patmate 11.06.22, 23:35 defence24.com/armed-forces/leopards-for-poland-switzerland-says-no-commentary Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary_chinczyk Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 00:32 Myślę że się obejdzie. Ale Polska powinna brać to pod uwagę przy zakupach uzbrojenia. Powinna być nawet ustawa zabraniająca zakupy broni w pewnych państwach. Szwajcaria to dostawca na którym nie można polegać, powinna się na takiej liście znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 01:16 stary_chinczyk napisał: > Myślę że się obejdzie. Ale Polska powinna brać to pod uwagę przy zakupach uzbro > jenia. Powinna być nawet ustawa zabraniająca zakupy broni w pewnych państwach. > Szwajcaria to dostawca na którym nie można polegać, powinna się na takiej liści > e znaleźć. Zgadza się. Strach kupować cokolwiek co ma jakieś korzenie w Szwajcarii i choćby leżało blisko broni. Na mojej liście takich pańtw jest też Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 08:33 Nie ma co się dziwić. Oba kraje są cichymi bankierami Rosji. Sankcje w tym nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 11:51 odyn06 napisał: > Nie ma co się dziwić. > Oba kraje są cichymi bankierami Rosji. > Sankcje w tym nie pomogą. To nawet nie o to chodzi. Jako sprzedawcy broni są niewiarygodni. Po numerze jaki Izrael wywinął Gruzji, dziwie sie ze ktokolwiek kupuje jeszcze broń rodem z ziemii obiecanej Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 12:12 Niech zgadnę. Czy to czasem nie ambasador Rosji za tym stał? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 12:36 odyn06 napisał: > Niech zgadnę. > Czy to czasem nie ambasador Rosji za tym stał? Nie wiem kto stał za przekazaniem Rosjanom kodów do gruzińskich dronów z Izraela. JA raczej zadałbym pytanie, dlaczego wśród broni z całego swiata zachodniego, nie ma na Ukrainie broni izraelskiej, od Spików zaczynając. Czyżby Izraelitom nie zależało na reklamie, jaka stała sie udziałem Javelina? Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 11:48 A na kim w tym zakresie można polegać? Sami mamy wszystko wyprodukować? Nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
mort_subite Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 12:36 gangut napisał: > A na kim w tym zakresie można polegać? Sami mamy wszystko wyprodukować? Niereal > ne. > Niemniej jest to kierunek, w którym warto iść. Nie kupować gotowców z półki, ale licencje z prawem do samodzielnego modyfikowania i rozwoju konstrukcji. No i te licencje realizować w praktyce. Nie powielać skandalu z MEKO... PS. Oczywiście nie wszystko się tak da, ale zapewne dałoby się znacznie więcej, niż to jest realizowane obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 14:46 "Nie kupować gotowców z półki, ale licencje z prawem do samodzielnego modyfikowania i rozwoju konstrukcji." CIęzko o takie licencje. Nasze Kraby- musimy o zgodę na eksport pytac Anglików. Koreańskie FA-50- muszą pytac Anglików i Amerykanów. itp. Co ciekawe Niemcy o eksport LEosi i PzH 2000 teraz muszą pytac Angoli. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szwajcarskie Leo 4 nie dla Polski 12.06.22, 14:51 maxikasek napisał: > "Nie kupować gotowców z półki, ale licencje z prawem do samodzielnego modyfikow > ania i rozwoju konstrukcji." > CIęzko o takie licencje. Nasze Kraby- musimy o zgodę na eksport pytac Anglików. > Koreańskie FA-50- muszą pytac Anglików i Amerykanów. itp. Co ciekawe Niemcy o > eksport LEosi i PzH 2000 teraz muszą pytac Angoli. Licencja jak jest udzielana, to na produkcje i sprzedaż na określonym rynku. Jak PL wzięła kiedyś licencje na produkcje Fiata 125, to nie mogła swobodnie sprzedawac go we Włoszech czy Francji. Odpowiedz Link Zgłoś