ignorant11 30.05.23, 00:44 www.youtube.com/watch?v=IRcBqi_XuvY Promowali go i Gebbels i Churchil, to jak nie miał zostac gwiazda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 30.05.23, 10:49 Chyba jednak maja rację, bo Rommel nie dowodził jakimis wiekszymi armiami. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 31.05.23, 17:00 Myślałem, że bedzie hicior ale jak widać nikogo nie interesuje. Nie wiem czy wszyscy wierza w mit Romla czy uważaja za oczywiste? Wszak trudno znaleźć rzeczywiscie wybitne jego dokonania. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 31.05.23, 19:36 A czemu miałby go promować Churchill? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 31.05.23, 19:50 stasi1 napisał: > A czemu miałby go promować Churchill? Tym pytaniem zdradziłes, że odrobiłes lekcji i nie odsłuchałes podcastu. Z tego samego powodu, co Zydzi usiłuja zamieszki w getcie nazywac "prawdziwym powstaniem warszawskim" Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 18:01 Oczywiście że nie. To aż dziw że wojska angielskie przegrywały z takim słabym dowódcą Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 18:22 stasi1 napisał: > Oczywiście że nie. To aż dziw że wojska angielskie przegrywały z takim słabym d > owódcą Przegrywali gdy mieli słabsze siły i to wielokrotnie. Potem to juz lali jak chcieli.... Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 06:58 Równie dobrze można powiedzieć, że Brytyjczycy pokonali Rommla dopiero wtedy, gdy osiągnęli znaczną przewagę liczebną, jak pod El Alamein. Wcześniej Rommel potrafił zwyciężać nawet siłami mniejszymi, niż dysponował przeciwnik. Moim zdaniem: dobry dowódca szczebla taktycznego, może nawet operacyjnego, z jeszcze lepszym wsparciem propagandowym. Największą sławę zyskał jednak na drugorzędnym TDW, gdzie o ostatecznym wyniku zmagań zadecydowała wyższość logistyki Aliantów i włączenie się USA do wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 07:20 azyata napisał: > szcze lepszym wsparciem propagandowym. Największą sławę zyskał jednak na drugor > zędnym TDW, gdzie o ostatecznym wyniku zmagań zadecydowała wyższość logistyki A > liantów i włączenie się USA do wojny. Jak wiele szczęścia trzeba żeby zdobyć sławę. A mógł go nie mieć, jeśli Brytyjczycy zgodzili by sie na inwazje Europy, jak chcieli Amerykanie. Nie zgodzili sie, i dlatego Amerykanie wylądowali w Afryce. Zamiast Europy Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 08:50 Nawet gdyby lądowanie Amerykanów odbyło się we Francji, a nie w Maroku i Algierii, to i tak nie przekreśliłoby osiągnięć Rommla we wcześniejszych operacjach kampanii afrykańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 09:39 bmc3i napisał: > azyata napisał: > > > > szcze lepszym wsparciem propagandowym. Największą sławę zyskał jednak na > drugor > > zędnym TDW, gdzie o ostatecznym wyniku zmagań zadecydowała wyższość logis > tyki A > > liantów i włączenie się USA do wojny. > > > Jak wiele szczęścia trzeba żeby zdobyć sławę. A mógł go nie mieć, jeśli Brytyjc > zycy zgodzili by sie na inwazje Europy, jak chcieli Amerykanie. Nie zgodzili si > e, i dlatego Amerykanie wylądowali w Afryce. Zamiast Europy No właśnie dlaczego nie zgodzili sie? Ale to temat na osobny tasiemcowy watek. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 04.06.23, 10:04 Jak Rommel zaczynał w Afryce wcale nie miał większych sił niz anglicy Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 04.06.23, 11:29 stasi1 napisał: > Jak Rommel zaczynał w Afryce wcale nie miał większych sił niz anglicy Ale jego sukcesy wcale nie były strategiczne ale taktyczne.., no operacyjne co najwyzej... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 05.06.23, 19:31 Bo i kierunek nie istotny Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 21:53 ignorant11 napisał: > Z tego samego powodu, co Zydzi usiłuja zamieszki w getcie nazywac "prawdziwym p > owstaniem warszawskim" A konkretnie, co i kto takiego mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 22:17 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > Z tego samego powodu, co Zydzi usiłuja zamieszki w getcie nazywac "prawdz > iwym p > > owstaniem warszawskim" > > > A konkretnie, co i kto takiego mówi? Posłuchaj sobie żydów. Opowiadaja rozmaite bzdety, że prawdziwe powstanie w 1943 a w 1944 tylko aby wymordowac resztki żytdów itp Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 22:20 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > Z tego samego powodu, co Zydzi usiłuja zamieszki w getcie nazywac " > prawdz > > iwym p > > > owstaniem warszawskim" > > A konkretnie, co i kto takiego mówi? > Posłuchaj sobie żydów. Opowiadaja rozmaite bzdety, że prawdziwe powstanie w 194 > 3 a w 1944 tylko aby wymordowac resztki żytdów itp Opowiadają bzdety, czy ci którzy Ci mówią, że oni opowiadają? Bo nigdy z żadnym Żydem nie rozmawiałaś, ani nie słuchałeś co mówi. Za dużo youtuba oglądasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 22:29 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > > > ignorant11 napisał: > > > > > Z tego samego powodu, co Zydzi usiłuja zamieszki w getcie naz > ywac " > > prawdz > > > iwym p > > > > owstaniem warszawskim" > > > > A konkretnie, co i kto takiego mówi? > > > Posłuchaj sobie żydów. Opowiadaja rozmaite bzdety, że prawdziwe powstanie > w 194 > > 3 a w 1944 tylko aby wymordowac resztki żytdów itp > > > > Opowiadają bzdety, czy ci którzy Ci mówią, że oni opowiadają? Bo nigdy z żadnym > Żydem nie rozmawiałaś, ani nie słuchałeś co mówi. Za dużo youtuba oglądasz. To poczytaj se gazeta zydowska:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 22:56 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > bmc3i napisał: > > > > ignorant11 napisał: > > > > > Z tego samego powodu, co Zydzi usiłuja zamieszki w getc > ie naz > > ywac " > > > prawdz > > > > iwym p > > > > > owstaniem warszawskim" > > > > A konkretnie, co i kto takiego mówi? > > > Posłuchaj sobie żydów. Opowiadaja rozmaite bzdety, że prawdziwe pow > stanie > > w 194 > > > 3 a w 1944 tylko aby wymordowac resztki żytdów itp > > Opowiadają bzdety, czy ci którzy Ci mówią, że oni opowiadają? Bo nigdy z > żadnym > > Żydem nie rozmawiałaś, ani nie słuchałeś co mówi. Za dużo youtuba ogląda > sz. > To poczytaj se gazeta zydowska:))) Kiedyś czytałem parę raz różne izraelskie gazey po angielsku, nic takiego nie widziałem. Przez ileś lat mieszkałem w Nowym Jorku, mateczników Żydów z Polski, tez nigdy nic takiego nie słyszałem. A wszedzie w wszystkich publikacjach jest Getto Uprising, i jest osobno Warsaw Uprising. Tylko Ty słyszysz głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 23:09 bmc3i napisał: > > > > > Posłuchaj sobie żydów. Opowiadaja rozmaite bzdety, że prawdzi > we pow > > stanie > > > w 194 > > > > 3 a w 1944 tylko aby wymordowac resztki żytdów itp > > > > Opowiadają bzdety, czy ci którzy Ci mówią, że oni opowiadają? Bo ni > gdy z > > żadnym > > > Żydem nie rozmawiałaś, ani nie słuchałeś co mówi. Za dużo youtuba > ogląda > > sz. > > > To poczytaj se gazeta zydowska:))) > > > Kiedyś czytałem parę raz różne izraelskie gazey po angielsku, nic takiego nie w > idziałem. Przez ileś lat mieszkałem w Nowym Jorku, mateczników Żydów z Polski, > tez nigdy nic takiego nie słyszałem. A wszedzie w wszystkich publikacjach jest > Getto Uprising, i jest osobno Warsaw Uprising. Tylko Ty słyszysz głosy. I "polskich obozów" tez nie ma? Ani grabowskich uboniowych itp..? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 00:28 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > Kiedyś czytałem parę raz różne izraelskie gazey po angielsku, nic takiego > nie w > > idziałem. Przez ileś lat mieszkałem w Nowym Jorku, mateczników Żydów z Po > lski, > > tez nigdy nic takiego nie słyszałem. A wszedzie w wszystkich publikacjach > jest > > Getto Uprising, i jest osobno Warsaw Uprising. Tylko Ty słyszysz głosy. > > I "polskich obozów" tez nie ma? Ani grabowskich uboniowych itp..? Zmieniasz temat, gdy Ci jeden już przestał pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 07:49 No wiesz... Przypomniał mi się taki film: Szach perski tłumi jakieś powstanie pasterzy w Armenii. Po tym jak ich wyciął w pień każe dworzaninowi ogłosić że wygrał z potomkiem Aleksandra Wielkiego. Na co dworzanin że dowódca powstańców w życiu nie był nim. Na to Szach "chcesz powiedzieć że wygrałem z jakimś pasterzem"? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 09:32 tanebo001 napisał: > No wiesz... Przypomniał mi się taki film: Szach perski tłumi jakieś powstanie p > asterzy w Armenii. Po tym jak ich wyciął w pień każe dworzaninowi ogłosić że wy > grał z potomkiem Aleksandra Wielkiego. Na co dworzanin że dowódca powstańców w > życiu nie był nim. Na to Szach "chcesz powiedzieć że wygrałem z jakimś pasterze > m"? > Dokładnie tak to widzę! Tak jak Kadlubekk opowiadał,że POlacy gonili i Aleksandra i Cezara. Z tym,że Kadlubek wcale nie był fałszerzem historii ale były przypowieści alegoryczne, a wtedy jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 01.06.23, 23:12 Rommel skończył szkołe wojskowa w Gdańsku, budynek stoi do chwili obecnej nie został poważnie zniszczony w czasie drugiej wojny. Byłem w nim kilka razy, mieścił wtedy urząd pracy i jakies urzędy Gdańska. Chodziłem tak po tych korytarzach i wyobrażałem sobie jak tam biegał młody Rommel i inni młodzi prusacy a teraz Polacy stoją tam po zasiłki dla bezrobotnych, i co historia potrafi z ludźmi i państwami wyprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 07:44 Czytałem gdzieś że to jego słynne jeżdżenie tuż za czołgami wynikało z tego że słabo dogadywał się ze swoim sztabem z powodu autyzmu. Kiepsko też mu szło czytanie map. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rommel był propagandowa wydmuszka? 02.06.23, 09:37 tanebo001 napisał: > Czytałem gdzieś że to jego słynne jeżdżenie tuż za czołgami wynikało z tego że > słabo dogadywał się ze swoim sztabem z powodu autyzmu. Kiepsko też mu szło czyt > anie map. > I 1sze i 2gie dyskfalikujące na wybitnego wodza Jego wyczyny we Francji tez były ryzykowne i niewiele brakowało aby stracił swoje czołgi. Zreszta on wybitnym teoretykiem pancernym tez nie był w przeciwieństwie do Guderiana. Odpowiedz Link Zgłoś