Dodaj do ulubionych

naelektryzowane drzwi

19.03.05, 15:59
Czy zjawisko naelektryzowania samochodu jest normalne. Tak mi sie wydaje choc
znajomy owiedzial ze moze byc w nim przebicie??
Obserwuj wątek
    • k.bialas Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 16:32
      Zjawisko naelektryzowania samochodu to rzeczywiście zjawisko dość powszechne.
      Powstaje wskutek gromadzenia się na samochodzie ładunku elektrycznego
      powstałego w czasie jazdy. Nie musisz się niczym przejmować, ale radzę po
      prostu założyć pasek elektostatyczny. To taki kawałek drutu oblany gumą, który
      montuje się najlepiej z tyłu samochodu do czystego elementu metalowego. Montaż
      nie jest skomplikowany, a sam pasek można kupić na kazdej stacji benzynowej w
      cenie do 15 zł. To powinno w zupełności wystarczyć. O przebiciach w aucie i
      skutkach jego "kopania" nie słyszałem. Pozdrawiam
      • agula210 Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 17:30
        Bardzo serdecznie dziekuje za ta informacje:) Na pewno tak zrobie tylko czy
        jestem w stanie sama go zamontowac??
        • karburatorek Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 19:20
          Proponuję zacząć od zwrócenia uwagi z czego zrobione są pokrowce na
          siedzeniach, ew. z czego wykonane są noszone zazwyczaj ubrania. Przeważnie
          ładunki elektrostatyczne powstają w czasie tarcia hmmm... pupą o siedzenie
          pojazdu w czasie wysiadania (zwróć uwagę, że w czasie wsiadania auto
          nie "kopie"!) Najczęściej wystarczy zrezygnować z ubrań lub pokrowców z
          tworzywa sztucznego, ew. dodać przy praniu płynu antyelektrostatycznego.
          I nie wierz w bzdury o przebiciu! Skąd ma się w samochodzie wziąść w instalacji
          kilka tysięcy woltów, skoro akumulator ma ich tylko dwanaście??

Pzdr.

P.S.: Nie raz byłem świadkiem, jak klienci w ASO żądali naprawy samochodu, bo
          kopie i ma przebicie w instalacji! :))))))))))))))))
          • agula210 Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 21:04
            Faktycznie masz racje ze przy wsiadaniu nic nie kopie.... ciekawe czy ASO
            potulnie cos grzebie by niby naparwic to i zgarnia forse???? wcale bym sie nie
            zdziwila
          • vatseq Re: naelektryzowane drzwi 21.03.05, 08:46
            Już tu kilkakrotnie pisałem, co zrobić, aby nie być "pokopanym":

przed wyjściem z auta, po otwarciu drzwi, NIE WIERCĄC SIĘ W FOTELU, lewą ręką
            chwycić element zamka w słupku drzwi - jest odizolowany. Nie kopnie - ładunki
            generują się dopiero podczas wysiadania = przesuwania się po fotelu.

trzymając cały czas zamek lewą ręką wyjść z auta - nie kopnie,

puścić zamek i postępować zgodnie z wcześniej przedsięwziętym planem (zamknąć
            auto i iść w dowolnie wybranym kierunku),

po podjściu do komputera wysłać post potwierdzający, że metoda działa ;-)

vatseq
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka