strzala2 13.11.04, 16:04 Witam! chcialbym kupic "kompakta" i prosze o opinie o Focusie i Corolli, bo w tej chwili to moi faworyci. interesuje mnie rocznik 2001-2002 z przebiegiem nie wiekszym niz 60000 i silnikiem diesla. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek1410 Re: Focuc czy Corolla 13.11.04, 21:01 Dla mnie Focus ładniejszy, ale awaryjny, słabe hamulce, głośny, rdzewieje... Po 70 tyś. eksploatacji mam go już serdecznie dość. Kupując używany masz duże szanse trafić na taki egzemplarz. Aha, zawieszenie przereklamowane! Czy Toyota. Jeśli nie przeszkadza Ci wygląd? Odpowiedz Link Zgłoś
strzala2 Re: Focuc czy Corolla 13.11.04, 21:18 dzieki za opinie. masz go od nowosci czy kupiles z drugiej reki? Odpowiedz Link Zgłoś
strzala2 Re: Focuc czy Corolla 13.11.04, 21:21 a ewentualnie co bys kupil majac do dyspozycji 40000-50000? Odpowiedz Link Zgłoś
marek1410 Re: Focuc czy Corolla 13.11.04, 21:42 Tak mam od nowosći. Co do używanych aut, to conajmniej równie ważne jak model, jest stan auta, pochodzenie. Chętnie kupiłbym auto od znajomego, pewne. Wtedy mniejsze znaczenie ma co to za auto. Dobrze utrzymany Passat nawet 7 letni (ostatni model) bedzie Ci dlugo slużyl i to jak! Nie celuj w konkretną markę czy model. Ale szukałbym pomiedzy VW i japończykami. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala2 Re: Focuc czy Corolla 14.11.04, 00:25 masz racje! tylko w praktyce musze zawezic grupe samochodow ktore mnie interesuja bo tak: Almera odpada bo ma slabe diesle, poza 2.2 ktory jest z kolei drogi i jest ich malo na rynku wtornym, "francuzow" nie cenie( zadne pismo motoryzacyjne nie ocenilo ich generalnie dobrze, a 307 i Laguna sa na ostatnich miejscach w rankingu najbardziej awaryjnych samochodow w Auto Swiecie), Civic nie ma diesela, Fiat kompletnie odpada,Astra jest technicznie juz troche przestarzala wiec jak widzisz...Zostaje jeszcze Golf i Leon i tu jestem otwarty, maja dobre diesele! Aaa, bo nie wspomnialem mysle o kupnie kompakta Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Focuc czy Corolla 15.11.04, 10:22 Fopcus znacznie fajniej się prowadzi i może atrakcyjniej wygląda, ale miewa w dieslu problemy z awaryjnością. Corolla to mniej problemów Odpowiedz Link Zgłoś
strzala2 Re: Focuc czy Corolla 15.11.04, 23:11 Dziekuje za cenna opinie! mam w yakim razie jeszcze jedno pytanie ktore zreszta juz wczesniej zadalem: jaki samochod kompaktowy za 40000-50000 polecilby Pan? Co Pan sadzi o Audi A3 1.9TDI? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bejrutek Re: Focuc czy Corolla 17.11.04, 14:12 Ja mam Corollkę D4-D 116KM. Konkretna konstrukcja motora. Miska olejowa 6L- i tak nic nie bierze:), ogólnie bardzo masywny, pracuje spokojnie zapewniając bardzo dobre osiągi jak na tą klase mocy i kulturę . TDI juz nie takie masywne, miska 4L nawet przy tych 150KM,- PD 130/150 KM wyrażnie wyżyłowane, tendencja do brania oleju. Jedyny sensowny TDI to 110/115( ten był w passatach )KM, jednak cichsze niż z PD, mam taki w rodzinie (110KM) 470kk km i dalej nie bierze oleju i ma dobre osiągi:). PD to najwyżej 105KM lub V6. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala2 Re: Pytanie do Bejrutka 17.11.04, 20:20 Napisz jak Ci sie jezdzi Corolla, jak dluga ja masz i ile kilometrow nia zrobiles. ciekawy jestem ile wynosi spalanie w miescie. Czy jest warta polecenia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bejrutek Re: Pytanie do Bejrutka 17.11.04, 23:43 Hmm... kupiłem corollkę dokładnie rok temu. Za wersje terra z dodatkami( klima, hak, alarm, opony zimowe) zapłaciłem 75tys. zl( chciałem Sol, ale musiałbym czekac 3 miesiące, a bardzo potrzebowałem auta). To było przed wejściem Polski do UE. Nie wiem jak teraz się przedstawiają ceny, ale chyba jest drożej z nówkami, sprawdż to!. Przez rok przejechałem 43tys. km. Mieszkam 40km od Wrocławia, codziennie dojeżdżam do tego miasta. Nie powiem Ci jakie jest spalanie w mieście, bo tego aż tak dokładnie nie badałem, ale posłuchaj. Moje średnie spalanie to 5.7l/100km w sumie jak w katalogu, przy czym. Jestem młody i jak juz wyjadę z tego pieprzonego Wrocławia to naprawdę lubie sobie depnąć. Konkluzja moja i obserwacje jako takie są takie że nie ma dużych różnic miedzy spalniem w mieście i poza nim, więc uważam że jest dobrze właśnie w mieście, poważnie. Jak sie jeżdzi? Jest to połączenie sztywniejszego, zwykłego jak na tą klaśę zawiszenia z dobrym układem kierowniczym. Zwykłe zawiszenie, bo proste i masywne( z tyłu belka skrętna duża, nie skomplikowana ). W połączeniu z tą jednostką oceniam to za dobre rozwiązanie, mimo niektórych drobnych niedociągnięć. Teraz dla kotów syjamskich mających specjalne wymagania. To samochód anglo- japoński. Za minus podaczas jazdy uważam troche złe zestopniowane jedynki i dwójki ( dwójka jakby za wysoko ),czasami trochę się trzeba nasprzęgłować.Szczerze ja uważam, że to nie jest żadna wada, w innych samochodach tez trzeba sie czasami nasprzęgłować. Największy minus to trzeszcząca pokrywa kokpitu, żle spasowana i zrobiona z elastycznego i miękkigo materiału( w moim przypadku, może przesadzam ). Fakt,że ta niedogodność odzywa się na kostkach, dla mnie to i tak minus. Ogólnie autko jest jak wino, ogólnie coraz badziej doceniam jej najważniejsze punkty czyli silnik i zawieszenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
strzala2 Re: Pytanie do Bejrutka 18.11.04, 11:20 Dzieki za bardzo wyczerpujace informacje!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś