agula210 19.03.05, 15:59 Czy zjawisko naelektryzowania samochodu jest normalne. Tak mi sie wydaje choc znajomy owiedzial ze moze byc w nim przebicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.bialas Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 16:32 Zjawisko naelektryzowania samochodu to rzeczywiście zjawisko dość powszechne. Powstaje wskutek gromadzenia się na samochodzie ładunku elektrycznego powstałego w czasie jazdy. Nie musisz się niczym przejmować, ale radzę po prostu założyć pasek elektostatyczny. To taki kawałek drutu oblany gumą, który montuje się najlepiej z tyłu samochodu do czystego elementu metalowego. Montaż nie jest skomplikowany, a sam pasek można kupić na kazdej stacji benzynowej w cenie do 15 zł. To powinno w zupełności wystarczyć. O przebiciach w aucie i skutkach jego "kopania" nie słyszałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agula210 Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 17:30 Bardzo serdecznie dziekuje za ta informacje:) Na pewno tak zrobie tylko czy jestem w stanie sama go zamontowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
karburatorek Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 19:20 Proponuję zacząć od zwrócenia uwagi z czego zrobione są pokrowce na siedzeniach, ew. z czego wykonane są noszone zazwyczaj ubrania. Przeważnie ładunki elektrostatyczne powstają w czasie tarcia hmmm... pupą o siedzenie pojazdu w czasie wysiadania (zwróć uwagę, że w czasie wsiadania auto nie "kopie"!) Najczęściej wystarczy zrezygnować z ubrań lub pokrowców z tworzywa sztucznego, ew. dodać przy praniu płynu antyelektrostatycznego. I nie wierz w bzdury o przebiciu! Skąd ma się w samochodzie wziąść w instalacji kilka tysięcy woltów, skoro akumulator ma ich tylko dwanaście?? Pzdr. P.S.: Nie raz byłem świadkiem, jak klienci w ASO żądali naprawy samochodu, bo kopie i ma przebicie w instalacji! :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
agula210 Re: naelektryzowane drzwi 19.03.05, 21:04 Faktycznie masz racje ze przy wsiadaniu nic nie kopie.... ciekawe czy ASO potulnie cos grzebie by niby naparwic to i zgarnia forse???? wcale bym sie nie zdziwila Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: naelektryzowane drzwi 21.03.05, 08:46 Już tu kilkakrotnie pisałem, co zrobić, aby nie być "pokopanym": przed wyjściem z auta, po otwarciu drzwi, NIE WIERCĄC SIĘ W FOTELU, lewą ręką chwycić element zamka w słupku drzwi - jest odizolowany. Nie kopnie - ładunki generują się dopiero podczas wysiadania = przesuwania się po fotelu. trzymając cały czas zamek lewą ręką wyjść z auta - nie kopnie, puścić zamek i postępować zgodnie z wcześniej przedsięwziętym planem (zamknąć auto i iść w dowolnie wybranym kierunku), po podjściu do komputera wysłać post potwierdzający, że metoda działa ;-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś