Dodaj do ulubionych

Wymiana oleju jak często?

26.09.11, 11:01
Olej Mobil 5W50 wymiana / Skoda Fabia 1.4/ była 20.10.2010 /po 11 000 km/.
Samochód kupiłam w sierpniu 2011 od momentu wymiany oleju/ czyli od 10.2010 / samochód przejechał 7 000 km czy powinnam wymienić olej po roku czy po 10 000 km?. Mieszkam w mieście i wykonuję codzienne krótkie trasy ...
Obserwuj wątek
    • zimnokrwisty Re: Wymiana oleju jak często? 27.09.11, 14:55
      > powinnam wymienić olej po roku czy po 10 000 km?
      to zależy co nastąpi wcześniej. W Twoim przypadku prawdopodobnie będzie co to po roku
      > Mieszkam w mieście i wykonuję codzienne krótkie trasy ..
      Krótkie trasy, większość jazdy z zimnym silnikiem, częste odpalanie silnika to powody, dla których nie należy oszczędzać na oleju.
      • amelinium3 Re: Wymiana oleju jak często? 30.10.12, 16:53
        pierdo...nie kotka za pomocą młotka osobiście sam na swoich samochodach testuje ile jest prawdy w narzuconym przebiegu do wymiany oleju kiedys były to tylko kilometry teraz coraz czesciej sie słyszy ze zalezne jest to równierz od czasu czyli jeden rok bo to najłatwiej sie liczy :)
        wiec tak peugeot 106 1,0 122tyś bez wymiany oleju (tylko dolewki jak ubyło) Vw Passat 1,9 tdi 90 tys bez wymiany oleju autka chodza smigaja i to sa auta z przebiegiem kazde gróbo ponad 300 tysi wiec jak ktos lubi wierzyc w opowiastki producentów olei to niech wymienia nawet co dwa tygodnie polecam
        • xvqqvx Re: Wymiana oleju jak często? 06.12.12, 11:14
          A gdyby policzyć ile oleju poszło na te dolewki, to okaże się, że wymiana była dokonana i to nie raz.:-)
        • ostlander Re: Wymiana oleju jak często? 10.04.13, 20:07
          Polecam zapoznać się ze zdjęciami z tego wątku Tekst linka
          Najlepiej ogladac w google Chrome z automatycznym tłumaczeniem.

Moja konkluzja jest taka - olej wymieniać nie rzadziej niż co 15000km lub co roku, nigdy nie stosować castrola, patrzeć na ręce w serwisie bo olej może być wymieniony tylko na fakturze.
          Stosowanie systemu wymiany oleju Long Life to proszenie się o kłopoty już po niewielkim przebiegu pojazdu.
          Zawsze obowiązkowo wymienić filtr oleju i nigdy nie mieszać ze sobą różnych olejow. Teoretycznie niby można je mieszać ale zamieszczone zdjęcia pokazują że może być z tym różnie.
        • porschepanamerka Re: Wymiana oleju jak często?ll 19.11.21, 13:27
          amelinium3 napisał(a):

> pierdo...nie kotka za pomocą młotka osobiście sam na swoich samochodach testuje
          > ile jest prawdy w narzuconym przebiegu do wymiany oleju kiedys były to tylko k
          > ilometry teraz coraz czesciej sie słyszy ze zalezne jest to równierz od czasu c
          > zyli jeden rok bo to najłatwiej sie liczy :)
          > wiec tak peugeot 106 1,0 122tyś bez wymiany oleju (tylko dolewki jak ubyło) Vw
          > Passat 1,9 tdi 90 tys bez wymiany oleju autka chodza smigaja i to sa auta z pr
          > zebiegiem kazde gróbo ponad 300 tysi wiec jak ktos lubi wierzyc w opowiastki pr
          > oducentów olei to niech wymienia nawet co dwa tygodnie polecam

Skarpetki i majtki też wymieniasz rzadko? raz w tygodniu? Po co wymieniać często skoro robaków nie ma? tak ? Jak ktoś lubi wierzyć w bajki producentów skarpet to niech wymienia codziennie tak? Nikłe masz pojęcie o życiu 🤣
      • seba.1984 Re: Wymiana oleju jak często? 27.10.16, 00:57
        W moim przypadku wymiana jest po 15 tyś km z reguły dwa razy w roku ponieważ dość sporo jeżdżę.
      • marek88i Re: Wymiana oleju jak często? 12.05.20, 12:52
        Na krótkich trasach po mieście olej lepiej wymieniać przy 10 tys. W Tychach w Siegstar olej wymienią szybko i niedrogo. Polecam ten warsztat :) siegstar.com/
    • chris.w2 Re: Wymiana oleju jak często? 28.09.11, 20:41
      sar-na7 napisala:
      > (...) czy powinnam wymienić olej po roku czy po 10 000 km? (...) <

Sarno, interesujace jest dla mnie, ze pytasz na forum, zamiast w autoryzowanej stacji obslugi.
      Gdybym ja mial watpliwosci zwiazane z moim samochodem, napewno pytalbym w ASO.

Poza tym odpowiedz Zimnokrwistego jest prawidlowa, chociaz ja, w moim przypadku tego tak dokladnie nie przestrzegam. Mam do wyboru 1rok albo 15tys km. Wymieniam olej
      po 15tys km.
      Kiedy 20-lat temu kupilem moj pierwszy samochod, robilem to tak, jak napisal Zimnokrwisty.
      Teraz juz nie jestem taki przewrazliwiony.
      Pozdrawiam.
      • hrabia-monter-christo Re: Wymiana oleju jak często? 01.10.11, 02:17
        chris.w2 napisał:

> Mam do wyboru 1rok albo 15tys km. Wymieniam olej po 15tys km.
        > Kiedy 20-lat temu kupilem moj pierwszy samochod, robilem to tak, jak napisal Zimnokrwisty.
        > Teraz juz nie jestem taki przewrazliwiony.

tu nie chodzi przeciez o 'wrazliwosc' tylko o wymog gwarancyjny (jezeli jest na gwarancji)
        15tys. albo 12 miesiecy - co pierwsze nastapi
        to albo to nie jest alternatywa do wyboru
        • staszek585 Re: Wymiana oleju jak często? 02.10.11, 21:06
          Wg. Instrukcji obsługi. Czyli co wcześniej nastąpi: określony przebieg czy określony czas od ostatniej wymiany.
          W razie wątpliwości zostaje zawsze fachowiec ze stacji obsługi pojazdów.
          Ale on zasad nie zmieni, bo określa je producent.
          PS:
          Teoretycznie olej powinno się zmienić wtedy, kiedy nie spełnia on określonych wymagań.
          W rzeczywistości koszt badania aktualnych właściwości oleju jest na tyle duży, że opłaca się je robić przy eksploatacji bardzo dużych silników.
          W samochodach ustalono prostsze zasady:
          -określony przebieg miedzy wymianami,
          - czas użycia oleju w silniku.
          W niektórych samochodach komputer wylicza dodatkowo i skraca okres między wymianami.
          • qqbek Re: Wymiana oleju jak często? 28.10.11, 19:39
            staszek585 napisał:

> W niektórych samochodach komputer wylicza dodatkowo i skraca okres między wymia
            > nami.

A co jeśli je wydłuża?
            Ja zmieniam co 10.000km, a ostatnio dwie zmiany oleju i filtrów przejechałem bez kasowania "oil inspection" na komputerze (pojawiło się po 24.000km od ostatniej wymiany związanej z podłączeniem do komputera i prawie 3500km po drugiej wymianie oleju od tamtej pory:)
        • chris.w2 Re: Wymiana oleju jak często? 04.10.11, 13:50
          hrabia-monter-christo napisała:
          > (...) tu nie chodzi przeciez o 'wrazliwosc' tylko o wymog gwarancyjny (jezeli jest na
          > gwarancji)
          > 15tys. albo 12 miesiecy - co pierwsze nastapi (...)

