Dodaj do ulubionych

Wygrywamy w USA!!!

09.11.16, 07:50
Tymczasem Donald Trump coraz bliższy wyborczego zwycięstwa. Właśnie "zgarnął" Pensylwanię. Bilans głosów wynosi 215 dla Clinton do 264 dla Trumpa.

Jeszcze 6 głosów...
Obserwuj wątek
    • krzy-czy Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 07:54
      kunia kują, a żaba nogę podstawia.
    • ignorant11 Nowa epoka! 09.11.16, 09:05
      Będą zmiany:)))

Rosja będzie miałą szansę... podporządkować się:))

NATO do reformy...
      • brigada_di_bandito Re: Nowa epoka! 09.11.16, 18:31
        Czyli jak pisał Sołżenicyn:
        Wolność dla wszystkich-zmarłych, a resztę do pierdla.
        • ignorant11 Re: Nowa epoka! 09.11.16, 20:52
          brigada_di_bandito napisała:

> Czyli jak pisał Sołżenicyn:
          > Wolność dla wszystkich-zmarłych, a resztę do pierdla.

A kogo TRump miałby mordować lub zamykać?
    • rzewuski1 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 09:26
      To Ukrainę sobie chyba już możemy odfajkować?
      Ciekawe kiedy Putin rozpocznie nowa ofensywę?
    • czizus Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 09:47
      Wygrana Trumpa nie zmieni polityki USA w sposób zasadniczy a już Polska na pewno nic nie straci. Nie sądzę, żeby USA chciała przehandlować Ukrainę, Syrię czy cokolwiek. Rządy w USA to nie tylko zresztą wola prezydenta, a wielu ważnych instytucji i ludzi. To niezwykle silna demokracja z wieloma bezpiecznikami. Polskie władze nie poparły oficjalnie żadnego kandydata w kampanii wyborczej co było bardzo mądre i chociaż nie lubię PIS-u to muszę ich za to pochwalić. Niemcy czy Francja skompromitowały się totalnie popierając ostentacyjnie konkretnego kandydata - H. Clinton. Polska zawsze będzie solidnie współpracować z każdym prezydentem USA a że zwiększa wydatki na zbrojenia i dokonuje zakupów w USA to plus. Wyrazista polityka Trumpa może np. skłonić kraje UE do zwiększania wydatków na zbrojenia o czym wspominał w kampanii.
      Sam Trump nie ma zbyt dużego pojęcia o polityce zagranicznej ale będzie miał mnóstwo świetnych doradców a jest inteligentny więc raczej szybko wejdzie na te właściwe tory.
      Ja śpię spokojnie!
      • bmc3i Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 14:05
        czizus napisał:

> Wygrana Trumpa nie zmieni polityki USA w sposób zasadniczy a już Polska na pewn
        > o nic nie straci. Nie sądzę, żeby USA chciała przehandlować Ukrainę, Syrię czy
        > cokolwiek. Rządy w USA to nie tylko zresztą wola prezydenta, a wielu ważnych in
        > stytucji i ludzi. To niezwykle silna demokracja z wieloma bezpiecznikami.

Traf chce, że jeszcze kilka godzin temu republikanie szli także na większośc w Izbie Reprezentantów. Czyli jeden z tych bezpieczników wlasnie przestaje istnieć. Trump zas zapowiadał także cięcia w i tak juz borykającym sie z problemami budżecie Pentagonu.
        Jedno dobre z tego wynikające - przyspieszenie rozwoju systemów obrony antybalistycznej, zawsze wspieranego przez Republikanów i osłabianego przez Demokratów.

> ydentem USA a że zwiększa wydatki na zbrojenia i dokonuje zakupów w USA to plus
        > . Wyrazista polityka Trumpa może np. skłonić kraje UE do zwiększania wydatków n
        > a zbrojenia o czym wspominał w kampanii.

Trump zapowiadał cięcia w tym zakresie, a nie zwiększenie wydatków na zbrojenia,

> Sam Trump nie ma zbyt dużego pojęcia o polityce zagranicznej ale będzie miał mn
        > óstwo świetnych doradców a jest inteligentny więc raczej szybko wejdzie na te
        > właściwe tory.
        > Ja śpię spokojnie!

A ja dopiero wstałem, zrobiłem pierwsza prasókę, i zdaje sie ze obudziłem się w innej rzeczywistosci.
      • stary_chinczyk Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 17:01
        Trumpa nie interesuje Polska ani inne kraje na drugim koncu swiata. Z tego co mowil, jest raczej sklonny isc na ustepstwa wobec Rosji i Chin tam gdzie USA nie maja istotnego interesu.
        Stawiam na to ze nie bedzie zadnych amerykanskich wojsk w Plosce czy krajach baltyckich. Bedzie ogolna redukcja amerykanskiej obecnosci w Europie i Azji. Likwidacja baz AEGIS w Polsce i Rumunii ( ewentualna oferta odsprzedazy ich tym krojom). Wycofanie sie USA z konfliktu w Syrii. Rozluznienie sankcji wobec Rosji i wieksza uleglos cwobec Chin i Iranu.
        W zamian, skupienie sie na sprawach gospodarczych USA. Byc moze przecietny Amerykann nawet na tym zyska. Przecietny miedszkaniec swiata raczej nie.
        • czizus Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 10:33
          stary_chinczyk napisał:

>
          > Stawiam na to ze nie bedzie zadnych amerykanskich wojsk w Plosce czy krajach ba
          > ltyckich. Bedzie ogolna redukcja amerykanskiej obecnosci w Europie i Azji. Likw
          > idacja baz AEGIS w Polsce i Rumunii ( ewentualna oferta odsprzedazy ich tym kro
          > jom). Wycofanie sie USA z konfliktu w Syrii. Rozluznienie sankcji wobec Rosji i
          > wieksza uleglos cwobec Chin i Iranu.
          > W zamian, skupienie sie na sprawach gospodarczych USA. Byc moze przecietny Amer
          > ykann nawet na tym zyska. Przecietny miedszkaniec swiata raczej nie.

To jedna z opcji, ale wcale tak nie musi być i nie przeceniałbym tego co Trump mówił w czasie kampanii. USA nie mogą skupić się tylko na sobie bo jeżeli odpuszczą sobie różne regiony świata to momentalnie ich miejsce zajmie ktoś inny. Tak jak to stało się w Syrii. A to by oznaczało tylko i wyłącznie słabnięcie USA i wszyscy amerykańscy decydenci i najważniejsze instytucje dobrze o tym wiedzą. Zobaczymy jakimi ludzmi otoczy się Trump, kto będzie sekretarzem stanu, itd., bo to już wiele powie o jego polityce.
          Moim zdaniem Trump wcześniej czy pózniej ubierze się w garnitur poprzedników i będzie słuchał tego co mówi Pentagon, CIA i FED. Bo niby dlaczego miałby ich nie słuchać??
          • ignorant11 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 18:22
            czizus napisał:

> Moim zdaniem Trump wcześniej czy pózniej ubierze się w garnitur poprzedników i
            > będzie słuchał tego co mówi Pentagon, CIA i FED. Bo niby dlaczego miałby ich ni
            > e słuchać??

Trump jest kandydatem republikanów i jego nominacja napewno musiała pociagnąc jakies układy. Dalej jak mowisz CIA Pentagon cała słuzba dyplomatyczna... Oni przygotowuja raporty i decyzje prezydenta. Trump jest człówiekiem inteligentnym i doświadczonym zyciowo. A doświadczenie biznesowe na taakim etapie to doswiadczenia wrecz polityczne, a nawet wieksze, bo decydował o własnych pieniadzach, wiec ma lepsze doswiadczenie i odpowiedzialnośc niż przecietny premier, szczególnie z lewizny:)))
    • donvito52 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 10:08
      Wygrywamy ... cóż za ... idiota ??!!
    • skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 10:12
      "Estonia znajduje się na przedmieściach Petersburga" - jak powiedział Newt Gingrich - prominentny republikański zwolennik Trumpa.

Zupełnie mnie nie dziwi radość autora wątku

• stary_chinczyk Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 10:36
      Ucz sie chlopie lepiej ruskiego i dobrze schowaj
    • bmc3i Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 14:21
      ignorant11 napisał:

> Tymczasem Donald Trump coraz bliższy wyborczego zwycięstwa. Właśnie "zgarnął" P
      > ensylwanię. Bilans głosów wynosi 215 dla Clinton do 264 dla Trumpa.
      >
      > Jeszcze 6 głosów...
      >

Chłopie, tym razem masz do czynienia z zupełnie innym Republikaninem niz zwykle miałes do czynienia. Tym razem to gość egzotyczny, który do republikanów pasuje jak małpa do sklepu jubilerskiego. Fircyk oderwany od rzeczywistości.
      • krzy-czy Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 16:55
        wisz co matruś??? cóś ciebie powim-trza se było inn4go wybrać.
    • maxikasek Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 16:59
      "Wygrywamy w USA!!!"
      TO wpis z twittera Putina? ;-)
      • skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 19:11
        I jak nie wierzyc, że pisiory to agentura Kremla?
    • ignorant11 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 21:09
      To ja już wiem z kim mam do czynienia na FM:))) Lemingi sa przerazone antysystemowym Prezydentem USA:)))

To bedzie świetny prezydent USA.., ups świata:))))

Widac już jak gazwyb i cała michnikowszczyzna sa przerazone:)))

Dorabiaja Donaldowi gębę:)))

NIe podoba mi sie tylko imie Prezydenta Świata....
      • rabbi.rozencwajg Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 21:51
        Kto, my?
        Nie my, tylko oni...
        opolczykpl.wordpress.com/2016/11/07/donald-trump-patriota-usraelski-nadzieja-dla-wolnego-od-lichwy-usraela-i-swiata-czy-syjonistyczny-trampek/
      • bmc3i Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 04:30
        ignorant11 napisał:

> To ja już wiem z kim mam do czynienia na FM:))) Lemingi sa przerazone antysyste
        > mowym Prezydentem USA:)))
        >
        > To bedzie świetny prezydent USA.., ups świata:))))
        >
        > Widac już jak gazwyb i cała michnikowszczyzna sa przerazone:)))
        >
        > Dorabiaja Donaldowi gębę:)))
        >
        > NIe podoba mi sie tylko imie Prezydenta Świata....
        >
        >

Tak, za pieniadze Putina na pewno będzie świetny. Swoją świetnośc zacznie od rozwalenia klasy średniej w USA, spotęguje tą swietnośc przez oddanie Rosji nie tylko Krymu i Donbasu ale i Kijowa z Lwowem, nastepnie zwielokrotni tą świetność przez podwazenie artykułu 5 traktatu waszyngtońskiego i pozwolenie Putinowi aby robił co chciał w Europie i na Bliskim Wschodzie. Następnie pomnoży ową świetnośc przez wycofanie amerykańskiego sprzeciwu wobec Nord Stream II, a potem postwi kropkę nad i przez anulowanie kontraktów na budowę bazy w Aegis w Redzikowie. Aż w końcu dojdzie do perfekcji w tej świetności, i zredukuje o połowę budźet Pentagonu.

I wiesz co jest najgorsze ignorant? Że z tego co napisałem wyżej, w kampanii wyborczej nie zapowiedział jedynie anulowania Redzikowa.....
    • skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 23:42
      Kommiersant napisał, że z Trumpem mozna podpisać nową Jałtę w sprawie podziału Europy wschodniej.

Nie dziwi dlaczego pisiory tak się cieszą ...
      • stary_chinczyk Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 00:23
        Rosja, o ile nie bedzie zbytnio podskakiwac, to moze zyskac zniesienie sankcji.
        Marzenia o dominacji nad kolejnymi terytoriami, podczas gdy nie sa w stanie skutecznie zagospodarowac ani ulamka z tego co juz maja, sa smieszne :)
        • skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 08:13
          Błąd logiczny. Z faktu, że nie potrafia zagospodarować zajmowanych obszarów, nie wynika wcale, że nie chcą zająć nowych.

Taka jeszcze carska tradycja. Śmieszna (nie dla krajów ościennych)
        • ignorant11 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 17:46
          stary_chinczyk napisał:

> Rosja, o ile nie bedzie zbytnio podskakiwac, to moze zyskac zniesienie sankcji.
          > Marzenia o dominacji nad kolejnymi terytoriami, podczas gdy nie sa w stanie sku
          > tecznie zagospodarowac ani ulamka z tego co juz maja, sa smieszne :)
          >

Smieszne dla ludzi cywilizowanych ale nie dla Rosjan, którzy marza by być pepkiem świata a sa co najwyżej poddupkiem:)))

To operetkowy kraj, zobacz na ich operetkowe mundury, na operetkowego cara liliputina, którzy jest supermenem a nawet najlepszym zurawiem wszechrusi i uczy nawet żurawie latac...
          :)))

Takim idiota nie byl nawet Stalin jezykoznawca, choć tez operetkowy błazen jak wszyscy dyktatorzy
    • stary_chinczyk Jestem rozczarowany 10.11.16, 03:57
      Wczoraj tyle mowiono w mediach jak to wszystkie rynki w srode czeka armagedon. Jak to gieldy poleca na leb na szyje.
      Pomyslalem, ze jak faktycznie tak bedzie to trzeba wykorzystac sytuacje i nakupic tanio akcji.
      Otwieram rano komputer, i szkok ! Indeksy na plusie ! Nic nie zarobie :(
      No to jak w koncu jest z tym Trumpem ? Ludzie sie go nie boja. Biznes tez sie go nie boi. Czyzby baly sie tylko opiniotworcze media ??? Jesli tak jest, to chyba juz przestaja byc opiniotworcze.
      • bmc3i Re: Jestem rozczarowany 10.11.16, 04:36
        stary_chinczyk napisał:

> Wczoraj tyle mowiono w mediach jak to wszystkie rynki w srode czeka armagedon.
        > Jak to gieldy poleca na leb na szyje.
        > Pomyslalem, ze jak faktycznie tak bedzie to trzeba wykorzystac sytuacje i nakup
        > ic tanio akcji.
        > Otwieram rano komputer, i szkok ! Indeksy na plusie ! Nic nie zarobie :(
        > No to jak w koncu jest z tym Trumpem ? Ludzie sie go nie boja. Biznes tez sie g
        > o nie boi. Czyzby baly sie tylko opiniotworcze media ??? Jesli tak jest, to chy
        > ba juz przestaja byc opiniotworcze.

To zależy jaki komputer otworzyłeś. Słuchałem BBC jadąc dzis rano do pracy - było tuz przed 10, wkrótce po otwarciu Wall Street. Daleki Wschód - down, Europa - down, tylko 5 bloków ode mnie, rynki nie padły na pysk. Komentarz był taki, że o ile na Dalekim Wschodzi zareagowano przerażeniem, mając na uwadze zapowiedzi Trumpa - bo ich realizacja w nich tam uderzy w pierwszej kolejnosci, o tyle w Nowym Jorku inwestorzy postanowili poczekać na pierwsze decyzje Trumpa.
        • stary_chinczyk Re: Jestem rozczarowany 10.11.16, 06:10
          Zapowiedzi przedwyborcze zwykle sa realizowane w niewielkiej czesci, jesli wogole.
          Mnie jednak wydaje sie ze media glownego nurtu zbyt bardzo demonizuja Trumpa. Owszem trudno mu wierzyc. Ale bez poparcia niewiele zmieni. A przy jakichs radykalnych pomyslach nie dostanie poparcia nawet od republikanow.
          Media postanowily zrobic z niego demona, bo jest politycznie niepoprawny. Problem jest taki ze amerykanska inteligencja, Europejczycy i Azjaci w to uwierzyli. Amerykanscy wiesniacy juz nie. I byc moze to oni maja racje.
          • bmc3i Re: Jestem rozczarowany 10.11.16, 10:21
            stary_chinczyk napisał:

> Zapowiedzi przedwyborcze zwykle sa realizowane w niewielkiej czesci, jesli wogo
            > le.
            > Mnie jednak wydaje sie ze media glownego nurtu zbyt bardzo demonizuja Trumpa. O
            > wszem trudno mu wierzyc. Ale bez poparcia niewiele zmieni. A przy jakichs radyk
            > alnych pomyslach nie dostanie poparcia nawet od republikanow.
            > Media postanowily zrobic z niego demona, bo jest politycznie niepoprawny. Probl
            > em jest taki ze amerykanska inteligencja, Europejczycy i Azjaci w to uwierzyli.
            > Amerykanscy wiesniacy juz nie. I byc moze to oni maja racje.

Amerykańscy wieśniacy wlasnie dlatego mu uwierzyli, że słuchali co mówi.
            Demonizują Trumpa? A na podstawie czego go oceniac, jak nie na podstawie tego co mówi, skoro jak dotąd nie miał okazji zademonetrowac sie w polityce?
    • wkkr Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 10:47
      Mam nadzieję że w wyniku tej wygranej zwiedzisz Syberię idioto.
      • donvito52 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 14:50
        W sumie Reagan też na początku kadencji uważny był za dziecko specjalnej troski.
        Okazał się jednym z lepszych prezydentów w historii USA.
        Wypada więc mieć nadzieję ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka