bmc3i
14.06.22, 16:46
Wczoraj w NPR puścili bardzo ciekawą audycję na temat jeńców wojennych w Stanach Zjednoczonych podczas drugiej wojny światowej.
Było ich około 500 tysięcy, w większości Niemcy, ale też Włosi oraz Japończycy. Mieszkali w ponad 200 obozach w całych stanach, tylko dwa stany nie miały żadnego obozu jenieckiego. Większość audycji zrobiona była na podstawie jednego z obozów w Alabamie. Przy miasteczku liczącym ok 1200 mieszkańców, umieszczono obóz na ok. 8000 jeńców, gdzie via port w Bostonie sprowadzono pociągiem żołnierzy Afrika Korps.
Warunki mieli bardzo dobre. Wypowiadało się między innymi dwóch byłych jeńców tego oflagu - w samych superlatywach. Jedna z wypowiedzi: "Bardzo się bałem jak będziemy traktowani. Ale natychmiast, gdy przyjechaliśmy, amerykańscy żołnierze zorganizowali na kafeterię, na pierwszy posiłek dostaliśmy m.in. masło orzechowe. Mój Boże, ja nigdy dotąd w życiu nawet nie słyszałem o peanuts (orzechy arachidowe), a tu nam dają peanut butter. Każdy z nas dostał indywidualne ręczniki - po raz pierwszy od kilku lat miałem swój własny ręcznik.". Jeńcy byli żywieni tak dobrze, że zaczęła pisać o tym prasa, pytając, dlaczego nazistowscy jeńcy, mają mieć zapewnione lepsze wyżywienie niż Amerykanie.
Zabronione były relacje prywatne między jeńcami a mieszkańcami miasteczka, zaś tworzenie związków między jeńcami a okolicznymi cywilami, było nielegalne - choć zdarzyło się kilka tego typu przypadków.
Kontrowersje budziło również traktowanie jeńców japońskich, którzy byli traktowani lepiej niż amerykańscy obywatele japońskiego pochodzenia. Wypowiadający się na ten temat w audycji historyk, powiedział że z jednego powodu - japońscy jeńcy chronieni byli prawem, konwencją genewską, podczas gdy w tym czasie nie było w Stanach żadnego prawa gwarantującego prawa człowieka własnym obywatelom.
Na marginesie, kilkadziesiąt lat później, prez. G.W. Bush objął gwarancjami konwencji genewskich pojmanych Talibów, ale jako terrorystom odmówił ich pojmanym członkom Al Kaidy.