To co napisalem na temat wymiany oleju w moim samochodzie dotyczy samochodu, ktory nie jest na gwarancji fabrycznej.
          Pozdrawiam
          • majas.wa Re: Wymiana oleju jak często? 28.10.11, 11:33
            Co do benzyniaka to w przybliżeniu wtedy gdy olej na bagnecie podczas sprawdzania poziomu będzie miał już kolor brązowoczarny, będzie go drastycznie "przybywać" albo będzie wyczuwalna na bagnecie silna woń benzynki (częsta jazda w mieście na krótkich odcinkach).
            Pi razy oko najkorzystniej dla silnika "miejskiego" wymieniać olej przed i po zimie (razem z filtrem oleju i powietrza), kupować tańszy i wymieniać częściej jak lepszy i "oszczędzać" na wymianie.
            Nota dla posiadaczy fiatów, opli, dajwo, kijanek, starszych volvo i wszystkich zagazowanych... nie dotyczny posiadaczy hond, mazd, suzuki, merców i wagenów (ci z reguły są "oszczędni" i nie ma co dyskutować).
            • maff1 Re: Wymiana oleju jak często? 19.01.12, 22:31
              jeżdzę Toyotą Corollą.
              obecny przebieg 170 tys,diesel. Teoretycznie wymiana co 15 tys.
              cykl miejski mieszany.
              Komputer pokładowy po ok 7 tys informuje ze zbliża sie wymiana oleju, po 9 tys domaga sie wymiany,
              wymieniam co 10 tys. bo nie warto oszczędzać na oleju.
              • chris.w2 Re: Wymiana oleju jak często? 19.01.12, 23:09
                maff1 napisał:
                > jeżdzę Toyotą Corolla. (...) Komputer pokładowy po ok 7 tys informuje ze zbliża sie wymiana > oleju, (...)

Jaki jest rok budowy Twojej corolli?, pytam z ciekawosci.
                Jezdze rowniez toyota corolla, rocznik 2004, benzynowy. Przebieg 54tys km.
                Olej wymieniam co 15tys km.
                Obecnie przejechalem, od ostatniej wymiany oleju, 14,6tys km i komputer "pokladowy" nie informuje, ze zbliza sie wymiana.
                W najblizszych dniach to zrobie, bo bedzie 15tys km od ostatniej wymiany.
                Pozdrawiam
                PS. W instrukcji mojego modelu zalecana jest wymiana co 15tys.
                • janulo01 Re: Wymiana oleju jak często? 10.12.12, 21:45
                  Moja nastoletnia sprowadzona benzynowa Toyota Camry wersja California automat, wyprodukowana w Japonii w orginalnej instrukcji ma napisane:silnik - olej full sintetic co 10 tys mil (16 tys km), nie zalecany semi syntetic 6 tys mil (9,6 tys km), skrzynia biegów automat - olej co 1 rok. W mieszanej eksploatacji komputer upomina się po około roku (12 mies) chyba że wcześniej pokona zalecany dystans 10 tys mil. Ta wersja posiada silnik benzynowy wyjatkowo wolnobieżny: 180 km/h przy 3800 - 3900 obr/min silnika (elektroniczny ogranicznik obrotów do 6 000 a prędkości do 230 km) przy takich wymianach oleju osiąga w/g użytkowników amerykńskiego forum grubo powyżej 400 tys km bezawaryjnego przebiegu.
                  • artikos1 Re: Wymiana oleju jak często? 03.04.13, 23:57
                    Olej należy zmienić raz do roku... Tak przynajmniej było by najlepiej dla autka. Znalazłam ostatnio warsztat w którym wymieniają olej i płaci się tylko za jego zakup :) ASBautomat asbautomat.pl
            • crannmer Metoda na zaszlamienie 30.01.12, 12:27
              majas.wa napisał:
              > Pi razy oko najkorzystniej dla silnika "miejskiego" wymieniać olej przed i po z
              > imie (razem z filtrem oleju i powietrza), kupować tańszy i wymieniać częściej j
              > ak lepszy i "oszczędzać" na wymianie.

Na oko to chlop w szpitalu umarl.

Podany powyzej przepis jest idealna droga, aby sobie zaszlamic silnik. Przerabialem to w praktyce. Tani Castrol GTX, wymieniany co 5..8 tysiecy km. Po stukilkunast tysiacach silnik od wewnatrz zolto-brazowy, a miejscami czarny. Wszedzie poklady szlamu olejowego i smolistej mazi.

Teraz od dawna wymieniam dokladnie wg. instrukcji. Poprzedni samochod co 15 tysiecy, obecny co 20. Leje markowy olej syntetyczny. A pod pokrywa rozrzadu czesci wygladaja, jakby wlasnie po raz pierwszy zostaly zalane swierzym olejem w fabryce.
              • majas.wa Re: Metoda na zaszlamienie 01.03.12, 14:59
                Rozumiem że zaglądałeś już pod pokrywę rozrządu skoro wiesz jak to tam wygląda, wnętrze silnika widziałeś... pytanie po co... czyżby remont?
                • seba.1984 Re: Metoda na zaszlamienie 27.10.16, 00:54
                  Podstawą długowieczności oraz bezproblemowej eksploatacji silnika pojazdu to dobry olej, który zapewnia właściwe i odpowiednie smarowanie we wszystkich wartościach temperaturowych zarówno na rozgrzanym jak i zimnym silniku. Wymiana co 15 tyś km lu raz w roku nawet w wypadku long life. Osobiście mam pozytywne doświadczenia z Shell 5W40. Zastosowałem i jestem zadowolony
                • allegropajew Re: Metoda na zaszlamienie 08.01.22, 21:53
                  Ja muszę po 100 tys. z powodu konieczności ręcznej kontroli luzów zaworowych co taki przebieg.

Gościula
    • ty.mek Re: Wymiana oleju jak często? 30.01.12, 11:56
      Olej powinno wymieniać się wg wskazań producenta ale nie rzadziej niż raz w roku. Związane jest to z tym, że olej się starzeje i traci swoje właściwości. W Twoim przypadku istnieje jeszcze jeden powód częstszej wymiany, mianowicie krótkie przebiegi wynikające z jazdy po mieście. Olej należy wymieniać wcześniej niż przewiduje producent, jeżeli silnik zasilany jest jakościowo gorszym paliwem. Proszę pamiętać, że producent w instrukcji uwzględnia dobre paliwo i materiały eksploatacyjne. Za zachodnia granicą oczywiście się to sprawdza. U nas trzeba dokonać małej modyfikacji. Zarówno paliwo jak i oleje o samej nazwy, nie są te same.
    • bbmkp Re: Wymiana oleju jak często? 01.03.12, 00:35
      Mi zawsze powtarzali że albo 10tys albo rok :)
      • ty.mek Re: Wymiana oleju jak często? 01.03.12, 07:40
        Nie należny słuchać opinii obiegowych, tylko zwrócić uwagę na informację techniczne. Najlepszym źródłem jest instrukcja i wymagania producenta plus warunki eksploatacyjne.
    • dradam121 inne standarty 20.03.12, 19:21
      Tak w USA jak i w Kanadzie wymienia sie olej co 5 lub 6 tys. kilometrow (wymieniajac rowniez i filter oleju). Ponadto wymienia sie w centralnej Kanadzie na zime na 5/30 i na wiosne na 10/30 oleje. Nie za bardzo rozumiem dlaczego komus do glowy by wpadlo wymienianie co 10 - 15 czy 20 tys. km.
      • ty.mek Re: inne standarty 20.03.12, 19:38
        Do głowy wpadło to producentom, to do nich możesz skierować pytanie.
      • crannmer Re: inne standarty 20.03.12, 21:18
        dradam121 napisał:
        > Tak w USA jak i w Kanadzie wymienia sie olej co 5 lub 6 tys. kilometrow (wymien
        > iajac rowniez i filter oleju).

Jak sie udalo wcisnac klienteli, ze postep rozwoju silnikow i olejow zatrzymal sie w czasach drugiej wojny swiatowej, to ta klientela pozwala sie dymac bez wazeliny.

> Nie za bardzo rozumiem dlaczego komus
        > do glowy by wpadlo wymienianie co 10 - 15 czy 20 tys. km.

Bo czestsza wymiana jest strata czasu i pieniedzy posiadacza orza marnowaniem resursow.
      • celicaman Re: inne standarty 21.03.12, 10:27
        > Tak w USA jak i w Kanadzie wymienia sie olej co 5 lub 6 tys. kilometrow
        Tak w USA jak i Kanadzie póki co króluje "imperialny" system miar i co się z tym wiąże, przebiegi aut pomiędzy przeglądami podawane zwykle są w milach a nie kilometrach. I te 5-6 tysięcy to są mile. Tu jest cytat z instrukcji Forda:
        Your vehicle is equipped with the Intelligent Oil Life Monitor™ system
        which displays a message in the message at the proper oil change service
        interval; this interval may be up to one year or 10,000 miles (16,000 km).
        When ENGINE OIL CHANGE DUE or OIL CHANGE REQUIRED appears
        in the message center display, it’s time for an oil change; the oil change
        must be done within two weeks or 500 miles (800 km) of the ENGINE
        OIL CHANGE DUE or OIL CHANGE REQUIRED message appearing.
        Podobnie jest w toyocie (7,5 tys mil przy trudnych warunkach lub co 10 tys mil przy lekkich)
        • ty.mek Re: inne standarty 21.03.12, 10:32
          Czyli sam sobie odpowiedziałeś na pytanie i trafiłeś do zaleceń producenta.
          • celicaman Re: inne standarty 21.03.12, 12:15
            > Czyli sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
            Hmmm, ale ja nie zadawałem żadnego pytania...
            • ty.mek Re: inne standarty 21.03.12, 12:23
              Przepraszam, chodziło mi o dradam121m.
        • jackk3 Re: inne standarty 02.04.12, 22:06
          W Kanadzie jest system metryczny. W wiekszosci aut olej wymienia sie co 5-6 tys. km.
          Sa wyjatki. Ma to tez swoje uzasadnienie nieraz w b. trudnych warunkach klimatycznych w jakich jest eksploatowane auto.
          • misiaczek1281 Re: inne standarty 06.04.12, 22:37
            a co oni kasy mają za dużo? wymieniać olej co 5-6 tys. km. czy to nie to przesada?
            ...co 10 tys.km jest w sam raz ;-)
    • czarny_czarnuszek Re: Wymiana oleju jak często? 04.12.12, 12:58
      Zawsze wymieniałem przy przebiegu ok. 10 tys. lub raz do roku.
      Myślę ,że wymiana oleju nie zrujnuje portfela.
      • crannmer Re: Wymiana oleju jak często? 04.12.12, 17:49
        czarny_czarnuszek napisał(a):
        > Zawsze wymieniałem przy przebiegu ok. 10 tys. lub raz do roku.

Czyli nie masz zadnych doswsiadczen z dluzszymi, a zgodnymi z instrukcja pojazdu, przebiegami.
        Rownie dobrze moglbysw napisac, ze wymieniasz co 1000 km albo co miesiac. Wypowidz mialaby taka sama zawartosc informacyjna.
    • engine8 Re: Wymiana oleju jak często? 05.04.13, 23:26
      Ja stosuje taka zasade:
      Nie rzadziej niz zalecenia producenta/Instrukcja obslugi
      a jak mi sie wydaje ze to za rzadko - to tak czesto jak chce abym sie czul z tym dobrze.. Moje auto, moja kasa, moja decyzja.
      • engine8 Re: Wymiana oleju jak często? 08.04.13, 19:02
        W czasie weekendu zdarzylo mi sie uczestniczyc w malym spotkaniu gdzie jeden gosc kupil sobie nowiutkie BMW 3-ke a ze byl tam rowniez gosc #2 ktory pracuje w serwisie BMW to nawiazla sie dyskusja na temat oleju..... No wiec w instrukcji fabrycznej oraz sprzedajacy diler zaleca pierwsza wymiane oleju po 15 tys mil (BMW pokrywa wymiany w okresie gwarancyjnym - 4 lata albo 50 tys mil) .. . On natomiast po ok 2 tys mil wymienil olej i wyslal olej do laboratoruim do analyzy. Wynik analizy byl ze olej zawiera duze ilosci opilkow metalowych i laboratorioum zalecilo nastepna wymiane za 5 tys mil. No wiec on pyta technika zo powinien zrobic? Technik mowi ze on w serwisie mu nie wymieni za darmo poniewaz musi trzyma sie zalecen i komputera pokladowego.. On jezdzi sluzbowym, wymienia (auto) co dwa lata po zwykle 2 wymianach oleju....
        Co ciekawe technik BMW prywatnie powiedzial ze gdyby on mial wlasne auto i chcial go dluzej trzymac to rowniez wymienialby olej w nowych autach po ok 1500 mil...i nastepnie po 5 tys... a potem co ok 7.5 tys (????) poniewaz z jego obserwacji i analiz oleju ktore oni robili to jesli samochodem jezdzi sie tak ze czasami strzalka obrotomierza zbliza sie do czerwonej strefy - a BMW zwykle tak sa uzywane, to nawet syntetyczny i "long life" olej po 7.5 tys mil traci niestety swoje wlasciwosci. Jak sie jezdzi spokojnie i "normalnie" to zwykle olej trzyma sie dluzej. Do tego bardzo wazne jest jaki filter sie uzywa poniewaz filer filtrowi nierowny i oszczednosc na filtrze jest pozorna poniewa to on powinien te opilki zatrzymywac. Olej nie przestaje byc olejem po 8 tys mil i ciagle ma wlasciwiscui smarujace ale on nigdy nie kupilby BMW z ponad 100 tys mil ktore bylo serwisowane przez bmw...za duze ryzyko. Gosc sie usmiechnal i spytal czy widzielismy jakie sa ceny BMW po gwarancji? mniej wiecej polowe ceny orginalnej.. ??? Gosc pokiwal glowa a ze starszy to mowi " Oj teraz rzadko sie widzi auto z 300 tys mil.. a kiedys to byla normalne... no coz teraz robi sie auta na 100 tys mil."
        A ponizszy artykul nie bylo trudno znalezc i skomentowal ze autor (znany ponoc a srodowisku) moze troche za ostrozny ale to co pisze ma sens poniewaz cale zycie sie tym zajmuje.

Hm..... metlik w glowie trzeba przyznac... pewnie wszyscy robia podobnie.
        A ja tez sprzedaje moje jak licznik sie zbliza do 100 ty...

Ale... Komu tu teraz wierzyc? Samemu sobie najlepiej.
        Zagladnalem na swoj olej.. Orginalny BMW - wymieniony 5 tys mil temu ale ciemno brazowy
        Komputer mwi ze dobry na nastepne 8 tys.... Musze wyslac swoj olej do analizy..

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CG0QFjAF&url=http%3A%2F%2Ff10.5post.com%2Fforums%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D460248%26d%3D1290878601&ei=bOxiUbW-O4KMigL66oHQDQ&usg=AFQjCNFfw7T2zc6TfspTxCysMzZmAZEAjw&sig2=m_HFsAtw3mfK2Xr76a_N_g&bvm=bv.44770516,d.cGE
    • t.birczyk Re: Wymiana oleju jak często? 27.07.15, 20:43
      Olej w samochodzie powinno wymieniając się co 15tyś km lub minimum raz w roku. Oczywiście te czasookresy są orientacyjne. Jeśli przekroczmy np o tyś km lub o 2-3 miesiące to naprawdę autu nic się nie stanie. Jeśli wymienimy po np 40tys wówczas będzie to stanowiło poważne zagrożenie dla silnika.
      • t.birczyk Re: Wymiana oleju jak często? 02.09.15, 20:13
        Ostatnio sporo rozmawiałem ze znajomymi, że nawet w wypadku stosoawania olejów typu long life wymiany nalezy dokonywać co 15tyś km dla bezpieczeństwa silnika. Osobiście jeżdżę na Shellu i wymieniam go co 15tyś km z reguły z racji przebiegu dwa razy w roku.
        • lupota Re: Wymiana oleju jak często? 23.10.15, 19:02
          O jakiego tu mamy speca ... Od spamu !
          • trikol9 Re: Wymiana oleju jak często? 27.11.15, 13:09
            Moim zdaniem to też widać, jedna sprawa że trzeba patrzeć na ilość przejechanych kilometrów a druga sprawa to zwracać uwagę na to jak jeździ nasze auto. Średnio wymieniam olej dwa razy w ciągu roku.
    • tomasz909012 Re: Wymiana oleju jak często? 15.12.15, 13:37
      Olej wymienia się generalnie raz w roku, ale zaglądać do niego można raz w miesiącu. Bo inaczej koszty są duże. Ja ostatnio zatarłem silnik, bo niby olej był, ale i tak jakoś się zatarło... nie wiadomo, cud się stał przed samymi świętami chyba... i trzeba silnik wymieniać... kicha... dlatego warto dbać o samochód, a zajrzenie do oleju nic nie kosztuje przecież, zawsze można podjechać do jakiegokolwiek mechanika i on na poczekaniu sprawdzi, czy wszystko jest ok... polecam to robić raz w miesiącu. Pozdrawiam:-)
    • michal-w-w Re: Wymiana oleju jak często? 26.02.16, 16:25
      tu masz wszystko bardzo dokładnie wyjaśnione www.moto-uslugi.com/warsztaty/krakow/mechanik-wymiana-filtra-oleju-silnikowego
    • seba.1984 Re: Wymiana oleju jak często? 07.03.16, 13:30
      W wypadku oleju syntetycznego wymiany dokonuje się co 15tys km lub raz do roku. Jeśli przekroczymy termin czy kilometrowy czy czasowy nie znacznie nic się nie stanie, lecz wszystko z głową. Jeśli miałaś zalany Mobil 5W50 możesz przy takim pozostać jeśli znajdziesz w dobrej cenie np Shell Helixa 5W40 spokojnie możesz takim zalać. Ważne aby zachować normy producenta.
    • smerfetka0o Re: Wymiana oleju jak często? 25.03.16, 07:07
      Ja wymieniam co 10000 km.
    • anitawiatr1 Re: Wymiana oleju jak często? 30.05.18, 15:34
      W przypadku gdy użytkujesz samochód tylko po mieście na krótkich odcinkach to olej praktycznie już powinien być wymieniony. Częstotliwość wymiany oleju jak opisano na mij.pl/co-ile-wymieniac-olej-silnikowy/ jest ściśle uzależniona od warunków w jakich jest użytkowane auto. Jeśli jeździ po mieście na krótkich odcinkach to mówiąc krótko olej powinien być wymieniany 2 razy częściej niż zaleca to producent...
    • pawelmach12 Re: Wymiana oleju jak często? 23.07.18, 10:54
      Olej najlepiej wymieniać co 10-12 000 km. Niektórzy producenci podają dłuższy okres ale lepiej się tym nie sugerować i trzymać się właśnie tych wartości. Nie ma też co kupować najtańszych marketówek bo później pojawia się nagar w silniku i inne przykre dolegliwości, które mogą się zakończyć bardzo kosztowną naprawą. Ja kupuję olej Valvoline, w dobrej cenie jest tu: www.ucando.pl/k/oleje-silnikowe/U2001 . Po wlaniu tego oleju silnik przestał go "pić" i nie muszę dolewać między wymianami więc wnioski nasuwają się same.
    • jan2211 Re: Wymiana oleju jak często? 19.09.18, 15:04
      Ja producent każe :) albo co rok.
    • bombino Re: Wymiana oleju jak często? 15.11.18, 21:06
      po roku albo po 10 tys, zalezy co będize szybciej.
    • santo222 Re: Wymiana oleju jak często? 09.12.18, 15:46
      w takim aucie wymiana to co 15 tys km i olej syntetyk Shell Helix Ultra.
    • skyfall001 Re: Wymiana oleju jak często? 28.06.19, 09:39
      Szkoły są różne, ale zazwyczaj zaleca się wymianę oleju silnikowego co 10-15 tys. przejechanych kilometrów, ewentualnie raz do roku, lepiej jednak tego pilnować.
    • santo222 Re: Wymiana oleju jak często? 23.07.19, 18:26
      oczywiście zgadzam się że trzeba pilnować tych kilometrów do tego w przypadku LPG wymiana oleju powinna odbywać się częściej -12 000 tys km dla oleju syntetycznego Shell Helix Ultra.
    • buystar Re: Wymiana oleju jak często? 26.08.19, 10:52
      Musisz uważać na okres wymian. Czasem lepiej, aby wymiana oleju odbyła się wcześniej niż za późno. Dlatego nawet w tej chwili możesz znaleźć dobry warsztat, gdzie Ci wszystko sprawdzą i wymienią.
      • santo222 Re: Wymiana oleju jak często? 12.09.19, 19:16
        wiesz z tego co wiem od mechanika to te 12 tys w przypadku syntetyka firmy Shell dla aut z LPG
      • martysia31 Re: Wymiana oleju jak często? 21.11.19, 09:45
        Przeważnie mówi się że raz do roku, to jednak jest uwarunkowane ilością przejechanych kilometrów. Myślę, że tak co 15-20 tysięcy powinno wymieniać się olej. Ja na całe szczęście o tym pamiętam. Jeżdżę co roku na serwis po dokładny przegląd i wymiany olejów filtrów, ale też rocznie robię ponad 20 tysięcy i to dużo ponad. Mam sprawdzony serwis Opla www.opel.pl/twoj-opel/przeglady/przeglady.html warto w takich miejscach serwisować auto, wszystkie naprawy, wymiany są też dokumentowane w książeczce serwisowej.
    • arekwaszczyk Re: Wymiana oleju jak często? 29.04.20, 09:47
      Polecam wymianę oleju co 10.000 km w warsztacie SiegStar na Śląsku!
    • bogdangocek Re: Wymiana oleju jak często? 11.06.20, 20:54
      Pamiętajmy że w skrzyni też jest olej, warto wymieniać dynamiczna-wymiana.pl/
    • samlukier Re: Wymiana oleju jak często? 13.06.20, 14:50
      max co 10 tys km

.
      • bart72 Re: Wymiana oleju jak często? 31.12.20, 11:35
        Z wymianą oleju lepiej zbyt długo nie zwlekać. Jak ktoś nie wie co i jak to najlepiej skontaktować się z fachowcami siegstar.com/wymiana-oleju/ Znają się na rzeczy i uczciwie doradzą. Z tego co wiem to wymiana oleju od ręki. Polecam!
    • marek_1985 Re: Wymiana oleju jak często? 03.03.21, 07:24
      Raczej co roku lub jeśli zrobiłaś wcześniej 10 000 to ten parametr. To zależy, który z tych warunków szybciej zostanie spełniony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka