Dodaj do ulubionych

Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece?

11.10.05, 10:25
Ostatnio mam wrażenie, że moje autko mi zaraz zgaśnie, to tak jakby w zakręt
wjechać na 4 biegu ... Dziś zaświecila mi się żółta kontrolka check (albo
podobna nazwa) i jestem w strachu. Przyjaciólka twierdzi, że mogą to być
świece, co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • 1adarek Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 11.10.05, 11:33
      Swiece mozesz wymienic, ale jesli zapalila Ci sie kontrolka Check Engine tzn. ze najprawdopodobniej cos z elektroniki sie wylozylo, nalezy odczytac kody z pamieci komp. i wtedy dopiero mozna sie zastanawiac co z tym zrobic
      • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 11.10.05, 11:40
        Czy twoim zdaniem, można z tym jezdić czy trzeba szybko do mechanika się wybrać?
        • 1adarek Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 11.10.05, 12:48
          Najlepiej to sprawdzic jak najszybciej
          • jusytka Już wróciłam od mechanika 11.10.05, 15:13
            Przypomnę, w drodze do pracy (ok 3 km) świeciła mi się kontrolka żółta check, w
            drodze do domu wstąpiłam za waszą radą do mechanika i ... kontrolka już się nie
            świeciła !!! Mechanik stwierdził, że skoro się już nie świeci to problemu nie
            ma, sprawdził świece na moją prośbę, podobno są OK
    • gogggo Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 11.10.05, 11:47
      Szybciutko do ASO.
    • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 11.10.05, 15:56
      .. wykrec i sprawdz ich stan techniczny , nowe kup :

www.ontop.nu/england/engindex.htm
      • staruch5 Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 11.10.05, 17:55
        swiece nalezy wymienic, gdy stare zgasna...
      • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 12.10.05, 08:26
        Widze, że jesteś bardzo dowcipny;) Najpierw trzeba wiedzieć, gdzie one są ....,
        a tak na marginesie problem się sam rozwiązał, bo kontrolka zgasła, a mechanik
        sprawdził świece i są OK
        • 1adarek Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 12.10.05, 11:18
          Nawet jak sie juz ta kontrolka nie swieci to nie znaczy, ze sie nie zapali znowu, odczytanie kodow z pamieci komputera umozliwi Ci dowiedzenie sie co bylo przyczyna zapalenia sie tej kontrolki i wymiane jakiegos wadliwego elementu i moze uchroni Cie przed niespodzianka typu "nie zapalil rano" lub "zgasl na srodku skrzyzowania"- a te nie naleza do najprzyjemniejszych
          • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 12.10.05, 18:41
            A jak się te kody odczytuje? ten mój mechanik wcale sie do tego nie kwapił :(
            Dziś kontrolka już się nie świeciła, inna moja kolezanka, która również jeździ
            Matizem stwierdziła, że też się jej kiedys zaświeciła, uważa, że dlatego, że za
            szybko ruszyła, zatrzymała auto, wygasiła je i po ponownym odpaleniu wszystko
            wróciło do normy .... Jeśli kontrolka ponownie się zapali, chyba będę musiała
            poszukać innego mechanika, czy do odczytywania tych kodów potrzebne są jakieś
            specjalne urządzenia? każdy mechanik je ma, czy tylko ASO?
            • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 13.10.05, 08:36
              jusytka napisała:
              Jeśli kontrolka ponownie się zapali, chyba będę musiała
              poszukać innego mechanika, ( ... ).

Jusytko,postaraj sie o Meza "zlota lapke" , iii bedziesz miala klopot z glowy .
              • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 13.10.05, 11:20
                Męża już mam, ale wygląda na to, że jego też będę musiała zmienić ;(
                • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 13.10.05, 12:28
                  jusytka napisała:

Męża już mam, ale wygląda na to, że jego też będę musiała zmienić ;(

.. na nowszy model ??? , czesto sie psuje ? , polecam siebie - nie jestem juz
                  mlody ale zasobny , lubisz Porsche 911 ? w kolorze Twoich oczów ... . Pzdr.
                  • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 13.10.05, 16:06
                    Najważniejsze, że znasz sie na świecach ;) domyślam sie jednak, że nie tylko na
                    nich ...
      • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 12.10.05, 18:42
        Wszystkie moje koleżanki ubawiłeś tą radą ;)
    • darek104 Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 13.10.05, 13:30
      A tak na poważnie, to też uważam że należy sprawdzić kody. A problem mechaników
      polega na tym że nie każdy tester pasuje.To urządzenie bardzo drogie. Warto ze
      sprawdzeniem podjechać do ASO tej marki. A naprawa zależy, jaki problem.
      • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 13.10.05, 16:07
        To będzie jednak problem, bo w moim mieście nie ma już salonu Deawoo :(
        • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 16.10.05, 09:03

jusytka 15.10.05, 19:05

Bywałam tu, bo jako świeżo upieczony kierowca, chciałam sie czegoś nauczyć od
          bardziej doświadczonych, ale wk...ją mnie stereotypy tu wygłaszane typu "baba
          jeżdzi gorzej" "wcale nie pomoduje mniej wypadków, choć to naukowo
          zbadane" "jest zawalidrogą" itp

.. cos w tym jednak jest , Kobiety sa gorszymi technicznie kierowcami ,iii na
          zartach automobilowych tez sie nie znaja ,
          prawdziwe historie :

moja pierwsza zona nie sprawdzila czy po zmianie kól na zimowe w jej aucie ,
          dociagnolem "szpilki" , - pojechala - przednie lewe kolo odpadlo - frontalna
          kolizja z TIR-em .

moja druga zona nazekala ze hamulce piszcza-poradzilem jej zartem by Mo6 smarem
          posprayala - zrobila to i dzien puzniej wypadla z podwujnego "S" zakretu -
          prosto z urwiska do fjordu ...

.. no i teraz jestem podwujnym wdowcem , nie mam szczescia do Kobiet , dobrze
          ze obie mialy wysokie ubezpieczenia na zycie ... na lez moich otarcie .Pzdr.
          • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 16.10.05, 14:44
            To "fajny " z ciebie mężulek ;) Na sprawach technicznych rzeczywiście się nie
            znamy:( i tak jak ja z powodu kontrolki wpadamy w popłoch, ale od czego mamy
            was he he :)
            • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 16.10.05, 16:12
              jusytka napisała:

> To "fajny " z ciebie mężulek ;) Na sprawach technicznych rzeczywiście się nie
              > znamy:( i tak jak ja z powodu kontrolki wpadamy w popłoch, ale od czego mamy
              > was he he :)

.. cos w tym musi byc z ta "fajnoscia" , za kazdym razem gdy chce zycie sobie
              od nowa ulozyc,gdy moja wybrana z historia moich poprzednich malzenstw sie
              zapozna , - zrywa zareczyny ,,, eeech chyba kupie sobie Psa przyjaciela ... .
              • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 16.10.05, 20:39
                Chyba o tych żonach nie pisałeś na poważnie?
    • pocieszne Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 17.10.05, 00:22
      jusytka napisała:

> Ostatnio mam wrażenie, że moje autko mi zaraz zgaśnie, to tak jakby w zakręt
      > wjechać na 4 biegu ...

mozesz jasniej ?
      ja tam na 4 po miescie jezdze i nie mam odczucia ze mi chce zgasnac :-)
      • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 17.10.05, 08:19
        Ja też czasem jeżdze na 4, napisałam, że "jakbym w ZAKRĘT wjeżdżała na 4" ...
        Czyżbyś zakręcał na 4, albo w korku z prędkością 20 km/h też jeździł na 4?
        • zgryzliwy1 Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 17.10.05, 18:19
          jusytka napisała:

> napisałam, że "jakbym w ZAKRĘT wjeżdżała na 4" ...
          > Czyżbyś zakręcał na 4

wjezdzac w zakret to wg. Ciebie tylko zakrecac ?
          troche precyzji by sie przydalo
        • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 18.10.05, 13:20
          jusytka napisała:

> Ja też czasem jeżdze na 4, napisałam, że "jakbym w ZAKRĘT wjeżdżała na 4" ...
          > Czyżbyś zakręcał na 4, albo w korku z prędkością 20 km/h też jeździł na 4?

... nie rób tego Jusytko, w zakrety wchodz powoli ,,, i nie smaruj tarcz
          hamulcowych ,- nigdy !
          • jusytka Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 18.10.05, 15:18
            Nie ma obawy, nic nie mam zamiaru smarować :) Ostatnio jak byłam u tego
            mechanika miałam nawet problem z otworzeniem klapy. Dźwignię znalazłam, ale
            klapa niestety nie dała sie otworzyć !!! Dodam jeszcze, że mechanik nie miał z
            nią problemów :(
            • xystos Re: Skąd wiadomo, że trzeba już wymienić świece? 19.10.05, 08:56
              jusytka napisała:

> Nie ma obawy, nic nie mam zamiaru smarować :) Ostatnio jak byłam u tego
              > mechanika miałam nawet problem z otworzeniem klapy. Dźwignię znalazłam, ale
              > klapa niestety nie dała sie otworzyć !!! Dodam jeszcze, że mechanik nie miał
              z
              > nią problemów :(

Madrze zrobilas jadac na warsztat ,nie pozwól slubnemu by przy Twoim aucie
              majsterkowal , gdyby cos nieumyslnie spartolil - mialby wyrzuty sumienia do
              konca dni swoich . Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka