Dodaj do ulubionych

Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski

27.01.23, 19:12
biznesalert.pl/masowce-rosja-polska-spiecie/
www.youtube.com/watch?v=TXHHjKvXXpc
polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3106467,dwa-rosyjskie-masowce-kotwicza-w-poblizu-polskiej-granicy-i-infrastruktury-krytycznej-sa-zagrozeniem-to-prowokacja
Skoro saa one w polskiej strefie ekonomicznej i zagrazaja zegludze to naklezy je arestowac.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 19:42
      Mysle, ze trzeba wyłac MArwoj aby ich pilnowała.
      • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 19:45
        ignorant11 napisał:

> Mysle, ze trzeba wyłac MArwoj aby ich pilnowała.
        >

Naprawdę MW? A co konkretnie? NIe lepiej F16, NSMy i sieciocentryczne Bryzy?
        • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 19:47
          bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > Mysle, ze trzeba wyłac MArwoj aby ich pilnowała.
          > >
          >
          >
          > Naprawdę MW? A co konkretnie? NIe lepiej F16, NSMy i sieciocentryczne Bryzy?

No nie.... Ale tez...

Chyba zatapianie ich byłoby przedwczesne:)))
          • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:16
            ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > ignorant11 napisał:
            > >
            > > > Mysle, ze trzeba wyłac MArwoj aby ich pilnowała.
            > > >
            > >
            > >
            > > Naprawdę MW? A co konkretnie? NIe lepiej F16, NSMy i sieciocentryczne Br
            > yzy?
            >
            >
            > No nie.... Ale tez...
            >
            > Chyba zatapianie ich byłoby przedwczesne:)))
            >

No wiec co tam poślesz? Czym bed!iesz ich pilnował? Ten jeden Kormoran bedzie tam stał przez nastepne 8 miesiecy, kuter rakietowy czy F16?
        • stary_chinczyk Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 07:18
          > Naprawdę MW? A co konkretnie? NIe lepiej F16, NSMy i sieciocentryczne Bryzy?

Spokojnie wystarczą okręty patrolowe. Nie wiem komu potrzebna MW na jeziorze.
          • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 30.01.23, 23:35
            stary_chinczyk napisał:

> > Naprawdę MW? A co konkretnie? NIe lepiej F16, NSMy i sieciocentryczne Br
            > yzy?
            >
            > Spokojnie wystarczą okręty patrolowe. Nie wiem komu potrzebna MW na jeziorze.

Okrętów patrolowyvh MW nie ma. Tylko jedną przerośniętą motorówkę, która też nie może stać prxy nich 7 miesiecy.
            • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 31.01.23, 00:00
              bmc3i napisał:

> stary_chinczyk napisał:
              >
              > > > Naprawdę MW? A co konkretnie? NIe lepiej F16, NSMy i sieciocentryc
              > zne Br
              > > yzy?
              > >
              > > Spokojnie wystarczą okręty patrolowe. Nie wiem komu potrzebna MW na jezio
              > rze.
              >
              > Okrętów patrolowyvh MW nie ma. Tylko jedną przerośniętą motorówkę, która też ni
              > e może stać prxy nich 7 miesiecy.

No dokładnie Bałtyk jest chyba nawet mniejszy od Wielkich Jezior.
    • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:00
      Trzeba znaleźć jakis pretext i wysłac grupe abordazowa niech zrobi inspekcje.
      • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:17
        ignorant11 napisał:

> Trzeba znaleźć jakis pretext i wysłac grupe abordazowa niech zrobi inspekcje.
        >

Może inspekcja sanitarna, albo BHP? Niestety Straży Wybrzeża też nie mamy?
    • maxikasek Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:13
      Nie czytałeś? Stoją tam od kilku miesięcy i mają prawo tam stać, nie zagrażają żegludze. Prowadzą obserwacje, ale legalnie. To co ich może wygonić to zamknięcie rejonu dla żeglugi.
      • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:18
        maxikasek napisał:

> Nie czytałeś? Stoją tam od kilku miesięcy i mają prawo tam stać, nie zagrażają
        > żegludze. Prowadzą obserwacje, ale legalnie. To co ich może wygonić to zamknięc
        > ie rejonu dla żeglugi.

Nie zagrażają, jeśli rejsowe promy muszą omijac je szerokim łukiem?
        • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:21
          bmc3i napisał:

> maxikasek napisał:
          >
          > > Nie czytałeś? Stoją tam od kilku miesięcy i mają prawo tam stać, nie zagr
          > ażają
          > > żegludze. Prowadzą obserwacje, ale legalnie. To co ich może wygonić to za
          > mknięc
          > > ie rejonu dla żeglugi.
          >
          >
          > Nie zagrażają, jeśli rejsowe promy muszą omijac je szerokim łukiem?

Zamykamy na 12h i zadamy WON!!!!

Potem stawiamy kuter rakietowy....
        • maxikasek Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 23:34
          "Nie zagrażają, jeśli rejsowe promy muszą omijac je szerokim łukiem?"
          A muszą? W pobliżu sa dwie trasy promów i niekoniecznie obydwa stoją na nich.
          A po drugie- promy muszą omijac też płynące statki. ;-) Nie ma czegoś takiego jak bus pas dla promów ;-)

"Potem stawiamy kuter rakietowy...."
          I statki kotwicżą obok niego ;-)

"Zapewne patmate mialby coś do powiedzenia na ich temat, ale nie bywa tu już. W praktyce one mogą prowadzić rozpoznanie elektroniczne"
          Mogą. Mogą też służyć do odwracania uwagi.

"Mnie przegonili, mimo iż twierdziłem, że ok 0,5nm mam prawo, co znalem z wód holenderskich odpowiedzieli mi co najmniej 2nm od Petrobalticu."
          Ale oni stoją 30km od platform.

• patmate Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 30.01.23, 20:03
            no fakt, rzadko tu zaglądam. Co do tych statków to można wykorzystać prawo wizyty i rewizji na wodach międzynarodowych. Podejrzenie o piractwo, handel niewolnikami (np. uchodźcami) , nadawanie nielegalnych audycji telewizyjnych kub radiowych. Możliwości są. Statki oficjalnie są własnością spółek zarejestrowanych w Panamie (choć tu mogą być niuanse) a więc FR może otrzaskać beret a nie protestować. Z mojej praktyki, gdy chciałem zakotwiczyć pod Alaską poza wodami terytorialnymi USA, a le w ich strefie ekomomicznej (tzw. EEZ) agent grzecznie mi wytłumaczył, ze i owszem ale nie 12 NM od lądu, a 200Nm a więc poza tymże obszarem wyłączności ekonomicznej. Patrząc na status tych statkó na AIS - jeden na kotwicy a drugi dryfuje sobie:

www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:1366135/zoom:10
            www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:2656444/mmsi:352001423/imo:9720263/vessel:WL_KIRILLOV

Administracja morska może jeszcze zażądać odejścia z uczęszczanego akwenu morskiego. A to trzeba wymusić. Tylko czym, naszą fregatę OHP widziałem na początku stycznia jak dzielnie płynęła przez Duży Bełt na północ.....

Pzdr
            • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 30.01.23, 23:38
              patmate napisał:

> Administracja morska może jeszcze zażądać odejścia z uczęszczanego akwenu morsk
              > iego. A to trzeba wymusić. Tylko czym, naszą fregatę OHP widziałem na początku
              > stycznia jak dzielnie płynęła przez Duży Bełt na północ.....

O własnych siłach, czy na holu?
              • maxikasek Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 31.01.23, 00:15
                "O własnych siłach, czy na holu?"
                KOściuszko dołączył do SMNG-1, choć jako nie w pełni sprawny, nie stał się pełnoprawnym członkiem zespołu.
                Pól roku temu ukończył prawie 3-letni remont. I nie - to nie był jakiś hiper remont- po prostu rząd uważa że remotny okrętów MW to taka pomoc publiczna dla stoczni państwowych. ORP Lublin w Gryfi już 4 lata w remoncie i konca nie widać.
                • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 31.01.23, 01:23
                  maxikasek napisał:

> "O własnych siłach, czy na holu?"
                  > KOściuszko dołączył do SMNG-1, choć jako nie w pełni sprawny, nie stał się pełn
                  > oprawnym członkiem zespołu.
                  > Pól roku temu ukończył prawie 3-letni remont. I nie - to nie był jakiś hiper re
                  > mont- po prostu rząd uważa że remotny okrętów MW to taka pomoc publiczna dla st
                  > oczni państwowych. ORP Lublin w Gryfi już 4 lata w remoncie i konca nie widać.

Lepiej zatopić go koło Helu, jako sztuczną rafę koralową. Wstyd przestanie przynosic.

• ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 31.01.23, 10:29
                    bmc3i napisał:

> maxikasek napisał:
                    >
                    > > "O własnych siłach, czy na holu?"
                    > > KOściuszko dołączył do SMNG-1, choć jako nie w pełni sprawny, nie stał si
                    > ę pełn
                    > > oprawnym członkiem zespołu.
                    > > Pól roku temu ukończył prawie 3-letni remont. I nie - to nie był jakiś hi
                    > per re
                    > > mont- po prostu rząd uważa że remotny okrętów MW to taka pomoc publiczna
                    > dla st
                    > > oczni państwowych. ORP Lublin w Gryfi już 4 lata w remoncie i konca nie w
                    > idać.
                    >
                    > Lepiej zatopić go koło Helu, jako sztuczną rafę koralową. Wstyd przestanie przy
                    > nosic.
                    >

:))) Jasne! Nie jesteśmy supermocarstwem 2gim na swiecie, wiec nam cos o kondycji kacapskiego lotniskowca nie przystoi:)))

Ale jest decyzja o fregatach. Moim zdaniem nawet za ciezkie na Bałtyk i powinnismy iśc raczej droga Szwecji
                    • patmate Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 31.01.23, 18:16
                      ignorant11 napisał:

> Ale jest decyzja o fregatach. Moim zdaniem nawet za ciezkie na Bałtyk i powinni
                      > smy iśc raczej droga Szwecji
                      >

Decyzja? Ano zobaczymy, jest moda kupować wszystko w ramach pilnej potrzeby operacyjnej bezprzetargowo. Wróć, pilnej potrzeby wypełnienia nagle pustych kieszeni bez zbytniej kontroli.... :-D

Pzdr
      • maxikasek Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:30
        Bardziej wkurzające były kręcące się obok platform żaglowce ruskie przez kilka tygodni.
        • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:36
          maxikasek napisał:

> Bardziej wkurzające były kręcące się obok platform żaglowce ruskie przez kilka
          > tygodni.

Zapewne patmate mialby coś do powiedzenia na ich temat, ale nie bywa tu już. W praktyce one mogą prowadzić rozpoznanie elektroniczne
          • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:52
            bmc3i napisał:

> maxikasek napisał:
            >
            > > Bardziej wkurzające były kręcące się obok platform żaglowce ruskie przez
            > kilka
            > > tygodni.
            >
            > Zapewne patmate mialby coś do powiedzenia na ich temat, ale nie bywa tu już. W
            > praktyce one mogą prowadzić rozpoznanie elektroniczne

Trzeba znaleźć pretext do abordażu i inspekcji.

Mnie przegonili, mimo iż twierdziłem, że ok 0,5nm mam prawo, co znalem z wód holenderskich odpowiedzieli mi co najmniej 2nm od Petrobalticu.
            • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 20:58
              ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
              >
              > > maxikasek napisał:
              > >
              > > > Bardziej wkurzające były kręcące się obok platform żaglowce ruskie

> Trzeba znaleźć pretext do abordażu i inspekcji.
              >
              > Mnie przegonili, mimo iż twierdziłem, że ok 0,5nm mam prawo, co znalem z wód ho
              > lenderskich odpowiedzieli mi co najmniej 2nm od Petrobalticu.
              >

Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie. Do tego trzeba jednak mieć Straż Wybrzeża, bo NSMami nie da sie jej zrobić.
              • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 21:00
                bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                >
                > > bmc3i napisał:
                > >
                > > > maxikasek napisał:
                > > >
                > > > > Bardziej wkurzające były kręcące się obok platform żaglowce r
                > uskie
                >
                > > Trzeba znaleźć pretext do abordażu i inspekcji.
                > >
                > > Mnie przegonili, mimo iż twierdziłem, że ok 0,5nm mam prawo, co znalem z
                > wód ho
                > > lenderskich odpowiedzieli mi co najmniej 2nm od Petrobalticu.
                > >
                >
                >
                > Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie. Do tego t
                > rzeba jednak mieć Straż Wybrzeża, bo NSMami nie da sie jej zrobić.

Tez jakis pomysł. Na wodach terytorialnych na pewno ale nie wiem jak w strefie ekonomicznej ale tez sa ograniczenia.
              • maxikasek Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 27.01.23, 23:50
                "Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie."
                To nie wody terytorialne. Wolnośc pełnego morza- w wypadku podejrzenia o niespełnienie warunków sanitarnych lub bhp- państwo nadbrzeżne powiadamia o tym państwo bandery.
                Art. 95 konwencji o prawie morza

Statek podlega wyłacznej jurysdykcji państwa bandery.
                Art.92
                • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 00:01
                  maxikasek napisał:

> "Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie."
                  > To nie wody terytorialne. Wolnośc pełnego morza- w wypadku podejrzenia o niespe
                  > łnienie warunków sanitarnych lub bhp- państwo nadbrzeżne powiadamia o tym państ
                  > wo bandery.
                  > Art. 95 konwencji o prawie morza
                  >
                  > Statek podlega wyłacznej jurysdykcji państwa bandery.
                  > Art.92

Proponuję więc powiadomić Liberię i Panamę o niespelnianiu warunkowvl bhp okreslonych prawem morza, i zatrzymac statki do czasu przybycia przedstawicieli Panamy 😀

Mowiqc poważnie, to ja nie jestem znawcą prawa morza, ale wiem ze to ius gentium, gdzie sądy różnych państw wzajemnie powołują sie na swoje orzeczenia. Tym bardziej wiec mozna znaleźć wygodne precedensy.

• bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 00:10
                    bmc3i napisał:

> maxikasek napisał:
                    >
                    > > "Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie."
                    > > To nie wody terytorialne. Wolnośc pełnego morza- w wypadku podejrzenia o
                    > niespe
                    > > łnienie warunków sanitarnych lub bhp- państwo nadbrzeżne powiadamia o tym
                    > państ
                    > > wo bandery.
                    > > Art. 95 konwencji o prawie morza
                    > >
                    > > Statek podlega wyłacznej jurysdykcji państwa bandery.
                    > > Art.92
                    >
                    >
                    > Proponuję więc powiadomić Liberię i Panamę o niespelnianiu warunkowvl bhp okres
                    > lonych prawem morza, i zatrzymac statki do czasu przybycia przedstawicieli Pana
                    > my 😀
                    >
                    > Mowiqc poważnie, to ja nie jestem znawcą prawa morza, ale wiem ze to ius gentiu
                    > m, gdzie sądy różnych państw wzajemnie powołują sie na swoje orzeczenia. Tym ba
                    > rdziej wiec mozna znaleźć wygodne precedensy.

Oczywiscie wymagałoby to zatrudniania w MSZ wysokij klasy fachowców od miedzynarodowego prawa morskiego zecznajomością miedzynarodowego orzecznictwa, a nie partyjnych pociotków i urzedników w urzedniczych widełkach płac.

Bo skoro Rosja posługuje sie prawem morskim w celu robienia brudnych numerów, to trzeba grać w tej samej lidze.

• ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 01:12
                      bmc3i napisał:
                      >
                      > Oczywiscie wymagałoby to zatrudniania w MSZ wysokij klasy fachowców od miedzyna
                      > rodowego prawa morskiego zecznajomością miedzynarodowego orzecznictwa, a nie pa
                      > rtyjnych pociotków i urzedników w urzedniczych widełkach płac.
                      >
                      > Bo skoro Rosja posługuje sie prawem morskim w celu robienia brudnych numerów, t
                      > o trzeba grać w tej samej lidze.
                      >

Nie możemy uprawiac bandytyzmu.
                      • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 01:33
                        ignorant11 napisał:

> Nie możemy uprawiac bandytyzmu.

To przynajmniej mozna słuchać o czym gadają z Bałtijskiem, i wykorzystać to na swoją korzyść.

• stary_chinczyk Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 08:37
                > Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie. Do tego t
                > rzeba jednak mieć Straż Wybrzeża, bo NSMami nie da sie jej zrobić.

Możesz mieć i najsilniejszą flotę świata a i tak legalnie tym statkom zrobić nic nie możesz. A nielegalnie możesz je zatopić 10 tym czym dysponuje MW dziś. Nie wiem więc o co znowu się pienisz.
                Już był jeden taki wariat, też chciał Europę jednoczyć pod niemieckim przywództwem. Naprodukował okrętów podwodnych niemal tyle co ciężkich czołgów .... i przepieprzył wojnę na lądzie. A na morzu też mu te okręty g... dały.
                • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 28.01.23, 11:45
                  stary_chinczyk napisał:

> > Juz pisalem - inspekcja sanitarna i BHP, czesto stosowana na świecie. Do
                  > tego t
                  > > rzeba jednak mieć Straż Wybrzeża, bo NSMami nie da sie jej zrobić.
                  >
                  > Możesz mieć i najsilniejszą flotę świata a i tak legalnie tym statkom zrobić ni
                  > c nie możesz. A nielegalnie możesz je zatopić 10 tym czym dysponuje MW dziś. Ni
                  > e wiem więc o co znowu się pienisz.
                  > Już był jeden taki wariat, też chciał Europę jednoczyć pod niemieckim przywództ
                  > wem. Naprodukował okrętów podwodnych niemal tyle co ciężkich czołgów .... i prz
                  > epieprzył wojnę na lądzie. A na morzu też mu te okręty g... dały.

:))) Podobno jeden z ciezkich okretów strzelałdo... czołgów.
                  Znajde podcast to wkleje...
                  • bmc3i Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 30.01.23, 23:40
                    ignorant11 napisał:

> :))) Podobno jeden z ciezkich okretów strzelałdo... czołgów.
                    > Znajde podcast to wkleje...

Nievtrudź sie. Dużo ciężkich i mniej ciezkich okrętów strzelało do czoľgów.
    • ignorant11 Re: Podejrzane rosyjskie masowce u brzegu Polski 06.02.23, 11:53
      biznesalert.pl/estonia-rosja-zegluga-tankowce-ropa-morze-baltyckie-blokada-unclos/

Trzeba ustanowic taka strefe przyległą i wtedy mozna ich kontrolowac

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka