Dodaj do ulubionych

Kiedy zmieniać na zimówki?

08.09.10, 16:13
Dzisiaj rano było we Wrocławiu 8 stopni... Jak tak dalej pójdzie to zimówki trzeba będzie założyć jeszcze przed końcem kalendarzowego lata :-D Kiedy według was najlepiej zmieniać opony? Moim zdaniem w naszym klimacie rozsądny termin to początek października. Zgroza...
Obserwuj wątek
    • the.resistance Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 08.09.10, 22:36
      Nie wcześniej niż początek listopada.
      • kapietruszka Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 09.09.10, 15:32
        A ja się nie zgodzę. Wszystko zależy od pogody, temperatury i tego gdzie się jeździ. Poza tym na przełomie październik/listopad zmieniają wszyscy i jest szaleństwo u oponiarzy. Dlatego moim zdaniem lepiej pojechać wcześniej, jakoś w połowie października... Ciekawy artykuł o tym można poczytać tutaj: Opony zimowe - kiedy zmieniać?
        • prasco Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 09.09.10, 18:32
          najlepiej założyć dobre wielosezonówki i nie mieć więcej takich problemów
          • novationen Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 10.09.10, 12:33
            z całorocznymi oponami jak z butami... możesz cały rok przechodzić w jednych typu "adidas", ale nie będzie to dobry but ani na śnieżną, mroźną zimę, ani na gorące, upalne lato, czy deszczową jesień...

to tyle w tym temacie.
            • prasco Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 11.09.10, 00:28
              heh jakoś buty typu adidas tylko dobrej marki też się nadają na każdy dzień - sprawdzane od 15 lat :) Opony też - tylko całoroczne lub zimówki przez cały rok - nawet są lepsze :)
              • novationen Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 11.09.10, 14:17
                a jeździj... na wsi faktycznie zimówki na cały rok Ci wystarczą.
                • kapietruszka Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 13.09.10, 13:44
                  Wszystko zależy jak się jeździ. Ja kiedyś próbowałem na wielosezonowych podjeżdżać do Zieleńca w zimie na częściowo białej drodze - nikomu nie polecam takich ekstremalnych doznań :D Jak się zamierza jeździć w trudny teren to albo bardzo porządne całoroczne (czyli minimum Goodyear Vector albo coś z tej półki - przetestowane w praktyce :P) albo średniej klasy zimówki. Prawda jest taka że na śnieg i tak zakłada się łańcuchy a wtedy jakość opony ma generalnie drugorzędne znaczenie.
                  • novationen Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 13.09.10, 14:17
                    na śnieg i owszem, łańcuchy, ale np. do Zieleńca też trzeba dojechać :) a powiedzmy jedziesz np. z Suwałk - przez całą Polskę - ile to róznych drogowych warunków może Cię spoktać? :D

także co do powyższego - kopnego sniegu to się zgadzam, ale myślę tez że głupio by to wyglądało założyć na letnie opny łańcuchy :P a co do całorocznych to dla mnie takowe nie istnieją i tyle.
                    • novationen Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 13.09.10, 14:17
                      no chyba że ktoś jeździ naprawdę bardzo mało i nie zdąży ich przytrzeć (zdrowo!) w okresie od wiosny, przez lato/jesień aż do kolejnej zimy - to wtedy ok.
                      • kapietruszka Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 15.09.10, 16:00
                        Są tacy którzy uważają zimówki za opony całoroczne :D Eksperymentów z łańcuchami na letnich oponach też nie polecam - zeszłej zimy kolega zjeżdżał w taki sposób z górki w Sosnówce koło Karpacza, zblokował cztery koła i... zjeżdżał dalej i jeszcze się nawet rozpędzał :D

Co do całorocznych to ja ze spokojnym sumieniem mogę polecić te GoodYeary o których pisałem. Nie uznaję z kolei opon energooszczędnych... :P
    • crannmer Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 09.09.10, 19:29
      pusz3k napisała:

> Dzisiaj rano było we Wrocławiu 8 stopn

A co oznacza wspomniane 8 stopni w kontekscie pytania w tytule watku?
      • qqbek Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 10.09.10, 09:16
        crannmer napisał:

> A co oznacza wspomniane 8 stopni w kontekscie pytania w tytule watku?

Zapewne to, że ktoś nie rozumie, że przymiotnik "zimowa" przy rzeczowniku "opona" pochodzi od rzeczownika "zima".
        Ja zmieniam po pierwszych zapowiedzianych opadach śniegu. Czasem już w końcu października, czasami dopiero pod koniec listopada.
      • celicaman Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 10.09.10, 10:20
        > A co oznacza wspomniane 8 stopni w kontekscie pytania w tytule watku?
        Zapewne jest to związane z opinią, że zimówki nalezy zmieniac na letnie, gdy średnia temperatura przekroczy 7 stC aby uniknąc ich przyspieszonego zużycia. Stąd wielu ludzi uważa, ze te 7 stopni to taka magiczna granica: powyzej 7-letnie, ponizej 7 zimówki.
        I dlatego te 8 stopni na termometrze zaniepokoiło autora wątku, czy już czas szykować sie na wymiane opon.
        • pusz3k Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 10.09.10, 15:31
          Tak, dokładnie o to mi chodziło. Taki mam nawyk, że zawsze wolę wszystko robić wcześniej, niż później :) Już mi się zdarzyło zmienić na zimówki za późno i się to skończyło dzwonem na "niby czarnej" drodze...
          • szczur.w.sosie Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 13.09.10, 13:38
            A jak przy 7 st. deszcz będzie lał to też zimowe? Ja poczekam na śnieg.
            • pusz3k Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 20.09.10, 16:06
              To chyba większego znaczenia nie ma... W lutym też może padać deszcz a temperatura może być w okolicach 7 st :) Czytając tego tekst speca z netcar.pl raczej bym był za tym żeby zmienić wcześniej niż później...
              • sta.sta Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 04.10.10, 11:39
                Bez przesady... w żaden sposób nie kwestionuję wiedzy eksperów z Netcar.pl, ale na razie jest ciepło i nie ma żadnego sensu zmieniać opon na zimówki. Teraz na pewno jest dobry czas żeby kupowac opony, co pokazują ceny w sklepach.. Zmienianie opon kiedy nie ma śniegu i jest sucho skazuje te opony na ciężką pracę i zbytnie ścieranie...
            • greczyn0 Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 28.12.10, 15:41
              A nie jest tak, że zimówka też radzi sobie świetnie z odprowadzaniem wody?
    • pocieszne Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 21.09.10, 07:33
      to tak jakby bokser w ringu pytal sie sedziego, kiedy ma je.bnac tego, ktory oprocz nich dwoch wlazl na ring :-)
    • adresnieprawidlowy Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 04.10.10, 11:47
      Teraz na pewno warto kupić opony póki jeszcze ceny szybko nie poszybowały w górę. Ale z zakładaniem bym się wstrzymał do listopada. To że dzisiaj, czy jutro jest 8 stopni, to nie znaczy, że przez resztę miesiąca też tak będzie. Z resztą zimno jest zazwyczaj rano - przez resztę dnia jest w miarę ciepło jeszcze. Lepiej się wstrzymać jeszcze trochę. Ja zawsze tak jakoś w listopadzie, albo pod koniec października zmieniam - zależy od tego czy zima przyjdzie wcześniej czy później :-)
      • baba_za_kolkiem Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 05.10.10, 08:24
        Za półtora tygodnia ma padać deszcz ze śniegiem,przynajmniej w centralnej Polsce, ok. 3-4 dni. Ale ja chyba zaczekam do "po wszystkich świętych".
        • k2ekspert Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 07.10.10, 18:38
          A to ja zadam pytanie z innej beczki. Jak przechowujecie swoje opony i czy w ogóle o nie dbacie po wymianie? Istnieją pewne normy ISO, które obowiązują skłądy przechowania opon. Warto się zapoznać i stosować u siebie w garazu lub na strychu :)
          • kapietruszka Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 08.10.10, 12:55
            Normy ISO na strychu? :) Szacun... :D Ten tekścik wyjaśnia chyba wszystkie kwestie związane z przechowywaniem opon
            • adresnieprawidlowy Re: Kiedy zmieniać na zimówki? 28.11.10, 10:56
              A czy ktoś z was kupował kiedyś opony w sklepach internetowych? Jakie macie do tego podejście? Ceny na pewno niższe niż w tradycyjnym sklepie, ale jakie są wasze doświadczenia? Pytam w związku z tym artykułem autopr.pl/opony-%E2%80%93-dlaczego-warto-kupowac-je-w-internecie/ Zamawiał ktoś, czy tradycyjnie?
              • elfkabezhaltera Opony z netu 28.11.10, 14:18
                adresnieprawidlowy napisał:

> A czy ktoś z was kupował kiedyś opony w sklepach internetowych? Jakie macie do tego podejście? Ceny na pewno niższe niż w tradycyjnym sklepie, ale jakie są wasze doświadczenia?

Kupiłem już trzy zestawy. Moje doświadczenia bardzo pozytwyne - ze zwrotem opon i pieniedzy też nie było problemu.
                • 45graz Re: Opony z netu 30.11.10, 10:45
                  Hehe skoro przerabiałeś już zwrot opon, to chyba jednak było coś nie tak? :D

Ja najczęściej korzystam z netcar.pl jeśli chodzi o opony i allegro jeśli idzie o inne motosprawy. Nigdy sie nie naciąłem, odpukać, na jakichś oszustów.
                  • crannmer Re: Opony z netu 30.11.10, 12:24
                    45graz uparcie spamuje na rzecz pewnego handlarza opon.

Przy okazji czasem dodajac do spamu androny.
                  • elfkabezhaltera Element "nie tak" 30.11.10, 23:17
                    45graz napisała:

> Hehe skoro przerabiałeś już zwrot opon, to chyba jednak było coś nie tak? :D
                    "Nie tak" byłem tylko i wyłącznie ja - zamówiłem sobie 15-tki zamiast 14-tek, to i musiałem zwracać ...
                    Wszystko było cacy - zadzwoniłem, przyjechał kurier, oddałem pieniądze przelali mi na konto ...
                    • pusz3k Re: Element "nie tak" 17.12.10, 10:20
                      W takich sklepach sensowne rozwiązanie zwrotów towarów to podstawa. Tak samo jest z felgami - może się zdarzyć że na przykład będą haczyć o tarczę hamulcową o czym klient przekona się dopiero przy próbie założenia :D Ale z własnego doświadczenia wiem, że sklepy są na to przygotowane (zdarzało mi się wymieniać towary i na netcar.pl i na oponeo :D)
                      • tiptop5 Re: Element "nie tak" 27.01.11, 09:33
                        pusz3k napisała:

> W takich sklepach sensowne rozwiązanie zwrotów towarów to podstawa. Tak samo je
                        > st z felgami - może się zdarzyć że na przykład będą haczyć o tarczę hamulcową o
                        > czym klient przekona się dopiero przy próbie założenia :D Ale z własnego doświ
                        > adczenia wiem, że sklepy są na to przygotowane (zdarzało mi się wymieniać towar
                        > y i na netcar.pl i na oponeo :D)

to może orientujesz się, jak taki zwrot wygląda od strony technicznej? nie wiem, wypełnia się jakieś papierki czy wszystko załatwia internetowo?
                        • elfkabezhaltera Zwrot 27.01.11, 12:15
                          Ja zadzwoniłem, przyjechał kurier i mu oddałem "nie takie" opony
                        • pusz3k Re: Element "nie tak" 28.01.11, 10:01
                          W Netcar wyglądało to tak, że kontaktujesz się z centrum obsługi i przysyłają ci formularz reklamacji. Wypełniasz i oddajesz kurierowi razem z oponami. Jeśli chodzi o zwrot kasy za kuriera, to ja za to nie zapłaciłem... Mysle, że to jest generalnie standard. Jak oddajesz laptopa do reklamacji to też firma pokrywa koszt kuriera :-)
                          • tiptop5 Re: Element "nie tak" 31.01.11, 12:56
                            pusz3k napisała:

> W Netcar wyglądało to tak, że kontaktujesz się z centrum obsługi i przysyłają c
                            > i formularz reklamacji. Wypełniasz i oddajesz kurierowi razem z oponami. Jeśli
                            > chodzi o zwrot kasy za kuriera, to ja za to nie zapłaciłem... Mysle, że to jes
                            > t generalnie standard. Jak oddajesz laptopa do reklamacji to też firma pokrywa
                            > koszt kuriera :-)

Zależy mi na tym, by jak najbardziej uprościć proces reklamacji. W ogóle jestem zwolennikiem rozwiązywania tego typu kwestii przez internet. Paradoksalnie z laptopem to nie jest taka oczywista sprawa. W każdym razie mam przykre doświadczenia. Opony to raczej męski temat, może reklamacje są załatwiane również "po męsku". Pozdrawiam
                            • elfkabezhaltera Załatwianie po męsku 31.01.11, 20:13
                              tiptop5 napisał:

> Opony to raczej męski temat, może reklamacje są załatwiane również "po
                              > męsku". Pozdrawiam

Czy chodzi ci o dialogi w tym stylu:
                              www.youtube.com/watch?v=SBHwyCh-Rfo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka