Dodaj do ulubionych

Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał?

08.04.16, 08:17
Hej, wpadł mi w oko nowy olej silnikowy Bizol - sprzedawca w sklepie mówił, że to nowy olej na polskim rynku - niemiecki. Zainteresowała mnie cena, bo jest dość drogi i to ponoć dlatego, że to olej premium - do najnowszych silników - uszczelniający, czyszczący itd. Pełny syntetyk.

Jako posiadacz auta z silnikiem FSI (pdk) szukam jakiegoś rozwiazania, by zmniejszyć spalanie, a raczej żłopanie oleju przez mój samochód. Ktoś, coś wie o tym oleju ;)?
Obserwuj wątek
    • pan_samochodzik21 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 11.04.16, 14:44
      Pierwsze słyszę o tym oleju. Osobiście wole zalewać sprawdzone oleje lub poczekać na więcej opini
      • seba.1984 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 27.10.16, 00:38
        Tu się zgadzam. Może nie po pierwszej wymianie jednak w dłuższej perspektywie nie wiadomo co nie sprawdzony olej może spowodować.. lub też nic się nie stanie tego nikt do końca nie wie.
    • t.birczyk Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 13.04.16, 17:06
      Całkowicie się zgadzam, również pierwsze słyszę o tym oleju. W moich autach jeżdżę na Shell Helix Ultra.
    • pan_samochodzik21 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 14.04.16, 12:26
      Sprawdziłem z ciekawości ich strone i wygląda bardzo profesjonalnie, ciekawe jak z jakością
    • piotr_0512 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 14.04.16, 16:16
      Dodatek do Diesla bizol działa super, oleju nie testowałem.
    • wit_stw Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 15.04.16, 14:57
      Zdecydowałem się. Silnik zalany, będę kontrolował czy dobrze się spisze ten Bizol. Akurat mam w niedługim czasie dużo wyjazdow, więc myślę, że cokolwiek będę wiedział czy się poprawiło dzięki temu olejowi. Napiszę potem tu na forum.
      • pan_samochodzik21 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 18.04.16, 14:14
        W takim razie czekamy na info :)
        • pan_samochodzik21 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 15.09.16, 13:25
          I jak sytuacja z olejem?
    • janekz134 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 20.04.16, 07:47
      Chyba jestem tu pierwszym, który może odpowiedzieć: Tak, stosuję BIZOLa. Jest on bardzo popularny w Niemczech, zwłaszcza stosowany tam do silników grupy VW. Bardzo dobrze silnik się sprawuje na tym oleju, to olej znacznie lepszy niż te nasze sklepowe "koncerniaki", które się niczym od siebie nie różnią.
      • seba.1984 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 27.10.16, 00:42
        Żywotność silnika i samochodu zależy od jego eksploatacji. Tego jak właściciel o niego dbał. Są auta, które przejeżdżają po 300-400tys km bez najmniejszego problemu i posłużą jeszcze trochę ponieważ był serwisowany, jeździł nim odpowiedzialny kierowca. Wymieniał części eksploatacyjne zgodnie z zaleceniami producenta, rozrządy klocki, tarcze itp. Wymieniał płyny i oleje zgodnie z zaleceniami i normami producenta i w czasie przez niego wskazanym. Jeśli chodzi o olej to polecam shella, wg mnie dobry olej w korzystnej cenie, jeżdżę na takim przebiegi mam prawie 300tys i autem jest wszystko w porządku. Bywają jednak kierowcy, którzy nie dbają a auta, maja one przebiegu 50-60tyś km a są w stanie jakby maiły przejechane 3krotnie więcej. I takie auta nie nadają się do dalszej eksploatacji.
    • jurek2000 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 21.04.16, 08:28
      Sporo poruszam się w ruchu miejskim więc silnik jest obciążony, dodatkowo często niedogrzany przy pokonywaniu krótkich odcinków. Szukałem więc oliwy która zapewniła by nominalną ku temu ochronę.
      Właśnie taką formulę zapewnia Bizol (bynajmniej tak wynika z opisu) czego nie można znaleźć u konkurencji.
      Całkiem przypadkowo w necie znalazłem wzmiankę o wejściu na nasz rynek...więc jeszcze prawie nieznany.
      W Niemczech i u Ruskich cieszy się dobrą opinią.
      Pod koniec lutego zapodałem do TSI zielony 5W30 wychodząc z założenia że zawszę mogę wrócić do poprzedniego.
      W porównaniu z (poprzednim) Motul-em Specyfic jakoś lepszej kultury pracy silnika nie zauważywszy ;).
      Jedynie to że nieznacznie szybciej uzyskuje optymalną temp.
      Zobaczymy jak będzie później.
      Ktoś tutaj napisał o Castrolu czy Shell-u...rzekomo sprawdzonych?
      Jeśli silnik zrobi w komfortowych warunkach gó...e na trasie 10 tys. km to może być obej, natomiast w mieście ten sam przebieg ?
      To już tak różowo nie będzie.
    • bartekszroman Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 27.04.18, 08:49
      Ja też nic o tym nie słyszałem, ale jak szukasz oleju, który nie będzie tak "żłopany" to polecam Ci syntetyka z K2 k2.com.pl/produkty/k2-texar-5w30-5l. Ja widzę znaczną poprawę.
    • santo222 Re: Olej silnikowy Bizol - czy ktoś zna/używał? 14.06.18, 16:41
      no nie wiem nie znam tej firmy osobiście stosuje oleje z firmy Shell tak juz od kilku lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka