bmc3i 27.01.23, 21:43 Ukraina to ziemia niczyja Kto jest autorem tych słów? Zgadnijcie. Macie trzy próby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 21:49 On ma nieco racji mowiąc o szansach kacapów ale to swtierdzenie jest co najmniej niedyplomatyczne i słusznie Ukraińcy sie jeżą. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 21:50 ignorant11 napisał: > On ma nieco racji mowiąc o szansach kacapów ale to swtierdzenie jest co najmnie > j niedyplomatyczne i słusznie Ukraińcy sie jeżą. > Ukraina jest ziemia ukraińska i KROPKA! Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 21:52 Z węgierskiego punktu widzenia Ukraina zaczyna się po drugiej stronie Karpat. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 21:59 menel13 napisała: > Z węgierskiego punktu widzenia Ukraina zaczyna się po drugiej stronie Karpat. Warto zwrócic uwage, ze kiedys rywalizowaliśmy z Wegrami o Grody Czerwieńskie, czyzby atawizm sprzed 700 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:15 Żaden atawizm. Tam naprawdę mieszka sporo Węgrów którzy mają w dupie Kijów i Ukrainę. Podobnie jest w Serbii albo Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:19 menel13 napisała: > Żaden atawizm. Tam naprawdę mieszka sporo Węgrów którzy mają w dupie Kijów i Uk > rainę. Podobnie jest w Serbii albo Rumunii. Skąd to wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:34 menel13 napisała: > Bywam. I to bywanie pozwoliło Ci stwierdzić że "sporo" tamtejszych Węgrów ma w d... Ukrainę? Co to jest sporo? Pięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:36 Nie. Siedmiu. I jeden malutki. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:42 menel13 napisała: > Nie. Siedmiu. I jeden malutki. Czuję się przytłoczony tą liczbą. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:46 Niepotrzebnie. Zrób sobie wycieczkę i pogadaj z ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:57 menel13 napisała: > Niepotrzebnie. Zrób sobie wycieczkę i pogadaj z ludźmi. Lud!i mam w okół siebie. Ty zaś zrób badania opinii spolecznej na Ukrainie, badajac ile Ukrainców wegietskiego po hodzenia ma w nosie Ukrainę, i chciałoby być czescią Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 23:06 bmc3i napisał: > ile Ukrainców wegietskiego po hodzenia ma w nosie Ukrainę, i chciałoby być > czescią Rosji. > Tu akurat odpowiedź jest bardzo prosta. Żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 23:17 To akurat nie ma znaczenia - za to częścią Węgier pewnie chcieliby być. Tam cały czas kotłują się efekty sztucznego podziału granic. Mniejszość węgierska na Zakarpaciu (ponad 10% wedle wiki); w Rumunii w okręgu Mures Węgrów jest prawie 40%; kiedyś mieli autonomię; Mołdawia jest prawie w całości rumuńska (aczkolwiek pomysł połączenia tych państw póki co zarzucono); Bułgaria czy Grecja mają spore mniejszości tureckie. O tym jak wygląda kocioł etniczny na Bałkanach (czyli w byłej Jugosławii) nawet nie wspominam. To też jest efekt tego, że w Trianon de facto dokonano rozbioru Węgier. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:26 A jutro powiedza, że Słowacja i Rumunia sa niczyje? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:26 ignorant11 napisał: > A jutro powiedza, że Słowacja i Rumunia sa niczyje? > I ze nalezy im sie aneksja Chorwacji? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 27.01.23, 22:38 ignorant11 napisał: > Słowacja > Chodziło ci o Górne Węgry? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 00:44 ignorant11 napisał: > A jutro powiedza, że Słowacja i Rumunia sa niczyje? > Póki co Orban wlasnie sprzeciwil sie omawianym sankcjom na raszystowski przemysl nuklearny. Jako jedyny. Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 13:49 > Póki co Orban wlasnie sprzeciwil sie omawianym sankcjom na raszystowski przemys > l nuklearny. Jako jedyny. i zrozumiałe, bo on potrzebuje tych atomówek zeby spełnić wymagania zielonego ładu który narzuca mu UE niezrozumiały jest brak embarga na diamenty komu one są takie niezbedne jak elektrownie atomowe i kto sie temu sprzeciwia Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 14:09 > niezrozumiały jest brak embarga na diamenty komu one są takie niezbedne jak ele > ktrownie atomowe i kto sie temu sprzeciwia www.money.pl/gospodarka/rosyjskie-diamenty-zakazane-w-europie-oto-kto-na-tym-skorzysta-6857296309816224a.html Belgia no ale do Belgii sie nikt nie czepi mimo ze diamenty są tak naprawdę nikomu do zycia niepotrzebne ale za to Węgier beda sie czepiać wszyscy, mimo ze energia elektryczna jest absolutnie podstawową sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 14:36 cojestdoktorku napisał: > > > niezrozumiały jest brak embarga na diamenty komu one są takie niezbedne j > ak ele > > ktrownie atomowe i kto sie temu sprzeciwia > > www.money.pl/gospodarka/rosyjskie-diamenty-zakazane-w-europie-oto-kto-na-tym-skorzysta-6857296309816224a.html > Belgia > no ale do Belgii sie nikt nie czepi mimo ze diamenty są tak naprawdę nikomu do > zycia niepotrzebne > ale za to Węgier beda sie czepiać wszyscy, mimo ze energia elektryczna jest abs > olutnie podstawową sprawą > Diamenty przemysłowe sa istotna czescia wytwarzania narzedzi ale tu chyba raczej nie o przemysłowe idzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 14:32 cojestdoktorku napisał: > > > Póki co Orban wlasnie sprzeciwil sie omawianym sankcjom na raszystowski p > rzemys > > l nuklearny. Jako jedyny. > > i zrozumiałe, bo on potrzebuje tych atomówek zeby spełnić wymagania zielonego ł > adu który narzuca mu UE > > niezrozumiały jest brak embarga na diamenty komu one są takie niezbedne jak ele > ktrownie atomowe i kto sie temu sprzeciwia > Bo diamenty to lukratywny geszeft odpowiednio ulokowanych w łe... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 17:25 cojestdoktorku napisał: > > > Póki co Orban wlasnie sprzeciwil sie omawianym sankcjom na raszystowski p > rzemys > > l nuklearny. Jako jedyny. > > i zrozumiałe, bo on potrzebuje tych atomówek zeby spełnić wymagania zielonego ł > adu który narzuca mu UE > > niezrozumiały jest brak embarga na diamenty komu one są takie niezbedne jak ele > ktrownie atomowe i kto sie temu sprzeciwia > Jakies embargo na diamenty jest juz od wielu miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 12:45 Rozmawiałem na ten temat w Polakiem z Budapesztu. Jego zdaniem te pier…nie Orbana o Ukrainie jako terra incognita jest obliczone propagandowo na rynek wewnętrzny. Przeciętny Węgier patrząc namapę tęsknie łypie na Ruś Zakarpacką, Siedmiogród i kawałek Słowacji. Tam mieszkają Węgrzy, którzy nie zmieniając wioski zmieniali paszporty. Dlatego tez podział Ukrainy i zabranie jej tego co do 1918 było węgierskie trafia wśród Węgrów na całkiem podatny grunt. Orban to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 15:18 odyn06 napisał: > Rozmawiałem na ten temat w Polakiem z Budapesztu. > Jego zdaniem te pier…nie Orbana o Ukrainie jako terra incognita jest obliczone > propagandowo na rynek wewnętrzny. Przeciętny Węgier patrząc namapę tęsknie łyp > ie na Ruś Zakarpacką, Siedmiogród i kawałek Słowacji. Tam mieszkają Węgrzy, któ > rzy nie zmieniając wioski zmieniali paszporty. > Dlatego tez podział Ukrainy i zabranie jej tego co do 1918 było węgierskie traf > ia wśród Węgrów na całkiem podatny grunt. Orban to wie. Ciekawe jednak, dlaczego nie mówi nic o zabrani ziemi Słowacji i Rumunii? Bo natychmiast by go wyjebali z Unii? Czy zwyczajnie, Ukraina słaba, wiec można w nią napier.dalać? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 18:02 To jest ten sam mechanizm, co Czechosłowacja zastosowała wobec Polski w 1920 roku. Polacy byli zajęci wojną z bolszewikami, a Czesi po sąsiedzku zajęli nam Zaolzie. Kiedy przypomniałem pewnej Czeszce ten krwawy w skutkach epizod, to powiedziała, że chyba wypiłem za dużo. Ich tego w szkole nie uczyli. To samo było z próbą zajęcia Kotliny Kłodzkiej w 1945 roku. Podobno mieli to obgadane w Moskwie, a tu polskie czołgi i uciekający pociąg pancerny. Pyszne!😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 18:38 odyn06 napisał: > To jest ten sam mechanizm, co Czechosłowacja zastosowała wobec Polski w 1920 ro > ku. > Polacy byli zajęci wojną z bolszewikami, a Czesi po sąsiedzku zajęli nam Zaolzi > e. > Kiedy przypomniałem pewnej Czeszce ten krwawy w skutkach epizod, to powiedziała > , że chyba wypiłem za dużo. Ich tego w szkole nie uczyli. Ich nie uczyli? Nas w Polsce też nie. Nas uczyli tylko że sanacyjna Polska sprzymierzając się z Hitlerem najechała Czechosłowację. > To samo było z próbą zajęcia Kotliny Kłodzkiej w 1945 roku. Podobno mieli to ob > gadane w Moskwie, a tu polskie czołgi i uciekający pociąg pancerny. Pyszne!😁 Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 18:56 To było pokłosie tego, że bardzo długo w ogóle u nas nie uczono o 1920 a trudno byłoby mówić o konflikcie z Czechosłowacją o Zaolzie nie podając dlaczego byli smy zbyt zajęci, żeby im pokazać gdzie jest ich miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 19:29 profes79 napisał: > To było pokłosie tego, że bardzo długo w ogóle u nas nie uczono o 1920 a trudno > byłoby mówić o konflikcie z Czechosłowacją o Zaolzie nie podając dlaczego byli > smy zbyt zajęci, żeby im pokazać gdzie jest ich miejsce... Na pewno coś w tym jest. Z drugiej strony, na tej samej zasadzie, Czechów nie uczyli o 1920. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 19:02 bmc3i napisał: > odyn06 napisał: > > > To jest ten sam mechanizm, co Czechosłowacja zastosowała wobec Polski w 1 > 920 ro > > ku. > > Polacy byli zajęci wojną z bolszewikami, a Czesi po sąsiedzku zajęli nam > Zaolzi > > e. > > Kiedy przypomniałem pewnej Czeszce ten krwawy w skutkach epizod, to powie > działa > > , że chyba wypiłem za dużo. Ich tego w szkole nie uczyli. > > > Ich nie uczyli? Nas w Polsce też nie. Nas uczyli tylko że sanacyjna Polska sprz > ymierzając się z Hitlerem najechała Czechosłowację. > > > To samo było z próbą zajęcia Kotliny Kłodzkiej w 1945 roku. Podobno mieli > to ob > > gadane w Moskwie, a tu polskie czołgi i uciekający pociąg pancerny. Pyszn > e!😁 Co ciekawe w trakcie zajmowania Zaolzia doszło do strać z ... Niemcami mieliśmy rozniesc dzicz gemańska w pył:))) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 20:28 Matrek, litości. Kto chciał, to wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 20:52 odyn06 napisał: > Matrek, litości. > Kto chciał, to wiedział. Przestań z tymi osobistymi wycieczkami. Ja wiem o czeskiej ekskursji w 1920, bo sam o tym przeczytałem, długo po upadku komuny w Polsce. I śmiem przypuszczać że większość Polaków, którzy o tym wiedzą, dowiedziało się o tym w taki sam sposób jak ja. Nikt z nas nie słyszał o tym w szkole na lekcjach historii. Ja jak w drugiej połowie 80. byłem w liceum wojskowym, to w pewnym momencie rozpisano wśród nas konkurs na patrona szkoły. W cuglach wygrało "im. Armii Krajowej". Pułkownik który był dyrektorem szkoły wyrzucił wyniki konkursu na śmietnik, i nazwał "im. Wyspiańskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 22:36 bmc3i napisał: > odyn06 napisał: > > > Matrek, litości. > > Kto chciał, to wiedział. > > Przestań z tymi osobistymi wycieczkami. Ja wiem o czeskiej ekskursji w 1920, bo > sam o tym przeczytałem, długo po upadku komuny w Polsce. I śmiem przypuszczać > że większość Polaków, którzy o tym wiedzą, dowiedziało się o tym w taki sam spo > sób jak ja. Nikt z nas nie słyszał o tym w szkole na lekcjach historii. Ja jak > w drugiej połowie 80. byłem w liceum wojskowym, to w pewnym momencie rozpisano > wśród nas konkurs na patrona szkoły. W cuglach wygrało "im. Armii Krajowej". Pu > łkownik który był dyrektorem szkoły wyrzucił wyniki konkursu na śmietnik, i naz > wał "im. Wyspiańskiego". Przy caałym moim szacunku dla... Wyspaińskiego to jednak dośc luźny patron dla liceum wojskowego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 29.01.23, 23:18 ignorant11 napisał: > Przy caałym moim szacunku dla... Wyspaińskiego to jednak dośc luźny patron dla > liceum wojskowego:))) Gość po zielonych pułkach był, nie trzeba wymagać od niego zbyt dużo, choć raz mi osobiście tyłek uratował, gdy - nie pamiętam już nawet za co - na dywaniku u niego wylądowałem. I strzelnicę nam od WSOInż załatwił, i nowe kałachy, bo ze starych z demobilu strzelać się już prosto nie dało. W sumie równy gość był, taki trochę olewator, ale jego podwładni, dla partii swoje robili. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: 29.01.23, 23:23 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > Przy caałym moim szacunku dla... Wyspaińskiego to jednak dośc luźny patro > n dla > > liceum wojskowego:))) > > > Gość po zielonych pułkach był, nie trzeba wymagać od niego zbyt dużo, choć raz > mi osobiście tyłek uratował, gdy - nie pamiętam już nawet za co - na dywaniku u > niego wylądowałem. I strzelnicę nam od WSOInż załatwił, i nowe kałachy, bo ze > starych z demobilu strzelać się już prosto nie dało. W sumie równy gość był, ta > ki trochę olewator, ale jego podwładni, dla partii swoje robili. No ale komendant liceum to juz cos powinien soba reprezentowac Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: 29.01.23, 23:24 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > > > Przy caałym moim szacunku dla... Wyspaińskiego to jednak dośc luźny > patro > > n dla > > > liceum wojskowego:))) > > > > > > Gość po zielonych pułkach był, nie trzeba wymagać od niego zbyt dużo, cho > ć raz > > mi osobiście tyłek uratował, gdy - nie pamiętam już nawet za co - na dywa > niku u > > niego wylądowałem. I strzelnicę nam od WSOInż załatwił, i nowe kałachy, > bo ze > > starych z demobilu strzelać się już prosto nie dało. W sumie równy gość b > ył, ta > > ki trochę olewator, ale jego podwładni, dla partii swoje robili. > > > No ale komendant liceum to juz cos powinien soba reprezentowac > Ja pamiętam, ze na wojsku tj studium wojskowym mielismy takie pałkownika, który mowił o broni jadrowej: "jadro rozpada sie i kawałkami jadrów razi npla"... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 29.01.23, 23:35 ignorant11 napisał: > Ja pamiętam, ze na wojsku tj studium wojskowym mielismy takie pałkownika, któr > y mowił o broni jadrowej: "jadro rozpada sie i kawałkami jadrów razi npla"... To pewno taki po Uniwersytecie Ludowym Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: 29.01.23, 23:42 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > Ja pamiętam, ze na wojsku tj studium wojskowym mielismy takie pałkownika > , któr > > y mowił o broni jadrowej: "jadro rozpada sie i kawałkami jadrów razi npla > "... > > > To pewno taki po Uniwersytecie Ludowym Co najzabawniejsze po latach przyznałem mu racje, bo czyz nie polaga to narażeniu npla kawałkami jadrów.. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:03 Jeszcze raz podkreślam: kto chciał, to wiedział. O Zaolziu w latach maturalnych dowiedziałem się ze zszywki Tygodnika Katolickiego chyba z 1933 roku. a Kotlina Kłodzka? Od weteranów 27 Pułku Zmechanizowanego w Kłodzku. Czyli, jak się chce to można. Jak to mówią Amerykanie: nic osobistego. Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:15 no a co do tego zajmowania założmy teoretycznie ze jednak rosjanie pójdą do przodu i zajmą cheroń, kijów i dalej beda szli na zachód, jak powinniśmy zareagować 1. do końca słąć żywnosc i uzbrojenie godząc sie z tym ze będziemy mieli granicę z rosją tam gdzie teraz z ukrainą 2. w porozumieniu ze słowacją, rumunią, węgrami dbajac by to było z błogosławieństwem NATO spróbowac stworzyć strefe buforową? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:28 A niech sobie zajmują i żrą z banderowcami. A my tylko będziemy podsyłać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 13:10 cojestdoktorku napisał: > no a co do tego zajmowania > założmy teoretycznie ze jednak rosjanie pójdą do przodu i zajmą cheroń, > kijów i dalej beda szli na zachód, jak powinniśmy zareagować > 1. do końca słąć żywnosc i uzbrojenie godząc sie z tym ze będziemy mieli granic > ę z rosją tam gdzie teraz z ukrainą ???? A dlaczego mielibysmy sie godzic? Kacapom jeszcze daleeeeko i coraz dalej... > 2. w porozumieniu ze słowacją, rumunią, węgrami dbajac by to było z błogosławie > ństwem NATO spróbowac stworzyć strefe buforową? Jesli Ukraińcy chcieliby, to byłaby taka koniecznosc ale lepiej wejsc juz teraz i ochronic całe terytorium kontrolowane przez Kijów. > Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 13:14 ignorant11 napisał: > cojestdoktorku napisał: > > > no a co do tego zajmowania > > założmy teoretycznie ze jednak rosjanie pójdą do przodu i zajmą ch > eroń, > > kijów i dalej beda szli na zachód, jak powinniśmy zareagować > > 1. do końca słąć żywnosc i uzbrojenie godząc sie z tym ze będziemy mieli > granic > > ę z rosją tam gdzie teraz z ukrainą > > ???? A dlaczego mielibysmy sie godzic? Kacapom jeszcze daleeeeko i coraz dalej. > .. > > 2. w porozumieniu ze słowacją, rumunią, węgrami dbajac by to było z błogo > sławie > > ństwem NATO spróbowac stworzyć strefe buforową? > Jesli Ukraińcy chcieliby, to byłaby taka koniecznosc ale lepiej wejsc juz teraz > i ochronic całe terytorium kontrolowane przez Kijów. > Oczywiscie mówiłem o siłach mnarodowych , niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 16:49 > Jesli Ukraińcy chcieliby, to byłaby taka koniecznosc ale lepiej wejsc juz teraz > i ochronic całe terytorium kontrolowane przez Kijów. to będzie wygladało gorzez niz 17 wrzesnia 1939 bo wtedy zsrr wkraczał na ziemie zamieszkiwane w wiekszosci przez białorusinów i ukraińców a wiec narody które miał w swoim składzie a teraz my byśmy wchodzili nie na ziemie zamieszkałe przez Polaków ale przez Ukrańców i w przyszłosci jacyś radykalni Ukraińcy mogliby to przypominac nie jako misje stabilizacyjna i ochronę tylko rozbiór albo wręcz zabór ziem przez Polskę w porozumieniu z innymi sąsiadami Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:17 Bo u każdego w domu walały się po kątach pisma sprzed wojny albo miał okazję rozmawiać z weteranami z pułku zmechanizowanego z Kłodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:27 odyn06 napisał: > Jeszcze raz podkreślam: kto chciał, to wiedział. > O Zaolziu w latach maturalnych dowiedziałem się ze zszywki Tygodnika Katolickie > go chyba z 1933 roku. > a Kotlina Kłodzka? Od weteranów 27 Pułku Zmechanizowanego w Kłodzku. > Czyli, jak się chce to można. > Jak to mówią Amerykanie: nic osobistego. Ja w latach maturalnych, to w internacie liceum wojskowego mieszkałem, gdzie mi kapitan dowódca kompanii wykładał że w 68 to niemieccy komandosi w Czechosłowacji działali, w czasie stanu wojennego on sam "dostał dwa medale", bo "jego komandosi chodzili ludziom po głowach", a w ogóle to on sobie nie wyobraża, aby oficer nie należał do ZSMP a później do partii, gdy kilku nam którzy nie zapisali się do organizacji, robił odpowiedni wykład. A wszystkie przepustki były wycofane na cały dzień, gdy na wrocławskim rynku zapowiedziany był happening Pomarańczowego Majora. W takich warunkach możesz sobie Odynie prowadzić poszukiwania "bibuły". Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:51 bmc3i napisał: A wszystkie przepustki były wycof > ane na cały dzień, gdy na wrocławskim rynku zapowiedziany był happening Pomarań > czowego Majora. Jako kapitan powinien podporzadkowac sie majorowi:))) A Ty z Wrocka???? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 00:18 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > A wszystkie przepustki były wycof > > ane na cały dzień, gdy na wrocławskim rynku zapowiedziany był happening P > omarań > > czowego Majora. > > Jako kapitan powinien podporzadkowac sie majorowi:))) > > > A Ty z Wrocka???? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 11:57 Fakt. Ja w czasie maturalnej młodości miałem łatwiej z dostępem do wiedzy. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 23:40 bmc3i napisał: > odyn06 napisał: > > > To jest ten sam mechanizm, co Czechosłowacja zastosowała wobec Polski w 1 > 920 ro > > ku. > > Polacy byli zajęci wojną z bolszewikami, a Czesi po sąsiedzku zajęli nam > Zaolzi > > e. > > Kiedy przypomniałem pewnej Czeszce ten krwawy w skutkach epizod, to powie > działa > > , że chyba wypiłem za dużo. Ich tego w szkole nie uczyli. > > > Ich nie uczyli? Nas w Polsce też nie. Nas uczyli tylko że sanacyjna Polska sprz > ymierzając się z Hitlerem najechała Czechosłowację. > > > To samo było z próbą zajęcia Kotliny Kłodzkiej w 1945 roku. Podobno mieli > to ob > > gadane w Moskwie, a tu polskie czołgi i uciekający pociąg pancerny. Pyszn > e!😁 Tak w 1945 mało nie doszło do wojny Komuchy i w Pradze i na Pradze były mocno zawziete. Jednak mimo wszystko pozostało ponad 100 tys Polaków a w Klodzku Czechów jednak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 12:13 Jakie to wszystko jest pogmatwane. Mało kto dzisiaj głośna powie, że Kotlinę Kłodzką zawdzięczamy…….Roli Żymierskiemu. Celowo nie wpisałem stopnia, bo to obrzydliwy typ. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 31.01.23, 19:13 odyn06 napisał: > To jest ten sam mechanizm, co Czechosłowacja zastosowała wobec Polski w 1920 ro > ku. > Polacy byli zajęci wojną z bolszewikami, a Czesi po sąsiedzku zajęli nam Zaolzi > e. Sprawa była trochę bardziej skomplikowana - tamtędy przechodziła jedyna linia kolejowa łącząca Czechy i Słowację. Bez tego jedność Czecho-Słowacji byłaby problemem. [OT] A co do odzyskania Zaolzia bardzo fajnie o ekonomicznych aspekach inkorporacji pisał Korbal w bodaj NTW Historia. Generalnie przez rok polskich rządów dzielnie doprowadzono do spadku realych dochodów ludnosci i spadku produkcji przemysłowej - głównie stal z hut - której tak naprawdę w kraju nikt nie potrzebował bo była konkurencją dla Śląska, a stare więzy handlowe zostały zerwane po odejściu Czechów. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 31.01.23, 19:44 patmate napisał: > Sprawa była trochę bardziej skomplikowana - tamtędy przechodziła jedyna linia k > olejowa łącząca Czechy i Słowację. Bez tego jedność Czecho-Słowacji byłaby prob > lemem. > I dlatego zajęcie przez nas było lepsze niż przez Niemców. W 38 oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 31.01.23, 21:01 Ale tych dwudziestu jeńców z wadowickiego pułku piechoty bagnetami zaszlachtować nie musieli. Leżą na cmentarzu w Stonawie. Sprawcom tej zbrodni włos z głowy nie spadł. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 18:15 Próbowali dogadać się z Rumunami w sprawie regulacji granicy w rej. miasta Oradea. Rumuni powiedzieli, ze w Oradea maja dwa pułki pancerne i sprawa ucichła. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 08:45 Następna wojna z przydupasami onuc. Trzeba wjechać czołgami do Budy i Pesztu i przypomnieć Madziarom co zrobili im ruscy s 56'. Taka rekonstrukcja... Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 09:15 któremy czołgami?? temy co już wszystkie oddane rezunom? Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 21:38 rezunie- czo to było do mnie ? bo tak ci kazał twój prowindyk? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 09:22 krzy-czy napisał: > któremy czołgami?? > temy co już wszystkie oddane rezunom? Faktem jest że największy lend-lease rezuny dostają od kacapów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 17:26 naturalnie wg inf.banderowskiej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 30.01.23, 18:07 Oczywiście. Tak naprawdę kacapy sprytnie maskują swoje czołgi za hologramem przedstawiającym T-62. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 31.01.23, 20:54 krzy-czy napisał: > naturalnie wg inf.banderowskiej propagandy. Nie, wg jankeskiej. To oni pierwsi o tym napisali. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 31.01.23, 19:16 krzy-czy napisał: > któremy czołgami?? > temy co już wszystkie oddane rezunom? aj waj, zostało u nas tyli Lełosiów, ze zaoramy i Balaton :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 13:46 bo jak my wjeżdzamy czołgami to dobrze i demokratycznie, a jak ruskie wjeżdzaja to niedobrze i faszystowsko :P Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 09:14 Akurat tak trudno by chyba nie było. Jak niczyja znaczy można sobie ją zagospodarować i Putin to robi Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 09:24 Zagospodarowywanie zaczął od użyźniania i tak żyznych ukraińskich czarnoziemów gruzem 200. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 28.01.23, 14:35 stasi1 napisał: > Akurat tak trudno by chyba nie było. Jak niczyja znaczy można sobie ją zagospod > arować i Putin to robi Nie trzeba wjeżdzac ale odpuscic eurogłupoty klimatyczne. Trzeba pobudowac rury tak aby kazdy kraj uzyskał dostep do morza ale NATO pruxela piniedzy ni i nnie bedzie, bo trzeba na durne wiatraki ilgbt.... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 01.02.23, 07:45 Myślisz że to lgbt więcej kosztuje niż kk? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: "Ukraina, ziemia niczyja" 29.01.23, 13:50 Wegry to ziemia niczyja. Bo utracie tronu przez Jagiellonów nie wiedzie sie Wegrom... Odpowiedz Link Zgłoś