Dodaj do ulubionych

Wstyd na caly świat

29.12.09, 23:50
Czytam książke Jane's Underwater Warfare Systems, opisy broni i urzadzen podwodnych na wyposazeniu różnych państw, ... wstyd mnie ogarnia. Czytaja to ludzie na całym swiecie, a z opisu szeroko pojetych "urzadzeń" polskiej marynarki wojennej, wynika... doslownie obciach. Z tej ksiazki wynika jasno, jakim złomem MW pływa i jakiego złomu na nich używa, nawet w porówaniu do krajow trzeciego świata...

Naprawde, czuję zawstydzenie, gdy pomysle ze to znane na calym swiecie wydawnoctowo, ktore jest czytane pod kazda szerokoscia geograficzna, tak przez fachowców, jak i zwyklych zainteresowanych czytelnikow. I jeszcze teksty w stylu "... będzie chciała pozyskać z drugiej reki"

Obserwuj wątek
    • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 29.12.09, 23:52
      Akurat w kwestii urzadzen podwodnych wstydzic sie nie mamy czego.A
      to ze MW tego nie kupuje w wiekszych ilosciach to juz inna bajka.
      • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 29.12.09, 23:57
        browiec1 napisał:

> Akurat w kwestii urzadzen podwodnych wstydzic sie nie mamy czego.A
        > to ze MW tego nie kupuje w wiekszych ilosciach to juz inna bajka.

Mowa nie o liczbach, lecz o nowoczesnosci
        • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 00:19
          A mozesz dokladnie zacytowac co tam bylo odnosnie Polski?Bo z tego
          co napisales do tej pory wychodzi ze ten artykul jakis imbecyl pisal.
          • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 00:26
            browiec1 napisał:

> A mozesz dokladnie zacytowac co tam bylo odnosnie Polski?Bo z tego
            > co napisales do tej pory wychodzi ze ten artykul jakis imbecyl pisal.

Nie chce mi sie, tlumaczenia to ciezka praca. Poza tym to nie jest "artykul"
            lecz iles pozycji o roznych systemach, poczawszy od systemow zarzadzania walka,
            kierowania ogniem, przez antyminowe, sonary, itd, pogrupowany wg rodzajow
            urzadzen przeglad po poszczegolnych krajach.
            • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 00:28
              Na lenistwo nie ma lekarstwa.W takim razie napisz same systemy
              wymienione w tym dziele?
              • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 00:33
                browiec1 napisał:

> Na lenistwo nie ma lekarstwa.W takim razie napisz same systemy
                > wymienione w tym dziele?

Hm, dosc trudnobyloby wypisac liste ok. 3800 urzadzen :)
                • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 01:16
                  Ale mnie chodzilo jedynie o te polskie:))
                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 01:23
                    browiec1 napisał:

> Ale mnie chodzilo jedynie o te polskie:))

Juz ci pisalem - to sa rozdzialy, kazdy poswiecony innego rodzaju urzadzeniom, i
                    dopiero w ramach tych rozdzialow jest podzial na panstwa. Juz zrezzt apisalem
                    kiedys na podstawie tej ksiazki, o sonarach Scorpene i typu 212
                    • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:16
                      To drogi Kolego nie zakladaj takiego watku jesli Ci sie nie chce:)
                      Bo ja na podsatwie tego co wiem o polskich badaniach w dziedzinie
                      broni podwodnej moge stwierdzic ze albo cos zle doczytales albo
                      piszacy jest idiota.No chyba ze biora tu pod uwage to czy robimy
                      sobary do OP ktorych nie robimy:)
                      • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:47
                        browiec1 napisał:

> To drogi Kolego nie zakladaj takiego watku jesli Ci sie nie chce:)
                        > Bo ja na podsatwie tego co wiem o polskich badaniach w dziedzinie
                        > broni podwodnej moge stwierdzic ze albo cos zle doczytales albo
                        > piszacy jest idiota.No chyba ze biora tu pod uwage to czy robimy
                        > sobary do OP ktorych nie robimy:)

A to ciekawe. Z tego co piszesz, wynika ze mamy supernowoczesna marynarke
                        wojenna i nie mamy sie czego wstydzic. Napisz cos rownie ciekawego o "polskich
                        badaniach w dziedzinie broni podwodnej". Z zakresu nauk podstawowych jak i może
                        stosowanych....

• browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:56
                          A zobacz sobie co napisael zdaje sie w pierwszym poscie w tym watku
                          (odnosnie marynarki) jak i pozniej to o czym sam pisales-nie bylo
                          tam nic o badaniach podstawowych a o istnuiejacym/projektowanym
                          sprzecie.A to jest.Ale ciagle czekam na udowodnienie tego "wstydu",w
                          komncu to nie ja zalozylem ten watek zebym musial teraz cos
                          udowadniac.
                          • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 17:02
                            browiec1 napisał:

> A zobacz sobie co napisael zdaje sie w pierwszym poscie w tym watku
                            > (odnosnie marynarki) jak i pozniej to o czym sam pisales-nie bylo
                            > tam nic o badaniach podstawowych a o istnuiejacym/projektowanym
                            > sprzecie.A to jest.Ale ciagle czekam na udowodnienie tego "wstydu",w
                            > komncu to nie ja zalozylem ten watek zebym musial teraz cos
                            > udowadniac.

A co tu udowadniac browiec? MW jest tym rodzajem naszych sil zbrojnych, ktory
                            jest w najgorszym stanie ze wszystkich. Chyba nawet nasza OPK prezentuje sie
                            lepiej... I przy tym oplakanym stanie MW, rzad wciaz tnie wydatki na nia, a poz
                            zakupem kilku nowych MU90 i RBS-ow, jakichkolwiek nakladow ze strony panstwa na
                            MW brak. Wstydem jest to, ze europejskie panstwo NATO, nie jest w stanie ani
                            zbudowac ani nawet kupic za granica nowego okretu bojowego ktorejkolwiek z
                            glownych klas.

• browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 17:31
                              Ale chopie,przeciez ktorys raz juz pisze ze ja nie o MW pisze bo tu
                              sie zgadzam.
                              Napisalem wyraznie zaraz w drugim poscie
                              "Akurat w kwestii urzadzen podwodnych wstydzic sie nie mamy czego.A
                              to ze MW tego nie kupuje w wiekszych ilosciach to juz inna bajka."
                              Chodzi mi o to ze w Poslce chyba wlasnie najwiecej sie grzebie w
                              dziedzinie systemow podwodnych szeroko rozumianych(ale nie jako
                              jedynie OP),czy nawet zwiazanych z marynarka,wiec w tej dziedzinie
                              nie mamy sie czego wstydzic.Poza budzetem MW.
                              • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 17:42
                                browiec1 napisał:

> Ale chopie,przeciez ktorys raz juz pisze ze ja nie o MW pisze bo tu
                                > sie zgadzam.
                                > Napisalem wyraznie zaraz w drugim poscie
                                > "Akurat w kwestii urzadzen podwodnych wstydzic sie nie mamy czego.A
                                > to ze MW tego nie kupuje w wiekszych ilosciach to juz inna bajka."
                                > Chodzi mi o to ze w Poslce chyba wlasnie najwiecej sie grzebie w
                                > dziedzinie systemow podwodnych szeroko rozumianych(ale nie jako
                                > jedynie OP),czy nawet zwiazanych z marynarka,wiec w tej dziedzinie
                                > nie mamy sie czego wstydzic.Poza budzetem MW.

A ktos tu rozmawia o czyms innym niz MW?

• browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 17:47
                                  No ja wyraznie napisalem na pocztaku ze racja jest iz MW nie ma zbyt
                                  wielu nowoczesnych uzradzen,ale w samej ich dziedzinie nie ma sie
                                  czego wstydzic Polska jako kraj.
                                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 18:01
                                    browiec1 napisał:

> No ja wyraznie napisalem na pocztaku ze racja jest iz MW nie ma zbyt
                                    > wielu nowoczesnych uzradzen,

Tu nawet nie chodziu browiec o aktualny brak urzadzen, lecz tego ze Polska nie
                                    jest w stanie pozyskac ich jakakolwiek droga. Czy to zakupu, czy to produkcji.
                                    Jak prawie 40-milionowe europesjkie panstywo moze nie byc w stanie sobie
                                    pozwolic na kilka nowoczewsnych - co wazne - nowych okretow podwodnych, czy
                                    wiecej niz 16 nowych torped lekkich....

ale w samej ich dziedzinie nie ma sie
                                    > czego wstydzic Polska jako kraj.
                                    • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 18:13
                                      Ale powtarzam po raz kolejny-przeciez wiesz doskonale bo nie raz o
                                      tym gadalismy ze ja sie z tym zgadzam.tak ze napisze ostatni raz
                                      najjasniej jak potrafie-polscy konstruktorzy maja opracowane
                                      urzadzenia (nowoczesne)podwodne-od roznych tralow,przez systemy
                                      rozpoznania,bron podwodna,systemy zarzadzania walka,radary morskie
                                      po taki chocby ststem Blenda(to nie podwodne zeby byla jasnosc:) A
                                      ze nie ma kasy na kupowanie tego w ogole lub w wiekszych ilosciach
                                      to nic nowego.
                                      • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 18:20
                                        browiec1 napisał:

> Ale powtarzam po raz kolejny-przeciez wiesz doskonale bo nie raz o
                                        > tym gadalismy ze ja sie z tym zgadzam.tak ze napisze ostatni raz
                                        > najjasniej jak potrafie-polscy konstruktorzy maja opracowane
                                        > urzadzenia (nowoczesne)podwodne-od roznych tralow,przez systemy
                                        > rozpoznania,bron podwodna,systemy zarzadzania walka,radary morskie
                                        > po taki chocby ststem Blenda(to nie podwodne zeby byla jasnosc:)

Chetnie dowiedzialbykm sie od Ciebie czegos na ten temat, bo nic o tym nie wiem

A
                                        > ze nie ma kasy na kupowanie tego w ogole lub w wiekszych ilosciach
                                        > to nic nowego.

A na jakie ilosci jest?
                                        • cossack Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 21:52
                                          bmc3i napisał:
                                          > Chetnie dowiedzialbykm sie od Ciebie czegos na ten temat, bo nic o tym nie wiem
                                          Jeśli nie wiesz, to po co piszesz o jakimś wstydzie, obciachu i trzecim świecie ???
                                          • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 01:20
                                            No niestety musze sie zgodzic...
                                            • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 01:31
                                              browiec1 napisał:

> No niestety musze sie zgodzic...

I glownie o to chodzi. Nie jest powodem wstydu to że Akademia marynarki Wojennej
                                              ma ludzi opracowujacych rozne podwodne zabawki, lecz to ze kraj z potencjalem
                                              Polski, nie jest w stanie kupic tu czy tam zadnego nowego i nowoczesnego okretu.
                                              • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 01:34
                                                No mnie tez jest z tego powodu przykro ale to niz znaczy ze polski
                                                czlowiek to debil,jak by to pewnie jeden specjalista napisal.A ten
                                                geniusz od ksiazki powinien o takich sytstemach wiedziec.
                                                • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:03
                                                  browiec1 napisał:

> No mnie tez jest z tego powodu przykro ale to niz znaczy ze polski
                                                  > czlowiek to debil,jak by to pewnie jeden specjalista napisal.A ten
                                                  > geniusz od ksiazki powinien o takich sytstemach wiedziec.

Ta ksiazka traktuje o systemach bedacych w uzytku w marynarkach wojennych na
                                                  swiecie, a nie w fazie mniej lub bardziej rozwinietego R&D.
                                                  • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:08
                                                    Ale to nie sa systemy jedynie w fazie R&D.
                                                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:17
                                                    browiec1 napisał:

> Ale to nie sa systemy jedynie w fazie R&D.

Na ile zdolalem sie z orientowac z pobieznej jedynie lektury przsedstawionych
                                                    przez ciebie linkow, to z wyjatkiem tego "polskiego sosus" raz zastosowanego w
                                                    Zatoce Gdanskiej, te systemy nie sa nigdzie stosowane. Poza tym to ksiazka z
                                                    2002 roku
                                                  • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:27
                                                    Ci nie znaczy ze nie sa gotowymi konstrukcjami,dzialajacymi i
                                                    gotowymi do sprzedania(ale na pewno czesc z nich jest wdrozona).Poza
                                                    tym w tm momencie mnie zaskoczyles,dyskusja o tym co pisali ponad 7
                                                    lat temu?:))
                                                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:35
                                                    browiec1 napisał:

> Ci nie znaczy ze nie sa gotowymi konstrukcjami,dzialajacymi i
                                                    > gotowymi do sprzedania(ale na pewno czesc z nich jest wdrozona).Poza
                                                    > tym w tm momencie mnie zaskoczyles,dyskusja o tym co pisali ponad 7
                                                    > lat temu?:))

A co sie zmienilo wzgledem tezy ze "Polska chce kupic uzywane okrety podwodne"?
                                                  • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:40
                                                    Toz caly czas powtarzam ze nie pisze o systemach podwodnych
                                                    rozumianych jako okrety podwodne:)
                                                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 02:52
                                                    browiec1 napisał:

> Toz caly czas powtarzam ze nie pisze o systemach podwodnych
                                                    > rozumianych jako okrety podwodne:)

A ja pisze caly czas o okretowych systemach podwodnych zwiazanych z okretami
                                                    podwodnymi
                                                  • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 04:19
                                                    Matrek,nie krec teraz,oka? Gdzie to niby caly czas tak
                                                    piszesz,szczegolnie ze w sprawie tych polskich ostro polemizowales?
                                                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 04:52
                                                    browiec1 napisał:

> Matrek,nie krec teraz,oka? Gdzie to niby caly czas tak
                                                    > piszesz,szczegolnie ze w sprawie tych polskich ostro polemizowales?

W najwazniejszym poscie chociazby, poczatkujacym caly watek.

forum.gazeta.pl/forum/w,539,104948896,104948896,Wstyd_na_caly_swiat.html
                                                  • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 15:21
                                                    No to skoro "opisy broni i urzadzen podwodnych" to dla Ciebie i pana
                                                    autora jedynie OP to ja nie mam pytan:)
                                                  • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 15:53
                                                    browiec1 napisał:

> No to skoro "opisy broni i urzadzen podwodnych" to dla Ciebie i pana
                                                    > autora jedynie OP to ja nie mam pytan:)

Browiec, to sie nazywa manipulacja, w jorlowskim stylu na dodatek.

jak wol stoi dalej "Z tej ksiazki wynika jasno, jakim złomem MW pływa i jakiego
                                                    złomu na nich używa" - ale Ty wolisz widziec tylko to co ci pasuje.

• browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 15:58
                                                    I gdzie tu jest wzmianka o okretach podwodnych w Twoim cytacie?
                                                  • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 15:59
                                                    Ze juz nie dodam
                                                    "Czytaja to ludzie na całym swiecie, a z opisu
                                                    szerokopojetych "urzadzeń" polskiej marynarki wojennej, wynika...
                                                    doslownie obciach"
                                                  • cossack Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 21:58
                                                    bmc3i napisał:
                                                    > A co sie zmienilo wzgledem tezy ze "Polska chce kupic uzywane okrety podwodne"?
                                                    Poza wprowadzeniem do służby 4 op typu Kobben ? Zupełnie nic...
                    • cossack Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 21:42
                      bmc3i napisał:
                      > Juz ci pisalem - to sa rozdzialy, kazdy poswiecony innego rodzaju urzadzeniom,
                      > i
                      > dopiero w ramach tych rozdzialow jest podzial na panstwa. Juz zrezzt apisalem
                      > kiedys na podstawie tej ksiazki, o sonarach Scorpene i typu 212
                      Jeśli to pozycja w której autor nie potrafi rozróżnić systemu ESM/DF od sonaru,
                      to wartość tej pozycji jest równa cenie makulatury na skupie surowców wtórnych.
    • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 01:17
      Tak przy okazji,mozesz to markowi Boa wyslac jako dotyczace Waszej
      rozmowy jakis czas temu:)
      wiadomosci.onet.pl/2102602,12,461_morderstw_w_nowym_jorku_burmistrz_dumny,item.html
      • marek_boa Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 10:33
        Browiec a co Powiesz na to ,że w NY zarejestrowanych jest 127 000
        bezdomnych????! Z niedawno oglądanego przez mła filmu dokumentalnego (późną nocą
        na TV-Info Warszawa) wynika ,że nie zarejestrowanych drugie tyle! Czy to się
        mieści w pale????!! ponad 250 000 ludzi bez dachu nad głową????! To więcej niż
        ludzi mieszka w Radomiu lub dwa razy tyle co w Tarnowie!:(
        -Pozdrawiam!
        • sufler2006 Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 11:13
          Hmm...a co w tym dziwnego przy 15mln.aglomeracji kapitalistycznej?
        • rzewuski1 Re: Wstyd na caly świat 30.12.09, 12:09
          tak ale tam mnóstwo obcokrajowców
          przybywaja z całego swiata
        • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:17
          To jest prawda ale jak pisza Koledzy nie jest to nic
          niezwyklego,poza tym ja podalem linka do kwestii przestepczosci
          ktora poruszaliscie.
          • bibolek1234 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:26
            jaki tam wstyd policja sie spisala jak ustala mocodawce to juz powod
            do chwaly gdyby ich nie zlapali to bylby dopiero wstyd
            • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:29
              Ale odnosnie czego to piszesz?
              • bibolek1234 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:31
                sork to do innego tematu
                • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 16:32
                  Tak tez myslalem:)
    • tornson Wydać ciężki szmal na jakieś wyśrubowane zabawki 04.01.10, 16:45
      z zagranicy to każdy głupi przy kasie potrafi.
      Liczą się tylko te kraje które mają technologię i potencjał przemysłowy. Drogą
      jest odbudowa polskiego przemysłu, a nie kupowanie na umór złomu za granicą.
      • billy.the.kid Re: Wydać ciężki szmal na jakieś wyśrubowane zaba 04.01.10, 16:50
        rozśmieszyłeś mnie-ODBUDOWA POLKSIEGO PRZEMYSŁU.
        ty chyba tak na żarty napisałeś?
    • cossack Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 21:49
      > Naprawde, czuję zawstydzenie, gdy pomysle ze to znane na calym swiecie wydawnoc
      > towo, ktore jest czytane pod kazda szerokoscia geograficzna, tak przez fachowcó
      > w, jak i zwyklych zainteresowanych czytelnikow.
      Nim się całkiem spalisz z tego wstydu to poczytaj coś o systemach i urządzeniach
      np.: "Płatkonóg/Płaskonos", "Toczki", "Promienica", "SHL 101 T", "Ukwiał",
      "Głuptak" itp.
      • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 01:19
        Dokladnie,ja jakio ze nie interesuje sie szczegolnie technika morska
        dodam tylko jeszcze to
        www.altair.com.pl/start-1794
        www.altair.com.pl/start-3135
        www.ctm.gdynia.pl/produkty/8
        www.witu.mil.pl/www/biuletyn/zeszyty/20050094p/177.pdf
        www.znp.wat.edu.pl/doc/2009.06.24/III/03_CTM.pdf
        I jeszcze pare innych by sie znalazlo(ogolnie Polska z racji swych
        zadan w NATO zajmuje sie glownie systemami broni podwodnej,glownie
        ich niszczenia,ale tez zdaje sie powstaja miny i np. pojazdy
        podwodne budowane w oparciu o tropedy).
        Poczytaj tez np. numer Nowa Technika Wojskowa 7/2003
        • bmc3i Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 01:23
          browiec1 napisał:

> Dokladnie,ja jakio ze nie interesuje sie szczegolnie technika morska
          > dodam tylko jeszcze to
          > www.altair.com.pl/start-1794
          > www.altair.com.pl/start-3135
          > www.ctm.gdynia.pl/produkty/8
          > www.witu.mil.pl/www/biuletyn/zeszyty/20050094p/177.pdf
          > www.znp.wat.edu.pl/doc/2009.06.24/III/03_CTM.pdf
          > I jeszcze pare innych by sie znalazlo(ogolnie Polska z racji swych
          > zadan w NATO zajmuje sie glownie systemami broni podwodnej,glownie
          > ich niszczenia,ale tez zdaje sie powstaja miny i np. pojazdy
          > podwodne budowane w oparciu o tropedy).
          > Poczytaj tez np. numer Nowa Technika Wojskowa 7/2003

Nie no, pieknie browiec - tylko problemem tego watku jest to, co dostaje
          marynarka wojenna....
          • browiec1 Re: Wstyd na caly świat 05.01.10, 01:25
            No to juz chyba ustalilismy,prawda?
    • berek_p Re: Wstyd na caly świat 04.01.10, 23:42
      Polska flota jest symboliczna,to jest faktem choc nie ma potrzeby zwiekszac jej
      sily.Mamy przeciez dobre polozenie,w tym z sasiadami.
      Poza tym jesli wojsko innego kraju zajmie polskie ziemie,silna flota na nic
      przydatna.Na ladzie wszystkie porty zajma np rosjanie i do tego nie musza uzywac
      wlasnej floty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka