ignorant11 09.11.16, 07:50 Tymczasem Donald Trump coraz bliższy wyborczego zwycięstwa. Właśnie "zgarnął" Pensylwanię. Bilans głosów wynosi 215 dla Clinton do 264 dla Trumpa. Jeszcze 6 głosów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzy-czy Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 07:54 kunia kują, a żaba nogę podstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Nowa epoka! 09.11.16, 09:05 Będą zmiany:))) Rosja będzie miałą szansę... podporządkować się:)) NATO do reformy... Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: Nowa epoka! 09.11.16, 18:31 Czyli jak pisał Sołżenicyn: Wolność dla wszystkich-zmarłych, a resztę do pierdla. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nowa epoka! 09.11.16, 20:52 brigada_di_bandito napisała: > Czyli jak pisał Sołżenicyn: > Wolność dla wszystkich-zmarłych, a resztę do pierdla. A kogo TRump miałby mordować lub zamykać? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 09:26 To Ukrainę sobie chyba już możemy odfajkować? Ciekawe kiedy Putin rozpocznie nowa ofensywę? Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 09:47 Wygrana Trumpa nie zmieni polityki USA w sposób zasadniczy a już Polska na pewno nic nie straci. Nie sądzę, żeby USA chciała przehandlować Ukrainę, Syrię czy cokolwiek. Rządy w USA to nie tylko zresztą wola prezydenta, a wielu ważnych instytucji i ludzi. To niezwykle silna demokracja z wieloma bezpiecznikami. Polskie władze nie poparły oficjalnie żadnego kandydata w kampanii wyborczej co było bardzo mądre i chociaż nie lubię PIS-u to muszę ich za to pochwalić. Niemcy czy Francja skompromitowały się totalnie popierając ostentacyjnie konkretnego kandydata - H. Clinton. Polska zawsze będzie solidnie współpracować z każdym prezydentem USA a że zwiększa wydatki na zbrojenia i dokonuje zakupów w USA to plus. Wyrazista polityka Trumpa może np. skłonić kraje UE do zwiększania wydatków na zbrojenia o czym wspominał w kampanii. Sam Trump nie ma zbyt dużego pojęcia o polityce zagranicznej ale będzie miał mnóstwo świetnych doradców a jest inteligentny więc raczej szybko wejdzie na te właściwe tory. Ja śpię spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 14:05 czizus napisał: > Wygrana Trumpa nie zmieni polityki USA w sposób zasadniczy a już Polska na pewn > o nic nie straci. Nie sądzę, żeby USA chciała przehandlować Ukrainę, Syrię czy > cokolwiek. Rządy w USA to nie tylko zresztą wola prezydenta, a wielu ważnych in > stytucji i ludzi. To niezwykle silna demokracja z wieloma bezpiecznikami. Traf chce, że jeszcze kilka godzin temu republikanie szli także na większośc w Izbie Reprezentantów. Czyli jeden z tych bezpieczników wlasnie przestaje istnieć. Trump zas zapowiadał także cięcia w i tak juz borykającym sie z problemami budżecie Pentagonu. Jedno dobre z tego wynikające - przyspieszenie rozwoju systemów obrony antybalistycznej, zawsze wspieranego przez Republikanów i osłabianego przez Demokratów. > ydentem USA a że zwiększa wydatki na zbrojenia i dokonuje zakupów w USA to plus > . Wyrazista polityka Trumpa może np. skłonić kraje UE do zwiększania wydatków n > a zbrojenia o czym wspominał w kampanii. Trump zapowiadał cięcia w tym zakresie, a nie zwiększenie wydatków na zbrojenia, > Sam Trump nie ma zbyt dużego pojęcia o polityce zagranicznej ale będzie miał mn > óstwo świetnych doradców a jest inteligentny więc raczej szybko wejdzie na te > właściwe tory. > Ja śpię spokojnie! A ja dopiero wstałem, zrobiłem pierwsza prasókę, i zdaje sie ze obudziłem się w innej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 17:01 Trumpa nie interesuje Polska ani inne kraje na drugim koncu swiata. Z tego co mowil, jest raczej sklonny isc na ustepstwa wobec Rosji i Chin tam gdzie USA nie maja istotnego interesu. Stawiam na to ze nie bedzie zadnych amerykanskich wojsk w Plosce czy krajach baltyckich. Bedzie ogolna redukcja amerykanskiej obecnosci w Europie i Azji. Likwidacja baz AEGIS w Polsce i Rumunii ( ewentualna oferta odsprzedazy ich tym krojom). Wycofanie sie USA z konfliktu w Syrii. Rozluznienie sankcji wobec Rosji i wieksza uleglos cwobec Chin i Iranu. W zamian, skupienie sie na sprawach gospodarczych USA. Byc moze przecietny Amerykann nawet na tym zyska. Przecietny miedszkaniec swiata raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 10:33 stary_chinczyk napisał: > > Stawiam na to ze nie bedzie zadnych amerykanskich wojsk w Plosce czy krajach ba > ltyckich. Bedzie ogolna redukcja amerykanskiej obecnosci w Europie i Azji. Likw > idacja baz AEGIS w Polsce i Rumunii ( ewentualna oferta odsprzedazy ich tym kro > jom). Wycofanie sie USA z konfliktu w Syrii. Rozluznienie sankcji wobec Rosji i > wieksza uleglos cwobec Chin i Iranu. > W zamian, skupienie sie na sprawach gospodarczych USA. Byc moze przecietny Amer > ykann nawet na tym zyska. Przecietny miedszkaniec swiata raczej nie. To jedna z opcji, ale wcale tak nie musi być i nie przeceniałbym tego co Trump mówił w czasie kampanii. USA nie mogą skupić się tylko na sobie bo jeżeli odpuszczą sobie różne regiony świata to momentalnie ich miejsce zajmie ktoś inny. Tak jak to stało się w Syrii. A to by oznaczało tylko i wyłącznie słabnięcie USA i wszyscy amerykańscy decydenci i najważniejsze instytucje dobrze o tym wiedzą. Zobaczymy jakimi ludzmi otoczy się Trump, kto będzie sekretarzem stanu, itd., bo to już wiele powie o jego polityce. Moim zdaniem Trump wcześniej czy pózniej ubierze się w garnitur poprzedników i będzie słuchał tego co mówi Pentagon, CIA i FED. Bo niby dlaczego miałby ich nie słuchać?? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 18:22 czizus napisał: > Moim zdaniem Trump wcześniej czy pózniej ubierze się w garnitur poprzedników i > będzie słuchał tego co mówi Pentagon, CIA i FED. Bo niby dlaczego miałby ich ni > e słuchać?? Trump jest kandydatem republikanów i jego nominacja napewno musiała pociagnąc jakies układy. Dalej jak mowisz CIA Pentagon cała słuzba dyplomatyczna... Oni przygotowuja raporty i decyzje prezydenta. Trump jest człówiekiem inteligentnym i doświadczonym zyciowo. A doświadczenie biznesowe na taakim etapie to doswiadczenia wrecz polityczne, a nawet wieksze, bo decydował o własnych pieniadzach, wiec ma lepsze doswiadczenie i odpowiedzialnośc niż przecietny premier, szczególnie z lewizny:))) Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 10:08 Wygrywamy ... cóż za ... idiota ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 10:12 "Estonia znajduje się na przedmieściach Petersburga" - jak powiedział Newt Gingrich - prominentny republikański zwolennik Trumpa. Zupełnie mnie nie dziwi radość autora wątku Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 10:36 Ucz sie chlopie lepiej ruskiego i dobrze schowaj Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 14:21 ignorant11 napisał: > Tymczasem Donald Trump coraz bliższy wyborczego zwycięstwa. Właśnie "zgarnął" P > ensylwanię. Bilans głosów wynosi 215 dla Clinton do 264 dla Trumpa. > > Jeszcze 6 głosów... > Chłopie, tym razem masz do czynienia z zupełnie innym Republikaninem niz zwykle miałes do czynienia. Tym razem to gość egzotyczny, który do republikanów pasuje jak małpa do sklepu jubilerskiego. Fircyk oderwany od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 16:55 wisz co matruś??? cóś ciebie powim-trza se było inn4go wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 16:59 "Wygrywamy w USA!!!" TO wpis z twittera Putina? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 19:11 I jak nie wierzyc, że pisiory to agentura Kremla? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 21:09 To ja już wiem z kim mam do czynienia na FM:))) Lemingi sa przerazone antysystemowym Prezydentem USA:))) To bedzie świetny prezydent USA.., ups świata:)))) Widac już jak gazwyb i cała michnikowszczyzna sa przerazone:))) Dorabiaja Donaldowi gębę:))) NIe podoba mi sie tylko imie Prezydenta Świata.... Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.rozencwajg Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 21:51 Kto, my? Nie my, tylko oni... opolczykpl.wordpress.com/2016/11/07/donald-trump-patriota-usraelski-nadzieja-dla-wolnego-od-lichwy-usraela-i-swiata-czy-syjonistyczny-trampek/ Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 04:30 ignorant11 napisał: > To ja już wiem z kim mam do czynienia na FM:))) Lemingi sa przerazone antysyste > mowym Prezydentem USA:))) > > To bedzie świetny prezydent USA.., ups świata:)))) > > Widac już jak gazwyb i cała michnikowszczyzna sa przerazone:))) > > Dorabiaja Donaldowi gębę:))) > > NIe podoba mi sie tylko imie Prezydenta Świata.... > > Tak, za pieniadze Putina na pewno będzie świetny. Swoją świetnośc zacznie od rozwalenia klasy średniej w USA, spotęguje tą swietnośc przez oddanie Rosji nie tylko Krymu i Donbasu ale i Kijowa z Lwowem, nastepnie zwielokrotni tą świetność przez podwazenie artykułu 5 traktatu waszyngtońskiego i pozwolenie Putinowi aby robił co chciał w Europie i na Bliskim Wschodzie. Następnie pomnoży ową świetnośc przez wycofanie amerykańskiego sprzeciwu wobec Nord Stream II, a potem postwi kropkę nad i przez anulowanie kontraktów na budowę bazy w Aegis w Redzikowie. Aż w końcu dojdzie do perfekcji w tej świetności, i zredukuje o połowę budźet Pentagonu. I wiesz co jest najgorsze ignorant? Że z tego co napisałem wyżej, w kampanii wyborczej nie zapowiedział jedynie anulowania Redzikowa..... Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 09.11.16, 23:42 Kommiersant napisał, że z Trumpem mozna podpisać nową Jałtę w sprawie podziału Europy wschodniej. Nie dziwi dlaczego pisiory tak się cieszą ... Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 00:23 Rosja, o ile nie bedzie zbytnio podskakiwac, to moze zyskac zniesienie sankcji. Marzenia o dominacji nad kolejnymi terytoriami, podczas gdy nie sa w stanie skutecznie zagospodarowac ani ulamka z tego co juz maja, sa smieszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 08:13 Błąd logiczny. Z faktu, że nie potrafia zagospodarować zajmowanych obszarów, nie wynika wcale, że nie chcą zająć nowych. Taka jeszcze carska tradycja. Śmieszna (nie dla krajów ościennych) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 17:46 stary_chinczyk napisał: > Rosja, o ile nie bedzie zbytnio podskakiwac, to moze zyskac zniesienie sankcji. > Marzenia o dominacji nad kolejnymi terytoriami, podczas gdy nie sa w stanie sku > tecznie zagospodarowac ani ulamka z tego co juz maja, sa smieszne :) > Smieszne dla ludzi cywilizowanych ale nie dla Rosjan, którzy marza by być pepkiem świata a sa co najwyżej poddupkiem:))) To operetkowy kraj, zobacz na ich operetkowe mundury, na operetkowego cara liliputina, którzy jest supermenem a nawet najlepszym zurawiem wszechrusi i uczy nawet żurawie latac... :))) Takim idiota nie byl nawet Stalin jezykoznawca, choć tez operetkowy błazen jak wszyscy dyktatorzy Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Jestem rozczarowany 10.11.16, 03:57 Wczoraj tyle mowiono w mediach jak to wszystkie rynki w srode czeka armagedon. Jak to gieldy poleca na leb na szyje. Pomyslalem, ze jak faktycznie tak bedzie to trzeba wykorzystac sytuacje i nakupic tanio akcji. Otwieram rano komputer, i szkok ! Indeksy na plusie ! Nic nie zarobie :( No to jak w koncu jest z tym Trumpem ? Ludzie sie go nie boja. Biznes tez sie go nie boi. Czyzby baly sie tylko opiniotworcze media ??? Jesli tak jest, to chyba juz przestaja byc opiniotworcze. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jestem rozczarowany 10.11.16, 04:36 stary_chinczyk napisał: > Wczoraj tyle mowiono w mediach jak to wszystkie rynki w srode czeka armagedon. > Jak to gieldy poleca na leb na szyje. > Pomyslalem, ze jak faktycznie tak bedzie to trzeba wykorzystac sytuacje i nakup > ic tanio akcji. > Otwieram rano komputer, i szkok ! Indeksy na plusie ! Nic nie zarobie :( > No to jak w koncu jest z tym Trumpem ? Ludzie sie go nie boja. Biznes tez sie g > o nie boi. Czyzby baly sie tylko opiniotworcze media ??? Jesli tak jest, to chy > ba juz przestaja byc opiniotworcze. To zależy jaki komputer otworzyłeś. Słuchałem BBC jadąc dzis rano do pracy - było tuz przed 10, wkrótce po otwarciu Wall Street. Daleki Wschód - down, Europa - down, tylko 5 bloków ode mnie, rynki nie padły na pysk. Komentarz był taki, że o ile na Dalekim Wschodzi zareagowano przerażeniem, mając na uwadze zapowiedzi Trumpa - bo ich realizacja w nich tam uderzy w pierwszej kolejnosci, o tyle w Nowym Jorku inwestorzy postanowili poczekać na pierwsze decyzje Trumpa. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Jestem rozczarowany 10.11.16, 06:10 Zapowiedzi przedwyborcze zwykle sa realizowane w niewielkiej czesci, jesli wogole. Mnie jednak wydaje sie ze media glownego nurtu zbyt bardzo demonizuja Trumpa. Owszem trudno mu wierzyc. Ale bez poparcia niewiele zmieni. A przy jakichs radykalnych pomyslach nie dostanie poparcia nawet od republikanow. Media postanowily zrobic z niego demona, bo jest politycznie niepoprawny. Problem jest taki ze amerykanska inteligencja, Europejczycy i Azjaci w to uwierzyli. Amerykanscy wiesniacy juz nie. I byc moze to oni maja racje. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jestem rozczarowany 10.11.16, 10:21 stary_chinczyk napisał: > Zapowiedzi przedwyborcze zwykle sa realizowane w niewielkiej czesci, jesli wogo > le. > Mnie jednak wydaje sie ze media glownego nurtu zbyt bardzo demonizuja Trumpa. O > wszem trudno mu wierzyc. Ale bez poparcia niewiele zmieni. A przy jakichs radyk > alnych pomyslach nie dostanie poparcia nawet od republikanow. > Media postanowily zrobic z niego demona, bo jest politycznie niepoprawny. Probl > em jest taki ze amerykanska inteligencja, Europejczycy i Azjaci w to uwierzyli. > Amerykanscy wiesniacy juz nie. I byc moze to oni maja racje. Amerykańscy wieśniacy wlasnie dlatego mu uwierzyli, że słuchali co mówi. Demonizują Trumpa? A na podstawie czego go oceniac, jak nie na podstawie tego co mówi, skoro jak dotąd nie miał okazji zademonetrowac sie w polityce? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 10:47 Mam nadzieję że w wyniku tej wygranej zwiedzisz Syberię idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Wygrywamy w USA!!! 10.11.16, 14:50 W sumie Reagan też na początku kadencji uważny był za dziecko specjalnej troski. Okazał się jednym z lepszych prezydentów w historii USA. Wypada więc mieć nadzieję ... Odpowiedz Link Zgłoś