Dodaj do ulubionych

Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24

08.02.23, 16:13
Prezydent Ukrainy byl dzis w brytyjskim parlamencie, gdzie przemawial do polaczonych izb. Z Londynu ma udać sie do Brukseli i Paryza.

Po wystapieniu Zelenskiego, BBC rozmawiala z szefową komosji spraw zagranicznych House of Commons. Padla m.in kwestia samolotów dla Ukrainy. Ta odpowiedziala, że panuje zasadniczo polityczna zgoda na zachodzie w tej kwestii. Na przeszkodzie stoja jedynie kwestie techniczne - jak to określiła.

Szybciej jej zdaniem, Ukraina otrzyma z zachodu helikoptery. Z różnych krajów, ale wprost wymieniła Polskę, ktora "ma dużo helikopterów ktorymi ukrainscy żołnierze potrafią sie poslugiwać".

Obserwuj wątek
    • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 16:32
      To już q..wa jest irytujące!
      A co w zamian?
      Oddajemy najwięcej ze wszystkich...
      A co w zamian?
      Koreańskie fantasmagorie i tło do zdjęć?
      • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 16:39
        odyn06 napisał:

> To już q..wa jest irytujące!
        > A co w zamian?

Odpowiem jak odpowiedzialem komuś innemu. Polska robi to dla kogoś, czy dla siebie samej?

> Oddajemy najwięcej ze wszystkich...

Na pewno? Pewno jesteśmy w czołówce, ale robimy to we własnym interesie, czy łaskę komuś z zachodu?

> A co w zamian?

Norwegia wlasnie wysupłuje sie z 7.3 mld USD na pomoc wojskowa i humanitarna dla Ukrainy. Mają domagać sie czegoś w zamian? I od kogo?

> Koreańskie fantasmagorie i tło do zdjęć?
        • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:25
          Norwegia wysupłuje powiadasz?
          Gdybyś słuchał uważniej ich premiera to byś wiedział, ze to „wysupływanie” to nic innego jak zwiększone zyski z eksportu norweskiego gazu po szlabanie dla gazu rosyjskiego.
          Ich pomoc, to tez nasze pieniądze za gaz.
          • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:29
            odyn06 napisał:

> Norwegia wysupłuje powiadasz?
            > Gdybyś słuchał uważniej ich premiera to byś wiedział, ze to „wysupływanie” to n
            > ic innego jak zwiększone zyski z eksportu norweskiego gazu po szlabanie dla gaz
            > u rosyjskiego.
            > Ich pomoc, to tez nasze pieniądze za gaz.

Norweski rzad powiedział o przeznaczeniu 7.3 mld na pomoc wojskowa i humanitarną dla Ukrainy, a nie o zwiekszeniu zysków o 7.3 mld.

Szkoda że zignorowałeś resztę mojego postu, ale nie bedě tego oceniał.

• odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:35
              Matrek do q..wy nędzy!
              To właśnie, co napisałem powiedział premier Norwegii w Odessie. Ja go tylko zacytowałem.
      • stary_chinczyk Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 17:02
        Ja nie pytam co w zamian, gdy USA wysyłają kolejną transzę broni za kilka miliardów. Mimo że ruska denazyfikacja nie grozi. I nie opowiadaj znowu jaka to Polska biedna.
        • ignorant11 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 17:05
          stary_chinczyk napisał:

> Ja nie pytam co w zamian, gdy USA wysyłają kolejną transzę broni za kilka milia
          > rdów. Mimo że ruska denazyfikacja nie grozi. I nie opowiadaj znowu jaka to Pols
          > ka biedna.

A co spodziewasz sie po komuchu i kacapofilu?
          • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 17:27
            ignorant11 napisał:

> stary_chinczyk napisał:
            >
            > > Ja nie pytam co w zamian, gdy USA wysyłają kolejną transzę broni za kilka
            > milia
            > > rdów. Mimo że ruska denazyfikacja nie grozi. I nie opowiadaj znowu jaka t
            > o Pols
            > > ka biedna.
            >
            >
            > A co spodziewasz sie po komuchu i kacapofilu?

Ciebie juz całkiem pogięło. Odyn rusofilem?
            • ignorant11 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:03
              bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
              >
              > > stary_chinczyk napisał:
              > >
              > > > Ja nie pytam co w zamian, gdy USA wysyłają kolejną transzę broni za
              > kilka
              > > milia
              > > > rdów. Mimo że ruska denazyfikacja nie grozi. I nie opowiadaj znowu
              > jaka t
              > > o Pols
              > > > ka biedna.
              > >
              > >
              > > A co spodziewasz sie po komuchu i kacapofilu?
              >
              >
              > Ciebie juz całkiem pogięło. Odyn rusofilem?

Oczywiscie! A zapalił swieczki krasnoarmejcom najbardziej zbrodniczemu i ludobójczemu wojsku w historii?
            • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:27
              Nie tylko rusofilem, ale tez pedofilem, bo się ładnie rymuje!
              😁
              • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 19:34
                Tak organizacyjnie.
                Na moim koncie nie widzę sześciu forumowych pojebów.
                Solidarnie.
                Trzech z prawa i trzech z lewa.
                Pozdrawiam
                😁
        • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 17:25
          stary_chinczyk napisał:

> Ja nie pytam co w zamian, gdy USA wysyłają kolejną transzę broni za kilka milia
          > rdów. Mimo że ruska denazyfikacja nie grozi. I nie opowiadaj znowu jaka to Pols
          > ka biedna.

To nieczesty przypadek gdy zgadzam sie z Tobą. Tym razem jednak w calej rozciąłości.

Co Polska moglaby jednak zrobić, to negocjować z departamentem stanu, zwolnienie z partycypacji w kosztach r&d pr!y zakupach nowego sprzetu w Stanach. To na pewno jest do zrobienia, bo zdarzało się już w przeszlosci. MON ma w koncu realizować program Kruk, wiec przy zakupie tych helikopterów, moglaby negocjować zakup po cenie producenta.
          • stary_chinczyk Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 16:44
            Polska, ale również wszystkie inne państwa Europy z Niemcami na czele, muszą same płacić za swoje bezpieczeństwo. Praca 35 h tygodniowo, wolne wszystkie weekendy, publicznie finasowana opieka zdrowotna i edukacja wyższa. A jak przychodzi do obrony, to żerujemy na Amerykanach, którzy takich luksusów nie mają. To jest w porządku ?
            • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 17:28
              Nie, to nie jest w porządku.
              Od czasów zimnej wojny leniwa Europa sprawę własnej obronności cedowała na USA i na NATO, czyli znowu USA.
              Agresja Putina na Ukrainę, to cios w leniwe mordy i okazja do trzeźwej oceny sytuacji. Tym samym okazja, aby się w sprawach obronności obudzić. Naprawa dzisiejszej sytuacji potrwa lata.
              • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 18:26
                odyn06 napisał:

> Nie, to nie jest w porządku.
                > Od czasów zimnej wojny leniwa Europa sprawę własnej obronności cedowała na USA
                > i na NATO, czyli znowu USA.
                > Agresja Putina na Ukrainę, to cios w leniwe mordy i okazja do trzeźwej oceny sy
                > tuacji. Tym samym okazja, aby się w sprawach obronności obudzić. Naprawa dzisie
                > jszej sytuacji potrwa lata.

Pamietavie Unię Zachodnioeuropejską? Inicjatywa UK i Francji, zmierzajaca do powolania europejskich sil zbrojnych. Tyle ze oba panstwa ciagle zmienialy front. Jak UK chciala, to Francji sie odechciewalo. Jak Francja chciala, to Londyn zmienial zdanie. Mimo ze to wlasnie z tych panstw wspólnie wyszla ta inicjatywa.

Wszyscy po 90 roku - łacznie z Polską - uwazali ze historia sie skonczyla. Dzis za to płacą.
                • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 18:41
                  Dodać należy inicjatywę o powołania sił zbrojnych Unii Europejskiej.
                  W pewnym okresie miała to być konkurencja wobec NATO, ale nie wypaliło, bo nie mogło wypalić.
                  Angela Merkel każdemu, kto ja chciał słuchać, albo nie zdążył uciec, wieszczyła o elastycznym podejściu do Rosji. Dzisiaj okazuje się, że Putin koncertowo zrobił ja w konia, a Niemcy długo jeszcze będą chodzić z mianem największego frajera Europy.
                  Czy Europa odrobi tą lekcję? Tak, ale potrwa to wiele lat i będzie kosztować miliardy €.
                  • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 18:57
                    odyn06 napisał:

> Czy Europa odrobi tą lekcję? Tak, ale potrwa to wiele lat i będzie kosztować mi
                    > liardy €.

Ja mam nadzieję ze Europa juz odrobila. Sam fakt ze Szwecja i Finlandiach chca wstapić do NATO, świadczy o olbrzymiej zmianie mentalnej. Postawieni przed realiami, Europejczycy roztezaskali sobie glowy. Dla Rosji, to juz " to se ne wrati". Inna sprawia jak dlugo zajmie odrobienie zaleglosci.
        • krzy-czy Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 17:29
          no , dla pindosów to co dają ukrom
          to jak drobne piardnięcie.
          • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 17:32
            krzy-czy napisał:

> no , dla pindosów to co dają ukrom
            > to jak drobne piardnięcie.

Jasne. $57 miliardów można dostać w każdym sklepie z miliardami.
            • ignorant11 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:04
              bmc3i napisał:

> krzy-czy napisał:
              >
              > > no , dla pindosów to co dają ukrom
              > > to jak drobne piardnięcie.
              >
              >
              > Jasne. $57 miliardów można dostać w każdym sklepie z miliardami.

Mozna pozyczyc w Zaglu na dowód:)))
        • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:33
          A dlaczego to angielska lady z kościstądd ….ma decydować w obecności Żeleńskiego, co Polska wyśle naUkrainę? Ona ma decydować za nasze władze? To co nam ze śmigłowców zostanie?
          Lotnicze Pogotowie Ratunkowe?
          Zamiast się oburzać na mój wspis, czytajcie uważnie i wyciagajcie wnioski.
          • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:46
            odyn06 napisał:

> A dlaczego to angielska lady z kościstądd ….ma decydować w obecności Żeleńskieg
            > o, co Polska wyśle naUkrainę? Ona ma decydować za nasze władze? To co nam ze śm
            > igłowców zostanie?
            > Lotnicze Pogotowie Ratunkowe?
            > Zamiast się oburzać na mój wspis, czytajcie uważnie i wyciagajcie wnioski.

Gdzie ona cokolwiek zdecydowała? Nie przypominam sobie abym coś takiego napisał. Powirdziala tylko ze sa wieksze szanse na dostarczenie Ukrainie helikopterów. A na przyklad Polska ma heli ktore Ukraincy potrafia obslugiwac.

Skoro jednak bardzo Cie interesuje czy "Polska dostanie coś w zamian", to zbliza sie wizyta Bidena w Warszawie. Duda bedzie wiec mial okazje negocjować z Bidenem zwolnienie z prowizji dla US gov, na Himarsy i helikoptery, jak M. Thatcher wynegocjowala osobiscie z Reaganem.
            • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:54
              A uzgodniła to z polskim rządem?
              Co to jest?
              Znowu więksi tego świata decydują za nas?

A z Bidenem się zobaczy. Mój nauczyciel mawiał; obadamy kwestię całą.
              • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 18:58
                odyn06 napisał:

> A uzgodniła to z polskim rządem?
                > Co to jest?
                > Znowu więksi tego świata decydują za nas?
                >
                > A z Bidenem się zobaczy. Mój nauczyciel mawiał; obadamy kwestię całą.

Co uzgodniła? Wlasną opinie?
                W oparach absurdu
                • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 19:21
                  W cywilizowanym świecie politycy wypowiadają się na temat zaprzyjaźnionych krajów albo ogólnie, albo w uzgodnieniu z władzami tego kraju. To jest polityczno-dyplomatyczna kindersztuba.
                  Wyobrażasz sobie, aby polski poseł mówił Brytyjczykom, co maja wysłać na Ukrainę?
                  Za…..li by go śmiechem.
                  • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 19:27
                    odyn06 napisał:

> W cywilizowanym świecie politycy wypowiadają się na temat zaprzyjaźnionych kraj
                    > ów albo ogólnie, albo w uzgodnieniu z władzami tego kraju. To jest polityczno-d
                    > yplomatyczna kindersztuba.
                    > Wyobrażasz sobie, aby polski poseł mówił Brytyjczykom, co maja wysłać na Ukrain
                    > ę?
                    > Za…..li by go śmiechem.

Jeszcze raz - zacytuj z ktorego fragmentu wynika Ci ze ona za polski rząd cokolwiek zdecydowała.
                    • krzy-czy Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 19:41
                      matruś. taki jesteś uważny, a nie doczytałeś.
                      coś wesołego.
                      komik stwierdził że ukry-wraz z angolami w czasie 2 w.św.
                      wyzwalali europę od hitler5a.
                      najbardziej ss galizien-tzw hałaczyna.
                      że o o obsadach OBOZÓW ZAKŁADY nie wspomnę
                      gdfzie obsadę radośnie pilnujących
                      żydów trawnikimanerów
                      stanowili UKRY.

bezczelna franca ten komik.
                      • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 04:06
                        krzy-czy napisał:

> matruś. taki jesteś uważny, a nie doczytałeś.
                        > coś wesołego.
                        > komik stwierdził że ukry-wraz z angolami w czasie 2 w.św.
                        > wyzwalali europę od hitler5a.
                        > najbardziej ss galizien-tzw hałaczyna.
                        > że o o obsadach OBOZÓW ZAKŁADY nie wspomnę
                        > gdfzie obsadę radośnie pilnujących
                        > żydów trawnikimanerów
                        > stanowili UKRY.
                        >
                        > bezczelna franca ten komik.

Szkoda że nie powiedział o Własowie i jego armi
                    • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 20:09
                      Matrek
                      Pracowałeś w ambasadzie?
                      W polityce sugestie traktowane są bardzo poważnie.
                      Wyobrażam sobie jak wkur…ni są dzisiaj oficjele w WAW.
                      • bmc3i Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 04:07
                        odyn06 napisał:

> Matrek
                        > Pracowałeś w ambasadzie?

A co ja marek_boa jestem?

> W polityce sugestie traktowane są bardzo poważnie.
                        > Wyobrażam sobie jak wkur…ni są dzisiaj oficjele w WAW.
                  • donvito52 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 19:41
                    odyn06 napisał:

> W cywilizowanym świecie politycy wypowiadają się na temat zaprzyjaźnionych kraj
                    > ów albo ogólnie, albo w uzgodnieniu z władzami tego kraju. To jest polityczno-d
                    > yplomatyczna kindersztuba.
                    > Wyobrażasz sobie, aby polski poseł mówił Brytyjczykom, co maja wysłać na Ukrain
                    > ę?
                    > Za…..li by go śmiechem.

Hmm ...
                    A niby kto naciska na Niemcy w sprawie Leopardów ??
                    • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 20:12
                      Dobre pytanie.
                      Robił to na pewno nasz premier, a o Amerykanach nie wspomnę.
                      Miał racje, bo poskutkowało.
                      • odyn06 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 20:34
                        A tak na koniec, pamiętasz?

Francuskie rakiety Roland, znalezione w Iraku przez Polaków, nie mogły być wyprodukowane w 2003 roku. Ich produkcji zaprzestano 15 lat temu – dementował informacje polskiego MON-u prezydent Jacques Chirac. Polska przeprosiła za zamieszanie.

To jest cena za to, że się trzaska dziobem nie o swoich sprawach.

Na marginesie; Chirac kłamał, bo w roku 2000 Francuzi te Rolandy zmodernizowali.
                        Fine
    • lecavalier2 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 08.02.23, 21:00
      bmc3i napisał:

> (...) Szybciej jej zdaniem, Ukraina otrzyma z zachodu helikoptery. Z różnych krajów,
      > ale wprost wymieniła Polskę, ktora "ma dużo helikopterów ktorymi ukrainscy żołn
      > ierze potrafią sie poslugiwać".

I tu znowu pojawia się pytanie, kto usiądzie za sterami
      owych Mi-24. Czy znajdą się jacyś ochotnicy ?
      • ignorant11 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 12:01
        lecavalier2 napisał:

> I tu znowu pojawia się pytanie, kto usiądzie za sterami
        > owych Mi-24. Czy znajdą się jacyś ochotnicy ?

?????

W sumie to dobry pomysł aby zutylizowac kacapski złom na pohybel kacapom.

Inaczej pojda do huty bez ubicia ani jednego kacapa.

Gdybysmy jeszcze dostali znizke na Apache to juz byłby superdeal:))
        • krzy-czy Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 12:18
          za apache
          trza wybecelować sporo więcej niż
          inni.
          wszak sojusznik bardzo wolskę lubi.
        • lecavalier2 Re: Zelenski w Izbie Gmin i polskie Mi-24 09.02.23, 22:06
          ignorant11 napisał:

> W sumie to dobry pomysł aby zutylizowac kacapski złom na pohybel kacapom.

Pomysł jest znakomity. Rosjanie błyskawicznie zutylizują ten polski złom.
          Razem z ukraińskimi załogami na jego pokładach ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka