Dodaj do ulubionych

Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie!!!

07.04.10, 20:52
Witam Was,
piszę z prośbą o pomoc w doborze opon do mojego autka. Szukam opon letnich o
rozmiarze 14. Proszę o jakiekolwiek wskazówki na co zwracać uwagę przy kupnie
takich opon i czy warto kupować w sklepie internetowym? Dajcie znać, na
których producentów zwrócić większą uwagę a których unikać. Czy macie jakieś
doświadczenia z kupnem takich opon? Każda Wasza opinia będzie dla mnie cenna,
ponieważ już niedługo czeka mnie dłuższy wyjazd. Dla ułatwienia dodam, że
jeżdżę raczej spokojnie…
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Sklepy internetowe 08.04.10, 08:26
      Korzystałem z dwóch:
      - interopony.pl
      - oponeo.pl

Obydwa są OK. MSZ warto, bo tanio. A dostałem nowiutkie gumy, z tegorocznej
      produkcji.
      Co do opon letnich - nie mam doświadczenia (a teraz używam całorocznych).

Wyjaśnienie tajemniczych kodów na oponie:
      www.opony.com.pl/encyklopedia/1_oznaczenia_na_oponie.html
      • marjola_1 NETcar 08.04.10, 09:55
        zobacz najpierw jaki masz rozmiar opon. Albo znajdź na stronie www.netcar.pl i
        od razu masz opony do wyboru. Bardzo pomocna strona. A do tego maja niezle ceny
        i szybka wysylke. Kupiłam juz drugi komplet u nich i jestem zadowolona.
        • mobile5 Re: NETcar 09.04.10, 22:36
          marjola_1 napisała:

A do tego maja niezle ceny
          > i szybka wysylke. Kupiłam juz drugi komplet u nich i jestem zadowolona.

Tak, tak, wiemy, do Focusa w promocji.
        • pusz3k Re: NETcar 27.05.10, 13:53
          Ja też w NetCarze... Do Citroena Xsary w promocji :D Michelin Energy Saver.
          Spokojnie mogę polecić zarówno te gumy, jak i sklep.
    • poldriver Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 08.04.10, 20:28
      A co możecie mi doradzić odnośnie producentów? Chcę kupić w miarę dobre opony w
      przystępnej cenie. Możecie podać mi jakieś konkretne marki? Jak wiadomo opinie
      forumowiczów są niezawodne :-)
      • laurah Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 09.04.10, 21:31
        Podane przez Ciebie kryteria spełniają opony firmy BARUM. Sama mam takie w dwóch
        samochodach i nie narzekam.
        • tomek-u Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 10.04.10, 13:43
          laurah napisała:

> Podane przez Ciebie kryteria spełniają opony firmy BARUM. Sama mam takie w dwóc
          > h
          > samochodach i nie narzekam
          Te kryteria pasują praktycznie do każdego producenta opon.A co do Barumów to
          drugi raz bym ich nie kupił/niby dobre ale (może tylko w moich)miały tendencje
          do jakiegoś dziwnego wichrowania się po bokach/.
          • poldriver Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 13.04.10, 21:34
            A czy w takim razie oprócz Barumek możecie polecić jakieś opony innych
            producentów? Na jaką kwotę trzeba się przygotować kupując taki komplet?
    • jacek671 Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 13.04.10, 22:19
      osobiście proponuje zakup w tym sklepie
      www.sklepopon.pl/opony/
      kupowałem i jestem bardzo zaskoczony fachowością i życzliwością ,
      kupiłem ojcu a potem sobie i przez roztargnienie podałem rozmiar
      195/65/15 zamiast 195/60/15 i jak pojechałem odebrać to
      zorientowałem że sie pomyliłem i totalne zaskoczenie ze strony
      sklepu a mianowicie ,, nie ma problemu ,jeśli pan sobie życzy -
      zmieniamy zamówienie . po 2 dniach odebrałem właściwy rozmiar.
      jeśli nie wiesz co kupić , jak nie znasz właściwych parametrów opony
      to telefonicznie pomogą , zaraz po zamówieniu masz odp. semesem i
      poczta na kiedy planowany odbiór itp. natomiast jak niw wiesz jaka
      firmę wybrać to polecam
      www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?
      i_rodzaj=1&rodzaj_pojazdu=osobowe
      i czytaj do znudzenia. powodzenia.
      • poldriver Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 16.04.10, 21:42
        Dzięki za informacje, a na jakich oponach Wy jeździcie i czy moglibyście je
        polecić ?
        • poldriver Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 21.04.10, 21:39
          Czy ktoś z Was mógłby mi jeszcze coś doradzić odnośnie sprawdzonych przez Was
          producentów lub takich które trzeba omijać "szerokim łukiem"?
    • jacek671 Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 22.04.10, 07:42
      w ciemno podam taki typowy rozmiar i moje propozycje.
      175/65/14.

www.sklepopon.pl/opona/uniroyal_rainexpert_20541.html
      www.sklepopon.pl/opona/firestone_multihawk_4438.html
      www.sklepopon.pl/opona/yokohama_a_drive_aa01_5251.html
      www.sklepopon.pl/opona/dunlop_sp_30_2343.html
      www.sklepopon.pl/opona/vredestein_t-trac_si_10286.html
      www.sklepopon.pl/opona/nokian_i3_15475.html
      to w/g mnie opony które kupując będziesz na 100% za zadowolona a
      podaje ten a nie inny sklep bo m-c temu tam kupowałem i byłem bardzo
      zadowolony z obsługi i ceny. prawidłowy rozmiar masz na klapce od
      wlewu , na rezerwie jeśli oryginał , w dokumentach , a najlepiej
      dzwoniąc do sklepu podać marke auta i operator podpowie jaki rozmiar
      jest właściwy a ja z czystym sumieniem proponuje w/w marki opon
      które możesz zamówić a kierować sie co wyboru możesz choćby wyglądem
      bąć opiniami :

www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=1&rodzaj_pojazdu=osobowe

powodzenia
    • jarrro68 Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 23.04.10, 20:35
      ZAleży czego oczekujesz od opon, jeśli powolnego zużycia bieżnika, to
      tylko goodyear duragrip
      • dx-7 Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 16.05.10, 10:00
        np. Firestone MULTIHAWK,
        • pusz3k Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 28.05.10, 10:25
          Firestone to świetna niedroga opona ale raczej do niewielkich autek. Dla
          pojazdów gabarytów Mondeo czy Avensis lepszym wyjściem będzie model
          Firehawk
    • franciszkaner Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 06.06.10, 22:19
      przede wszystkim patrz na datę produkcji opony- dobrze, żeby nie była
      starsza niż 1~2 lata gdyż stara guma traci nieco swoje właściwości.
      Datę produkcji często można znaleźć na oponie w postaci kodu XXYY
      gdzie XX oznacza XX tydzień YY roku, np 1406 oznacza że opona została
      wyprodukowana czternastego tygodnia 2006 roku. Co do firm, bieżników
      i konkretnych modeli to nie będę się wypowiadał- za małe
      doświadczenie praktyczne mam w tej dziedzinie ;)
      • w_czym_moge_pomoc Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 15.06.10, 10:48
        tak to prawda nie warto kupować starszych opon, szczególnie jeśli planujesz zakup używanych opon nie sugeruj się tylko stanem bieżnika ale i rokiem produkcji opony.
        • eula34 Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 17.06.10, 11:34
          Nieprawda! Jeśli opony były prawidłowo składowane i przechowywane to nic im nie
          będzie! Opona to nie serek homogenizowany z datą ważności :P Ja niedawno
          kupowałem w NetCar.pl nieużywane trzyletnie opony. Jako nowe, z normalną
          gwarancją...
    • gadum4 Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 22.06.10, 14:15
      Coś takiego można spokojnie polecić:
      www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/BARUM+BRILLANTIS+2+185-60R14+82H,185%2060R14,27,0,5-0,115564473,szi.html
      Zakładam że skoro interesują cię 14tki to pewnie do małego autka... Więc nie
      będzie to demon prędkości :D Moim zdaniem nie warto przepłacać i kupić coś z
      niższej półki cenowej (byle nie chińczyki!). Barumy albo Dębice to moim zdaniem
      najbardziej rozsądna opcja dla ciebie...
      • sta.sta Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 29.06.10, 14:33
        Barum Brillantis nie jest oponą z niskiej półki... Jeśli już to ze średniej :)
        Ale w testach wypadają naprawdę dobrze :)
        • radek.szpak Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 09.07.10, 14:57
          Teraz są mega promocje na letnie opony. Sezon trochę martwy, więc firmy próbują
          skusić klientów cenami... Na NetCar.pl widziałem przecenę Fuldy Ecocontrol o 45
          zł na sztuce :)
    • adresnieprawidlowy Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 04.10.10, 11:53
      Jeśli chodzi o marki, to jest kilka godnych polecenia. Dobra jest Fulda, Pirelli, Bridgestone, czy nasza Dębica - chyba najtańsza opcja. Słyszałem też, że Dayton się nieźle spisuje. W sklepach internetowych warto kupować, bo jest nieco taniej niż w stacjonarnych. Możesz sobie zerknąć na przykład na 1234opony.pl - jest spory wybór.
      • orange_gutan Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 28.10.10, 11:25
        Adresnieprawidlowy dzięki za podsunięcie fajnego sklepu, jestem na etapie kupna opon zimowych i zastanawiałem się gdzie. Sklep wydaje się być bardzo dobrze zaopatrzony, ciekawe jak z obsługą.
        • 45graz Re: Opony letnie, rozmiar 14, co wybrać? Pomóżcie 22.11.10, 15:56
          Dobrych sklepów z oponami jest mnóstwo - gorzej z ich stajonarnymi odpowiednikami gdzie można by było obejrzeć daną oponę ;-) We Wrocławiu ostatnio zlikwidowali jedynego Halfordsa i teraz nie wiadomo gdzie można przejrzeć ofertę opon i felg... Jeśli chodzi o internet, ja kupowałem w netcar.pl - duży wybór, ceny bardzo dobre i koszty transportu zawsze wliczone w cenę.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka