Dodaj do ulubionych

prawidlowa pozycja za kierownica

02.04.05, 21:50
Witam!

Jak powinna byc prawidlowa pozycja za kierownica? Chodzi mi o ustawienie
fotela, oparcia kierownicy. Co i jak trzeba przestawic i w jaki sposob usiasc
aby jazda byla bezpieczna i nie meczaca?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • hondziarz Re: prawidlowa pozycja za kierownica 03.04.05, 08:25
      chcesz receptę czy jak? Ja rozumiem, że pewnie jesteś lub będziesz
      początkującym kierowcom, dlatego pomyśl trochę. Fotel ustawiasz tak, by można
      było normalnie wsiadać i wysiadać, by było wygodnie, dosięgnąć rękoma
      kierownicy. To samo z lusterkami. We wstecznym musisz widzieć całą tylnią
      szybę, a w bocznych to co się dzieje z prawej i lewej strony samochodu poza
      zasięgiem twojego wzroku. Przy bocznych uważaj na martwą strefę, jeśli nie masz
      podwójnych lusterek.
      • karburatorek Re: prawidlowa pozycja za kierownica 03.04.05, 13:45
        Skoro napisałeś "tylni" to dlaczego nie jesteś konsekwentny i nie
        piszesz "boczni"?
        • hondziarz Re: prawidlowa pozycja za kierownica 03.04.05, 15:00
          w którym niby to miejscu napisałem? nie pij metylowego.
          • w_r_e_d_n_y Tu 03.04.05, 23:47

" We wstecznym musisz widzieć całą tylnią szybę "
            • hondziarz Re: Tu 04.04.05, 18:54
              jeżeli już osiągnąłeś orgazm to fajnie. Teraz napisz o co ci generalnie chodzi?
              • w_r_e_d_n_y Re: Tu 05.04.05, 17:32
                hondziarz napisał:

> jeżeli już osiągnąłeś orgazm to fajnie. Teraz napisz o co ci generalnie
                > chodzi?

OK ,chociaz orgazm sie skonczy :-(
                Nie TYLNIĄ ,ale TYLNĄ
                • hondziarz Re: Tu 06.04.05, 09:56
                  osioł jesteś. Obydwie formy są prawidłowe.
                  • vatseq Re: Tu 06.04.05, 10:53
                    Nie są! Tylko forma "tylna, tylną, tylniej, ..." jest prawidłowa. W razie
                    wątpliwości odsyłam na forum o ortografii.

vatseq
                  • w_r_e_d_n_y Re: Tu 12.04.05, 05:27
                    hondziarz napisał:

> osioł jesteś. Obydwie formy są prawidłowe.

ciekawe co Ty jestes jak ja jestem osiol
                    moze nieuk ?
    • kierowiec1 Receptura na ustawienie 03.04.05, 09:45
      hewitt napisał:
      > Jak powinna byc prawidlowa pozycja za kierownica? Chodzi mi o ustawienie
      > fotela, oparcia kierownicy. Co i jak trzeba przestawic i w jaki sposob usiasc
      > aby jazda byla bezpieczna i nie meczaca?

Zaczynasz od odleglosci fotela. Nastawiasz go tak, aby przy w pelni wcisnietym
      sprzegle noga i stopa nie byla zupelnie wyprostowana, ale zeby byl jeszcze
      minimalny zapas.

Teraz regulacja wysokosci/nachylenia poduszki ustawiasz tak, coby w normalnej
      pozycji do jazdy (stopa na gazie) uda byly odpowiednio podparte i cobys sie nie
      spinal. Musisz siedziec tak, aby moc podniesc obie nogi z podlogi bez
      koniecznosci trzymania sie czegokolwiek (np. kierownicy).

Nastepnie ustawiasz oparcie fotela i kierownice. Dawniej zalecano prawie
      wyprostowane ramiona. Obecnie trend idzie ku takiej pozycji, aby mozna bylo
      polozyc nadgarstek jednej reki na szczycie kierownicy bez odrywania plecow od
      oparcia. Co prawda w niektorych markach (np. Fiat) nie da sie tego zrealizowac,
      bo posiadacz Fiata musialby miec posture malpy (krotkie nozki, dlugasne
      ramiona). Zauwaz, jak blisko kierownicy siedza obecnie kierowcy rajdowi.

W niektorych samochodach ustawienie takiej pozycji moze byc trudne. W innych
      moga wystapic przy takiej pozycji trudnosci z wsiadaniem i wysiadaniem. Ale do
      samej jazdy tak jest IMHO najlepiej.

Jak juz siedzisz, to nastawiasz zaglowki tak, aby gorna krawedz zaglowka byla na
      poziomie szczytu glowy, a odstep zaglowka od tylu glowy byl jak najmniejszy.

Po ustaleniu pozycji siedzacej nastawiasz lusterka. Wewnetrzne jest trywialne.
      Zewnetrzne nastawiasz tak, aby granica widocznosci pokrywala sie z brzegiem
      samochodu. Wlasnego samochodu ma w lusterku zewnetrznym (jednym i drugiem)
      prawie nie widac.

Pozdr.

K.
      • hewitt Re: Receptura na ustawienie 03.04.05, 17:49
        o to wlasnie mi chodzilo. Powiedz mi co masz na mysli piszac, ze mam usiasc tak
        aby po podniesieniu nog nie trzymac sie niczego? Chodzi ci o podniesienie nog
        razem z udami, czy podniesienie tylko czesci piszczelowej z udami lezacymi na
        fotelu?

Pytam bo zebym nie wiem w jakiej pozycji ustawil fotel podnoszac nogi razem z
        udami do gory ZAWSZE lece do przodu i musze oprzec sie kierownicy zeby utrzymac
        normalna pozycje.
        • kierowiec1 Re: Receptura na ustawienie 04.04.05, 15:40
          hewitt napisał:

> aby po podniesieniu nog nie trzymac sie niczego? Chodzi ci o podniesienie nog
          > razem z udami, czy podniesienie tylko czesci piszczelowej z udami lezacymi na
          > fotelu?

To drugie. Aby miec mozliwosc szybkiego operowania nogami bez wspierania sie rekami.

POzdr.

K.
          • macwall Re: Receptura na ustawienie 06.04.05, 10:48
            Dżizas! To wszystko brzmi jak przygotowanie do lotu na marsa. Siadasz,
            ustawiasz tak zeby girami siegac pedalow wygodnie, oparcie tak ustawiasz zeby
            operowac wygodnie kierownica - lepiej nie za blisko jak masz poduszke
            powietrzna. Potem lusterka i wio! Po drodze bedziesz jeszcze krecil i wiercil
            az znajdziesz "swoje" ustawienie.
            • vatseq Re: Receptura na ustawienie 06.04.05, 10:59
              Może teraz tego nie uczą, ale ja robiłem prawo jazdy ponad ćwierć wieku temu i
              wtedy wkładali nam do głowy zasady opisane przez kierowcę1, dokładnie takie. Już
              wówczas zalecano, by przy swobodnym oparciu się o oparcie odległość do
              kierownicy była taka, by przy wyciągniętej ręce opierał się o wieniec
              nadgarstek. I to się nie zmieniło mimo wprowadzenia poduszek - chodzi o szybkość
              manewrowania kołem kierownicy.

Poza wszystkimi zaleceniami kierowcy1, warto, przy dłuższej trasie, co pewien
              czas zmieniać trochę ustawienie oparcia, by zmienić trochę pozycję za kółkiem.
              To tak z wieloletniego doświadczenia na długich trasach.

vatseq
              • macwall Re: Receptura na ustawienie 06.04.05, 13:16
                Moze w Twoim wieku.... ;) Ja jakos nie narzekam poki co na dluzszych trasach.
                • vatseq Re: Receptura na ustawienie 06.04.05, 14:06
                  Co to są dla Ciebie długie trasy? Mi się zdarza 2000 km robić, spiąc jedynie w
                  samochodzie :-) Robisz dłuższe??

vatseq
                  • macwall Re: Receptura na ustawienie 06.04.05, 18:44
                    Mi zdarza sie i 3 tys robic. A w aucie juz nie sypiam bo za stary na to chyba
                    juz jestem - prysznic i kulturalne wyrko w etapie za 25 "ojro" jest siebie
                    warte. ;-)
                    • macwall Re: Receptura na ustawienie 06.04.05, 18:46
                      Oczywiscie wszystko zalezy jakim samochodem sie jedzie... i po jakiej drodze.
    • elwin73 Re: prawidlowa pozycja za kierownica 06.04.05, 13:25
      a czy wiszenie nadgarstkiem na szczycie kierownicy jest poprawne i bezpieczne?
      dla mnie to taki dresiarski nawyk, najczesciej spotykany u kierowcow
      podstarzalych beemek.
      • vatseq Re: prawidlowa pozycja za kierownica 06.04.05, 14:07
        Nie chodzi o sposób trzymania kierownicy, tylko o ustalenie odległości od wieńca
        kierownicy!!

vatseq
    • marcin.klonowski Re: prawidlowa pozycja za kierownica 11.04.05, 09:59
      Najpierw nogi: po wciśnięciu pedału sprzęgła noga powinna być tylko lekko
      ugięta, ale nie powinna wgniatać poduszki siedziska.
      Ręce: oparccie i kierownica powinny być ustawione tak, by nie odrywając pleców
      od oparcia można było złapać prawą ręką kierownię na godzinie 11.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka