, 15:45
        alena_koval napisała:

> Шины начинают терять свои характеристики уже по прошествии 5 лет с момента выпуска, а тем более и пробег достаточно большой. Я беру беушку здесь - Tekst linku, но очень тщательно проверяю
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka